Nu-Film 17

Nu-Film 17

 

Szempergés csökkentés és termés maximalizálás.

A repce mellett már mustárban is!

  

CSÖKKEN A SZEMPERGÉS VESZTESÉGE

NŐ A TERMÉS MENNYISÉGE

NŐ AZ OLAJTARTALOM

 

Az elmúlt években a biodízel alapanyagául szolgáló repce jelentősen felértékelődött, és hasonló tendencia figyelhető meg az agrár-környezetvédelmi program hatására megnövekedett zöldtrágya mustár esetében is, ami a magmustár vetésterületére is hatással van. A repce és a mustármag termelésben egyaránt növelhető a betakarított termés mennyisége a termesztéstechnológia fejlesztésével, a szempergés csökkentésével. A nemzetközi kísérletek és a gyakorlat szerint a Nu-Film™ 17-et a különböző pergő magvú terményekben általánosan használják a kipergés megakadályozására, sikerrel!


A becők érésének és betakarításának ellentmondása

Egyazon növényen eltérő időpontban érik el a becők a biológiai érettséget. A növény alsó részén elhelyezkedő érettebb becők és a felső részeken levő éretlenebb becők akár 2 hét különbséggel válnak biológiailag éretté. Ráadásul az érést megelőző utolsó 4 hétben képződik a termés nagy része, míg az olajtartalom zöme az utolsó két hétben halmozódik csak fel. Így az optimális betakarítás időpontja a szemek többségének a beérésére, vagyis az olajtartalom növekedésének a végére tolódik, amikor a pergés már fokozottan jelentkezik.

 

Miért nyílnak fel a beérett becők?

Az érőfélben lévő becők a reggeli harmatból és az esőcseppekből nedvességet vesznek fel, ezért a térfogatuk megnő. Nappal a becők száradnak, így a térfogatuk csökken. A folyamatos térfogatváltozás eredményeként a becőket összetartó hártya, a varrat elvékonyodik, elgyengül és mechanikai hatásokra akár még a betakarítást megelőzően elszakad. Ilyenkor a becő szétnyílik, a magvak kiperegnek átlagosan 5–10%-os szempergés veszteséget okozva. Különösen kedvezőtlen körülmények között, így viharok után, megkésett betakarítással a veszteség elérheti akár a 30%-ot is.

Hogyan segíthetjük a növényt, hogy a becők a biológiai érettséget minél nagyobb számban érjék el, ugyanakkor hogyan minimalizáljuk a szempergés okozta veszteséget?

A Nu-Film™ 17 tartalmú permetlé jó fedettséggel a növény felületére kipermetezve néhány óra alatt egy féligáteresztő hártyát hoz létre a napsugarak hatására, amely polimerizálódott (összekapcsolódott) molekulákat tartalmaz. A vizet csak lassú ütemben ereszti át, így a növény számára lehetővé teszi a lassú vízvesztést, száradást, de meggátolja a gyors vízfelvételt az esőcseppekből, vagy a reggeli harmatból. Ezért nem következik be a becők folyamatos térfogatváltozása, a varrat erős marad és a becők nem nyílnak fel, így a magvak nem peregnek ki. A betakarítást a később érő becők biológiai érettségéhez időzíthetjük, ezzel az adott körülmények között a maximális termést és olajat takaríthatjuk be. A féligáteresztő hártya körülbelül három hét elteltével teljesen lebomlik.

 

A Nu-Film™ 17 környezetkímélő csak természetes alapanyagokból készült termék, amely az inegrált növényvédelemben és az ökológiai gazdálkodásban is használható a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. jóváhagyásával.

Minél közelebb kerül a betakarítás a biológiai érettséghez, annál nagyobb a termés. Kísérleteink tapasztalatai szerint a Nu-Film™ 17 segítségével a szempergés csökkentése és az olajtartalom növekedése miatt minden betakarítási időpontban nőtt a betakarított termés és az abból sajtolható olaj mennyisége.

 

A biológiai érettséget megelőző 30 napban naponta akár 80–120 kg termés képződik. A deszikkáló szerek alkalmazásával leállítjuk az életfunkciókat, így a terméshozamot csökkentjük. Éppen ezért csak olyan esetben javasoljuk az állományszárítást, amikor a fokozott gyomosodás ezt indokolja.

Hogyan kell alkalmazni a Nu-Film™ 17-et?

A Nu-Film™ 17 optimális kijuttatási időpontja az, amikor a becők zöme sötétzöldről világoszöld színűre vált. Mindaddig kijuttatható, amíg a becők már sárgák, de karikába hajthatók és a varratok még nem nyílnak fel. Javasolt dózis: 0,7–1,0 l/ha Lémennyiség: fontos a lehető legnagyobb fedettség, ezért szántóföldi géppel 200–500 l/ha, légi kijuttatásnál minimum 50 l/ha (cseppméret 125–150 mikron). A nagyobb fedettség elérése érdekében fél kerettel, mindkét irányból való permetezés javasolt. Elgyomosodott állomány, a becőket ért erős gombafertőzés és rovarkártétel a hatékonyságot csökkentheti.