Keresés a honlapon
Ipari gépek CE jelölése nyílt képzés
2019.02.01.

2019. március 7-én újra Ipari gépek CE jelölése képzést tartunk! Részletek a kezdőlapon, illetve a saasco.hu oldalon!
Gépek CE jelölése nyílt képzés
2018.09.03.

2018. szeptember 20-án Gépek CE jelölése - konkrét példákkal címen nyílt képzést tartunk Budapesten, a Lurdy Házban! További részletek a www.saasco.hu oldalon...
Szakmai Fórum
2017.08.24.

A szakmai fórumot a Magyar Szabványügyi Testület a SAASCO közreműködésével rendezi. A fórum célja a kollaboratív robotok gyártásához, üzembe helyezéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírások ismertetése, a CE-jelölés folyamatának bemutatása, a kollaboratív robotrendszerek kockázatértékelése és gyártói tapasztalatok közlése.
Egy újabb nagyon sikeres CE klubnap
2017.05.09.

Izgalmas és sokak érdeklődésére számot tartó tematikus CE klubnapot rendeztünk április 27.én a TÜV Rheinland székházában! A kollaboratív robotok népszerűsége és ipari alkalmazásának rohamos terjedése tette igazán aktuálissá ezt a témát.
Pozitív visszajelzések a gépes képzésről
2016.09.27.

Több, mint 70 érdeklődő részvételével tartottuk meg 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünket. A résztvevők visszajelzési szerint ezúttal is nagyon sikeresen! A gyakorlatorientált és mintadokumentációt szolgáltató prezentációval a mindenkori szakemberek igényei elé szeretnénk menni, amit úgy tűnik, az értő hallgatóság nagyra értékelt!
Gépek CE jelölése képzés
2016.09.09.

Jöjjön el 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünkre, ahol egy nap alatt megismeri a gépek CE jelölésére vonatkozó követelményeket, a CE jelölési folyamat egyes lépéseit, és mindazokat a feladatokat, amelyeket a gépek CE jelölése érdekében el kell végeznie.
Új honosító rendeletek
2016.07.18.

A következő új Európai Úniós irányelvekhez került honosító magyar rendelet hatályba helyezésre, amik közül az új Kisfeszültségű Direktívához (LVD) kapcsolódó rendeletet mi is nagyon vártuk már: 23/2016.(VII. 7.) NGM r. a 2014/35/EU LVD-hez!
9.CE KLUBDÉLUTÁN 2016. MÁRCIUS 31-ÉN
2016.03.16.

A nagysikerű CE Klubnapok következő díjmentes rendezvényét 2016.03.31-én tartjuk meg a budapesti Lurdy Konferencia Központban.

Téma: CE jelölés a kisfeszültségű berendezéseken, készülékeken és alkatrészeken.
SAASCO ELŐADÁS VESZPRÉMBEN
2015.11.18.

“Vállalkozásom a nemzetközi piacon" – CE jelölés, európai szabadalom és nemzetközi kereskedelmi vitarendezési lehetőségek címmel szervez rendezvényt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. szeptember 30-án, amelyre meghívja Önt és kollégáit.
ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL
2015.11.18.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.
MEE SZABVÁNYOSÍTÁSI BIZOTTSÁGI ÜLÉS
2015.11.18.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület meghívására nov. 11-én Berencsi Bence előadás keretében átfogóan ismertette a CE jelölés eljárásrendjét, különös tekintettel a villamos berendezésekre.
A CE KLUB VI. RENDEZVÉNYE
2015.08.17.

Időpont:

2015. szeptember 09., szerda 9-17 óra

Helyszín:
Jászberény, Rákóczi út 40. - Szikra Galéria és Rendezvényház

Jelentkezni a ceklub@ce-jeloles.hu e-mail címen lehetséges, legkésőbb szeptember 04-ig.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!
A CE Klub első, egész napos klubnapja több szempontból is rendhagyó és különleges lesz: jogszabály értelmezéseket, szabványok magyarázatait hallhatjuk a leghitelesebb forrásokból.


CE Klub V. rendezvény
2015.06.29.

A soron következő 5. alkalom ezúttal Budapesten kívül Miskolcon a Chinoin Csanyik völgyi telephelyén kerül megrendezésre.
CE Klub IV. rendezvény: Présgépek
2015.06.08.

A CE Klub keretein belül 2015. június 23. kedden 14 és 17 óra között megrendezésre kerül a présgépek CE jelölése előadás.
CE Klub I. rendezvény: Gépek átalakítása
2015.02.04.

A CE Klub keretein belül 2015. február 18. szerdán 14:00-kor kerül megrendezésre a gépek CE jelölése a gépfelújítások, a gép átalakítások, valamint az Európán kívüli piacokról érkezett gépekre vonatkozó előadás.
Csatlakozzon a CE Klubhoz Ön is!
2015.02.04.

Örömmel értesítjük, hogy 2014. decemberében a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a SAASCO Tanácsadó és Mérnökiroda Kft. megalapította a CE Klubot.

Mi az az EK Megfelelőségi nyilatkozat?

Az EK Megfelelőségi nyilatkozat egy dokumentum, amelyben a gyártó írásban nyilatkozik arról, hogy a termék megfelel az irányelvekben előírt alapvető egészségvédelmi és biztonsági előírásoknak, valamint az irányelv egyéb követelményeinek.

Figyelem! Ahogy a Műszaki dokumentáció esetében is, itt sem mindegy, hogy gépről vagy részben kész gépről van szó, ez utóbbi esetében ugyanis nem Megfelelőségi, hanem úgynevezett Beépítési nyilatkozatot kell készíteni!

Kérjük, hogy a termékére vonatkozó részt vegye figyelembe!

GÉPEK Megfelelőségi nyilatkozatának tartalma

A Gépek Megfelelőségi nyilatkozatának az alábbiakat kell tartalmaznia:

 • a gyártó, azaz az Ön cégének neve és teljes címe,
 • a Műszaki dokumentáció összeállítására felhatalmazott, az Európai gazdasági Közösségben letelepedett személy nevét (aki hatósági ellenőrzés során összeállítja és rendelkezésre bocsátja a Műszaki dokumentációt),
 • a gép leírása és azonosítása, beleértve az eredeti megnevezését, funkcióját, modell-, típus- és sorozatszámát, kereskedelmi nevét,
 • nyilatkozat arról, hogy a gép megfelel a gépek irányelv rá vonatkozó követelményeinek, és ahol szükséges, nyilatkozat arról, hogy a gép megfelel más, egyéb szempontokra vonatkozó, a CE jelölést előíró közösségi irányelveknek és/vagy vonatkozó rendelkezéseknek,
 • amennyiben a IV. Lépés alapján szükséges, az EK típusvizsgálatot végző kijelölt szervezet neve, címe és azonosító száma, valamint az EK típusvizsgálati tanúsítvány száma,
 • amennyiben a IV. Lépés alapján szükséges, a teljes minőségbiztosítási rendszert jóváhagyó kijelölt szervezet neve, címe és azonosító száma,
 • ha indokolt, a figyelembe vett honosított harmonizált szabványok felsorolása,
 • ha indokolt, egyéb felhasznált műszaki szabványok és előírások hivatkozásai,
 • a Megfelelőségi nyilatkozat kiállításának helye és dátuma,
 • a gyártó nevében a nyilatkozat elkészítésére jogosult személy azonosítója és aláírása.

RÉSZBEN KÉSZ GÉPEK Beépítési nyilatkozatának tartalma

A részben kész gépek Beépítési nyilatkozatának az alábbiakat kell tartalmaznia:

 • a részben kész gyártójának, azaz az Ön cégének neve és teljes címe,
 • a Műszaki dokumentáció összeállítására felhatalmazott, az Európai gazdasági Közösségben letelepedett személy neve (aki hatósági ellenőrzés során összeállítja és rendelkezésre bocsátja a Műszaki dokumentációt),
 • a részben kész gép leírása és azonosítása, beleértve az eredeti megnevezését, funkcióját, modell-, típus- és sorozatszámát, kereskedelmi nevét,
 • nyilatkozat arról, hogy a gépek irányelv mely alapvető követelményeit alkalmazták és teljesítették, és hogy a Műszaki dokumentációt az előírásoknak megfelelően készítették el, és ahol szükséges, nyilatkozat arról, hogy a részben kész gép egyéb rá vonatkozó, a CE jelölést előíró közösségi irányelveknek és/vagy vonatkozó rendelkezéseknek is megfelel,
 • annak elfogadása, hogy az illetékes hatóságok indokolt kérésére a részben kész gépre vonatkozó információkat átadják (meg kell határozni az információ átadásának módját, a részben kész gép gyártója szellemi tulajdonjogának sérelme nélkül),
 • a Megfelelőségi nyilatkozat kiállításának helye és dátuma,
 • a gyártó nevében a nyilatkozat elkészítésére jogosult személy azonosítója és aláírása.

 

Kinek kell kiállítania a nyilatkozatot?

A Megfelelőségi/Beépítési nyilatkozatot a gyártónak, vagy pedig az általa meghatalmazott képviselőnek, kell kiállítania.

Milyen formai előírásai vannak a nyilatkozatnak?

Az EK megfelelőségi/Beépítési nyilatkozatra vonatkozóan nem léteznek kötelező formai előírások. Ez azt jelenti, hogy az előírt tartalmi részeket bármilyen méretben, formátumban meg lehet jeleníteni. A megfelelőségi nyilatkozat elkészítéséhez azonban felhasználható az ISO/IEC 17050-1:2004 szabvány, amely tartalmaz egy formanyomtatvány mintát is.

A Megfelelőségi/Beépítési nyilatkozatot géppel, vagy kézzel, de akkor nagybetűvel írva lehet elkészíteni.

Milyen nyelven kell kiállítani a nyilatkozatot?

A Megfelelőségi/Beépítési nyilatkozatot mindig annak a tagállamnak a hivatalos nyelvén (nyelvein) kell elkészíteni, amelyben a gépet forgalomba hozzák illetve üzembe helyezik!

A gyártó vagy a meghatalmazott képviselő által igazolt nyelvi változatokon az alábbi szavakat kell feltüntetni: "eredeti EK Megfelelőségi nyilatkozat / beépítési nyilatkozat".

A mennyiben az eredeti (gyártó által igazolt) Megfelelőségi nyilatkozat nem annak az országnak a hivatalos nyelvén készült, ahol a gépet használni tervezik, akkor a célország hivatalos nyelvére történő fordításról az alábbiak valamelyikének kell gondoskodnia:

 • gyártó
 • meghatalmazott képviselő
 • a gépet a célországba szállító személy.

A fordításon az alábbi szavakat kell feltüntetni: "eredeti EK Megfelelőségi nyilatkozat / beépítési nyilatkozat fordítása".

Mennyi ideig kell megőrizni a nyilatkozatot?

A Megfelelőségi/Beépítési nyilatkozatnak a gép forgalomba hozatalától kezdődően hozzáférhetőnek kell lennie!

A gyártónak, illetve a meghatalmazott képviselőnek, azaz Önnek az eredeti EK Megfelelőségi nyilatkozatot,részben kész gép esetén az eredeti beépítési nyilatkozatot a gép gyártásának utolsó időpontjától számított legalább 10 évig a Műszaki dokumentáció részeként meg kell őriznie.