Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!KÁVÉSZÜNET
Frissítés: 2015.10.21

Hogy ne csak a személytelen virtuális térben találkozzunk, hívjatok meg egy kávéra, én fizetem ! Kötetlen baráti beszélgetést folytathatunk egymással ügyes-bajos dolgainkról, a vállalkozói hivatásról, hazai és nemzetközi gazdasági kérdésekről, családi és vállalati pénzügyekről, milliókat termelő üzleti ötletekről, befektetésekről, tőzsdékről valamint a misztikus és kockázatos devizakereskedés divatos módszereiről.

Kávészünet Dr. Főcze Gyula közgazdásszal, a BBTE volt adjunktusával

Ez a beszélgetés, mint mondottam csak egy általad kezdeményezett kávészünet lesz mindkét fél számára, és még a kávét sem kell neked fizetned. Persze, amennyiben első, számodra ingyenes, baráti találkozásunk alkalmával vagy utána, valamilyen rendkívüli szolgáltatásunkat szeretnéd igénybe venni, pédául egy aktuális befektetési lehetőség részletes bemutatását vagy egy üzletiterv elkészítését óhajtanád, akkor azt külön megtárgyaljuk. Ezt a szolgálatást már megegyezés alapján Te fogod fizetni !

Vándorelőadások vidéken történő megtartását is vállaljuk. Keressetek az elérhetőségeinken és egyeztessünk időpontot. Elősször a számotokra ingyenes Kávészünetre, melyen természetesen szóba jöhet a titeket érdeklő tematika, az előadás beütemezése. Várjuk a meghívásotokat. Jó találkozást !


AZ EGYESÜLET ÖNÖKÉRT VAN KEDVES LÁTOGATÓK

Frissítve: 2015.10. 21, Serda

Az Europrogress Egyesület nonprofit szervezet (ONG), mely gazdasági, szociális, karitatív filantrópiai és oktatási szakosztályok működtetésével fejti ki közösségi tevékenységét. Önkéntes szekemberek, fiatalok, egyetemisták közreműködésével, akik legjobb tudásuk és tapasztalataik alapján, kedves olvasóink, célközösségünk lelki és anyagi jólétéért, fejlődéséért tevékenykednek.

Küldetésünk, és egyben célunk is, hogy érdeklődő partnereinknek, támogatást igénylő látogatóinknak, az Önök családjainak hosszú távon, olyan életstratégiai, gazdasági, befektetési sikerrecepteket, gazdaságjogi és erkölcsi ismereteket, üzleti szolgáltatásokat és oktatási programokat biztosítsunk, melyek alapján könnyebben veszik kezükbe saját sorsuk irányítását, kiemelkedő hozzáértéssel kezelik a felmerülő válságokat, az öngondoskodás, az önmegvalósítás, és az életben való boldogulás eszközeit.

Elsajátítva és gyakorlatban is alkalmazva a jó közérzet, a személyes boldogság a moralitás, a családi és üzleti etika, az anyagi függetlenség szabályait, fiataljaink, és szüleik is hatékonyabban érvényesülhetnek a kegyetlen versenyen alapuló, globalizálodó világban.

Versenyképes, hasznosítható tudásuk alapján, érdeklődő követőink, messzemenően megfelnek majd a való világ és a harmadik évezred kihívásainak. Olyan értékek ezek, melyek megtartó örökségként nemzedékről nemzedékre, általunk és Önök által továbbadhatók az utánunk következőknek, gyermekeink gyermekeinek.

A www. profitcentrum. shp.hu honlap az Önök információs és kapcsolatépítő munkapontja.

Az egyesület alapítóinak és munkatársainak további elképzelései, programjai, melyek által olvasóink életét megkönnyebbíthetik, az Europrogress ONG menüpontban található Működési Szabályzatban olvashatók.

Dr. Főcze Gyula, közgazdász - életstratégiai és gazdasági tanácsadó


Profitcentrum.shp.hu website reputation


AZ EGÉSZSÉGÜNK NAGYON FONTOS. VIGYÁZZUNK RÁ !

Életmód magazin

Impulser - Egészség másképp

Gyógyszer Nélkül Magazin

Ha jól akarod ma érezni magad, nézd-, és hallgasd meg e dalt !

Csodálatos dal

2015.10.22
MÁSUTT IS LEÁLLHAT A PÁLYAÉPÍTÉS

A szerződés felbontásával fenyegetőzik a Bors–Berettyószéplak autópálya-szakaszon építkező spanyol–román konzorcium, amellyel alig néhány hónapja, áprilisban írta alá a beruházás folytatására vonatkozó megállapodást az országos útügyi hatóság. Az A3-as (észak-erdélyi) autópálya hatvan kilométeres szakaszának befejezéséről van szó, amelyre az első szerződést 2004-ben még a Năstase kormány kötötte meg az amerikai Bechtel társasággal. Az eredeti elképzelés szerint ennek a nagyvállalatnak kellett volna egész Brassóig megépítenie a 415 kilométeres sztrádát, de csak a Kolozsvárt elkerülő 52 kilométert adták át, illetve 2012-ig – mikor a román állam felmondta velük a szerződést – félig elkészítették a Bors–Berettyószéplak szakaszt. A hátralevő munkálatokra három év után sikerült vállalkozókat találni, de a konzorciumot alkotó négy cég közötti nézeteltérések miatt ismét leállhat az útépítés.
Forrás: A România liberă cikke alapján www.3szek.ro

2015.okt. .21
ALKALMAZOTT NÉLKÜL

Mintegy 116 ezer cég működik Romániában alkalmazott nélkül, közel ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legjövedelmezőbb közülük tavaly nettó 17,3 millió lejes nyereséget könyvelt el. A KeysFin elemző cég adatai szerint az alkalmazott nélküli cégek többségét egy- vagy kétszobás tömbházlakásokban jegyezték be. Az alkalmazott nélküli cégek több mint egyharmada a kereskedelemben dolgozik, a tudományos szakterületeken 14 százalékuk, míg az építkezésben 8, a feldolgozóiparban 6, a szállításban pedig 5 százalékuk. A jelentés megemlíti, hogy a cégek alapvetően három kategóriába sorolhatóak: egyéni biznisz (úgynevezett zsebcégek, ahol a cégtulajdonos bizonyos ügyletek lebonyolítására használja a céget), cégek, amelyek külmunkatársakkal dolgoznak legálisan, valamint a feketén dolgoztatók. A nagy forgalmú cégek többsége építkezésben érdekelt, úgynevezett ernyőcég, mely nagy beruházások alvállalkozói közvetítésével foglalkozik. Forrás: www.3szek.ro


2014. október 8., szerda:

AUGUSZTUSBAN KEVESEBBET KERESTÜNK

Az országos bruttó átlagbér két százalékkal 2331 lejre mérséklődött a nyár utolsó hónapjában, a nettó átlagbér pedig 1683 lejre módosult (36 lejjel kevesebb, mint egy hónappal korábban).
Ágazati elosztásban a legnagyobb bért a kőolaj kitermelésében dolgozók kapták (bruttó 4484 lej), míg legkevesebbet a szállodai alkalmazottak vihettek haza (996 lej). A statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest viszont az országos nettó átlagbér 4,9 százalékkal növekedett, ez reál értékben (az inflációt is beleszámolva) 4 százalékos emelkedést jelent. Legnagyobb mértékben a gyógyszeriparban (13 százalék), illetve az autóipar egyes ágazataiban (11,3 százalék) csökkent a bér, de jelentős a textiliparban, a pénzügyi szektorban, az energiatermelésben és -forgalmazásban jegyzett mérséklődés is.

CSÖKKENT A SÖRFOGYASZTÁS

Kilenc százalékkal csökkent a sörfogyasztás az év első felében, a költségvetés emiatt 60 millió lejtől esett el – közölte a sörgyártók szövetsége. Közleményük szerint hat hónap alatt 7,3 millió hektoliter sört értékesítettek az országban, ez több mint félmillió hektoliterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A költségvetés-kiesés azért jelentős, mert az alkoholtartalmú termékek jövedéki adójának csaknem 60 százalékát adja, de jelentős az áfabevétel is. Az ágazat közvetlenül és közvetve közel 77 ezer munkahelyet biztosít, a befizetett adó és illeték idén 900 millió lejre rúgott – áll a közleményben. A helyzet rendezése érdekében az ágazat képviselői a jövedéki adó minimális szintre csökkentését javasolják.

MEGYEITANÁCS-ELNÖKÖKET VIZSGÁLNAK

Tizenegy, tisztségben lévő megyeitanács-elnök ellen indított eddig bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség. Legutóbb Aristotel Căn­cescu, Brassó megye első embere kapott idézést befolyással való üzérkedés gyanújával. Ez azt jelenti, hogy a megyevezetők mintegy negyede ellen folyik eljárás, az ügyészség szerint az okozott kár eléri a hárommilliárd lejt – közli a Ziarul Financiar.

ÚJ TÍZEZRES

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 végén megújított forint bankjegyeket bocsát ki, az új sorozat első címlete a 10 000 forintos lesz – olvasható az MNB honlapján. A forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt kezdődött. 1997 óta a korszerűség és a hamisítókkal szembeni előny megőrzése érdekében több alkalommal is sor került fejlesztésre az egyes veszélyeztetett címleteken. A megújított bankjegysorozat első címleteként kibocsátott 10 000 forintos számos korszerű biztonsági elemmel rendelkezik. Az első pillantásra nem érzékelhető – műszerekkel, gépek detektoraival ellenőrizhető – dimenzióban teljes a megújulás: az új címlet mind saját korábbi változatától, mind más címletektől könnyedén megkülönböztethető. A bankjegy papírjában olyan – fény felé tartva, átnézetben látható – vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik, és az MNB betűk mellett, biztonsági szálon is olvasható a 10 000 értékjelzés. A nemzetközi tapasztalatok, bankjegyfejlesztési ajánlások szerint egy nemzeti valuta bankjegysorozatának technológiai korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét jellemzően öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű a készpénzforgalom szereplői számára is tapasztalható változtatást, fejlesztést végrehajtani.
Forrás:www.3szek.ro


http://profitcentrum.shp.hu.
webstatsdomain.org/
"Székelyföld gazdasági és pénzügyi függetlenségének megteremtése -  mindenfajta önrendelkezés és a társadalmi felemelkedés alapja" (fgy).

_______________________________________________________________________________

Adatok átnézve, frissítve: 2016 február  7, Vasárnap

 

GYERE LÉGY A CSAPATTÁRSUNK !

REGISZTRÁCIÓ UTÁN TITKOSÍTOTT, FONTOS INFORMÁCIÓKAT ÉRHETSZ EL, MELYEK GARANTÁLTAN SEGÍTENEK KISZABADULNI A MÓKUSKERÉKBŐL ÉS ELINDÍTANAK AZ ANYAGI FÜGGETLENSÉG, A SIKER, A JÓLÉT ÖSVÉNYEIN:

1. Milliókat érő üzleti ötletek
2. Egyetemi hallgatóknak UNIVERSITAS - hasznos tájékoztatás
3. Befektetési opportunitások - üzleti lehetőségek
4. Bizalmas infók a honlaptulajdonosról
5. Pénzügyi ismeretek, trükkök, módszerek, melyekre feltétlenül szükséged van
6. Ingyenes anyagokat, hasznos ajándékokat tölthetsz le
7. Itt találod a "Sikerreceptek az anyagi függetlenség megvalósításához" című nagysikerű előadásomat is, melyet céljaidnak megfelelően szabadon felhasználhatsz.

 

VÉSZJELZÉS

A következő link alatt közölt bejegyzéseket szigorúan tilos megtekinteni ! Nagykorú látogatók számára ugyanis kimondottan károsak ! 

Csak milliomos jelölteknek !

------------------------------------------------------------------------------------------------------

2016.03.29

HÚSVÉTI NEVETÉS

Kattintsatok az alábbi linkre, azután vigyétek az egeret a megjelenő tapsifüles hasára. Minden kedves ismerősnek, rokonnak, barátnak és ismeretlen követőnek önfeledt, boldog húsvéti nevetést kívánok !

http://eztnezdmeg.com/simogasd-meg-a-nyuszi-hasat-es-kacagni-kezd-kellemes-husvetot/
..............................................................................................................................................
2016 február 23
AZ ÚJRAINDÍTHATATLAN ROMÁNIA, AVAGY A "TAHÓSÁG" ÖRÖKSÉGE

Amint fogynak a jók, átveszik a helyüket a tahók. Ez Románia egyik legnagyobb baja. Doru Pop remek és ugyancsak elgondolkodtató szövege.

Társadalmunk „újraindítása” nem lehetséges, mert nem rendelkezünk emberi erőforrásokkal. A jelenlegi Románia nagy gondja a demográfiai kiüresedés. Katasztrófánk biológiai jellegű, ami kegyetlen politikai következményekhez vezet. Azzal, hogy erre az újraindításra várunk, azt bizonyítjuk, hogy hiszünk a semmiből előbukkanó csodákban.

Cinikusan hangzik, de ez a szomorú valóság:
Romániának nincsenek emberei,


nem rendelkezik génállománnyal ahhoz, hogy más legyen, mint ami most. Romániát háromszor fosztották meg legjobb emberi erőforrásaitól. Remek emberektől, bátor férfiaktól és intelligens nőktől, jól képzett polgároktól és néhány nemzedék alatt kinevelődött értelmiségiektől, akiket vagy meggyilkoltak, vagy elmenekültek ebből az országból. Közömbösen asszisztáltunk legjobbjaink biológiai megtizedelésének.

A nemzetek és a népek nem feneketlen zsákok, genetikai merítési lehetőségük nem regenerálódik a végtelenségig. A politikai elméletben létezik a politikai demográfia fogalma, mely azt vizsgálja, hogy milyen hatásokkal járnak a társadalom egészére a népesség struktúrája szintjén bekövetkező változások.
Egyes politikai rendszerek vagy a társadalmi működési zavarok nem érthetők meg a népességen belüli dinamika tanulmányozása nélkül. Példátlan demográfiai átalakulásoknak vagyunk a tanúi az egész világon, a demográfiai egyensúlyhiányok pedig mindig globális és regionális konfliktusokhoz vezetnek. Az Adevărul blogoldalán már írtam a férfiak és nők közötti demográfiai kiegyensúlyozatlanságok hatásáról, valamint ezek következményeiről a jelenkori demokráciára nézve.
.
Szerző: Doru Pop
A cikk folytatása itt olvasható:
http://milliomosiskola.blogspot.ro/2016/02/az-ujraindithatatlan-romania-avagy.html#more
Vagy itt:
http://foter.ro/cikk/20160222_az_ujraindithatatlan_romania_avagy_a_tahoosag_oroksege
..........................................................................................................................................................
2016.02.07

A „BÉRELJEN FÉRJET ! " VÁLLALKOZÁS ÉS MOZGALOM

Sok nő szingli, elvált, özvegy, vagy ha van is élettársa, férje, az lehet hogy annyira elvont értelmiségi, hogy képtelen beverni a falba akár egy szöget is, vagy egyszerűen nem ér rá. Sok nőnek férfire, de nem férjre van szüksége. A lakásban adódó teendőkhöz, mint amilyen pl. a függönykarnis vagy függöny felrakás, kisebb javítások, szerelések, karbantartás, nem kell mesterember, szakmunkás, hanem csupán egy erős férfikéz.

Idegen férfiakat hívni a lakásba azonban nagyon kockázatos, a szomszédot pedig nem lehet mindig megkérni. A nőknek ezt az állandó problémáját oldja meg Amerikában a Rent-Ahusband (Béreljen férjet) vállalkozás, amely viharos sikert aratott a nők körében.

A vállalkozás kitalálója egy ügyes ezermester, aki felépített egy korrekt, leinformált ügyes ezermesterekből álló hálózatot, és most már szinte egész Amerikában segíti a nőket.

Kitakarítják a garázst, felakasztják a képeket a falra, kitisztítják a légkondicionálót, beépítik a verandát, megjavítják a rossz konnektorokat, a csatornát, tologatják a bútorokat, elvégzik a tavaszi nagytakarítást, megjavítják a csempét, kilincset, eltávolítják a hulladékot, lomokat, és korrektül szólnak a lakás tulajdonosnőnek, ha úgy látják, hogy egy-egy speciális feladatra mesterembert kell hívni, vagy a mesternek szakszerűen elmagyarázzák hogy mit kell megjavítani. A nők katalógusból választhatják ki a nekik legszimpatikusabb „férjet", és általában a választás egy életre szól, hiszen mindig adódik valami teendő a lakásban.

A Béreljen Férjet vállalkozás Amerikában mozgalommá nőtte ki magát, és a cég alapítója sokszor ad interjút, sőt írt egy könyvet is „Hogyan kell kielégíteni a nőket?" címmel. Az alapító gondolkodott rajta hogy Európára is levédesse az ötletet és franchise-ként árulja, de végül arra jutott, hogy elég nagy falat neki Amerika. Már így is nagy utat tett meg, hiszen ezt a vállalkozását a munkanélküliségből hozta létre.

Véleményem szerint, ha Európát kihagyta az úriember, nem ártana, ha valamelyik bátor atyánkfia itt Székelyföldön felkarolná az ötletet és amennyiben sikere lenne mind a 28 tagállamra kiterjedő vállalkozást építhetne belőle.

Gecsei Katalin gyűjtése és fordítása.
http://www.rentahusband.com/services.htm....................................................................................................................................................................................

2016.02.07

TEHÉNLÍZING - SAJÁT SAJT AZ ASZTALRA

A svájci Tehénlízing (Kuhleasing.ch) vállalat tehenet ad bérbe a városlakóknak, amelynek a részleteit a vállalkozás honlapján keresztül lehet letárgyalni, és Interneten lehet megkötni a lízing szerződést.

A bérlők az általuk lízingelt tehén tejéből készült sajtot kapnak. A cégnél bérbeadásra tartott 100 tehénből még 28-at lehet lízingelni évi 245 euróért, a többi már elkelt. Egy bérlő évente 60 -120 kilogramm sajtot kap. A vevőktől azt is várják, hogy évente egy napot személyesen is dolgozzanak az alpesi farmon, ami miatt a tehénlízing vállalkozást nem lehet világméretű globális vállalkozássá fejleszteni. Viszont egyre több holland és dán farmer is alkalmazza ezt a gazdálkodási formát és látja el a fogyasztókat és éttermeket exkluzív, különleges és jóízű termékekkel.

Ha Svájcban és más országokban lehetséges nálunk miért ne lehetne? Reménykedem, hogy akad egy ügyes székely legény, aki meg tudja szervezni, hogy ilyen önmegvalósító vállalkozása is legyen Erdélynek, Székelyföldnek.

Gecsei Katalin gyűjtése és fordítása
Forrás: springwise.com blog


Profitcentrum fényképe.

...........................................................................................................................................................
2015. 12. 13
LEGYEN MINDEN JÓHISZEMŰ KERESZTÉNYNEK A FÖLDÖN,
NAGY ÖRÖM A SZENT KARÁCSONY ! KELLEMES ÜNNEPEKET !
.
"Ha valaki nem születik angyalnak, el kell sajátítania az angyaltant.
Az első évben megtanul együtt érezni és belebújni a védenceibe.
Érzi a fájdalmaikat, féli a félelmeiket, együtt sír és nevet velük.

"Ha valaki nem születik angyalnak, el kell sajátítania az angyaltant.
Az első évben megtanul együtt érezni és belebújni a védenceibe.
Érzi a fájdalmaikat, féli a félelmeiket, együtt sír és nevet velük.
Kép: Farkas Gézáné-Magdi, Google+
.
A második évben megtanul szeretni. Ez már nemcsak érzés, hanem értés is.
Nem elég érezni, érteni is kell a másikat: ez az igazi szeretet.

A harmadik évben megtanulja a távolságtartást. Azt, hogy nem szabad valakit túlszeretni. Nem szabad bárkinek, bármikor odaadni magát - naiv módon, elolvadóan. Nem szabad túl jónak lenni.
Ha úgy alakul, hátra lépve, okosan kell szeretni.

A negyedik évben azt tanulja az angyal, hogy nem elég a szeretet, a lágyság, a kedvesség és az okosság. Nem elég a tisztánlátás sem.
Az angyal küldetéséhez erő kell!
A felnőtt angyal démonokkal küzd, és ehhez fegyver kell.

Az utolsó évfolyamon kardot adnak a kezébe. Lángpallost. Legyőzhetetlen csodafegyvert, amelyet ritkán használ. Sohasem támad vele, de megvédi az igazságot, és a tanítványait. Az érett angyal tudja, hogy nemcsak a Jónak, a Rossznak is hatalma van. Tudja, hogy a fény mellett ott a sötét, és a teremtés drámai alkotás. Küzdeni kell. Szüntelenül harcolni."

Müller Péter


2015.10.28

EURÓPA LEGSZEGÉNYEBB ORSZÁGA LETT ROMÁNIA

Olvasgatom a különböző országok életszínvonaláról közzétett elemzéseket, jelentéseket és nem bírok eléggé csodálkozni, hogy az a jobb sorsra érdemes 19,6 milliós közösség, Románia, mely 2007 január 1-vel kezdődően teljes jogú tagja lett az Európai Egyesült Államoknak(Európai Unió), a szegénységi ráta tekintetében első helyen szerepel.
Foto: Adevarul.ro
A Nemzeti Statisztikai Hivatal(INS) adatai szerint, az európai közösség 28 állama közül, ebben az országban négy állampolgárból egy rendkívül komoly anyagi nehézségekkel, nincstelenséggel mondhatni mély szegénységgel küzd. És a helyzetet mérsékelni képes megtakarítási lehetőségekről gyakorlatilag nem is lehet beszélni, hisz „virágzó” nemzetgazdaságunk szegénysorban élő tagjainak, évről évre csökkennek a tartalékai. Egy hazai normál család vagy háztartás esetében is meglehetősen kevés, mindössze havi 50 euró lehet az a megspórolt pénzösszeg, melyet a nehezebb időkre félre tudnak tenni. Az említett intézmény adataiból az is kiderül, hogy egy romániai háztartás átlag jövedelme alig haladja meg a 2.500 lejt, mellyel szemben az átlag költségek értéke eléri a 2.270 lejt, ami a számítások elvégzése után 231 lej havonkénti megtakarítást mutat.
.
A cikk folytatása ide kattintva érhető el !
.
2015-10-21:
Demeter J. Ildikó:

ENYHÜL A ROMÁN-MAGYAR VISZONY

Számos pozitív elem létezik a román–magyar kapcsolatokban – jelentette ki tegnap Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hozzátéve, hogy erre a viszonyra elsősorban stratégiai partnerségként tekint. A román diplomácia vezetője szerint vannak ugyan megoldatlan kérdések a két ország viszonyában – mint például a román–magyar kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyve, amelyről a felek 2011 óta tárgyalnak –, de a két országnak számos közös projektje van. Aurescu nyilatkozatát Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megerősítette: bár a két ország viszonyában sok még a megoldandó kérdés, egyértelműen látszanak a pozitív jelek, és Magyarország teljes mértékben nyitott arra, hogy Romániával pragmatikusan, normálisan együttműködjön. Bogdan Aurescu az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban jelezte: nem kívánja újranyitni a vitát a migránsok megállítására tervezett magyarországi kerítésről; ez a vita adott pillanatban nagyon heves volt, de a magyar–román határon nem épült kerítés, és ebben a pillanatban nincs is kézzelfogható ok a megvalósítására. Arra a kérdésre, miszerint Románia milyen stratégiával viszonyul ahhoz, hogy az utóbbi időben Magyarország – az újságíró meg nem indokolt megfogalmazása szerint – „ellenséges volt Romániával és több EU-tagállammal szemben”, Aurescu azt felelte: Romániának nyugodtan kell válaszolnia, de ő mindenekelőtt stratégiai partneri viszonyként tekint a két ország kapcsolatá­ra.

A cikk folytatása itt érhető el

2015. október 13., kedd

Nobel-díjat ért a szegénységkutatás

Fotó: AFP/Princeton University/Larry Levanti
Fotó: AFP/Princeton University/Larry Levanti
.
A skót származású Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdászprofesszora kapta idén a közgazdaság-tudomány legmagasabb szakmai elismerését, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be a Svéd Tudományos Akadémia. Deaton pro­fesszor az elismerést a fogyasztás, a szegénység és a jólét elemzéséről szóló munkásságával érte el.
Angus Deaton professzor a világban létező extrém szegénység, a kevesebb, mint napi egy vagy két dollárból élők felmérésének technikájáról és az adatok megbízhatóságáról folytat kutatásokat, különös tekintettel az indiai National Sample Survey által végzett háztartási felmérésekre. Dea­ton kutatásai emellett kiterjednek a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseire és nemzetgazdasági hatásaira is.
Forrás: www.3szek.ro
.
A cikk folytatása itt érhető el

........................................................................................................................................................................................

2015.10.11

PÁLYAORIENTÁCIÓS SZAKTANÁCSADÓK TOVÁBBKÉPZÉSE
FELSŐSZOMBATFALVÁN

Tizenhét pályaorientációs szaktanácsadó továbbképzése vette kezdetét, és fejeződött be sikeresen (kitűnő eredményekkel) az elmúlt hetek folyamán (2015.09.28 - 2015.10.3) Felsőszombatfalván, ahol csodálatos környezetben elméleti és gyakorlati oktatás közepette, új képességek elsajátításának lehettünk tanúi. Az elméleti ismeretek elmélyítése, szakszerű gyakorlati feladatok megoldásával vált teljessé, hisz a résztvevők a Felsőszombatfalvi Pályaorientációs Tanácsadó Központ létrehozásával zárták tevékenységüket.

A továbbképzésen több megye szakemberei képviseltették magukat. A tanfolyam megszervezésére és kivitelezésére a Kovászna Megyei Munkaerőfoglalkoztatási Ügynökség által futtatott CONSENS nevű projekt keretén belül került sor, a POSDRU 165/5.2/S/143203 számú szerződése alapján, melyet az Európai Unió Szociális Alapjaiból finanszíroznak. Jó magam, mint az ügynökség oktatói szakcsoportjának tagja, kurzusvezető előadó minőségben vehettem részt. Csodálatos élményekkel lettem gazdagabb, nagyszerű emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni.

2015. július 16, Csütörtök

SIF RÉSZVÉNYESEK FIGYELEM !
OSZTALÉK FIZETÉS 2015

Bizonyára kedves olvasóim, követőim mindannyian emlékeznek azokra a reményteli, ígéretes időkre, amikor Romániában az ország vezetői megszervezték az első nagy vagyon elosztási akciót, melyet ma már egyszerűen privatizációs nagy átverésnek nevezhetünk. A nemzeti nagy privatizációról beszélek, melynek keretében minden 18 életévét betöltött állampolgárnak privatizációs szelvényeket adományoztak. Ezek az értékpapírok ( kuponok) az országban fellelhető összes kereskedelmi társaság teljes vagyonának a 30%-át tartalmazták és az értékkezelő öt alapot, mint FPP( Fondul Proprietatii Private) még 1992-ben létrehozták. Ennek az öt alapkezelőnek a portfóliójába került az említett 30%, mindeniknek 6% leosztva. Négy évvel később, 1996-ban ezek a magán vagyon kezelő alapok befektetés kezelő társaságokká alakultak át. Azóta nevezik őket SIF-eknek. SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 és SIF5. A kezdőtőke befizetése több millió kisrészvényes tömeges csatlakozásával jött létre, akik a befektetési szelvényeiket jegyezték, mint tulajdon rész ezeknél a SIF-eknél. A csatlakozás pillanatában törvény szavatolta, hogy azon részvényesek, akik valamilyen okból nem veszik fel a nekik járó osztalékot,

A cikk folytatása itt érhető el

Hektikus pálya (Az erős lej egy évtizede)

2015. június 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Július elsején lesz tíz éve annak, hogy az erős lejt bevezették Romániában. A négy nullás vágás következtében olyan fizetőeszköz került forgalomba, amelynek rövid, alig hétéves életet ígértek. Az euró bevezetése azonban elmaradt, mi több, immár a céldátum is a messzi homályba vész.

Nőtt a munkanélküliség (Hírbörze)

2015. június 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az első negyedévben 6,7-ről 7,4 százalékra nőt a hazai munkanélküliségi ráta – áll a statisztikai intézet tegnapi jelentésében. A férfiak körében magasabb, 8,4 százalékos, a nők esetében pedig hatszázalékos a mutató, városon kevéssel több a regisztrált munkanélküli, mint falun. Az ország aktív lakossága 8,89 millió személyre tehető, ebből 8,23 millió alkalmazott, 655 ezer regisztrált munkanélküli. A foglalkoztatottság aránya a férfiaknál 66,8, a nőknél 51,4 százalék, városon és falun ez az arány csaknem egyforma (59,5, illetve 58,7 százalék).
Forrás: www.3szek.ro
2015.06.06

Fenntartható fejlesztések a farmokon és a mezőgazdaságban

Feltétlenül nézzétek meg az alábbi link alatt található kis filmet, és próbáljunk meg visszaemlékezni apáink, nagyapáink természetbarát munkájára és igyekezzünk cselekedni, amíg nem késő !

A jövő farmja

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

2015.05.05

AZ ÉGI SPORTCSARNOKOK BAJNOKAI, KARCSI BÁCSIT ÁTIGAZOLTÁK MINDÖRÖKRE !

Áros Károly halálára

Nem hiszem, mert nem is akarom elhinni, hogy újabb jó barátunkat szólította magához a világmindenség teremtője. Mégis meg kell barátkoznom a szomorú hírrel. Bármennyire meglepő és fájdalmas a bejelentés, Nagymohai Áros Károly barátunkat, kollégánkat, a kiváló sport szakértőt elszólították, átigazolták mindörökre, az égi sportcsarnokok, csillagok fényében gyakorló bajnokai. Ismét alá kell vetnem magamat a világháló egyik legnépszerűbb közösségi oldalán, a percenként változó fényképek között, könyörtelenül fel-fel bukkanó, lélegzet elállító, bénító képtelenségnek. Eszerint Áros Károly sportújságíró, közíró, és lexikonszerű tudásanyaggal rendelkező sportszakértő, a sepsiszentgyörgyi Háromszék című független napilap jeles újságírója és szerkesztő bizottságának tagja, 2015 május 1-én, pénteken, szolgálat teljesítés közben tragikus baleset áldozata lett. Ezt követően Marosvásárhelyre szállították, de nem tudták megmenteni, szombaton eltávozott az élők sorából. A Szent György Napok sportrendezvényein résztvevő egyik önkéntes egyesület mentőautója gázolta el tolatás közben, amikor Erdély legismertebb sport tudósítója, Nagymohai Áros Károly, két kamion közül figyelmetlenül kilépett. Éppen a sportolók fogadására igyekezett.

Néhány perccel a baleset után ott sétáltam a központ, különböző utcáiba felállított kereskedő- és kézműves bódéi, kifeszített sátrai között, három éves kis unokám, Magorka, aprócska kezét fogva, mutogattam neki a város ünnepére elkészített milliónyi csecse-becsét, amikor gyanús berregéssel a helikopter magasba emelkedett....

Folytatása itt olvasható. Kattints ide !

2015.04.30

Új világrend ellened és az emberiség ellen

Érdekes információk az Új világrenddel kapcsolatban.

Érdemes megnézni, az alábbi linkre kattintva !

https://www.youtube.com/watch?v=1rkiCn7SOfU&feature=youtu.be

........................................................................................................................................................

2015.03.26

A ROMÁN ÁLLAMRA NEM SZÁMÍTHATSZ
NEKED KELL KISPÓROLNOD A NYUGDÍJADAT

Ebben a gazdaságilag és pénzügyileg igencsak megpróbált, korrupciós botrányoktól, közpénzek horribilis összegeinek lenyúlásától hangos, bizonytalan eredeti demokráciában, senki sem gondolhatja komolyan, hogy az állami nyugdíjrendszer gondoskodik majd a polgárok anyagi és pénzügyi biztonságáról. Amikor néhány évvel ezelőtt a Háromszék Sikerakadémia című gazdasági rovatában megírtam, hogy az állami nyugdíjrendszer össze fog omlani, sokan azt állították, képtelenségeket beszélek. És lám elérkeztük abba a stádiumba, amikor Romániában a hivatalos statisztika szerint, amennyiben hinni lehet az adatközlő elemzőknek, bár az előző évekhez képest sokat csökkent, a nyugdíjasok száma, még mindig meghaladja az aktívan foglalkoztatottak létszámát és eléri az 5.350.000 –et. Ennek a ténynek azonban, nem igazán örülhet a hazai nagy közösség, ugyanis bármennyire meglepő, ebből a szép számból több mint öt millió ember 1000 lej alatti nyugdíjjal rendelkezik. A többiek (350.000) közül csupán csak néhány százan kapnak 2000 lej fölötti öregségi juttatást. Országunk tehát - melynek kormányzói dollármilliókat irányítanak különböző, titokzatos hálózatokon keresztül a poligarcha maffiózók magánszámláira – azon államok közé sorolható, amelyekben legalacsonyabbak az öregkori juttatások, de általában minden jóléti mutató tekintetében, a sereghajtók közé tartozik. És a továbbiakban sem várhatunk jobb, biztatóbb eredményeket.

Mi a teendő? Személyre szabott gazdasági és pénzügyi tanácsadáson megbeszélhetjük, ha időpont egyeztetésre jelentkeznek itt: foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjanak ezen a mobil számon: 0752648537.

Tegnap került a kezembe egy nyugállományba vonuló, kedves könyvelőnő végzése. A “decsizió” arról tanúskodik, hogy az ilető hölgy összesen 35 év és 10 hónap munkaidővel rendelkezik. A becsületesen, megszakítások nélkül ledolgozott, több mint negyed évszázadra, mely alatt az állam rabszolgájaként tengette irigylésre egyáltalán nem méltó életét, mindössze 710 lej nyugdíjat kalkuláltak. Mivel átszervezési okok miatt munkanélkülivé vált és az 58 évet meghaladta, a munkanélküliség szorításában vergődő munkaerőpiacon, az ő korában semmi esély a további alkalmazásra, kérte az előrehozott nyugdíjazását, így a teljes összeg 45%-át indulásból el is veszítette (penalizálás). Így a nyugdíjazási korhatár eléréséig mindössze 400 lej havi juttatást inkasszálhat. Na, ebből próbáljon megélni az Napisten gyermeke, Székelyföldön !

Tudnia kell minden becsületes munkából élő halandónak, hogy a jelenlegi román vezetésre, az általános gazdasági és pénzügyi stratégiákat kényük-kedvük szerint manipuláló politikusokra, következés képpen az aktuális román államra nem számíthat. Mindenkinek magának kell öregkori létfenntartásáról gondoskodnia. Ki kell gazdálkodnunk a későbbiekben beinkasszálható, saját nyugdíjalapot, különben a végelszegényedés, az éhezés csapdájába találhatjuk magunkat.

Mi a teendő? Személyre szabott gazdasági és pénzügyi tanácsadáson megbeszélhetjük, ha időpont egyeztetésre jelentkeznek itt: foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjanak ezen a mobil számon: 0752648537.

......................................................................................................................................

2015. március 11., szerda

Gerendi Gábor emlékére
MUNKÁRA HÍVTA MINDÖRÖKRE, EGY CSILLAGOK KÖZTI
BUSZÁLLOMÁS

Hihetetlennek tűnik, de 2015 március 6-án, pénteken, elment az élők sorából. Az örök béke paradicsomába költözött a kiváló férj, apa, és nagytata, a mindig segítőkész szomszéd és jó barát, GERENDI GÁBOR, aki gyakran ültetett a bőség asztalához minden közeli és távoli ismerőst, szomszédot, rokont, igazán hű és „rossz” barátot. Igaz rosszak nem igen voltak az ő életében, csak a „Szép asszonyok rossz barátok” című dalban, melyet gyakran dalolgattunk, ha olykor görbe estéken, az általa készített finom borból kortyólgatva, együtt politizáltunk. Makacsul hitt abban, és többször nyomatékosította is: „meglátod Főcze barátom, két év múlva itt autonómia lesz”. Sajnos többé már nem állíthatja, kiragadta közülünk a halál. Itt hagyott búcsú nélkül mindenkit a biztos kezű autóbusz vezető, volt „buszállomás” főnök, és a háromszéki üzleti világ, értékteremtő vállalkozóinak kreatív szellemével megáldott képviselője. Gabi bácsi a cégtulajdonos, a Gerendi Trans KFT ügyvezető igazgatója. A mindig vidám és aktív, jó humorral rendelkező, környezet esztétikában rendkívül tehetséges és igényes ”nagy tervező”, és leutánozhatatlanul ügyes kivitelező.

Néhány napja még kinn állt a járdán, háza előtt. Dolgos kezében szakszerűen csattogott az olló. Hozzáértő kertész módjára metszette csendben , a járda mellett, a gyepen didergő fűzfa „elté- vedt” hajtásait. Visszavágta, átszabta, szépítgette ágait, hogy mire kivirul ismét a rügyfakasztó kikelet, jó irányba indulva új életre keljenek. Nőjenek nagyra, erősödjenek meg, hogy ha váratlanul beköszönt a láng sugarú nyár, gyönyörű lombkoronát fejlesztve a kiszáradás ellen hatékonyan védekezhessenek. Munkájába merülve így ügyeskedett, de pillanatra megállta keze, mikor melléje érve ráköszöntem. „Merre jártál ?” – kérdezte. És rögtön hozzá tette:” Úgy-e nem haragszol, ha beszélgetés közben folytatom... Most csak egy kicsit megnyesem ezeket a fákat, de hozok majd helyettük két értékesebb, virágzó csemetét és ki fogom cserélni. Csak éppen érjenek már véget az utcánkban a javítási munkálatok”. Kérdésére, elmondtam neki hol jártam, miben ügyeskedek, de képtelen vagyok érvényesülni, nincs aki segítsen. Rögtön két nevet is adott, kiket keressek meg az ügyemben, aztán megállapodtunk abban, hogy pár nap múlva ismét elmegyünk a Kolcza vendéglőbe, és ahogy szoktuk, két üveg sör mellett kibeszéljük az utóbbi idők eseményeit, változásait. Gabi bácsi tartott ahhoz, hogy mielőtt erre sort kerítenénk, hívjuk meg a Székely Nemzeti Múzeum gazdasági vezetőjét is, mert nagyon szereti az ő társaságát is. Nem volt semmi kifogásom, beleegyeztem, kezet ráztunk. Gerendi Gabival ez volt az utolsó találkozásunk.
.

 

2015.02. 23

Nyílt levél Csaba testvérhez

Krisztusban szeretett, kedves testvéreim !
Csaba testvér !


A termelésben és szolgáltatásokban szerzett 35 év gyakorlati tapasztalattal rendelkező közgazdász vagyok. Műszaki tudományokban doktori fokozattal és 17 év egyetemi oktatói - kutatói háttérrel a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Egyetemen (BBTE Kolozsvár), 12 év vállalkozói múlttal valamint a Gazdasági és Társadalmi Felemelkedés Regionális Egyesületében, mint önkéntes, 17 év életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadói "prakszissal", meglepetten és tanácstalanul állok itt, közösségi  létünk valós és fájdalmas tényei előtt, és módfelett aggódom, mert csupán “takaréklángon” tevékenykedhetek ebben a jobb sorsa érdemes, haldokló világban.

A gazdálkodás kifejezés sokkal komplexebb tevékenységet takar, mint ahogy azt a kedves kommentelők, Csaba testvér kézdiszentléleki facebookos bejegyzésed alatt érintik, de nem a filozófiai megközelítés, a kutatások és a többezres kötetet kitevő szakirodalom bemutatása a fontos, csak azt szeretném megvilágosítani, hogy egy értelmiségi ember és a gazdálkodás között nem létezik semminemű ellentét. Magam is értelmiségi vagyok, de az egyszerű gazdálkodás szintjén 26 ár területen minden évben több száz kg, egészséges zöldséget és gyümölcsöt termesztek a családomnak. Ezt mindenki megteheti, de vajon mi van azon túl?

Van egy egész gazdálkodási univerzum, melynek ismerete kötelező minden olyan ember számára, aki saját sorsát a kezébe szeretné venni és lelki, erkölcsi, anyagi függetlenségben, jólétben szeretne élni. Létezik mikro szintű egyéni és családi értékgazdálkodás, háztartás gazdálkodás, időgazdálkodás vagyongazdálkodás, vállalatgazdálkodás, készletgazdálkodás, állami költségvetés gazdálkodás, világszintű erőforrás gazdálkodás stb. De minek is folytassam, ha személy szerint nem ezek miatt vagyok szomorú? Ezeket mind, mind el lehet sajátítani, annak függvényében, hogy kinek mi az érdeklődési köre. Én viszont azért csodálkozom és vagyok lehangolódva, mert az emberek úgy csinálnak, mintha mindenhez tökéletesen értenének, és eszük ágában sincs a dolgokat hitelesen megtanulni. Annál inkább szeretnek laikusként is a szakértő szerepében tetszelegni. A közelmúltban egy asztaltársaságban szemtanúja voltam egy olyan “előadásnak”, melyet egy műszaki rajzoló tartott egy sebész főorvosnak, arról, hogy miként kell a vakbélműtétet megfelelően elvégezni. Miközben az előadó tudálékoskodó szakmai arroganciájától kivert a hideg verejték, azon gondolkodtam, mi történhetett ezzel a világgal, hogy mindenki mást csinál, mint amihez igazán ért?
.

 

2015.02.18

Az áldozatok leginkább menekültek
(Emberkereskedelem és kényszermunka)


Éhezők a világon  – nincs menekvés...
Éhezők a világon – nincs menekvés...
.
Világszerte 50 millió ember menekül a háború és az erőszak elől, többen, mint bármikor a második világháború óta. A papírokkal nem rendelkező menekültek számára a legvonzóbb, de egyúttal az egyik legveszélyesebb úti cél Európa. 2000 óta 22 ezer menekült halt meg aközben, hogy a Földközi-tengeren át megpróbált Európába jutni. Ugyanebben az időszakban a világban összesen 40 ezer menekült vesztette életét.
Emellett a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint világszerte csaknem 21 millió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) államainak állampolgárai között pedig csaknem hárommillió elszenvedője van az emberkereskedelemnek és a kényszermunkának. Főleg menekültek, közülük is a nők és a gyerekek esnek leginkább áldozatul – fejtette ki William Swing, az IOM vezetője az EBESZ emberkereskedelemről tartott november eleji bécsi konferenciáján.
A helyzetre megoldást egy humánus határnyitási politika jelentene – mondta Swing. Véleménye szerint a megelőző intézkedések eddig nem sok eredményt hoztak a kizsákmányolás ilyen formájának visszaszorítására, a büntetőeljárások még kevésbé.
Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt, és olyan új formái jelentek meg, mint a prostitúció, a kényszermunka, a szerv­kereskedelem és a koldulás – nyilatkozta az osztrák hírügynökségnek Madina Dzsarbuszinova, az EBESZ emberkereskedelem-ellenes különmegbízottja. Az emberkereskedők igencsak kreatívak, és mindig megtalálják annak újabb formáit, hogy haszonhoz jussanak – mondta. Hangsúlyozta: az emberkereskedelem olyan modern kori rabszolgaság, amely szorosan összekapcsolódik a szegénységgel, hiszen azok válnak áldozatává, akik rossz anyagi körülményeik elől akarnak menekülni. Olcsó munka­erőként használják ki őket vagy prostitúciónak esnek áldozatul.
A szervezett bűnözésnek e formájára jellemző, hogy nemcsak a tetteseket, hanem az áldozatokat is igen nehéz megtalálni. Ezért az egyik főtéma az áldozatok felkutatásának kérdése. A tanácskozás foglalkozott a probléma etikai hátterével, és kitért arra is, hogy az áldozatok miképp kerülhetik el a megbélyegzettséget. A konferencián témaként szerepelt továbbá a munkaerő-kizsákmányolás kérdése – az EBESZ különmegbízottja olyan magatartási kódex kidolgozását szorgalmazta, amelyet a vállalatok önkéntes alapon követhetnek. (MTI)
.
Forrás: Háromszék, 2015. január 8.,
csütörtök, Család

..................................................................................................................................................................................

2015. 01. 11 Ezt tudnotok kell !

JANUÁR 1-TŐL EMELKEDETT A MINIMÁL BÉR

Mibe kerül ez a vállalkozóknak ?

A 2011 december 11-én megjelent 902-es számú Hivatalos Közlöny, Első részében közzétett 1091/2014-es Kormány Határozat előírásainak megfelelően, 2015 január 1-vel kezdődően a román nemzetgazdaságban az eddigi 900 lejről, bruttó 975 lejre emelkedik. Ezt követően 2015 július 1-vel lép majd érvénybe az újabb emelkedés, ami eléri az 1050 lejt. Ez a változás konkrétan azt jelenti, hogy havonta 168,667 óra ledolgozott átlag munkaidőért, 5,781/óra lejt kell minden munkáltatónak (vállalkozónak) alkalmazottai számára kifizetnie. Július 1-vel kezdődően viszont, ha ugyanannyi ledolgozott munkaórával számolunk, akkor a kifizetendő bruttó órabér 6,225 lej/óra értékre emelkedik.

Azok a munkáltatók, amelyek nem fizetik a törvényesen megszabott kötelező minimal bért 1.000 és 2.000 lej közötti büntetésre számíthatnak !

Mibe kerül ez a vállalkozóknak ?

Az alkalmazottak számára mérsékelt pluszértéket, megnövekedett bevételt könyvelhetünk el, aminek következtében enyhén emelkedhet a vásárlói kedv, ami serkenti a fogyasztást, hisz közgazdasági alaptétel, hogy a fogyasztók mindig jövedelmeik függvényében hozzák meg racionális gazdasági és pénzügyi döntéseiket. Ezt a folyamatot akár pozitív változásként is értékelhetjük a lassan kapaszkodó piacgazdaság körülményei között. Ami  a munkáltatók esetében viszont kissé más a helyzet, mert a változtatások azonnal érinteni fogjá  a vállalati költségvetést.  Itt a nagyobb minimal bér,  megemelkedett pénzügyi erőfeszítéseket, újabb kiadásokat, költségeket (esetenként veszteségeket) eredményez.

Az elvégzett számítások szerint a munkáltatók január elsejétől kezdve 91 lejjel többet kell előteremtsenek ahhoz, hogy minden egyes alkalmazott számára biztosítani tudják a minimal bért.Ez az érték magába foglalja a 75 lej emelést, melyhez hozzá kell tenni újabb 16 lejt az államnak járó illetékek, adók fedezésére. A 975 lejes havi minimálbér biztosítása tehát jelentős pénzügyi terhet jelent minden vállakozás esetében. Minden alakalmazottra 1.199 lejt kell összértékben előteremteni, melyből a kötelező levonások eszközlése után, csupán 724 lej nettó fizetést vihet haza minden alkalmazott. Az egy egészen más kérdés, hogy ennyi pénzből egy személynek meg lehet-e élni? Környezettől függ. Amennyiben 40 évesen is még mindig a szüleink hátán élősködünk akkor igen ! Másképp mindenkinek tehetségem hozzáértése és vérmérséklete szerint választania kell egy másodállást is vagy feladja a rabszolga sorsot és saját vállalkozást indít. Hogyan?

Ha vállalkozó vagy és vállalati diagnosis elemzést, fejlesztési stratégiát, piavépítést szeretnél vagy magánszemélyként vállalkozást akarsz indítani, de nem tudod, hogyan kezd el, keress meg itt foczedoki.phd@gmail vagy hívj a 0752 648537-es mobil számon, és az ötlettől az üzleti tervig, a vezetéstudomány titkaitól a nyereségesség megvalósításáig mindenben segítünk.

A második fizetésemelés, mely 2015 július 1-vel lépik hatályba,  újabb 93 lejt fog kivenni a munkáltatók zsebéből, ahhoz, hogy az 1050 lej havi bruttó minimálbért folyosítani tudják. Az alkalmazottak akkor is mindössze nettó 777 lejjel fognak hazatérni.

Összevetve a 2015-ben tervezett fizetésemelések költségeit, könnyen kiszámítható, hogy minden vállalkozás 184 lejjel kell többet fizessen az eddigi költségeknél,

Nézzük konkrétan, hogy néz ki egy kalkuláció:

Állami illeték,   Minimálbér        Min. bér              Min.bér

adók                   2014 - 900 lej    2015/I- 975 lej  2015/II - 1050 lej

NYA (CAS) – 15,8% 142 lej                     154 lej          166 lej

Munkanél. – 0,5%          5 lej                      5 lej               5 lej

Szab./indemn.- 0,85%    8 lej                      8 lej               9 lej

Gar.alap, fiz.- 0,25%      2 lej                      2 lej               3 lej

Eg.alap – 5,2%             47 lej                    51 lej             55 lej

Mun.véd.– 0,15-0,85%   4 lej                       4 lej              4 lej

Összes adóérték/cég    208 lej          224 lej         242 lej

Összkiadás/fizetés    1.108 lej        1.199 lej      1.292 lej

Ezen költségek mellett persze vannak még más kiadások is, amennyiben az Alkalmazotti Nyilvántartó (REVISAL) külső szolgáltató által végzett tevékenység. Erről legközelebb.

2014.december 17

JÖVŐRE HULLÁMVASÚTRA LÉP A GAZDASÁG

A világgazdaság jelenlegi állása szerint, különböző országok gazdasági elemzői, pénzügyi szakértői arra hívják fel a gazdasági megvalósítások területén érdekelt lakosság valamint a szakemberek figyelmét, hogy a 2007-ben kialakult nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságspirál továbbra is életben marad, mi több, meghökkentő folyamatok láthatnak napvilágot, melyek nagymértékben befolyásolhatják a 2015-ös esztendő globális gazdasági kilátásait, eredményeit. Steen Jakobsen a Saxo Bank vezető közgazdásza, aki minden év végén mérlegre állítja a fejlett világ megvalósításait és a következő esztendő fejlődési trendjeinek (irányainak) lehetséges forgatókönyveit is jelentős találati aránnyal előrevetíti, most azt állítja:

„megtörténhet, hogy a 2015-ös év kemény lesz, és lehet, hogy erre fogunk mélypontként visszatekinteni később”. Ezért is tartja fontosnak Winston Churchill ideillő mondatával kitartásra ösztönözni a világ gazdasági szereplőit, az aggregált (összevont) fizetőképes kereslet és a fogyasztás tekintetében meghatározó szerepkörrel rendelkező fogyasztók, többek között a székelyföldi és erdélyi családok, háztartások, vállalkozások és állami intézmények képviselőit. Az ominózus mondat így hangzik: „ha épen a poklon haladsz át, haladj tovább”.
Lássuk kissé részletesebben mi áll e mondat mögött. A néhány napja közzétett elemzés világosan értésünkre adja, hogy az elkövetkező időszakban, azaz 2015-ben elkerülhetetlenül hullámvasútra lép a világgazdaság. Ennek előjelei már érzékelhetőek, hisz elég ha nyitott szemmel tekintünk a jelenlegi állapotokra, anélkül hogy tévednénk megállapíthatjuk a következőket:

1. Mivel az infláció és a kamatlábak 1980 óta a legalacsonyabb történelmi szinten állnak, és a globális energia piac meglehetősen stabil, ami arra enged következtetni, hogy befektetési szempontból a 2014-es év utolsó napjaiban majdnem tökéletes feltételrendszer alakult ki a tőkebefektetésekre és az általános lendületre.

2. A kőolaj hordónkénti világpiaci ára is jelentős csökkenést mutat, és a tőkepiacokon észlelhető alacsony volatilitás (árfolyam változás) meglehetősen magas fokú biztonságérzetet keltett a befektetőkben, ami 2015-ben feje tetejére állíthatja a befektetési tranzakciókat.

3. Az elemzés kitér arra is, hogy időközben a bankrendszer saját háborúját vívja, a központi bankok vezetői a sorsdöntő gazdasági háború tábornokaivá váltak, intézkedéseik többnyire a kompetitív valutaleértékelések eszközeire korlátozódtak, ezáltal országhatáraikon kívülre exportálják a monetáris problémákat. Legbeszédesebb példa erre Japán, mely a globális piacok időszakos védelmének árán, infláció tekintetében egy robbanásveszélyes makrórégióvá vált, mert a való világ nem fogja ezt karban tett kézzel, egyszerűen elfogadni. A makrogazdasági és pénzügyi változásokba, a világfejlődés komplex folyamataiba lesz majd beleszólása. Hogy mennyire? Nézzük, mit állít ezzel kapcsolatban az elemzés:

“Láthattuk egy októberi kaotikus héten, hogy mennyire. Ha ez valamire is utal, akkor arra, hogy 2015 hullámvasútszerű lesz. A konkrét eszközök és a termelés rekordmélységben vannak. A papírpénzalapú befektetés kiszorította a termelő tőkét, miközben a vállalatokat aranyifjak és bankárok uralják. Elveszítjük a gyártás művészetét.

Mindeközben az Egyesült Államok ereje csökken, Kína felemelkedőben van, és amikor megváltozik a szuperhatalmak közötti hierarchia, annak a következménye a volatilitás és a háború.

Soha semmi sem biztos, és a megdöbbentő előrejelzések pusztán ujjgyakorlatok maradnak, amelynek során megpróbálunk tíz viszonylag vitatott és össze nem függő ötletet találni, amelyek a befektetési világot fenekestül felforgathatják. A legrosszabb forgatókönyvek és események elképzelésével több esélye van arra, hogy a zűrzavarban is megtalálja az utat, legyen az orosz fizetésképtelenség, pusztító vulkánok vagy egy internetes armageddon.

Mi itt a Saxo Banknál meg vagyunk győződve afelől, hogy a magasabb volatilitás és a változás felé történő elmozdulás már itt van, miközben a makroszintű gondolkodás az utolsó csatáját vívja, mielőtt újra megbízhatunk az emberekben, a gondolatokban, az oktatásban és a változásban – az üres ígéretek helyett”.

Az elemzés teljes szövege itt olvasható: http://storage.saxosoft.net/ceemt/OP-2015-emag-hu.pdf

Az elemzésben szereplő, meghökkentő előrejelzések:

Oroszország megint fizetésképtelen lesz
A vulkánkitörés megtizedeli a termést
A japán infláció eléri az 5%-ot
Draghi elhagyja az EKB-t
A vállalati kötvények felára megduplázódik
Az internetes hacking rombolja az online vásárlást
Kína 20%-kal leértékeli a jüant
A kakaó tonnája 5000 amerikai dollár lesz
Az Egyesült Királyság ingatlanszektora összeomlóban van
Brit kilépés 2017-ben

Érdemes elolvasni, nem csak közgazdász hallgatóknak szól !
Még egyszer a link: http://storage.saxosoft.net/ceemt/OP-2015-emag-hu.pdf

 

2014.11.16

ROMÁNIÁNAK SZÜKSÉGE VAN A NÉMET FEGYELEMRE !
URNAZÁRÁSIG SORSOD FÖLÖTT TE DÖNTHETSZ !

Romániában ma elnökválasztás zajlik. A román nemzet képviselőin kívül, minden felelősségteljesen gondolkodó és cselekvő magyar embernek a választásokon a helye. Hisz különösen a mai politikai játszmának a hazai magyar nemzeti közösség számára is tétje van. Ma urnazárásig kezünkbe vehetjük a sorsunk irányítását.

Kedves ismerőseim, barátaim! Több ezer volt, és ma is aktívan ténykedő egyetemi hallgatóm, honfitársaim! Arra buzdítalak, gyertek és cselekedjünk közösen, egy szebb, jobb és gazdagabb perspektíva megteremtése-, saját létünk, megmaradásunk érdekében.

Mint a gazdasági és pénzügyi világ fejlődési trendjeit jól ismerő, folyamatosan kutató és elemző egyetemi oktató, az eddig elért és világosan értelmezhető eredmények alapján, felelősségem teljes tudatában tájékoztatlak benneteket, hogy a központosított balkáni vezetés impotenciája miatt, a romániai magyarság életkörülményei nem kompatibilisek Nyugat Európa és a civilizált globális világ fejlődésével. Ezért haladásunk irányának száznyolcvan fokos fordulatot kell vennie, azaz közösségünk tagjainak a mai elnökválasztáson racionális, fegyelmezett és hatékony politikát kell támogatnia.

Amennyiben magyarságunk-, gyermekeink-, és az őket követő generációk jövőjét felelősségteljesen akarjuk megalapozni és hosszútávon biztosítani, percig sem feledkezhetünk meg a következő alapigazságról: Közösségünk gazdasági és pénzügyi függetlensége - melyet a közeljövőben konszolidált formában ki kell építenie - mindenfajta önrendelkezésnek (autonómiának) és a magyarság társadalmi felemelkedésének az alapja. Balkáni hazugságokkal, mellébeszélésekkel, politikai árulásokkal és minden komolyságot nélkülöző ígérgetésekkel ez természetesen lehetetlen. Summa summarum: Romániának föltétlenül szüksége van a németes fegyelemre ! Szavazzunk, hát a németekre !
Majdnem elfelejtettem megjegyezni: Angela Merkel vagy Johannis azért mégsem Iliescu !

2014.11.15, szombat

Románia nem szerepel a holnap országai között

novekedes

Mely országokban a legkedvezőbb a növekedési potenciál? Kik lehetnek a jövőbeli tőkebefektetések célpontjai? Thorsten Makowski a Wirtschafts Woche online hasábjain néhány jól elkülöníthető régiót azonosít.

A tízes listán Csehország a sereghajtó – esetében nagy előny a Németországhoz való közelség, a belső biztonság, az árfolyamstabilitás és a 143 milliárd dollár éves volument képviselő import. Negatívum a havi 2.275 dolláros, viszonylag magas átlagkereset, valamint a tavalyi 0,9%-os gazdasági visszaesés.

Lengyelország az előkelő második helyet foglalja el Európa legnagyobb bővülő piacaként. Az országba 2013-ban 248 milliárd dollárnyi tőkebefektetés érkezett, az import 207 milliárd dollárra rúg.

Magyarország Csehország előtt kilencedikként végez az összehasonlításban: bár a 87 milliárd dollárnyi importunk mélyen a „szomszédok” alatt marad, a csekély 0,2%-os gazdasági növekedés és a viszonylag alacsony átlagbér vonzó beruházási alternatívát jelent.

A közép-kelet európai versenyzők közös hátránya a kis népességszám, legalábbis a 120 milliós Mexikóval (6. hely) vagy az ötödik helyen befutó Törökországgal szemben. Utóbbi esetében a belső konfliktusokat, az Iszlám Állammal és a kurdokkal fennálló problémákat az évi 3,8%-os gazdasági növekedés, a 194 milliárd dolláros külföldi tőkebefektetés és a 243 milliárd dolláros import ellensúlyozza.

Algéria 3,1 %-os stabil és gyors gazdasági növekedéssel valamint alacsony bérekkel (1.150 dollár/hó) szerzi meg a lista nyolcadik helyét, bár Marokkóval (7. hely) együtt az OECD kockázati besorolásában csak a középmezőnyben helyezkedik el.

Ázsiát a negyedik helyen Dél-Korea, a harmadikon Indonézia képviseli. Előbbiben a gazdaság a 2.817 dolláros havi átlagkereset ellenére még mindig erőteljesen növekszik (tavaly 2,8%), az országkockázat pedig minimális. Nem úgy Indonéziában, amely viszont 5,3%-os GDP növekedéssel büszkélkedhet. Van is honnan növekedni: a havi átlagbér 800 dollár.

A dobogó tetején a 179 millió lakost számláló Nigéria végez. A vizsgált országok között itt számíthatunk a leggyorsabb növekedésre: 475 dolláros átlagbér mellett tavaly 6,2%-kal bővült a gazdaság. Ha Nigéria képes fenntartani politikai stabilitását, növekedési ütemét tekintve biztosan a felső ligában játszik majd, állapítja meg a cikk.

(FGY: Ami a székelyföldi fejlődési lehetőségeket is nagy mértékben befolyásolhatja: Románia nem szerepel a holnap országai között ebben a német elemzésben ! )

Forrás: Business Café
www.uzletiajanlatok.hu

 

Bővebben: http://www.wiwo.de/politik/ausland/zukunftslaender-das-sind-die-maerkte-von-morgen/10958166.html

............................................................................................................................................................

2014. november 12., szerda:
Pénz, piac, vállalkozás

Hírbörze

Fel kell tüntetni az illetéket
Márciustól kötelesek lesznek feltüntetni a hazai pénzintézetek a bankautomaták képernyőjén a tranzakciók, valamint más műveletek esetén számolt illetékek, kezelési költségek értékét.
Az erre vonatkozó rendeletet az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság dolgozta ki, a dokumentum a Hivatalos Közlönyben is megjelent. A rendeletet módosítással fogadta el a parlament: az eredeti elképzelés szerint a bankok által felszámolt díjakat abszolút értékben kellett volna feltüntetni, ehhez képest a végleges változat alapján a képernyőn százalékosan jelenik majd meg a pluszköltség. A rendelet nyomán a bankautomaták képernyőjén még a tranzakció elvégzése előtt fel kell tüntetni, hogy mekkora összegbe kerül a készpénzfelvétel, az átutalás, a számlafizetés, az egyenleglekérdezés, illetve bármely más szolgáltatás. Amennyiben az ügyfél a költségek tudatában mégsem kívánja elvégezni a tranzakciót, egyszerű gombnyomással visszamondhatja azt. Abban az esetben, ha az ügyfél nem annak a pénzintézetnek az automatájánál kívánja elvégezni a tranzakciót, amelyhez bankkártyája tartozik, a képernyőn mindössze az a figyelmeztetés jelenik majd meg, hogy a kezelési költségeket a kliens által kötött szerződés alapján számolják. A banki munkáltatók tanácsa korábban kifogásolta, hogy a kezdeményezők előzetesen nem egyeztettek velük. A bankok úgy vélekedtek, a megvalósítás is nehézségekbe ütközhet, az automaták módosítása ugyanis rendkívül költséges.

Nőtt a lehívott uniós pénzek aránya

Októberben 43,5 százalékra nőtt a Románia által lehívott európai uniós pénzek aránya – közölte a szakminisztérium. Jelenleg az ország még a 2007–2013-as költségvetési ciklusban rendelkezésére bocsátott keretből hívhat le támogatást, ugyanis Brüsszel két évvel, 2015-ig kitolta az összegek felhasználásának határidejét. A lehívás lassú ütemét jelzi, hogy 2012 májusában csak 7–8 százalék volt az úgynevezett abszorpciós ráta. Idén októberben több mint 5 százalékkal nőtt ez az arány, így elérte a 43,58 százalékot. Elsősorban a közlekedési ágazati operatív programban sikerült növelni a pénzek felhasználását. Eugen Teodorovici miniszter becslése szerint az év végéig Romániának sikerül meghaladnia az 50 százalékos abszorpciós rátát. Reményét fejezte ki, hogy a jövő év végéig, a határidő lejártáig, sikerül felhasználni a 2007–2013-as költségvetési ciklusban Románia rendelkezésére bocsátott uniós támogatás 80 százalékát.

Székely termékek Bukarestben

Az a szép – a szép ízek kiállítása címmel (a rendezvény román neve Ozosep) tartottak székely termékvásárt a múlt hétvégén a fővárosban. A Hargita Megyei Tanács Agrárkamarájának közreműködésével a Ro­mániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti fiókja szervezésében a főváros szívében, a Balassi Intézet udvarán huszonnégy termelő mintegy hetvenféle hagyományos módon elkészített terméket kínált a látogatóknak. Közöttük olyan különlegességeket, mint a vörösborban érlelt sajt, mazsolás vagy éppen csípős orda, természetes módon füstölt karaj, sonka és pisztráng, pityókás házikenyér, díszített mézeskalács, házi sütemény, illatos kézművesszappan, fajáték, népi motívumokkal ékesített ruhaköltemények. Az érdeklődők éhségüket már a helyszínen is csillapíthatták, az e célból kialakított vendégcsalogatóban friss gulyást szolgáltak fel, a hangulatot népzenével és néptáncbemutatóval emelték a szervezők.

Enyhe árnövekedés

Egy hónap alatt a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek – közölte a statisztikai hivatal, így októberben 1,44 százalékkal vásároltunk drágábban, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerárak ennél valamivel nagyobb, 0,6 százalékos növekedést mutattak, leginkább a zöldségfélék ára emelkedett (5,25 százalék), a szolgáltatások ára 0,2 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszeri termékek átlagára 0,1 százalékkal csökkent. Az éves infláció 1,54 százalékos.
Forrás: www.3szek.ro
......................................................................................................................................................
2014. november 6., csütörtök

Fenyeget az elszegényedés

Az Európai Unió lakosságának 24,5 százalékát, 2013-ban 122,6 millió embert fenyegetett a szegénység vagy a társadalomból való kirekesztettség az EU statisztikai hivatala, az Eurostat keddi közleménye szerint.
Az Eurostat módszertana szerint azt fenyegeti a szegénység, akinek havi jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát, komoly gondot okoz a megfelelő életkörülmények biztosítása (például közüzemi számlák megfizetése, bizonyos tartós fogyasztási cikkek megvásárlása), vagy tartósan problémája van a munkakereséssel.
2013-ban öt olyan tagállam volt, ahol a lakosságnak több mint harmadát fenyegette a szegénység. Bulgáriában 48 százalék, Romániában 40,4 százalék, Görögországban 35,7 százalék, Lettországban 35,1 százalék, Magyarországon 33,5 százalék volt ez az arány. A veszélyeztetettek aránya Csehor­szágban (14,6 százalék), Hollandiában (15,9 százalék), Finnországban (16 százalék) és Svédországban (16,4 százalék) volt a legalacsonyabb.
Az elszegényedés által fenyegetettek aránya 2013-ban kissé csökkent a 2012-es 24,8 százalékhoz képest, de fölötte van a 2008-as 23,8 százaléknak. 2008 és 2013 között a legtöbb tagállamban romlott a helyzet. Javulást csak Lengyelországban, Romá­niában, Ausztriában, Finnországban, Szlo­vákiában, Csehországban és Francia­országban tudtak elérni, míg Belgiumban stagnálás volt.
Tavaly a teljes EU-ban a lakosok 16,7 százalékát fenyegette a jövedelmi elszegényedés, 9,6 százaléknál volt gond a megélhetés körülményeivel és 10,7 százaléknak volt gondja a tartós munkahelyi elhelyezkedéssel. (MTI), www.3szek.ro
............................................................................................................
2014. november 6, csütörtök

A gyógyszer áldozatai

Több mint 400 ezer ember halálát okozza évente a gyógyszerek nem megfelelő használata Kínában, ennek hátterében a hamis gyógyszerek elterjedése mellett az általános tájékozatlanság húzódik meg.
A megdöbbentő statisztika a kínai Vöröskereszt becslésén alapul, s jelentős növekedést jelez az elmúlt évekhez képest. Az évi 400 ezer halálos áldozat a közúti balesetekben országszerte elhunytaknak csaknem kétszerese és a 2007-es adatok duplája.
A halálozás legfőbb okai között a nem biztonságos, hamisított, sokszor káros anyagokkal szennyezett gyógy­szerek szerepelnek. Ezeket egyes esetekben maguk az orvosok írják fel, akik alacsony fizetésüket ellensúlyozandó, különböző gyógyszercégek termékeinek használata mellett kötelezik el magukat. Emellett szintén magas a magukat orvosi felügyelet nélkül kezelők aránya – a betegek csaknem 90 százaléka szed recept nélkül gyógyszert. A kelet-ázsiai országban ugyanis egy megfázás esetén is kórházba kényszerülnek a betegek, ahol órákon át állnak sorban, feszült hangulatban. Sokan ezt elkerülendő egyenesen a gyógyszertárba sietnek, s maguk választanak az elérhető gyógyszerek közül.
A nem megfelelő gyógyszerhasználat mindenekelőtt a gyerekek és az idősek kö­rében szedi áldozatait. Egy korábbi felmérés szerint emiatt évente tízezer 2–7 év közötti kisgyerek süketül meg. (MTI), www.3szek.ro
.
.............................................................................................................

2014.09.10
Fiatal és Kezdő Vállalkozók Egyesülete:

“Online üzlet pénz és tudás nélkül” majdnem úgy hangzik, mint azok az ígéretek, amelyek túl szépek, hogy igazak legyenek.

Lea – aki mostanában a kommentes kérdések zömét megválaszolja – mutatta meg nekem az alábbi videót, amely nem mást ígér, mint amit a címben is lehet olvasni.

A videó egyetlen hátránya talán csak az, hogy angolul van.

A hölgy – Marie Forleo – stílusa egyértelműen amerikai, de ez ne ijesszen el senkit, mert számomra nagyon szimpatikus humorral vázolja, hogy mit kell tenni. És az egész a bevezetővel együtt is alig több, mint 5 perc.

Mindenképp érdemes megnézni. Kattints az alábbi linkre !

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LMzdVFPHYXE!

 

2014. augusztus 27., szerda: Pénz, piac, vállalkozás
www.3szek.ro
.
Az első ötven teljesítménye (Székelyföldi cégek)

Forrás: Omnibus
Forrás: Omnibus
Érdekes és a maga nemében úttörő elemzést, illetve adatsort tett közzé honlapján az Omnibus. A székelyföldi cég­katalógus már évek óta a történelmi székek cégadatait igyekszik a közvélemény elé tárni, ezúttal az ötven legnagyobb árbevételt megvalósító vállalat listáját, illetve rövid elemzést tett közzé.
.

............................................................................................................................................................

2014. augusztus 9., szombat: Hazanéző
Ovális pecsét (Dán disznó a Tündérkertben – Kézműves élelmiszerek nyomában Székelyföldön)

Erdély, ezen belül Székelyföld Európa egyik legérintetlenebb régiója. Tiszta levegő, nyugalom, vegyi anyagokkal nem szennyezett földek, dús havasi legelők – ideális körülmények a hagyományos gazdálkodáshoz. Több napon keresztül jártuk a térség városait és falvait, hogy jó minőségű, kézműves módszerekkel előállított élelmiszereket találjunk. A helyzet kétségbeejtő, de már vannak bizakodásra okot adó jelek.
Világszerte felértékelődnek a lehetőleg vegy­szer­mentesen, nem ipari módszerekkel előállított élelmiszerek. A Románia közepén lévő Székelyföld ideális terepnek tűnik erre: bőséges természeti erőforrással rendelkezik, biodiverzitása párját ritkítja, a földeket organikus módon művelik meg évszázadok óta. A bukaresti hatalom a rendszerváltás előtt és után is odafigyelt arra, hogy túl sok ipari létesítmény, beruházás ne érkezzék a térségbe, így a levegő és a víz tiszta maradhatott, és anyagiak híján vegyszerekkel sem szennyezték túl a földeket. Nem csoda, hogy a világ talán legismertebb biogazdája, Károly walesi herceg is felfedezte magának a régiót (híres  a zalánpataki példa). Egyszer még a román közszolgálati televíziónak is azt nyilatkozta: „Románia legjobb exportterméke Erdély”.

.
.
.
BIZTONSÁGI TARTALÉKALAP KÉPZÉSE VAGY                              
PÉNZÜGYI SIKERRECEPT SZÉKELYFÖLDI VÁLLALKOZÓKNAK
2014. 08- 05

Hosszú évek óta böngészem, olvasom és kutatom azokat a gazdasági és pénzügyi megoldásokat, módszereket, technikákat, trükköket, amelyek a fejlett nyugati társadalmakban lelki, szellemi és erkölcsi megelégedést, anyagi függetlenséget, gazdasági és társadalmi jólétet biztosítanak egyének, háztartások és vállalkozások számára, és amelyek a világ szegényebb régióiban is bizonyos szintű élénkülést hozhatnának, a sikerreceptek gyakorlatba ültetésével Székelyföldön is feldobhatnák az életkedvet, az önmegvalósító vállalkozások létrehozását, nyereséges működését és nem utolsó sorban a csődbejutás kockázatainak szakszerű kezelését. Dr. Tóth András pénzügyi szakértő anyagai között találtam is néhány nálunk is használható képletet, melyeket régióink jellegzetességeire formálva, az eltelt idők folyamán igyekeztem olvasóimmal, követőimmel megosztani. Hasznos írásait köszönjük, egyrészét a továbbiakban is igénybe fogjuk venni.

Már több helyen és alkalommal bemutattam a nyugati világ előrelátó mágnásainak javaslatait, melyek a pénzteremtés és pénzzel való hatékony gazdálkodás lehetőségeit taglalták. Ezek között kiemelt fontossággal bírt a 70/30-as pénzügyi szabály, mely arról szól, hogy minden egyes bevétel 70%-át költhessük csupán fogyasztói igényeink kielégítésére és a 30%-át biztonsági formák bevezetésével a következő képpen osztjuk le és kezeljük: 10% megtakarítás, 10% saját befektetési alap és 10% jótékonykodási tevékenységre. A fogyasztási alappal, a saját befektetési összeggel és a karitatív jellegű leosztással most nem foglalkozom, de felhívom minden székelyföldi vállalkozó figyelmét a 10%-os biztonsági tartalékalap létrehozásának fontosságára.

Engedélyezett fizikai személyek(PFA), korlátolt felelősségű társaságok(SRL), részvénytársa-ságok(SA) egyéni kisvállalkozások(II) stb tulajdonosai, szeretném a legkomolyabban a tudomásotokra hozni, hogy az, amit itt most olvashattok, jelenlegi vállalkozói életetek, és a cégeitek halála utáni feltámadásotok valamint életben maradásotok garanciája lehet !

Fontos megjegyzés:
az itt következő ajánlás magánszemélyek, családok és vállalkozások esetében egyaránt érvényes.

Mit kell tenned, mint az ügyben érdekelt ?
Amennyiben a fent említett felsorolásban szereplő valamely vállalkozással rendelkezel, de ha magánszemély vagy akkor is, miután ezt a jó tanácsot elolvasod, azonnal nyiss magadnak egy számlát, amit BIZTONSÁGI TARTALÉKALAPNAK fogsz elnevezni és minden kiváncsiskodó tekintet elől jól elrelytve, kivételes titoktartással fogsz „dédelgetni”. A mindennapi bevételeid 10%-át, gondolkodás nélkül a biztonsági tartalék számládra fizeted be. Valószínű gondolkodóba ejt, hogy ez a 10% sok-e vagy kevés a későbbi boldogulásodhoz, de elméleti és gyakorlati tapasztalataim alapján mondom se nem kevés, se nem sok. Bőségesen elég ahhoz, hogy egy véletlenszerű, előre nem látott összeomlás esetén életben maradhass, talpraállhass. Ezt az összeget olyan befektetési konstrukciókba különíted el, amelyek hosszútávú magas reálhozamokat biztosítanak számodra. Ez nem banki betét ! Ha érdekel a befektetési portfólio, itt jelentkezz foczedoki.phd@gmail.com személyes konzultációra. És most lássunk egy konkrét számításon alapuló, használható receptet:

Vegyünk egy székelyföldi, négytagú munkából és fizetésből élő családot, havi 3000 lejes nettó bevétellel. Mihelyt a pénz a kezükbe kerül azonnal, minden hónapban, félrerakják a 10%-ot. A titok nyittya abban áll, hogy aki megtudott mostanig élni nettó 3000 lejből, az észre sem fogja venni, hogy nettó 2700 lejből kell gazdálkodnia.
Nézzük a táblázatot:

1. Havi biztonsági tartalék összege : 3000 x 10% = 300 lej
2. Éves biztonsági tartalék összeg : 300 x 12 = 3600 lej
3. Öt év utáni tartalékalap összege : 3600 x 5 = 18000 lej
4. Tíz év utáni tartalék : 3600 x 10 = 36000 lej
5. Húsz év után : 3600 x 20 = 72000 lej

Amennyiben a példát tovább fejlesztjük, azzal a külömbséggel, hogy egy módosabb család esetét elemezzük ki, amely nettó 6000 lej bevétellel rendelkezik, rögtön látható, hogy az 1-5 pontonknál megjelenő eredmények a kétszeressére emelkednek, ezen az elkülönített biztonsági számlán.

Összegezve, az első család húsz év után minim 72000 lejes tartalékalappal, míg a módosabb család 72000 x2 = 144000 lej minim megtakarított összeggel fog rendelkezni. De azt is mindenki tudja, hogy családjaink alapítása 20-25 éves korban történik, de munka és életreményeink nem húsz évre szólnak, lesznek olyanok is, akik 30, 40 sőt, 50 évig maradnak aktívak és remélhetőleg emelkedő értékű bevételeket fognak inkasszálni.
Csak érdekesség képpen említem meg, hogy ilyen hosszú távon a számítások drámai változásokat mutatnak. Ötven év után az első családnak minim 180000 lej, míg a módosabb családnak a kétszerese, azaz minim 360000 lej tartalékalapja lehet. Ezek olyan számításokon alapuló tények, amelyekért érdemes még ma biztonsági tartalékalap számlát nyitani. És akkor még az évek során kialakuló értéknövekedésről, a mellérendelhető hozamokról nem is beszéltem. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a számla nem banki betét ! Bankjaink a jelenlegi gazdasági konjunktúrában majdnem negatív kamatot fizetnek. Ha érdekelnek a befektetési lehetőségek itt is jelentkezhetsz személyes konzultációra foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjál a 0752648537-es telefonon.

Állításaim alátámasztására segítségül hívom Dr.Tóth András anyaországi pénzügyi taácsadót, aki ezzel a megvalósítható tartalékalappal kapcsolatban a következőket írja: “Szerintem ennyiből már igazán telhet kellemes nyugdíjas évekre… És akkor még nem is szóltam arról, hogy egy ilyen családi vagy céges alap micsoda nyugalmat és biztonságot adhat! Nehéz egy életet úgy végigélni, hogy egy-két komoly anyagi válság ne essen meg: munkahelyváltás, céges csőd, stb. Ha jó helyen van a tartalékalap, és jól van menedzselve, akkor az ilyen átmeneti válságok jól kezelhetők.
A továbbiakban a cikkíró rákérdez, hogy valaki az olvasók közül járt-e mostanában Párizsban, Rómában, vagy bármelyik nagy nemzetközi turistacentrumban? Ha igen, akkor láthatták milyen korosztályból voltak az amerikai, meg a japán turistacsoportok, tipikusan a friss nyugdíjas korosztályból! És a magyar friss nyugdíjasok vagy amit én hozzátennék a Romániában kisemmizett idősek miért nem kószálnak tömegesen New York utcáin és miért nem másszák a Fudzsijamát? Lehet, hogy azért mert amit itt elmondtam, azt Japánban meg Amerikában már kamaszkorukban elmondták a helybélieknek az apjuk a konyhaasztal mellett?”

És vajon mi az amiben különbözik Székelyföld és Magyarország Amerikától? A szakemberek szerint az kedves olvasóim, hogy az USA-ban a családok 65-70%-a rendelkezik hosszútávú értékpapír alapú megtakarításokkal. Nálunk ez az arány kb. 1% vagy Székelyföldön annyi sincs. Hát te, kedves volt diákom, ismerősöm, barátom melyik csoporthoz tartozol? Ha szeretnél erről beszélgetni kérj egy személyes konzultációt itt: foczedoki.phd@gmail.com.
.
Dr. Főcze Gyula, közgazdász,
egyetemi oktató, életstratégiai, gazdasági
és befektetési tanácsadó.

AZ EUROPROGRESS EGYESÜLET, MINT TANÁCSADÓ ONG,
AZ AVOCATNET-EN IS ELÉRHETŐ

http://www.avocatnet.ro/Iulius_1956

 

CSALÁDI PÉNZÜGYEK DIAGNÓZISA ÉS VÁLSÁGTERÁPIÁK
2014. július 23

Kedves olvasóink, ügyfeleink ! Mielőtt 10 pontban emlékeztetnélek benneteket, hogy a Profitcentrum pénzdíjas üzleti tanácsadással is foglakozik, szeretném ha tudnátok, hogy ti, azok a fiatalok, akik a pénzteremtés és az anyagi függetlenség elérésének módszereivel kapcsolatban hozzánk fordultatok bizalmas tanácsokért, számunkra a legfontosabb partnerek vagytok. Hálásan köszönjük, hogy megelőlegeztetek a bizalmatokkal. Biztosítunk benneteket és leendő ügyfeleinket, hogy az elkövetkező időszakban is magas szinvonalú, minőségi szolgáltatásokkal állunk rendelkezésetekre.

Gondjaitok vannak a személyes vagy családi pénzügyekkel? Te is lehetsz a pénzteremtés nagymestere. Érdekelne, hogyan segíthetünk ?

Átfogó pénzügyi vizsgálat elvégzésével, mely a következő diagnózis elemeket és terápiákat tartalmazza:

1. Jövedelmei forrásaid azonosítása;
2. Kiadásaid valósághű elemzése;
3. Bevételnövelő források keresése, rögzítése;
4. Kiadások csökkentése, lefaragási lehetőségek megkeresése;
5. A költségvetési többletképzés lehetőségeinek összeírása;
6. A benned lévő gazdasági és pénzügyi géniusz felszabadítása, gyarapodási alternatívák;
7. Befektetési szabályok bevezetése: a meggazdagodás képlete öt szóban, és a 70/30-as szabály gyakorlati alkalmazása;
8. Az anyagi védettség, és -biztonság stratégiájának elkészítése;
9. Az anyagi függetlenség tervének összeállítása;
10. A családi kassza számítógépes nyilvántartása, az excel táblázat kitöltése és állandó követése.

Amennyiben személyes gyarapodásod gondolata foglalkoztat és szeretnél tapasztalt életstratégiai, gazdasági és befektetési szakértőktől tanácsot kérni, időpont egyeztetés végett fordulj hozzánk bizalommal az europrogress@yahoo.com , a foczedoki.phd@gmail.com , a http://www.avocatnet.ro/Iulius_1956
e.mail címeken vagy a 0752648537/es telefonon.

Mennyibe kerül a tanácsadás? Az első konzultáció, mely tulajdonképpen egy általános ismerkedő beszélgetés lesz, mindenki számára ingyenes !
Ha úgy dönt, hogy továbbra is igényli a segítségünket, a részleteket megbeszéljük. Tizenhat évig, mint civil kezdeményezést ingyen csináltuk, és senki sem panaszkodott, hogy drága lenne. Most amikor 2014-től kezdődően pénzdíjasak lettek szolgáltatásaink, remélem senki sem fog leteremteni, hogy igen olcsón dolgozunk !

2014. július 23., szerda: Pénz, piac, vállalkozás

Rohamosan nő az államadósság

Négy év alatt két és félszeresére nőtt a román állam adóssága: az idén májusban 60 milliárd eurós tartozás már a belső nemzeti össztermék (GDP) 40,8 százalékát tette ki – írja a Ziarul Financiar, amely szerint ehhez főként az a rekordértékű, közel 20 milliárd eurós hitel járult hozzá, amelyet 2009-ben vett fel Románia a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól.

A gazdasági válság kezdete, 2008 óta 48 milliárd euróval nőtt az adósságállomány, és a gazdasági növekedés csak tavaly érte el a válság előt­ti szintet, azaz a 140 milliárd eurót. A portál szerint az eddig felhalmozott adósság egy részét nyugdíjakra és fizetésekre fordította az állam, nagy részét pedig a negyed- és féléves deficitcélok betartására áldozta, háttérbe szorítva ezzel a beruházásokat. Tavaly év végén a GDP 42,5 százalékára rúgott az államadósság, a megszólaltatott szakértők azonban úgy vélik, a következő években valószínűleg 40 százalék alá csökken, efölötti értéket ugyanis már aggasztónak tartanak a befektetők. Aurelian Dochia elmondta: a válság előtt Ro­mánia az egyik legkevésbé eladósodott ország volt, és most sem áll olyan rosszul, hiszen vannak a GDP 80, sőt, 100 százalékáig leterhelt államok is. Az állami beruházások helyzete azonban nem túl biztató: szükségességüket min­denki elismeri, de ez „mese” marad mindaddig, amíg az állami költségvetés nagy részét folyó kiadások emésztik fel, a pénz közel 70 százaléka bérekre és nyugdíjakra megy el – figyelmeztetett.

Forrás: www.3szek.ro

 

ILYET MÉG TE SEM LÁTTÁL: LÍRAI KÖZGAZDASÁGTAN
FIATALOKNAK
CSALÁDALAPÍTÁSHOZ - FELTÉTLENÜL KATTINTS IDE ÉS
OLVASD EL !
- 2014.03.21


Dr. Főcze Gyula PhD, közgazdász, társult egyetemi oktató egyesületek, alapítványok, vidéki oktatási központok, ifjúsági szervezetek, nyugdíjas klubok, egyházak stb. meghívására személyesen tart vetítettképes előadásokat. Ezek lehetnek saját portfolióból vagy a megrendelő által javasolt témák. Minden kérést, javaslatot elfogadunk, ami az öngondoskodás, az önmegvalósítás, az anyagi függetlenség és társadalmi jólét témaköréhez tartozik. Szakértőnk életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadó.

Többek között,
Számitástechnikai és Elektromérnöki Doktori Iskolával (A műszaki tudományok doktora),
Közgazdaságtudományi Akadémiával (ASE - Pénzügy, Biztosítás, Bank, Tőzsde < pénzügyi és könyvelési menedzsment> szakosítás),
Vezetéstudományi Főiskolával (Kis és Közepes Vállalkozások Általános Menedzsmentje)
Tizenhat éves egyetemi oktatói tapasztalattal (Babes-Bolyai Tudományegyetem)
Tizenkét és fél esztendő vállalkozói gyakorlattal és
Tizenhat év önkéntes tanácsadói karrierrel rendelkezik.

Előadásai, szemináriumai interaktívak, szórakoztatóak és hasznosak.
Hívják meg bizalommal.


0. 01. 2014

ELEMZÉSKÖZPONT - A TŐZSDE MISZTIKUS VILÁGA - KATTINTS IDE !

Egyik legszínvonalasabb európai Tőzsdeiskola. Tulajdonosai, trénerei szakszerű tudással rendelkeznek. Megtalálható itt minden, ami az anyagi függetlenség megvalósításához nagymértékben hozzájárul. Vannak itt ingyenes és fizetős tanfolyamok, könyvek, CD-ék, videók, webináriumok, stb, stb. Aki rövid időn belül milliomos akar lenni, az Elemzésközpont szakértőinek tanácsait, és tanfolyamait kövesse.

............................................................................................................................................................

 

A legjobb befektetés az oktatás –
beszélgetés dr. Főcze Gyula közgazdásszal –

Szerzõ: Hírmondó |  A cikk megjelenésének dátuma: 17/01/2014

Dr. Főcze Gyula közgazdász: A mai fiataloknak meg kell tanulják, hogy az élet sok nagy kudarcra épülő apró sikerből tevődik össze


Sikerreceptek az anyagi függetlenség megvalósításához címmel tartott előadást Baróton dr. Fő­cze Gyula sepsiszentgyörgyi egyetemi adjunktus, közgazdász. Előadása végén megkérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy fiataljaink nem vállalkoznak itthon, inkább külföldi, alkalmi munkából tartják fenn magukat.


– Sajnos, sem az iskolában, sem a főiskolákon, sem az egyetemeken nem tanulják meg fiataljaink, hogyan kell a pénzzel bánni. Nem tudják, mit jelent egy jó üzleti terv, bár az egyetemeken már kezdtek üzletiterv-versenyeket szervezni, de a gyakorlati oktatás, amiről annyit beszélünk, nem valósul meg. Felkészülnek a tanárok, elmondanak mindent, de nagyon sok esetben – az elemi iskolától az egyetemig – olyan tantárgyakat tanítanak, melyeknek az életben soha hasznát nem veszik. A gyakorlati kérdésekkel, melyek a fiatalokat előbbre vinnék életcéljaik megvalósítása felé, senki nem foglalkozik.

– Nem lehetne ilyen tanfolyamokat szervezni számukra?

– A legjobb befektetés mindig az oktatás, de nem az a lényeg, hogy mindenféle fölösleges tantárgyat végigtanítsanakk, hanem olyan tanfolyamokat kellene szervezni, amelyben megtanulnak egy helyzetet kezelni, ahol azt mondják nekik, holnaptól meg kell éljenek a család támogatása nélkül, jöjjenek egy ötlettel, hogy mit szeretnének. Akkor már elgondolkodhatnak azon, hogy mihez is értenek, mire vannak felkészítve, milyen eszközeik vannak, amikkel pénzt lehet szerezni
.

– Pedig vannak tehetséges fiataljaink…

– Vannak, de a mai fiatalok olyanok, mint a denevérek, 23 órakor ébrednek, és 5-kor fekszenek. Márpedig, aki nappal nincs jelen, nem látja, mi történik körülötte, és nem akar megvalósítani valamit, az nem tud hasznot hozni sem családja, sem a társadalom számára, eleve kudarcra van ítélve. Nyugaton megmagyarázzák, hogy az élet sok nagy bukásra épülő apró sikerből tevődik össze.

– A nyugati társadalom egy jóléti társadalom. Nálunk miért nincs így 25 év kapitalizmus után?

– Mi 25 év alatt nem voltunk képesek azzal foglalkozni, ami minket önmagunkká tett volna. Az állam egy nagyon rosszul gazdálkodó irányítási forma, nem lenn szabad a keze alá adni a gazdaságot, a pénzügyi világot. A nagyértékű beruházásokra szánt pénzeket mind ellopják, ez az igazság. Nemzeti politika szintjére emelték a lopást, ez a példakép. Erre a fiatal azt mondja, veszem a kalapomat, és elmentem. És igaza van.

– Mi lenne a megoldás?

– Mint már mondtam, a legjobb befektetés az oktatás lenne, az hamar megtérül, ha az embereket a helyes irányba tereljük. De jelenleg nincs reform az oktatásban, pártok szintjére bontották és alacsonyították a teljes oktatási rendszert, mely egyébként idejét múlta. Ezen kellene társadalmunknak mielőbb változtatnia, akkor talán az eredmények is jelentkeznének.

Böjte Ferenc

............................................................................................................................................................

 

2014.01.03
Ezt feltétlenül nézd meg - Csuda dolgokat rejt a jövő
Katt a szövegre !

Románia és a jóléti index 2013-ra - kattints ide !


Milliomos elmme - milliomosok iskolája
-   2013. dec. 31

Fordította Kajárik Béla angolból

...Az emberek azt szokták mondani: "Nem az a fontos, hogy mennyit keresel, hanem, hogy mennyit tartasz meg." Ez nem egészen így igaz. Amennyit keresni tudsz, az valóban fontos. Legalább ennyire igaz az, is, hogy mennyit vagy képes megtartani - valamint az, hogy mennyit fektetsz be. Mind a három tényezőnek a helyén kell lennie, hogy meggazdagodhass.

Olvasd tovább itt: Ízelítő a milliomossá válás titkaiból

...Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy "Csak egy jó befektetést kell tudnom eszközölni, és már sínen is vagyok." Nem, ez nem fog így bekövetkezni - azért, mert ha a pénzed gyorsabban nő, mint te magad, akkor el fogod azt veszíteni!

A pénzed összege, csak olyan mértékben fog tudni növekedni, mint amilyen fejlődésre te képes leszel. A fejlődésed mértékének minden esetben meg kell előznie a keresetedét. Abban a pillanatban, amikor felhagysz a fejlődéseddel, a pénzed is csökkenni kezd. Lehet, hogy ennek a jeleit csak néhány hónap múlva fogod tapasztalni, de biztos lehetsz benne, hogy be fog következni.

Ha viszont egy jó nagy pénzes ládának megfelelő mértékben sikerül önmagadat fejlesztened, akkor a pénz dőlni fog hozzád. Kénytelen ezt tenni. Ha ez a szándékod, és ha kigyomlálod azokat a bizonyos gyomnövényeket, mivel a világmindenség utálja a légüres teret, sürgősen be fogja majd tölteni a keletkezett űrt.

Hozz létre egy jó nagy pénzesládát, és ha az a szándékod, hogy gazdag legyél, a világmindenség tele fogja tölteni ezt a pénzesládádat pénzzel. Ez a kötelessége, nem tehet mást, ugyanis ez a természetéből következik.

"Érdemes megszabadulni a hiedelmeinktől és a korábban beépült gátlásainktól,
amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy sikeresek legyünk!"
(Chris Widener: "A kőbezárt angyal" című könyve)

Olvasd tovább itt: Ízelítő a milliomossá válás titkaiból

 

Meglepő tények a szegényekről és gazdagokról egy gazdag
ügyfeleket kutató svájci bank elemzéséből

2013.dec.31

Magyarországon egy átlagos felnőtt személyes vagyona körülbelül hatmillió forintra rúgott az idén – derül ki a Credit Suisse éves jelentéséből, a Global Wealth Reportból. Ennek kevesebb, mint fele lehet ingatlan, vagyis a svájci bank szerint átlagosan 2-3 millió forint parkolhat egy-egy ember bankszámláján vagy befektetési számláján.

Ez egyébként jelentősen több, mint tavaly ilyenkor, amikor 12 százalékkal kevesebb vagyonnal rendelkezett a magyar lakosság, amely – ezek szerint – egészen jól elkezdett magára találni a válság óta. Hasonlóan a lengyel, azerbajdzsáni vagy amerikai polgárokhoz, amelyeknek a vagyona hasonló arányban nőtt tavaly ilyenkorhoz képest.

További információk az alábbi címeken.

Link:  Global Wealth Report

Angol nyelvű


Forrás: http://fn.hir24.hu

............................................................................................................................................................


LEGYÉL TE IS MILLIOMOS !  LEGYÉL TE IS TŐZSDECÁPA !


Dr. Főcze Gyula, okl. közgazdász, a Babes-Bolyai Tudományegyetem társult  adjunktusa - vezetéstudományi, gazdasági,  és befektetési tréner, a magyarországi  http://www.elemzeskozpont.hu hivatalos partnere, Sepsiszentgyörgyön  beindította a

SZÉKELYFÖLDI TŐZSDECÁPÁK ISKOLÁJÁT

A fölösleges elméletet nélkülöző gyakorlati oktatás, MT4-es kereskedési platformok segÍtségével, valós piaci adatokkal, Demó számlákon, virtuális tőkével történik. Így  a tanulási időszakban senkinek semmilyen vesztesége nem keletkezik.

Lépj be Te is abba a rendszerbe, mely megközelítőleg 4 trillió USD értékű napi forgalommal, milliók életét változtatta meg a világon. Ha érdekel a titokzatos Tőzsde, és a Devizakereskedés (Forex), mint rendkívül izgalmas, nem kockázatmentes, de megfelelő szakmai tudással hatékonyan kezelhető pénzteremtő lehetőség, ne habozz, jelentkezz időpont egyeztetésre a  0752 648537-es telefonszámon  vagy   az europrogress@yahoo.com e.mail címen.


Ne feledd a tőzsdei kereskedés nem szerencsejáték ! Egy nagyon komoly pénzügyi szakma, melynek gyakorlása, akár az orvosnak, az ügyvédnek, a mérnöknek a hivatása - alapos felkészülést igényel. Tarts velünk és Te is lehetsz befektető, tőkepiaci részvény kereskedő, forexbróker vagy akár multimilliomos tőzsdecápa, ha megtanulod  a "skalpolást", a profi daytraderek (naponbelüli) vagy swingtraderek(hosszútávú) kereskedési trükkjeit, majd egy nyugati ECN brókernél valódi pénzzel élő számlát nyitasz, és jól alkalmazod élesben is a kockázatkezelés demó számlákon begyakorolt technikáit.

Oktatási Program: Munkanapokon 10 - 17

Szolgáltatások ára:
Időpont egyeztetés, regisztráció:  ingyenes.
Bevezető, személyes konzultáció: 6 óra, 10–16:100 lej.
Alapozó szeminárium, kereskedési gyakorlatok: 3 nap, 10 – 17: 300 lej.
Soknak tűnik ? Ha elsajátítod a kereskedés szabályait, ezt a pénzt percek alatt visszaszerzed.

Munkanélkülieknek, diákoknak 50%-os kedvezmény !
(2012.04.27)

............................................................................................................................................................

 

KIEMELT SZÉKELYFÖLDI INFORMÁCIÓ

Kattints e linkre és látogasd meg Attila király utódainak gyönyörű örökségét, a Székelyföldet - Virtuális Székelyföld


KÖNYVEK MILLIOMOS JELÖLTEK SZÁMÁRA

Pongor üzleti könyvek és - Klikkelj rá !

a Bagolyvár Kiadó sikerkönyvei: 

Kapható könyvek listája, letölthető excel táblázatban - Klikk a szövegre !

Vállalkozások gazdaságtana -  Klikk a szövegre !

 

Más infó:

A pénzteremtés legnagyobb titka -  Klikk a szövegre !

 

WORLDOMETERS - FOLYAMATOS FRISS ADATOK

HA ÉRDEKELNEK FÖLDÜNK LEGFONTOSABB, GLOBÁLIS INFORMÁCIÓI, A VILÁG NÉPESSÉGE, KORMÁNYZAT ÉS GAZDASÁG, TÁRSADALOM ÉS MÉDIA, KÖRNYEZET, ÉLELEM, VÍZ, ENERGIA ÉS AZ EMBERISÉG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA KATTINTS IDE ! Feltöltve: 2013.06.05 - Klikk a szövegre !

 

Ha hiteles szakdolgozatot, gazdasági elemzést, magiszteri vagy doktori disszertációt akarsz készíteni, akkor jó helyen jársz. Az alábbi link alatt nagyon sok hasznos információt találsz.

IDE KATTINTS !  EUROSTAT ADATOK - TÁBLÁZATOK MAGYAR NYELVEN


Az Eurostat kész táblákkal is segíti ingyenes adatbázisának felhasználóit. Ezeket a táblákat az Eurostat támogatásával most magyar nyelven is rendelkezésre bocsátjuk. A táblák listája folyamatosan bővül. A táblázatokhoz rövid magyarázatok is tartoznak, amelyek segítik a mutatók hátterének, számítási módjának megértését.

 


 

 


 
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

2 hozzászólás

Admin [ 2015-08-22 15:35 ]

Tricia Taylor hozzászolása Google fordítással:

Tricia Taylor [2015/06/29 22:14]

Helló, A nevem Tricia Taylor, itt élek Indonéziában, én vagyok az élő bizonyíték, hogy mi (Ashley Business Finance) megtörtént az életemben, mielőtt most keresem a kölcsön kezdeni az én dolgom már elpusztult, elmentem egy kölcsönt cég internetes nem különböznek a farok végén figyeltek rám. Én csalt és csalás, amíg nem került kapcsolatba a (Ashley Business Finance), akik képesek hitelezni néhány valódi pénzt kértem tőlük RP 250 millió kevesebb, mint 48 órával azután, hogy a rendes eljárásban csak 5% -a az összes virágot akarom, hogy megfeleljen én kifizetések minden hónapban, meglepve a legnagyobb hitelek ki számomra, szövődmény nélkül, közvetlenül a saját bankszámlájára bocsátottam, és íme most én dolgom van hátra, és jól működik, minden hála Istennek, aki hozta Ashley Pénzügyi Üzleti út állok tanúként az élet today.believe akkor ez az egyik megbízható hitel cég tudom ajánlani, hogy anyone.for több kérdéseivel kérjük Ashley Business Finance révén, ashleybusinessfinance@gmail.com és akkor is írj nekem a triciataylor982@gmail.com, ha szüksége van fontos információkat Egyéb, kívánok sok szerencsét.Tricia Taylor [ 2015-06-29 22:14 ]

Halo, Nama saya Tricia Taylor, saya tinggal di sini di Indonesia, saya bukti hidup dari apa (Ashley Bisnis Keuangan) telah dilakukan dalam hidup saya, sebelum sekarang saya sedang mencari pinjaman untuk memulai bisnis saya sudah hancur, saya pergi ke perusahaan pinjaman online yang berbeda pada tidak ekor akhirnya adalah perhatian dengan saya. saya ditipu dan scammed tidak sampai saya datang di kontak dengan (Ashley Bisnis Keuangan) yang mampu untuk meminjamkan sejumlah uang nyata saya diminta dari mereka RP 250.000.000 dalam waktu kurang dari 48 jam setelah prosedur normal hanya 5% bunga semua itu inginkan saya untuk bertemu pembayaran saya setiap bulan, mengejutkan terbesar saya pinjaman dikeluarkan kepada saya tanpa komplikasi langsung ke rekening bank saya saya disediakan, lo dan lihatlah sekarang bisnis saya sudah kembali dan berfungsi dengan baik, semua berkat bagi Allah yang membawa Ashley Bisnis Keuangan perjalanan saya berdiri sebagai saksi hidup today.believe kau itu adalah salah satu perusahaan pinjaman dapat diandalkan saya dapat merekomendasikan untuk anyone.for lebih pertanyaan silahkan hubungi Ashley Bisnis Keuangan melalui, ashleybusinessfinance@gmail.com dan Anda juga dapat menulis saya di triciataylor982@gmail.com jika Anda membutuhkan informasi penting lainnya, saya berharap yang terbaik keberuntungan.

ADOMÁNYOK
2014.08.05.

A Donate gombra kattintva tetszőleges összegeket adományozhattok. Anyagi támogatásotokkal hozzájárultok újabb értékes infotermékek elkészítéséhez, közléséhez, programjaink működéséhez. Köszönjük.


OKTATÓ ANYAGOK
2014.01.30.1. Hogyan kereskedjünk deviza és részvénypiacokon

2. Hétköznapi traderek technikái: Forex skalp

3. Hétköznapi traderek technikái: Swingtrade Kereskedés

4. Hétköznapi traderek kereskedési technikái: Forex Daytrade


Fontos
A Tőkepiaci Kalendáriumban követhető adatok és devizapiaci hírek mozgatják naponta az árakat. Hírbejelentés előtt egy-két órával ne nyiss se Long (vételi) se Short (eladási) poziciót !

Tőkepiaci Kalendárium.php


OLCSÓBB LEHET A VÍZ
2015.10.22.

A kormány 24-ről 9 százalékra csökkentheti a víz általános forgalmi adóját a mezőgazdaság támogatása érdekében – jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint „ez lenne a legmegfelelőbb lépés annak érdekében, hogy az országnak működőképes öntözőrendszere legyen”. Példaként említette, hogy hasonló kezdeményezéssel állt elő a szlovák kormány is.
Az öntözőrendszerek újjáélesztése kapcsán hetek óta politikai vita dúl Bukarestben. Miután az alsóház elutasította azt a törvénytervezetet, amely egymilliárd eurós támogatást írt elő a hálózat felújítására – az NLP képviselői nem szavazták meg a szerintük gyanús és átláthatatlan tervezetet –, Victor Ponta miniszterelnök bejelentette: sürgősségi kormányrendelettel fogadnák el a dokumentumot. Az idei szárazság és az öntözőrendszer hiánya miatt több milliárd eurós kár keletkezett a romániai mezőgazdaságban. Forrás: ( A Krónika cikke alapján www.3szek.ro)
ÉRTÉKEK TALÁLKOZÓJA
2015.10.21.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományai és feladatai alapján idén is megszervezi az év legfontosabb vállalkozói eseményét, a Vezető Kovászna Megyei Vállalkozások Díj átadási ünnepségét. A sorrendben 22. gálaestre holnap, október 22-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben kerül sor. A részvételhez szükséges regisztráció még lehetséges – közli a kamara –, 15 hely maradt szabadon, a mai nap folyamán lehet jelentkezni a www.ccicov.com honlapon vagy a +40 745 085 842-es telefonszámon. A kamara idén 742 vállalkozást díjaz, a toplistán szereplő vállalkozások összforgalma 2014-ben 3247 millió lej (724 millió euró) volt, ami a megyei összforgalom 62,98 százaléka. Ez 1,94 százalékos növekedés 2013-hoz képest. A megye gazdaságában először volt a legnagyobb hányada az iparnak, elérte a 42,53 százalékos arányt, 10,78 százalékkal növekedett 2013-hoz képest. A Vezető Kovászna Megyei Vállalkozások Díj átadási gálaestjét az Értékek találkozója mottóval rendezik meg.
Forrás: www.3szek.ro
EURÓPÁBAN SEM RÓZSÁS A HELYZET
2014.07.23.

Az európai helyzet az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a következő: az eurózónában az előző negyedévhez képest 92,7 százalékról 93,9 százalékra, a 28 tagállamban pedig 87,2 százalékról 88 százalékra emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság. Görögország vezet 174,1 százalékkal, Olaszország következik 135,6 százalékkal, majd Portugália 132,9 százalékkal. A legkevésbé Észtország adósodott el GDP-je 10 százalékával, utána Bulgária következik 20,3 százalékkal, és Luxemburg 22,8 százalékkal. A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén 84,3 százalék volt. A 2013-as év utolsó negyedévével összevetve az Európai Unió 19 tagállamában nőtt, 6-ban csökkent, Észtországban pedig nem változott az államadósság aránya idén az első negyedévben. A legnagyobb, 7 százalékpontos növekedést Szlovéniában regisztrálták, az ellenkező véglet Lengyelország, ahol 7,6 százalékpontos csökkenést mutattak ki.

Forrás: www.3szek.ro

Hét százalék a munkanélküliség Romániába
2014.01.01.

A harmadik negyedévben hét százalékra csökkent a román munkanélküliségi ráta az előző negyedévi 7,5 százalékról.

Éves viszonylatban valamelyest nőtt az állástalanok aránya, tekintettel arra, hogy a tavalyi harmadik negyedévben 6,8 százalékos volt a ráta.
Románia 10,1 milliós aktív népességéből a munkanélküliek száma eléri a 712 ezer főt. A férfiak körében magasabb az állástalanok aránya, 7,4 százalékos a ráta, míg a nők körében 6,5 százalékos a munkanélküliség.
A 20 év és 64 év közötti életkorúak foglalkoztatottsági rátája 65,1 százalék volt, ami 4,9 százalékponttal marad el a Románia által vállalt 70 százalékos célértéktől.
A munkanélküliség a 15-24 éves fiatal korosztályt sújtja: ebben a körben 23,2 százalékos a munkanélküliség Romániában.

Forrás: http://gazdasagiradio.hu/cikk/99865/


ALACSONY BÉREK, NÖVEKVŐ MUNKANÉLKÜLISÉG
2014.08.22.

Enyhén növekedett a munkanélküliség a múlt hónapban térségünkben, a korábbi 6,06 százalékról 6,57 százalékra módosult a mutató értéke, miután 760 végzős diák kérte nyilvántartásba vételét a szakhivatalnál. Az összesítésekben szereplő 6000 állástalan közül kevéssel több, mint ezer, azaz ötből egy háromszéki érintett jogosult munkanélküli-segélyre.

Sepsiszentgyörgyön és környékén közel 1900, Kéz­divásárhelyen 730, Ko­vász­nán 630 munkanélküli, Ba­róton 1100 állástalan nem kap már támogatást, a segélyezettek 90 százaléka pedig átlagosan 400 lejes állami juttatásból gazdálkodik – ismertette a múlt havi adatokat Kelemen Tibor. A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője szerint a regisztrált álláskeresők közül jobbára a készruhaiparból és a fafeldolgozásból érkező ajánlatokat fogadott el közel 350 háromszéki, Baróton mindössze három munkanélkülinek sikerült elhelyezkednie júliusban.
A bruttó átlagbér továbbra is az országos átlag alatti megyénkben, derül ki a 3960 háromszéki vállalkozó nyilatkozataiból, akik összesen 46 ezer főt foglalkoztatnak megyeszerte. Januárban 1344, júliusban pedig 1370 lej volt a háromszéki bruttó átlagbér, értéke az előző hónapokban csupán áprilisban lépte át – mindössze egy lejjel – az 1400 lejes határt.

EMELKEDŐ INFLÁCIÓ
2014.08.12.

Júliusban 0,95 százalékra nőtt az éves infláció Ro­mániában az egy hónappal korábban jegyzett 0,66 százalékról – közölte tegnap az országos statisztikai intézet.
Az éves infláció áprilisban volt a legmagasabb, 1,21 százalék, azt követően csökkent a fogyasztói árindex júniusig. A havi infláció ugyanakkor 0,1 százalékkal csökkent júliusban az előző hónaphoz képest. A hetedik hónapban az élelmiszerek 0,3 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek ára stagnált, a szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak. A nemzeti bank a múlt hétfőn 2,2 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábbi 3,3 százalékról, és 3 százalékra mérsékelte a jövő évit szintén 3,3 százalékról. A statisztikai intézet szintén tegnap tette közzé az első fél évi külkereskedelmi mérlegre vonatkozó adatokat. Románia külkereskedelmi mérleghiánya 13,3 százalékkal, 12,6 milliárd lejre (2,8 milliárd euróra) nőtt az első hat hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 1,48 milliárd lejjel (298,8 millió euró) volt magasabb.
Forrás: www.3szek.roKEVESEBBET CSÖKKENT
2014.10.09.

2014. október 9., csütörtök:
Közélet

A korább közölténél kisebb mértékben csökkent a román bruttó hazai termék (GDP) a negyedéves bontás szerint az Országos Statisztikai Intézet (INS) felülvizsgált adatai alapján. Az INS ugyanakkor megerősítette, hogy a gazdaság technikai recesszióba került.
Az intézet tagnapi közlése szerint a második negyedévben a GDP 0,9 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Korábban az intézet 1 százalékos zsugorodást közölt. Az első negyedévi eredményt is enyhén módosította, az első három hónapban a bruttó hazai termék 0,1 százalékkal csökkent a korábban közölt 0,2 százalékhoz képest. Az idei második negyedévben ugyanakkor a GDP éves szinten 1,5 százalék volt a bővülés a tavalyi második negyedévhez képest.
Az első féléves adatok nem változtak, így a román GDP 2,6 százalékkal nőtt.
Forrás:www.3szek.ro


A ROMÁN GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE
2014.10.08.

Szerényebb növekedést várnak
Csökkentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a gazdaság idei előrejelzését. Eszerint 2,4 százalékos növekedésre számítanak a korábbi 2,8 százalékhoz képest. A kormány és az IMF tavaly év végén 2,2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Ekkora GDP-bővüléssel számolva készült el a 2014-es költségvetés-tervezet. Az idei biztató gazdasági előrejelzések hatására júniusban az IMF 2,8 százalékra növelte várakozását, ezzel szemben a Ponta-kabinet jelenleg 2,5 százalékos idei GDP-bővülést remél. Az IMF a tegnap közzétett World Economic Outlook-jelentésben mérsékelte a gazdasággal kapcsolatos várakozásait. A nemzetközi pénzintézet nem módosította a jövő évre vonatkozó román gazdasági előrejelzését, így továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2015-ben. Az idei első fél évben a román GDP a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. Tavaly a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt. Forrás: www.3szek.ro

TOVÁBBRA SINCS GÖRÖG EGYEZSÉG
2015.02.18.

Továbbra sincs görög egyezség, miközben a jövő hét végére kifut a jelenlegi finanszírozási program. Igaz, ebben a hónapban, 24-én csak kamatfizetési kötelezettség van már hátra majdnem 600 millió euró értékben, amely valószínűleg könnyen teljesíthető, de márciusban összesen több mint 6 milliárd euró értékű kötvényt kell megújítani, vagy kifizetni. Ehhez nagyon kellene az utolsó, 7 milliárd eurós részlet a trojkától, s akkor még nem beszéltünk az április-június közötti, havi mintegy 3 milliárd euró lejáratokról - olvasható az Erste elemzésében.

Továbbra sincs egyezség, a görögök még fél évre sem hajlandók tartani a jelenlegi szigort, hogy azalatt valami tartós megoldást tudjanak kidolgozni a felek. Ez nem tűnik valami rugalmas megoldásnak, és a piacok nem is szeretik az ilyen jellegű rugalmatlanságot. Így az athéni tőzsde újra nagyot zuhant, miközben a német tőzsde is dél felé kacsingat.

Itthon Putyin látogatásától visszhangos a sajtó és zsúfoltak az utak. Valószínűleg valamiféle gázszállítási szerződést fognak kötni, amelyet a délután öt órakor tartandó sajtótájékoztatón jelentenek be. Ugyan a Mol gáz üzletágát érintheti az üzlet, ennek ellenére nem számítunk jelentős hatásra. A BUX–ra nézve továbbra is lefelé való mozgásra számítunk, amelynek a 200 napos mozgóátlag szabhat gátat 17 755 pontnál.

Forrás
VG.hu
NEMZETKÖZI HÍREK
2015.02.18.

Nemzetközi hírek
USA
- Amerika tegnap zárva volt, így elmozdulást nem láthattunk az árfolyamokban.
- Az Apple tárgyalásokat folytat a kínai hitel- és bankkártya üzemeltető UnionPay társasággal azzal kapcsolatban, hogy használhassa az Apple Pay fizetési rendszerét az ázsiai országban. A kínai kormány a források szerint egyelőre nem avatkozott bele az egyeztetésekbe, amiben szerepe lehetett az Alibaba-val kötött októberi megállapodásnak is. Az amerikai kártyatársaságok a 2%-os kártyahasználati díjból 0,15%-ot adnak vissza az Apple-nek a hírek szerint. Kínában ekkora díjra biztosan nem számíthat a cég, mivel 0,38-1,25% között szóródik a díj, amiből 70% a kártyakibocsátót, 20% a lebonyolító bankot, 10% pedig az UnionPay-t illeti.
- A clevelandi Fed-elnök, Loretta Mester szerint júniusban már el lehetne kezdeni a kamatemelést a tengerentúlon, ezzel újabb támogatót nyert a monetáris szigorításra berendezkedő tanácstagok gyülekezete.

Európa
- A DAX 0,37%-ot, a CAC40 0,15%-ot, a FTSE100 0,24%-ot csökkent.
- Tegnap sem sikerült megállapodniuk az európai uniós pénzügyminisztereknek a görög programról. A pénzügyminiszterek többsége azt javasolta, hogy átmeneti jelleggel, legfeljebb 6 hónappal hosszabbítsák meg a február végéig érvényben lévő mentőprogramot. Ezt azonban a görög pénzügyminiszter elutasította, mivel ez megszorításokat követelt volna meg, és így nem tudnák teljesíteni politikai vállalásaikat. Egyes információk szerint az egyeztetések pénteken folytatódhatnak.
- A megegyezés hiánya leginkább a görög bankokat érinti hátrányosan, melyekből körülbelül heti 2 milliárd euró értékű betétet vonnak ki, így folyamatosan romlik a görög kereskedelmi bankok likviditása. A betétkivonást leginkább az motiválja, hogy a lakosság egyrészt fél egy bankzárlattól, mint ahogy azt Ciprus esetében láttuk, másrészt pedig tart a drachma újbóli bevezetésének lehetőségétől, mely gyors ütemben veszítené értékét.
- Tegnap éjfélig kellett volna kivonni a nehéztüzérséget Kelet-Ukrajnából, azonban ezt nem teljesítették a felek, sőt Donyeck egyes részein továbbra is tűzharc van, de a térség nagyobb részén betartják a tűzszünetet.
- Az ukrán pénzügyminiszter szerint a 17,5 milliárd dolláros IMF programból 10,8 milliárd dollárt már az első évben le kívánnak hívni. Ez azonban nem számít meglepőnek az államadósság refinanszírozási szükséglete miatt.
- Hétfőn újabb európai szankciók léptek életbe Oroszország ellen, így újabb 14 személy került fel a tiltólistára. Válaszként Oroszország ellenszankciókat helyezett kilátásba.

Olaj, arany
- A WTI árfolyama közel 1%-kal emelkedett a tegnapi kereskedésben, de továbbra sem tudta átlépni az 54 dolláros szintet. A széljáráson a dollár erősödése fordíthat, ugyanis tovább húzódnak a tárgyalások Görögország és az EU között. Az ukrajnai és líbiai háborús helyzet egyelőre mély nyomott nem hagyott a befektetőkben.
- Az arany menekülő eszköz (safe-heaven) szerepe egyelőre várat magára, hiszen érdemi emelkedést nem láthattunk a nemesfém piacán. Ennek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy érdemes a vételekben gondolkodni.

Devizák
- Az 1,1420-as szintekről 1,1340-ig süllyedt az EUR/USD árfolyama, amiben a görög tárgyalások megakadásának és az ukrán háborús helyzet folytatódásának van szerepe.
- AZ EUR/HUF kereszt továbbra sem tudja áttörni a 307-es szinteket, de a következő napokban véleményünk szerint sor kerülhet erre, ahogy egyre közelebb kerülünk a jövő hét keddi kamatdöntő ülés időpontjához.
- Az USD/JPY árfolyamában komoly mozgások jöhetnek, miután holnap zárul a jegybank két napos monetáris ülése. A 2%-os inflációs cél elérése egyre távolabb került a legfrissebb inflációs adatok alapján, ráadásul a jegybank nem kíván növelni az eszközvásárlási program szintjén, így amennyiben a célszintben vágás következik be, akkor az a jen erősödésének irányába hatna. Technikai alapon a következő szint a 117-es érték lehet.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett.
- A kínai holdújévet megelőzően ma volt az utolsó teljes kereskedési nap a kínai tőzsdén, ami a következő napokban zárva fog tartani.
- Japán északi részét 6,9-es erősségű földrengés rázta meg ma hajnalban, ami miatt a cunami riadót is elrendelték, de azt később visszavonták.
- A vizsgált 70 kínai városból 69-ben csökkent a lakások ára januárban. A visszaesés az egy évvel korábbi értékhez képest átlagosan 5,1% volt, míg decemberben még csak 4,3%-os átlagos visszaesést mértek. Pekingben 3,2%-os, Shanghaiban 4,2%-os csökkenés volt tapasztalható, mindkettő nagyobb mértékű, mint decemberben. A lakásárak csökkenése azért is negatív, mert ez a szektor adja a kínai GDP 15%-át.
- A japán hozamgörbe rövid és hosszú vége is érezhetően emelkedett mióta múlt héten a BoJ elnöke arról beszélt, hogy az eszközvásárlási program kibővítése káros lenne.
- A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 2%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek
- A JPMorgan véleménye szerint a spanyol bankok hitelállomány növekedése nem fogja tudni ellensúlyozni a spreadek szűkülésének negatív hatását. A nagyobb verseny és az alacsony kockázatmentes hozamok miatt nyomás alá kerülhet a nettó kamatmarzs. A spanyol bankokon belül a jobban diverzifikált nagyszereplőket részesíti előnyben, mint amilyen a Banco Bilbao vagy a Banco Santander.

- Egyes elemzői vélemények alapján a Deutsche Bank különválaszthatja kereskedelmi banki tevékenységét a befektetési banki üzletágtól, azonban ha meg is valósul ez a szétválasztás az mindenképpen nehéz lesz. Erre vonatkozó esetleges utalást majd az új stratégiában láthatunk, a jelenlegi fázisban mindössze egy spekulációnak véljük az elképzelést.

- Jól indult az idei év az európai autópiac számára, ugyanis januárban 6,2%-kal több személygépkocsit adtak el, mint egy évvel korábban, összesen kicsivel több, mint 1 millió darabot. A Daimler valósággal szárnyalt a Mercedesnek köszönhetően, mivel 14,8%-os növekedést tudott felmutatni. A BMW sem teljesített rosszul 7,7%-os emelkedésével. A Toyota eladásait a gyenge jen támogatta, az autógyártó 8,5%-kal növelte eladásait. A Volkswagen az átlagnál kisebb, 6,6%-os növekedést tudott felmutatni. Szintén csak visszafogott, 5,8%-os növekedést mutatott fel a Fiat csoport, mely azonban Spanyolországban 45,1%-kal bővült. A csoporton belül a Jeep márka eladásai 164%-kal növekedtek, amiben erős szerepe van a gyenge bázisnak.

- A Raiffeisen több, mint 20 vételi ajánlatot kaphatott a Zuno nevű direkt (online) bankjára, melyet eszközleépítési programjának keretében tervez eladni. A 2010-ben indult bank elsősorban Szlovákiában és Csehországban van jelen. A nagy érdeklődés pozitív az árazás szempontjából.
Szerző: Erste
MŰKÖDIK A MAGYAR GAZDASÁGI MODELL
2014.10.08.

Működik a magyar modell
A Nemzetközi Valutalap (IMF) is kénytelen elismerni, hogy a magyar modell működik, és megszorítások nélkül is lehetséges a tartós gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség, és nő a pénzügyi stabilitás – reagált Kurucz Éva kormányszóvivő tegnap az IMF friss jelentésére.
A valutaalap a World Economic Outlook-jelentésben javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát, így azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bővülhet. Az IMF nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedés szerepelt. Kurucz Éva az MTI megkeresésére kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap példátlan mértékben módosította a magyar gazdasági növekedésről szóló becslését. Hozzátette: Magyarország úgy tudott gazdasági fordulatot végrehajtani, hogy már negyedik éve 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. Forrás: www.3szek.roPÉNZÜGYI RAZZIA
2015.10.21.

Az országos adó- és pénzügyi hivatal adócsalás elleni főigazgatósága közleményben jelentette be, hogy karácsonyig mintegy 60 nagybani kereskedést ellenőriznek. A Cristal névre keresztelt razzia során az üzletek gazdasági tevékenysége mellett az áruforgalmat is részletesen vizsgálják. Az adócsalás visszaszorítását szolgáló akció első napján a hatóság 600 munkatársa 15 nagybani kereskedés tevékenységét ellenőrizte, a megfigyelés 24 órán át tartott. A hatóság elnöke, Gelu Diaconu azt nyilatkozta: a szigorú ellenőrzések jövőre is folytatódnak, és addig tartanak, „amíg a cégek az utolsó csavarra is pénztári nyugtát állítanak ki”.Forrás:www.3szek.ro
Keresés a honlapon