MESÉLŐ NYELVTAN-SOROZAT
Rövid videó ajánlóMESÉLŐ NYELVTAN-SOROZAT
KALÓZKALAND A SZÓFAJOK SZIGETEIN
MESÉLŐ NYELVTAN-SOROZAT
BOSZORKÁNYOS HAJSZA A SZÓFAJOK VILÁGÁBAN

A Mesélő Nyelvtan-sorozat új kötete az általános iskola harmadik osztályosainak nyújt segítséget a nyelvtani tananyag játékos elsajátításához.

A "Boszorkányos hajsza a szófajok világában" főszereplőit már megismerhették a diákok a sorozat korábbi részében, a "Hetedhét háború a Hangok földjén" című foglalkoztatókönyvben. Iringó és barátai ebben az epizódban is izgalmas kalandokat átélve teljesítik aktuális küldetésüket.

Az olvasók az érdekfeszítő boszorkányos hajsza közepette, a gyakorlófeladatok kitöltése és a Móra Könyvkiadó honlapjára feltöltött dalok hallgatása közben szinte észrevétlenül sajátíthatják el a harmadikos nyelvtani tananyagot.

A Mesélő nyelvtan-sorozat új kötete is alkalmas arra, hogy a pedagógusok játszva taníthassák a diákok számára sokszor nehezen elsajátítható nyelvtani alapokat!

A Hangok földjén immár béke honol, mégsem boldog mindenki. Iringó szívesen hazamenne a szüleihez, Ódor magányos az óriástestvérei nélkül, Kőszáli király pedig sokat betegeskedik. Amikor Árgyélus királyfi elhatározza, hogy kiszabadítja Tündérszép Ilonát a mocsári szörny fogságából, sokan vele tartanak. A Hangok földjének kis csapata aztán bejárja a Szófajok szigettengerét, eljut a Főnevek, a Melléknevek és az Igék Birodalmába, ahol számtalan kaland vár rájuk.A képre kattintva megtekintheted a sorozatot bemutató filmet! A szövegre kattintva a Móra könyvkiadó honlapján meghallgathatod a könyvhöz kapcsolódó dalokat!


MESÉLŐ NYELVTAN
HETEDHÉT HÁBORÚ A HANGOK FÖLDJÉN


HETEDHÉT HÁBORÚ A HANGOK FÖLDJÉN

Iringó nem szereti a nyelvtant. Mérgében még a tankönyvét is megtapossa, ám ekkor a lapok közül megszólítja őt egy rajzolt mesealak. Hamarosan Iringó maga is irkafirkává változik a nyelvtankönyvben. És a csodák még csak most kezdődnek! Iringó a magánhangzók és a mássalhangzók háborújának kellős közepébe csöppen, és számos furfangra, bölcsességre és szerencsére van szüksége, hogy rendet teremtsen a Hangok földjén.

A meséhez kapcsolódó foglalkoztató feladatok és a letölthető zenei anyag segítségével játszva elsajátítható a magyar ábécé és számos hangtani szabály. A könyv a 2. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. Használható kiegészítő tananyagként, fejlesztésre, ismétlésre felsőbb éveseknek is.


MESÉLŐ NYELVTAN-SOROZAT:

A MESÉLŐ ABC című könyv az ábécével ismerkedő gyermekeknek szól, elsősorban tehát az általános iskola első osztályos tanulóinak. Miután a kisgyermek megtanulta a betűket, a magyar nyelvtan alapismereteit kell elsajátítania. Az elmúlt években számos olyan könyv látott napvilágot, amely az olvasás és helyesírás képességének fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, ám a nyelvtant olvasmányosan, szórakoztatóan feldolgozó kötet még hiányzik a könyvespolcokról. Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan című könyvsorozata ezt a hiányt pótolja.

A szerző második osztálytól negyedik osztályos korig, az adott osztály tananyagára épülő mesében dolgozza fel a nyelvtani ismereteket. A mesekönyv foglalkoztatókönyvként is funkcionál, a fejezeteket ugyanis játékos feladatok, színezésre, rajzolásra buzdító gyakorlatok tarkítják. A feladatok a nyelvtani szabályok ismertetése, leírása nélkül mélyítik el a szórakoztató történetben megbúvó ismereteket. A feladattípusok között van, amelyik a történet megértését ellenőrzi, van, amelyik az adott nyelvtani anyag rögzítésében segít. A mesében szereplő mesehősök között a magyar népmesékből ismert figurák is helyet kaptak, magánhangzó, mássalhangzó, vagy valamelyik nyelvtani fogalom megszemélyesítéseként.

A könyv szakmai lektora Dr. Adamikné Dr. Jászó Anna nyelvész, egyetemi oktató volt.

A Mesélő nyelvtan című könyvsorozat abban is különleges, hogy a kötetek mellé olyan hanganyag készült, amely néhány fülbemászó dal segítségével tanítja meg az adott nyelvtani szabályokat, melyek így könnyen a gyerekek segítségére lehetnek, ha a bonyolult és gyakran nehezen érthető definíciókat kell alkalmazniuk. A kötetekhez kapcsolódó dalok a Móra Kiadó honlapjáról a képre vagy a szövegre kattintva hallgathatók meg.

A tanuló tehát mesélve, játszva, dalolva, rajzolva tanulja meg a nyelvtani ismereteket, s mire a kötetek végére ér, személyes ismerősévé válik a Hangok földjének és a Szófajok szigettengerének valamennyi lakója!

Javasoljuk kiegészítő tankönyvként, nyári gyakorlóként egyaránt!

A képre kattintva megnézheted a Mesélő nyelvtan-sorozatot bemutató kisfilmet!
A szövegre kattintva a könyvhöz tartozó dalokat hallgathatod meg!


MESÉLŐ NYELVTAN - SZÓRAKOZTATÓ NYELVTANTANÍTÁS
Kritika

Idén tavasszal egy sorozat első tagjaként jelent meg a Móra Könyviadónál Balázs Ágnes Mesélő nyelvtan c. könyve. A mesékkel és játékokkal teli könyv szórakoztató segítségként szolgál a kisiskolásnak az ábécé és a nyelvtani szabályok megtanulásában, a tanároknak pedig a nyelvtantanításban.

A Mesélő nyelvtan szórakoztat és tanít
A sorozat első kötete a 2. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. A könyv foglalkoztatókönyvként is szolgál, hiszen játékos, észforgató feladatokkal gyakoroltatja a gyermekekkel a tanagyagot, harminchárom fejezeten keresztül.
Minden feladat előtt egy mesével találkozhatunk, ahol a főhős, Iringó a Hangok földjén kalandozik ismert mesehősökkel, népmesék szereplőivel.
Egészítsd ki!
A kötetben többféle nyelvtani feladattípus is előfordul. A történetben a szereplők neveinek első betűje kiemelt formában jelenik meg, hogy ezzel is megkönnyítsék az olvasó dolgát a történet utáni kiegészítős feladatoknál.
Így például ki kell találniuk a gyerekeknek, hogy ki lehet _itéz János, _ringó, _udas Matyi, _ából_aragott Péter, _upaháj, _akigláb vagy _álészáj.

Rajzolj, színezz!
A kiegészítős rejtvényeken kívül sok színezős és rajzolós feladat is segíti a gyerekeket. Míg egyszer a hiányzó tárgyakat kell lerajzolni, másszor az olvasó fantáziájára van szükség, hogy mit tenne, ha a Hangok földjére kerülne.

Meséld el!

A harmadik feladattípus, ahol kép segítségével vagy kérdések alapján kell mesélni. Ez a feladat bővíti a tanuló gyermekek szókincsét, és választékosabbá teszi a mondanivalójukat.
A kötet kiegészítéseként zenés feldolgozások is segítik megtanítani a gyerekekkel például azokat a szavakat, amelyekben a rövid o, u és a hosszú ó, ú használatos, így dalolva tanulhatnak meg szabályokat.
A Mesélő nyelvtan nemcsak nyelvtani, hanem egyéb tudást is átad a gyerekeknek, például megtanulhatják, mi a kopja vagy a szablya, de gyakorolhatják a szépírást és a történetmesélést is.

Ahogy a könyv elején is olvasható, ez a kötet használható kiegészítő tankönyvként, fejlesztésre, játékos ismétlésre felsőbb éveseknek is, így szívből ajánljuk minden korosztálynak, hiszen szórakoztatva tanítja a nyelvtant.

Muszka Sára