Rico

Vízoldható granulátum

 

Hatóanyag: 20% metszulfuron.metil

Forgalmi kategória: I

kultúra                           kártevő                                                dózis                           
  búza, árpa, tritikále    magról kelő kétszikű gyomok    20-30 g/ha

Hatásspektrum, szelektivitás: A Ricorso egy széles hetésspektrumú herbicid a magról kelő kétszikű gyomok ellen, részleges egyszikűek elleni hatással őszi búzában, őszi és tavaszi árpában és tritikáléban.

Hatásmód, hatásidő, a hatást befolyásoló körülmények: A metszulfuron-metil hatóanyag gyökéren és levélen átegyaránt jól felszívódik és gyorsan mozog a levélen belül. A napfényes időjárás és a melegebb, 5 C feletti hőmérséklet tovább növeli a hatékonyságot.

Technológia a kalászosokban: A készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 3 leveles állapotától a bokrosodás végéig. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 1-3 levélörvös stádiumban a legérzékenyebbek a készítményre. A gyomirtó hatás növelésére hatásfokozó adalék- anyagot érdemes adni ( pl: 5 kg/ha NH4NO3 ). 

Korlátozás: A kalászos kultúrák évente egyszer kezelhetők Ricorso-val nagy más szulfunil-urea tipusú vagy más ALS gázló hatású készítménnyel.

Kombinálhatóság: Búzában és árpában kombináció esetén javasolt keverési próbát végezni. Tritikáléban a kombináció nem javasolt.

Őszi kijuttatás: Ebszékfű, pipitér fajok, valamint nagy széltippannal gyengén fertőzött területeken a gyomok 2-4 leveles fenológiájánál 30 g/ha Ricorso kijuttatását nedvesítőszer hozzáadásával javasoljuk az optimális hatás érdekében. Erős egyszikű gyomfertőzés esetén klórtoluron hatóanyagú készítménnyel való kombinálása javasolt az engedélyezett dózisban.

Tavaszi kijuttatás: Acattal, napraforgó árvakelessel, galajjal vagy ebszékfűvel és pipitér fajokkal erősen fertőzött területen hormon hatású készítménnyel keverhető a Ricorso 20 g/ha-os, csökkentett dózisa. Ragadós galajjal ( 5 feletti levélörvös ) fertőzött területen a Ricorso csökkentett dózisát egy fluroxipir hatóanyagú készítmény ( 75-125 gramm hatóanyag/ha ) csökkentett dózisával együtt javasolt kijuttatni

A Ricorso kombinációban alkalmazható klórmekvát hatóanyagú regulátorokkal. Nem javasolt szerves foszforsav észter csoportba tartozó inszekticidekkel tankkombinációban kijuttatni.

Utóvetemény: A felhasznélás évében repce vetése nem javasolt, a következő évben cukorrépa nem vethető.

 Engedélyokirat: MgSzHK:02.5/10390-2/2010