Szociális tűzifa támogatás
2018. december 19.

Iharosberény Község Önkormányzata a Belügyminisztérium Települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása címen 2.26 millió Ft támogatásban részesült. A támogatási összegen az önkormányzat 119 köbméter kemény tüzelőfát vásárolt, amelynek szállítását a SEFAG Zrt. megkezdte.


Karácsonyi koncert
2018. december 18.

Nagysikerű karácsonyi koncertet adott 2018. december 18-án a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület kórusa a berényi evangélikus és az iharosi katolikus templomokban. Idén volt a 20. alkalom, amikor a Horváthné Záborszky Judit vezette énekkar a zene hangjaival tette teljessé a karácsonyi készülődést.Megújult az edzőterem
2018. december 17.

Az EFOP-1.5.3-16. "Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben-kedvezményezett térségek" című pályázat megvalósítása keretében megújult és új eszközökkel bővült az iharosberényi kultúrházban működő edzőterem.
Adventi orgonazenés áhitat
2018. december 13.

Az iharosberényi evangélikus templomban az adventi lelki készülődés jegyében Pfeifer-Dömök Krisztina szolgálatával orgonazenés áhitaton vehettek részt a helyiek.90 éves iharosberényi köszöntése
2018. december 07.

Zsirmon Endre polgármester a község önkormányzata nevében köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Tulman Dezsőnét, akinek átadta Magyarország miniszterelnökének üdvözlő emléklapját.


Mikulás az óvodában
2018. december 06.

December 06-án Az iharosberényi Gesztenyevirág Óvodába is megérkezett a Mikulás. A Nyuszi és Süni csoportok kisgyerekei ajándékcsomagot vehettek át a fehérszakállú jövevénytől, cserébe verseket, dalokat adtak elő.


Idősek köszöntése
2018. december 03.

Iharosberény Község Önkormányzata 2018. december 03-án rendezte meg a község szépkorúinak köszöntőműsorát a kultúrházban. A program során Zsirmon Endre polgármester köszönte meg a nyugdíjas generációk aktív időszakukban végzett településépítő munkáját, családösszetartó tevékenységét. A kaposvári Megarox Társulat operettműsora színesítette a délutánt, amely szeretetvendégséggel zárult. Jó alkalom volt ez arra is, hogy a nyugdíjas korúak átvegyék az önkormányzat 20.000 forintos karácsonyi ajándékát.Megújulhat a kastélypark
2018. december 02.

Az iharosberényi Inkey-kastély parkjában közelmúltban kivágott mamutfenyő pótlására Iharosberény Önkormányzata 4 db. mamutfenyő csemetét ültetett. A telepítés bevezetője a termetes növényritkaságairól híres, de jelenleg elhanyagolt gyűjteményes kert rehabilitációját célzó programnak, mellyel a 4.5 hektáros park megújulását kívánja elérni a település vezetése.


Adventi gyertyagyújtás
2018. december 01.

Az iharosberényi közösségek és kulturális csoportok 2018. december 01-én, az eljövetelvárás előestéjén Adventi gyertyagyújtó néven rendeztek érzékenyítő műsort a kultúrházban. A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja Luca napi népszokásokat, a kórus karácsonyi dalokat, a Gesztenyevirág Óvoda karácsonyi műsort mutattak be.
Érkeznek a gépek
2018. november 20.

Iharosberény Önkormányzata a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” pályázati forrásból mélyásó kotrógéphez és függesztett gléderhez nyert támogatást. A gépek beszerzése megkezdődött, a glédert már leszállította az eladó.


Ledőlt az óriás fa
2018. október 30.

Az iharosberényi Inkey-kastély közelmúltban felújított, barokk épülettömege mellett egy óriási mamutfenyő uralkodott az ÖRÖKSÉGÜNK-Somogyország Kincse díjas park képén; a 38 m magas és 712 cm törzskerületű Sequoiadendron giganteum a hazai rekorderként, Magyarország legnagyobb mamutfenyőjeként messziről feltűnt termetével és gyönyörű vörösbarna, nagyon vastag és bordázott kérgével. Az amerikai óriásból az első csemeték 1850 körül jelentek meg Európában, hazánkban mintegy 20 éves késéssel jött divatba, mint parkok, arborétumok ritkasága. A legkorosabb példányok is még zsenge gyermekkorukban vannak. Mindenesetre már most is lenyűgöző méreteket láthattak az érdeklődők Iharosberényben.
Az elmúlt hétig: az elszáradt, holtában is fenséges óriást földre döntötte az éghajlatváltozás, a gombabetegség és a motorfűrész.Iharosberény egy természeti értékkel lett szegényebb.
A köszönet szavával zárul a fesztivál
2018. október 07.

A szervező Iharosberény Község Önkormányzata köszönetét fejezi ki a 16. Berényi Gesztenye Fesztivál támogatóinak, szervező-csapatának, segítőinek, közreműködő partnereinek, hogy áldozatos munkájukkal hozzájárultak a község legnagyobb közösségi rendezvényének sikeréhez.
Köszönjük mindenkinek, aki részvevője volt programunknak, ellátogatott Iharosberénybe és velünk töltötte az ősz utolsó mosolygós pillanatát!

16. Berényi Gesztenye Fesztivál
2018. október 06.

A berényi gesztenye hírnevének öregbítését szolgálja az évenként megrendezett Berényi Gesztenye Fesztivál. A falunapi forgatagban vadászati kiállítás, állatsimogató, kulturális műsorok várják a látogatókat 2018. október 06-án, az Inkey kastély parkjában. Termények, gyümölcsök, helyi ízek. Bajvívóverseny, kutyabemutató, tűzijáték.
Családi program október első hetében, amelyre szeretettel várjuk Iharosberénybe!


Eszközcsomag a Digitális Jólét Ponton
2018. augusztus 30.

Iharosberény Önkormányzata a „Közösségi Internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” GINOP-3.31-16-2016 kiemelt projekt keretében lefolytatott Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése pályázaton 2 millió Ft értékben informatikai eszközöket nyert. Az eszközpark a kultúrházban kialakított Digitális Jólét Ponton vehető igénybe.


11 millió a közösségi színtér fejlesztésére
2018. augusztus 24..

Iharosberény Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás jogcímen 11 millió 160 ezer Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az önkormányzat a költségvetési támogatást az általa működtetett kultúrház, mint közösségi színtér műszaki technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítására, épületének felújítására fordítja.


Állami kitüntetést kapott Dr. Erőss Sándor
2018. augusztus 20.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Budapesten, a Pesti Vigadóban az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenység elismeréseként adták át a Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, valamint a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket.
Az ünnepségen Dr. Erőss Sándor iharosberényi háziorvosnak Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adta át.
Ahhoz, hogy az ország ezer évig fennmaradjon, nagyon sok ember hitére, elkötelezettségére, teljesítményére, munkájára és hazafiságára volt szükség – mondta Rétvári Bence az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Mint közölte: ebben a munkában részesek a díjazottak is, akiknek tehetségét és szorgalmát ismerték most el.


Berények Találkozója - Mezőberény
2018. augusztus 19.

Mezőberény város meghívására Iharosberény önkormányzatának delegációja és kulturális csoportjai 2018. augusztus 19-én a Berény Utónevű Települések Találkozóján vettek részt. A berényiek között szokásos vendégszeretet jegyében telt napon a vendéglátó Mezőberény magyar-német-szlovák gyökereivel, történelmével, kultúrájával ismerkedhettünk meg. Amíg a találkozón településünket képviselő hivatalos delegáció Zsirmon Endre polgármester vezetésével a települések közötti együttműködési lehetőségek eredményes feltárásán, a Berény Utónevű Települések Szövetsége Egyesület tevékenységének koordinálásán munkálkodott, addig a Nosztalgia Egyesület énekkara és tánccsoportja Iharosberény kulturális örökségét jelenítette meg a Piactéri nagyszínpadon.


Előkerültek Berény középkori templomai
2018. július

A Nemzeti Kulturális Alap és az iharosberényi önkormányzat anyagi támogatásával, a földtulajdonos engedélyével kezdődhetett meg 2018. júliusában a település középkori templomának régészeti feltárása. Molnár István régész irányításával a kaposvári kaposvári Rippl Rónai Múzeum munkatársai folytattak ásatást a területen.
A szokatlanul nagy méretű, 26-30 méter hosszú – a korban a 10-12 méteres templomok a gyakoriak- templom tájolása, felépítése, támpillérei megfelelnek a 13. század második felében szokásos módszereknek, de a nagy épületen belül megtalálták egy kisebb, minden bizonnyal a 13. század előtt épült templom alapfalait is. Az ásatási szelvényekben -épületen belül és kívül- sírokat és emberi maradványokat találtak a szakemberek. A csontokon kívül pénzérmék, harangtöredékek, muskétagolyók, hajkarikák, gyűrűk és övvégek kerültek elő.


Nyári Kölyökklub a kultúrházban
2018. június-július 27.

Nyári Kölyökklubban várta érdekes szabadidős programokkal június 27-e és július 27-e között az érdeklődő gyermekeket és fiatalokat Erőss Borbála ifjúságsegítő a berényi kultúrházban. A résztvevők szabadidejét sportolási lehetőségek, kézműves foglalkozások, vetélkedők és számítógépes játékok töltötték ki a szünidőben. De volt arcfestés, meglátogatták a kaszói lombkorona-ösvényt és állatsimogatót, a Baláta-tavat, elgyalogoltak a közeli Petekútra, ahol csónakázásra és szalonnasütésre is alkalom nyílt. A kölyökklubosok programjainak megvalósításában Hompó Kitti és Bertók Anett diák önkéntesek közreműködtek. A csoport meglátogatta a középkori berényi templom régészeti feltárását, ahol Molnár István régész mesélt a régen itt élt emberek életéről, szokásairól a gyerekeknek.


20 éves a Nosztalgia Egyesület
2018. május 21.


Nosztalgia Pünkösdölő címmel működésének 20 éves évfordulóját ünnepelte az iharosberényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület 2018. május 21-én a kultúrházban. A rendezvényen fellépett az egyesület énekkara és tánccsoportja. Köszöntőt mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke, Zsirmon Endre polgármester, Varga Róbert alapító, titkár.


Borverseny
2018. április 27-28.

Április 27-28-án rendezte meg az iharosberényi borversenyt a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület. Pénteken a borminősítést végezte a kultúrházban a szakmai zsűri, szombaton eredményt hirdetett Németh Zoltán elnök: a nevezett 36 fehérbor közül 7 bronz, 16 ezüst és 9 arany (Boncz Béla, Dobri Sándor, Latin János, Harmadás Lajos, Zsirmon Endre, Molnár János), a 9 vörösbor közül 3 bronz, 4 ezüst és 1 arany, a 8 rosé közül 5 bronz, 3 ezüst minősítés született. Pál Ferenc rosé és vörösboráért, Molnár János (3.pinot blanc), Zsirmon Endre (2.vegyes), Molnár János (1.szürkebarát) fehérbor kategóriában vehetett át tárgyjutalmat. Az Iharosberény Bora címet és díjat Molnár János nyerte el cserszegi fűszeres fehér borával. A bormustra a kastély évszázados falai között vacsorával és táncos mulatsággal zárult.


Közösségfejlesztés -TOP pályázatból
2018. április 03.

A kistérségben konzorciumi keretek között 2008-2020 között megvalósuló TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00014 - "Helyi identitást és közösségi részvételt erősítő közösségfejlesztés a Csurgói járás községeiben" című pályázati program 59 millió Ft támogatást nyert. Iharosberény Önkormányzata a pályázat megvalósítása során helytörténeti kiállítás létrehozására, forráskiadvány megjelentetésére, helyi identitásfejlesztő rendezvények tartására 3 millió Ft-ot használhat fel a támogatási időszakban.


Közösségi internet hozzáférés fejlesztés -GINOP
2018. március 27.

Iharosberény Község Önkormányzata a "Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése" elnevezésű pályázati eljárásban "Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése" GINOP-3.3.1-16-2016-00001 kiemelt projekt keretében támogatást nyert. A pályázati támogatás a kultúrházban működő közösségi internet hozzáférési pont infrastuktúrájának fejlesztésére és a dolgozók készségfejlesztésére terjed ki.

Óvodai jelmezbál
2018. február 15

Jelmezesek teremtettek farsangi hangulatot a iharosberényi Gesztenyevirág óvodában 2018. február 15-én. Az óvodapedagógusok és munkatársak szibériai csasztuskával, a gyerekek boszorkaként, tündérként, királylányként, vasemberként és szupermanusként ijesztették a telet, de latin-amerikai slágerek is segítettek a hangulat forrón tartásában...


Gyülekezeti borverseny
2018. február 10

Hatodik alkalommal rendezte meg borversenyét az iharosberényi evangélikus gyülekezet 2018. február 10-én a berényi Kultúrházban. 91 mintát, helyben, Pogányszentpéteren, Iharosban, Somogycsicsóban, Vésén és Csurgón termett bort mustrált végig a Smidéliusz Zoltán elnökölte szakmai bíráló bizottság. A nevezett 56 fehér bor közül 22 arany, 17 ezüst, 10 bronz, a 25 vörös bor közül 7 arany, 9 ezüst, 7 bronz, a 10 rosé közül 2 arany, 5 ezüst és 3 bronz minősítés született a tombolával, zenés mulatsággal záruló gyülekezeti borversenyen.


Farsangolt a Nosztalgia Egyesület
2018. február 09

Farsangi összejövetelt tartott a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület 2018. február 09-én a Kultúrházban. A jelmezesek felvonulása után zenés mulatság szórakoztatta az összegyűlt egyesületi tagokat, önkéntes segítőket és érdeklődőket.


Géptámogatás önkormányzati utak fejlesztésére
2018.február 07

Iharosberény Önkormányzata a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése pályázati forrásból mélyásó kotrógéphez és függesztett gléderhez nyert támogatást.


Adományosztás
2018. február 06

A Krisztus Szeretete Egyház Adni Jó Alapítványának Szeretetszolgálata 2018. február 06-án adományokat osztott az iharosberényi Kultúrházban.


Közgyűlést tartott a Nosztalgia Egyesület
2018. február 02.

Tisztújító közgyűlést tartott 2018. február 02-án a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület a berényi Kultúrházban. A tagok elfogadták a tavalyi évről szóló szakmai és pénzügyi beszámolókat, egyeztettek a 2018-as lehetőségeiről, tervezett szakmai programokról, pályázati lehetőségekről. A szervezet alapszabálya értelmében tisztségviselő választásra került sor: a 2014-2017 közötti, három éves vezetőségi ciklusban tisztséget betöltő személyeket a közgyűlés munkájuk elismeréseképpen újraválasztotta. Horváthné Szanyi Éva elnök, Keszler Jánosné elnökhelyettes, Varga Róbert titkár, Balhási Józsefné gazdasági vezető, Laczó Józsefné és Boncz Béla elnökségi tagok 2018-2021 között koordinálják a szervezet tevékenységét.
10 milliós pályázat a zártkertek védelmére
2018. január 29.

Iharosberény Község Önkormányzata a Földművelésügyi Minisztérium Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására kiírt pályázatára 10 millió Ft összegű pályázati csomagot nyújtott be. A pályázott összegből -a lakosság által jelzett vadkár csökkentésére- vadkerítés készül a zártkerti területek védelmére 7 millió Ft, zártkerti ingatlanhoz köthető útfelújításra kerül sor 3 millió Ft felhasználásával.


2018. évi Start közmunkaprogram
2018. január 29.

Iharosberény Község Önkormányzata a Belügyminisztérium 2018. évi Start munkaprogramjában Mezőgazdasági projektelemre 5 fő foglalkoztatására, 8.468.633 Ft, Illegális hulladéklerakó helyek felszámolása projektelemre 15 fő foglalkoztatására, 16.799.110 Ft támogatási igényt nyújtott be. A Start közmunkaprogram 2018 márciusától decemberéig tart.


13 millió humán közszolgáltatások fejlesztésére
2018. január 29.

Magyarország Kormánya EFOP-1.5.3-16-2017 Humán közszolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben kiírására konzorciumi partnerként Iharosberény Község Önkormányzata 13.671.429 Ft támogatást nyert. A komplex kistérségi együttműködésben bonyolított program 249.488.079 Ft támogatási összeg felhasználásával három éven keresztül humán szolgáltatások, foglalkoztatás, infrastruktúra fejlesztés és szakmai programok valósulnak meg a térségben.


Szociális tűzifa támogatásra 2.2 millió
2018. január 29.

A Belügyminisztérium Települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása címen Iharosberény Község Önkormányzata 2.209.800 Ft támogatásban részesült. A támogatási összegen az önkormányzat 116 köbméter kemény tüzelőfát vásárolt, amely 111 szociálisan rászoruló igénylő között került kiosztásra. A szociális tüzelő kihordását az önkormányzat megkezdte.


30 milliós felújítás a Tűzoltószertáron
2018. január 29.

Iharosberény Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi terek létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése pályázaton 30.497.554 Ft támogatást nyert az iharosberényi Tűzoltószertár épületének felújítására. Az önkormányzat 2 millió Ft önerőt fordít a korszerűsítésre. Az energetikailag és funkciójában megújuló épület civil központként, az önkéntes tűzoltók bázisaként működik a jövőben is. A felújítási munkák megkezdődtek.


Somogyi érték az iharosberényi szelídgesztenye
2018.január 11.

A Somogy Megyei Értéktár Bizottság „Somogyi értékké” nyilvánítja az olyan épített és természetes környezeti, kulturális értéket, mely a somogyi alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, Somogyország történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék, somogyi szempontból meghatározó jelentőségűnek, így Somogyországra jellemzőnek és közismertnek fogadható el, jelentősen öregbíti Somogy megye hírnevét, növelheti megbecsülését Magyarországon és szerte a világon, hozzájárul az új nemzedékek somogyi hovatartozásának, magyarságtudatának kialakításához, megerősítéséhez.
A Somogy Megyei Értéktár Bizottság 2017. évben a települési önkormányzat javaslatára felvette az iharosberényi szelídgesztenye értéket a természeti környezet szakterületi kategóriába.


Somogyország Kincse a kastély
2017. október 07

Újabb rendkívüli értékeket mutatott fel Somogy – a Gesztenye Fesztiválon Bíró Norbert, a közgyűlés elnöke átadta az Örökségünk Somogyország Kincse Díjat, ezzel tovább gyarapodott a Somogyi Értéktár is, amivel megyénk épített és természeti környezetének újabb kiválóságait, valamint kiemelkedő kulturális teljesítményeit ismerik el.Elismerést kapott az iharosberényi Inkey kastély és kastélypark, amelynek építését 1750-ben kezdte meg az Inkey család. A kastélynak az államosításkor már 5000 kötetes könyvtára, családi levéltára volt, berendezése biedermeier bútorokból állt. Értékei között említhető Deák Ferenc faragványai, Eötvös József karosszéke. Parkja napjainkban iskolakert, egyben megyei védett természetvédelmi terület. Olyan különlegességekkel, mint a himalájai cédrusok, és három matuzsálemi korú mamutfenyő.


Ambrus Zoltánt díszpolgárrá választották
2017. október 07.

18 évesen kezdte meg pedagógusi munkáját az iharosberényi iskolában. Ebből az iskolából, 48 tanévet háta mögött tudva vonult nyugdíjba 2003-ban. Oktatói tevékenysége mellett szimbolikus alakja, szervezője az ifjúságpolitikai programoknak, gyermeküdültetésnek. Az iharosberényi 593.sz. Petőfi Sándor Úttörőcsapat vezetőjeként rendszeres kirándulásokra, balatoni nyári táborozásokra, csillebérci táborozásokra juttatott el számtalan iskolás gyereket, feledhetetlen élményekhez juttatott majdnem minden iharosberényi tanulót.
Hosszú tanítói pályafutása során generációk kerültek ki keze alól, Ambrus Zoltán neve a tartalmas nyári vakációkat, napsütéses, derűs gyerekkort jelenti nagyon sok iharosberényi felnőtt számára.
Tragikus hirtelenséggel, 2016 őszén távozott közülünk, halálával megelőzve a képviselő-testület díszpolgári elismerését.
Így –kicsit megkésve, posztumusz- Ambrus Zoltánnak az iharosberényi gyerekek generációinak nyújtott élményszerző, személyiséggazdagító nevelői munkásságáért Iharosberény Község Önkormányzata 2017. évben az Iharosberény Díszpolgára címet adományozta.programhoz kattints a képre


Berények Találkozója
2017. július 01.

A magyarországi berény nevű települések 300 fős küldöttségét látta vendégül Iharosberény 2017. július 01-én. A berényieket délelőtt Érték-túra várta, melynek során megismerhették a község szellemi, épített, tárgyi és közösségi értékeit: a felekezetek templomait, a kastélyépületet és parkját, a kultúrházban helytörténeti gyűjtemény megtekintésével bepillanthattak Iharosberény történetébe, a tűzoltó egyesület szertárában a múlt és napjaink közösségi összefogásának eredményeibe.
Délután a tornacsarnokban a helyi és a vendég berények kulturális csoportjai szórakoztatták egymást és az összegyűlteket. A találkozó során a Berények Egyesülete közgyűlést tartott, egyeztetve a közeljövő gazdasági és kulturális együttműködésének lehetőségeit.


Nagykanizsa Város Napján táncoltak
2017. április 30.

Nagykanizsa Város Napján lépett fel 2017. április 30-án a berényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja. A táncosok somogyi koreográfiát és éjfél utáni halottas-játékot mutattak be.


Borverseny 2017
2017. április 29.

A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület és az önkormányzat közös rendezésében került sor 2017. április 29-én a települési borversenyre Iharosberényben. A nevezett 53 bor bírálatára Németh Zoltán elnökletével öttagú szakmai zsűri ült össze az iskolának helyet adó kastélyépület étkezőjében. A 2016-os évjárat kiemelkedően kezelt boraival Szűcs János rosé 1., Harmadás Lajos fehérbor 3., Horváth Ferenc fehérbor 2., Harmadás Lajos 1., Kulcsár Béla vörösbor 3., Molnár János vörösbor 2., Pál Ferenc vörösbor 1., helyezést érte el. Ez utóbbi bor lett a szakmai bizottság ítélete szerint a 2016-os évjárat Iharosberény Bora cím birtokosa is. A borverseny vacsorával és zenés mulatsággal zárult.


20 éves a kórus
2017. április 22.

Működésének 20. évét ünnepelte 2017. április 22-én a Nosztalgia Egyesület énekkara. Az újonnan alakult nyugdíjas klub dalos kedvű tagjai Tóth Imréné néhai elnök kezdeményezésére 1997-ben szerveződtek össze, Horváthné Záborszky Juditot kérve fel a kórus szakmai irányítására. Települési rendezvények, karácsonyi koncertek, kistérségi és megyei vonzáskörben nívós szereplések a kórus megtett útjának állomásai. Az alapító tagok mellett kedvet kapó középkorúak és gyermekek részesei a közösségi művészeti tevékenységnek: van olyan család, amelyből három generáció jár a heti rendszerességű próbákra.
Tisztelet a bátraknak
2017. március 14.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepségét tartotta meg március 14-én iharosberény közössége a tornacsarnokban. Az eseményeknek, hősöknek és összefogásnak emléket állító műsorban közreműködtek a Gesztenyevirág óvodásai, az iskola tanulói, a Nosztalgia Egyesület kórusa. Zsirmon Endre polgármester ünnepi beszédében a nemzeti összefogás erejére és szükségességére hívta fel a figyelmet.


Gyülekezeti borverseny
2017. március 04.

Hagyományos borértékelő összejövetelét tartotta meg az evangélikus gyülekezet 2017. március 04-én. A gyülekezeti házban Smidéliusz Zoltán elnökletével az Ureczky Attila, Németh Zoltán, Vass László és Ács Ferenc összetételű értékelő bizottság 41 fehér, 20 vörös és 7 rosé bort minősített. A gazdák 12 ( Boncz Béla, Horváth Ferenc, Magyar Nándor, Faggyas József, Dobri Zsolt, Horváth Mihály, Horváth Zsolt, Hegedűs János, Molnár János fehér, Varga Ferenc, Faggyas József vörös, Pál Ferenc rosé) arany minősítéssel büszkélkedhettek a gyülekezeti borverseny végeztével.
Fotókhoz kattints a képre!


Farsang az óviban
2017. március 03.

A Nyuszi és a Katica csoportosok vidám farsangolása zajlott 2017. március 03-án a Gesztenyevirág óvodában. Tűzoltók, hercegnők, pókemberek és szamurájok mutatták be legjobb viseleteiket a szülők érdeklődő tekintete előtt. A zsivaj felébresztette a szunyókáló medvét is, akivel együtt elbúcsúztatták a telet.
További fotókhoz kattints a képre!


Állatgondozó képzés
2017. február 28.

Az MTOK Magyar Tréning Oktatási Központ Kft. szervezésében a GINOP-6.1.1-15-2015-00001 "Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése" program keretében 14 fő vett részt állatgondozó képzésen.


Farsangolt a Nosztalgia
2017. február 25.

A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület 201. február 25-én tartotta télűző farsangi mulatságát. Az egyesület nyugdíjasainak, kórusának, tánc- csoportjának tagjai és családjaik számos érdeklődő jelenlétében mókáztak, tartottak jelmezes felvonulást.
További képekhez kattints a képre!


Kéményseprőipari munkák
2017. február 08.

Tájékoztjuk a lakosságot, hogy a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvényben és a kéményseprőipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016.(VI.09.) BM rendeletben meghatározott közfeladat elvégzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ, mint kéményseprőipari szerv a 2017. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit megyei bontásban elkészítette.
Iharosberény községben a sormunka elvégzésének tervezett ideje: 2017. július 21. – 2017. augusztus 09.
Az ütemterv és a tevékenység ellátásával kapcsolatos minden további részletes információ a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon megtekinthető.


20.Csurgói Nemzetközi Borverseny
2017. február 25.

A Csurgói Csokonai Borlovagrend 2017. február 25-én 20. alkalommal rendezi meg nemzetközi borversenyét. A Történelmi Park falai között zajló bormustra bállal zárul, a zenét a Retro Mode szolgáltatja. Asztalfoglalás 3.500Ft/fő, Ilia Csabánál, a Fehérló Vendéglőben. A borversenyre nevezett bormintákból fajtánként három üveggel kell leadni 2017. február 23-án 14 órától a Csokonai udvarban. Nevezési díj mintánként 1.000Ft.


Zöldkönyves képzés
2017. január 27.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nonprofit Kft-je közös szervezésében 80 órás növényvédelmi tanfolyam "Zöldkönyves képzés" indul Csurgón. Helyszín: Csurgó, Széchenyi tér 1. (Művelődési Ház), tervezett időpont: 2017. február 8. – március 1.Sz, P 9:00–14:00 h, vizsga időpontja: 2017. március 03. 08:00 h. A képzés díja 65.500,- Ft (amely tartalmazza a tankönyv árát, valamint a vizsgadíjat). Ügyfélszolgálat, bejelentkezés: 6000 Kecskemét, Tatár sor 6. tel: 76 /497075 , 70/392668 vagy Kovácsné Dominkó Margit Judit falugazdász 70/ 4893921.


Igényelhető a szemétszállítási visszatérítés
2017. január 22.

Iharosberény Önkormányzata az elmúlt időszak racionális gazdálkodása eredményeként olyan pénzügyi helyzetbe került, hogy anyagi hozzájárulásával ( félévente 2.600 Ft, évente 5.200 Ft) mérsékelni tudja lakosságának szemétszállítási díjjal kapcsolatos terheit. A díjvisszafizetést az az iharosberényi ingatlantulajdonos veheti igénybe, aki a szemétszállítási díjat a kiküldött számlák alapján határidőre megfizeti, ennek tényét bizonylattal (csekk, banki kivonat) igazolja és a visszatérítést az erre rendszeresített igénylő lapon igényli. A visszatérítés igénylésére január 20 és február 10. között, valamint július 20. és augusztus 10 között van lehetőség.


Örökségünk Somogyország Kincse Díj
2017. január 10.

Újabb rendkívüli értékeket mutatott fel Somogy – a Vármegyeházán átadták az Örökségünk Somogyország Kincse Díjakat, és tovább gyarapodott a Somogyi Értéktár is, ezzel ismerték el megyénk épített és természeti környezetének újabb kiválóságait, valamint kiemelkedő kulturális teljesítményeit. Okozhat meglepetést egy-egy elfeledett emlék még azoknak is, akik a díjak odaítéléséről döntenek, ilyen volt például egy 1848-as ütegállás. Elismerést kapott az iharosberényi Inkey kastély és kastélypark, amelynek építését 1750-ben kezdte meg az Inkey család. A kastélynak az államosításkor már 5000 kötetes könyvtára, családi levéltára volt, berendezése biedermeier bútorokból állt. Értékei között említhető Deák Ferenc faragványai, Eötvös József karosszéke. Parkja napjainkban iskolakert, egyben megyei védett természetvédelmi terület. Olyan különlegességekkel, mint a himalájai cédrusok, és három matuzsálemi korú mamutfenyő.


Szociális tűzifa támogatás
2017. január 20.

Iharosberény Önkormányzata a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló, a Belügyminiszter által közzétett pályázaton 98 m3 tűzifa támogatásban részesült. A képviselő-testület a szociális célú tűzifa támogatásról szóló rendelete szerint elbírálta a beérkezett kérelmeket, megkezdődött az igénylőként 1m3 mennyiségű tűzifa kiszállítása.


Zöldhulladék szállítás
A Viridis-Pannónia Nonprofit Kft. 2017. január 1-től a település lakossága részére biztosítja a zöldhulladékok elszállítását házhoz menő gyűjtési rendszerben. Ennek keretében 2017. január hónapban a lakosság által az ingatlan elé kihelyezett karácsonyi fenyőfák két alkalommal kerülnek elszállításra az alábbiak szerint:
Karácsonyi fenyőfák gyűjtési napjai: 2017. január 14. (szombat)
2017. január 28. (szombat)
A karácsonyi fenyőfát a gyűjtés napján kell kihelyezni – a karácsonyfadíszektől, szaloncukor papírtól és karácsonyfa tartótól megtisztított állapotban – a közterületre (a hulladékgyűjtő edényzet helyére) reggel 6,30 időpontig. Az elszállítandó karácsonyi fenyőfát úgy lehet a közterületre kihelyezni, hogy az a jármű és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, valamint a gyűjtést végző gépjármű és annak személyzete által jól megközelíthető legyen.


`56 emlékkiállítás és könyvbemutató
2016. november 12.

Iharosberény Önkormányzatának meghívására Szűcs Béla Albert, községünk díszpolgára 2016. november 12-én 17.00 órakor a Kultúrház nagytermében megnyitotta az ’56 –os eseményeket felelevenítő emlékkiállítását és egyben könyvbemutatót tartott a Magyar szívvel – szovjet uniformisban. 1954. november 10., valamint az Erőt, egészséget őrnagy elvtárs! Pálinkás – Pallavicini Antal őrnagyra emlékezve című könyveiről. A rendezvényt Zsirmon Endre polgármester nyitotta meg.


Inkey Gáspár történelmi vívóverseny
2016. október 01.

A Berényi Gesztenye Fesztivál keretében rendezte meg az Ifjúkor Egyesület Banderium Hungarorum csoportja az I.Inkey Gáspár Történelmi Vívóversenyt. A település egykori birtokosának, Mária Terézia tábornokának, a helyi kastély építtetőjének emléket állító rendezvényen az ország számos történelmi hagyományőrzéssel foglalkozó csoportja vett részt, küzdelmükkel látványos betekintést nyújtva a középkori lovagi tornák világába.


Berényi Gesztenye Fesztivál
2016. október 01.

A berényi gesztenye hírnevének öregbítését szolgálta az idén 14-ik alkalommal megrendezett Berényi Gesztenye Fesztivál. A gasztronómiai, kulturális és közösségi élményt nyújtó fesztiválon futsal focikupa, mezőgazdasági és vadászati kiállítás, bográcsos főzőverseny, sakk szimultán, a T2 kutyaiskola bemutatója, kirakódóvásár, buhurt történelmi vívóverseny nyújtott látnivalót. A rendezvénysátorban a helyi fellépők mellett a nagykanizsai Szan-Dia Fitness Sport Club, Bodnár Attila, Pál Csaba, és Szabó Ádám harmónikás műsorát kísérhették figyelemmel az érdeklődők. A rendezvény vendége volt Iharosberény horvátországi testvértelepülésének, Rasinjának küldöttsége. A Szászfalvi László országgyűlési képviselő fővédnökségével rendezett program tűzijátékkal zárult.Savaria Történelmi Karneválon a Banderium
2016. augusztus 26.

Az ország egyik legvonzóbb történelmi ihletettségű fesztiválján, a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon vett részt a berényi Banderium Hungarorum csoportja. A Történelmi Témapark (Ferences-kert), amelynek programjában meghívottként részt vettek, a történelmi programok centruma, az autentikus katonai és civil hagyományőrző csapatok táborhelye. Az arénában az ország és a nemzetközi hagyományőrzés legnevesebb és leghitelesebb személyiségei és csoportjai mutatják meg tudásukat évről évre. A lenyűgöző, letűnt korokba repítő bemutatók célja a játszva tanítás, a tanítva szórakoztatás. Hagyományosan a Történelmi Témapark ad otthon a Karnevál idején a legnagyobb létszámú közép-európai katonai hagyományőrző találkozónak. A római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerheti a látogató, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát.


Éjszakai fagy okozott károkat
2016. április 26.

Április szeszélyes hónap -tartották a régiek. És lám, április 25-én az éjszakai lehűléssel érkező fagy lenullázta, amit a szokatlanul meleg napokon a növények hajtottak. Jelentős a fagykár az ültetvényekben és a dísznövényekben.


Ki-Mit-Tud döntőben a tánccsoport
2016- április 23.

A Hontravel VI. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud III. Középdöntőjén vett részt a berényi tánccsoport 2016. április 23-án. A Harkányban megrendezett középdöntőt követően a zsűri értékelése alapján -a közzétett listán szereplőkkel együtt- a maximális pontszámot, azaz 50 pontot szereztek, így meghívást kaptak a döntőbe.


Burgonyavetés közmunkában
2016. április 24.

Iharosberény önkormányzata a 2016 évi START közmunkaprogram keretében a mezőgazdasági programelemben burgonya termelést folytat. A vetést Bomet egysoros vetőgéppel végzik, a művelés kézimunka bevonásával történik.


TS fémfürkész kihelyezések
2016. április 22.


Folyik a Torymus sinensis, a nem őshonos fémfürkész iharosberényi szelídgesztenyésekbe történő betelepítése a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus) elleni klasszikus biológiai védekezés és terjedésének visszaszorításának céljából. A Kínában őshonos szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus) (DK), világszerte a szelídgesztenyék (Castanea spp.) egyik legjelentősebb és legveszélyesebb kártevője, 2002-ben bekerült kontinensünkre. A rügyeket megfertőzve gátolja a hajtásképződést, aminek következtében akár 50-75%-kal is csökkenhet a termésmennyiség. Több éven át tartó erős fertőzése a faegyedek pusztulását is okozhatja. Az eddigi vizsgálatok alapján a szelídgesztenye gubacsdarázs hazai faunában élő természetes ellenségeinek hatékonysága csekély, néhány százalékos. A megoldást, a klasszikus biológiai védekezésben nagyon jónak számító, 60% feletti hatékonyságot külföldi – olasz és francia – tapasztalatok szerint a Torymus sinensis (TS) fémfürkész betelepítése és alkalmazása jelenti.A NÉBIH, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez fordult engedélyi kérelemmel a szelídgesztenyét károsító DK gubacsdarázs elleni, természeti környezetbe történő biológiai védekezés biztonságos feltételeit kidolgozó kísérlet során, a nem őshonos TS fémfürkész Magyarország területére való betelepítésére. A betelepítési programot az OKTF jóváhagyta és engedélyezte. A 2015-ben megkezdett betelepítés folytatásaként április végén Iharosberény szelídgesztenyéseiben újabb 20 helyen kerültek kihelyezésre TS fémfürkész állományok.


Kulturális közfoglalkoztatás 2016
2016. április 05.

Iharosberényben az önkormányzat és a civil szervezetek kulturális eseményeinek megvalósításához három fő kulturális közfoglalkoztatott járul hozzá munkájával 2016-ban. A Nemzeti Művelődési Intézet negyedik alkalommal indította el a Kulturális Közfoglalkoztatási Programot, melyhez a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Támogatási Programja biztosítja a feltételeket. A támogatásnak köszönhetően 2016. márciusa és 2017. február 28-a között 6100 fő foglalkoztatott részvételével valósulhat meg az értékteremtő Kulturális Közfoglalkoztatási Program negyedik szakasza. A kulturális közfoglalkozatás célja, hogy a közfoglalkoztatottak tevékenységükkel hozzájáruljanak a települési értékek feltárásához, a helyi kulturális események megvalósításához, a közösségi élet újraszervezéséhez, valamint a kulturális alapellátás új módszerekkel, tevékenységekkel való bővítéséhez.


START közmunkaprogram 2016
2016. április 05.

Iharosberény önkormányzata a 2016 évi START közmunkaprogram keretében 35 főt foglalkoztat. A mezőgazdasági programelemben 15 közmunkás a zöldségeskert művelése mellett 2400 tő ribizli telepítését végzi és burgonya termelést folytat. Az útőr programelemben 5 fő az önkormányzati utak , árokpartok, útszélek karbantartásán, tisztításán dolgozik. A hagyományos közfoglalkoztatásban 15 fő a település belterületének, zöldövezeteinek, a temetőnek gondozottságáért tevékenykedik. Az idei közmunka program állami finanszírozását 32.6 millió forint foglalkoztatási és 7.9 millió forint dologi-eszköztámogatás biztosítja. A programok végrehajtásának koordinátora Balázs András, közmunkaszervező Sánta Gergő.


Visszatértek a gólyák
2016. április 03.

Megjöttek a berényi gólyák. A fehér gólyák állományának jelentős részéhez hasonlóan ők is az ember közelében, a település villanyoszlopán fészkelnek. A néhány évig elhagyott fészekbe tavaly költözött be újra gólyapár, sikeresen költöttek 2015-ben. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33–34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyök gólyák 58–64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket.


Borverseny
2016. április 02.


Az Inkey-kastély patinás épülete adott helyet az iharosberényi borversenynek. A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület szervezésében zajló bormustrán helyi borászok 58 borát értékelte a Németh Zoltán, Pál János, Vázsonyi Gábor és Vázsonyi Gáborné alkotta szakmai zsűri. Vörösbor kategóriában Kulcsár Béla és Molnár János, a fehérbor kategóriában született 14 arany minősítésű bor termelője közül Boncz Mihály, Magyar Nándor, Balázs Andrásné részesült tárgyjutalomban. A 2015. évjárat legkiemelkedőbb borát, amely Iharosberény Bora címet nyerte el, Kovács Lajos nevezte a versenyre. A rendezvény fő támogatói a RÉVSIL Kft., az iharosberényi Trófea Vadásztársaság, a Csicsó Farm és az iharosberényi önkormányzat voltak.


Átépítették a transzformátort
2016. április 01.

Elbontásra került a Kossuth utca-Szabadság tér területén álló régi oszloptranszformátor. Helyette földre telepített kompakt transzformátorállomást alakítottak ki az EON szakemberei. A transzformátort tápláló 22kV-os szabadvezeték veszélyes közelségben volt a szomszédos épületekhez, ez indokolta az áthelyezés szükségességét.


Evangélikus hittanverseny
2016. március 19.

A 2016. évi hittanverseny megyei fordulójára gyűltek össze a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye gyülekezeteinek gyerekei Iharosberénybe. Az Inkey-kastély patinás épületében zajló versenyt követően a házigazda gyülekezet lelkésze, Pfeifer Ottó és lelkes segítői közreműködésével tartalmas közösségi programok: lovaskocsikázás, sorverseny, bábelőadás tette emlékezetessé a 235 résztvevő napját március 19-én.


IHAROSBERÉNYI közösség a Facebookon
2016. február 12.


A Facebookon is nyomon követheti a település eseményeit, forró információkat kaphat hétköznapjainkról az "Iharosberényi" közösségi oldalon. Keresse fel és ajánlja ismerőseinek!


Nemzeti ünnep
2015. március 15.

"(1849) május 12-én két századnyi császári katona a megyébe betört, miközben az iharosberényi postát kifosztották. A magyarok ekkor két császári tisztet agyonlőttek és 17 közkatonát elfogtak. ...Noszlopy Iharosberény környékére a rendelkezésre álló erejének egy részét koncentrálta."
Andrássy Antal: Noszlopy Gáspár (Somogyi Almanach 43-44. szám)
A "rácvesztési kapu" hőseire, berényi népfelkelőkre és nemzetőrökre emlékezünk március 15-én, 10 órakor a kultúrházban.


Színházi dokumentumjáték Iharosberényről 1975-ből
Iharosberényi történelmi esemény -az 1737-es boszorkányper- ihlette Vértes Elemér színházi dokumentumjátékát, amelyet 1975 februárjában a Kaposvári Fonómunkás Kisszínpad mutatott be. A Vasravert fohász szövegkönyve és eredeti plakátja a képen.


Közgyűlést tartott a Nosztalgia
2016. február 20.

A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület közgyűlést tartott 2016. február 20-án a kultúrházban. Horváthné Szanyi Éva elnök az egyesület 2015. évi tevékenységéről, Balhási Józsefné az elmúlt év pénzügyi eseményeiről számolt be a tagoknak. A közgyűlés ezek mellett elfogadta a 2016. évi munkatervet is. Az Ízőrzők iharosberényi forgatásán résztvevő egyesületi tagok ajándékkönyvet kaptak.


Szakmai tájékoztató gesztenyetermesztőknek
2016. február 20.

Dr.Vidóczi Henriett, dr.Melika George és Láng Attila a szelídgesztenye betegségeiről, a védekezés módszereiről, a gesztenyeszaporítás módszereiről és fajtáiról tartott előadást 2016. február 20-án az iharosberényi kultúrházban.


Kamerával őrzött terület!
2016. február 15.


16 biztonsági térfigyelő kamera figyeli Iharosberény közútjainak és köztereinek forgalmát. Az önkormányzat megrendelésére az Opti-cost Kft. kivitelezésében három év alatt kiépült rendszer lehetővé teszi, hogy észrevétlenül senki se tudjon a község útjai mentén, közterületein ártó szándékkal tevékenykedni. A képviselő-testület szándéka valóra vált: a térfigyelő rendszer hatását a rendőrségi statisztikák számszerűen igazolják. Amióta kamerák figyelik a területet, drasztikusan visszaesett a bűncselekmények száma a településen.


VI. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud
2016. február 14.

A Hontravel Kft. 2016-ban hatodik alkalommal rendezi meg az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud rendezvény sorozatát, melyre a Nosztalgia tánccsoportja is jelentkezett. 2016-ban - az előző évek gyakorlatához hasonlóan – az elődöntőket a megyeszékhelyeken, városokban tartják. A berényi táncosok február 14-én „Somogyi páros” koreográfiával léptek fel a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Tavaszi csapadék az árkok próbája
2016. február 15.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása teszteli a 2015. évi START közmunkaprogram során medermélyített, mederlapozott Jókai utca-Mártírok útja-Tekeres-berki árokszakasz áteresztőképességét, működését.


Transzformátor áthelyezés
2016. február 15.

A Kossuth utca-Szabadság tér területén álló oszloptranszformátor elbontásra kerül és helyette földre telepített kompakt transzformátorállomást alakítanak ki. A jelenlegi transzformátort tápláló 22kV-os szabadvezeték veszélyes közelségben van a szomszédos épületekhez, ez indokolta az áthelyezés szükségességét.


Elérhető a települési médiatár
2016. február 15.

Iharosberény közéleti eseményeinek álló és mozgóképi anyagaiból állítottak össze digitális archívumot a kultúrház munkatársai. A BerényiTV 1992 óta rögzíti videón és fotón a település önkormányzatának, intézményeinek, egyházainak és szervezeteinek eseményeit. A VHS anyagok és fényképek digitalizálásával visszakereshető, visszanézhető az elmúlt két évtized. Arcok, akik gyerekből felnőttek lettek, tekintetek, amelyeket már csak a felvételek őriznek: ezt kínálja az érdeklődőknek a Médiatár. Tartalomjegyzék és keresés a könyvtár és a teleház számítógépeiről. Letöltés, dvd-írás, nyomtatás a kultúrházi aktuális árjegyzék szerint.

Gyülekezeti borverseny
2016. február 13.


Az evangélikus gyülekezet 2016. február 13-án, szombaton 16 órai kezdettel tartotta borversenyét a gyülekezeti házban. 103 nevezett borból a Smidéliusz Zoltán ny.esperes, Ureczky Attila és Ilia Csaba által vezetett hat fős szakmai zsűri fehérbor kategóriában 21 bronz, 23 ezüst és 13 arany, rosé bor kategóriában 4 bronz, 1 ezüst, 2 arany, vörösbor kategóriában 6 bronz, 8 ezüst, 12 arany minősítést adott ki. Arany okleveles gazdák: Pál Ferenc, Horváth Ferenc, Zsirmon Endre, Kulcsár Béla, Magyar Nándor, Bertók Sándor, Dobri Sándor, Horváth Zsolt, Révész László, Sörnyei Sándor, Hegedűs János, Dobri Béla, Gombor István, Dobri Zsolt, Novák János, Bogma József, Molnár János, Horváth Vilmos, Fadgyas József. A rendezvény bevétele a harang elektronikájának és a harmóniumnak javítását szolgálja majd.


A "Villa Beryn"-t említő királyi oklevél
2016. január 05.

IV. Béla hospesek számára kiadott szabadalomlevele az első írásos emlék "Villa Beryn"-ről 1264-ből, melyben meghagyta, hogy a segösdi ispánnak (és kíséretének) évente egyszer ebédet és vacsorát tartoznak adni. A település első írásos említése ezen a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött oklevélen olvasható.


Megtalálták Iharosberény Árpád-kori templomát
2016. február 10.


A település múltjának kutatása újabb mérföldkövéhez érkezett: tavaly nyáron Józsa Tibornak, a kultúrház munkatársának levéltári kutatásai alapján behatárolt területen az önkormányzat régészeti kutatást kezdett a település Árpád-kori templomának keresésére. A földradaros felmérés fő eredménye a templom jól kivehető alaprajza: K-Ny tájolású, nyolcszöges szentélyzáródású gótikus templom nyugati oldalán harangtoronnyal. Külső mérete a támpillérek nélkül, a 4.5x4,5 m-es harangtornyot beleszámítva. 29x10 m. Déli oldalán meglehetősen bizonytalan anomáliák utalnak egy esetleges sekrestyére. A templomot körülvevő kerítés nyomvonalán belül a terület jóval bolygatottabb, mint a kerítésárkon kívül. A bolygatottság valószínűleg a templom körüli nagyszámú temetkezés jelzi. A kerítőárkon kívül több kisebb, gyenge mágneses anomáliát okozó anomália (gödrök, esetleges házmaradványok) mellett kiemelkedik egy kb. 10x10 m-es területet elfoglaló mágneses anomália, mely a környezeténél jóval erősebb, ugyanakkor nem annyira erős, hogy fémtárgyra gondolhatnánk: valószínűbb, hogy erősen átégett részeket tartalmaz, esetleg kemencékről, vagy nagyobb tűz következtében leégett, tapasztott falú épületcsoportról lehet szó. A kép a feltárt alaprajz alapján készült rekonstrukciós ábra.


Flabélos használati lehetőség
2016. február 09.


Megoldást kínálunk mozgáshiány problémájára -helyben. Rövid idő alatt, kényelmesen, hatékonyan mozgathatja át izmait. Használatával javul a közérzete, javul a kondíciója és megelőzi a mozgáshiány okozta megbetegedéseket, csökkenti túlsúlyát. A Mediwel Flabélos vibrációs edzőgép rendelkezésére áll a kultúrház edzőtermében minden nyitvatartási napon. Alkalmi használata 400 Ft, 10 alkalmas bérlet 3.500 Ft, 20 alkalmas bérlet 6.000 Ft, 30 alkalomra szóló bérlet 7.500 Ft.


Nosztalgia farsangolás
2016. február 06.

Farsangi mulatságot rendezett a Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület 2016. február 06-án, szombaton a kultúrházban. A nagyszülők, szülők és aprónép jelenlétében megtartott felvonuláson Miki egérék, a Varázsló, Alíz Csodaországból, indián, a vak festő és... bevallhatjuk, a részeg ember is feltűnt. A jelmezbe öltözöttek, kísérőik és az érdeklődők fergeteges zenés mulatsággal igyekeztek elűzni a hosszú téli éjszakákat. Nekik sikerült...
További fotókhoz kattints a képre!

Jelmezbál az iskolában
2016. február 05.

Télűző jelmezesek lepték el az iskola tornacsarnokát 2016. február 05-én Iharosberényben. Busók,pókemberek, zombik, focisták, kalózlány, Cupidó, menyasszony vőlegényével és cigánygyerekek mutatták meg jelmezeiket a zsűrinek. Kardos Györgyi, Balogh Beáta és Ledniczky Miklós Jánosné és Bálint Dzsenifer a farsangi kavalkádban a Hastáncoslányt, Cupidót és Miniegeret, a Négyes osztagot és a busójárást hozta ki legötletesebb jelmezesnek idén. A rendezvény tánc- és dobversennyel zárult.
További fotókhoz kattints a képre!


Edzőterem a kultúrházban
2016. február 04.


A mozgás az ember alapvető igénye és szükséglete. A mozgással ellensúlyozhatjuk a napi egyoldalú testi-szellemi terhelést, felfrissülhetünk, új energiákat nyerhetünk. A testedzés hatására a fizikai képességek javulnak – elsősorban az állóképesség és az izomerő – melynek hatására jobb lesz a szervezet munkavégző- és teherbíró képessége. A kultúrház edzőtermében kardió, fitness és erőfejlesztő eszközök várják a mozogni vágyókat. Alkalmi használat 500Ft, 10 alkalmas bérlet 2500Ft, 20 alkalmas bérlet 4.000Ft, 30 alkalomra szóló bérlet 5.500Ft.


Kötnek-horgolnak
2016. január 25.

Kézimunkázó asszonyok járnak össze hétfőként a kultúrházba, hogy a kötés-horgolás technikáival ismerkedjenek. Horváthné Szanyi Éva kezdeményezésére indult a téli hónapokban a kézimunka csoport. A kötés-horgolás újra divatba jött és nem csak az idősebb korosztály körében. A technikák egyedi és látványos lakáskiegészítők készítéséhez is felhasználhatók. Ráadásul a kézimunkázás nemcsak hasznos, de egészséges is! Az ismétlődő mozdulatok relaxáló hatással vannak a szervezetre, csökkentik a szívritmust és a vérnyomást, enyhítik a szorongást. Fejleszti a motoros funkciókat, karbantartja az idegi kapcsolatokat, ezzel hozzájárul a szellemi frissesség megőrzéséhez. A berényi asszonyok -a szellemi kikapcsolódás mellett új módszereket is tanulnak egymástól. Terítőket, húsvéti asztaldíszeket, tojásokat készítenek otthonaikba, ajándéknak.Megújult a rendelő
2016. január 10.

Iharosberény Község Önkormányzata 59 501 686 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése”című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretén belül. A közel 60 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházással 8725 Iharosberény, Kanizsai út 5. 591/12 hrsz. alatti orvosi rendelő felújítása, akadálymentesített egészségügyi intézmény kialakítása, modern orvosi eszközök beszerzése valósulhatott meg. A projekt keretein belül olyan nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére került sor, amelyek segítségével az orvosi és védőnői szolgálat mobilitása és felszereltsége egy európai szintű, modern egészségügyi intézmény képét fogja mutatni. Az új orvosi rendelő akadálymentesített, így az esélyegyenlőség elveinek megfelelően, a mozgássérült, fogyatékossággal élő, valamint megváltozott munkaképességű betegek részére is akadálymentes közlekedést biztosít az Önkormányzat.
Az elnyert támogatásnak köszönhetően szélesebb körű ellátás, hatékonyabb segítségnyújtás, modernebb és szakszerűbb egészségmegőrzési oktatások és tanácsadások kivitelezése lesz biztosítva, ami hosszú távon javíthat a lakosság alapvető egészségi állapotán, a higiéniai szinten, a betegségek megelőzésében és kezelésében.

Megújult a hivatal
2016. január 10.

Iharosberény Község Önkormányzata 2015-ben 96 207 187 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program „Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című pályázat kiíráson. A 96,2 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projekt keretein belül energiahatékonyság fokozása, valamely megújuló energiaforrás felhasználásával járóberuházás valósult meg. A projektben a téglafalazat hőszigetelése, a padlásfödém hőszigetelése, teljes körű nyílászárócsere (kivéve ajtók) fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése termosztatikus radiátorszelepek és visszatérő szelepek beépítése , automatikus fordulatszám-szabályozós szivattyú beépítése, és radiátorcserék valamint a tetőre egy 7,5 kWp-s fotovoltaikus rendszer (megújuló energia) telepítésére került sor.


Teleházi ügyintézés
2016. január 10.


A kultúrház energetikai felújítását követően a teleház közösségi interneteléréssel és irodatechnikai eszközökhöz és szolgáltatásokhoz (fénymásolás, nyomtatás, fax, PC használat) való hozzáféréssel várja látogatóit. Munkatársaink adóbevallással és e-ügyintézéssel kapcsolatos ügyekben is segítséget nyújtanak ügyfeleinknek.


Megújult a kultúrház
2016. január10.

Az új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program jelen pályázatának általános célja a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló hő- és villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése volt. Iharosberény Község intézményeinek eddigi éves üzemeltetési költsége, elektromos áramfogyasztása és üvegházhatású gázok kibocsátása igen magas volt, így a beruházás környezettudatossági és költséghatékonysági szempontból is indokolt volt. Az elavult fűtési és áramellátási rendszerek megújuló-energiaforrás hasznosító technológiával való korszerűsítésre került sor, mellyel a település egy modern, takarékosabb, környezetkímélőbb és korszerűbb település képét mutatja. A projektben a téglafalazat hőszigetelése, teljes körű nyílászárócsere, a padlásfödém hőszigetelése, fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése , radiátoros rendszer kiépítése,termosztatikus radiátorszelepek és visszatérő szelepek beépítése , automatikus fordulatszám-szabályozós szivattyú beépítése, valamint a tetőre egy 7,5 kWp-s fotovoltaikus rendszer (megújuló energia) telepítését sikerült végrehajtani.


Megújult az óvoda
2016. január 10.

Iharosberény Község Önkormányzata 2015-ben 96 207 187 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program „Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című pályázat kiíráson. A 96,2 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projekt keretein belül energiahatékonyság fokozása, valamely megújuló energiaforrás felhasználásával járóberuházás valósult meg. A projektben a téglafalazat hőszigetelése, teljes körű nyílászáró csere, a padlásfödém hőszigetelése, fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése , radiátorok cseréje,termosztatikus radiátorszelepek és visszatérő szelepek beépítése , automatikus fordulatszám-szabályozós szivattyú beépítése, valamint a tetőre egy 2 kWp-s fotovoltaikus rendszer (megújuló energia) telepítését hajtották végre.Ingyenes informatikai tanfolyam
2018.10.26.

Nem járatos az internet világában, vagy szeretné biztosabb alapokra helyezni tudását?
Most ezt INGYEN megteheti!
Vegyen részt, a GINOP-6.1.2-15-2015-00001 „Digitális szakadék csökkentése” elnevezésű kiemelt projektben az Európai UNIÓ által
100%-ban finanszírozott informatikai képzésen!
Részt vehet a kezdő szintű informatikai képzésen, ha a tankötelezettségi kort (16 év) betöltötte és 65 év alatti, nem áll középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói/hallgatói jogviszonyban, ezzel a képzési programmal párhuzamosan nem vesz részt más hazai vagy Európai Uniós forrásból támogatott digitális kompetenciafejlesztésre irányuló informatikai képzésben és magyar állampolgár.

A következő 35 órás informatikai képzés /„Első lépések a digitális világban - IKER 1. szintű képzés” (E-000123/2014/D011)/ Iharosberényben a Kultúrházban (Mártírok útja 62.) 2018. novemberben indul.
A tanfolyam hossza kb. 1 hónap. A képzést heti két alkalommal hétköznaponként este biztosítjuk, így akár munka mellett is elvégezhető!

A képzésen elsősorban az internet használat, elektronikus levelezés, internetes ügyintézés, közösségi média, ügyfélkapu használat, alapvető szövegszerkesztési feladatok témákról lesz szó.

Érdeklődjön a részvétel feltételeiről és jelentkezzen Iharosberényben Varga Róbertnél személyesen vagy a 30/493-4495 telefonszámon.
Berényi Gesztenye Fesztivál -október 06-
2018.08.30.

A berényi gesztenye hírnevének öregbítését szolgálja az évenként megrendezett Berényi Gesztenye Fesztivál. A falunapi forgatagban vadászati kiállítás, állatsimogató, kulturális műsorok várják a látogatókat. Termények, gyümölcsök, helyi ízek.
Családi program október első hetében, amelyre szeretettel várjuk Iharosberénybe!
Erdőlátogatási tilalom augusztus 20-tól
2018.08.23.

A Kaszó Zrt. erdőterületén augusztus 20-a és október 20-a között intenzív vadásztatás miatt erdőlátogatási tilalmat rendeltek el. Sem gyalogosan, sem járművel (kerékpárral sem) nem látogatható a terület! Kutyát az erdőben póráz nélkül sétáltatni tilos!
Tartalékos toborzó
2018.08.23.

Önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra toboroz jelentkezőket a Magyar Honvédség. A hazának szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk mellett fontosnak tartják és támogatják a honvédelem ügyét. Bővebb információ a www.iranyasereg.hu oldalon, valamint Zsirmon Endre polgármesternél.
ÁLLÁSHIRDETÉS
2018.01.24.

Iharosberény Község Önkormányzata pályázatot hirdet ifjúságsegítő – ifjúsági referens munkakör betöltésére. 
A munkaviszony időtartama: 32 hónap, 2018. február 01.-2020. október 31. határozott idejű szerződés.Foglalkoztatás jellege: heti 40 óra 
A munkavégzés helye: 
Iharosberény, 8725. Iharosberény, Mártírok u. 62. 
A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: 
Feladata a fiatalok szociális és kulturális módszerekkel való aktivizálása, érdekvédelme, a helyi társadalom és a helyi közösségek támogatása. Információkat és tanácsot ad a hozzá fordulóknak, programokat szervez és felméri a helyi ifjúság igényeit. Mindezzel a munkával nagyban hozzájárul a fiatalok társadalmi problémáinak – például a drogfogyasztás, alkoholizmus, vagy a munkanélküliség – megelőzéséhez, melyre különböző felvilágosító és prevenciós programok szervezésével, információátadással, tanácsadással és más eszközökkel teremt lehetőséget. Munkája során mindig tiszteletben tartja a szolgáltatást igénybe vevők értékeit, érdekeiket, ezeket szem előtt tartva segít problémáik megoldásában. A szakmai titoktartás szabályai szerint kezeli a birtokába jutott információkat. Az ifjúságsegítő fejlesztő, támogató tevékenységet végez – ellátja a szociális segítés alapfeladatait, elsősorban a kamaszkorúak, fiatal felnőttek korcsoportjára koncentrálva.

Illetmény és juttatások: szakképzett minimálbér

Pályázati feltételek: 
• felsőoktatási szakképzésben szerzett ifjúságsegítő (OKJ 55841902 ifjúságsegítő, FEOR 3713 kulturális szervező munkatárs, 3715 szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző szakmai képesítés 
• magyar állampolgárság, büntetlen előélet, cselekvőképesség 

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent: 
iharosberényi lakóhely, hely- és helyi társadalom ismerete, felhasználói szintű MS Office (irodai alkalmazások) ismerete
gyermek és ifjúsági csoportokkal végzett közösségépítő tevékenységben szerzett - legalább 1-3 év szakmai tapasztalat, 
szabadidős tevékenységek szervezésében szerzett - legalább 1-3 év szakmai tapasztalat
Előnyt jelentő kompetenciák: 
• Kiváló szintű kapcsolatteremtő készség, magas fokú empátia, tolerancia 

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: 
• Fényképes szakmai önéletrajz, képesítést tanúsító okiratok másolata, 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány, vagy nyilatkozat arról, hogy sikeres pályázat esetén vállalja annak benyújtását, nyilatkozat arról, hogy az eljárásban résztvevő a pályázati anyagot megismerhette. 

A munkakör betöltésének időpontja: 2018. február 01. 
A pályázat benyújtásának határideje: 2018. január 28. 

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Kálmánné Putics Zsuzsanna jegyző nyújt, a 06 82 594 011 -es telefonszámon. 

A pályázatok benyújtásának módja: 
• Postai úton, a pályázatnak az Iharosberény Község Önkormányzata, Zsirmon Endre polgármester (8725. Iharosberény, Rákóczi u. 6.) címre történő megküldésével.
A pályázat elbírálásának határideje: 2018. január 29. 
Kiadó épület
2017.05.09.

Iharosberény Önkormányzata az Iharosberény, Kanizsai u. 1. szám alatti, frekventált helyen, a 61. főközlekedési út körforgalma és a benzinkút mellett lévő, parkolóval, beépíthető tetőtérrel rendelkező, 88 m2 alapterületű épületét bérbe adja vendéglátóipari vagy kereskedelmi hasznosításra.
Érdeklődni: tel: 30/9100-221, Zsirmon Endre polgármesternél
Határvadász toborzó
2017.02.16.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának állományába JÁRŐRTÁRS beosztás betöltésére! Pályázatra cselekvőképes, 18. életévüket betöltött, érettségivel rendelkező, magyar állampolgárságú személyeket várnak. A Rendőr-főkapitányság munkatársa 2017. február 21-én 10 órai kezdettel az iharosberényi Polgármesteri Hivatal helyiségében tájékoztatást tart az ügyben, minden érdeklődőt tisztelettel várnak.
Szűcs Béla Albert könyvbemutatója
2016.11.08.

Szűcs Béla Albert, Petőfi-díjas újságíró, 1934.december 9-én született Fonyódon. 1962-től foglalkozik újságírással. 1989-ben megalapította az Ácsi Fórum című konzervatív, polgári havilapot, melynek szerkesztője, főszerkesztője volt két évtizedig. A Magyar Újságíró Közösség ( MÚK ) Komárom-Esztergom Megyei Tagozatának elnöke. Számottevő a helytörténeti munkássága. Ács város krónikása. Megjelent több portré- és interjúkötete. Személyes élményeit írta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményeit bemutató könyveiben. 100 tablóból rendezett Kossuth Tárlatot 2008-ban a komáromi Monostori Erődben. Kossuth Lajos életútjának állomásait megidéző kiállítás a saját és családja gyűjteményéből állt össze. 2008-ban megrendezi lakóhelyén, Ácson „A XX. század - a magyar és külföldi sajtó tükrében” című nagyszabású kiállítást.
Kitüntetései:
2007 - Magyar Köztársaság Érdemrendje
2009 - Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj
2012 - Iharosberényért Emlékplakett
2014 - 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt
2014 - Iharosberény Díszpolgára
Közvilágítási hibabejelentő
2016.08.31.

Iharosberény településen a közvilágítás meghibásodott lámpatastjeit az ENERIN javítja. A közvilágítási hibák közvetlenül bejelenthetők a www.kozvilhiba.hu elektronikus felületen elérhető KOVIKA Közvilágítás hibabejelentő portálon.
Szemétszállítási díj visszatérítés
2016.08.31.

Iharosberény Község Önkormányzata a szemétszállítási díjat határidőre befizetők részére visszatérítést nyújt az ürítés díjából: 60 literes edényzet esetében 60,-Ft/ürítés, 80 literes edényzet esetében 80,-Ft/ürítés, 120 literes edényzet esetében 100,-Ft/ürítés nagyságrendben. Az első félévi számlák utáni visszatérítést a befizetést követően augusztus 1. és szeptember 20. között, a második félévi számlák utáni visszatérítést január 20. és február 10. között lehet igényelni a Közös Önkormányzati Hivatalban, a számla és a befizetést igazoló bizonylat csatolásával.
Tanévkezdési támogatás
2016.08.31.

Iharosberény Önkormányzatának Képviselő-testülete kérelemre 15.000 Ft összegű utalvány formájában tanévkezdési támogatást nyújt az Iharosberényben bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó óvodába járó gyermekek, valamint nappali tagozaton, általános iskolában, közép-és felsőfokú tanintézményben tanulók részére.
A kérelem benyújtására 2016. szeptember 20-ig van lehetőség, tanulói jogviszony igazolásának csatolásával.

ÜGYFÉLFOGADÁS VÁLTOZÁS
2016.03.04.

Az Iharosberényi Közös Önkormányzati Hivatalban a március 15-i ünnepnap és az EON által jelzett áramszünet miatt munkarend átcsoportosítás történt. 2016. március 5-én, szombaton és március 16-án, szerdán nem lesz ügyfélfogadás.
Farsangolók a médiában
2016.02.08.

Média rovatunkban hamarosan megtekinthetők lesznek 2016 berényi farsangi rendezvényeinek videói.
Újra működik a BerényiTV
2016.02.08.

A kultúrház felújítása miatt az elmúlt hónapokban szünetelt a BerényiTV szolgáltatása. A technikai akadályok a napokban elhárultak, így a települési helyi információs csatorna újra üzemel: 24 órás képújsággal, kedden és csütörtökön 20 órától a megszokott esemény összefoglalókkal jelentkezik a BerényiTV. A helyi adás vételéhez nézőinknek be kell állítani készülékeiket az S21 csatornára, a 303.25MHZ frekvenciára.
Nézze meg videón, mi történt a faluban!
2012.11.10.

Honlapunkról megnyithatja a települési rendezvényekről készült rövid videókat. A cikkek címe alatt keresse a kék színnel jelölt -Videóhoz kattintson a szövegre!- feliratot.
A teljes terjedelmű anyagokról DVD másolatot kaphat a Kultúrházban!