Keresés a honlapon
Ipari gépek CE jelölése nyílt képzés
2019.02.01.

2019. március 7-én újra Ipari gépek CE jelölése képzést tartunk! Részletek a kezdőlapon, illetve a saasco.hu oldalon!
Gépek CE jelölése nyílt képzés
2018.09.03.

2018. szeptember 20-án Gépek CE jelölése - konkrét példákkal címen nyílt képzést tartunk Budapesten, a Lurdy Házban! További részletek a www.saasco.hu oldalon...
Szakmai Fórum
2017.08.24.

A szakmai fórumot a Magyar Szabványügyi Testület a SAASCO közreműködésével rendezi. A fórum célja a kollaboratív robotok gyártásához, üzembe helyezéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírások ismertetése, a CE-jelölés folyamatának bemutatása, a kollaboratív robotrendszerek kockázatértékelése és gyártói tapasztalatok közlése.
Egy újabb nagyon sikeres CE klubnap
2017.05.09.

Izgalmas és sokak érdeklődésére számot tartó tematikus CE klubnapot rendeztünk április 27.én a TÜV Rheinland székházában! A kollaboratív robotok népszerűsége és ipari alkalmazásának rohamos terjedése tette igazán aktuálissá ezt a témát.
Pozitív visszajelzések a gépes képzésről
2016.09.27.

Több, mint 70 érdeklődő részvételével tartottuk meg 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünket. A résztvevők visszajelzési szerint ezúttal is nagyon sikeresen! A gyakorlatorientált és mintadokumentációt szolgáltató prezentációval a mindenkori szakemberek igényei elé szeretnénk menni, amit úgy tűnik, az értő hallgatóság nagyra értékelt!
Gépek CE jelölése képzés
2016.09.09.

Jöjjön el 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünkre, ahol egy nap alatt megismeri a gépek CE jelölésére vonatkozó követelményeket, a CE jelölési folyamat egyes lépéseit, és mindazokat a feladatokat, amelyeket a gépek CE jelölése érdekében el kell végeznie.
Új honosító rendeletek
2016.07.18.

A következő új Európai Úniós irányelvekhez került honosító magyar rendelet hatályba helyezésre, amik közül az új Kisfeszültségű Direktívához (LVD) kapcsolódó rendeletet mi is nagyon vártuk már: 23/2016.(VII. 7.) NGM r. a 2014/35/EU LVD-hez!
9.CE KLUBDÉLUTÁN 2016. MÁRCIUS 31-ÉN
2016.03.16.

A nagysikerű CE Klubnapok következő díjmentes rendezvényét 2016.03.31-én tartjuk meg a budapesti Lurdy Konferencia Központban.

Téma: CE jelölés a kisfeszültségű berendezéseken, készülékeken és alkatrészeken.
SAASCO ELŐADÁS VESZPRÉMBEN
2015.11.18.

“Vállalkozásom a nemzetközi piacon" – CE jelölés, európai szabadalom és nemzetközi kereskedelmi vitarendezési lehetőségek címmel szervez rendezvényt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. szeptember 30-án, amelyre meghívja Önt és kollégáit.
ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL
2015.11.18.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.
MEE SZABVÁNYOSÍTÁSI BIZOTTSÁGI ÜLÉS
2015.11.18.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület meghívására nov. 11-én Berencsi Bence előadás keretében átfogóan ismertette a CE jelölés eljárásrendjét, különös tekintettel a villamos berendezésekre.
A CE KLUB VI. RENDEZVÉNYE
2015.08.17.

Időpont:

2015. szeptember 09., szerda 9-17 óra

Helyszín:
Jászberény, Rákóczi út 40. - Szikra Galéria és Rendezvényház

Jelentkezni a ceklub@ce-jeloles.hu e-mail címen lehetséges, legkésőbb szeptember 04-ig.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!
A CE Klub első, egész napos klubnapja több szempontból is rendhagyó és különleges lesz: jogszabály értelmezéseket, szabványok magyarázatait hallhatjuk a leghitelesebb forrásokból.


CE Klub V. rendezvény
2015.06.29.

A soron következő 5. alkalom ezúttal Budapesten kívül Miskolcon a Chinoin Csanyik völgyi telephelyén kerül megrendezésre.
CE Klub IV. rendezvény: Présgépek
2015.06.08.

A CE Klub keretein belül 2015. június 23. kedden 14 és 17 óra között megrendezésre kerül a présgépek CE jelölése előadás.
CE Klub I. rendezvény: Gépek átalakítása
2015.02.04.

A CE Klub keretein belül 2015. február 18. szerdán 14:00-kor kerül megrendezésre a gépek CE jelölése a gépfelújítások, a gép átalakítások, valamint az Európán kívüli piacokról érkezett gépekre vonatkozó előadás.
Csatlakozzon a CE Klubhoz Ön is!
2015.02.04.

Örömmel értesítjük, hogy 2014. decemberében a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a SAASCO Tanácsadó és Mérnökiroda Kft. megalapította a CE Klubot.

Mi az a gépdirektíva?

A gépdirektíva nem más, mint a 2006/42/EK irányelvre utaló megnevezés. Ez az úgynevezett új megközelítésű EU-s irányelv tartalmazza a gépek CE jelölésének keretrendszerét, ami pedig külön fontos, a gyártók CE jelöléssel kapcsolatos feladatait is.

Az új megközelítésű irányelvek olyan közösségi jogszabályok, amelyek valamennyi tagállam számára előírnak bizonyos kötelezettséget, elérendő célokat, de a cél teljesítésének módját, az eljárások és eszközök megválasztását és saját jogrendszerbe illesztését átengedik a nemzeti hatóságoknak. Jellemző még rájuk, hogy a biztonság, egészségvédelem, környezetvédelem és fogyasztóvédelem területének lényeges követelményeit szabályozzák, a részleteket azonban nem.

A fentiek alapján tehát minden tagállamban létezik egy nemzeti jogszabály, amely a gépdirektívát bevezeti az ottani jogrendbe, fontos tudni azonban, hogy ezek nem mondhatnak ellent a gépdirektívának! Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy elég vagy csak az gépdirektívát, vagy az azt a nemzeti jogrendekbe bevezető jogszabályok közül egyet ismernie, ha szeretné a gépek CE jelölésének jogszabályi hátterét megismerni.

A gépdirektívát a magyar jogrendbe a 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet illeszti be.

Az Európai Uniós joganyaghoz az EUR-Lex oldalon (eur-lex.europa.eu), a hatályos magyar joganyaghoz pedig a Magyarorszag.hu Kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) férhet ingyen hozzá.

Gépek harmonizált szabványai

A fentiekben említettük hogy a gépdirektíva, illetve a nemzeti rendeletek csupán általánosságban fogalmazzák meg a legfontosabb követelményeket a gépek biztonságát illetően, konkrét műszaki paramétereket, illetve a követelmények teljesítési módját azonban nem adják meg. Ezeket a harmonizált szabványok tartalmazzák.

Mik azok a harmonizált szabványok?

  • a CEN (Comite Européen de Normalisation = Európai Szabványositási Bizottság) vagy
  • a CENELEC (Comite Européen de Normalisation Électronique = Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) vagy
  • az ETSI (European Telecommunications Standards Institute = Európai Távközlési Szabványosítási Intézet)

által jóváhagyott, az Európai Közösség Hivatalos Lapjában kihirdetett szabványok.

Figyelem! A szabványok alkalmazása nem kötelező! Használatuk azonban jelentős mértékben megkönnyíti a jogszabályokban szereplő követelmények teljesítését.

Miért érdemes a harmonizált szabványok alkalmazása, ha egyszer nem kötelező?

A harmonizált szabványoknak való megfelelés esetén feltételezhető, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó irányelv alapvető biztonsági előírásainak.

Amennyiben létezik az Ön termékére vonatkozóan harmonizált szabvány, és azt mégsem alkalmazza, akkor olyan megoldást kell kitalálnia, amely legalább egyenértékű a szabványban meghatározottal, és Önre vár a feladat, hogy mindezt be is tudja bizonyítani adott esetben a hatóság felé.

Gépek megfelelőségértékelési eljárásai

Gépek esetében három megfelelőségértékelési eljárás/modul kerül szóba, mégpedig a következőek:

  • A modul – Belső gyártásellenőrzési rendszer bevezetése és működtetése
  • B modul – EK Típusvizsgálat elvégeztetése bejelentett szervezet által
  • H modul – Teljes minőségbiztosítás, azaz minőségirányítási rendszer bevezetése és működtetése, valamint tanúsíttatása egy bejelentett szervezet által.

Az, hogy adott gép esetén melyik modult kell alkalmaznia, illetve melyik modulok közül választhat, az alábbiak befolyásolják:

  • a gép sajátosságai,
  • a harmonizált szabványok megléte/alkalmazása.

A www.saasco.hu oldalunk Letölthető Egyoldalas anyagaiból megtudhatja, melyek pontosan azok az esetek, amikor mindenféleképpen szükség ven bejelentett szervezet bevonására a folyamatba. A Géplista eléréséhez kattintson ide!