Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány

Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát!


Keresés a honlapon


belépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

Tisztítsuk meg az országot!
- 2021.04.06.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium " Tisztítsuk meg az országot!" akciójának lényege az illegális hulladéklerakók felszámolása. Alapítványunk sikeresen pályázott az akcióban való részvételre, így április hónapban nekiláthatunk az általunk vállalt területek megtisztításának.

tovább >>Terepen voltunk.
- 2015.09.11.

Látogatást tettünk egy önkéntesünknél, aki a városközpontban egy elhagyatott, kétes sorsú épületében lakik. A valaha szebb napokat megélt a városban élők által egy bizonyos színhez köthető épület egykor egészségügyi intézményként funkcionált.

tovább >>
Tisztítsuk meg az országot!

Mennyit ér?


„Senkinek egy pillanatot sem kell várnia ahhoz, hogy elkezdje jobbá tenni a világot!”Anne FrankCselekedni, példát mutatni, láttatni a természet tökéletességét, szemléltetni mi az ember helye, szerepe, hatása ebben a sérülékeny rendszerben.

Ezek a célok mozgatják alapítványunkat.

Programjaink, akcióink során a természettel való együttműködésre hívjuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy a megelőzés a védelem legfontosabb eszköze.

Előremutató, inspiráló kapcsolódásaink más szervezetekkel, önkénteseinkkel bizonyítják, hogy e felé a cél felé csak közösen, az erőforrások összehangolásával, tudásmegosztással, és szeretettel lehet eredményesen haladni.Fontosnak tartjuk azonban megmutatni azt is, hogy a környezetterhelés milyen kritikus méreteket öltött napjainkra. Fenntarthatatlan fogyasztásunk, a természettől való eltávolodásunk egyaránt okozói annak a problémának, ami bolygónkat az élhetetlenség felé sodorja.

Ennek a folyamatnak az iparai vállaltokon túl az egyén épp úgy részese, okozója és elszenvedője is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a temérdek lakossági hulladék, ami úton útfélen a szemünk el tárul. Ma Magyarországon szinte nem lehet megtenni úgy 10 lépésnél többet, hogy az ember ne látna az út szélén eldobált szeméthalmokat. Beleértve a forgalmas belvárosi övezeteket, közutak mentét, de túraútvonalakat, árteret, természetvédelmi területeket is.

Azt a feladatot vállaltuk fel, hogy csatlakozva az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” programjához hulladékmentesítünk két, számunkra szimbolikus területet.

Csömörön, alapítványunk női közösségének a Hangáknak bázisán, a patak partját, és az ártéreben lévő kis erdőt takarítjuk ki. Közösségünk tagjait a helyi civil szervezetek, csoportok segítik.

Nagykörűben a Szolnoki Kosár Közösség rendszerébe érkező, tiszta forrásból származó élelmiszer útját tisztítjuk meg fizikai síkon is, együttműködve a Jóllét Műhely Egyesülettel és az Élő Tisza Szövetséggel.

Mindkét terület erősen szennyezett, lakossági illegálisan elhelyezett hulladék, építési és bontási törmelék borítják nagy kiterjedésben a talajt.

Pedig hazánkban a hulladékszállítás kiépített rendszere rendelkezésre áll. Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés működik, a szolgáltatók lehetőséget biztosítanak a legtöbb településen lomtalanításra, hulladékudvarok üzemelnek, ahol legálisan szabadulhatunk meg a háztartásunkban feleslegessé vált anyagoktól a legtöbb fajtától díjmentesen.

Akkor mi hiányzik?

Az indíttatás?

Képzeld el az udvarod, nappalid, vagy hálószobád! Szeretnéd, ha ott is ez a látvány tárulna eléd? Pedig ez a terület, amit a fák között, árokparton, folyók mentén látsz szintén a tiéd. A miénk! Vigyázzunk rá!

Az inspiráció?

Meríts azokból az elhivatott, lelkes természetvédőkből, akik idejüket energiájukat nem kímélve tesznek egy tisztább, élhetőbb világért.

Az információ?

A program keretében információs táblákat helyezünk el a megtisztított területen azokról a lehetőségekről, amik a lakosság rendelkezésére állnak. Helyi szolgáltatók elérhetőségei, a kijelölt lerakók, hulladékudvarok címei, térképen bejelölve.Akciónkat a Mennyit ér? kampánynév alatt követheted.

Felmérjük:

Mennyit ér másodnyersanyagként a hulladék, amit összeszedünk.
Mennyit ér önkénteseink erre fordított energiája, ideje?
Mennyit ér az akcióra fordított összeg? Mire költhetnénk közösen, ha tiszta lenne a táj.
Mennyit ér a terület, mint élőhely?
Mennyit ér az ökoszisztéma szolgáltatás, amit ezeknek a helyeknek, a rajtuk élő számtalan élőlénynek köszönhetően élvezhetünk.


Neked Mennyit ér?"Az egyetlen mód, hogy a jövőn változtass, ha a jelennel kezded."

Seohyun


Honlapkészítés