Bemutató film:

MET
(‘Muscle Effect Therapy’)
- érintésterápia.

forrás: www.metterapia.hu

Szavak nélkül, nagyon pontos és gyengéd érintés útján hat, mely a test fizikai feszültségének megváltozását eredményezi.

Alapjául azok a megfigyelések szolgálnak, amelyek szerint a múltban átélt, érzelmekkel telített emlékek közvetlen hatással vannak a vázizom rendszerére. A feldolgozatlan konfliktusok fizikai feszültséget okoznak és a test elégtelen működésének különböző formáihoz vezethetnek. Nagyon gyakran nem veszünk időben tudomást testi jelzéseinkről.

A finom érintés tudatosítja az izomfeszültséget, és felszínre hozhatja az itt raktározott érzelmeket, esetleg az emlékeket is, hogy azokat feldolgozhassuk.

Az érintés fájdalommentessége biztonságtudatot kelt a testben és a lélekben egyaránt, így könnyebben felszabadulhat a traumák hatása alól. A tudat a blokkolt energiák feloldásával segíti a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását.
Eredete az 1930-as évekre nyúlik vissza a pozsonyi eredetű Bindegewebearbeit-nek nevezett terápiához. Ebből fejlesztette ki a német Dr. Ida Rolf a róla Rolfingnak elnevezett terápiát, az Egyesült Államokban. Az ő tanítványa volt Al Drucker, az ő nevéhez fűződik a Deep Tissue terápia. Ezt tanulta Ryan Kopperaud Dublinban a 70-es évek végén.
Tőle tanult Bobby MacLaughlin, aki, miután 1977-től 1983-ig elsajátította a módszert, praktizálni kezdett. Csatlakozott a John Heron alapította a Co-Counselling International (CCI) szervezethez és elismert tanára lett. Részt vett Shiatsu tréningeken, reflexológiát és Esalen masszázst tanult. Az évek során tudatosult benne, mi működik és mi az, ami nem. Ezen az észrevételeit hasznosította a gyakorlatban.

A MET ezeknek a terápiáknak az elemeiből és a széles körű klientúrájával szerzett tapasztalatainak szintéziséből jött létre. Bobby MacLaughlin éveken át gyakorló mérnökként dolgozott. Ez a szemlélet hozzásegítette, hogy megváljon azoktól a terápiás elemektől amelyek nem voltak elég hatékonyak vagy fájdalmat okoztak. Évek munkája során kikristályosodott a MET esszenciája.

A MET módszert Bobby MacLaughlin Írországban fejlesztette ki. A módszer nevében található ( Muscle Effect Therapy) - “terápia” kifejezés nem orvosi tevékenységet, vagy annak értelmezhető beavatkozást jelöl, nem helyettesíti a szakorvosi ellátást.
A munka két részből áll.

Az első: a vizuális állapotfelmérés, mely során a kliens testtudatosságát segítő kérdések hangzanak el. A közös figyelem a test különböző területein a feszültséget tároló izmokra irányul. A probléma ismeretében a MET munka ezen területekre összpontosítva zajlik, ennek megfelelően a meghatározott izmokat érinti.

A második: a MET munka. Itt a kliens lefekszik, ha szükséges párnákkal is alátámasztva az érintett területet. A munka során az izmok finom érintése történik, pontos anatómiai elhelyezkedésük szerint. A feszültséget tartalmazó izmok ettől ellazulnak, és ezzel olyan új információhoz jutnak, mely segít elindítani a kívánt változást.

A MET körülbelül egy óra hosszan tart, beleértve az állapotfelmérést, a munkát megelőző és az azt követő tudatosító gyakorlatokat.

A MET hatása folyamatos és egymásra épülő. Lehetséges, hogy már egy találkozás meghozza a kívánt eredményt, de többre is szükség lehet, annak függvényében, hogy milyen jellegű a probléma és mennyi ideje tart. Ez határozza meg, hány alkalom szükséges (hetente legfeljebb egyszer).

A következő alkalmak során a kliens beszámol az eltelt időszakban történt változásokról. Ezek kiértékelése határozza meg a későbbi munka menetét.

Mit érzékelhet a MET közben?
* katartikus, eddig blokkolt emlékek, érzések átélése
* álomszerű, transzszerű, vagy módosult tudatállapotot
* a test izmai elengedhetik a feszültséget anélkül, hogy tudatosan felszínre kerülnének az érzelmek, emlékek
* nyugalmas: mint az álom nélküli alvás

A MET során megtapasztalható ezek közül bármelyik, de lehetséges, hogy ezek egyike sem. A munkát követően a kliensek többsége felfrissül. Tapasztalat szerint relaxációs hatása egy pihentető, mély alvással egyenértékű. Az is lehet, hogy egy napig, vagy ameddig a test feldolgozza az információkat, fáradtnak érzi magát. Később ez elmúlik. Lehetséges, hogy a változás érzése csak napok múlva tudatosul.

Előfordulhat, hogy a kliens néhány MET után sem tapasztal radikális változást. Ebben az esetben számára hatékonyabb, ha más, esetleg verbális módszereket választ.

javallatok és ellenjavallatok

Nem mindenki számára megfelelő a MET, de már az első alkalom is elég információval szolgál az egyértelmű döntéshez, hogy működik-e a módszer vagy sem.

A MET a következő esetekben hat

* munkával kapcsolatos stressz
* pánikbetegségek
* szexuális zavarok
* vázizom problémák, isiász, hátfájás, testi fenyítés okozta lelki és fizikai traumák oldása
* gyermekkorban elszenvedett szexuális visszaélés felnőttkori kezelése
* bármilyen stressz eredetű pszichoszomatikus betegség
* depresszió, önértékelési problémák
* fizikai teljesítőképesség javítása, főleg sportban
* gyorsabb gyógyulás, sérülések utáni rehabilitáció
* légzési nehézségek, asztma
* várandósság (problémák oldása, és szülésre való felkészülés)
* alvászavarok


A MET nem alkalmazható

* gyermekeken
* lázas betegségben
* fertőző betegségben
* sclerosis multiplex
* hepatitis
* gyermekbénulás következtében bekövetkezett izomsorvadás
* függőségi problémák: drog, alkohol
* senkinél, aki nem akar az érzelmeivel dolgozni
* senkinél, akinek arra van szüksége, hogy ne változzon