Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Egészségcentrum
Az alapítványról
Nyitvatartás
Dohányzás leszoktatás
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
EKCÉMA, EGYÉB
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Könyv/információs anyagok
Lelki/viselkedési problémák
Ajánlott készítmények

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


Ekcéma
Az ekcéma fajtái


Atópiás ekcéma

Ebben a menüben az ekcéma fajtáinak ismertetése, majd almenüben az ekcéma kezelésének fontosságai olvashatóak.


Legtöbbször csecsemőkorban kezdődik. Enyhébb esetben csak egy-egy testtájat, súlyosabb esetben szinte az egész testfelületet érintheti. Jellemzője a száraz, viszkető bőr.

Gyermekek esetében gyakori jelenség, mely időszakosan is megjelenhet, és idültté is válhat. Az időszakosan megjelenő ekcéma az immunitás kibillent funkciójának köszönhető, melyet kiválthat egy érzelmi trauma, felfokozott érzelmi állapot, ahhoz kötődő étvágytanság, vagy egyoldalú étkezés (válogatás a gyermek részéről). Mivel a test egészét az AGY azonbelül is idegi hálózatok irányítják, így tudvalévő, hogy az AGYKÖZPONT az ÉRZELMI MEGÉLÉSEKBŐL dolgozik. A Bőr immunológiája közvetlen az AGY-BÉL idegrendszeren keresztül reagál a gyermek felfokozott érzelmi állapotaira, és annak függvényében indítja be az ÉRTELMES BIOLÓGIAI válaszát. Ezért nem lehet szemet húnyni az érezelmi történések és a szervezet működése párhuzama felett. Az az ORVOS vagy SZÜLŐ aki ezt a tényt figyelmen kívül hagyja, nem tud a gyermeken segíteni.

A megfigyelés nagyon fontos a pontos diagnózis és azt követő kezelés szempontjából. A szülők akik együtt élnek a gyermekkel, az alábbi módon tudják segíteni ezt a munkát:

Fontos megfigyelni a gyermeknél, hogy milyen napszakban erősödik a viszketés, jönnek elő foltok.

Önmegfigyelés módszer

Hol azaz melyik testtájékon jött ki legelőször az ekcéma, és milyen kiterjedésben.
Az étkezéshez, vagy szabadban eltöltött időszak után (pl: fűben, homokozóban, erdőben, parkban, udvaron stb) erősödik e a tünet, vagy viszketés.?
Jelenleg milyen állagú a bőre, extra száraz hámló, repedezett és viszkető, vagy nedvezdző és sebes, vöröses foltokkal?
Mennyi idővel az étkezést követően kezd el intenzívebben vakarózni a gyermek?
Búza vagy teljesőrlésű búzafélékből készült pékárú, esetleg cukrozott tejtermék fogyasztása után erősödnek e a tünetek?
Étkezést követően felllép e hasi puffadás, görcsölés, száraz székszorulás, vagy hasmenés?
Éjszaka nyugodtan tud e aludni a gyermek, vagy éjszakái nyugtalanok, sírósak, ingerlékenységel társulva?
Az alap hangulata milyen a gyermeknek....túlzott ragaszkodás, csimpaszkodás, fél egyedül lenni, inkább közelséget igényel, magába fordulós, vagy hiperaktív, és magára vonja a figyelmet....

A konzultációt megelőzően tanácsos ezekre a kérdésekre választ adni, egy papíron összeírni, és a kezelő orvosnak átadni.

Kontakt ekcéma

Alapvetően két fajtája van: az allergiás kontakt ekcéma és az irritatív kontakt ekcéma.

Az allergiás ekcéma úgy alakul ki, hogy a szervezet sokszor találkozik valamilyen anyaggal, a szervezet védekezőrendszere (immunrendszere) pedig egyre erősebbeben "védekezik" ellene. Egy idő után már egészen minimális anyagmennyiség felszívódása a bőrön keresztül is erős gyulladást, viszketést válthat ki.

Az irritatív ekcéma úgy jön létre, hogy valamilyen károsító anyaggal találkozik a bőr (leggyakrabban a kéz bőre). Ezek tehát közvetlenük károsítják a bőrt, nem az immunrendszer túlműködése okozzat a tüneteket. Ilyan anyagok lehetnek savak, lúgok, erős detergensek (a tisztítószerekben, mosószerekben). Ilyenkor különösen fontos, hogy az irritáló anyagokat, tisztálkodó szereket, mosószereket, öblítőket NATÚR minden mentes termékcsaládra cseréljük. A bőrön keresztül közvetlenül a nyirokáramon keresztül a légúti rendszerbe, majd a vérbe szállítódik a kémiai szerek jelentős része, ezáltal azonnali antigén válasz produkálódik.

Csecsemőkori szeborreás ekcéma ("koszmó")

Általában fél évesnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintatú felrakódás keletkezik, alatta piros kiütések jelentkeznek, melyek az arcra, ritkán a törzsre is ráterjedhetnek. A fejen jelentkező sárgás hámladékot nevezik "koszmó"-nak is. Ennek leválasztására alkalmasak egyes karbamid tartalmú testápolók, például a Sanatopic is. Előnye az önmagukban használt koszmóellenes samponokkal szemben, hogy így a fejbőr nem szárad ki és bizonyos mértékű bőrnyugtató hatása is van. A használatáról a "fejbőr korpásodás" alatt olvashat.

A csecsemőkori szeborreás ekcéma legtöbbször magától elmúlik, legkésőbb a nyolcadik hónapra. Miután nem is viszket, különösebb kezelésre nincs szükség. Nem mindig egyértelmű az elkülönítése az atopiás ekcémától.A natúr 100%-ban vegyszermentes BIO minőségű szezám vagy kókuszolajjal történő napi megtisztítás elegendő a probléma orvoslására. A ma divatos BABAOLAJOK használatát mellőzzük!

Felnőttkori szeborreás ekcéma

Enyhébb esetben a hajas fejbőr korpás hámlása az egyetlen tünete. Kifejezettebb formája esetén egyrészt a fejbőr viszketése, gyulladása kíséri, mely akár az arcra is ráterjedhet. Nagyon ritkán a test többi részét is érintheti. Gyakran egyszerűen csak seborrhoeának (szeborreának) nevezik. Miután a szeborreás ekcéma általában nem igényel zsíros testápolót, csak a fejbőr korpásodásról írunk részletesebben (ahol hasznos lehet a hámladék felpuhítására és a bőr megnyugtatására).

Nummularis ekcéma

Felnőtteken jelentkezik, legtöbbször a végtagokon. Kerek vagy ovális, sötétvörös, száraz, viszkető plakkok alkotják. Nem ritka olyanokon, akik gyermekkorukban atopiás ekcémában szenvedtek.

Neurodermatitis

Két fajtája van: a lokalizált (helyi) és a generalizált (kiterjedt) neurodermatitisz.

Ebben az esetben is fontos az érzelmi állapot beazonosítása, mely ördögi kört tarthat fenn. Pl ha mindenáron szabadulni akarunk a viszkető betegségtől és szinte rákattanunk a témára, türelmetlenül hajszoljuk a megoldást, és egyik terápia követi a másikat. Időte sem hagyva a szervezetnek, hogy egy eljárás biokémiai és biofizikai szinten ki tudná fejteni a hatását.

Nem ritkán gyermektől/anyától vagy partnertől való elválasztási biológiai konfliktusnál figyelhetjük meg a bőr laphám irritációját, melyben érezhetjük, hogy a bőr nem olyan bársonyos puha, hanem érdes. Ezt a betegséget nevezzük neurodermatitisznek (konfliktus-aktív hajlamosítással)
Az atópiás ekcéma esetében a szükséges a bőrfelület nyugtatása, hidratálása, megelőzvén a felületi fertőződést. A felületi fertőzés erősödő vakarózást eredményez, ezért azonnali segítséget kell nyújtani.

Kerüljük a szteroidos krémek, gélek, alkalmazását. Ha nagyon elharapódzott az ekcéma akár egész testre kiterjedő már, akkor ALOE 100%-os (krémekbe, olajokba keverhető bázikus olajat keverjünk 100% natúr BIO szerzám olajba.Ez a keverék otthon össze állítható, viszketést és gyulladást csillapító hatású, mellyel naponta ESTI -REGGELI rutinként be kell kenni az egész testet, és hagyni jól felszívódni.AZ OLAJ KEVERÉKET kézmelegre langyítsuk fel, (forró vízbe állítva) és így alkalmazzuk.

Stasis ekcéma

Legtöbbször a lábszáron jelentkező ekcéma. Rossz visszérkeringés mellett szokott fellépni, ezért vénás eredetű ekcémának is nevezik. Hozzájárul kialakulásához a bőr szárazsága (főleg idős korban) és - egyes esetekben - a kezelésre használt szerekkel szemben kialakuló allergia is

Dyshidroticus ekcéma

A tenyéren és a talpon jelentkező, mélyen ülő, apró hólyagokkal járó ekcéma.

Asteatoticus ekcéma

Olyan ekcéma, melynek kialakulásában a száraz bőrnek döntő szerepe van. Idős korban gyakrabban jelentkezik, de egyre többet látjuk fiatal középkorúakon is.

/forrás: sanatopic.hu/
Ekcéma

Ekcémáról bővebben

Központunk 10 éve áll az autoimmun bőrbetegek szolgálatában és támogatja jól bevállt receptekkel, eljárásokkal, készítmény javaslatokkal a tunetmentesítést, illetve gyógyulást

"A tág értelmezés szerint az atópiás bőrgyulladás és a kontakt bőrgyulladás is felfogható egyfajta ekcémaként. Bárhogy is nevezzük, a bőr felszínes gyulladásos folyamataiban közös, hogy mindegyikben megfigyelhető a bőr vizenyője (ödémája). Az ekcémák járhatnak bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel. A krónikusan fennálló ekcéma által érintett bőrfelület az állandó hámlás és pörkképződés, valamint a vakarás és dörzsölés miatt utcakőszerűen megvastagszik (úgynevezett lichenifikáció)." (Dr. Horváth Balázs - WebBeteg)

Jó ha tudjuk, hogy nincs betegség ÉRZELMI BEHATÁS hibás tudati hozzáállás nélkül, azaz emberi érzelem generálja vagy tarthatja fenn az állapotot. (kivétel ha ALLERGIÁS reakcióról, mérgezésről van szó) Még a legenyhébb allergiás bőrkiütés is ilyesztő lehet, főképp ha nem múlik el spontán, és kitart napokig, vagy egy sokkoló orvosi diagnózis nem minősíti gyógyíthatatlannak.

Ahhoz, hogy tudjuk mi volt a beindító reakció, javasoljuk az ÖNMEGFIGYELÉS módszerét a menüben említett kérdések rögzítésével. immunreaktív fázis vagy stagnáló immuncsökkent fázisban van e.

Nézetem és tapasztalatom szerint a BETEGEK érdekében a teljes dermatológiát át kellene gondolni, mivel többé-kevésbé tünet orientált szakmává vált, és idejétmúlt kezelési stratégiát alkalmaz...

Holisztikus indíttatásból mondhatom, hogy minden beteget egyedi alkatának, biokémiai és lelki terheltségeinek figyelembe vételével kellene kezelni. Nem a bajt jelző "lámpa leragasztásával kellene a tüneteket eltűntetni, hanem az OKOT kivizsgálni.

Központunk HOLISZTIKUS módon az egész EGYÉNRE figyel, és mellékhatás mentes terápiáival segíti a felépülést.
10 éve valljuk, hogy az ISTEN PATIKÁJÁBAN minden megtalálható amire szükségünk van egy betegség orvoslásakor, csak a lehetőségek tárházából nem tudjuk mi, mire való, jót teszünk vele épp, vagy rosszat. SENKI NE KEZELJE MAGÁT az internetről! Az összefüggések tekintetében fontos, hogy tudja a beteg, hogy az egész szervrendszer össze dolgozik, minden egyes szerv és szövet ciklikusan egymásra hat. Nem mindegy milyen eljárást mikor, és mivel párosítunk. Nem mindegy, hogy egy vitamint vaqgy táplákkiegészítőt, gyóygszert mivel veszünk be. Tesszük azt éhgyomorra, vagy étkezés előtt, vagy utána. Nem mindegy az sem, hogy a hatóanyagok közvetlen bevételt követően hová szállítódnak, és hol milyen intenzitással fejti ki hatását, főképp bőr rendellenesség esetén.

Táplálkozás/életmód, napi szokások

A Táplálkozás kiemelt fontossággal bír, hiszen abból épül fel a test amit étellel beviszünk. Ha táplálékaink jelentős része anitigén választ produkál, az a tünetek súlyosbodását vonja maga után.

vérvizsgálattal történő antigén válaszreakció csak RITKA akkor leginkább krónikus gyulladás esetében mutatja meg az élelmiszerben rejtőző terhelőket. Nem a lisztekkel van a baj, hanem a bennük lévő permettel, vegyszerekkel, aflatoxinokkal, penészgombákkal, liszt adalékokkal, állomány javítókkal. GLUTÉN ÉRZÉKENYSÉG esetében a tiszta glutén információt vizsgálják, a felsorolt anyagokat nem, így azokra fény nem derül egy viszgálatnál.

Negatív eredmény esetében (vérből nem kimutatható glutén érzékenység esetén) ha továbbra is fogyasztja a beteg a GLUTÉN tartalmú ételeket, a betegsége fennmarad,tejkazeinnal, laktózzal, galaktózzal kereszteződve súlyosbodik a panasz. Ezért a vérvizsgálatok döntő része nem, vagy legkevésbé hozhat megnyugató eredményt.

betegítő tényezők

Megfigyelt tény, hogy a mai rohanó és stressz alapú világ, mennyit ront az általános egészségügyi állapoton. Nincs idő magunkra, legfőképp ÉN IDŐ kialakítására, egészség tudatos élelmezésre. Maradnak a gyors kaják, a sietve bekapott száraz kekszek, zabpelyes tejes müzlik, autóban, menet közben vásárolt szendvicsek, kelt tésztás sütik.Gondoljunk bele. ez valóban TÁPLÁLÓ és IMMUNRENDSZERT harmonikus működésre ösztönző napi rutin? Egy Bőrbetegnek az első legfontosabb, hogy változtatni szükséges a megbetegítő szokásain, legfőképp a magával való törődésen, melyre a betegsége felhívja a figyelmét. Egy bőrbetegséggel küzdő személy, az átlagosnál erősebben vágyik a figyelemre, az emberi kapcsolatok harmonikus működésére, Önmaga szerethetőségére. Ha ebben zavar támad, akár saját magában vetett hite rendült meg, akár a környezetében élőkben rendült meg a bizalma, a tünetei mutatják, pontosan miről van szó.
Meggyógyulni nem lehetséges nehezteléssel, bíráló szemlélettel, türelmetlen kapkodással, hitet vesztett gáncsoskodó hozzáállással. Ilyen esetekben nem tudunk segíteni, mivel a TUDAT-ban ellenállás lakozik, mely mely maghatározza a terápia sikerét vagy sikertelenségét.
Ebben az esetben a TUDATI ellenállást kell felszámolnunk, melyre hatékony, mégis egyszerűen alkalmazható terápiás módszereket ajánlunk. Nehezebb, akár posztraumás szindrómák esetében szakpszihológusi segítséget ajánlunk.

Mi a teendő az élelmiszerek, és azok terhelő anyagok kimutatására?

Központunkban 100 féle élelmiszer mintára + teljes szervrendszer góckutatására van lehetőség. A vérvizsgálattal ellentétben itt a VEGA műszer segítségével, egy "virtuális gyomron keresztül" kapszulázott élelmiszer minták behelyezésével kapjuk az információt a szervezet részéről, mi történik, ha egy ilyen anyaggal szembe találja magát. A másodperc töredéke alatt megmutatkozik 98%-os pontossággal a reakció, és hogy az mit válthat ki immunitás/ bélnyálkahártya szintjén.

Emésztő traktus betegsége párhuzamba vonható az ekcémával

Az egész emésztő traktus feltérképezhető ezzel a módszerrel, hiszen sok esetben az EKCÉMA a túlterhelt máj,-lép,- elégtelen epe,-vékonybél, vastagbél gyulladásos reakciójának köszönhető. A rejtett élelmiszer érzékenység, vagy elégtelen emésztési folyamatok fokozzák a béldiszbiózist,( kóros bélflórát eredményez) mely kedvez további patogén baktériumok jelenlétének,azok erjesztő, rothasztó, vissza mérgező tevékenységének. Ez a folyamat viszkető, allergiás bőrreakciót indít be, a bélimmunitás túlzásba eső védekező mechanizmusán keresztül.
Honlapkészítés