Méhészeti témájú írásaidat, oktató hanganyagaidat megelégedettséggel használom mindennapjaimban. Nem számítok másra a könyveddel kapcsolatban sem. Nagy öröm számomra, hogy megismerhettelek!

Ugrai Zsolt Dévaványa

 

A 2005. évi  Fiatal gazdák induló támogatása c. pályázat méhészeti célokra való fordítását egy ember látta akkoriban: Zimmer Zoli. Ha ő nincs, az én pályázatom sem nyer. Munkamorálja, méhészeti szaktudása páratlan, példakép számomra. Fiatal, ám hozzáértése az idősekével vetekszik. Minden kezdő méhésznek ilyen "mentort" kívánok! Ma már barátomnak mondhatom ezt a segítőkész embert, akire a méhészeti szakemberek közül a legjobban felnézek.

Mikor én elhatároztam hogy fő tevékenységem a méhészkedés lesz hirtelen fontos lett a gazdaságosság, a fenntarthatóság, és az eredményesség,  is. Sokat tanakodtunk hogy kitől is lehetne kérdezni pár dolgot, ki olyat ismerünk aki fiatal, lendületes, nagyban és sikeresen méhészkedik.. Ezeknek a feltételeknek már előre is megfelelt Zoli. Aztán hogy a profizmus, a nagyszabású (néha már megalomán) tervek és a megdöbbentő eredmények is téged igazoltak, külön öröm. Jó hogy rád gondoltunk! Én nagyon köszönöm hogy más megvilágításba állítottad ezt a szakmát és a gazdaságilag sikeres vállalkozás irányába löktél bennünket! Beszélgetéseink nélkül jó eséllyel álldogálnék a méheimben rejlő hihetetlen potenciál kihasználása nélkül és várnék valami csodára. Jó szívvel merlek ajánlani bármilyen szinten álló méhésznek! A kezdők jó irányba tudnak elindulni veled és a rutinosabbak is biztosan fognak új dolgokat hallani. Hálás köszönettel:
Kötelezettségvállalásának ötödik évét taposó, nyertes fiatal gazdálkodóként sokszor gondolkodom azon, hogy mit és hogyan lehetett volna jobban csinálni kezdeti éveimben. Azon szerencsés emberek közé tartozom, aki idejében jó mentorra talált: Zimmer Zolán személyében. Az iparszerű méhészkedést nem feltétlen a negyven éve, de csak néhány méhcsaládot tartó „szomszéd bácsitól” kell megtanulni. Több százas méhállomány kezelése teljesen más szemléletet és hozzáállást kíván. Ha Zimmer Zoltán nem segített volna tanácsokkal és gondolatébresztő beszélgetésekkel, kezdő méhészként már jómagam is belebuktam volna a nagy méhállomány kezelésébe. Minden kezdő méhésznek csak javasolni tudom a Szerző ismeretterjesztő előadás sorozatát, melyben a méhészeti munkák tervezéstől, a kivitelezés hatékony és racionális megvalósításáig ad útmutatást.
Tíz éve méhészkedem, mára több mint 200 családdal és ezt próbálom minél gazdaságosabban tenni. Első éveimben minden lehetséges méhész előadásról felvételt készítettem, azzal a céllal, hogy bármikor újrahallgathassam őket és megértsek minden apró részletet, mivel azoklegfontosabbak. Van olyan, amit már legalább 50X végighallgattam és még ma is ad új információt. Amikor meghallottam, hogy Zoli barátom CD-ket készít, azt mondtam, hogy kérem az első darabokat dedikálva, mindegy, hogy mi a téma.  Ezt azért tettem, mert tudom, hogy ritka az olyan felkészült és segítőkész méhész, mint Ő. Eddig bármit kérdeztem tőle az anyaneveléstől a mézértékesítésig, mindig tartalmas és kielégítő választ kaptam. Zoltán méhész szakértelme és óriási információ-éhsége rendkívül gyors fejlődéshez és gazdaságossághoz vezetett méhészetében. Úgy gondolom, hogy mindannyian sokat tanulhatunk Tőle. Ajánlom Neked is: