Márciusi tennivalók

Márciusban eldördül a startpisztoly. Hosszú, majd egy éves felkészülés, kemény munka, áldozatok és jó tervezés eredménye az a méhállomány, amely a tisztuló kirepülés után arra hivatott, hogy termelő erősségűvé váljon és gondoskodjon gazdájának megfelelő életszínvonaláról. Nem kicsi a tét, és nem kevés a tennivaló.

Már abban is jelentősen eltérnek a vélemények, hogy mikor indokolt először kaptárt bontanunk. Én úgy döntöttem, hogy a teljes tisztulás után kezdem meg a tavaszi munkálatokat. Ez két-három intenzív repüléssel, tisztulással töltött nap után valósul meg. Ha méheink a méhcsalád kezelés hatására a kalapunkat, ruhánkat, esetleg a lépeket összepöttyözik, valószínűleg korán bontottunk kaptárt, várjunk néhány napot. A családok tavaszi fejlődését lehet ugyan erőltetni, de megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje nélkül a méhek saját testük tartalékait emésztik fel a fiasítás táplálásáért. Ezért, és mert hosszú évek tapasztalata bizonyítja, hogy március közepétől akácvirágzásig nagy biztonsággal fölerősödnek, a méhcsaládok intenzív fejlesztését csak akkor kezdjük meg, amikor a virágpor már megjelenik a kezdődő fiasítás melletti lépben. Addig is, hogy a tisztulást megkönnyítsük, ha használtuk, távolítsuk el az egérrácsot, madárhálót.

A méhek vízigénye a fiasítás terjedelmével arányosan növekszik, ha ellátjuk őket vízzel az jó, de vigyázzunk arra, nehogy az itató a fertőzések gócpontja legyen. Nálunk a víz pótlását a zacskós szirup hivatott ellátni. Ezen kívül mesterséges itatást nem végzünk, egyrészt, mert nem mindig érnénk oda, hogy időben feltöltsük az itatót, természetes vizek többnyire fellelhetők a környéken, és a lényeg, hogy nem tapasztaljuk az itatók hiányának hátrányát.

Mivel a méhcsalád egyedeinek száma a tavaszi fejlődés során exponenciálisan növekszik, az erős kezdés fontos vagyis, ha a körülmények megengedik, akkor ne késlekedjünk. Fontos szempont, hogy előre tisztázzuk, mi az, amit el kell végeznünk a méhek és az eredmény érdekében, és mi az, amit nem. Legtöbbünk megszokásból elvégez olyan dolgokat is, amik nem járulnak hozzá az eredményhez.  Tervezzük meg, hogy hány lépésben tudjuk a kitűzött feladatot elvégezni, tudunk-e hozzá segítőket igénybe venni? Ha igen, tudunk-e neki(k) hasznos, folyamatos munkát adni?

Amit célszerű elvégezni, azt a mellékelt ábrán és a honlapomon mutatom be. A hogyant, ki-ki a körülményeihez igazíthatja. Ha valaki egyedül dolgozik, akkor a felhasználandó anyagokat, eszközöket, mint pl. lepény, szirup, takaró, szűkítő anyag, célszerű a kaptártetőkre előkészíteni, úgy, hogy mindig az éppen kezelt családnak szánt anyag a soron következő kaptártetőn legyen. Ezzel időt, energiát takarítunk meg. A rendkívüli helyzeteket, mint pl. anyátlanság, család felszámolás, anyásítás, a szabványosan tervezett munka végeztével kerüljön elvégzésre, hogy ne zökkenjünk ki a ritmusból, a segítőknek ne kelljen többlet utasítást adni, egyszóval ne szakítsuk meg a folyamatot. Érdemes arra is figyelni, hogy egy-egy döntési szituációban mely információból jutunk döntésre:

  • Ahhoz, hogy anyásnak nyilvánítsuk a családot, nem keressük meg az anyát, elég a méhek viselkedését, mozgását, hangját érzékelnünk.
  • Hogy az anya nem herepetéző, ahhoz a fedett fias lépeket nem kell kivenni a kaptárból, a lépeket széthúzva fölülről is jól látszik.
  • Ahhoz, hogy a fiasítás egészségi állapotát felmérjük, szükségtelen a kaptárból kivenni az üres, virágporos, mézes, de még a nyitott fias lépeket is. Egyébként is hűvös még az idő, 20-30 másodperc alatt begyűjtünk minden információt, majd tovább lépünk.

Az alapelv az, hogy megadunk a méhcsaládnak minden olyan dolgot, ami a gyors tavaszi fejlődéshez kell, és nem foglalkozunk azzal, ami nem szükséges:

  • Élelem (méz vagy szirup, víz ((a szirupban)) fehérje pótlás
  • Meleg szűkített fészek,
  • Egészség: atka és nozéma mentesség, gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel
  • Népesség és jó méhanya

Ha mindezek biztosítottak, akkor a méhcsaládok fejlődési pályára állnak. A tavaszi fejlődés első 28 napja a fiasítás kiterjedéséről szól, anélkül, hogy a népesség gyarapodna, hiszen az első 21 napban még alig kelnek méhek, a további 7 napban pedig általában nem kel több, mint amennyi addig elveszett. Ennek megfelelően a családok bővítését csak a 28. nap után kezdjük. Addig rendszeresen serkentjük a családokat, ami nálunk heti egy liter szirup, illetve pótoljuk a fehérjés lepényt igény szerint. Ha a fentiek szerint járunk el, még a viszonylag gyengébb családok is felfejlődnek, mivel már márciusban jelentős fiasítást hoznak létre, ami megalapozza a termelő erősségűre fejlődésüket.

Ahol az atka pusztítást végzett, ott célszerű meggyőződni arról, hogy végre valóban atkamentessé vált az állomány. Ahol veszteségek és méhcsalád pusztulások voltak, ott a romokat eltakarítani, mielőtt a még élő, egészséges méhcsaládok kirabolják az ürülékkel szennyezett lépeket és a viaszmoly elpusztítja az építményeket: üres kaptárokat fertőtleníteni és bezárni, életképtelen méhcsaládokat felszámolni, lépeket szétválogatni, selejt lépeket kiolvasztani, felelősségteljesen viselkedni a szomszédos méhészetek irányában.

Tavaszi átvizsgálás