Keresés a honlapon
Ipari gépek CE jelölése nyílt képzés
2019.02.01.

2019. március 7-én újra Ipari gépek CE jelölése képzést tartunk! Részletek a kezdőlapon, illetve a saasco.hu oldalon!
Gépek CE jelölése nyílt képzés
2018.09.03.

2018. szeptember 20-án Gépek CE jelölése - konkrét példákkal címen nyílt képzést tartunk Budapesten, a Lurdy Házban! További részletek a www.saasco.hu oldalon...
Szakmai Fórum
2017.08.24.

A szakmai fórumot a Magyar Szabványügyi Testület a SAASCO közreműködésével rendezi. A fórum célja a kollaboratív robotok gyártásához, üzembe helyezéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírások ismertetése, a CE-jelölés folyamatának bemutatása, a kollaboratív robotrendszerek kockázatértékelése és gyártói tapasztalatok közlése.
Egy újabb nagyon sikeres CE klubnap
2017.05.09.

Izgalmas és sokak érdeklődésére számot tartó tematikus CE klubnapot rendeztünk április 27.én a TÜV Rheinland székházában! A kollaboratív robotok népszerűsége és ipari alkalmazásának rohamos terjedése tette igazán aktuálissá ezt a témát.
Pozitív visszajelzések a gépes képzésről
2016.09.27.

Több, mint 70 érdeklődő részvételével tartottuk meg 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünket. A résztvevők visszajelzési szerint ezúttal is nagyon sikeresen! A gyakorlatorientált és mintadokumentációt szolgáltató prezentációval a mindenkori szakemberek igényei elé szeretnénk menni, amit úgy tűnik, az értő hallgatóság nagyra értékelt!
Gépek CE jelölése képzés
2016.09.09.

Jöjjön el 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünkre, ahol egy nap alatt megismeri a gépek CE jelölésére vonatkozó követelményeket, a CE jelölési folyamat egyes lépéseit, és mindazokat a feladatokat, amelyeket a gépek CE jelölése érdekében el kell végeznie.
Új honosító rendeletek
2016.07.18.

A következő új Európai Úniós irányelvekhez került honosító magyar rendelet hatályba helyezésre, amik közül az új Kisfeszültségű Direktívához (LVD) kapcsolódó rendeletet mi is nagyon vártuk már: 23/2016.(VII. 7.) NGM r. a 2014/35/EU LVD-hez!
9.CE KLUBDÉLUTÁN 2016. MÁRCIUS 31-ÉN
2016.03.16.

A nagysikerű CE Klubnapok következő díjmentes rendezvényét 2016.03.31-én tartjuk meg a budapesti Lurdy Konferencia Központban.

Téma: CE jelölés a kisfeszültségű berendezéseken, készülékeken és alkatrészeken.
SAASCO ELŐADÁS VESZPRÉMBEN
2015.11.18.

“Vállalkozásom a nemzetközi piacon" – CE jelölés, európai szabadalom és nemzetközi kereskedelmi vitarendezési lehetőségek címmel szervez rendezvényt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. szeptember 30-án, amelyre meghívja Önt és kollégáit.
ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL
2015.11.18.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.
MEE SZABVÁNYOSÍTÁSI BIZOTTSÁGI ÜLÉS
2015.11.18.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület meghívására nov. 11-én Berencsi Bence előadás keretében átfogóan ismertette a CE jelölés eljárásrendjét, különös tekintettel a villamos berendezésekre.
A CE KLUB VI. RENDEZVÉNYE
2015.08.17.

Időpont:

2015. szeptember 09., szerda 9-17 óra

Helyszín:
Jászberény, Rákóczi út 40. - Szikra Galéria és Rendezvényház

Jelentkezni a ceklub@ce-jeloles.hu e-mail címen lehetséges, legkésőbb szeptember 04-ig.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!
A CE Klub első, egész napos klubnapja több szempontból is rendhagyó és különleges lesz: jogszabály értelmezéseket, szabványok magyarázatait hallhatjuk a leghitelesebb forrásokból.


CE Klub V. rendezvény
2015.06.29.

A soron következő 5. alkalom ezúttal Budapesten kívül Miskolcon a Chinoin Csanyik völgyi telephelyén kerül megrendezésre.
CE Klub IV. rendezvény: Présgépek
2015.06.08.

A CE Klub keretein belül 2015. június 23. kedden 14 és 17 óra között megrendezésre kerül a présgépek CE jelölése előadás.
CE Klub I. rendezvény: Gépek átalakítása
2015.02.04.

A CE Klub keretein belül 2015. február 18. szerdán 14:00-kor kerül megrendezésre a gépek CE jelölése a gépfelújítások, a gép átalakítások, valamint az Európán kívüli piacokról érkezett gépekre vonatkozó előadás.
Csatlakozzon a CE Klubhoz Ön is!
2015.02.04.

Örömmel értesítjük, hogy 2014. decemberében a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a SAASCO Tanácsadó és Mérnökiroda Kft. megalapította a CE Klubot.

Alapvető tudnivalók a kockázatértékelésről

A gépek CE jelölési folyamatának fontos része a gyártói kockázatértékelés elvégzése, hiszen a vonatkozó jogszabályok értelmében fel kell mérni a veszélyeket, ezután történhet az adott gép végső tervének kialakítása, majd a megépítés és a műszaki dokumentáció véglegesítése.

A kockázatértékelést a gép gyártójának kell elvégeznie a forgalombahozatal előtt, az erről készített dokumentációt pedig a műszaki dokumentáció részeként kell megőrizni!

A „kockázatértékelés” egy iteratív folyamat annak megállapítására, hogy a berendezés hordoz-e olyan kockázatokat, amelyeket megszüntetni/csökkenteni kell a biztonságos használat érdekében. (Ha igen, akkor a szükséges intézkedések után ismételt kockázatértékelésre lesz szükség mindaddig, amíg a berendezés el nem éri a kívánt biztonsági szintet.)

A direktívákban kevés útmutatást találunk a kockázatértékelés módszerére, a dokumentálás részleteire. Az EN ISO 12100 szabvány tartalmazza a részletes hátteret és a módszertant.

A kockázatértékelés folyamata

A teljes kockázatértékelési folyamat az alábbi dokumentálandó lépésekből áll, amelyeket addig kell ismételni, amíg csak elfogadható kockázatok maradnak:

1. A gép határainak rögzítése

Jellemzően a felhasználási területre, térbeli (pl. kiterjedés, mozgási intervallum) és időbeli határokra (pl. műveleti idők, élettartam, karbantartási ciklus) kell gondolni. (Erről részletesebben az 1. lépésben írtunk.)

2. Veszélyek beazonosítása

A gép teljes életciklusában felmerülő feladatokra (pl. beállítás, indítás, működési funkciók, leállítás, stb.) vonatkozóan kell elvégezni.

A veszélyek listáját a már említett EN ISO 12100 szabvány tartalmazza, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha létezik un. „C típusú” szabvány az adott gépre, úgy az további specifikus veszélyeket adhat, amelyeket szintén figyelembe kell venni!

3. Kockázatok becslése

Minden veszély esetén meg kell becsülni annak súlyosságát és az előfordulás valószínűségét (tekintettel az érintettek körére, az elkerülési lehetőségekre, veszélyes szituációkra).

Az egyes szempontok értékeléséhez nem áll rendelkezésre előírt osztályozási rendszer, azt az alkalmazott skálával együtt a gyártónak kell meghatároznia.

4. Kockázatok kiértékelése

A fentiek alapján döntést kell hozni, hogy az adott veszélyből származó egyes kockázatok elfogadhatók-e, vagy további kockázatcsökkentés szükséges.

5. Kockázatcsökkentés

A kockázatcsökkentés általános módszereit az EN ISO 12100, illetve egyes esetekben a vonatkozó „C típusú” szabványok tartalmazzák. Ezek a tervezési szempontokra, a műszaki védőintézkedésekre és a használati információkra vonatkozóan adnak követelményeket.

A kockázatcsökkentési intézkedések után megmaradó kockázatok az un. fennmaradó kockázatok, amelyekről a felhasználói dokumentációban, és lehetőleg a gépen magán piktogramok, figyelmeztetések formájában kell tájékoztatni a felhasználót, hogy megtehesse a szükséges lépéseket ezek elkerülésére.

 

A kockázatértékelés tehát nem csak egy elkészítendő „dokumentum”, hanem egy tervezési megközelítés, ami lehetővé teszi a költséges átépítések, balesetek megelőzését!