A tervezés nehézsége:

Legyünk őszinték, a legtöbb méhésznek nincsenek írásos tervei. A baj az, hogy egy vállalkozást így nem lehet sikerre vinni, legalábbis a tudomány mai állása szerint. Ne dőljünk be az olyan szövegeknek, hogy: nincsen szükség tervezésre, mert minden év más és más, a méhésznek az adott pillanatban kell eldöntenie, hogy mit kell csinálni, úgy is mindig más történik, mint amit eltervezünk. Először is egyezzünk meg abban, hogy a nem tervezés a kudarc tervezése.  Másodszor, szögezzük le, hogy tervezni mindig írásban kell. Bizonyított tény, hogy a sikeres emberek írásban gondolkodnak és terveznek. Senki sem lehet akkora zseni, hogy fejben megalkosson egy rendszert, működtesse azt, majd évről évre tökéletesítse. Ha emlékezetből dolgozna, mi garantálja azt, hogy mindig minden pontosan akkor jut eszébe, amikor arra szükség van. Ha valaki ilyen okos, akkor kamatoztassa a zsenialitását valami komolyabb szakmában. Másrészt: ha az ember információ tárolásra használja a fejét, akkor fenn áll a veszélye, hogy nem marad energiája gondolkodásra. Harmadrészt egy jól megtervezett, alaposan kidolgozott rendszert egyszer kell elkészíteni az életben, majd életünk végéig használhatjuk, sőt, a rendszereknek éppen az a lényege, hogy a megalkotó aktív közreműködése nélkül is képesek termelni, még akkor is, amikor a megalkotó már rég föntről nézi, hogy mit lehetne másképp csinálni. Ha valaki improvizál, szintén energiát tesz a teendők kiválasztásába, megtervezésébe, a különbség csak annyi, a hogy szellemi munkája köddé válik és mindig a nulláról kezdi újra a munkát.

Bizonyos szempontból igaz, hogy minden év más és más, de a más szempontból pedig minden év azonos. Ha megnézzük a minden évben változó körülményeket, akkor azt tapasztaljuk, hogy: tavasz kezdete, tavaszi hőmérséklet, időjárás akácvirágzás alatt, mézárak, atka mennyiség, stb.

A minden évben azonos körülmények: szükséges élelem mennyiség a tavaszi fejlődéshez, A méhcsaládfejlődés törvényszerűségei, (az anya petézési képessége, a méhek fiasítás gondozó képessége, a népesség növekedés dinamikája) a termelő erősségű méhcsalád beállítása, a rajzás megjelenésének okai, az egy kg méh által optimális körülmények között begyűjthető nektármennyiség, stb.

Kérlek, figyeld meg, hogy az első csoportban olyan tényezők vannak, amelyeket nem tudunk megváltoztatni, legfeljebb figyelembe venni, míg a másik csoportban olyan tényezők vannak, amiket az irányításunk alá tudunk vonni és megbízhatóan számolni vele. Ha valaki azt mondja, hogy felesleges tervezni, mert minden év más és más, az azt mondja, hogy felesleges a kiszámítható dolgokat előre látni, mivel léteznek a világban olyan dolgok is, amelyekkel nem lehet előre számolni.

Ha meggyőztelek, vagy tőlem függetlenül is egyetértesz a tervezés fontosságával, akkor nézzük meg a hogyanját: a jó tervezésnek három rétege van:

  1. Üzleti terv
  2. Pénzügyi terv
  3. Feladatok és határidők kezelésére alkalmas naptár