Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Egészségcentrum
Az alapítványról
Nyitvatartás
Dohányzás leszoktatás
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
EKCÉMA, EGYÉB
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Könyv/információs anyagok
Lelki/viselkedési problémák
Ajánlott készítmények

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


Vitiligo

Előszó - személyes érintettségem

1979-ben találkoztam első kézből a vitiligóval mint primer bőrfestékhiány betegséggel. Szomorúan vettem tudomásul, hogy családunkban sem ismeretlen ez az akkoriban még kevésbé ismert bőrelváltozás. Apai ágról lettem érintett ebben a szépséghibának definiált fehérfolt jelenségben. Gyermekként orvostól orvosig vittek, azonban megnyugtató választ még az egy hónapos kórházi megfigyelés és speciális vizsgálatok garmada sem hozott.
Kihúzkodták a feltételezhetően gócokat rejtő hátsó fogaimat, agyvizet vettek gerinccsapolással, bőrmintát metszettek és küldték szövettanra, napi vérvétel, és gyógyszeres kezelés, kvarclámpás besugárzás és kenőcsös kezelés stb. vette kezdetét. Eredmény: autoimmun bőrelváltozás. Ennyi volt az orvosi megállapítás a testemen itt ott megjelenő fehér foltok eredetére. Ekkor még gyermekként nem sokat tehettem, 8-9 évvel később azonban már saját kezembe vettem az irányítást, és megszállottan kutattam az okát a problémámnak, amivel szembe állított az élet.
Személyes szerencsém révén 19 évesen California államban San Franciscóban praktizáló bőrgyógyász orvossal konzultálva többet tudtam meg e nem mindennapi bőrelváltozásról. Ott találkoztam először a PUVA-NB-UVB fényterápiával és az OXOLAREN fényérzékenyítő készítménnyel. Ezek azonban nem minősültek végleges és megnyugtató megoldásnak, ezért tovább kutattam a vitiligó igazi okát.

Immunvizsgálatot indítványoztam, amely igencsak lehangoló eredményt közölt. Immunológus orvosom szerint a vitiligót ma még a gyógyíthatatlan autoimmun betegségek közé sorolják. Nem fáj, nem viszket, így „csupán” esztétikai problémát okoz, mellyel nem lehet mit tenni, felesleges ellene küzdeni, és tanuljak meg vele együtt élni.
Számos vizsgálatot elvégeztettem az ok felderítése érdekében: endokrinológiai vizsgálat, pajzsmirigy hormon szintek ellenőrzése, szérum összkomplement aktivitás, autoantitestek, anti-nuklearis antitest panel, bőr basal membran elleni antitest és bőr desmosoma (intercellularis) antitest TPO, Thyreoglobulin antitest, teljeskörű vérkép, szervek funkcionalitása, góckutatás -a teljesség igénye nélkül.

Érdekes volt a saját testem figyelni, hogy hogyan reagál a mechanikai sérülésekre, a hormonváltozásokra, az immunrendszerem kibillenéseire, az esetleges fertőzésekre, és az érzelmi hullámzások, valamint tartós stressz hatására.

Ekkor megbizonyosodtam róla, hogy valójában jóval több tényező áll a vitiligó hátterében, mint csupán biológiai.
Ezzel kezdetét vette egy immáron 3 évtizedes kutatás, melynek "eredményeit" a teljesség igénye nélkül alább tárom fel az érintettek előtt.

Saját magamon megtapasztalva elmondhatom, a „betegség” nem gyógyíthatatlan, és mint olyan, ebből is van kiút, csak nem az eddigi hozzáállás és téves értelmezés szerint.
Vitiligo

Vitiligo klinikai képe és típusai

A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, hajlatokban, nemiszervek és genitáliák környékén, száj és szem sarok, áll és hajas fejbőr érintett, ebből eredően a haj és szőrzet is elveszíti színezettségét.
Gyakori, hogy a test mindkét oldalán szimmetrikusan jelentkezik a bőrfestékhiány. A hirtelen megjelenő először rózsaszínes-fehéres foltok térképszerűek,éles elhatárolódást mutat a pigmentált bőrtől.A pigmentált bőrfelület továbbra is jól barnítható, napfény és szolárium hatására jól barnuló, nem mutat érzékenységet, míg a leukodermás pigmenthiányos felület már enyhe napfény hatására is gyulladásos bőrpírral reagál. A napfény, vagy mesterséges barnító fényspektrum nincs hatással a festékhiányos területre, azonban a pigmentált bőrfelület lebarnul, így erősödik a kontraszt, sokkal feltűnőbb lesz a foltos terület.
Ha a vitiligo egyszer megjelent, a foltok lassú, akár gyors terjedésétől a tünetmentes időszakig változatos módon nagy valószínűséggel megmaradnak. Ritkán azonban előfordul spontán gyógyulás, azaz visszapigmentálódás.

Típusai

Mai tudomány álláspontja szerint a vitiligon belül három típust különíthetünk el.
1. Fokális: a testnek csak néhány pontjára lokalizálódik, fehér udvarral körülírt anyajegy
2. Szegmentális: a test egy nagyobb részén jelentkezik.
3. Generalizált: a test nagyobb részén jelentkezik, több testtájra kiterjed, gyakran szimmetrikus.

Fokális: A test olyan pontjain kialakuló elváltozás, mely eltér a tipikus megjelenési helyektől. Előfordulási helyei: hastájék, gerinc, lábujjak, nyak bőre stb.

A szegmentális foltok, gyakran lokalizáltak, ekkor a hajas fejbőrön, az arc különböző részein, leggyakrabban az áll, és homlok, halánték vonalában mutatkozik, a szemek sarkaiban a szemhéj szélektől kiindulva,a kézen a körömágy bőrrel fedett szélétől az ujjak közéig, a genitáliás részek és combhajlat belső-külső régiója érintett.

Generalizált vitiligo: arcon, karon, nyak bőrén, törzsön, és a nemiszervek környékén rövid idő alatt alakul ki kerek vagy ovális alakú, éles kontúrral rendelkező fehér foltok a test mindkét oldalán szimmetrikusan.

Ezek a depigmentált területek lassan növekedve összefolynak, egy nagyobb sötét szegéllyel elhatárolt nagyobb fehér foltos területté, és ha szőrrel vagy hajjal fedett a felület, ott a szőr vagy hajszál is fehérré válik.

A leukoderma típusú vitiligót (Leucopathia acquisita) a pigmentzavarokon (dyschromyák) belül a leukoderma típusú betegségek közé soroljuk. E betegség kapcsán elmondható, hogy összetett okú krónikus betegség. Az ok hátterében három tényezőre redukálható le a betegség kialakulása, ezek a fizikai sérülés, biokémiai egyensúlyzavar, valamint a fertőzés, illetve valamilyen góc jelenléte. E betegség folytán a bőr fokozatosan veszíti el a pigmentációját, a foltok területén a bőr fokozatosan rózsaszínűről teljesen fehérré válik. Bármely életkorban jelentkezhet, és az erősen kontrasztos fehér foltok hol növekedést mutatnak, hol stagnálnak, sőt helyenként évekig leállnak. Azonban stresszes időszakban rohamos terjedést mutathat, nem ritka a teljes test pigmentációjának elvesztése.

Nem lehet egyértelműen az öröklődés menetre azaz genetikára ráfogni a vitiligó megjelenését, inkább, mint hajlamosító tényezővel számol az orvostudomány. A megfigyelések szerint a szomatoform (=megmagyarázhatatlan fizikális tünetek) zavar, a környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők együttes hatása lehet a számottevő e betegség kialakulásban.

A vitiligo megállapítása mindig bőrgyógyász feladata, hiszen gondosan el kell különíteni más betegségek kiváltotta másodlagos és átmeneti leukodermáktól, vagy kémiai szerek okozta bőrirritációktól, esetleg gombásodás eredetű pigment szegényes elváltozástól.
Vitiligo

A mai orvostudomány álláspontja

Mivel az akadémikus orvoslás néha tévúton jár a betegségek igazi okának megértésében, így e „tudatlanságából” eredően sokszor kétségbeejtő ítéletet mond az érintetteknek. Ami azonban egy kétségbeejtően negatív, vagy éppen minden követ megmozgató hozzáállást okoz, valóban meghatározza a vitiligós élethez való viszonyát.

Úgy látom, amiről ma nem tudják mi végre alakult ki, és milyen biológiai elváltozások rejlenek a háttérben, rásütik az autoimmun vagy gyógyíthatatlan jelzőt. Nincs ez másként az akadémikus orvoslás szemében a primer bőrfesték hiány tekintetében sem.
Nem ritka azt sem, mikor minden laborvizsgálat negatív, mégis vitiligóval szembesül az érintett

Sejtszintű elváltozás?

A vitiligós elváltozást kutatva kiderült, hogy a kifehéredésben érintett bőrfelülten nem csak a melanin hiányzik, hanem azt termelő melanocita sejtek sem találhatóak, és fennáll a tirozin bioszintézis zavara, valamint melanintranszport károsodása. Hogy e jelenség miért alakul ki a szervezetben,az - orvostudomány álláspontja szerint - erre ma nincs magyarázat,azonban a vitiligós betegek szérumát vizsgálva elmondhatjuk, hogy nagyobb arányban található melanocita ellenes ellenanyag, mint az egészséges sejtekben amiket nem érint a betegség.

Kutatások bizonyították Autoreaktív T sejtek megjelenését a vitiligó kialakulásában. A vitiligó megjelenését összefüggésbe hozzák valamilyen autoimmun betegséggel, ilyen pl az autoimmun eredetű pajzsmirigy elváltozás,Hasimoto, alopecia areatastb. Több esetben megfigyelték, hogy az autoimmun betegségre alkalmazott immunszupresszív kezelés hatására megállt, vagy visszapigmentálódott a bőrfelület. Ebből a megfigyelésből is ered az autoimmun feltételezés. A vitiligo által érintett bőrterületeken nem lehet gyulladást megfigyelni, mely utalhat arra, hogy a melanociták apoptózis, és nem nekrózis révén pusztulnak e. A megállapítás, hogy a vitiligó immunmediált multifaktoriális elváltozás.

Autoantitestek - anti TPO/TG

Gyakori, hogy VITILIGÓT, vagy másféle autoimmun faktorokat mutató betegségeknél a laborvizsgálat igazol magas TPO/TG szintet úgy, hogy a pajzsmirigy egyéb hormonszintjei a „normál” tartományon belül mozognak.
A Hasimoto-betegség (mint pajzsmirigy alulműködési zavar) diagnózisának nem feltétele a magas TSH szint, ez ugyanis az autoimmun folyamat hullámzó jellege miatt változó, és könnyen a 0.45-4,5mNE/1 normál laborérték közé esik. A precíz diagnózis felállítás érdekében a tiroid peroxidáz nevű antitestek (TPO Ab) szintjét szokás mérni (ez felel a jód beépüléséért és hasznosulásáért). E betegség esetén a tiroid peroxidáz enzim ellen intézkedik a megtévesztett immunrendszer.

A hormontermelő sejtek tiroglobulint is termelnek. Autoimmun folyamat esetén ezekből is hiány mutatkozik. Ezt a negatív folyamatot TGB antitest vizsgálattal szokták ellenőrizni, bár előfordulhat, hogy ez az eredmény negatív eredménnyel jár.
A jód fokozza a tiroid peroxidáz termelést, ami fokozza az ellene irányuló autoimmun reakciót.

Pajzsmirigy betegek véréből különböző autoantitesteket (a szervezet saját fehérjéi ellen termelődő immunfehérjék) lehet kimutatni. Ilyenek a TRAK (TSH receptor elleni AT), az anti-TPO és az anti-Tg (anti-tireoglobulin), melyek a pajzsmirigy autoimmun megbetegedései esetén jelennek meg. Ezen autoantitestek mérése akkor lehet hasznos, ha a pajzsmirigyműködés fentebb említett alaptesztjei nem egyértelműek. Magas értékük valószínűsíti a pajzsmirigy-betegséget, de nem diagnosztikus értékű annak kimutatásában.

A legfrissebb kutatások most arra irányulnak, hogy igazolják a betegségek és Xeno ösztrogénok káros vegyületekből és táplálékokból származó mérgezésre utaló összefüggéseit. Már most gyanítható, hogy a probléma igazi hátterében egyrészt az ÖSZTROGÉN DOMINENCIA áll, másrészt a feldolgozatlan ÉTELCSOPORTOK, melyek maradványai folyamatosan mérgezik a szervezetet. Erre a jelenségre azonban az összetettsége miatt az akadémikus orvoslás kevésbé gondol (szinte semennyire).


Oxidatív stressz

Már a 1990-es évek közepe óta ismert tény, hogy a vitiligóban érintett betegek depigmentált és normál pigmentációjú bőrfelületen a hidrogén peroxid (H2O2) mennyiségileg emelkedést mutatott, valamint a kataláz enzim mennyisége csökkent az egészséges egyének bőrével összevetve. Ez a jelenség megerősíti a feltevést, miszerint a oxidatív stressz is szerepet játszik a sejtek, valamint a környező szövetek károsodásában.
Ebből az összegyűjtött anyagból útján követhetjük, a testben kialakult biokémiai egyensúlyzavarból eredő sejtszintű elváltozást, melyet az orvostudomány ekként ismertet. Természetesen a teljesség igénye nélkül, és nyilvánosan közzétett adatokból nyert információk alapján.

A Vitiligo egy összetett bőrelváltozás, mely a szervi és lelki beállítódás következtében bonyolult diagnosztikai eljárást igényelne. Mai ismeret alapján, hagyományos vér illetve autoimmun reakció vizsgálatot, továbbá belgyógyászati, ritkán UH hasi illetve pajzsmirigy vizsgálatot is bekérnek
Az esetek döntő többségénél NEM, illetve alig találnak elváltozást. A belgyógyászati vizsgálat labor-vér eredményei nem támasztják alá az autoimmun befolyásoltságot, ha találnak is valamilyen apró referencia érték elmozdulást, az sem indokolja a VITILIGO megjelenését. Az esetek többségében (több száz laborvizsgálat eredményeit átnézve) megállapítást nyert,, hogy a máj,-epe működés tekintetében szokott eltérés mutatkozni, míg a pajzsmirigy hormonszinjei nem, vagy alig mutat eltérést.
Ha ez így van, akkor az emésztőszervrendszer a leginkább érintett a VITILIGO megjelenésében, melyet nem szabadna figyelmen kívül hagyni, és csak a laborvizsgálat felszínes referencia értékeire támaszkodni.
A bélrendszer immunológiájára , esetleges diszbakteriózisára szinte semmilyen figyelmet nem fordít az orvoslás, pedig a vitiligo esetében egyértelműen beigazolódott a szövettáplálási zavar a vitiligóval érintett területeken (felszívódási zavar, vékonybél érintettség)

Személyes tapasztalatom, hogy a bélfali gyulladásokra nehéz fényt deríteni, mivel hosszú ideig lappangva lehet "tünetmentes" az érintett, azonban a bőr felületén már megmutatkozhatnak hullámokban jelentkező, majd visszahúzódó elváltozások. (ezek többnyire ártalmatlan kis bosszúságok) Az immunrenszer tekintetében a bélimmunitás rendkívüli összehangolódást mutat az agyi történésekkel.

Kevésbé tudott dolog, hogy a bélrendszernek is van agya pontosan olyan idegreceptorai vannak mint az agynak. Így a boldogságért felelős szerotonin termelődését a bélsejtek végzik, így erősen pszichés befolyásoltságról árulkodik. A stressz hormonok jelenléte negatívan befolyásolják ezt az egymásra utaltságot. A vékonybél sejtjei a tápanyag szelektálásást is elvégzik, így a szervezet számára hasznos, felszívandó anyagokat, majd a feleslegestől való megszabadulást is irányítják.Téves működés esetén ebben a szelektációban zavar támad, mely a vékonybél felismerő képességét megzavarja.A káros anyagokat is "jótékonynak" ismeri fel, így tovább engedi a bélrendszer felé. Minél több a haszontalan anyag mely áthalad a bélcsatornán, annál erősebb immunválasz érkezik falósejtek részéről. Ebben a téves felismerésben több bélboholy, bélhámsejt, és bélnyálkahártya felület is áldozatul esik. Ez a folyamat -tévesen- autoimmun hajlamot feltételez.(megj: ez egy intelligens önellenőrző folyamat eredményéből következő megoldás)

ideges bél szindróma

A bél-agy kezdetektől közösen dolgoznak. A vér sem közvetlen áramlik fel, hanem a vér-agy gát alaposan megválogatja, hogy mi juthat oda fel, és mi nem. A bél idegrendszere a postás, azaz Ő mondja meg az agynak, hogy legutóbbi étkezésünk mennyire szolgálta az Ő működését, vagy sem. Ebből ered, hogy a bél, egy óriási mátrix, mely a belső életünket észleli, és a tudattalanban dolgozik. A VITILIGÓ érintettségben pont ebben a bonyolult egymásra hangoltságban keletkezik zűrzavar.

Az akadémikus orvoslás tudományos eszközökkel próbálja felderíteni a HOLISZTIKUSAN MŰKÖDŐ emberi test hibáit, kívül rekeszti az LÉLEK-AGY-TEST összefüggéseit, történéseit. Amíg ez így van, addíg sem a VITILIGÓ esetében, sem más bőrelváltozás esetében nem találja meg a kiváltó okot, még csak a közelében sem járhat. Tüneti kezelést alkalmaz, mely vagy besegít a biokémiai folyamatokba, vagy nem, legtöbb esetben időszakosan képes minimális javulást eredményezni, mivel a kiváltó OK megmaradt.

Mi a teendő ebben az esetben?


Vitiligo

A vitiligo igazi okai

Saját magam is megtapasztaltam a tanácstalanságot, az orvosok által keltett félelmet, a másmilyennek lenni és emiatt szégyenkezni érzetét, a soha meg nem szűnő reménykedést, a vágyakozást, hogy egy szép napon valaki megtalálja a miértekre a választ

Eltelt sok év és nem történt áttörés, csupán apró kísérletezés”egy-két orvos és pár gyógyszergyártó részéről.
Az általuk ajánlott lokális kezelésre szorítkozó krémeket, olajakat elég magas áron kínálják, arról nem beszélve, hogy átlag két hetente kell újabb adagokat drága pénzért külföldről beszerezni.

A tapasztalatok szerint hamarosan beigazolódik, felesleges és haszontalan próbálkozás, mert vagy nagyon rövid ideig engedheti meg magának az illető, vagy mert meg sem mozdítja a vitiligós bőrfelületet, mivel nem veszi figyelmebe a vitiligós elváltozás stádiumát.(laphámelváltozás mértékét)

Egy „kilátástalannak” és gyógyíthatatlannak vélt bőrelváltozásról kaptam első kézből olyan információkat, melyet egyetlen orvos, vagy e téma kutatója sem adhat át az érintetteknek. Ez adta az indíttatást, hogy magam is megtanuljam egy 5000éve kifogástalanul helytálló a ma emberének is segítséget nyújtó gyógymódnak a működését, hogy általa is segítségére lehessek sorstársaimnak. Ez Az AJURVÉDA azon bleül is a KAYA CHIKITSA tudománya (másszóval: belgyógyászat)

Találkozás Új Delhiben működő Kórház, vezető Főorvosával.
(Saját történetem)


2017 novemberében szerencsém volt felkeresni ÚJ DELHIBŐL hazánkba látogató AJURVÉDIKUS FŐORVOST, ki egy magyar orvos kollégája meghívására évente 3-4 alkalommal betegeket vizsgál. Akkor már olyan fájdalmaim voltak testszerte, hogy azt mondtam magamban,-így nem lehet élni. 47 évesen sokizületi reumás fajdalmaim hol ide,hol oda vándoroltak, az általános fáradékonyságról, alvászavarról nem is beszélve. Egy szóval pocsékul éreztem magam a bőrömben. Tudva azt, hogy egy autoimmun reakció van a testemben, azt szinten tartva csodákat nem vártam, azonban ez a gyors lefolyású folyamat még engem is megrémisztett. Az emésztésem soha nem volt a helyzet magaslatán, de az utóbbi pár évben végképp nem tudtunk együtt működni. Ez idő tájt a stressz is több lett az életemben, mely tovább rontott az esélyeimen, hiába törekedtem jógával, kerékpározással, saját idő beiktatásával javítani. Mindez kevésnek bizonyult.

15 éve alkalmaztam magamon és pácienseimen a KÍNAI gyógyászat bölcsességét, Természet gyógyászati és Holisztikus szemléletem a nyugati herbalisztika és táplálkozás tudomány alaptanításával ötvöztem, így saját magam voltam a magam orvosa. Bőr panaszom jelentős része hol stagnálást, hol raekciót mutatott, és nem értettem az okot, hogy miért. Tovább kerestem a választ, már nem csak magamért, hanem a hozzám fordulókért is. Érdekes megfigyelésem, hogy míg másokon tudtam segíteni, magammal kapcsolatban "elnézőbb, sőt elfogultabb" voltam. Valami hibádzott a rendszerben.

Önmegfigyelés az egészség alapja

Hittem, hogy mindent jól csinálok. Figyeltem étkezésemre, a mozgásra, a lelki életemre, a rendszeres böjtökkel tarkított méregtelenítésre is. Tettem az emberi kapcsolataim harmónikus működéséért, sőt hatalmas szellemi-lelki munkát végeztem magamon. Pszichoterápia, Bach csepp, családállítás, Kineziológia, asztrológusi tanácsadás, Számmisztikai sorselemzés,és a rengeteg önképző könyv és folyóirat olvasása, mely szenvedélyemmé vált. Pozitív megoldást kereső lényem és mély Isten hitem terelt előre az úton. Tudtam, hogy megtalálom a kérdésemre a választ, és múltbéli hibáim törlesztését végzem. Az ember egészségéért tett erőfeszítései életre szóló tapasztalatok tárházát sorakoztatja fel, melyből mind tanulni lehet. Két féle ember létezik csupán. Az egyik nem adja fel, és keres kutat, tesz azért, hogy megtalálja a belső békéjét, azon belül is az egészségét. Nem restelli bevallani a hibáit, és irányt váltani, ha szükséges. És vannak akik belerokkanak a nehézségekbe, a nekem nem sikerül érzésbe, hogy ez is, meg az is hiába való volt.....Míg végül feladják, és beletörődnek a megváltozhatatlanba....persze másokat okolva, hogy nem, tudta meggyógyítani Őket senki (pénzért)

Ebben a történetben már régen nem a VITILIGO a fő téma, hanem a vissza nyert általános egészség. Míg a VITILIGO nem fáj, csupán kellemetlen, így ki lehet vele egyezni, bár Ő is rajtunk éktelenkedik, próbáljuk lerázni magunkról, de minél inkább elhessegetjük, annál inkább ragaszkodik hozzánk. A VADJA ahogy indiai orvosnál szokás megmérte a pulzusom, megnézte a nyelvem, jó alaposan megnézett, majd elkezdte írni a TESTEM történetét. Nekem semmit nem kellett mondanom, mert mondta Ő magától, a jelen pillanatnyi diagnózist.

Testem tiltakozik az Ajurvédikus alkatomra ható táplálás ellen. Ajurvédikus alkatomnak ellentmondó szokásokat vettem fel, és nem vettem figyelmebe az idegrenszerem, valamint emésztő rendszerem tűrőképességét. Kibillent Dósám mutatta a betegségem forrongó-lobogó gyulladásos mivoltját, így szinte minden tagom, beleértve az idegi impulzusokat (idegi eredetű fájdalmaim Pl isiáz, lumbágó is voltak) túlingerelt állapotban voltak. Az időszakosan vándorló néha itt, néha ott fellépő forróság érzet leginkább a tenyeremben és arcomban összpontosult. Kellemetlen volt, mert mintha mindíg lángolt volna az arcom, és tenyerem. (betuttam a REIKI 2-es avatásnak:)))
Szóval a diagnózis és azt követő orvosi felsorolás 100%-ban helytálló volt, olyan szinten, mintha az orvos belebújt volna a bőrömbe, és érezte volna azokat amiket Én.

a fájó felismerés
Mint egy imát elmondta, az Ajurvédikus Egészsség és Betegség fogalmát: az ember akkor egészséges ha erős az étvágy, a a test alapszövetei jól működnek, a 3 dósa (hatóerő) egyensúlyban van, a test salakanyagai megfelelően kiürülnek, és az emberi tudat a befogadás, de leginkább az öröm állapotában létezik:) Na bumm! ebben minden benne van..

Feltárta előttem, hogy én bizony a tűz - víz uralkodó Dósa hatása alatt születtem, (melyet alátámaszt a nyári júliusi születésem) mely kezdetben HARMÓNIÁBAN működve az erősségem volt, az most uralkodóvá vált mint egy diktátor mely elnyomja az alattvalóit. A VATA hatás mely létfontosságú az idegi működtetésben, és a testi folyamatok mozgásban tartásában, az hol itt, hol ott megrekedt, és helyben tobolt. (mint a lakásba zárt légörvény) A torlaszokat köszönhettem az elégtelen emésztésemnek, mely gyermekkorom óta megkeserítette az életem.
Pitta-Vata dósa rendellenes működés volt a diagnózis, Kapha eltolódással, mely az emésztési tüzem lanyhaságát, hormonrendszerem , pajzsmirigy alulműködésem, és abból eredő öszes panaszom okozója volt. Minden a helyére került....A gyulladás a szervekben (máj, epehólyag, melyet 28 évesen eltávolítottak, mellékvese túlműködés, izmok és szövetek , a vékony és vastagbél gyulladásos reakciói mind egytőről fakadnak. Túl sok a Pitta (tűz elem),mely megnövelte a belső hőt, mely gyulladásokat, fertőzéseket, lázat, eredményez, a szervek idő előtti elhasználódásához vezet. Magas Váta (levegő elem) a száraz hideg könnyű minőségénél fogva kiszárított mindenem, a test működéséhez szükséges folyadékok lassan kiszáradtak, Nem volt már normális emésztő enzim aktivitásom, kenés az izületeimben, a belek szárazak, gyulladtak, irritáltak és gázosak voltak. Minden étkezés után jött a puffadás, míg már állandóan telt volt a hasam.

Elmagyarázta, hogy a legfőbb király Dósa a Váta Prána az idegi erő, azaz az Élet levegője. A lélegzettel juttatjuk a rendszerbe, ezt követően 5 aldósára terelődik. Ebből az 5 aldósából az egyik, az APANA VATA támogatja és irányítja a többi dósát, így a legtöbb VATA típusú rendellenesség hátterében Ő okolható. Őt kell szélsebesen helyes mederbe terelni.

A PITTA azaz a máj és epe tüze diszharóniában az emésztőrendszer betegségeit okozza.
Gyomorégés, reflux, gyomor és nyombélfekély, gyomor és bélfal gyulladásai.
Vérképző szervekben gyulladás,-lépben, májban.
Bőrbetegségek okozója-pikkelysömör, vitiligo, nedvezdző és gyulladt ekcéma,rosaceás bőr, lichen planus.
Gyulladásos betegségek testszerte
Szemproblémák, látásgyengülés, kötőhártya gyulladás, szemvörösség, szem viszketése.
Erőteljes izzadás, hőhullámok, láz

Hol és mikor kezdődik el a leépülés folyamata?

Megtudtam tőle, hogy az Én problémám már gyermekkoromban elkezdődött. (mily furcsa 10 évesen lettem Vitis) Az is az idegi túlingerlésnek/érzékenységemnek volt betudható. Az össze vissza étkezés, sokszor kihagyott reggeli, tízórai, vagy éppen ebéd, míg a túl izgulós, szorongásos lelkületem bizonyára nagyot nyomott a latban. Az étkezésem akkoriban a szeretem/nem szeretem hozzáállás és válogatás jegyében telt, nem lehetett egyszerű a táplálásom. Elég egyoldalúan étkeztem, legfőképp lisztből készült pékárú, szendvics, parízer, vagy virsli némi almával, vagy naranccsal, esetleg banánnal. Hús vagy zöldség köret nagy ritkán volt az étlapon. Imádtam a tejet, a kakót, és tejlevest, vagy tejes ételeket. (pl. madártej, puding) Főtt ételt keveset fogyasztottam, azt is a magyaros fűszeres ízvilággal, de leginkább a rántott dolgok voltak kedvenceim.Vizet, folyadékot alig fogyasztottam,, mert sűrün kellett járni akkor a WC-re. Sajnos ez a szokás sokáig kitartott, míg el nem olvastam a "tested vízért kiállt című könyvet".

Élelmiszer intolerancia/ Glutén és laktóz érzékenység

Most felnőtt fejjel értettem meg a diagnózist követve, hogy miért voltak puffadásos gondjaim, eléggé félvállról véve a 60%-körüli VEGA teszt által mutatott eredményt.Hittem, hogy pusztán a tudatommal befolyásolni tudom az immun reakcióimat, ha teljesőrlésű kenyeret eszem, vagy tejes ételt/italt fogyasztok, vagy jó ha bekapok egy egy kombinált emésztő enzimet, mely segít kiemészteni a nehezen emészthető ételeket, Bárcsak ilyen egyszerű volna...A húsok fogyasztása mind inkább problémát okozott,mert fokozták a kellemetlen tüneteimet. Az orvos elmondása szerint, a gyermekkoromban szerzett glutén és laktóz, fehérje intolerancia mára hatalmas méreteket öltött, így azok káros hatásai szinte tomboltak a testemben. Gyulladásban volt az összes izmom, ízületem, így a reggeli merevséget hengerpárnával lazítottam, majd jógás nyújtásokkal fejeztem be. A fájdalom eközben erős volt, hiszen mindenem recsegett ropogott, mintha az inaim megrövidültek volna. A látásom az eltelt 5év alatt sokat romlott, a közeli dolgokat csak 1,75 ös szemüveggel láthatom. 2014 ben nyílt zúgú zöld hályogot (galukómát) diagnosztizáltak. A felső ujjperceim fájdalmasan elporcosodtak,melyek időszakosan (főleg hús fogyasztás keményítőt vagy glutént tartalmzó étkezés után viszketően beduzzadtak.Ki gondolta volna, hogy az emésztőrendszer hibás működése állt a panaszaim hátterében. Mindez sajnos nem állt meg az emésztő traktusnál....Mindeközben tudtam, hogy mi történik velem, csak az Okot nem értettem, mit csinálok mégis rosszul?

A félre értelmezett táplálkozás tudomány azaz betegítő szokásaim:

Törekedtem rá, hogy főtt ételt fogyasszak minden nap, de mivel Én is mint sokan mások reggeltől későig dolgozom, így kevés idő marad a minden napi főzésre. Próbáltam jó sáfárkodni az idővel, és volt hogy másnapra is előre főztem. Ha besokalltam az alapanyagokból, nem dobtam ki az ételt, hűtőben tárolva megettem 3. nap is.A nyugati táplálkozástudomány tanácsát megfogadva mindennap ettem nyers gyümölcsöt, ha fogyni szerettem volna, reggel hideg gyümölcsös turmixal indítottam, vagy egy joghurtba kevert gyümölcsös müzlivel. 1 banán szinte minden napos volt a repertoárban. Könnyed húsokat fogyasztottam főleg fehér húst, csirkét, pulykát, halat, kevés borjú húst ünnepnapokon. A sült vagy ránott húst kókuszzsírral kikent tepsiben sütve készítettem el, száraz legyen és ropogós, ne vigyek be felesleges zsíradékot. A leveseket, pörkölt féléket, szinte mindíg jó nagy fej vöröshagymával, fokhagymával erősen fűszerezve, csípősen készítettem el, mondván a csípős salaktalanít, izzaszt ls fogyaszt. Salátákat feta sajjtal, mozarellával, reszelt sajttal, joghurtos öntettel készítettem el, pirítóst fogyasztva hozzá. Gyakran kevertem össze sós lében tárolt tonhallal, vagy sült csirkemell csíkokkal.
Testedzésem a kerékpározás,esetenként kocogás volt, de volt idő, hogy kimerítő erőnléti edzést végeztem, izzadás nélkül....az ugyanis nem nagyon volt. Próbáltam az egészséges izzadást is elérni, így vettem egy szaunazsákot, melybe heti 2-3 alkalommal belebújtam. Az állandó hát és deréfájdalmam semmit nem csillapodott, sőt már a lábaimba is kisugárzott. A kegyelemdöfés a testem részéről az volt, amikor a jobb vállam nyáktömlő (bursitis) gyulladása végett már hátra és felfelé sem tudtam nyúlni, és 7 hónapig fizioterápiáztuk a kolléganőmmel, hogy elviselhető legyen a fájdalom.Mindeközben folyamatosan terheltem, hiszen tenni kellett a dolgaimat. Erre az lett a megoldás, hogy beszereztem egy DENEVÉRPADOT, és azon függve nyújtottam a gerincemet. (ezzel megelőzhettem a gerincsérvet, a csigolyatestek össze csúszását, mely édesapám előrehaladott gerincbetegsége nálam is jelentkezett)
Az idegredszerem az állandó fájdalomtól pattanásig feszült volt, ingerlékeny és ideges voltam, kifelé azonban a nyugalmat erőltetve tettem a napi dolgaimat. Szedtem a jobbnál jobb táplálék kiegészítőket, 100%ban felszívódó vitaminokat, méregtelenítő cseppeket, kúrákat végeztem, májdetoxikálást évente 2-3 szor is.Miért kerültem mégis ilyen állapotba? A vitiligóm persze időnként meggondolta magát, és megmutatta, hogy Ő bizony nem hagyott el, szomorúságomra:)

Ajurvéda orvosi konzultáción történtek:

Legnagyobb meglepetésemre az orvos közölte velem, hogy amilyen ételeket ettem, azokat FELEJTSEM el egy időre.
A glutént tejet, tejtermékeket lehúzta az élelmi intoleranciám végett.A banánt, de minden ami fehér színű, pl jégcsapretek, lisztek tiltólistára kerültek, mert meleg termikus hatású gyulladást fokozó, és fokozza a testben a nyákosodást, az AMA felhalmozódást..Hús kizárólag csirke és pulyka, annak is a mellehúsa volt engedélyezett, a nehezített fehérje emésztésem végett. (nincs epehólyagom, amely a zsír és fehérje emésztéshez szükséges epesavat bepumpálná abban a mennyiségben ahogy igényelné) Gyümölcsöket nyersen nem fogyaszthattam, csak párolva, ugyanez a zöldségekre is vonatkozott,Ezt az emésztési tüzem pislákoló lángja végett tanácsolta. Tudva lévő, hogy a hideg gyümölcs, vagy zöld turmixlé olyan az amúgy is elégtelen emésztésre, mintha a tűzre vizet öntenénk.

Étkezés előtt vagy közben 3-4 féle fűszernövényből "CSURNÁT" azaz kávédarálón porrá darált keveréket kellett kis kanálnyit bevennem pár korty vízzel.A Csurna az indiai gyógyászatnak egy emésztést segítő keveréke, mely semmi másból nem áll, mint szárított és porrá őrölt fűszernövényből.Egyedi alkat és DÓSA egyensúlytalanság figyelembe vételével történik az összeállítása.

Reggel 3-4 előző este beáztatott fügét és 10 szem mazsolát kellett éhgyomorra megennem. Ez a szövettáplálás és kenés biztosítása végett kellett, mert az OJAS azaz életerőt szállító energia kevés volt a testemben. A szaporító szervek első számú táplálója....

Reggeli előtt az AYURVÉDIKUS gyógyszertárból származó 100%ban natúr növényi tablettákat házilag elkészített GHÍ-vel elkevert meleg tejjel kellett bevennem.Ennyi volt a megengedett tej fogyasztásom, és ennek oka volt) A meleg tejes GHÍ a gyógyszerekből a hatóanyagot gyorsabb felszívódásra készteti, ezzel javította a vékonybél gyulladásból eredő elégtelen felszívódást.

Minden nap frissen főzött levest és legfőképp ragus, lédús ételeket kellett fogyasztanom, a száraz sürltek, rántottak, kerülendőek lettek. Nem ehettem az ételeket forrón (ahogy szerettem) hanem melegen. A nem friss étel az erjedés/lebomlás folyamatán keresztül mérgezi a testet, puffadást és erjedést eredményez. A másnapos ételben már elindultak a lebomló folyamatok, melyek nem táplálnak, inkább terhelnek. TILOS az előre gyártott készétel minden formája, főleg másnap mikróban felmelegítve.

Minden szélsőségtől óvakodnom kellett, sem hűtőhideg, sem forró italokat, vagy ételeket nem szabad fogyasztani. A meleg levegőtlen helységeket kerülnöm kell, légmozgást biztosítva kell dolgoznom.Az tűző napos, párás meleg elől húzódjak árnyékosabb helyre,törekedjek a megfelelő hűtő hatású italokkal történő belső hűtésről.Pl lassi, mentás citromfűves rózsaszirmos limonádé.

A szaunát és megerőltető testmozgásokat kerülnöm kell, mert fokozza a belső hőt a testemben, így a gyulladást is. A nyújtópadot pedig félre kellett tennem addíg, míg az izmaim, inaim hidratáltságát el nem értem, mert könnyedén szakadás lehet a következménye. Minden kemény és száraz volt bennem, elvesztettem a rugalmasságomat, úgy testileg,-mint lelkileg.De legalább már halvány megértés derengett bennem, hogy ez egy eddig nem próbált és új kihívást jelentő útirány. Félelmetesen ismeretlen volt, mégis bíztam a mellettem ülő orvosban, hiszen mozdulataiban, beszédében, tanácsaiban ott volt az évezredes tudás, és tapasztalat. Kétségem nem fért hozzá.Minden amit tanácsolt, annak OKA volt. Mégpedig a megbetegítő, genetikai hajlamosításaimat aktiváló életmódom, és táplálkozásom.
Megértettem, hogy a túlhevült vér a testben, milyen szintű bőrelváltozásokat okoz. A vér tápláló mivoltja nem tud érvényesülni, vitiligó esetén elégtelen vérellátást okoz a felhámban, így hiány mutatkozik a sejttáplálásban. (ez miatt tud időszakosan a helyi lokális kezelés, krémes szövettáplálás, vagy immunmoduláló szteroid enyhe fokú vissza pigmentálódást eredményezni, de csak addig, míg végzi a beteg)

A gyógyító kéztartások MUDRÁK szertartásos alkalmazásán már meg sem lepődtem, amikor olvastam a "kórlapomon" Az energetikai rendszerem harmóniába hozatalát jóga pozíciók gyakorlásával kellett kezdenem, melyet mára egyenesen imádok csinálni. Az 5 tibeti rítus kifejezetten erre való, hogy a test energia hálózatát fenntartó csakrák egyensúlyba kerüljenek. Ez már egy komplexebb gyakorlás sorozat, melyet kezdők lassan és kíméletesen tudnak elsajátítani. Fantasztikus az élettani és pszichés hatása.

Le kellett csendesíteni zakatoló elmémet, mely folyton pörgött, és agyalt.Erre ajánlotta a koncentrált figyelmet igénylő MUDRA gyakorlatokat, melyekről több videó filmet is megnéztem , megértsem milyen módon fejti ki a hatását a szervrendszerre nézve. (Késmárki László külön könyvet írt a témáról, gyógyító kéztartások címmel.)

A gyógyulás útján

Hogy ma mit érzek, azt szavakkal nem lehet leírni.
Megnyugodtam! Kívül belül hatalmas nyugalom szállt meg, mely egy belső bizonyosságból fakad.Bebizonyosodott számomra, hogy a TESTEMET PUSZTÍTÓ erők felett igenis van HATALMAM. A doktorral történt találkozó utáni 2.héten a fájdalmaim TELJESEN ELMÚLTAK! Annyi erőm lett, mint addig soha....a fejem kitisztult, és mentálisan kezdtem megújulni. Javult a koncentrálásom, nem reagáltam túl az apró bosszúságokat., elnézőbb, türelmesebb, elfogadóbb lettem. A mély alvás periódusom a szokott 1h-1,5h-ról megduplázódott. Ennek köszönhetően napközben jobban teljesítek, reggel kipihenten ébredek, így nem a kávéval kell éberen tartani magam
A napi rutinnal végzett abyanga (külső-belső olajozás) által a bőröm soha nem tapasztalt rugalmasságról tesz tanúbizonyságot, míg ennek köszönhetően a csavart és nyújtó jóga gyakorlatok sem okoznak nehézséget. A testi-lelki rugalmasság elérhető általa, mert megszűnteti a belső szárazságot.A bőröm savköpenye azaz PH-ja helyreállt, az AJURVÉDA vitiligóra alkalmazott különleges Bakuchi Mix terápiája olyan helyeken is visszapigmentálódást eredményez, mely eddig 38 év alatt nem mozdult szemernyit sem. Ez a folyamat még most is zajlik. Hálás vagyok a sorsnak, hogy erre az útra terelt, hogy már nem tartozom azon VITILIGÓSOK közé, akik a hagyományos orvoslás útvesztőiben bolyongava keresik a miértekre a választ. Ott bizony nem találhatják:( Mit nyertem ezen az úton? EGÉSZSÉGET! Testi-lelki értelemben nyert jó közérzetet, melyet igyekszem fenntartani, megőrizni, hiszen rengeteg odafigyelést, önuralmat, anyagi áldozatot, és még sorolhatnám mi mindent követelt meg tőlem. Csak azt mondhatom: megérte!

mindezt összegezve elmondhatjuk:

A Vitlligo élettani,-táplálkozásbeli,-lélektani meghibásodás, mely egyéni érzékenységnél fogva az idegrendszer és lelkivilág függvényében alakul ki.
Leggyakrabban azok vannak hajlamosítva Vitiligóra, akikben a tűz elem diszharmónikusan működik. Az alábbi működésben alakul ki zavar

-a test és vér hőjének a biztosítása (vitiligo,-bőrben a tűz)
-táplálék lebontása, átalakítása,
-máj és vér méregtelenítése
-sejtanyagcsere, sejtek tápanyagfelvétele, átalakítási funkciók

A Pitta típusra jellemző megnyílvánulások: többnyire lázadó, és minden jól bevált dolog megváltoztatására törekvő.Hitéletére is ez jellemző, mindent csak alapos vizsgálódást követően fogad el.Memóriája igen éles, mindenre emlékszik, akár napra pontosan is. Ha megsértik, rég múlt konfliktusokra is emlékszik, azokat nem felejti. Nehezen enged el, ez igaz történésekre, személyekre, eseményekre, emlékere, de saját magára is. A lazítás, vagy henyélés nem kedvelt műfaja. Nagyon tudatos, igazi válogatós, és igényes a maga módján. Képes egy cél érdekében drákói szigorúságot tartani, egy irányt tartani,melyekhez nagy önuralom szükséges. Érzékenysége megmutatkozhat a lelkiségében, de a táplálkozásában is. Gyakori náluk az allergia, vagy élelmi túlérzékenység.
Ez a személy mindíg határozott, tudja mit akar, hova tart, és elképzeléseit hogyan valósíthatja meg. Ő az a típus, aki soha nem beteg, csak a legvégsőkben vesz tudomást a "bajairól", melyet szégyellni valónak él meg.
Legnagyobb lelki konfliktusa a testi-lelki fájdalomtól való félelem. Emiatt fél a "kritikától, csalódástól, nehogy lényében bárki kifogást találjon. Emiatt vagy szolgalelkűvé válik, vagy személyiségének uralkodó hajlama kerekedik felül.Sértődékeny, haragja is intenzív, de érvekkel ha nehezen is, de meggyőzhető.Aki önbecsülésében megsérti, azt nem felejti el, attól elhatárolódik.

Természetesesn millió árnyalata lehet egy személyiségnek, sőt keveredve más dósa hatásokkal, időről időre más "attítűdöt" is felveszünk. Azonban akiben a Pitta Dósa eluralkodik, az leginkább ezzel a személyiség vonással bír.

Érzelmi, lelki élete telve lehet ki nem mondott szorongásokkal, félelmekkel, elvárásokkal. Kemény és bíráló énje önmagára nézve is kemény nyomás alá helyezi. Türelmetlensége hajtja előre, mindíg tesz valamit, neki sok a tenni valója. Ezzel a hozzáállással,sebezhető lényének belső életéről, spirituális lelki táplálékigényéről nem vesz tudomást. Kifelé mást mutat, mint amit belül érez. Igazi kaméleon, aki a helyzethez igazodva olyan hozzáállást, lelki alkalmazkodást vesz fel, amilyet a helyzet megkíván. Azonban önmagát el nem árulhatja, ezt a vitiligó keményen tudtára adja. A bőr nem hazudik, minden belső történésünkről számot ad, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Zavarunkban vagy elpirulunk, vagy kifut arcunkból a vér......a magyar szóhasználat nagyon találó. A magunkra "erőltetett, és önmagunkkal meghasonló életforma megbosszulja magát. Míg lelkünk mélyén forrongunk, lázadozunk, de tesszük továbbra is a jól belénk nevelt kötelezettséget, , addíg a lélek színpadáról a TEST színpadára leszorítkozik maga a betegség, mely a lélek lázadása.

Miért a Pitta dósa kerül túlsúlyba?

Mert a leírásból is kítűnik, ezek az érzelmek, dominánsan jelen lehetnek az érintett életében. Mentális értelemben ezek az érzések pedig a Pitta dósához tartoznak. A személyiség fontos, ha nem a legfontosabb egy betegeség kialakulásakor, de abból való kigyógyulás esetén is. Mivel mindent áthat,a magánélet, család, munka, sport, vagy pihenés, csakúgy a táplálkozás és napi ritmusunk kilakításának tekintetében is.

Nem véletlen, hogy a lelki történéseink közvetlen hatással vannak az agyi funkciókra, de mindezt megelőzi a bél-idegrendszerének elemzése. A vékonybél szereti a tisztaságot, és öntisztító mechanizmusában zavar támad, bizony az első amely komoly nem diagnosztizált problémát von maga után. Ha olyan étel maradvány jut a vékonybélbe, ami nem hasznosítható, azt emésztetlenül halad tovább, és nem szívódik fel belőle semmi hasznos a sejtek számára. Egy élelmiszer intolerancia esetében ha az intoleráns étellel együtt fogyasztunk olyan ételt, melyre normális esetben nem okozna panaszt, úgy az intoleránsnak mutatkozó étel feldolgozási problémát fog okozni. Ez ha krónikussá válik, a naponta fogyasztott ételekből (ételtársítási zavar) kevés hasznosítható elektrolit, ásványi anyag, nyomelem, és vitaminok szívódnak csak fel, és több a metabolikus méreganyag ami tovább ront a helyzeten.
A gyomorsav hiányos összetétele gyakorta okoz gyomorégési panaszokat, gyomortájéki puffadást, büfögést. A gyomor érzékeny a stresszre, mert a félelem vagy stressz,akadályozza a simaizom tágulását, befolyásolja a gyomorsav összetételét, az emésztés első fázisát. (sósav termelés) Ha a gyomor "betonkeverője" nem működik eléggé, a pépesítés nem lesz elegendő. A folyton evés nem hagy időt a táplálék utáni takarításra, így túl sok toxin halmozódik fel ebben az érzékeny rendszerben. Aki össze vissza eszik, annak a bél-idegrendszere sérül vissza vonhatatlanul. Nem véletlen, hogy az AJURVÉDA elsőnek a napi rendszer helyes kialakítását, majd az emésztési folyamatok rendbetételét helyezi kilátásba.

Láthatjuk, hogy ezek a létfontoságú folyamatok miként hatnak egymásra, és a vitiligo esetében ebben a szervrendszerben nem vizsgálódnak kellő mértékben.

Az intuitív elme könnyen felhasználható a gyógyításra, gyakorlatilag Ő az, aki tudatában van az ÖNGYÓGYÍTÓ mechanizmus tökéletességében.

A racionális elme csak az azonosulás folyamatában képes lelkileg is gyógyulni, így szüksége van a gyógyulási folyamat részletes megismerésére, megértésére, elfogadására.

Ehhez nyújtunk további segítséget az érinettek számára, de kizárólag mellékhatás mentes ALTERNATÍV módon, a természet patikájából dolgozva.


.Vitiligo konzultáció mely 1,5-2 óra is lehet

adatok felvétele, vitiligó feltárása kérdőívek segítségével.
prakruti elemzés (ajurvédikus alkati elemzés)
egészség panel készítése biorezonancia segítségével

3.Dósa szerveinek egyensúlyi állapot vizsgálata
természetes készítmények/teák/táplálék kiegészítők tesztelése
vizsgálati eredmények kiértékelése/összegzése
UVB fényterápia ismeretése/bemutatása
szövettápláló lehetőségek ismertetése

bőr immunitás panel készítése 8000Ft

Vitiligo Csomag kérésre összeállítjuk:

Támogatja a visszapigmentálódást, a szöveti tápanyagellátást, a bélrendszer és érintett szervek gyulladásának csökkentését, méreganyag kiválasztását, felszívódás mértékét.

A termékcsomag több termékből áll, figyelembe véve az egyén szervezetének pillanatnyi állapotát, vitiligós stádiumát.Ajánlott aminósavas vitamin krém

A vitiligós bőrfelület sérült és tápanyagszegény állapotán javít dr Kulcsár Gyula speciális krém összetétele.
Mivel a krémet a daganatos betegségeken átesett és sugárkezelt bőrfelület regenerálására fejlesztett ki,és súlyos hámsérülések, víz és táphiányos bőrfelszín táplálását célozza meg, kiválóan alkalmazható a vitiligós bőr UVB fényterápia kezelések mellé.
A krém összetétele nyugtatja az irritált felhámot, az UVB fénykezelés illetve napozás miatt keletkező bőrpírt csillapítja, és pótolja a víz és bőrtáplálást nyújtó azonban esetünkben hiányzó tápanyagokat.

a CULEVIT krémet javaslom bőrnyugtató utókezelés céljából.ilió
Repigmentáció elősegítésére az immunmoduláló hatással bíró CULEVIT aminosavas és B-vitaminos, krémet ajánlom.

Összetevők:

Aqua, Stearic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Propylene Glycol, Glycerin, Cetyl Alcohol, Polisorbate 60, Butylene Glycol (and) Aqua (and) Aesculus Hippocastanum, Glyceryl Stearate (and) Steareth-25 (and) Ceteth-20 (and) Stearyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Calendula Flower Oil, Paraffinum Liquidum, Arginine, Phenylalanine, Phenoxyethanol (and) Methyl Paraben (and) Ethyl Paraben (and) Propyl Paraben (and) Butyl Paraben (and) Isobutyl Paraben, Histidine, Tocopheryl Acetate, Ethyl Linoleate (and) Isopropyl Myristate (and) Triticum Vulgare (and) Cetearyl Ethylhexanoate (and) Retinyl Acetate, Tetrasodium EDTA, Parfume, Tryptophan, Ascorbic Acid, Imidazolidinyl Urea, Pyridoxine HCl, Bisabolol, Allantoin, Alcohol (and) Foeniculum Vulgare Fruit Extract (and) Humulus Lupulus Extract (and) Melissa Officinalis Leaf Extract (and) Viscum Album Fruit Extract (and) Chamomille Recutita Flower extract (and) Achillea Millefolium Extract (and) Urea, Malic Acid, Tyrosine, Mannose, Hippuric acid, Methionine, Adenine, Orotic Acid, Dezoxy Ribose, Biotin.

Hatóanyagok:

Gyógynövények: kalendula, vadgesztenye, kamilla, citromfű, cickafark, komló, fagyöngy és ánizs

Vitaminok: B4, B6, B13, C, E és H

Aminosavak: arginin, fenilalanin, hisztidin, metionin, tirozin, triptofán

Egyéb: almasav, mannóz, dezoxi-ribóz, hippursav, alfabisabolol, allantoin

Megrendelését postázzuk.


Speciális készítmény

Evidren

Az érzelmek általi sérülések-en alapuló univerzális készítmény.
Pszichoszomatikus hatással bíró érzelmek , abból eredő negatív programok és pszichociszta ellen ható komplex készítmény. (pl: stresszszövet kialukálásért is felelős adott szerveken)
Szerves és idegen eredetű anyagok semlegesítését támogató készítmény: (pl: mikotoxinok, oltóanyagok, szerves sók)

Nagyon fontosnak tartom, hogy a test speciális méregterhelése csökkenjen.Legyen szó akár élettelen vagy mikrobális terhelőkről, illetve emocionális szorongásból eredő stressz szövet hajlamosításról. Ezek közül az egyik nagy jelentőseggel bíró érzelmi toxinokra ható készítmény a képen látható Evi-dren.
A szervezet egyéb terhelőre ható készítményt a vegetatív funkciós teszteléssel lehet legbiztonságosabban meghatározni.

Általánosságban használatos induló csomag a vitiligó esetében:

1.hónap:Immun, Respi dren, Lymfa, Evi-dren
2.hónap:Immun, Liv-dren Lymfa Evi-dren
3.hónap Cranium Uri-dren, Colon

Ezekkel a készítményekkel az egész test célzott méregterheltségét felszámolhatjuk, mellékhatások nélkül.
Ha a vitiligó terjedésének megállítása és ameglévő foltok visszapigmentálása a cél, akkor komplexen kell hozzá állni, mivel csupán a helyi tünetek kezelése SOHA nem vezethet eredményre.
Bővebben: Ajánlott termékek menü alatt.
Ajánlott készítmények

Szuperoxid-dizmutáz

A szervezet természetes antioxidáns rendszerének fontos összetevője. Feladata a káros szabadgyökök semlegesítése, különösen a szuperoxid szabadgyök ártalmatlanítása.
A fokozott szabadgyök-képződés több autoimmun kórkép hátterében kimutatható, ezért az antioxidánsok, szabadgyök-megkötők alkalmazása ilyenkor támogatja a gyógyulást és a tünetek enyhülését, továbbá lassítják az öregedésre jellemző szövetkárosodásokat is.

Vitiligós kórkép esetében a fényterápia fontos kiegészítője a Béta Carotin és a Réz mellett.

2.000 egység (McCord & Fridovich units) = 235 mg, 90 db / doboz

adagolása: 2x1 tabletta naponta, étkezések közöttHonlapkészítés