Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Gyógyászat-Oktatás (Gyémánt Egészség Centrum)
Az alapítványról
Elérhetőség
Dohányzás leszoktatás
EKCÉMA, EGYÉB
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
Lelki/viselkedési problémák
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Fizioterápia
Egyedi Masszázsterápiák
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Kérdése van?
Alapítványi közzététel
Kutatási eredmények
Ajánlott készítmények

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


Ekcéma
Az ekcéma fajtái


Atópiás ekcéma

Legtöbbször csecsemőkorban kezdődik. Enyhébb esetben csak egy-egy testtájat, súlyosabb esetben szinte az egész testfelületet érintheti. Jellemzője a száraz, viszkető bőr.

Kontakt ekcéma

Alapvetően két fajtája van: az allergiás kontakt ekcéma és az irritatív kontakt ekcéma.

Az allergiás ekcéma úgy alakul ki, hogy a szervezet sokszor találkozik valamilyen anyaggal, a szervezet védekezőrendszere (immunrendszere) pedig egyre erősebbeben "védekezik" ellene. Egy idő után már egészen minimális anyagmennyiség felszívódása a bőrön keresztül is erős gyulladást, viszketést válthat ki.

Az irritatív ekcéma úgy jön létre, hogy valamilyen károsító anyaggal találkozik a bőr (leggyakrabban a kéz bőre). Ezek tehát közvetlenük károsítják a bőrt, nem az immunrendszer túlműködése okozzat a tüneteket. Ilyan anyagok lehetnek savak, lúgok, erős detergensek (a tisztítószerekben, mosószerekben). Ilyenkor különösen fontos a bőrápoló szerek használata.

Csecsemőkori szeborreás ekcéma ("koszmó")

Általában fél évesnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintatú felrakódás keletkezik, alatta piros kiütések jelentkeznek, melyek az arcra, ritkán a törzsre is ráterjedhetnek. A fejen jelentkező sárgás hámladékot nevezik "koszmó"-nak is. Ennek leválasztására alkalmasak egyes karbamid tartalmú testápolók, például a Sanatopic is. Előnye az önmagukban használt koszmóellenes samponokkal szemben, hogy így a fejbőr nem szárad ki és bizonyos mértékű bőrnyugtató hatása is van. A használatáról a "fejbőr korpásodás" alatt olvashat.

A csecsemőkori szeborreás ekcéma legtöbbször magától elmúlik, legkésőbb a nyolcadik hónapra. Miután nem is viszket, különösebb kezelésre nincs szükség. Nem mindig egyértelmű az elkülönítése az atopiás ekcémától.

Felnőttkori szeborreás ekcéma

Enyhébb esetben a hajas fejbőr korpás hámlása az egyetlen tünete. Kifejezettebb formája esetén egyrészt a fejbőr viszketése, gyulladása kíséri, mely akár az arcra is ráterjedhet. Nagyon ritkán a test többi részét is érintheti. Gyakran egyszerűen csak seborrhoeának (szeborreának) nevezik. Miután a szeborreás ekcéma általában nem igényel zsíros testápolót, csak a fejbőr korpásodásról írunk részletesebben (ahol hasznos lehet a hámladék felpuhítására és a bőr megnyugtatására).

Nummularis ekcéma

Felnőtteken jelentkezik, legtöbbször a végtagokon. Kerek vagy ovális, sötétvörös, száraz, viszkető plakkok alkotják. Nem ritka olyanokon, akik gyermekkorukban atopiás ekcémában szenvedtek.

Neurodermatitis

Két fajtája van: a lokalizált (helyi) és a generalizált (kiterjedt) neurodermatitisz.
Más megközelítésből: gyermektől/anyától vagy partnertől való elválasztási biológiai konfliktusnál figyelhetjük meg a bőr fekélyesedését, ami többnyire csupán mikroszkopikusan ismerhető fel. Azt azonban érezhetjük, hogy a bőr nem olyan bársonyos puha, hanem érdes. Ezt a betegséget nevezzük neurodermatitisznek (konfliktus-aktív!)
Az atópiás ekcéma esetében a szükséges lipidek hiánya végett érdes, durva, száraz és viszkető a bőrfelület. A vakarás, dörzsölés felületi fertőződést eredményezhet. Ez a fajta hámsérülés már SÍN-re lökheti a beteget, mely fennakadt gyógyulási fázist eredményez. (nem tud kifutni a biológiai program)

Stasis ekcéma

Legtöbbször a lábszáron jelentkező ekcéma. Rossz visszérkeringés mellett szokott fellépni, ezért vénás eredetű ekcémának is nevezik. Hozzájárul kialakulásához a bőr szárazsága (főleg idős korban) és - egyes esetekben - a kezelésre használt szerekkel szemben kialakuló allergia is

Dyshidroticus ekcéma

A tenyéren és a talpon jelentkező, mélyen ülő, apró hólyagokkal járó ekcéma.

Asteatoticus ekcéma

Olyan ekcéma, melynek kialakulásában a száraz bőrnek döntő szerepe van. Idős korban gyakrabban jelentkezik, de egyre többet látjuk fiatal középkorúakon is.

/forrás: sanatopic.hu/
Ekcéma

Ekcémáról bővebben

Orvosi szempontból szemben ma már létezik egy orvostudomány, amit bármelyik esetben lehet ellenőrizni, leírja mi fog történni és meddig fog tartani - ha mi is úgy akarjuk. Ez az Új típusú Orvostudomány egy megoldó képlet a betegségek rejtélyéhez, kulcs a testi folyamat tudatos befolyásolásához.

"A tág értelmezés szerint az atópiás bőrgyulladás és a kontakt bőrgyulladás is felfogható egyfajta ekcémaként. Bárhogy is nevezzük, a bőr felszínes gyulladásos folyamataiban közös, hogy mindegyikben megfigyelhető a bőr vizenyője (ödémája). Az ekcémák járhatnak bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvedzéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, és viszketéssel. A krónikusan fennálló ekcéma által érintett bőrfelület az állandó hámlás és pörkképződés, valamint a vakarás és dörzsölés miatt utcakőszerűen megvastagszik (úgynevezett lichenifikáció)." (Dr. Horváth Balázs - WebBeteg)

Az új orvostudomány megközelítésből, az emberi érzelem ami beindítja (kivétel ha mérgezésről van szó) az agy segítségével a külön biológiai programot, mely a bőr elváltozásaiban nyilvánul meg.
Ahhoz, hogy tudjuk milyen konfliktus az ami rásegít az ekcéma belobbanásához, tudni kell, hogy a beteg éppen konfliktus aktív, vagy megoldás utáni azaz gyógyulási fázisban van e.

Nézetem szerint és az Új tudományos álláspont tekintetében a teljes dermatológiát át kellene gondolni, mivel többé-kevésbé tünet orientált szakma. A tüneteket helytelenül sorolják be, mert az exanthema/ekcéma virulását vagy a neurodermatitiszt mindig különleges betegségnek, vagy a betegség súlyosbodásának tekintik, míg a fekélyesedéssel járó konfliktus aktív fázist javulásnak tudták be. Pedig ez pontosan fordítva van.


Az ekcematikus bőrelváltozásoknál az érintett,agykéreg irányította felhám érintettségű bőrelváltozástól szenved.Mivel a bőr az egyedfejlődés történetében évmilliók óta egy elhatároló szerepet tölt be, a konfliktus tartalma bizonyítottan "megtámadottság vagy elválasztódás konfliktust” lehet.(elég figyelni a beteg viselkedését,és érzelmeit ha ragaszkodásról, vagy elutasításról van szó)

Megtámadottság konfliktus lehet személytől eredő, de ártalmasnak vélt anyaggal való érintkezésből adódó elhatárolódási vágy is (pl. fodrászok esetében a hajfesték, de előidézheti a frusztrációt keltő vagy undort kiváltó munka is).

A különválás/elválasztódás/elszigeteltség az állatvilágban óriási szerepet tölt be, sőt, az emberi agyban is 4-5-ször akkora helyet foglal el ez az irányító központ, mint a motorikus tevékenységet irányító rész, mert ez felel az egyedek egymás közti szociális viselkedéséért.
Gyermekként elválni a falkától a biztos halált jelenti. Ezért ezen a téren a tévedés senkinek sem megengedett.

Embriogenezis szerint a BŐR ektodermális csíralemezből származó szövet. Ezek mind laphámszövetek (laphámszövet leszármazottak a neurontól a fogzománcig). Funkciójuk az érintkezés és elhatárolódás fizikai megvalósítása mind több módon.
Lehet belső mirigyek elhatároló, váladék elvezető laphám csöve vagy akár a külvilágtól elhatároló bőrfelhám. Rajtuk keresztül valósul meg az érzékelés, és MINDEN KORÁBBINÁL GYORSABBAN reagálnak.

A bőrön lévő ekcémás elváltozás egy biológiai programnak köszönhetően nem más, mint laphám elvékonyodás,ún. mikrofekélyesedés.
Elhelyezkedése a konfliktus fajtájától és tartalmától függ: Pl. a csecsemők, szinte mind az arcukon reagálnak neurodermitisszel, ha biológiai elválasztási konfliktust szenvednek el, mert ott tépik el a kapcsolatot az anyjuktól.
Nem összekeverendő azonban az anyatej, vagy tápszer intolerancia végett kialakult atópiás ekcémával, bár ebben az esetben is elkerülhetetlenül ott van a gyermek félelme az anyától való elszakadásban. Szülők elmondják, a gyermekre erősen jellemző a felfokozott ragaszkodás, szinte minden pillanatban igénylik a testi közelséget.
Tehát az atópiás ekcéma okozója lehet az anyatejjel, esetleg tápszerrel bekerülő allergénre adott reakció. Azonban mint mindenben, ez esetben is fellelhető a testi kontaktus hiánya, mégpedig az anyai test és csecsemő arca közötti elválasztásból adódó hiányérzet.

A biológiai konfliktus megoldása utáni gyógyulási fázisban a bőr ödéma képződéssel megduzzad, amit exanthémának nevezünk. A fekélyek az alapjuktól lassan újra feltöltődnek új laphámsejtekkel, mely viszketéssel (pruritus), esetleg fájdalmakkal jár. A gyógyulási fázisban mutat a bőr legijesztőbb gyógyulási tüneteket.

(ugyanezt láthatjuk kicsiben, amikor elvágjuk az ujjunkat, és a sebszél beduzzad, vörössé, feszülővé, viszketővé válik azért, hogy a két elválasztott sebszél egybeforrhasson, a hámsérülés meggyógyuljon. Nem kell külön könyörögnöm a hámsejteknek, hogy elvégezzék biológiai rendeletetésüket, megtörténik automatikusan, hacsak nem avatkozok bele)

A folyamatra rá lehet gyorsítani, ha érintett támogatja a szervezetét a méreganyagoktól való megszabadulásban, a bőr hámsejtjeinek megújítására alkalmas célzott kezelésekkel.

Jótékonyan befolyásoló terápiák:.
UVB fototerápia+ Citozan Innovum Humát tartalmú kapszula belsőleg és gél helyileg alkalmazva
Culevital krém + Drag Immun gyógycsepp belsőleg


Honlapkészítés