Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Egészségcentrum
Az alapítványról
Nyitvatartás
Dohányzás leszoktatás
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
EKCÉMA, EGYÉB
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Könyv/információs anyagok
Lelki/viselkedési problémák
Ajánlott készítmények

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


UVB fényterápia

Piros: károsan égető
Kék : UVB széles sáv
Zöld : UVB keskeny sáv

Az ultraibolya fényforrások leggyakrabban olyan fluoreszcens fénycsövek (TL), melyek alacsony nyomású higanygőzzel vannak megtöltve és a gáz-kisülés által kibocsátott ultraibolya fénysugarakat az üvegcső belső felületén lévő speciális foszfor-tartalmú bevonat alakítja át a megfelelő hullám-hosszú UV-fénnyé. A Philips által kifejlesztett TL-01 sorozatba tartozó szűk spektrumú (Narrow Band UVB, NB-UVB) fénycsövek a sugárzási energiájuk csaknem egészét a gyógyászatilag legkedvezőbb 311 nanométeres hullámhosszon adják le.

A keskenyspektrumú UVB csövek egyre nagyobb szerephez jutnak a bőrgyógyászatban, mind biztonságtechnikai, mind hatástani szempontból előnyösebb jellemzőkkel bírnak a széles spektrumú UVB fénycsövekkel összevetve.
A TL-01 típusú fénycsövek első használatbavételekor fontos, hogy kb. fél-egy órán át égessük önmagában (ne kezeljünk vele), ekkor stabilizálódik névleges teljesítményük.
A használat során – elkerülhetetlen módon – a sugárzás mértéke csökken, amit a kezelési időtartamok megállapításánál figyelembe kell venni.
A csökkenés mértéke 200-300 óránként kb. 10-20%, a kibocsátott fény minősége (spektruma) azonban változatlan marad.
Az UVB fényforrások kozmetikai (barnító) célú felhasználása szigorúan ellenjavallott, a szoláriumok UVA fénycsöveket alkalmaznak.

Az szűk spektrumú ultraibolya fény (Narrow Band Ultraviolet B)

NB- UVB HATÁSAI:

A z NB-UVB sugarakat a bőrben főként a DNS, az urokánsav és a melanin nyeli el és alapvetően megváltoztatja az antigén-prezentáló sejtaktivitást.
A széles spektrumú UVB sugárzáshoz képest 5-10-szer alacsonyabb a bőrpír-kiváltó (erythema), hyperplázia- és ödémaképző hatása, továbbá kevésbé indukálja a Langerhans-féle sejtek kiürülését. Ugyanakkor némileg jobban gátolja a szisztémás immunválaszt, melyet a limfoproliferáció, a citokin-termelődés, és a természetes ölősejt-aktivitás csökkenése jelez.
Bár a hatásmechanizmus még nem teljesen tisztázott, az NB-UVB sugárzás psoriasis, vitiligo és ekcéma elleni hatása részben ezeknek a mechanizmusoknak köszönhető.
A káros UV-sugarakat is tartalmazó napsugarakkal szemben a bőrnek többféle, - és bőrtípustól, egyéni alkattól függő mértékű – védekezési mechanizmusa létezik. Ilyen a bőrt fedő finom lipidréteg növelése, a bőr felső szarurétegének megvastagodása, a festékanyag termelő sejtek (melanociták) aktivitásának fokozása (ennek eredménye a barnulás), a nagy energiájú, így a sejtek DNS tartalmát is károsító szabad gyökök semlegesítésére alkalmas anyagok, így az A- és E-vitaminok, antioxidánsok valamint az urokánsav mennyiségének növelése. Fontos tudnunk, hogy az ultraibolya sugarak, főleg az UVB károsító hatása az évek folyamán összegződik.
A PUVA-terápiához hasonlóan a szűk spektrumú UVB fény összetett módon fejti ki vitiligo-ellenes hatását. A kétféle mechanizmus párhuzamosan zajlik és lényegük a depigmentációs folyamat stabilizálása (megállítása), illetve a megmaradt szőrtüszőkörnyéki melanocyták stimulálása. Az ultraibolya sugárzás jól dokumentált immunmoduláló hatása magyarázza a kóros helyi és szisztémás immunfolyamatok gátlását. Ugyanakkor - a PUVA terápiához hasonlóan – az NB-UVB fény stimulálja a melanin-mentes melanocyták szaporodását és melanin-pigmenttermelését a szőrtüsző hüvelyének külső részében. Ezek a sejtek a környező depigmentált bőrterületekre vándorolnak és a szőrtüszők környékéről kiindulva elkezdődik a bőr repigmentációja. A szűk spektrumú UVB sugárzás a szisztémás sejtes immunitás bizonyos folyamatait gátolva jótékony hatást fejt ki egyes súlyos gyulladásos autoimmun-jellegű bőrelváltozások esetén is, - mint például a pikkelysömör.
A bőr természetes védekezőképessége megakadályozza a különböző bakteriális, vírusos és gombás fertőzéseket. Ugyanakkor a helyi - és részben a szisztémás immunfolyamatok élettanitól eltérő jellege és mértéke számos bőrelváltozás létrejöttéhez járul hozzá. Ezt a védekező mechanizmust már - hullámhossztól eltérő mértékben – viszonylag alacsony dózisú UVB és UVA sugárzás is megváltoztatja. (jóval a bőrpírt előidéző dózis alatt) Az UVB sugárzás csökkenti a Langerhans sejtek számát és azt a képességüket, hogy antigéneket prezentáljanak a T-lymphociták számára, mindemellett többféle immunszupresszív citokin vegyület felszabadulását serkenti (interleukin 10, TNF-α, prosztaglandinok). Az immunmoduláló hatáshoz az is hozzájárul, hogy az UVB fény hatására a cisz-urokánsav az immunszupresszív hatású transz-urokánsavvá izomerizálódik. A vázolt hatások irreverzibilisek és körülbelül 3 hét elteltével visszaáll a besugárzást megelőző immunstátusz. A jelenséget csak az utóbbi időszakban kezdték alaposabban vizsgálni, de bizonyítható módon köze van bizonyos bőrtünetek megjelenéséhez. (herpes labialis, impetigo)


A fényterápiás lehetőségek közül az UVB (ultraibolya fény B tartomány, 290-320 nm) kezelés krónikus plaque-típusú psoriasisban a lehetséges helyi kezelési formák egyike. A konvencionális, széles spektrumú készülékekkel szemben, amelyek erythematogen hatásuknál fogva akut napégésszerű mellékhatások okozói, a terápiás effektivitás és a mellékhatások szempontjából kedvező az új, szelektív, az UVB 311 nm-es fénytartományt kibocsátó lámpák használata.

Alapítványunk a legújabb kutatások eredményeit felhasználó, magas hatásfokkal gyógyító, és biztonságosan üzemeltethető gyógyászati lámpákat kínál OTTHONI TERÁPIÁRA!

Készülékeinket az EU előírásainak megfelelően: ISO és CE minősítő tanusítványokkal láttak el.

Gyártási helye: EUHonlapkészítés