Tünetmentesen az Egészséges Életért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

Fény Háza Alternatív Gyógyászat-Oktatás (Gyémánt Egészség Centrum)
Az alapítványról
Nyitvatartás
Gyógyulás Ayurvédával
EKCÉMA, EGYÉB
VITILIGO
PIKKELYSÖMÖR
Dohányzás leszoktatás
Szolgáltatások/kezelések
UVB fényterápia
Élelmiszer érzékenység
Bérelhető UVB készülékek
Megvásárolható készülékek
Alapítványi közzététel
Kutatási eredmények
Ajánlott készítmények
Lelki/viselkedési problémák

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó


Ajurvéda
Az Élet Tudományán át a megérdemelt egészség megtalálásáig.


Ezt az oldalt csak akkor olvassa végig, ha már elege van a tanácstalanságból, sehol nem talált gyógyírt a bajára, úgyérzi, hogy ez így nem mehet tovább, mert még rosszabb állapotba kerülhet.

A nyugati orvoslás tünetekre épülő (tűzoltás szemléletű) eljárásaival szemben az AJURVÉDIKUS HOLISZTIKA, egy teljesen új és egyszerű perspektívát tár fel az érintetteknek.
Nincs mit veszítenie! Legyen Ön beteg, vagy aggódó szülő, egy teljesen más EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERBE láthat bele. A megismerés által az örökölt GENETIKAI kódjához, valamint szervezetét felépítő ERŐHATÁSOK megismeréséhez viszi közelebb."

AZ ÁLTALUNK VÉGZETT TÁJÉKOZTATÓ/FELVILÁGOSÍTÓ MUNKA,NEM ORVOSI -ORVOS-TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI TEVÉKENYSÉG!

Tartalomjegyzék

1. fejezet: Rövid ismertető az AJURVÉDA GYÓGYTUDOMÁNY előnyeiről, mit vesz figyelembe egy betegség kialakulásakor.

2. fejezet: Ajurvédikus Alkat kialakulása, arra ható korai tényezők. (apai, anyai genetikai hordozók, hajlamosítások)

3. fejezet: Az emberre és természetére ható életerő eredete

4. fejezet: Az Életerőt azaz gyógyulási erőt befolyásoló erőhatások

5. fejezet: A betegséget okozó erőhatások ismertetése

6. fejezet: Ajurvédikus konzultáció ismertetése

7. fejezet: Betegség kialakulása illetve annak stádiumainak ismertetése

8. fejezet: Gyógyulás aranyszabályai

9. Gyermeki immunitás, táplálás a betegség idején (gyermekek szülei számára külön fejezetet szántam)

10. fejezet: Táplálkozás harmóniája - gyógyító ételek, toxinokat okozó ételek, íz hatás, emésztés utáni hatás, az ételek termikus hatása az emésztő rendszerre.

11. fejezet: A betegség felszámolása lépésről lépésre


1.fejezet
Bevezetés az ajurvéda gyógyászatba


Az Ajurvedikus orvostudomány egyike e legrégebbi elméleti és klinikai alkalmazással bíró rendszernek. Az egész embert HOLISZTIKUSAN azaz a testi folyamatok, azokat generáló lelki megélések, és a magasabb rendű szellemi törekvések, megoldandó életfeladatok szintjén kezeli.

Az Ajurvéda nagyfokú ereje abban áll, hogy az organikus élettani folyamatok dinamikus kölcsönhatásában az éghajlatot, tevékenységet, táplálkozásmódot magukba foglaló külső tényezőket és a belső érzelmi állapotot is figyelembe veszi. Legfontosabb azonban az egyén GENETIKAI (örökölt tényező) és érzelmi beállítódásán alapuló PRAKRITI-ja azaz ajurvédikus testalkata. Minden ami érheti az embert (legyen öröm, bánat, reakciók, tervek és célok, vagy önsors rontó szokások, betegségek és hajlamok, az mind kódolva van az AJURVÉDIKUS SZEMÉLYISÉGÜNKBEN.

Nem alkalmaz kémiai összetételű anyagokat, a természetes élettani folyamatokba károsan beleavatkozó eljárásokat, nem elégszik meg a tünetek elfedésével, és huny szemet a káros genetika ellenes élettani szokások felett.

Helyette: a tudat diszharmóniájából rávilágít a betegség hajlamra, oki kezeléseket helyez kilátásba, a gyógyulni vágyó embert helyezi a gyógyítás középpontjába, 100%-ban természetes alapanyagú készítményeket használ az egészség helyreállítása érdekében, mely figyelembe veszi az egyén pillanatnyi erőegyensúlyát, tűrőképességét, pszichés állapotát.
2. fejezet

Személyiséget kialakító tényezők/fogantatás

Az első hajlamosítást az édesanyánk és édesapánk szaporító folyadékaiból kapjuk. Erősen TUDAT és TÁPLÁLKOZÁS függő ezen szövetek egészsége.

A megtermékenyítés napszaka és évszaka, mely az ELEMEK (tűz, víz, föld, levegő, éter) hangsúlyozottsága révén fejti ki hatását az emberi szervezet pillanatnyi működésére. Pl erre a nyár, mely száraz forró, hevítő ereje a Pitta tűz ember dinamikájára, temperumantára, hevességére lesz hatással. Télen a nyirkosság, hideg dominál, így a Kapha időszak több nedvnek, nyálkás lerakódásnak, testi-lelki nehézségben megnyílvánuló lomhaságnak kedvez.

A személyiség kialakulása szempontjából leginkább az anya személyisége, és szokásai a legmeghatározóbbak. Születésünk pillanatában, ahogy egész életünkben is, az ELEMEK dominanciája lesz meghatározó.

Édesanya ayurvedikus testalkata, személyisége, hitrendszere, erősen befolyásolja a magzat lelki.szellemi-testi felépülését. Az APAI jelenlét közvetlen befolyásoló hatás alatt tartja az ANYÁT. Kettejük kapcsolatában uralkodó Gúnák (vonzás, taszítás, vágy és tagadásmentesség) állapota meghatározza a növekvő élet KAPCSOLATOKRÓL alkotott "öröklődő" mintáit.

Az Anyai táplálkozás eltérhet a várandóság alatt, mint ahogy azt megelőző időszakban.Jó ha tudjuk, hogy a várandóság előtt kedvelt és leginkább fogyasztott ízek fogják felépíteni a baba szöveteinek minőségét.

Ha a tervezett gyermekáldás előtt Pl: hidegebb ételek italok, szárított vagy aszalt magvak és gyümölcsök, müzlik, ropogtatni valók és saláták tették ki az étkezés javát, kevés húsféle, az is inkább sült, kérgesített, rántott, vagy párolt formában,- a SZÁRAZ minőség az uralkodó, így a VÁRVA VÁRT FOGANTATÁS nehezített lesz, mert a száraz minőség kihat a beágyazódásra, a petesejt egészséges jó tapadására, tápláltságára, és így tovább....

Ebből is látszik, hogy a szüleinktől kapott örökölt hajlamosításokkal leszünk kénytelen együtt élni, azokat figyelmebe venni, és azokkal harmóniában együtt működni.
3. 4. 5. fejezet

Az életerő dinamikája, mely a testet és univerzumot egységben tartja

Az Öt elem mely felépíti az UNIVERSUMOT, a testünkben is megtaláltatik.

Az ÉTER (Prána) mely mindent kitölt a test valamennyi üregében megtalálható.

A LEVEGŐ mely mindent mozgat, működteti a vérkeringést, és szívműködést.

A TŰZ mely melegít, biztosítja a testhőt, és adja az emésztéshez szükséges átalakító energiát.

A VÍZ mely hidratál és a kenést biztosítja.

A FÖLD mely a testünk vázrendszerét, szilárdságát, stabilitását biztosítja.

Ezeknek az elemeknek egymásra épülő hangoltsága teremti meg az EGÉSZSÉGET, de egyik-másik túlsúlyba kerülése vagy alulműködése okozza a betegséget is. Az ELEMEK működésére a személyes testalkatunk, pszichés beállítódásunk, táplálkozásunk, életvezetési szokásaink befolyásoló erővel bírnak.

Ebből adódik, hogy BETEGSÉG esetén mindezen területek feltárásra kerülnek.

A VÉDIKUS iratok gyökerei mélyre nyúlnak és szerte ágazóak: felölelik a táplálkoztudomány, lélektan, szellemtudomány,sebészet, belgyógyászati ismeretek, testnevelés, gyógynövény ismeret területét.

4. fejezet
Az UNIVERZUMOT és benne formát öntő ÉLETET kialakító három kozmikus erő.


Az Ősi gyógyászatról szóló VÉDIKUS BÖLCSEK 3 alapvető ERŐT különbeztet meg.Az első a mozgás, a sebességet, lelkesedést, ösztönzést,szolgáló energia.A modern tudomány elismeri, hogy ami szilárdnak tűnik, valójában statikus megjelenése a sok finoman mozgó áramlatnak. Ez az ÉLETERŐ a PRÁNA-vagyis lélegzet, mint legerősebb energia, mindent életben és mozgásban tart. A lélegzethez hasonlóan a belégzés és kilégzás, tágulás és szűkölés, árapály és dagály ritmusát követi. Ennek az energia áramlásnak a fő motorja a belső intelligencia, Ez a szerves intelligencia biztos tudatában van a tervének és módszerének, önműködően teszi, önmaga gyönyörűségére. Dicsősége a természet egészsében és tökéletességében megmutatkozik. Ennek neve VÁTA DÓSA.

Az Ősi erők triászának második tagja a FÉNY vagy SUGÁRZÁS alapelve. Az energia mozgás altal jön létre, eközben fényt és hőt ad le. Az energia elektromos erő, saját fénnyel rendelkezik.Minden élettani jelenség mögött megtalálható a fény és a hő, valamint annak életet adó, átalakító tulajdonsága. Minden kémiai reakció mögött ott rejlik a fény-hő, mely nem más, mint a tudatosság önátalakító ereje. Őt úgy hívjuk, hogy PITTA DÓSA

A Harmadik típusú erő az összetartás és formaöntés következettessége. Létezik valami ami egymáshoz vonzza és közös harmóniába rendezi a különböző erőket.Ez nem pusztán kémiai tulajdonság, hanem a tudatos SZÁNDÉK hatása. A SZERETET univerzális formája nyilatkozik meg minden atomban, létezésben, teremtményben. Az élet maga a FÉNY, az pedig a szeretet. Ez a három alapelv: az élet fény, a fény szeretet. Az energia megmaradás törvénye pedig a mindent átható és kötőerő szeretet. Ez az UNIVERZUM természete, és a benne élőké egyaránt. Hogy ettől ki milyen szinten tér el a maga valóságában, azt mutatják a vele történtek. A Vágy és ragaszkodás a mindent összetartani kohézió a KAPHA DÓSÁBAn kapott helyet.

5. fejezet
A betegséget okozó erőhatások ismertetése


A 3. Dósa három energia fúziót testesít meg, mely az emberi testen belül különböző arányokban képviseltetik magukat. A testnedvek a levegő, tűz, és víz aktív, mozgékony elemeinek felelnek meg, mint ilyenek meghatározzák a növekedés és felbomlás élettani folyamatait. Dósa jelentése: sötétséget, bomlást, romlást hozó. Egyensúly zavaruk esetén a dósák okozzák a megbetegedés folyamatát.

A Váta testnedv levegős, belső szélnek is szokták nevezni. A VÁTA szó mozgásba hozó, mozgásban tartót jelent. A Vata dósa mozgásban tartó ereje áll a másik két dósa működése mögött is, azok ugyanis önmaguktól mozgásképtelenek.A VATA dósa felelős az érzékelésért, tájékozódásért, a lelki-szellemi működés egyensúlyáért. Minden agyi-idegrendszeri, mozgatóideg károsodásból eredő panasz mögött, ennek a dósának az alapműködési zavara áll fenn. Tulajdonságai: száraz, könnyű, hideg, szeles, finom, izgága.

Pitta dósa név az emésztés tüzének jelentése, szó szerint epének fordítják, és mint sárga erős savas maró hatású testnedv, úgy az átlakítás anyagcsere folyamataiért felelős. Az Ő feladata nem csak az étel hanem a szellemi táplálék felfogása, feldolgozása. Általa fogjuk fel a valóságot, ragadjuk meg a dolgok lényegét.Tulajdonságai: enyhén olajos, meleg, könnyű, szúrós szagú, mozgékony, folyékony.

Kapha dósa a flegmatikus, nyálkás, váladék biztosító minőségénél fogva biztosítja a dolgok összetartását.Ő szolgáltatja a test felépítését, a testünk tömegét, a gerinc (élet) támaszát. A Kapha dósa a víz közvetítője, testünk váz rendszerét képező Föld elem kifejeződése. Lényegéhez tartozik a SZERETET, a megbocsátás, szerénység, elégedettség, állhatatosság érzése. Tulajdonságai: nedves, hideg, nehéz, tompa, lomha, ragacsos, kemény, szilárd.
6. 7. fejezet

Egy AJURVÉDIKUS konzultáció lépései:

Egy személyiséganalízis előzi meg AJURVÉDIKUS állapotfelmérést. A teszt segítségével meghatározható a jelenlegi egyensúlyi állapot, illetve attól való eltérés mértéke.

Uralkodó DHÓSA azaz egyensúlytalan állapotot okozó erők jelenléte megmutatja, hogy a TEST szintjén milyen mélyre hatolt a betegség.7. fejezet
Betegség kialakulásának 6 szintje, mely a döntő egy kezelés kimenetelében


Egy krónikus elváltozásnak 6 fázisa ismert az ajurvéda tanaiban.

Felgyűlemlés: ekkor még könnyedén helyre állítható az egyensúlyi állapot, igaz itt már kisebb figyelmefelhívó tünetek vannak, melyek vándorlóak, hirtelen fellépőek, majd spontán elmúlnak, kisebb kellemetlenségekkel járnak.(pl, fázékonyság, izzadéskonyság, álmatlanság, bélgázképződés, fáradtság, székrekedés stb.

Súlyosbodás: a kibillent dósa (uralkodó erő) tovább növekszik a saját helyén, fokozva a tüneteket, illetve e felgyűlemlés hatására már áthelyeződik más testrészekbe, szervekbe, szövetekbe. Pl: erősödő fejfájás, alhasi görcsök, belek nyugtalansága, alhas felső részének puffadása, savas égő érzet, szomjúság, túlzott nyákképződés stb.

Túlcsordulás: miután a többlet Dósa a saját helyéről már kiszorul, kilép a gyomor-bélrendszerből és a plazmába (rasza dhátú/bőr) valamint a véráramba kerül. Ebben a szakaszban rendellenes működéseket okoz.

Helyszíni megnyilvánulása attól függ, hogy a DÓSA melyik irányba mozdult el. Bármely irányvonal szóba jöhet: lefelé, felfelé, oldalirányba....mindíg a legkisebb ellenállás irányába haladva. Közeli kapcsolatba lép a test váladékaival, salakanyagaival, keveredik velük, eközben az érintett helyeken a tünetek fokozódnak.

Váta dósaszárító hatásánál fogva kiszárítja az ízületi nedveket, fájdalmakat, merevséget, lumbágót okoz, szakaszos fejfájás, száraz köhögés, szakaszos láz felléphet.
Pitta Dósa hevítő minősége gyulladással járó bőrbetegségeket, gyulladásos tüneteket, égő érzést, szédülés, magas lázat, epés hányást, hasmenést hozhat.
Kapha Dósa váladékképző hatása fokozza a nyálka, köpet, hurut képződést, tömít, így mirigyes duzzanatokat, hőemelkedést, hányást, ízületek ödémás duzzanatát okozza, a széklet nyálkás bevonatúvá válik. Nem ritka a vizes többszöri hasmenés.

Áthelyeződés: Ebben a szakaszban a romboló erők már áthelyeződtek más testrészekbe, ahol KRÓNIKUS betegségek jelennek meg. Általában azokban a testrészekben mutatkoznak meg, amivel a csíralemez származás szerint kapcsolatban állnak. Pl: felhalmozódott Váta a csontokban, Pitta a vérben, Kapha a nyirokban....stb Ízületi degeneratív elfajulás esetében a dósa az ízületekben rakódott le, halmozódott fel, ahol gyulladást, és a csontok deformációját okozza. Ha sok édességet eszünk, a hasnyálmirigybe vándorol a Dósa, így kialakul a cukorbetegség....Míg az előző szakaszokban a dósák mozgásban voltak, itt ebben a fázisban már rögzül a betegség, így állandósul.

Manifesztáció-:ebben a szakaszban már meghatározható tünetegyüttes mutatkozik, mely beazonosítható. Pl. Vitiligo, Pszoriázis, Ekcéma, Lichen. stb...A betegséggel összefüggő szervek diszharmónikus működése már nyílvánvaló: Pl: krónikus epe, máj, bél, vékonybél, gyomor rendellenes működése, nehezített emésztés, gyulladások testszerte.

Beazonosíthatóság/betegség megnevezése - a betegséget okozó Dósa működése egyértelműen beazonosítható, mivel komoly testi betegség tüneteket produkál. Pl: Váta típusú ízületi gyulladás komoly fájdalmakkal jár, merevséggel,recsegő ropogó érzettel, a bőr felületi érzékenységével,kiszáradásával, székrekedéssel jár együtt. Pitta típusú ízületi gyulladás az ízületek gyulladt fájdalmas mozgatásával, égő érzetével, esetleg lázzal, hasmenéssel járhat. Kapha típusúnál ugyanez ödémás duzzanattal, pangással, nyálkaképződésben mutakozik meg.

Ajurvédikus állapotfelmérés 10000Ft
Táplálkozási tanácsadás 5000Ft
Életmód iránytmutató kiskönyv 1500 Ft
8. 9. fejezet

Kezelés aranyszabályai

A kezelés aranyszabálya, hogy könnyebb akkor helyére terelni a Dósát, amikor még eredeti helyén tartózkodik. (pl: felgyülemlés, súlyosbodás) A túlcsordulás fázisa már átmenetet képez. Ezekben a fázisokban még van a gógyuláshoz az ÉLETERŐ, azaz a szervezet ÖNGYÓGYÍTÓ reflexei még működő képesek, és támogatják a törekvésünket.

Ekkor hatásos minden olyan céltudatos lépés, mellyel a test ÖNMŰKÖDŐ helyreállító tevékenységeit fokozzuk, tehermentesítjük az emésztőszerveket, kíméletesen tisztítjuk meg a betegségösvényeket.


A három betegségösvény területe, azok gondozása

1. betegségösvény területe
emésztőszervrendszert alkotó szervek: gyomor, vékonybél, vastagbél. Itt viszonylag könnyedén fülön lehet csípni a betegséget. A méregtelenítés fő útvonalán keresztül megszabadulhatunk tőle.

2. külső betegségösvény területe
egy külső és egy belső szövetből áll. Plazmából (bőr) és vérből.
A bőrbetegségeket valamint a vérrel összefüggő állapotokat itt nehezebb már gyógyítani, mert összefüggésben áll működésük a mÁJ-LÉP csatorna rendszerével.

3. középső betegség ösvény
reproduktív szövetek, ideg, csont, zsír, izomszövet, mélyrétegeit jelenti. Azért középső ösvény, mert a külső bőr, és a belső emésztőcsatorna között helyezkednek el. A test legérzékenyebb és leginkább változásoknak kitett részeket érinti: pL: fej, agy, szív, hólyag, ízületek, csontok. Ide tartoznak a súlyos leépítő jellegű betegségek is, mint a krónikus ALS, Sklerózis Multiplex, vagy RÁK bármely formája.
A betegségeket azok szerint csoportosíthatjuk, hogy a DÓSA melyik szövetbe költözött.

A Táplálkozás és helyes életvitel nélkülözhetetlen a gyógyulás érdekében.

9. fejezet
Gyermekeink immunitása/Élelmezés fontossága


Gyermekek betegsége esetében nekünk szülőknek kell következetesnek lenni. Ha Vágy alapú táplálkozást folytatott a csemeténk, és most betegségből kell kilábalnia, akkor nincs párdon. Mi szülők vagyunk a legnagyobb ludasok a táplálkozás elrontásában. A szeretem/nem szeretem válogatás az egyoldalúnak nevezhető táplálkozás (mikor szinte 1-2 fajta ÍZ hatású ételt eszik a személy) az egész emésztési szervrendszer rendellenes működéséhez vezet, utat nyitva az élelmi intolerancia, allergiás reakciók, bőrbetegségek, bélgyulladások tárházának. A gyermeki immunitás jelentős hányadát a születéskor természetes hüvelyi szülés alkalmában kapjuk az anyai mikroflórából. Hátrányt szenvednek azok a kisbabák, akik programozott illetve császármetszéssel kényszerűlnek világra jönni, mivel az első élményük a steril nem természetes környezet lesz. Ezeknél a gyermekeknél gyakoribb az allergia, az emésztő traktus rendellenes működése, élelmi érzékenység, glutén,gliadin, laktóz,kazein érzékenység, bőrproblémák, légzőszervi nehézségek. Sokat segíthet az életük első szakaszában a pro és prebiotikumos pótlás, akár anyatejbe keverve. Meghatározó lesz egész életére nézve a táplákozásban és testsúlyának beállítódásában, egészséges immunrendszere fejlődésében. A testi tápláláson túl a szellemi-lelki táplálás is döntően befolyásoló tényező. Azok a gyermekek akiknek szülei egy betegség esetén is higgadtan, bizakodóan, támogatólag állnak a kihívás elé, azok a gyermekükben ugyanezt az érzést erősítik. A gyermek a környezetében élők energetikai lenyomatából érzékeli, hogy elfogadják és szeretik őt így betegen is, vagy csak idegeskedést, dühöt, frusztrációt, netán vitát szül a szülők közt. Ebben az esetben a gyermek azt érzi, teher a betegsége, és még inkább magába roskad, elhatárolódik, és csendben szenved, időnként dührohamok formájában törnek ki az elfojtott indulatok.Szélsőséges esetben nem ritka az önmaga ellen fordult testi,-lelki raekciók sem.(ebből lesznek az autoimmun, autoallergiás betegségek) Egy kiváló ajurvédikus szakember, orvos, teraputa, sokat segíthet a betegség folyamatának megértésében, a lelki megközelítésben, és életvezetési tanácsokkal szolgálhat a helyzet mielőbbi orvoslásában.
10 fejezet
A hat alapíz fontossága a tányéron, annak hatása az egészség tükrében


Egyes ízek Dósa növelő, míg egyesek Dósa csökkentő hatással bírnak. ebből is látható, hogy miként hatunk a táplákozásunkkal az egészséges vagy beteges működésre. AZOK VAGYUNK AMIT MEGESZÜNK, ILLETVE HASZNOSÍTUNK!

Az ételek nem csak a szervek és szövetek táplálásában, hanem az AGY-VÉR gáton keresztül az egész idegrendszerre hatást gyakorolnak, így a psziché és érzelem is táplálkozik belőle. Lássuk ezt példákba szedve.

Egyes ízek előnybe részesítése esetén az ÉTEL TÁPLÁLÓ MINŐSÉGEIRE, és annak utóhatásából eredő ÉRZELMI TÁMOGATÁSRA van szükségünk.

Édes Íz: biztonság, szeretet, védelem, oltalom, gondoskodás. (eltúlozva-fokozott vágy alapú élethez vezet)

Az ÉDES íz: elnehezít, felpörget, majd álmosít, nyugtat, váladékot képez, lerakódásokat okoz, fájdalmakat csillapít, mértékkel egyensúlyoz, renyhévé teszi a bélrendszert, túltáplál.

Savanyú íz: éberséget ad, józanságra int, figyelmességet fokoz. (ha sok irígységséget gerjeszt)

A SAVANYÚ íz méregtelenít, emésztést serkent, bélgáz hajtó, nyálképző, enzimképző hatású, melegít, szárít, vérkeringést felpörget.

Sós íz: bizalom, ösztönzés, erőnövelés, energikusság, lelkesedés (ha sokat fogyasztunk elsorvaszt, merevvé tesz)

A Sós íz az emésztési folyamatban édessé válik, így hízlal, és vizet tart vissza a szövetekben. oldja a lerakódásokat, nyálképző hatású. Emésztést serkentő, hánytató hatású, gyulladást csökkent mértékkel.

Csípős íz: próbák, megmérettetés, motiváció, bátorság (haragvást, indulatosságot szít)

A csípős ízvilág számos gyógynövényben, fűszernövényben, zöldségfélében megmutatkozik. (nem csak a csípős paprika) Mértékkel fogyasztva emésztő enzim termelő, váladékfokozó tulajdonsága segítségünkre van a jó emésztési tűz elérésében. Melegítő hatása, izzasztó, tisztító, váladékoldó, béltónus fokozó, parazitaölő, fogyasztó, anyagfelhalmozódást lazító.

Keserű íz: tisztaság vágy, magány elfogadás, lemondásra való késztetés (bánatossá, kesergővé tesz)

A kesernyés íz csökkenti a váladékot, megtisztítja a test csatornáit, emésztő enzim fokozó, méregtelenítő, vértisztító, salaktalanító, lázcsillapító, testsúlycsökkentő, baktérium-féregölő hatású, gyógyítja az égető, viszkető test és bőrpanaszokat.

Fanyar íz: lelki stabilitás, spirituális fejlődés, öntudatra ébredés, önszabályozás, mértékletesség (félelemmel bátortalanul halogatóvá válhatunk)

Hűtő hatásával mindenfajta gyulladást, belső hőt képes ellensúlyozni, szárító, hurutoldó, hasmenés elleni hatás, összehúzza a sebeket, fekélyeket, gennyet fakaszt, vérzéscsillapító hatású, izzadást gátló.

Ebből is láthatjuk, hogy a 6. íznek egyensúlyban kell lenni minden felnőtt és gyermek táplálkozásában. Amennyiben egyik vagy másik íz dominánsan szerepel az étlapunkon, azzal a DÓSA ELTOLÓDÁSTkockáztatjuk.

A táplálkozásban a VÁGY ALAPÚ (szeretem/ nem szeretem) étkezés a DÓSA túlműködéséből eredő betegségek melegágya,míg egyes élelmiszerek elutasítása alulműködést okoz.

Az Ajurvédikus Tanácsadás keretében a DÓSA helyrebillentése a cél, és mindíg az adott betegség illetve panaszt okozó tünet elsőbbséget élvez az EGYÉNI PRAKRITI azaz alkattal szemben!!!

Az egyéni alkatnak megfelelő táplálkozás ÉLETCÉLLÁ kell, hogy váljon, főképp a betegségből való kigyógyulás érdekében. Minden apró kihágás, magával hozza a negatív hozadékát. Ez napról napra könnyebbé válik, hiszen minden segítséget magkap hozzá. Nem az öngyötrésről kell szólnia, azonban a szervezet TEHERMENTESÍTŐ, anyagcserét helyreállító diétája meghatárzó lesz a betegségből való felépülésben. Annak a személynek, akinek tudatában a VÁGY alapú (ezt szeretem, azt nem szeretem) étkezés a döntő, és megszokások alapján táplálkozik, azoknál a változtatáshoz szükséges "minden fejben dől el" hozzáállást kell gyakorolnia. Ezen áll vagy bukik az egész. Az egészség helyreállítása nem merülhet ki csupán az étkezés megreformálásából, főképp, ha krónikussá vált betegségről, vagy halmozott egészségügyi panaszokról van szó.
11. fejezet
Betegség felszámolása lépésről lépésre:


Ha többlet betegségünk van az elégtelen emésztésből kifolyólag, akkor leépítő, azaz csökkentő terápiás kezeléseket kell alkalmaznunk. Ez állhat 1hónaptól 3 hónapig tartó tudatos diétából, és kívül-belül ható ÁMA (mérgező anyagok) fellazítására törekvő eljárásokból. Ezt személyes konzultációkon a panaszok függvényében átbeszéljük. Ezen eljárások egy része otthoni napi rutinként elvégzendő feladat, másrészt ajurvédikus gyógyfűszerek, DÓSA csökkentő teák, illetve gyógyhatású készítmények szedéséből ál, melyre javaslatot teszünk. Abhyanga-önmasszázs nélkülözhetetlen része a gyógyulásnak, mivel a bőrön keresztül juttatunk be természetes 100%-ban natúr AJURVÉDIKUS ALKATNAK és kibillent DÓSÁNAk megfelelő olajat. Az Olajos masszázs különleges méreganyag fellazító tulqajdonsággal bír, mely segít a testet megszabadulni a káros lerakódásoktól.

Példa a többlet betegségekre:

1. hiperaktivitás, érzékeszervek érzékenységének eltompulása, remegő reszkető végtagok, extra szomjúság, ill. étvágy, bélgázok, bélgörcsök, PMS sindróma, nyálkahártya szárazság, száraz szem, recsegő ropogó ízületek, pszichés zavarok, depresszió, Parkinson kór, ALS, meddőség, férfi terméketlenség, szédülés, ájulás (VÁTA DÓSA túlműködésból eredő zavarok)

2. égő érzetek testszerte, allergiás reakciók, bőrpír, bőr vörössége, bőrkiütések, napfoltok, napfény érzékenység, rosacea, vitiligo, ekcéma, vérzékenység, fogínyvérzés, savtúltengés, gombás fertőzések, harag, dühkitörés, sárgás bőr, bűzös verejtékezés. (Pitta Dósa túlműködéséből eredő)

3. bőr extra zsírossága, lipoma, bőrdaganat, eltömődések testszerte, bőr és csont kinövések, szemölcsök, ödémásodás, lassú emésztés, nehézlégzés, légszomj, székrekedés, elhízás, nyálképződés, sok nyák, hurut a garatban, gyomorban.

Ha felépítő terápiára van szükség mert annyira gyenge az öngyógyító reflex, vagy kimerítő hosszadalmas betegségtől szenved valaki, ebben az esetben tápláló felépítő, erősítő jellegű táplálkozást, illetve manuál terápiát kell folytatni, azonban figyelembe kell venni az EMÉSZTÉSI ERŐT!

Példa erre, amikor háborúból hazajött éhezéstől szenvedéstől legyöngült katonát jól beetették tápláló húslevessel, főtt hússal, burgonyával, süteménnyel, és másnapra eltávozott az élők sorából. Nem bírta ki a gyenge emésztése a sokkoló nehéz ételkavalkádot, pedig csak jót akartak tenni vele.

A táplálás ebben az esetben nem kizárólag ételek és italok fogyasztásából áll. Felszívódást és emésztőenzimeket felszabadító, emésztési tüzet élénkítő, melegséget adó tápláló hatást kell alkalmazni. Minderre az ajurvéda több ezer éves tudásával nyújt segítséget a hozzá fordulónak.

Vannak célzott emésztést helyreállító napi rutinok, melyeket természetesen ismertetünk az adott problémának megfelelően. A kezelések részét képezi a méreganyagok fellazítására törekvés, (mely az AJURVÉDA PANCSAKARMA 5. lépéseiből válogatottan kerülnek össze állításra) Minden ettől eltérő eljárás az illető pillanatnyi egészségügyi állapota szerint módosul.

Pancsakarma szó szerinti jelentése: öt cselekedet, mely szövet és sejtszintű megtisztításról szól.

A Pancsakarma eljárások célja, hogy az emésztőrendszerben túlcsorduló tOXINOK/LERAKÓDÁSOK (ama) 7.szövetbe vándorlását megakadályozza ,vagy ha az bekövetkezett, akkor azokat a bélrendszerbe irányítsa, és meggyorsítsa kiáramlásukat.

3. fázisra bontva:

Előkészítő eljárások (méreganyagok fellazítása,külső-belső olajozás, ayurvédikus masszázs, melegítő gőzterápia, izzasztás stb.

Emésztési folyamatok serkentése gyógyfűszerekkel, salakanyag távozásának fokozása, nyirok drenázs, has masszázs, béltisztítás stb.

Könnyítő hatású kezelések: olyan eljárások, melyek szárítanak, melegítenek, de nem zsírosítanak. Pl: vizes gőzölés, bambuszmasszázs, száraz luffamasszázs, mikor sok a nyák a zsír vagy nedv a szervezetben.

Ajurvéda kezeléskor két féle terápiát alkalmaz az ajurvéda gyógyász

1. tünetek enyhítése, megnyugtatása

2. betegségek felszámolása


Van egy állapot, amikor a tüneti kezelés, gyógyszerezés, műtét nem vezet eredményre, és inkább súlyosbítja a beteg állapotát. Ezt úgy hívjuk, hogy,-méregegyensúly felborulása.
lyenkor már nem elég csak a testi fizikai méreganyagait kiüríteni, hanem a lelki mérgeket, negatív rögzültségeket, hibás gondolattársításokat és hiedelmeket is fel kell tárni. Ha minden marad a régiben, nincs lelki megnyugvásunk mert nem tudunk megbocsájtani, túllépni a sérelmeken, maradnak a káros szokásaink, megbetegítő körülményeink az eredmény sem lehet tartós vagy végleges. Egy jó elért eredményért keményen meg kell dolgozni, áldozatot kell hozni, és hálásan befogadni, Isten ajándékának tekinteni. És végül FENN KELL TUDNI TARTANI!

Ehhez nyújt segítséget az AJURVÉDA- hosszú élet tudománya, mely TÉVEDHETETLENÜL megmutatja az ÖN számára leginkább megfelelő utat a gyógyulás felé.

Ajurvédikus alkati elmezés díja 10 000Ft
Táplálkozás/ÉLETMÓDBELI tanácsadás 5000Ft
.
ÁJURVÉDA = A HOSSZÚ ÉLET TITKA - TESTALKAT ELEMEZÉS


Ájurvédikus testalkatelemzés GENETIKÁNAK megfelelő TÁPLÁLKOZÁSI és ÉLETVITELI tanácsadás

Gyógyító tudomány, melyet az ősi Indiából származó VÉDÁK=BÖLCSEK hagyták az emberiségre.
Az ÁJURVÉDA több mint gyógyító módszer, mert az embert KOMPLEXEN vizsgálja, mely a pillanatnyi állapotából kiindulva, az egyén genetikai kódjához igazítja az egészség megteremtését.Az ÁJURVÉDA tudományterületében kiemelkedő szerepet kap a BELGYÓGYÁSZAT, mely ága

- a tudatot – testet hozza összefüggésbe

- táplálkozásra/emésztési folyamatokra helyezi a hangsúlyt

- a betegségek 6 fázisát ismerő eljárással tárja fel a kórt/betegséget

- a nyugati orvoslással szemben a betegséget kiváltó okot/tudati blokkot tárja fel

- a nyugati orvoslásban használt kémiai összetételű tabletták helyett:

- gyógyfűszereket és gyógynövényeket, hidegen sajtolt olajokat, illóolajokat, ásványi anyagokat, pakolásokat használ, természetes módon növeli az életerőt (Ojas)

- test-lélek egységét segítő terápiákat javasol (olajos csurgatás, méregtelenítő masszázs, jóga, személyiség fejlesztés)

- tisztító terápiákat alkalmaz, mely a test minden szövetébe, test folyadékába, nyirokáramába behatol (renyhe emésztésből fakadó mérgező toxinok felszámolása)

- egyénre szabott életvezetési tanáccsal segíti a betegségek felszámolását
ÁJURVÉDIKUS TESTALKAT ELEMZÉS „PRAKRITI” Teszt


Az Ájurvéda lényege a három DHÓSA (ajurvédikus testtípus mint egyedi tervrajz, lehetővé teszi a test és az elme közötti kommunikációt), vagyis az emberi alkat három alaptípusának meghatározása:

Az „őselemek” és DHÓSÁK segítségével meghatározzuk a személy alaptermészetét, így genetikai kódjának megfelelő életmód tervet állíthatunk fel.
A DHÓSÁK / TEST MÖGÖTT MEGHÚZÓDÓ ERŐ (jelentése: rombolást, romlást okozó mérgek felgyülemlése) szervezetben való elhelyezkedése illetve túlsúlya mutatja meg a kezelési irányzatokat.
A három DHÓSA esetében az egyedi testalkat PRAKRITI határozza meg, hogy a mérgek mely szervekben/ szövetekben/testváladékokban gyűlt fel és okozott betegségeket, esetleg csökkentő vagy felépítő kezelést kell alkalmazni.

- ÉTER- LEVEGŐ (VÁTA) a vastagbélben képződik bélgáz formában
- TŰZ-VÍZ (PITTA) a vékonybélben és májban képződik epe és savak formájában
- FÖLD-VÍZ (KAPHA) gyomorban és tüdőben képződik nyálka formájában

VÁTA - akarat, lélegzés, mozgás, impulzus kibocsátás, szövetek arányai, és érzékek kifinomultságaiért felel.
-Diszharmóniában: oxigénhiányos tünetek, kiszáradás, recsegő-ropogó ízületek, bőrelváltozásos problémák, fázékonyság, felfúvódás, székrekedés, akadozó beszéd, gyengeség, tremoros - remegő végtagok, idegrendszeri/ pszichés zavarok, rángások, heves fájdalmak lehetnek.

PITTA - emésztési folyamatok, enzim aktivitás biztosítása, hőszabályozás, éhség, szomjúság, bőr fénye és színe, máj-epe működés, tápanyagfelvétel, haszno-sulás, átalakítás a feladata. A bátorság és határozottság, tettrekészség, nagylelkűség, mint tulajdonság ugyan csak ide sorolható.
- Diszharmóniában: haragvó indulatosság, túlkompen-zálás, elégedetlenség,
- égő viszkető érzés, allergiák, bőrelváltozások,-(pikkelysömör, rosacea, vitiligó, ekcéma, lichen) gennyedző, nedvedző sebek
- gyulladásos elváltozások, fekélyek, vérzések
- savtúltengés, reflux, bélgyulladás
- szemproblémák, gyengült látás, véreres szem, hályog
- gombás fertőzések, láz, erős verejtékezés, sárgás elszíneződések
- alvási nehézségek

KAPHA - összetartás, szilárdság, stabilitás, testnedvek és ízületi folyadékok, nyálkák, (ódzsasz-életerő nedve) vízháztartás szabályozás. Lelki jelentése: biztonságvágy, bizalom, létszükséglet biztosítása.
- Diszharmóniában: bőr extra olajozottsága, fénylő zsírossága, zsírdaganat (lipoma)
- ödémásodás
- lelassult emésztés
- székrekedés, teltségérzet
- bőrszárazság, bőr idő előtti öregedése
- elzsírosodás, elhízás
- csontkinövések, daganatok
ÁJURVÉDIKUS TERÁPIÁK:


- Táplálkozási tanácsok Ájurvéda Testalkat alapján
- Gyógyfűszer receptúra/panaszokra
- Tápláló olajos/illóolajos masszázs
- Pancsakarma csurgatós kezelés (kézmeleg szezám,-kókusz,-olívaolajjal)
- Ízület feltöltő olajos masszázs (szezám, ricinus, kókusz)
- Belső olajozás GHÍ-vel (gyógy GHÍ receptek)
- Hangtálas kristályenergia csakra kezelés (test energiablokkjainak oldása)
- Akupresszúra/meridián masszázs (kézzel, elektro-akupresszúrával)
- Pránajáma – légzésgyakorlatok (élénkítő légzés, nyugtató légzés, hűtő-fűtő légzés)

Javasoljuk, hogy a kezelésre hozzon magával olyan fehérneműt, alsóneműt, meleg zoknit, melyet nem sajnál, ha olajos lesz. A haját fürdősapkával óvhatja az olajtól. Kérjük az ékszereket mellőzni szíveskedjék.

Váta kiegyensúlyozása:
- rendszeres szokások beiktatása
- nyugalmat hozó döntések, nyugtató terápiák
- figyelem a folyadékbevitelre,
- meleg
- Váta nyugtató (rendszeres) táplálkozás
- szezámolajos masszázs egész testre, heti két
alkalommal a fejre is

Pitta egyensúlyozása:
- mérséklet gyakorlása
- hűvösség előnybe részesítése
- figyelem a szabad időre (ÉN-idő)
- nyitás a természetesség felé
- pihenés-aktivitás egyensúlyba hozatala
- stimulánsok csökkentése
- Pitta nyugtató ételek

Kapha egyensúlyozása:
- ösztönzés, aktivizálás
- rendszeres jóleső testmozgás
- testsúly, vércukor ellenőrzése
- változatos élmények
- melegség, szárazság előnybe részesítése
- édesség csökkentése
- önfejlesztés, tudatosság növelése
Ájurvédikus Wellness

Méregtelenítéssel nyert EGÉSZSÉG!Honlapkészítés