Keresés a honlapon
Ipari gépek CE jelölése nyílt képzés
2019.02.01.

2019. március 7-én újra Ipari gépek CE jelölése képzést tartunk! Részletek a kezdőlapon, illetve a saasco.hu oldalon!
Gépek CE jelölése nyílt képzés
2018.09.03.

2018. szeptember 20-án Gépek CE jelölése - konkrét példákkal címen nyílt képzést tartunk Budapesten, a Lurdy Házban! További részletek a www.saasco.hu oldalon...
Szakmai Fórum
2017.08.24.

A szakmai fórumot a Magyar Szabványügyi Testület a SAASCO közreműködésével rendezi. A fórum célja a kollaboratív robotok gyártásához, üzembe helyezéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírások ismertetése, a CE-jelölés folyamatának bemutatása, a kollaboratív robotrendszerek kockázatértékelése és gyártói tapasztalatok közlése.
Egy újabb nagyon sikeres CE klubnap
2017.05.09.

Izgalmas és sokak érdeklődésére számot tartó tematikus CE klubnapot rendeztünk április 27.én a TÜV Rheinland székházában! A kollaboratív robotok népszerűsége és ipari alkalmazásának rohamos terjedése tette igazán aktuálissá ezt a témát.
Pozitív visszajelzések a gépes képzésről
2016.09.27.

Több, mint 70 érdeklődő részvételével tartottuk meg 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünket. A résztvevők visszajelzési szerint ezúttal is nagyon sikeresen! A gyakorlatorientált és mintadokumentációt szolgáltató prezentációval a mindenkori szakemberek igényei elé szeretnénk menni, amit úgy tűnik, az értő hallgatóság nagyra értékelt!
Gépek CE jelölése képzés
2016.09.09.

Jöjjön el 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünkre, ahol egy nap alatt megismeri a gépek CE jelölésére vonatkozó követelményeket, a CE jelölési folyamat egyes lépéseit, és mindazokat a feladatokat, amelyeket a gépek CE jelölése érdekében el kell végeznie.
Új honosító rendeletek
2016.07.18.

A következő új Európai Úniós irányelvekhez került honosító magyar rendelet hatályba helyezésre, amik közül az új Kisfeszültségű Direktívához (LVD) kapcsolódó rendeletet mi is nagyon vártuk már: 23/2016.(VII. 7.) NGM r. a 2014/35/EU LVD-hez!
9.CE KLUBDÉLUTÁN 2016. MÁRCIUS 31-ÉN
2016.03.16.

A nagysikerű CE Klubnapok következő díjmentes rendezvényét 2016.03.31-én tartjuk meg a budapesti Lurdy Konferencia Központban.

Téma: CE jelölés a kisfeszültségű berendezéseken, készülékeken és alkatrészeken.
SAASCO ELŐADÁS VESZPRÉMBEN
2015.11.18.

“Vállalkozásom a nemzetközi piacon" – CE jelölés, európai szabadalom és nemzetközi kereskedelmi vitarendezési lehetőségek címmel szervez rendezvényt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. szeptember 30-án, amelyre meghívja Önt és kollégáit.
ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL
2015.11.18.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.
MEE SZABVÁNYOSÍTÁSI BIZOTTSÁGI ÜLÉS
2015.11.18.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület meghívására nov. 11-én Berencsi Bence előadás keretében átfogóan ismertette a CE jelölés eljárásrendjét, különös tekintettel a villamos berendezésekre.
A CE KLUB VI. RENDEZVÉNYE
2015.08.17.

Időpont:

2015. szeptember 09., szerda 9-17 óra

Helyszín:
Jászberény, Rákóczi út 40. - Szikra Galéria és Rendezvényház

Jelentkezni a ceklub@ce-jeloles.hu e-mail címen lehetséges, legkésőbb szeptember 04-ig.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!
A CE Klub első, egész napos klubnapja több szempontból is rendhagyó és különleges lesz: jogszabály értelmezéseket, szabványok magyarázatait hallhatjuk a leghitelesebb forrásokból.


CE Klub V. rendezvény
2015.06.29.

A soron következő 5. alkalom ezúttal Budapesten kívül Miskolcon a Chinoin Csanyik völgyi telephelyén kerül megrendezésre.
CE Klub IV. rendezvény: Présgépek
2015.06.08.

A CE Klub keretein belül 2015. június 23. kedden 14 és 17 óra között megrendezésre kerül a présgépek CE jelölése előadás.
CE Klub I. rendezvény: Gépek átalakítása
2015.02.04.

A CE Klub keretein belül 2015. február 18. szerdán 14:00-kor kerül megrendezésre a gépek CE jelölése a gépfelújítások, a gép átalakítások, valamint az Európán kívüli piacokról érkezett gépekre vonatkozó előadás.
Csatlakozzon a CE Klubhoz Ön is!
2015.02.04.

Örömmel értesítjük, hogy 2014. decemberében a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a SAASCO Tanácsadó és Mérnökiroda Kft. megalapította a CE Klubot.

Az alapszabály

A gyártónak meg kell hoznia minden szükséges intézkedést annak biztosítása érdekében, hogy a termék gyártása folyamatosan a műszaki dokumentációjának és a vonatkozó követelményeknek megfelelően történjen.

A követelmény

Olyan belső irányítási rendszert kell kialakítani, ami biztosítja, hogy a CE jelölésre kötelezett termékek folyamatosan kielégítik az azokra vonatkozó előírásokat (és nem csak az esetleg bevizsgált példányok).

Az egyes direktívák eltérő módon hívják ezt az irányítási rendszert. Esetenként belső gyártásellenőrzésként, üzemi gyártásellenőrzésként, vagy minőségbiztosítási rendszerként találkozhatunk vele. Egyes direktívák pedig csak körbeírják ezt, de nevet nem adnak neki.

Mit is jelent egy ilyen rendszer működtetése?

A gyártásellenőrzés a gyártó által végzett állandó belső gyártásfelügyeletet jelent. A gyártó által alkalmazott valamennyi követelményt és előírást írásban kell rögzíteni, rendszerezett szabályok és eljárások formájában.

A gyártás-ellenőrzési dokumentációnak lehetővé kell tennie a minőség biztosítását, valamint annak ellenőrizhetőségét, hogy a termék teljesíti-e az előírt termékjellemzőket, és hogy a gyártás-ellenőrzési rendszer hatékonyan működik-e.

A minőségirányítási rendszernek ki kell terjednie az összes érintett géptípus tervezésére, gyártására, végső ellenőrzésére és vizsgálatára is.

A minőségbiztosítási dokumentációnak legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

1. Általános információk a gyártóról, úgy mint a

 • minőségbiztosítási célkitűzések,
 • szervezeti felépítés,
 • vezetőség feladatai és jogköre a gép tervezésére és minőségére vonatkozóan,

2. A gép műszaki tervezésének leírása, beleértve

 • az alkalmazni kívánt szabványokat, vagy
 • azokat az intézkedéseket, amelyeket annak érdekében tesznek, hogy eleget tegyenek e rendelet alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeinek,
 • a tervezés ellenőrzési és igazolási módszereit, eljárásait.

3. A gyártás és ellenőrzés folyamatainak leírását, beleértve

 • az alkalmazott technológiai eljárásokat,
 • a gyártás előtt, közben és után elvégzendő ellenőrzési és vizsgálati eljárásokat (módszer, gyakoriság, felelős, eszközök)

4. A minőségbiztosítási rendszer működését igazoló dokumentumokat, pl

 • felülvizsgálati jelentéseket,
 • kalibrációs feljegyzéseket,
 • személyzet képzettségi, képzési feljegyzéseit

5. A minőségbiztosítási rendszer működéséhez szükséges eszközök, berendezések meghatározását, illetve ezek fenntartásának (karbantartásának) eljárásait.

Ha jobban megnézzük, ez gyakorlatilag az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer főbb követelményeit fedi le. Jó lehetőség ez a sok helyen meglévő ISO-s rendszerek felfrissítésére (esetleg hasznos tartalommal feltöltésére...)!

 

Sorozatgyártás / Egyedi gépgyártás - lehet ugyanúgy minőségbiztosítani?

A válasz úgy kezdődik, hogy attól függ… Ha csak a minőségbiztosítási alapelveket nézzük, elméletileg nincs különbség a kétféle feladat között. A gyakorlat persze azt mutatja, hogy az egyedi gépgyártás lényegesen nagyobb rugalmasságot kíván a sorozatgyártáshoz képest.

A megoldás valahogy így nézhet ki a két esetre vonatkoztatva:

Sorozatgyártás esetén
(ISO 9001 alapján)

Egyedi gépgyártás esetén
(ISO 9001 és főleg a minőségtervekre vonatkozó
ISO 10005 figyelembe vételével)

Általános elvek, célok előzetes rögzítése

Eljárásrendek, folyamatleírások rögzítése

Konkrét megbízástól független általános eljárásrendek, folyamatleírások rögzítése

Szükséges infrastruktúra és információ igények rögzítése

Általános (konkrét megbízástól független) infrastruktúra és információ igények rögzítése

Dokumentációs követelmények rögzítése

Általános dokumentációs követelmények rögzítése

Technológiai- és munkautasítások rögzítése

Általános technológiai- és munkautasítások rögzítése

Konkrét megbízásra vonatkozóan a fentiekkel kapcsolatos változások, kiegészítések meghatározása

Konkrét megbízásra vonatkozó minőségterv (v. projektterv) kidolgozása – ISO 10005 figyelembe vétele javasolt! (De akár a NATO-tól is szabad tanulni: AQAP 2105 ad erre vonatkozó előírást a NATO beszállítók részére)

Konkrét megbízás teljesítésének felülvizsgálata, szükség szerinti rendszerfejlesztési feladatok meghatározásával

Fentiek időszakonkénti felülvizsgálata, szükség szerinti aktualizálása

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy sorozatgyártás esetén az első lépések megtétele igényel komoly erőfeszítéseket, hogy a minőségügyi és hatékonysági elvárások kiegyensúlyozása megtörténjen. Ezt követően a terv szerinti végrehajtás „csak” a feladat.

Egyedi gépgyártás esetén egy viszonylag rövidebb előzetes tervezést egészíti ki a minden megbízásra vonatkozó részletes tervezési, szabályozási igény. Ez utóbbi dokumentációs igénye várhatóan kisebb, de lényegesen nagyobb odafigyelést, koncentrációt igényelhet!

ISO 9001 - egy jó választás

Ahogy az előzőekben írtuk, nincs kötelező tartalmú előírás arra vonatkozólag, hogy miként kell biztosítania a gyártónak, hogy minden egyes gépe megfeleljen a direktívákban szereplő követelményeknek. Viszont a gyakorlati megvalósításhoz egy jól bevált módszer/megoldási lehetőség szokott lenni az ISO 9001-es minőségirányítási szabvány szerinti rendszer kiépítése.

A minőségirányítási rendszerek tanúsíttatása széles körben elterjedt, de a gépdirektíva erre vonatkozóan nem ad kötelezettséget, tehát a kiépített, bevezetett, működő rendszert nem kell harmadik fél által auditáltatni. Persze a tanúsítás előnyöket hordoz/hordozhat magában például, ha beszállítókká akarnak válni multinacionális vállalatoknál. Továbbá akár pályázati, közbeszerzési kritériumként is kiírhatják a tanúsított minőségügyi rendszert.

Az ISO 9001-es szabvány az ISO 9000-es minőségirányítással foglalkozó szabványcsalád alapvető tagja, mely a minőségirányítási rendszerrel kapcsolatos követelményeket tartalmazza. A jelenleg érvényben lévő magyar változat az MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények, melynek készülőben van a 2015-re ígért revíziója.

A szabvány nem ír elő konkrét kötelező megvalósítási módokat, mivel nem konkrét iparágra készült, inkább egy bármilyen iparágban működő cég folyamatainak szervezésére/szabályozására tartalmaz általános megoldási javaslatokat. Egyféle sorvezető, hogy miket és hogyan kell szabályozni, ahhoz, hogy pl. folyamatosan bizonyos előírásoknak megfelelő és minőségileg is az elvárt szintű termékek kerüljenek ki a gyártótól.

Fontos a szabványnak a folyamatszemléletűsége. Az ISO 9001 alapján kiépített minőségirányítási rendszerek az érintett folyamatok feltérképezésén és azok szabályozásán alapulnak.