Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Gyógyászat-Oktatás (Gyémánt Egészség Centrum)
Az alapítványról
Elérhetőség
Dohányzás leszoktatás
EKCÉMA, EGYÉB
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
Lelki/viselkedési problémák
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Fizioterápia
Egyedi Masszázsterápiák
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Kérdése van?
Alapítványi közzététel
Kutatási eredmények
Ajánlott készítmények

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


Vitiligo

Előszó - személyes érintettségem

1979-ben találkoztam első kézből a vitiligóval mint primer bőrfestékhiány betegséggel. Szomorúan vettem tudomásul, hogy családunkban sem ismeretlen ez az akkoriban még kevésbé ismert bőrelváltozás. Apai ágról lettem érintett ebben a szépséghibának definiált fehérfolt jelenségben. Gyermekként orvostól orvosig vittek, azonban megnyugtató választ még az egy hónapos kórházi megfigyelés és speciális vizsgálatok garmada sem hozott.
Kihúzkodták a feltételezhetően gócokat rejtő hátsó fogaimat, agyvizet vettek gerinccsapolással, bőrmintát metszettek és küldték szövettanra, napi vérvétel, és gyógyszeres kezelés, kvarclámpás besugárzás és kenőcsös kezelés stb. vette kezdetét. Eredmény: autoimmun bőrelváltozás. Ennyi volt az orvosi megállapítás a testemen itt ott megjelenő fehér foltok eredetére. Ekkor még gyermekként nem sokat tehettem, 8-9 évvel később azonban már saját kezembe vettem az irányítást, és megszállottan kutattam az okát a problémámnak, amivel szembe állított az élet.
Személyes szerencsém révén 19 évesen California államban San Franciscóban praktizáló bőrgyógyász orvossal konzultálva többet tudtam meg e nem mindennapi bőrelváltozásról. Ott találkoztam először a PUVA-NB-UVB fényterápiával és az OXOLAREN fényérzékenyítő készítménnyel. Ezek azonban nem minősültek végleges és megnyugtató megoldásnak, ezért tovább kutattam a vitiligó igazi okát.

Immunvizsgálatot indítványoztam, amely igencsak lehangoló eredményt közölt. Immunológus orvosom szerint a vitiligót ma még a gyógyíthatatlan autoimmun betegségek közé sorolják. Nem fáj, nem viszket, így „csupán” esztétikai problémát okoz, mellyel nem lehet mit tenni, felesleges ellene küzdeni, és tanuljak meg vele együtt élni.
Számos vizsgálatot elvégeztettem az ok felderítése érdekében: endokrinológiai vizsgálat, pajzsmirigy hormon szintek ellenőrzése, szérum összkomplement aktivitás, autoantitestek, anti-nuklearis antitest panel, bőr basal membran elleni antitest és bőr desmosoma (intercellularis) antitest TPO, Thyreoglobulin antitest, teljeskörű vérkép, szervek funkcionalitása, góckutatás -a teljesség igénye nélkül.

Érdekes volt a saját testem figyelni, hogy hogyan reagál a mechanikai sérülésekre, a hormonváltozásokra, az immunrendszerem kibillenéseire, az esetleges fertőzésekre, és az érzelmi hullámzások, valamint tartós stressz hatására.

Ekkor megbizonyosodtam róla, hogy valójában jóval több tényező áll a vitiligó hátterében, mint csupán biológiai.
Ezzel kezdetét vette egy immáron 3 évtizedes kutatás, melynek "eredményeit" a teljesség igénye nélkül alább tárom fel az érintettek előtt.

Saját magamon megtapasztalva elmondhatom, a „betegség” nem gyógyíthatatlan, és mint olyan, ebből is van kiút, csak nem az eddigi hozzáállás és téves értelmezés szerint.
Vitiligo

Vitiligo klinikai képe és típusai

A foltok a test bármely pontján megjelenhetnek, de leggyakrabban a kezeken, hajlatokban, nemiszervek és genitáliák környékén, száj és szem sarok, áll és hajas fejbőr érintett, ebből eredően a haj és szőrzet is elveszíti színezettségét.
Gyakori, hogy a test mindkét oldalán szimmetrikusan jelentkezik a bőrfestékhiány. A hirtelen megjelenő először rózsaszínes-fehéres foltok térképszerűek,éles elhatárolódást mutat a pigmentált bőrtől.A pigmentált bőrfelület továbbra is jól barnítható, napfény és szolárium hatására jól barnuló, nem mutat érzékenységet, míg a leukodermás pigmenthiányos felület már enyhe napfény hatására is gyulladásos bőrpírral reagál. A napfény, vagy mesterséges barnító fényspektrum nincs hatással a festékhiányos területre, azonban a pigmentált bőrfelület lebarnul, így erősödik a kontraszt, sokkal feltűnőbb lesz a foltos terület.
Ha a vitiligo egyszer megjelent, a foltok lassú, akár gyors terjedésétől a tünetmentes időszakig változatos módon nagy valószínűséggel megmaradnak. Ritkán azonban előfordul spontán gyógyulás, azaz visszapigmentálódás.

Típusai

Mai tudomány álláspontja szerint a vitiligon belül három típust különíthetünk el.
1. Fokális: a testnek csak néhány pontjára lokalizálódik, fehér udvarral körülírt anyajegy
2. Szegmentális: a test egy nagyobb részén jelentkezik.
3. Generalizált: a test nagyobb részén jelentkezik, több testtájra kiterjed, gyakran szimmetrikus.

Fokális: A test olyan pontjain kialakuló elváltozás, mely eltér a tipikus megjelenési helyektől. Előfordulási helyei: hastájék, gerinc, lábujjak, nyak bőre stb.

A szegmentális foltok, gyakran lokalizáltak, ekkor a hajas fejbőrön, az arc különböző részein, leggyakrabban az áll, és homlok, halánték vonalában mutatkozik, a szemek sarkaiban a szemhéj szélektől kiindulva,a kézen a körömágy bőrrel fedett szélétől az ujjak közéig, a genitáliás részek és combhajlat belső-külső régiója érintett.

Generalizált vitiligo: arcon, karon, nyak bőrén, törzsön, és a nemiszervek környékén rövid idő alatt alakul ki kerek vagy ovális alakú, éles kontúrral rendelkező fehér foltok a test mindkét oldalán szimmetrikusan.

Ezek a depigmentált területek lassan növekedve összefolynak, egy nagyobb sötét szegéllyel elhatárolt nagyobb fehér foltos területté, és ha szőrrel vagy hajjal fedett a felület, ott a szőr vagy hajszál is fehérré válik.

A leukoderma típusú vitiligót (Leucopathia acquisita) a pigmentzavarokon (dyschromyák) belül a leukoderma típusú betegségek közé soroljuk. E betegség kapcsán elmondható, hogy összetett okú krónikus betegség. Az ok hátterében három tényezőre redukálható le a betegség kialakulása, ezek a fizikai sérülés, biokémiai egyensúlyzavar, valamint a fertőzés, illetve valamilyen góc jelenléte. E betegség folytán a bőr fokozatosan veszíti el a pigmentációját, a foltok területén a bőr fokozatosan rózsaszínűről teljesen fehérré válik. Bármely életkorban jelentkezhet, és az erősen kontrasztos fehér foltok hol növekedést mutatnak, hol stagnálnak, sőt helyenként évekig leállnak. Azonban stresszes időszakban rohamos terjedést mutathat, nem ritka a teljes test pigmentációjának elvesztése.

Nem lehet egyértelműen az öröklődés menetre azaz genetikára ráfogni a vitiligó megjelenését, inkább, mint hajlamosító tényezővel számol az orvostudomány. A megfigyelések szerint a szomatoform (=megmagyarázhatatlan fizikális tünetek) zavar, a környezeti ártalmak, életmódbeli tényezők együttes hatása lehet a számottevő e betegség kialakulásban.

A vitiligo megállapítása mindig bőrgyógyász feladata, hiszen gondosan el kell különíteni más betegségek kiváltotta másodlagos és átmeneti leukodermáktól, vagy kémiai szerek okozta bőrirritációktól, esetleg gombásodás eredetű pigment szegényes elváltozástól.
Vitiligo

A mai orvostudomány álláspontja

Mivel az akadémikus orvoslás néha tévúton jár a betegségek igazi okának megértésében, így e „tudatlanságából” eredően sokszor kétségbeejtő ítéletet mond az érintetteknek. Ami azonban egy kétségbeejtően negatív, vagy éppen minden követ megmozgató hozzáállást okoz, valóban meghatározza a vitiligós élethez való viszonyát.

Úgy látom, amiről ma nem tudják mi végre alakult ki, és milyen biológiai elváltozások rejlenek a háttérben, rásütik az autoimmun vagy gyógyíthatatlan jelzőt. Nincs ez másként az akadémikus orvoslás szemében a primer bőrfesték hiány tekintetében sem.Sejtszintű elváltozás?

A vitiligós elváltozást kutatva kiderült, hogy a kifehéredésben érintett bőrfelülten nem csak a melanin hiányzik, hanem azt termelő melanocita sejtek sem találhatóak, és fennáll a tirozin bioszintézis zavara, valamint melanintranszport károsodása. Hogy e jelenség miért alakul ki a szervezetben,az - orvostudomány álláspontja szerint - erre ma nincs magyarázat,azonban a vitiligós betegek szérumát vizsgálva elmondhatjuk, hogy nagyobb arányban található melanocita ellenes ellenanyag, mint az egészséges sejtekben amiket nem érint a betegség.

Kutatások bizonyították Autoreaktív T sejtek megjelenését a vitiligó kialakulásában. A vitiligó megjelenését összefüggésbe hozzák valamilyen autoimmun betegséggel, ilyen pl az autoimmun eredetű pajzsmirigy elváltozás,Hasimoto, alopecia areatastb. Több esetben megfigyelték, hogy az autoimmun betegségre alkalmazott immunszupresszív kezelés hatására megállt, vagy visszapigmentálódott a bőrfelület. Ebből a megfigyelésből is ered az autoimmun feltételezés. A vitiligo által érintett bőrterületeken nem lehet gyulladást megfigyelni, mely utalhat arra, hogy a melanociták apoptózis, és nem nekrózis révén pusztulnak e. A megállapítás, hogy a vitiligó immunmediált multifaktoriális elváltozás.

Autoantitestek - anti TPO/TG

Gyakori, hogy VITILIGÓT, vagy másféle autoimmun faktorokat mutató betegségeknél a laborvizsgálat igazol magas TPO/TG szintet úgy, hogy a pajzsmirigy egyéb hormonszintjei a „normál” tartományon belül mozognak.
A Hasimoto-betegség (mint pajzsmirigy alulműködési zavar) diagnózisának nem feltétele a magas TSH szint, ez ugyanis az autoimmun folyamat hullámzó jellege miatt változó, és könnyen a 0.45-4,5mNE/1 normál laborérték közé esik. A precíz diagnózis felállítás érdekében a tiroid peroxidáz nevű antitestek (TPO Ab) szintjét szokás mérni (ez felel a jód beépüléséért és hasznosulásáért). E betegség esetén a tiroid peroxidáz enzim ellen intézkedik a megtévesztett immunrendszer.

A hormontermelő sejtek tiroglobulint is termelnek. Autoimmun folyamat esetén ezekből is hiány mutatkozik. Ezt a negatív folyamatot TGB antitest vizsgálattal szokták ellenőrizni, bár előfordulhat, hogy ez az eredmény negatív eredménnyel jár.
A jód fokozza a tiroid peroxidáz termelést, ami fokozza az ellene irányuló autoimmun reakciót.

Pajzsmirigy betegek véréből különböző autoantitesteket (a szervezet saját fehérjéi ellen termelődő immunfehérjék) lehet kimutatni. Ilyenek a TRAK (TSH receptor elleni AT), az anti-TPO és az anti-Tg (anti-tireoglobulin), melyek a pajzsmirigy autoimmun megbetegedései esetén jelennek meg. Ezen autoantitestek mérése akkor lehet hasznos, ha a pajzsmirigyműködés fentebb említett alaptesztjei nem egyértelműek. Magas értékük valószínűsíti a pajzsmirigy-betegséget, de nem diagnosztikus értékű annak kimutatásában.

A legfrissebb kutatások most arra irányulnak, hogy igazolják a betegségek és Xeno ösztrogénok káros vegyületekből és táplálékokból származó mérgezésre utaló összefüggéseit. Már most gyanítható, hogy a probléma igazi hátterében egyrészt az ÖSZTROGÉN DOMINENCIA áll, másrészt a feldolgozatlan ÉTELCSOPORTOK, melyek maradványai folyamatosan mérgezik a szervezetet. Erre a jelenségre azonban az összetettsége miatt az akadémikus orvoslás kevésbé gondol (szinte semennyire).


Oxidatív stressz

Már a 1990-es évek közepe óta ismert tény, hogy a vitiligóban érintett betegek depigmentált és normál pigmentációjú bőrfelületen a hidrogén peroxid (H2O2) mennyiségileg emelkedést mutatott, valamint a kataláz enzim mennyisége csökkent az egészséges egyének bőrével összevetve. Ez a jelenség megerősíti a feltevést, miszerint a oxidatív stressz is szerepet játszik a sejtek, valamint a környező szövetek károsodásában.
Ebből az összegyűjtött anyagból útján követhetjük, a testben kialakult biokémiai egyensúlyzavarból eredő sejtszintű elváltozást, melyet az orvostudomány ekként ismertet. Természetesen a teljesség igénye nélkül, és nyilvánosan közzétett adatokból nyert információk alapján.


Vitiligo

A vitiligo igazi okai

agyi Ct felvételen látható góc Saját magam is megtapasztaltam a tanácstalanságot, az orvosok által keltett félelmet, a másmilyennek lenni és emiatt szégyenkezni érzetét, a soha meg nem szűnő reménykedést, a vágyakozást, hogy egy szép napon valaki megtalálja a miértekre a választ

Eltelt sok év és nem történt áttörés, csupán apró kísérletezés”egy-két orvos és pár gyógyszergyártó részéről.
Az általuk ajánlott lokális kezelésre szorítkozó krémeket, olajakat elég magas áron kínálják, arról nem beszélve, hogy átlag két hetente kell újabb adagokat drága pénzért külföldről beszerezni.

A tapasztalatok szerint hamarosan beigazolódik, felesleges és haszontalan próbálkozás, mert vagy nagyon rövid ideig engedheti meg magának az illető, vagy mert meg sem mozdítja a vitiligós bőrfelületet, mivel nem veszi figyelmebe a vitiligós elváltozás stádiumát.(laphámelváltozás mértékét)

Egy „kilátástalannak” és gyógyíthatatlannak vélt bőrelváltozásról kaptam első kézből olyan információkat, melyet egyetlen orvos, vagy e téma kutatója sem adhat át az érintetteknek. Ez adta az indíttatást, hogy egy több oldalas fűzött TANULMÁNY keretében átadjam több évtizedes tapasztalatomat, és mindenre kiterjedő összefüggések megértését.
Segíteni szándékozom a vitiligóban érinetteknek egy olyan tudományos alapokon nyugvó gyűjteménnyel mely több oldalról és mai tudományos megközelítésből tárja fel a primer bőrfesték hiány kialakulásnak okait.

Egy rövid betekintés:

Minden testi esemény vezérlése az agyból történik,az agy pedig a legérzékenyebben reagál a lelki érzetekre. Az agy egy ítélőképességekkel nem rendelkező biomechanikus szerkezet, önfenntartó programokkal beprogramozva.Erős érzelmi hatást kiváltó eseményre vagy fizikális behatásra az agy szövetben annak is egy előre meghatározott részében, becsapódás szerű elváltozás (LÉZIÓ)keletkezik.

Az agysejtek, azon belül is agyi régiók amelyeket egy becsapódás ér, elektronikus impulzust és biokémiai jelzéseket adnak a hozzájuk tartozó szervi sejteknek, mely vitiligó esetében,szövetcsökkenéssel járó funkció kimaradást, szövettáplálási zavart okoz.Bőrelváltozás esetén ez az agyi terület az agykéreg (EKTODERMA) állománya, mely a bőrfelszín felhám rétegét felügyeli.

(lásd:a kifehéredésben érintett bőrfelületen nem csak a melanin hiányzik, hanem azt termelő melanocita sejtek sem találhatóak, és fennáll a tirozin bioszintézis zavara, valamint melanintranszport károsodása, továbbá a bőrfelület vékonyabbá és sérülékenyebbé válik) Minél régebb óta tart az elváltozás, annál inkább fennáll a szövettáplálásban résztvevő sejtek és szövetek károsodása.Ez látható a vitiligós bőrelváltozás különböző fokozatainál.

Az agyi érintettség a vitiligo esetében CT felvételen is kimutatható..

Második fontos tényező a lelki okokon túlmenő IMMUNZAVAR melyet az alább olvasható hajlamosító faktorok gerjesztenek.

XENO ÖSZTROGÉNEK JELENLÉTE
Sajnos a xeno-ösztrogének banális, mindennapjainkban előforduló környezeti mérgek, mesterséges vegyszerek, mint a dioxin, PCB-k, DDT és nonyl-phenol származékok. Szervezetünkbe jutva képesek egyszerre jóval több ösztrogén receptort aktiválni és ez által egy nagyon erős ösztrogénhatást elérni. Valójában ezek az anyagok súlyosan károsítják a természetes nemi hormonokat és az endokrin rendszert. A károsító hatás elsősorban a következő nemzedék reprodukciós képességét érinti (öröklődő genom).

A következő termékekben találhatóak meg mindennapi életünkben:
Öblítők – mosó és tisztítószerek (főleg klór származékok), PVC, laminált parketta bevonata, festékek, oldószerek, hígítók, lakkok, aceton, körömlakkok, rovarirtók, permetszerek, gyomirtók, műanyagok (hő hatására BPA szabadul fel belőlük).
Műanyag palackokban tárolt üdítő és ásványvíz, valamint ecetfélék és olajok tartalmába kioldódott phenolok.

A folyamatos ösztrogén bevitelnek köszönhetően jöhet létre az úgynevezett ösztrogén-dominancia, ami nem más, mint amikor túl sok ösztrogén van a szervezetünkben a progeszteronhoz képest, azaz felborult az egyensúly.(dr. LEE hormonharmónia)

Fontos megértenünk, hogy az ösztrogén dominancia nem azt jelenti, hogy az ösztrogén szintünk hihetetlenül magas, hanem azt, hogy nincs elegendő progeszteronunk, ami képes lenne megfelelően ellensúlyozni az ösztrogént! Mert gondoljunk csak bele, közel nulla progeszteron mellett normál vagy alacsony ösztrogén szint is ÖSZTROGÉN DOMINANCIA! Azaz kettejük egymáshoz való viszonya számít, nem pedig a laborokban használatos határértékek!

• Egyértelműen növeli az autoimmun betegségek rizikóját
• Gátolja a sejtújulást (gátolja a programozott sejthalált, apoptózist)
• Csökkenti az oxigén szintjét a szövetekben (öregedés)
• Növeli a vér sűrűségét (vérrögképződés)
• Zavarja a pajzsmirigy hormontermelését (autoimmun tünetek)
• Depressziót, szorongást vagy pánikbetegséget idézhet elő
• Só és folyadék visszatartását idézi elő (lábdagadás, ödéma)
• Növeli a testzsír mennyiségét, raktároz (elhízás)


Mi borítja fel ezt a kényes hormonális egyensúlyt?

Az autoimmunitásra való hajlam, mint időzített bomba ott ketyeg a szervezetben, hogy kinél milyen, azt a családi genom határozza meg. Azt azonban jó tudni, hogy senkinek nincs a génjeibe írva, hogy abban feltétlenül meg is kell betegednie. A „végzet” az egyéni szemléletmódba a táplálkozásba és az életmódba, van lefektetve. Az autoimmunbetegség láncreakciójára rendszerint a XENO ösztrogének felhalmozódása, a mértéktelen glutén fogyasztása, pontosabban szólva a gliadin mérgezés hajlamosít.
A mai ember táplálkozásmódját az orvoslás, a nem minden érdeket nélkülöző táplálkozástudomány (élelmiszeripar) diktálja. Reklámokból belénk sulykolva azt a megbetegítő téveszmét, hogy normális dolog GABONÁT, BURGONYÁT, CUKROT, TEJET fogyasztanunk.
Az agyonfőzött ételeinkből kell létfontosságú vitaminhoz, ásványokhoz jutnunk. A permetszeres zöldségek és gombaölővel tartósított citrusfélék további vitaminforrást biztosítanak. Tényleg így van jól?

Egész napunkat irodákban, munkahelyen, gyermekeink iskolában, óvodában majd az otthonunkban töltjük a jól szigetelt falak között, a haza utat is autóban, vagy tömegközlekedésin utazva. Honnan juthatunk természetes D-vitaminforráshoz, az éltető napfényhez? A D3 vitamin a napfény hatására szintetizálódik a bőrben elnyelődve. A D vitamin számos autóimmun betegségben bizonyítottan gátolja az autoimmun folyamatokat, de csak 2000NE feletti értékben (orvosok által napi ajánlott 600NE).

Autoimmun betegségre hajlamosító tényezők:

Egyes kutatók már régóta figyelmeztetnek a gabonafélék fogyasztásának veszélyeire és olyan ételek fogyasztásának mellőzésére, amelyek egészséges táplálékként élnek a köztudatban. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabona és csíráztatott változatai. Bizonyos betegségek felelősének tipikusan a glutént (vagy más néven sikért) tartják, amely egyfajta, leginkább a búzában, az árpában és a rozsban megtalálható fehérje. Bár van más számos fehérje féle is, ami átjutva a bélfalon provokálhatja az immunrendszert.
A gluténérzékenység a valóságban úgy működik, mint az ALLERGIA. Minél több provokáló tényező éri a szervezetet, annál erősebb lesz a válaszreakció. A gabonát tartalmazó táplálkozás egyértelműen összefüggésbe hozható a nyugaton oly gyakori atópiás megbetegedéssel, asztmával, ekcémával, szénanáthával, csalánkiütéssel, mert közös bennük az immunrendszer erőteljes reakciója.
A glutén azaz gabonafehérje az emberi szervezet számára kiemészthetetlen. Mivel folyamatosan nyákosítja a bélfalát, és a szervezet immunrendszere „testidegen” fehérjeként reagál rá, a gluténra adott immunválasz adja a panaszok okát.
A GLUTÉN/GLIADIN szerkezete hasonlít a pajzsmirigy szerkezetéhez, ezért amikor a glutén átjut a szivárgó bélfalon, az immunrendszer először a gliadint, majd a hozzá kísértetiesen hasonlító pajzsmirigy sejtjeit is támadni kezdi.

Sajnos a glutén nemcsak a lisztekben van jelen, hanem rejtetten a gyógyszerekben, feldolgozott húsokban, chipsekben, vitaminokban is jelen van.

Autoimmun vagy krónikussá vált betegségek alakulhatnak ki úgy, hogy nem az emésztőrendszer jelez be elsőként. Ilyenek lehetnek a BŐRELVÁLTOZÁSOK (LICHEN, PIKKELYSÖMÖR, EKCÉMA, AKNE, VITILIGO, ROSACEA), vagy visszatérő allergiás tünetek, pajzsmirigy betegségek, rheumatoid artritis, szklerozis multiplex, cukorbetegség, és még sok autoimmun elváltozás fajtája. Allergia, asztma, alsó vagy felső légúti panaszok, bélbetegségek ugyancsak felléphetnek időszakosan, vagy állandósul jelleggel.

Miért károsodik a vékonybél?
Ha a szervezet képtelen megemészteni ezt a fehérjét, akkor glutén- vagy lisztérzékenység jelentkezik, amely a szervezetben jelentkező búza- vagy glutén intoleranciát jelenti.
Az emésztetlen glutén arra készteti az immunrendszert, hogy az megtámadja a vékonybél falát, így olyan tüneteket idéz elő, mint például hasmenés vagy székrekedés, hányinger és hasüregi feszülés. Növekszik a széklet zsírtartalma, és az idők során folyamatos támadásnak kitett vékonybél egyre inkább károsodik. Mind kevésbé lesz alkalmas arra, hogy felszívja a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, és vitaminokat. Mindez idült táplálkozási hiánybetegséghez, további egészségi problémákhoz vezet. Sajnos azonban ez csak egyetlen probléma, amelyet a búzafélék fogyasztása idézhet elő – és korántsem a legutolsó. A fő bűnös „megtisztelő címét” egyes kutatók szerint a búzafélékben található lektin érdemli ki.

A romboló lektinek
A lektin a búzacsíra agglutininek egy fajtája (WGA), glikoprotein, vagyis egy fehérjefajta. Az egyre nagyobb fehérjemennyiség elérése céljából a búzaféléket évtizedek óta nemesítik, aminek végül az lett az eredménye, hogy a WGA lektin koncentrációja is megnövekedett arányban van jelen a növényekben. A búzafélék önvédelmi mechanizmusaként szolgáló lektin védelmet nyújt a növény természetes ellenségei, a gombák és a rovarok ellen. A lektinnek nagy az ellenálló képessége, emellett könnyedén behatol a test különféle szöveteibe, beleavatkozik egyes élettani folyamatokba és a tápanyagok felszívódását gátló (antinutritív) módon működik (innen eredhet a jódhiányos pajzsmirigybetegség, a vashiányos vérszegénység, kalciumhiányos csontritkulás?)

Dr. Del Thiessen amerikai professzor véleménye erről dióhéjban a következő: „A lektinek, amelyek széles körben elterjedtek a növények birodalmában, úgy is azonosíthatók, mint az élelmiszerek fő anti-tápanyagai. A gabonaszemekben található lektin a WGA, vagyis a búzacsíra agglutinin. Beavatkozik a test emésztési és felszívódási mechanizmusaiba, megbontja a baktériumflóra egyensúlyát, bizonyítottan problémákat okoz a belek normális anyagcseréjében. Az emberi szervezetre gyakorolt lehetséges romboló hatása óriási.” (Forrás: Antal Vali.com)

A WGA lektin akár már rendkívül kis koncentrációban is serkenti a gyulladást okozó kémiai mediátorok képződését, emellett patkányokon elvégzett kutatások bizonyították, hogy elsorvasztja a csecsemőmirigyet. Befolyásolja a génekben rejlő információ tartalmát, és megzavarja a belső elválasztású mirigyek működését.
Dr. Mercola, neves amerikai orvos szakíró szerint a lektinek jelenléte további kockázatokat is magában hordoz. Az immunrendszer zavarát okozza, mert a WGA lektin összekapcsolja és aktiválja a fehérvérsejteket. Negatív hatást gyakorol idegrendszerre is, mivel a WGA lektin képes keresztüljutni az agy-vér gáton, majd a mielinhüvelyhez (az idegrostjainkat körülvevő többrétű anyag) csatlakozik. Képes az idegsejtek növekedési faktorainak blokkolására, így beavatkozik egyes idegsejtek növekedésébe, kijavításába és túlélésébe, az idő előtti programozott sejthalál aktivizálásával és a beteg sejtjeink likvidálásának képességének akadályozásával.
A gabona nem csupán hízlaló keményítőket tartalmaz, hanem egészségkárosító glutént, WGA-lektint, opiátokat,fitátokat, mely hosszútávon megváltoztatja a bélflóra összetételét, hatást gyakorol a gyomor munkájára.

Mit tehetünk az egészség érdekében?

• Kizárjuk a legdurvább irritáló gabonákat és a belőle készült ételeket.
• A magas lektint tartalmazó hüvelyes féléket, szóját, paprikát, paradicsomot, burgonyafogyasztást lecsökkentjük.
• Kerüljük a szóját tartalmazó ételek fogyasztását (pajzsmirigy zavart okozó izoflavonoidok, szaponinok találhatók benne, mivel gátolja a TPO enzim működését)
• Használjuk ki a lektint csökkentő konyhai eljárásokat, mint az áztatás, savanyítás, párolás, szódabikarbónás kifőzés.
• Mindemellett emésztést támogató enzimeket (papaya, kurkuma, gyömbér, kömény, probiotikum) beviszünk, a lektineknek nem sok esélye marad a bélfal áteresztőségének fokozására.
• Fogyasszunk gyulladás gátló ételeket, italokat, táplálék kiegészítőket. Pl: halak, csalántea, kamillatea, macskagyökértea (terheseknek nem ajánlott), OMEGA-3, Liget szépe olaj, Lecitin, lenmagolaj, kendermag olaj.
• Adjunk a szervezetnek időt a lektin-sokkot leküzdeni. Váltogassuk a nagy lektin tartalmú ételeket a kevés lektint tartalmazókkal.

Bővebben: a tanulmányban és személyes konzultációnkon.


Ajánlott készítmények

Szuperoxid-dizmutáz

A szervezet természetes antioxidáns rendszerének fontos összetevője. Feladata a káros szabadgyökök semlegesítése, különösen a szuperoxid szabadgyök ártalmatlanítása.
A fokozott szabadgyök-képződés több autoimmun kórkép hátterében kimutatható, ezért az antioxidánsok, szabadgyök-megkötők alkalmazása ilyenkor támogatja a gyógyulást és a tünetek enyhülését, továbbá lassítják az öregedésre jellemző szövetkárosodásokat is.

Vitiligós kórkép esetében a fényterápia fontos kiegészítője a Béta Carotin (A -vitamin provitaminja) mellett.

2.000 egység (McCord & Fridovich units) = 235 mg, 90 db / doboz

adagolása: 2x1 tabletta naponta, étkezések között

Ára:4800Ft
Ajánlott aminósavas vitamin krém

A vitiligós bőrfelület sérült és tápanyagszegény állapotán javít dr Kulcsár Gyula speciális krém összetétele.
Mivel a krémet a daganatos betegségeken átesett és sugárkezelt bőrfelület regenerálására fejlesztett ki,és súlyos hámsérülések, víz és táphiányos bőrfelszín táplálását célozza meg, kiválóan alkalmazható a vitiligós bőr UVB fényterápia kezelések mellé.
A krém összetétele nyugtatja az irritált felhámot, az UVB fénykezelés illetve napozás miatt keletkező bőrpírt csillapítja, és pótolja a víz és bőrtáplálást nyújtó azonban esetünkben hiányzó tápanyagokat.

a CULEVIT krémet javaslom bőrnyugtató utókezelés céljából.ilió
Repigmentáció elősegítésére az immunmoduláló hatással bíró CULEVIT aminosavas és B-vitaminos, krémet ajánlom.

Összetevők:

Aqua, Stearic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Propylene Glycol, Glycerin, Cetyl Alcohol, Polisorbate 60, Butylene Glycol (and) Aqua (and) Aesculus Hippocastanum, Glyceryl Stearate (and) Steareth-25 (and) Ceteth-20 (and) Stearyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Calendula Flower Oil, Paraffinum Liquidum, Arginine, Phenylalanine, Phenoxyethanol (and) Methyl Paraben (and) Ethyl Paraben (and) Propyl Paraben (and) Butyl Paraben (and) Isobutyl Paraben, Histidine, Tocopheryl Acetate, Ethyl Linoleate (and) Isopropyl Myristate (and) Triticum Vulgare (and) Cetearyl Ethylhexanoate (and) Retinyl Acetate, Tetrasodium EDTA, Parfume, Tryptophan, Ascorbic Acid, Imidazolidinyl Urea, Pyridoxine HCl, Bisabolol, Allantoin, Alcohol (and) Foeniculum Vulgare Fruit Extract (and) Humulus Lupulus Extract (and) Melissa Officinalis Leaf Extract (and) Viscum Album Fruit Extract (and) Chamomille Recutita Flower extract (and) Achillea Millefolium Extract (and) Urea, Malic Acid, Tyrosine, Mannose, Hippuric acid, Methionine, Adenine, Orotic Acid, Dezoxy Ribose, Biotin.

Hatóanyagok:

Gyógynövények: kalendula, vadgesztenye, kamilla, citromfű, cickafark, komló, fagyöngy és ánizs

Vitaminok: B4, B6, B13, C, E és H

Aminosavak: arginin, fenilalanin, hisztidin, metionin, tirozin, triptofán

Egyéb: almasav, mannóz, dezoxi-ribóz, hippursav, alfabisabolol, allantoin

Megrendelését postázzuk.


Speciális készítmény

Evidren

Az érzelmek általi sérülések-en alapuló univerzális készítmény.
Pszichoszomatikus hatással bíró érzelmek , abból eredő negatív programok és pszichociszta ellen ható komplex készítmény. (pl: stresszszövet kialukálásért is felelős adott szerveken)
Szerves és idegen eredetű anyagok semlegesítését támogató készítmény: (pl: mikotoxinok, oltóanyagok, szerves sók)

Nagyon fontosnak tartom, hogy a test speciális méregterhelése csökkenjen.Legyen szó akár élettelen vagy mikrobális terhelőkről, illetve emocionális szorongásból eredő stressz szövet hajlamosításról. Ezek közül az egyik nagy jelentőseggel bíró érzelmi toxinokra ható készítmény a képen látható Evi-dren.
A szervezet egyéb terhelőre ható készítményt a vegetatív funkciós teszteléssel lehet legbiztonságosabban meghatározni.

Általánosságban használatos induló csomag a vitiligó esetében:

1.hónap:Immun, Respi dren, Lymfa, Evi-dren
2.hónap:Immun, Liv-dren Lymfa Evi-dren
3.hónap Cranium Uri-dren, Colon

Ezekkel a készítményekkel az egész test célzott méregterheltségét felszámolhatjuk, mellékhatások nélkül.
Ha a vitiligó terjedésének megállítása és ameglévő foltok visszapigmentálása a cél, akkor komplexen kell hozzá állni, mivel csupán a helyi tünetek kezelése SOHA nem vezethet eredményre.
Bővebben: Ajánlott termékek menü alatt.


Honlapkészítés