FŐOLDAL ŐSSEJT FOKOZÓ TUDÁSTÁR ÜZLET ENGLISH JÁTÉK FLAVIN TERMÉKEK

Flavin7-es természetes étrendkiegészítők, vitaminok, őssejtfokozóA dopamin szabályozza az új agysejtek keletkezését

2011-04-08 A Karolinska Institutet egyetemen szalamandrákkal végezett kísérletek eredményeképp megállapították, hogy a dopamin nevű ingerületátvivő anyag az őssejtek bekapcsolásával szabályozza az új idegsejtek keletkezését az agyban. A felfedezés hozzájárulhat a degeneratív idegrendszeri betegségek, mint pl. a Parkinson-kór újfajta kezelésének kifejlesztéséhez.

Forrás: Karolinska Institutet
Magyarul: az AlphaGalileo cikkeSejtátalakítás őssejtek nélkül

Marius Wernig 2010-01-27 A Stanford Egyetem kutatóinak először sikerült a sejtek genetikai órájának visszaállítása nélkül, vagyis az őssejtre jellemző fázis kihagyásával, sejteket más típusú sejtekké alakítani. Marius Wernig kutatócsorportja egér bőrsejteket alakított át működőképes idegsejtekké laboratóriumi kísérletben. Kép és hír forrása: http://med.stanford.edu/ism/2010/january/wernig.htmlMellékhatások: miért nem jelentik?

197 ezer ember hal meg évente gyógyszer-mellékhatás következtében az Európai Unióban. Ahhoz, hogy ezt a számot drasztikusan csökkenteni lehessen az orvosok, a gyógyszerészek, a betegek együttműködésére van szükség: ha a beteg jelzi valamilyen mellékhatás jelentkezését, akkor azt az orvosának jelenteni kell az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. S bár törvény kötelezi a gyógyítókat a mellékhatás-bejelentésre, az esetek többségében ez nem történik meg... Tovább a medizona.hu 2009.06.04-i cikkéhez.Őssejtekkel gyógyítanák a Crohn-betegséget

Brit kutatók őssejtek segítségével szeretnék "újraindítani" az immunrendszert, hogy így győzzék le a jelenleg még gyógyíthatatlan Crohn-betegséget. A Nottingham Egyetem kutatói nagyszabású klinikai kísérletet indítottak útjára azzal a céllal, hogy felderítsék: a beteg saját őssejtjeinek visszaadásával meg lehet-e fékezni, s ha igen, milyen hosszú időre, a krónikus bélgyulladás egyik formájaként ismert Crohn-betegséget, amely világszerte százezrek életét keseríti meg. A Crohn-betegség gyógyításában mindezidáig egyedülálló kezdeményezés európai összefogásban fog megvalósulni, jelenleg pedig a betegtoborzás stádiumában tart.

Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0801/811126/20080103_crohnbetegseg_ossejt_kronikus_belgyulladas_1.htmMesterséges kromoszóma és őssejtterápia

Idézet a delmagyar.hu-n 2008.10.24-én megjelent cikkből:

Világsikerrel zárták hároméves kísérleti programjukat a tudományos akadémia Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének kutatói: elsőként ötvözték a mesterséges kromoszóma-technológiát az őssejtterápiával. A Hadlaczky Gyula tudományos tanácsadó vezette kutatócsoport egérkísérletekkel bizonyította, hogy a mesterséges kromoszóma gyógyíthatatlan betegségek génterápiájában alkalmazható.

A szegediek úgy javítják a sejtek, szövetek működését, hogy a fehérje hiányzó vagy hibás génjét „gyógyító" génnel pótolják – tudtuk meg Katona Róbert tudományos főmunkatárstól. A hibátlan gént hordozó mesterséges kromoszómát őssejtekbe juttatják, ez az „őssejtfutár" pedig egészséges sejteket hoz létre.Idegszövet-regeneráció őssejtekkel

Mivel az agy keringési zavarai miatt kialakuló idegsejtpusztulás, és az így fellépő szinte kezelhetetlen tünetek meglehetősen gyakoriak, az új módszer kikísérletezése óriási jelentősséggel bír. Marcel Daadi és munkatársai (Stanford University School of Medicine) állatkísérletekben értek el sikereket az idegszövet regenerációját illetően. Tovább (Origo.hu 2008.03.31.)Sikeres kísérleti őssejt-terápia cukorbetegségre

Az 1-es típusú cukorbetegség lényege a hasnyálmirigyben található, inzulint termelő béta-sejtek pusztulása. Az így kialakuló diabétesz kezelésére az egyetlen lehetőség az inzulin külső adagolása, ám a legkorszerűbb eljárásokkal sem sikerül igazán utánozni a normális élettani állapotot. Az őssejtkutatások előretörésének köszönhetően remélhetőleg regenerálni lehet a béta-sejteket, és visszaállítani a hasnyálmirigy inzulintermelését. tovább>>Őssejtekkel gyógyítanák a Crohn-betegséget

2008. január 3
A Nottingham Egyetem kutatói nagyszabású klinikai kísérletet indítottak útjára azzal a céllal, hogy felderítsék: a beteg saját őssejtjeinek visszaadásával meg lehet-e fékezni, s ha igen, milyen hosszú időre, a krónikus bélgyulladás egyik formájaként ismert Crohn-betegséget, amely világszerte százezrek életét keseríti meg. tovább az Origó cikkhezÚjranöveszthető fogak?

Létezik már egy angol fogorvosi kutatócég, akik azt ígérik, hogy hét év múlva a hiányzó fogakat őssejt-beültetéses eljárással tudják majd pótolni kb. 80%-os eredményességgel.

Eddigi eredményeik alapján ígérik, hogy a sérült vagy hiányzó fogakat teljes egészében helyre lehet állítani őssejt-beültetéssel.

www.odontis.co.uk


Megjegyzés: érdekes tény, hogy a sajtó ritka híradásai szerint a fogak harmadszori kinövése spontán módon is végbemehet a nagyon idősek körében. Egy ilyen hír 1896. júl.4-ről. The Seattle TimesAgyrehabilitálás őssejtekkel

Újra érezhet a sérült agy
2007. augusztus 08. 10:50

A Távol-Keleten olyan terápiákat is alkalmaznak az orvosok, amelyek Európában vagy az Egyesült Államokban nem engedélyezettek. Ha ígéretes, és a páciens, vagy hozzátartozója hozzájárul - merőben új műtéteket is végeznek. Az egyik ilyen intézmény a pekingi Kínai Haditengerészeti Általános Kórház.
Áprilisban ott végeztek el - immár másodízben - egy rendkívül újszerű műtétet egy hét éves svéd kisfiún. Erről, illetve a két évvel korábban végrehajtott első műtétről csak most számoltak be, amikor a műtétek nyomán megmutatkoztak az első pozitív változások.

Áprilisban ott végeztek el - immár másodízben - egy rendkívül újszerű műtétet egy hét éves svéd kisfiún. Erről, illetve a két évvel korábban végrehajtott első műtétről csak most számoltak be, amikor a műtétek nyomán megmutatkoztak az első pozitív változások.

A fiúcska ugyanis INCL-lel (infantile neuronal ceroid lipofuscinosis, csecsemőkori idegi nagyagy zsírelváltozás) született, aminek következményeként nem látott, epileptikus rohamai ismétlődtek, és nem volt képes uralkodni mozgásán. tovább>>Őssejt emberi bőrből - áttörés a kutatásban?

2007-11-21
Hír az
informed.hu-ról:

Chicago, 2007. november 20. (MTI/AFP/Reuters) - Egy amerikai és egy japán kutatócsoportnak egymástól függetlenül sikerült emberi bőrsejteket úgy átprogramoznia, hogy az átalakítás nyomán őssejtek keletkezzenek, és ezzel potenciálisan megnyitni az utat a sérült szövetek vagy szervek gyógyítására - immár szinte korlátlan mennyiségben előállítható - őssejtek felhasználásával: tanulmányaikról kedden adtak hírt tudományos folyóiratok.

James Thomson, a Science tudományos folyóirat internetes kiadásában kedden közölt amerikai tanulmány szerzője kijelentette, hogy a két tudóscsoport párhuzamosan elért eredménye "teljesen meg fogja változtatni a tudományos kutatások e területét".

Az őssejtek jellegzetessége, hogy az emberi szervezetben különböző szövetekké és szervekké fejlődhetnek, és így számos halálos betegség gyógyítására nyújtanak reményt - de még kutatási célra is nehéz kinyerni őket, ehhez számos orvostechnikai, etikai, és jogi-társadalmi akadályt kell leküzdeni.

Őssejtet a női petesejtből, embrióból, esetleg azok klónozásából, illetve a magzat köldökvéréből lehet nyerni, de a módszert ellenzi számos egyház, illetve több országban törvény is tiltja.

Az őssejtekhez való könnyebb - morális és politikai akadályokba nem ütköző - hozzájutás tudományos szakértők szerint felgyorsíthatná az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a gerincvelő betegségei, az égési sebek és a szív- és érbetegségek, stb., gyógyításáért folyó kutatásokat.

A Kiotó egyetemen működő japán tudóscsoportot Jamanaka Sinja vezette. Tanulmányuk november 30-án jelenik meg a Cell (Sejt) című szakfolyóiratban.A kávé és az alkohol csökkenti az őssejtet?

A kávétól csökken, a fokhagymától nô az ôssejtek száma a szervezetünkben. Az egyes élelmiszerek ugyanis befolyásolják az emberi szervezet ôssejt-termelését – erre a következtetésre jutott Szabó László, egy pécsi kutatócsoport vezetôje. A csoport felméri a magyar lakosság ôssejtszintjét. A borsonline cikke 2007.06.05.Kobolák J. : Hogyan lesz az izomsejtből vérsejt

Cikk a sulinetről: ...A szöveti õssejtek vagy más néven stem sejtek az egyesszervekben, szövetekben találhatók, sejtjeink pótlásában, regenerálásában vesznek részt. Ha például mélyen megvágjuk magunkat, a bõrben található szöveti õssejtek osztódása révén regenerálódik a bõrszövet, míg az izomszövetben lévõ õssejtekbõl az izomszövet. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy nem minden szövetben vannak ilyen õssejtek, csak a folyamatosan osztódó szövetekben, például a csontvelõben, amely a vérsejteket életünk végéig termeli. Más szöveteknél pedig, amelyek nem osztódnak folyamatosan (mint az agy), nincsenek ilyen sejtek vagy csak nagyon kevés van belõlük. Ma már azonban egyre inkább úgy tûnik, hogy kivétel nélkül minden szövet tartalmaz õssejteket, csak azok osztódási aktivitása eltérõ, s ha megfelelõ „jelet" kapnak, új szövetet hoznak létre.
A másik hipotézis szerint az õssejtek csak arra az adott szövettípusra jellemzõ sejteket képesek létrehozni, amilyen szövetben, szervben megtalálhatóak, azaz unipotensek. Tehát az izomban levõ, izomszövet eredetû õssejt csak izomsejtek létrehozására lenne képes, míg például egy májõssejt kizárólag májsejteket produkálhat. Ez a feltételezés abban a biológiai tételben gyökerezik, hogy az egyedfejlõdés során a sejtek elveszítik pluripotenciájukat, azaz minél differenciáltabb a sejt, annál kevesebbféle szövet alakulhat ki belõle. Ha tehát egyszer egy sejt elkötelezõdik egy fejlõdési irányba, mondjuk idegsejtprekurzorválik belõle, akkor már nincs mód arra, hogy más típusú sejtté, például vérsejtté alakuljon. Ez a tétel a klónozás technikájának megvalósulásával már önmagában megdõlt, hiszen a klónozás révén a sejtek „visszaprogramozhatók": újraosztódásra és differenciálódásra késztethetõk.
TovábbSikerült az őssejtterápia egy szklerózisos betegen

(Arhiv cikk az MTV magazinból, 2006. március 10.)

A szklerózis multiplex az idegrendszer idült, gyulladásos betegsége. Okát még ma sem tudják pontosan, noha kifejlődési mechanizmusa már részlegesen ismert.

A legáltalánosabban elfogadott nézet szerint a szklerózis multiplex betegséget autoimmun reakció okozza, azaz a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer egy tévedés folytán "idegen" anyagként azonosítja az idegrostok velőhüvelyét, és a falósejtek megtámadják a saját fehérjéket.

A szklerózis multiplex ma még gyógyíthatatlan betegségnek számít, a gyógyszeres kezelések hosszabb-rövidebb lassíthatják a betegség kifejlődését, általánosan sikeres terápia azonban még nem áll rendelkezésre.

A baseli Csontvelő-Átültetési Intézet szakemberei 2002-ben végezték az első autológ csontvelő-átültetést egy fiatal szklerózisos betegen, akinek állapota a betegség első tüneteinek megjelenése óta nagyon gyorsan romlott. A fiatal lány két év alatt tolókocsiba kényszerült, szinte teljesen elveszítette látását és hallását. A gyulladáscsökkentő- és az általános immungátló gyógyszerek nem segítettek rajta.

Az őssejtterápia - amelynek során saját, egészséges őssejteket nyertek ki a lány véréből, majd immunrendszerének kiiktatása után visszajuttatták azokat szervezetébe - viszont sikeresnek bizonyult. A lány mára visszanyerte látását, hallását, jól mozog és újra elkezdhette tanulmányait.
A részletek vasárnap 9.00 órakor a Deltában.
Delta

Forrás: http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=100869Szklerózis multiplex: új remény a gyógyításra

archiv cikk az Origóból, 2003. január 22.)

Sikeresen pótolták a súlyos betegség miatt elpusztult sejteket az agyban - őssejtekkel.

Ausztrál kutatóknak (Szt. Vincent Kórház, Sydney) jó hatásfokkal sikerült pótolni a szklerózis multiplex nevű súlyos idegrendszeri betegségben elpusztult támasztósejteket. A sejtek pótlásához csontvelői vérképző őssejtekből indultak ki. A nagyszerű eredményt egyelőre állati modellszervezetekkel érték el, ám remélhető, hogy néhány év múlva embereken is alkalmazható lesz az eljárás.

Az idegszövet és a szklerózis multiplex

Az idegszövetben két alapvető sejttípus van jelen: az idegsejtek (neuronok) és a támasztósejtek (gliasejtek). A gliasejtek védik és táplálják az idegsejteket, és létrehozzák az idegsejt hosszú nyúlványa, az ún. axon körül a velőshüvelyt.

A velőshüvely hasonló szerepet tölt be, mint a fémvezetékek szigetelése: csak ennek jelenlétében vezetődhet megfelelő módon az áram, illetve az idegsejtek esetében az elektromos ingerület. A környéki idegrendszerben az axonok velőshüvelyének kialakításában konkrétan a Schwann-sejtek vesznek részt, amelyek sejthártyája feltekeredik az axonra, s több rétegben beburkolja azt.

A szklerózis multiplex olyan betegség, amelynek során az axonok körüli velőshüvely-borítás részlegesen elpusztul, így különféle és súlyos idegrendszeri problémák alakulnak ki. A betegség elnevezése a multiplex (többszörös) heges (szklerózis) területektől származik, amelyek a sok demielinizációs (elpusztult velőshüvelyű) foltot érzékeltetik.

A szklerózis multiplex idegrendszeri panaszai és tünetei olyan szerteágazók, hogy az orvosok sokszor nem ismerik fel a diagnózist az első tünetek jelentkezésekor.

A betegség oka ismeretlen, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy egy vírus vagy más antigén rendszerint az élet elején valamilyen módon beindít egy autoimmun folyamatot. Ezután a szervezet valamilyen okból antitesteket kezd termelni saját mielinje ellen; az antitestek gyulladást keltenek, amelyek károsítják a mielinhüvelyt.

Velőshüvely-pótlás őssejtekkel

Akárcsak számos más, bizonyos típusú sejtek pusztulásával vagy hiányával összefüggő betegségnél, a szklerózis multiplex esetében is ígéretes módszernek tűnik a sejtterápia, vagyis a hiányzó sejtek pótlása.

A Szt. Vincent Kórház kutatói őssejt-pótlással kísérleteznek, de nem embrionális, hanem felnőtt szöveti őssejteket, konkrétan csontvelői vérképző őssejteket használnak.

Két éves kísérletsorozatukban 25 olyan egeret használtak, amelyeken a szklerózis multiplex hatásait modellezték. Az állatokba csontvelői őssejteket injekcióztak, 5-, 10- és 20 nappal azután, hogy kinyerték őket a csontvelőből. A csontvelői őssejtek forrásaként egereket és embereket egyaránt alkalmaztak.

A kísérletek során az egerek több mint felénél volt tapasztalható a velőshüvely-borítás kialakítását végző sejtek megjelenése és szaporodása. A következő feladat annak megállapítása, hogy vajon ezek az újonnan kialakult támasztósejtek képesek-e létrehozni a velőshüvely-borítást.

Bruce Brew professzor, a kórház neurológiai osztályának igazgatója a BBC-nek elmondta: az eredmény nagyon ígéretes, de egyelőre nem lehet megmondani, mennyire működik majd a dolog az ember esetében, s ha működik, mire lesz elég egy jövőbeli kezelésnél. "Nem garantálható, hogy a betegség teljesen gyógyíthatóvá válik, ám jó esély van arra, hogy az eljárásnak számos pozitív hatása legyen" - mondta.

Az eredmény ismét bizonyítja, hogy a felnőtt szöveti őssejtek sokkal rugalmasabbak a korábban gondoltnál. Ez azt jelenti, hogy bár bizonyos fejlődési irányokban már elkötelezettek (például a csontvelői őssejtek a vérképző vonalon), más szöveti környezetben mégis képesek "megfiatalodni", és "elfelejteni" korábbi genetikai programjukat. Valószínű, hogy ez az adott szövet kémiai jelzéseinek hatására megy végbe.

Forrás:
http://origo.hu/tudomany/elet/20030122szklerozis.htmlÁttörés az őssejt-biológiában: kifejlett idegsejte

(Archiv cikk az Origóból 2001. december 3.)

Először sikerült specializált, kifejlett idegsejteket előállítani emberi embrionális őssejtekből. Elérhető közelségbe került a Parkinson- és Alzheimer-kór kezelése.

Egymástól függetlenül két kutatócsoport is bejelentette, hogy emberi embriókból származó őssejtekből sikerült kifejlett idegsejteket létrehoznia. A folyamat két nagy lépésben történt.

Első lépésben az emberi embrionális őssejtekből, azok fejlődésének befolyásolásával az idegsejtek előalakjait (ún. neuroprekurzorokat) hozták létre, nem élő közegben (in vitro).

A második lépésben az idegsejt-előalakokat újszülött egerek agyába ültették be, s azt tapasztalták, hogy azok folytatták fejlődésüket, és specializált idegsejtekké változtak.

Az emberi embrionális őssejtekből létrehozott idegsejt-előalakok újszülött egerek agyában érett neuronokká (vörös) és gliasejtekké (zöld) fejlődtek. (Fotó: UW-Madison, Su-Chun Zhang)

A kutatók véleménye szerint ezzel az eredménnyel elérhető közelségbe került, hogy ezeket az idegsejteket olyan betegekbe ültessék be, akik agysejtek rendellenes működése vagy pusztulása miatt kialakult kórban (pl. Parkinson- és Alzheimer-kór) szenvednek, vagy balesetekben és agyér-katasztrófákban vesztettek jelentős mennyiségű idegsejtet. A klinikai próbák pár éven belül megkezdődhetnek.

Nagyon fontos eredmény, hogy a kísérleti állatok agyában a tumorok kialakulásának semmiféle jelét nem tapasztalták, pedig egy-egy esetben akár félmillió idegsejt-előalakot is beültettek. A tumorok hiánya azt bizonyítja, hogy ezek a sejtek nem voltak szennyezettek korábbi fejlődési állapotú sejtekkel, amelyek osztódása daganathoz vezethetett volna. Az idegsejt-előalakok előállításának módszere tehát helyesnek tűnik.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az idegsejt-előalakokból valóban specializált, már valóban gyógyításra alkalmas idegsejteket állítsanak elő (pl. dopamintermelő- vagy gliasejteket, a Parkinson-kór, illetve szklerózis multiplex kezelésére).

A kutatók által felhasznált őssejtek mesterséges megtermékenyítésből eredő, "maradék" embriókból tenyésztett sejtvonalakból, tehát nem terápiás klónozásból származnak.

A Waisman Center (University of Wisconsin, USA) kutatóinak beszámolója a Nature Biotechnology c. szaklap 2001. decemberi számában jelent meg.

Ugyanebben az újságban ugyanekkor hasonló eredményekről számolnak be a Hadassah University Hospital (Izrael) tudósai is (In vitro differentiation of transplantable neural precursors from human embryonic stem cells pp 1129 - 1133; Su-Chun Zhang, Marius Wernig, Ian D. Duncan, Oliver Brüstle & James A. Thomson, illetve Neural progenitors from human embryonic stem cells pp 1134 - 1140; Benjamin E. Reubinoff, Pavel Itsykson, Tikva Turetsky, Martin F. Pera, Etti Reinhartz, Anna Itzik & Tamir Ben-Hur).

Mint az már közismert, a jövő gyógyászatának egyik legígéretesebb területe a sejtterápia, az őssejtek alkalmazása.

E bizonyos fejlődési irányokba még nem, vagy csak kevéssé elkötelezett sejtek szaporításával és fejlődésük irányításával számos betegség válhat kezelhetővé és gyógyíthatóvá.

S. T.

Forrás:
http://origo.hu/tudomany/elet/20011203attores.htmlDr. Jes T.Y. Lim: Feng shui és egészség

Részlet a könyvből:...Gondoljuk át a következõ szituációt: Tegyük fel, hogy egy helyiségben a kozmikus csi szintje 35% körüli. Lefekvéskor a kísérleti személy teljesen életerõs, energiaszintje 80-100%. Mire páciensünk felkel az ágyból 7–10 órai alvást követõen, testi energiaszintje a helyiség szintjére süllyed. Amikor egy helyiségben kevés az energia, az ott tartózkodók nem tudnak feltöltõdni alvás közben. Lecsökkent vitalitásuk miatt nehezen is kelnek fel. Ezt nevezzük „vámpír hatásnak”.
TovábbKirlián fényképezés

Fénykép és idézet a www.kirlianresearch.com-ról:

...There seem to be several peculiar things about this information, however. One of them is that the actual disease and the fear of that disease seem to cause very similar defects in the electrophotonic glow. The other is that shortly after death disease indicators in the electrophotonic glow seem to disappear, even though tumors and other material aspects of the disease remain in the body."

Fordítás: Több furcsa dolog van ezzel az információval kapcsolatban. Az egyik az, hogy az elektrofotonikus fényben hasonló torzulást okoz maga a betegség, és a betegségtől való félelem. A másik furcsaság az, hogy rövid idővel a halál beállta után a betegségre utaló jelzések eltűnnek az elektrofotonikus fényből, annak ellenére, hogy a daganat és a betegség más fizikai vonatkozásai megmaradnak a testben.A csecsemőmirigy stimulálása (angolul)
Napi kétszer-háromszor az ujjainkkal egy percig ütögetve a csecsemőmirigy felett, csökkenthetjük a stresszt, a kimerültség érzését.
Agyérkatasztrófák

ÍGÉRETES ŐSSEJTTERÁPIA STROKE UTÁN - A tudósok szerint a más sejtekké átalakulni képes őssejtek segítségével a stroke által okozott károsodás kiküszöbölhető lesz. A Stanford-egyetem kutatócsoportja magzati őssejteket ültetett be stroke-ot elszenvedett patkányok agyába, és azt tapasztalták, hogy a sejtek el tudnak vándorolni a sérült területre, és ott képesek agysejtekké átalakulni. tovább>>Mi az egészség titka?

A tervem az volt, hogy ez az oldal legyen a "legmeghökkentõbb" az összes eddigi cikkeim közül. Összefoglaltam az összes általam ismert, az immunrendszert valamennyire is erõsítõ módszert. Ezek száma már meghaladja a hetvenet. Olyanra vállalkoztam, ami egyedülálló, még a világnyelvek bármelyikén is ritkaságszámba megy, nemhogy magyarul.tovább>>Őssejtek tejfogakból

Scientists Discover Unique Source of Postnatal Stem Cells - Scientists report for the first time that baby teeth, the temporary teeth that children begin losing around their sixth birthday, contain a rich supply of stem cells in their dental pulp.
Őssejtek nyerhetők a kihullott tejfogakból (angolul) tovább>>Őssejt-terápia mozgássérülteknek

A Szegedi Tudományegyetem Neuromorfológiai Laboratóriumában, magyar kutatók fantasztikus eredményt értek el őssejt-terápiával. Mozgássérült patkányok lebénult végtagjait "gyógyították meg" a beléjük fecskendezett őssejtek segítségével. A kísérletben az őssejtek idegsejtekhez hasonló nyúlványokat növesztettek és ezekkel kapcsolódtak egymáshoz. A lebénult patkányok így újra mozoghattak, mert gyógyulást értek el náluk az embrionális őssejtekkel. bővebben>>Csodálatos őssejtek

A kutatók világszerte most egyre nagyobb lendülettel vizsgálják azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák az őssejtek szaporodását és fejlődését. E folyamatok mesterséges irányításával elvileg bármilyen sejttípus bármekkora mennyiségben létrehozható. Őssejtek alkalmazásával lehetőség nyílna sérült vagy beteg sejtek, szövetek pótlására, cseréjére, ezáltal a legkülönbözőbb betegségekben szenvedőkön lehetne segíteni. Csak néhány példa: Parkinson- és Alzheimer-kór, különböző idegrendszeri sérülések és az agyvérzés, égési sérülések, érrendszeri- és szívbetegségek, cukorbetegség, reumás betegségek, de az őssejtek reményt nyújtanak majd egy vak vagy lebénult embernek is. tovább>>Őssejtekkel növesztenek nagyobb melleket

Zsírszövetbe ágyazott őssejtekkel növesztenek nagyobb melleket - 2007. július 10.

Új emlő növeszthető vagy az emlő megnagyobbítható, ha hasi zsírszövetből őssejteket juttatnak a mellbe, mivel ezek növekedésre késztetik az ottani szöveteket - olvasható a BBC News honlapján.

Mint a Chemistry and Industry Magazin című szakfolyóiratban olvasható, ezzel a módszerrel remélhetőleg segíthetnek azokon a nőkön, akiknek rákos daganat miatt amputálni kellett az egyik vagy mindkét mellét. De elképzelhető, hogy a mellnagyobbítást is forradalmasíthatja. tovább>>Új hús

Húsevő vegák. Lehet, hogy hamarosan ez a ma még oximoronnak tetsző kifejezés köszönt vissza az újságok lapjairól. A biotechnológia fejlődésével ugyanis nemcsak arra nyílik lehetőség, hogy szervátültetésekhez "termeljünk" őssejtek segítségével labor edényekben szerveket, hanem arra is, hogy vaskos izomkötegeket (kvázi színhúst) hozzunk létre.

Bár az eljárás még nem teljesen kiforrott, vannak bíztató jelek, hogy néhány év múlva akár már a boltokban is találkozhatunk olyan felsállal, melynek a (genetikai) gazdája még valahol vígan legel.tovább>>Õssejtek megzatvízbõl

Amerikai kutatók csaknem ugyanolyan õssejteket nyertek ki magzatvízbõl, mint embriókból: ez elkerülhetõvé teheti a vitát a kísérletek során használt embriók megsemmisítésérõl. A Vatikán üdvözölte a felfedezést.

Az egyik észak-carolinai egyetem kutatói oly módon tudtak kinyerni õssejteket a magzatvízbõl, hogy sem az anya, sem a magzat egészsége nem károsodott.

Az õssejtekbõl különbözõ szöveteket, így izom-, csont-, zsír-, véredény-, ideg- és májszövetet tudtak elõállítani laboratóriumi körülmények között. A tudósok szerint az õssejteknek a jövõben fontos szerepük lesz a gyógyításban. Forrás: http://www.radio.hu/read/209858Alzheimer-kór és őssejt

Természetes védőmechanizmus az Alzheimer-kórral szemben
2006. március 7., kedd, 12:11

Kanadai kutatók szerint a csontvelőből származó mikrogliasejtek segíthetnek az Alzheimer-kór okozta idegsejtpusztulás megállításában, ami új utat nyithat a betegség gyógyításában.


Orvosi jegyzet az Alzheimer-kórról
A betegség során az agy különböző területein ún. amyloid fehérjék rakódnak le. Az agyban található ún. mikrogliasejtek - a központi idegrendszer immunsejtjei - bekebelezik a fehérjét és raktározzák is, de a sejtek általában nem képesek elpusztítani az összes amyloidot. Az állandó "immunjelenlét" miatt tulajdonképpen egy gyulladás alakul ki az agyban, és ennek az elképzelésnek köszönhető, hogy az orvosok sokszor gyulladáscsökkentő szereket írnak fel a betegeknek.

A kutatók úgy gondolják, hogy noha az eredetileg az agyban található mikrogliasejtek valóban nem képesek legyőzni a kórt, de máshonnan származók talán igen. Alzheimeres egerekben igazolták, hogy a csontvelői őssejtekből származó mikrogliasejtek az agyba juttatva képesek elpusztítani az amyloid lerakódásokat. Érdekes módon ezeknek a sejteknek a tevékenységét serkentették az amyloid fehérjék.

"Alzheimer-kór esetében nem érdemes gyulladáscsökkentő szereket felírni, mivel ezek beavatkoznak a mikrogliasejtek természetes védőmechanizmusába, ehelyett sokkal hatékonyabb lenne, ha minél inkább elő tudnánk segíteni a csontvelői őssejtekből származó mikrogliasejtek szaporodását az agyban" - mondta Dr. Serge Rivest, a kutatás vezetője.

Az agyba ültetendő csontvelői őssejtek magától a betegtől származnának, így a kutatók szerint elvileg semmilyen mellékhatással nem kell számolni. Ez az eljárás ugyan nem akadályozza meg a betegség kialakulását, viszont lassíthatná az elbutulási folyamatot.

[origo] egészség

A cikket az alábbi címen találja: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0610/914094/
Keresés a honlapon


Iratkozzon fel hírlevelünkre, és havonta tájékoztatjuk újdonsá-
gainkról, akcióinkról és hasznos ötleteket adunk az egészséges életmódhoz.
Vezetéknév
Keresztnév
E-mail cím


A TERMÉKEKET A GLS FUTÁRSZOLGÁLAT VISZI HÁZHOZ; DÍJA: 15.000 FT VÁSÁRLÁSI ÉRTÉK ALATT 1524 FT, FELETTE INGYENES. KAPOSVÁRON SZEMÉLYES ÁTVÉTEL LEHETSÉGES.EGÉSZSÉG ÉS HARMÓNIA DOTERRA ILLÓOLAJOKKAL

ÚJ TERMÉK: KURKUMA KAPSZULA

ANYATEJES TÁPLÁLÁS

ECHO TV INTERJÚ A TÁPLÁLÉKOK SZEREPÉRŐL

INFLUENZA

A FLAVIN 7 ITAL ÉS A FLAVONOID TERMÉKCSALÁD

Q10 KOENZIM - TÖBB ENERGIA, JOBB IMMUNVÉDELEM

Olimpiq kapszula CUKORBETEGEKNEK

ÚJDONSÁGAINK ÉS KERESETT TERMÉKEINK>>

FRUITCAFÉ, A GYÜMÖLCSPRESSZÓ

AZ ÍGÉRETES GRÁNÁTALMA


A LÚGOSÍTÓ LUCERNA>>

FLAVIN77 - A LEGMAGASABB FLAVONOID TARTALOM>>

AZ IZGALMAS KENDER

AFRODIZIÁKUMOK,
SZEXUÁLIS VÁGYKELTŐK


A ROBORÁLÓ BÚZACSÍRA

ÁLLATI TANÍTÁS, EMBERI GYÓGYULÁS ŐSSEJTFOKOZÓVAL

HOMOKTÖVIS - A TIBETI MEDICINA KINCSE

VEGETARIÁNUSOKNAK

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD - ETKA ANYÓ

CURRENT MOON


Locations of visitors to this page

Google
Személyes blogom a blog.hu-n:
Láss csodát!


Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap


SHP HONLAPVARÁZSLÓ

Loading...


A honlap tartalmának bármilyen felhasználása előzetes engedélyhez kötött.
Copyright 2008-2010
Minden jog fenntartva
FŐOLDAL ŐSSEJT FOKOZÓ TUDÁSTÁR ÜZLET ENGLISH JÁTÉK FLAVIN TERMÉKEK