Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány

Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát!


Keresés a honlapon


belépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

Tisztítsuk meg az országot!
- 2021.04.06.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium " Tisztítsuk meg az országot!" akciójának lényege az illegális hulladéklerakók felszámolása. Alapítványunk sikeresen pályázott az akcióban való részvételre, így április hónapban nekiláthatunk az általunk vállalt területek megtisztításának.

tovább >>Terepen voltunk.
- 2015.09.11.

Látogatást tettünk egy önkéntesünknél, aki a városközpontban egy elhagyatott, kétes sorsú épületében lakik. A valaha szebb napokat megélt a városban élők által egy bizonyos színhez köthető épület egykor egészségügyi intézményként funkcionált.

tovább >>
Környezeti nevelés

Környezeti nevelő programunk olyan témákat mutat be, melyek segítségével a minket körülvevő Világ értékei kerülnek más megvilágításba. Mindennapi tárgyainkon keresztül vizsgálhatjuk meg az anyagok körforgását, az erőforrás keletkezéstől a termék előállításán keresztül a hulladékká válásukig.Szembesülhetünk a terhelésekkel, amikhez fogyasztásunkkal mi is hozzájárulunk.A döntés szabadsága is előtérbe kerül, először a termék megvásárlásakor, később feleslegessé válása pillanatában, mikor a mi választásunkon múlik további sorsa.

Úgy gondoljuk, nem lehet elég korán elkezdeni a környezeti nevelést. Gyermekkorban, ebben a képlékeny időszakban elsajátított magatartásformák evidenciává válnak. Nagy felelősségük van tehát a szülőknek, nevelőknek abban, hogy ráterelik e a kisgyermekeket a környezettudatos élet ösvényeire, vagy sem. Persze, ebben a rohanó világban nehéz megtalálni a módszereket, átalakítani szokásainkat.
Ebben szeretnénk segítséget nyújtani programjainkkal, melyek a bölcsisektől a középiskolásokon keresztül a felnőtt generációig kínálnak lehetőséget az ökoszemlélet elsajátítására.
Interaktív játszóház

Bölcsődékben, óvodákban kérünk 30-40 percet, ahol játékra invitáljuk a legkisebbeket.
A szelektív hulladékgyűjtést és annak fontosságát mutatjuk be, úgy hogy a picik leggyakoribb kérdőszavát vesszük alapul, tehát a MIÉRT kerül középpontba és adjuk meg rá a választ, számukra is feldolgozható formában.

Interaktív előadás, melyben a gyerekek is szerepet kapnak. A válogatáson túl azt is bemutatjuk, hogy mi készül az adott hulladéktípusból.

Replacc

Szemléletünket, miszerint nem létezik hulladék, csak értékes nyersanyag hűen tükrözi ez a játszótér. Síléc kerítés által körbekerített tér, melyben lebirkózható, meglovagolható és szeretgethető állatfigurák laknak, akik egytől egyig újrahasznosított molinókból és szabászati hulladékból készültek. De lehet hintázni gumiabroncs hintán és el lehet bújni a jurtában is.
Megrendelhető önállóan, valamint kreatív foglalkoztatóval kiegészítve.

Replaccal az Üveghegyen! Kisfilm a képre kattintva.Örökzöld krémálmok - kencekeverde

Hogy mi kerül élővizeinkbe az nagyban függ attól, hogy milyen vegyszereket használunk a háztartásunkban. A tusfürdőkben, krémekben megtalálható összetevők között gyakran találkozhatunk kőolaj származékokkal. Kencekeverő foglalkozásunk alkalmával elvégzünk pár érdekes kísérletet, feladatot, majd felismerve hogyan károsítják ezek az anyagok környezetünket, nekiállunk saját, természetes összetevőkből álló kencénk elkészítéséhez. Fürdőgolyót, szappant készíthetünk. Szezonálisan napkrém, szúnyogriasztó is terítékre kerülhet.Öko-kreatív foglalkozás

Hogyan tudjuk hasznosítani feleslegessé vált tárgyainkat úgy, hogy még a szemet is gyönyörködtesse.
Ezzel a mottóval lehet jellemezni a programot, amivel kisebb rendezvényekre, vagy akár egy technika órára, szakkörre is kitelepülünk.
Olyan használati és dísztárgyak készítésére adunk ötleteket, melyek könnyen elkészíthetőek, és sikerélmény mellett a használat örömét is adják.
Ha valaki nem érez magában kellő ügyességet, az megvásárolhatja az általunk készített darabokat, jelképes áron Alapítványunkat támogatva ezzel.Hulladék utak mandala

Utazás az anyagkörforgásban

Egy-egy termék teljes életciklusában tehetünk kirándulást egészen az alapanyagául szolgáló természeti erőforrás keletkezésétől a gyártáson át a hulladékká válásig. Ezen a ponton viszont bemutatjuk a választás lehetőségét is, felhívva a figyelmet arra, hogy saját hulladékunkért mi magunk vagyunk a felelősek, dönthetünk a sorsáról. A választás szabadsága nem csak a termékek újrahasznosítását teszi lehetővé, de vásárlás pillanatában is megillet minket. Részesíthetjük előnyben azokat a termékeket, melyek másodnyersanyagból készültek, vagy mérsékelhetjük fogyasztásunkat igényeink helyett szükségleteinkhez igazítva azt. Mandalánk látványos, lényegre törő installáció, ahol az egyes etapok jól felismerhetően mutatják be az aktuális folyamatrészt. Terítékre kerül az üveg, műanyag, alumínium, papír és a textil is. Minden anyagnál máshol van a terhelés maximuma. Középről indulva először egyedül engedjük útjára a szemlélődőt, hogy az Aha érzés megszülethessen benne. Ezt követően az etapokon egyenként végighaladva, azokat összekapcsolva tartunk tárlatvezetést.

Galéria a képre kattintva érhető el.Táborok

Öko jurtatábor Kishantoson

2015-ben tartottuk első táborunkat Kishantoson, kísérleti jelleggel.Vadregényyes környezetben, minden nap egy-egy környeeztvédelmi témát feldolgozva. Játékosan, kalandokkal sok mozgással, kirándulással.

A kísérletből hagyomány lett, és minden nyáron július második hete a zöld kalandokra vágyó gyerekeké Kishantoson.

A képre kattintva olvasható a beszámoló.

Ajánlatkérését innen is elküldheti. Kérem az üzenetben jelölje meg honnan hallott rólunk. Köszönjük érdeklődését!

E-mail cím:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotHonlapkészítés