Statika, statikus szakvélemény , terv, vizsgálat, szakértés, repedések,süllyedések, Brutt-Saver, kivitelezés, kiviteli tervek, vasbeton tervek, épületszerkezet megerősítés, utólagos aláalapozás, sajtolt és vert mikrocölöpök, szigetelések
Kőrösi István okl. szerkezetépítő mérnök, tartószerkezeti vezető tervező és szakértő, Mob: 06-20-9764-581 Iroda: 06-26-320-044 E-mail: korosigeoterv@gmail.com , korosigeoterv@microsemic.hu

Keresés a honlapon


Repedések, süllyedések
- 2011.07.15.

Új honlapot indítottam http://www.epuletrepedesszakertesjavitas.hu címen! Ha ide kattint megnézheti az új lapot.
Mivel az utóbbi időkben rengeteg olyan házat szakértettem, ahol a falak, az alapok, födémek vagy támfalak megsüllyedtek, majd elrepedtek, ezért indokoltnak tartottam erre a témakörre egy új honlap elkészítését.
Mivel a www.vasbetontervezes.hu honlapomon rengeteg egyéb információ és szakmai anyag van, ezért akit "csak" a repedések idegesítenek, ezoknak ajánlom, hogy nézzék meg az új honlapot.
Ott csak ezzel a témakörrel foglalkozom és könnyebb az Önt érdeklő témákat megtalálnia.
Olvashat az a repedések, süllyedések okairól, a javítási lehetőségekről , az utólagos aláalapozásról és a Brutt-Saver repedés varrásról.

tovább >>Penetron szigetelés - 25 év garancia!
- 2010.12.17.

A Constumán találkoztam először ezzel a kitűnő szigetőanyaggal, amely elsősorban beton és vasbeton szerkezetek vízszigetelésére alkalmas.
A Penetron a mixerbetonba keverve vagy felületre felhordva mélyen beszivárog a betonszerkezetbe és egy kémiai reakció és átkristályosodás után teljesen vízzáróvá válik a beton felület, a hajszálrepedéseket 0,4 mm-ig teljesen kitölti. Eddig főleg Metro alagutakban, víztárolókban, mélygarázsokban alkalmazták, de egyre elterjedtebb a magánépítkezéseken is - köszönhetően a nem túl magas anyagköltségnek (kb.7000 Ft/beton m3 vagy egy 20 cm-es alaplemeznél 1400 Ft/m3). Egy kétrétegű hagyományos szigetelés ennél jóval drágább! Eddig öt munkán alkalmaztuk: egy beázott - eddig háromszor eredménytelenül javított - lapostető javításánál , egy föld alatti pincénél a teljes fal és födémszigetelés helyett alkalmaztuk, egy talajvízben álló gépháznál, egy lakás beázásnál és egy családi ház alaplemeznél, mindenhol tökéletes eredménnyel.
Készházak és szereltházak esetében- ahol a szerkezet lefúrásával kilyukasztják a ragasztott hagyományos szigetelést - nagyon tudom javasolni.
Egyre nagyobb az érdeklődés eziránt a kitűnő anyag iránt, amely a minősítése szerint ivóvíz tárolására szolgáló szerkezetnél is alkalmazható.

A részletekről érdeklődjön valamelyik elérhetőségünkön. Megéri!


Minőségi építészet
- 2009.07.04.

Néhány hete egy munka kapcsán megismertem Gyurkó Ádám építész kollégát. Érdemes meglátogatni a honlapját, mivel sok érdekes információt lehet Tőle az építészettel kapcsolatban megtudni. Remélhetően a jövőben több munkában is együtt fogunk dolgozni. Egy statikusnak nagy segítség, ha az építész tervek jól átgondolt, világos szerkezetek és Ádám ilyen terveket készít.
Ha ide kattint akkor megtekintheti terveit, munkáit a honlapján.Veszélyesen lehajlott vasbeton födém visszaemelése közel vízszinbe, majd acélszerkezetű utólagos meg
A leggyakoribb szerkezet megerősítési esetek:

1., Szerkezetek megerősítése utólagos acélszerkezettel.


Az alulméretezett vagy túlterhelt szerkezetek a megengedett mértéknél ( általában L/200) nagyobb mértékben lehajlanak, esetleg el is repednek, gyakran életveszélyes állapotot jelentve.
Ebben az esetben a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb megoldás a meglévő szerkezet utólagos aláhúzása méretezett acélszerkezettel.
Nem túl esztétikus megoldás, de biztonságos. Ahol erre nincs elegendő hely magassági értelemben (pl. mélygarázs alacsony belmagassággal) ott ez a megerősítési mód nem alkalmazható.Épület süllyedés esetén eredményesen lehet a folyamatot megállítani szakaszos, utólagos aláalapozáss
2., Utólagos aláalapozás épület süllyedés esetén


Kisebb épület süllyedések esetén eredményesen lehet a folyamatot megállítani szakaszos, utólagos aláalapozással.

Ezt az eljárást csak előzetes talajmechanikai vizsgálat után érdemes alkalmazni, ahol viszonylag pontosan meghatározásra kerül a teherbíró talajréteg helyzete. Nagy mélységben található teherhordó talaj esetében nem javaslom ezt az eljárást, mert fizikai korlátai vannak és nagyobb mélységnél nagyon költséges lenne a kézi földmunka.
Ilyen esetben csak a sajtolt mikrocölöpözés jöhet szóba megoldásként.

A teherbíró talajig le kell menni az új alaptesttel, különben a süllyedés nem áll meg.

Az utólagos aláalapozást szakaszosan kell elvégezni, mivel természetesen nem lehet egyben kiemelni az alaptestek alatti földtömeget. Általában 1 m-es szakszokban készül az aláalapozás, de a szakaszolást a statikus tervezőnek kell meghatároznia.
Az egyes munkába vett szakszok között szüneteket kell beiktatni, amelyeket csak az első lépcsőben elkészített szakaszok megszilárdulása után lehet elkészíteni.

Az egyes szakaszokban koszorú jellegű vasalást helyezünk el a betonozás előtt, amelyeket egy általunk kifejlesztett technológia segítségével össze tudunk kötni, s így a teljes szaksz elkészítése után az egész aláalapozás egy folyamatos erősítő vasalással rendelkezik.

Általában a megsüllyedt épületek egy-egy szakszát kell aláalapozni, nem a teljes épületet.

A betonzást egy surrantó zsaluzat segítségével végezzük el, s a legfelső rétegnél duzzadó cementet használunk.

Az aláalapozás egy munkaigényes elég hosszú folyamat, amely nagyfokú szakértelmet és gondosságot igényel.

Az alapozási mélységtől, a talajtól és egyéb körülményektől függően a költsége 100.000-150.000 Ft/fm bruttó árak között mozog.

A képeken látható munkát a GEOTERV KKT tervezte és kivitelezte. A munka elvégzése óta nincs panasz az épületre.

Ha ide kattint további részleteket olvashat a másik honlapomon.
Cölöpözés előtti indítógödör kiásása az alap alatt.
3.,Alap megerősítés sajtolt cölöpökkel!!
Ez a leghatékonyabb és a legnagyobb teherbírású alapozás.


Nagy mélységben található teherbíró talajok esetében a leggazdaságosabb megoldás.

Nagyon rossz alapozási viszonyok között is alkalmazható. Feltöltött terület, duzzadó agyag, üreges talaj esetén szinte az egyetlen olyan technológia, amely családi és társas házak megerősítésénél szóba jöhet.

Nem igényel óriási gépláncot, viszonylag kis helyigénye van.

Nem kell a meglévő alapokat átfúrni, elroncsolni.

Az alap állapota, mélysége, szélessége, anyaga, szilárdsága ellenőrizhető a munka készítése során és szükség esetén további megerősítés (pl. alap köpenyezés) vagy alapcsere elkészítésére nyílik lehetőség.

Olyan esetben amikor hagyományos utólagos aláalapozásra nincs lehetőség és ez akkor derül ki valamilyen okból, amikor az első aláalapozási szakaszt elkészítenék, akkor minden gond és feleslegesen elvégzett munka nélkül lehet folytatni a megerősítési munkát cölöpözéssel, mert a technológia nagyon hasonló.A cölöp sajtolást a kiásott indító gödörből végezzük.

A cölöp sajtolása az alap és az épület súlyát ellensúlynak használva történik. Nagy mélységig le lehet sajtolni az acél elemeket, gyakran 30-40 tonna teherbírást is el lehet érni.
A sajtolás elkészíte után az indító gödröt bezsaluzzuk, bevasljuk és kibetonozzuk. Íly módon a cölöpfej egy kb.100x90x50 cm-es vasbeton tömb lesz, 1 m hosszon alátámasztva a megsüllyedt alapot.Az aláalapozás elkészítése után összevarrjuk az elrepedt alapokat, főfalakat, födémeket 4., Repedések összevarrása Brutt-Saver technológiával

A Brutt-Saver repdésvarrás technológia lényege a következő:
Horonymarógép segítségével 3-4 cm mély, 2-2,5 c széles hornyokat marunk a keletkezett repedésekre merőlegesen.
A hornyok alapos tisztítása és nedvesítése után a horonyba injektálunk egy speciális ragasztóanyagot 1-1,5 cm mélységben, majd egy-vagy több spirál keresztmetszetű nagyszilárdságú rozsdamentes acélszálat helyezünk el a puha ragasztóba ágyazva. Ezután még egy réteg ragasztóval befedjük a beágyazott acélszálakat. A horonyból maradó kb. 1 cm mélységet a vakolat kijavítására használjuk fel.

Az acélspirálok 6,8 és 10 mm-es átmérőben kaphatók. Minden átmérőhöz tartozik egy húzó és nyíró határérték (pl. 8 mm esetén a húzóhatárerő 8,8 KN , a nyíró határerő 6,8 KN , lehorgonyzási hossz 40 cm ), s ez alapján méretezhetőek a kapcsolatok.

A módszer segítségével repedések összevarrásán kívül még számtalan esetben lehet alkalmazni: pl. hiányzó koszorúk pótlására, kiváltók megerősítésére, függőfolyosók megerősítésére, falak, válaszfalak bekötésére, kihajló fal stabilizálására, kihajló fal és gerendavég kapcsolatának rögzítésére, különböző anyagból, időben épült szerkezetek összekapcsolására, meggyöngült boltívek megerősítésre.

A kivitelezést csak statikus és vizsgázott szakkivitelező közreműködésével lehet elkészíteni!

A GEOTERV KKT mindkét feltétellel rendelkezik, s már több munkán alkalmaztuk eredményesen.


Ha ide kattint további részleteket olvashat az új honlapomon.

A részletekről érdeklődjön valamelyik elérhetőségünkön.Vagy kérem töltse ki az alul található adatlapot és küldje el a küldés gombra kattintva.
24 órán belül jelentkezünk az Ön által megadott elérhetőségeken.
Adja meg kérem a nevét, telefonszámát vagy E-mail címét, hogy visszahívhassam!
Melyik szolgáltatás érdekli
A probléma rövid leírása
Hol található az ingatlanHa árajánlatot szeretne kérni, akkor a következő űrlapot töltse ki kérem:

Adja meg kérem a nevét, telefonszámát hogy visszahívhassam vagy E-mail címét
Milyen munkára kér árajánlatot?
Milyen adatok állnak rendelkezésre az ajánlathoz, mit tud elküldeni E-mail-ben?
Az ingatlan címe:
Egyéb hasznos információ:
ˆ 2014 www.statikaiszakvelemenytervezeskivitelezes.hu - Minden jog fenntartva. GEOTERV KKT