LUFI SOROZAT
Lufi és a hajmeresztő szerelem
FELÚJÍTOTT KIADÁS
Lufi és Szamóca


A Lufi és Szamócát követően megjelent a Lufi-sorozat második és harmadik epizódjának vadonatúj kiadása. A sorozat második része, a LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ csak úgy zsizseg az izgalmaktól. Lufi a nyári vakációja alatt ugyanis vándortáborba megy. A vadóc kisiskolással együtt izgulhatjuk végig a bakonyi túrázásokat, a számháborút és a kincsvadászatot.
Lufi közben titkos társaságot is alapít, hogy bosszút álljon az utálatos Pál Laurán és a Kukucska ikreken. Mire rájön arra főhősünk, hogy milyen is igazi barátság, talán a regény legnagyobb rejtélye is kiderül, hogy mikor születik meg a kistestvére.

A sorozat harmadik részében, melynek címe LUFI ÉS A BOSZORKÁNYFARSANG folytatódnak a nyári szünetről visszatért, immár negyedik osztályos Dalos Hanna, azaz Lufi kalandjai. Kistestvérei, akik ráadásul ikrek, folyton üvöltenek, jó barátja, Szamóca új osztálytársnőjével van elfoglalva, szóval Lufi egy kicsit magányosnak érzi magát. Még jó, hogy talál egy rejtekhelyet, a régi cimborákra pedig mindig lehet számítani. Egy kutya elől menekülve véletlenül összetörnek három doboz cserépangyalkát. Így kerülve összetűzésbe Vali nénivel, a boszorkányos öregasszonnyal. A látszat azonban sokszor csal, és a zord külső egy különleges embert takar, akinek élete - Lufinak hála - végül szerencsés fordulatot vesz. Persze semmi sem megy olyan könnyen... A számos kiadást megélt, nagy sikernek örvendő Lufi-sorozat Metzing Eszter vagány illusztrációival igazán élvezetes olvasmány lehet fiúknak és lányoknak egyaránt.

A képre vagy a szövegre kattintva további információk érhetőek el a kiadványokról


A LUFI SOROZAT FELÚJÍTOTT KIADÁSA
Lufi és Szamóca


A számos kiadást megélt, nagy sikernek örvendő Lufi-sorozat Metzing Eszter vagány illusztrációival most visszatért. A sorozat első részében megismerkedhetünk Lufival, vagyis Dalos Hannával, a hatalmas szívű vadóccal, akivel mindig történik valami. Legjobb barátja hozzá hasonlóan hadilábon áll a becenevével, mert fiú létére Szamócának hívják. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül. Ám hogy mit tehet Lufi, ha lefényképezik Szamócával egy nyíllal átlőtt vörös szív alatt, és meg akarják jelentetni a képet az iskolaújságban? Ez már igazán fogós kérdés, amire még nagymama sem tudja a választ.

A képre kattintva beleolvashatsz a könyvbe, és meg is rendelheted a Móra könyvkiadó oldalán.
.


A LUFI SOROZAT ELŐZMÉNY TÖRTÉNETE
Egy elsős varázsnaplója
KÖNYVTRAILER
Kisfilm LufirólLUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó
LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A Lufi-buli kezdetén a Lufi-rajongó gyerekek és szülők izgatottan várták a program kezdetét...


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A nagy sikerű Lufi-sorozatról Balázs Ágnes írónő, Dr. Dian Viktória, a Móra Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese, és Bibi, a sorozat "múzsája", Balázs Ágnes lánya mesélt a közönségnek!


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A kicsik is lélegzet-visszafojtva követték az eseményeket!


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A Móra Könyvkiadó által meghirdetett verseny harmadik helyezett diákjai - a budapesti Móra Ferenc Általános Iskola növendékei - a "Lufi és a boszorkányfarsang" egy jelenetét adták elő...


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A budapesti Németh László gimnázium hetedikesei egy szülőt is bevontak a pályázatra beküldött "Lufi és Pál Laura barátsága" című jelenetük próbafolyamatába... Az eredmény: egy fényes második helyezés a Lufi-versenyen!


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A szegedi Rókusi Általános Iskola diákjai korán keltek, hogy részt vehessenek a sorozatzáró rendezvényen. De megérte! A "Lufi és az elcserélt születésnap" alapján dramatizált jelenettel az első helyen végeztek a szegedi gyerekek!


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

Ahogyan azt Balázs Ágnes interaktív író-olvasó találkozóin megszokhatták a gyerekek, ezúttal is volt játék, sok-sok nyereménnyel!


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó

A rendezvény végén az írónő útjára engedte sorozatát. Nyolc lufi szállt a magasba, szimbolikusan kifejezve, hogy a nyolcrészes Lufi-sorozat véget ért ugyan, ám Lufi és Szamóca kalandjai tovább élnek az olvasók lelkében és képzeletében...


LUFI-BULI A MILLENÁRISON
Sorozatzáró író-olvasó találkozó


A Lufi-bulit az írónő dedikálása követte...


A LUFI-SOROZAT 8. RÉSZE
LUFI ÉS A PÁRIZSI RANDEVÚ
A LUFI-SOROZAT 7. RÉSZE
LUFI ÉS A HÓBA RAJZOLT SZÍV


Ugyan kit érdekel egy tanulmányi verseny, ha már hetedikes az ember és amúgy is ki kell javítani a matek hármast a félévi bizonyítványban? Ám ha kiderül, hogy Szamóca a francia fővárosba utazik a nyáron és a verseny fődíja egy párizsi utazás?
A DALMÉZSUKUKUKATAPÁ HANTAZSIZIRIDEKLAMEMŐ lelkesen jelentkezik a feladatra. Vajon sikerül-e legyőzniük a 7.a-sokat, akik még csalni is képesek a győzelem érdekében? És sikerül-e kinyomozniuk, hogy ki rajzolta azt a titokzatos szívet a hóba, amelynek közepén Lufi neve díszeleg?


A LUFI-SOROZAT 6. RÉSZE
LUFI ÉS A NYOLCPECSÉTES TITOK
A LUFI-SOROZAT 5. RÉSZE
LUFI ÉS AZ ELCSERÉLT SZÜLETÉSNAP


Lufi fergeteges születésnapi bulit szervez. De mit tegyen, ha Szamóca nem lehet jelen az ünnepségen, mert cserediákként Londonban tanul? Ő is elcseréli hát a születésnapját!


A LUFI-SOROZAT 4. RÉSZE
LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM


"Amikor véletlenül összefutok Szamócával, és ő rám emeli a kedves vadgesztenye szemét, akkor én egy jókora ütést érzek a mellkasomban, amitől néhány percre teljesen megbénulok, jéghideg lesz a tenyerem, és fülig vörösödöm…”


Lufi maga sem érti azt a különös érzést, ami váratlanul hatalmába keríti Szamóca közelében, tüsire vágatja a haját miatta, és nevetségessé válik az egész suli előtt. Persze nemcsak Lufit éri utol a szerelem, hanem Pierre-t, a szomszéd francia fiút, a bombázó Gombos Zsuzsit, a gimnazista rocksztár Bitász Ferit, a kényeskedő Pál Laurát és még Szamócát is.

MÓRA KÖNYVKIADÓ - 2009


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM

Lufi és Pál Laura


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM

Lufi, Pierre és az ikrek...


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM

Lufi és Szamóca...


LUFI ÉS A HAJMERESZTŐ SZERELEM
KRITIKA

Új Könyvpiac - 2009.09.04

Lufi története
A mesés és realista mindenféleség


Aki jó tanárember akar lenni, rövid idõn belül szembe találja magát a koedukált huszadik századi iskola elfojtott elõítéleteivel. Nõ pedagógusként nem érti, miért kell foci után futkosva leizzadni az alig tízperces óraközi szünetben, férfiként (erre már – sajnos – alig akad példa) pedig zavartan pislog a még olvasó lányok pöttyös és csíkos könyveire, és nem meri kimondani sem az elõítéleteit, sem a beismerõ vallomását arról, hogy õ nem ilyesmiken nõtt fel. Pedig csak emlékeznie kellene – mondjuk – a Mándy Ivánok mindenevõ gyerekkorára ahhoz, hogy könnyedebb hangnemre merjen váltani, és el merje fogadni a lehetõségét a bennünk élõ hajlamosságnak a mesés és realista és felületes és dühödt mindenféleség iránt.

Nem Harry Potterrõl jutott mindez az eszembe. Amit az õ librettója újjáteremtett, az éppen olyan egyéni és elszánt útkeresés, mint a hasonlóan felkészült, mesélni tudó, hétköznapi valóságunktól ideges, mégis kellõen önironikus írói magatartás. S ha meg tudjuk adni magunkat ennek a felismerésnek, megértjük a pöttyös és csíkos könyvek rajongóit, sõt a mándyivános szeretetüket is.
Balázs Ágnes igazán elszánt és következetes – emellett olvasott – szerzõje ennek a felfogásnak. Eszébe sem jut, hogy bosszankodjon vagy szomorkodjon a gyerekvilág képtelenségein, ehelyett bíbelõdni kezd velük, és addig tévelyeg hõseivel együtt ebben a valóságban, amíg összeigazodnak a mai mese puzzle darabkái. Lehet, hogy heppiendesen, kívánni valóan, de hiszen mesékben ringatja magát annyi mindenki még körülöttünk, csak tessék kicsit távolságtartóbban nézelõdni a szomszédságban!
Az õ Lufi nevezetû, immár könyvsorozattá idõsödõ lányszereplõje az irodalomtanárok zavarba ejtõ etalonja. Ez a lány tipikus környezetben él, érzelmek és indulatok között, egyáltalán nem kíméli meg õt környezete a kicsinyes bosszútól, de a gyûlölet elhamarkodott következményeitõl sem. Az asszonyok (gyereknevelési csõdtõl szenvedõ vagy csõdrõl vizionáló anyák, felületes tudásukat elõkelõen palástoló és elõadó pedagógusok, mindent jobban tudó rokonok) kínálják a kétes értékû mintát a kiskamaszos útvesztõkben tébláboló lánycsapatnak, tele rossz döntésekkel, kapkodással, itt-ott parodisztikus elmebajokkal. Balázs Ágnes ugyan nem mentes az illuzionisták lélekkönnnyítõ, a mesékhez igazított megoldásaitól, fõ erénye mégsem a feloldáskeresésben, hanem a mindennapokat sorvasztó, ám kívülrõl nevetésre ingerlõ szarkasztikus humorában keresendõ. Csak sajnálhatjuk, hogy ebben a mosolyban alig részesülnek elnagyoltabb (felelõtlenebb és sematikusabb) férfi felnõttjei. A kortárs kissrácok talán helyettük olyan éretten dacosak (Bitász Feri), bátortalanul esetlenek (Szamóca), könnyedén természetesek (Pierre).
A történetet elmondani botorság lenne. A cím önmagáért beszél. Lufit utoléri a szerelem, sõt több oldalról meg is kísérti, s a félreértések vígjátékának szövevényében (meg a rossz tanácsadó harag hatása ellenére) tisztább (letisztultabb) marad a gyermekháború sodró lendületében a felnõttek kapkodó helyben-járásánál. Mindez azonban nem válik ítéletté; csak a valódi bûnösök (telefontolvaj gyerekek, férficsábító titkárnõ) nem kapnak kegyelmet.
Balázs Ágnes ismeri és érti ezt a világot, ahol néha a gyerek éli meg felnõttként a válságait, s a szerepébõl kimenekülõ felnõtt gyerekeskedi el a kiútkeresést (lásd Pál Laura édesanyát). A legmegrendítõbb – dramaturgiailag is kitûnõ – szál a regényben Lufi ellenségének, Laurának a véletlenül eltulajdonított, de korántsem véletlenül elolvasott naplója. Fõszereplõnk katarzisát építi fel erre a regény a regényben szerkesztési ötletre az írónõ, miközben megkínálja a kiskamaszokat a beleérzés, sõt a megrendülés mûvészetével.
Írónknak sok köze lehet egy (olvasó) korosztály önmagára ismerésében. Ha maradnak kételyeink, akkor azok férfias kérdéseket vetnek fel. Például azt, hogy (még olvasó) elfogult fiúk kézbe veszik-e a hasonló mûveket. Lányokra ismerni, csodálkozni nekik sem lenne mellékes élmény. Tanáraikról nem is beszélve…

Balázs Ágnes:
Lufi és a hajmeresztõ szerelem
Móra Könyvkiadó, 2009
232 oldal, 1890 Ft

Kovács Lajos

A LUFI-SOROZAT 3. RÉSZE
LUFI ÉS A BOSZORKÁNYFARSANG


Hogy milyen egy boszorkány? Hát bibircsókos az orra, és fekete ruhában jár. Ja, és fejkendője is van. Éppen úgy néz ki, mint Vali néni. Lufi a legelső alkalommal haragra gerjeszti a barázdált arcú öregasszonyt. A bajt további események boszorkányos összefonódása tetézi, amelyekben különös szerepet játszik egy elhagyatott telken álló cirkuszi sátor, két ördögjelmez és három hamisított levél. A háttérben persze Lufi agyafúrt akciói állnak, amelyek nem mindig a terv szerint alakulnak, de végül mégis egybeforrasztják az egymástól elszakadt szíveket. Mi ez, ha nem boszorkányság? A varázslat áldozata két fekete férfinadrág és tíz doboz cserépangyalka.

Részlet a regényből:

"Én nem értem a felnőtteket! Az sem jó nekik, ha az ember kicsi, az sem jó, ha nagy. Amíg kicsi voltam, a felnőttek egyfolytában azon sopánkodtak, hogy mikor növök már meg? Most pedig, hogy megnőttem, mindenki csak csóválja a fejét, meg mérgelődik. Kiderült ugyanis, hogy szinte mindent kinőttem a nyáron, csak sajnos, az iskolát nem! Nagymama megállapította, hogy kicsi lett rám az ünneplő ingem, és a szoknyám is, de csak az ing helyett keresett elő egy másikat, a szoknya maradhatott. Nagymama azt mondta, igaz, hogy miniszoknya lett belőle, de azért még jó lesz az évnyitóra, ám én tudtam, hogy csak azért győzködnek anyuval, mert úgysincs helyette másik.
Aztán kiderült, hogy a lakkcipőmet is kinőttem, ugyanis alig tudtam belepréselni a lábamat. Mondtam nagymamának, hogy jó lesz nekem a tornacipő is, azt úgyis jobban szeretem, mert abban fára is tudok mászni, ám nagymama hajthatatlan volt. (...)
Az ünneplő ing, a szoknya meg a lakkcipő még csak hagyján lett volna, ám amikor beértem az iskolába, az is kiderült, hogy Szamócát is kinőttem a nyáron! (...)"


MÓRA KÖNYVKIADÓ - 2008


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A BOSZORKÁNYFARSANG

"Amint a boszorkány észrevette, hogy kereket oldottam, éktelen rikácsolásba kezdett."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A BOSZORKÁNYFARSANG

"Beszélni akarok a szüleiddel! - károgta fenyegetően. - Meg kell fizetnetek a káromat, különben feljelentelek benneteket!"


Ilusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A BOSZORKÁNYFARSANG

"- Fél kettőtől kettőig zongoraórád van! - visította a néni, és lerángatta Mészáros Emőkét a padról."


A LUFI-SOROZAT 2. RÉSZE
LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ


"Gizi néni azt mondta, megígérte anyukámnak, hogy elküldi a vándortábor időpontját. Megkérdeztem, ki megy vándortáborba, mire Gizi néni elnevette magát, és azt felelte, nyilván én, ugyanis hamarosan megszületik a kistestvérem, és kezdetben jobb, ha nem lábatlankodom odahaza. Mintha egy hideg kéz szorította volna össze a mellkasomat. Anyu táborba küld, amikor semmit sem várok jobban, mint hogy megpillanthassam végre a kistestvéremet?"

Számtalan kaland és titok vár Lufira és Szamócára a vándortáborban, s mire kiderül, hogy a várva várt kistestvér fiú lesz-e vagy lány, Lufi azt is megtanulja, hogy legeslegjobb barátból csak egy létezik.

Részlet egy kritikából:

"...Cikkem címében ifjú olvasóim feltételezhetően nyugodt, kellemes és könyvek társaságában (is) eltöltött nyári szünidejére utaltam egyrészt. Az ellenkező variáció Balázs Ágnes "Lufi és a zűrös vakáció " c. kötetében fordul elő. Az írónő korábbi regényéből ismert Lufi június 18-28. között vándortáborban lesz, illetve mire lapunk megjelenik:volt. Ott lesz (volt) Gizi néni (az ofő) meg Tototó (a tornatanár) és persze Szamóca, aki csaknem féltékeny, amikor feltűnik Hanna mellett Somfai Géza. Mi az a DALMÉTA HANTAMEMŐ, miféle kalandokat élnek át a Bakonyban, és mikor születik meg Lufi kistestvére (amíg távol van, vagy csak utána?), nos, minden kiderül ebből a jópofa, ugyanakkor kellően komoly Pöttyös-kötetből, melyet Békés Rozi illusztrált."

Csokonai Attila
/Könyvhét - XI. évfolyam 13-14. szám; 2007. Július/


MÓRA KÖNYVKIADÓ - 2007


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ

"Csurika megpihent egy pillanatra az ablakkeret legtetején, aztán fogta magát, és usgyi, kiröppent a szabadba."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ

"Kamilla besurrant a szekrény alá, és a délután folyamán többé elő sem került."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ

"Tototó rövid beszédet mondott, majd meglengette kezében a tábori zászlót..."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS A ZŰRÖS VAKÁCIÓ

"- Hozzátok ide a cipőpasztát! - utasította a többieket Pál Laura, merthogy ő térdepelt a hátamon. A többiek szót fogadtak neki, s kisvártatva pasztabűz csapta meg az orromat..."


A LUFI-SOROZAT 1. RÉSZE
LUFI ÉS SZAMÓCA


„Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám!, akkor csak azért sem szoktam előkerülni, mert már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, hiszen réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok ugyanis, hogy kiesem az összes nadrágomból. Három éves koromban lehet, hogy jól állt, mert akkor gömbölyű voltam, mint egy luftballon, de hat év alatt sokat változik az ember, és most, hogy már kilenc éves nagylány vagyok, elvégeztem a második osztályt, és némileg meg is komolyodtam, mégis csak nevetségesen hangzik ez a megszólítás!”
Lufi összeismerkedik Szamócával, aki egy évvel idősebb nála, és egyáltalán nem lány, ahogy a nevéből gondolná az ember, hanem fiú. És ő is utálja a gúnynevét.
Hogyan lesz a gúnynévből mégiscsak becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mit tehet Lufi, ha lefényképezik Szamócával egy nyíllal átlőtt vörös szív alatt, és meg akarják jelentetni az iskolaújságban? Miért zuhan az igazgató néni a csapdába, amikor Pál Laurának kellett volna? Lehet-e szerelmes nagymama is? És mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra?
Ezekre a kérdésekre, és még sok-sok izgalmas kalandra fény derül, ha elolvasod Lufi és Szamóca történetét.

MÓRA KÖNYVKIADÓ-2006


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS SZAMÓCA

"Olyan gyorsan kellett szaladnom utána az utcán, hogy egy néni megjegyezte: úgy közlekedünk, mint egy tornádó. Ami forgószelet jelent. És valóban illik rá a név, mert futás közben Tornádó forgott is körbe-körbe, aminek az lett a következménye, hogy többször is belegabalyodtunk a pórázba."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS SZAMÓCA

"Éppen a játékosládámat cipeltem a nappaliba, amikor anyu egy hatalmasat sikoltott. Akkor érkezett haza és a látvány elementáris erővel hatott rá..."


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS SZAMÓCA

"De nagymamát nem tudtam megkérdezni, mert ő kérdezett meg engem. Mégpedig arról, hogy szerintem mit mondjon Lajos bácsinak: igent, vagy nemet?"


Illusztráció - Békés Rozi
LUFI ÉS SZAMÓCA

"-Ott van bent a pénz! - mutatott nyalókájával az ajtóra Kukucska Rozi.
- Jobbra a második polcon - tette hozzá Kukucska Mari."


Lufi és a boszorkányfarsang
KRITIKA

A farsangról ugyan nem sok újdonságot tudhatunk meg ebből a Pöttyös sorozatban megjelent lányregényből, de a tízévesek lelkivilágáról, az őket foglalkoztató problémákról annál inkább. Igencsak rég olvastam utoljára ilyen könyvet, de a Lufi-sorozat e darabja visszarepített a boldog gyerekkorba, amikor egyik csíkos után faltam a másik pöttyöset. A könyv főhőse, Dalos Hanna épp negyedikes lett, ráadásul ikertestvérei születtek. Anyukája érthetően nem figyel rá eléggé, apukája pedig inkább a híradót nézné a fárasztó munka után. Nagymamája próbálja istápolni a lelkét, de őt lekötik a háztartás tennivalói, ezért Lufi elég hajmeresztő dolgokat művel. Egy kutya elől menekülve véletlenül összetör három doboz cserépangyalkát. Az angyalkák alkotójával, Vali nénivel először feszült a viszonya, ám különböző kalamajkák után kiderül, hogy éppen Lufi fog segíteni neki soha nem látott, szintén tízéves, ugyancsak Hanna nevű unokáját megtalálni. Ő békíti majd össze Vali nénit és zord rendőr fiát, aki egy félreértés miatt haragudott sokáig az anyjára. Amíg azonban elérünk a boldog végkifejletig, Balázs Ágnes mesteri irányításával valós problémákkal is szembesülünk. Válás, munkanélküliség, kiközösítés, gyerekbántalmazás is terítékre kerül, de cseppet sem direkt módon Szellemes, humoros, jól megírt könyv, öröm volt olvasni farsang idején! Békés Rozi mesteri fekete-fehér rajzai teszik még átélhetőbbé a történetet. (Móra, 2008)

Balázs Ágnes: Lufi és a boszorkányfarsang
Both Gabi
2011. február 23.