Válogatás a 10 év előadásaiból
Az 582 oldalas kötetet az NKA
és a Bába Kiadó támogatásával adta ki
a Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete.

A megjelent 44 előadást válogatta és szerkesztette: Török József.A könyv előszava:

Az I. Közművelődési Nyári Egyetemet 1999-ben még a Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete szervezte meg, s csak a megyei intézmény, a Csongrád Megyei Közművelődési Tanácsadó Központ megszületésekor adta át annak a további folytatásra. 2000-től végeztem az intézmény munkatársaként valamennyi Nyári Egyetem szellemi és technikai előkészítését. A munka értelme és szépsége mellett ez nagy felelősség is volt, hiszen Ocskó Margit igazgatónő az adott költségvetési korlátok között teljesen szabad kezet adott a témák, előadók, programok kiválasztásában, a kiadások tervezésében. Ez így már több volt, mint munka: olyan szabad, alkotó tevékenység, amelyet ritkán kap meg egy népművelő – köszönet érte. Az aktuális Nyári Egyetem lebonyolításában összehangolt és jókedvű csapatmunka folyt: néhány külsős segítségével a teljes intézményi létszám részt vett a munkában. Bevallom, szakmai életem kivételesen szép évtizede volt, rengeteg ismeretet és élményt kaptam magam is előadóinktól és a résztvevő kollégáktól. Az évenkénti előadásokat tartalmazó kötet szerkesztése és közreadása külön öröm volt.
A megyei intézményt 2007-ben érintő szervezeti és személyi változások és a megbicsakló támogatási rendszer következtében azonban a jubileumi konferencia puszta létéért is küzdeni kellett. Ebben a helyzetben lett újra partner az elsőt világra hozó Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete és a visszatérő támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap és Szeged Város Önkormányzata. Köszönet valamennyi támogatónknak, segítőnknek, a szervező társaknak, a 82 előadónak s a mindenkori hallgatóságnak, akik elfogadták invitálásunkat.
A X. Közművelődési Nyári Egyetem megrendezésével lezártam azt a szellemi folyamot, amelyet szeretettel és legjobb szakmai tudásommal gondoztam. Értékének megítélése nem az én tisztem, majd elvégzik erre avatott szakemberek.
Az évenkénti kötetek és az internetes elérhetőség (www.knye.hu) ellenére szükségét éreztem annak, hogy a 10 év esszenciáját újra közreadjuk. Ennek a szándéknak terméke e válogatás. A terjedelmi korlátok, a tematikai arányok megtartása olyan szelekcióra kényszerített, amelyet szerkesztő csak nehéz szívvel tud megtenni. Kiváló írások maradtak így ki a válogatásból.
Bár a megjelent 44 előadás mindegyike értékes és izgalmas, mégis az olvasó megértését kell kérnem, hiszen ezek több éve született előadások és írások. A változó szakmai, tudományos és társadalmi környezet természetesen kényszerítette ki, hogy azóta maguk a szerzők is formázták, át- és újraírták egyiket-másikat, és ma már másképp fogalmaznák meg mondandójukat. Az időbeli beazonosításra azért érdemes a Tartalommutatót áttekinteni, hiszen ott jelezzük az előadások időpontját.
Tekintse hát a Kedves Olvasó e könyvet egyrészt ünnepi emlékkönyvnek, másrészt azon gondolatok lenyomatának, amelyek 1999-2008 között foglalkoztatták a közművelődés szakmai munkásait és teoretikusait. S ha e gondolatok többségét még mai is aktuálisnak érzi, a Közművelődési Nyári Egyetem 10 éve és e kötet megjelenése már nem volt hiába.

Török József
a Nyári Egyetem titkára
Török József - www.torokjozsef.5mp.eu - torok5211@gmail.com