Keresés a honlapon
Ipari gépek CE jelölése nyílt képzés
2019.02.01.

2019. március 7-én újra Ipari gépek CE jelölése képzést tartunk! Részletek a kezdőlapon, illetve a saasco.hu oldalon!
Gépek CE jelölése nyílt képzés
2018.09.03.

2018. szeptember 20-án Gépek CE jelölése - konkrét példákkal címen nyílt képzést tartunk Budapesten, a Lurdy Házban! További részletek a www.saasco.hu oldalon...
Szakmai Fórum
2017.08.24.

A szakmai fórumot a Magyar Szabványügyi Testület a SAASCO közreműködésével rendezi. A fórum célja a kollaboratív robotok gyártásához, üzembe helyezéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírások ismertetése, a CE-jelölés folyamatának bemutatása, a kollaboratív robotrendszerek kockázatértékelése és gyártói tapasztalatok közlése.
Egy újabb nagyon sikeres CE klubnap
2017.05.09.

Izgalmas és sokak érdeklődésére számot tartó tematikus CE klubnapot rendeztünk április 27.én a TÜV Rheinland székházában! A kollaboratív robotok népszerűsége és ipari alkalmazásának rohamos terjedése tette igazán aktuálissá ezt a témát.
Pozitív visszajelzések a gépes képzésről
2016.09.27.

Több, mint 70 érdeklődő részvételével tartottuk meg 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünket. A résztvevők visszajelzési szerint ezúttal is nagyon sikeresen! A gyakorlatorientált és mintadokumentációt szolgáltató prezentációval a mindenkori szakemberek igényei elé szeretnénk menni, amit úgy tűnik, az értő hallgatóság nagyra értékelt!
Gépek CE jelölése képzés
2016.09.09.

Jöjjön el 2016. szeptember 22-én nyílt képzésünkre, ahol egy nap alatt megismeri a gépek CE jelölésére vonatkozó követelményeket, a CE jelölési folyamat egyes lépéseit, és mindazokat a feladatokat, amelyeket a gépek CE jelölése érdekében el kell végeznie.
Új honosító rendeletek
2016.07.18.

A következő új Európai Úniós irányelvekhez került honosító magyar rendelet hatályba helyezésre, amik közül az új Kisfeszültségű Direktívához (LVD) kapcsolódó rendeletet mi is nagyon vártuk már: 23/2016.(VII. 7.) NGM r. a 2014/35/EU LVD-hez!
9.CE KLUBDÉLUTÁN 2016. MÁRCIUS 31-ÉN
2016.03.16.

A nagysikerű CE Klubnapok következő díjmentes rendezvényét 2016.03.31-én tartjuk meg a budapesti Lurdy Konferencia Központban.

Téma: CE jelölés a kisfeszültségű berendezéseken, készülékeken és alkatrészeken.
SAASCO ELŐADÁS VESZPRÉMBEN
2015.11.18.

“Vállalkozásom a nemzetközi piacon" – CE jelölés, európai szabadalom és nemzetközi kereskedelmi vitarendezési lehetőségek címmel szervez rendezvényt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2015. szeptember 30-án, amelyre meghívja Önt és kollégáit.
ÖSSZEFOGLALÓ A WUD SZAKMAI NAPRÓL
2015.11.18.

Kiemelkedő érdeklődésre tartott számot 2015.11.12-én, a World Usability Day alkalmával megtartott “Használhatóság és innováció” szakmai napunk.

Egy évvel ezelőtt megígértük: “Természetesen folytatjuk! Találkozunk 2015-ben!”

Betartottuk, és így idén ismét szakmai nappal csatlakozunk a World Usability Day nemzetközi rendezvénysorozathoz. Az eseményt a Lurdy házban közel 100 főnyi hallgatóság előtt rendeztük meg nagy sikerrel.
MEE SZABVÁNYOSÍTÁSI BIZOTTSÁGI ÜLÉS
2015.11.18.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület meghívására nov. 11-én Berencsi Bence előadás keretében átfogóan ismertette a CE jelölés eljárásrendjét, különös tekintettel a villamos berendezésekre.
A CE KLUB VI. RENDEZVÉNYE
2015.08.17.

Időpont:

2015. szeptember 09., szerda 9-17 óra

Helyszín:
Jászberény, Rákóczi út 40. - Szikra Galéria és Rendezvényház

Jelentkezni a ceklub@ce-jeloles.hu e-mail címen lehetséges, legkésőbb szeptember 04-ig.

A rendezvényen való részvétel ingyenes!
A CE Klub első, egész napos klubnapja több szempontból is rendhagyó és különleges lesz: jogszabály értelmezéseket, szabványok magyarázatait hallhatjuk a leghitelesebb forrásokból.


CE Klub V. rendezvény
2015.06.29.

A soron következő 5. alkalom ezúttal Budapesten kívül Miskolcon a Chinoin Csanyik völgyi telephelyén kerül megrendezésre.
CE Klub IV. rendezvény: Présgépek
2015.06.08.

A CE Klub keretein belül 2015. június 23. kedden 14 és 17 óra között megrendezésre kerül a présgépek CE jelölése előadás.
CE Klub I. rendezvény: Gépek átalakítása
2015.02.04.

A CE Klub keretein belül 2015. február 18. szerdán 14:00-kor kerül megrendezésre a gépek CE jelölése a gépfelújítások, a gép átalakítások, valamint az Európán kívüli piacokról érkezett gépekre vonatkozó előadás.
Csatlakozzon a CE Klubhoz Ön is!
2015.02.04.

Örömmel értesítjük, hogy 2014. decemberében a TÜV Rheinland Intercert Kft. és a SAASCO Tanácsadó és Mérnökiroda Kft. megalapította a CE Klubot.

 

Először néhány alapkérdést tisztázzunk!

A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen egy jelzés a hatóságok felé arról, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó követelményeknek. Ez részletesebben annyit jelent, hogy Ön gyártóként, vagy a termék Európai Unión belüli első forgalmazójaként ismeri ezeket a követelményeket, a termék tervezése, gyártása során figyelembe is vették ezeket, és mindezt igazolni is tudja.

A CE jelölési folyamat elvégzése a „gyártó” kötelezettsége a „forgalomba hozatal” előtt! De vigyázat! A „gyártó” és a „forgalomba hozatal” fogalma jóval bővebb, mint ahogy azt általában használjuk! Lehet, hogy már Ön is „gyártó” lett és „forgalomba hozott” CE jelölésre kötelezett termékeket?

Hogy milyen módon lehet igazolni a követelmények teljesítését? Úgy, hogy egyrészt a megfelelőségi nyilatkozat aláírásával személyesen vállal felelősséget aziránt, hogy a termék teljesíti a rá vonatkozó követelményeket, másrészt a hatóság kérésére be tudja mutatni a termék műszaki dokumentációját, illetve a szükséges vizsgálatok dokumentumait.

Az itt összegyűjtött információk jelentős mértékben hozzá fognak járulni ahhoz, hogy tájékozottabban mozoghasson a CE jelölés világában, és egyenrangú, hozzáértő félként tudjon adott esetben tárgyalni a különböző tanúsító szervezetekkel, tanácsadókkal, vagy akár a hatóságokkal is!

 

A CE jelölés jogszabályi háttere

A CE jelöléssel kapcsolatos előírásokat az Európai Uniós irányelvek és rendeletek szabályozzák. Az irányelvekhez minden esetben kapcsolódik magyar rendelet, míg az EU-s rendeletekhez nem, mivel azok közvetlen hatállyal bírnak az összes tagállamban.

A CE jelölés feltüntetésére kötelezett termékkategóriák, valamint a hozzájuk tartozó EU-s és magyar jogszabályok felsorolását a www.saasco.hu oldal CE jelölés menüpontjában tekintheti meg.

 

Harmonizált szabványok

A termékre vonatkozó irányelvek csak alapvető biztonsági követelményeket határoznak meg, a konkrét műszaki követelményeket a harmonizált szabványok (vagy harmonizációs dokumentumok) tartalmazzák.

A harmonizált szabványoknak való megfelelés esetén feltételezhető, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó irányelv alapvető biztonsági előírásainak, és ezáltal sok esetben "megúszható" a külső tanúsító szervezet általi vizsgálat elvégeztetése.

Harmonizált szabványok:

  • a CEN (Comite Européen de Normalisation = Európai Szabványositási Bizottság) vagy
  • a CENELEC (Comite Européen de Normalisation Électronique = Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) vagy
  • az ETSI (European Telecommunications Standards Institute = Európai Távközlési Szabványosítási Intézet

által jóváhagyott, az Európai Közösség Hivatalos Lapjában kihirdetett szabványok.

Egyes esetekben nem harmonizált szabványok, hanem un. harmonizációs dokumentumok állnak rendelkezésre. Ezek egy egyszerű halandó részére pont úgy néznek ki, mint egy szabvány, így a továbbiakban az egyszerűség kedvéért ezt a kiegészítést nem írjuk ki, de kérünk mindenkit, hogy képzelje oda...

Az egyes irányelvekhez kapcsolódó harmonizált szabványok listáját az EU hivatalos honlapján találja, innen pedig a cím alapján próbálhatja meg kiválasztani, hogy termékére melyek vonatkozhatnak ezek közül.

 

Megfelelőségértékelési eljárások(modulok)

 

A megfelelőség-értékelési eljárások összefoglalása (768/2008/EK határozat szerint):

 

Üzemi gyártásellenőrzés („A” modul): a gyártó vagy Közösségen belül letelepedett, meghatalmazott képviselője biztosítja, hogy a kérdéses termékek megfelelnek a rájuk vonatkozó irányelv követelményeinek.

Mondhatjuk, hogy ez az alapja az összes többi modulnak is, hiszen minden esetben szerepel az a követelmény, hogy „a gyártó tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a termék feleljen meg”… Ha ezen a területen rend van. akkor a többi modul teljesítése sem okozhat problémát!

Ennek kiegészítése („Aa” modul) alapján a gyártói önellenőrzést egy bejelentett szervezet által végzett időszakos (szúrópróbaszerű) termékellenőrzés kíséri.

 

Típusvizsgálat („B” modul): Ennek során a bejelentett szervezet megbizonyosodik arról, és tanúsítja azt, hogy a tervezett gyártást jól képviselő mintadarab megfelel a rá vonatkozó irányelv rendelkezéseinek.

 

Típusmegfelelés v. típusazonossági vizsgálat („C” modul): A gyártó biztosítja, hogy az érintett termékek megfelelnek az EK-típusvizsgálati tanúsítványban leírt típusnak, és teljesítik a rájuk vonatkozó irányelv követelményeit. Ezt egészítheti ki a gyártó által kiválasztott bejelentett szervezet által végzett időszakos termékellenőrzés.

 

Gyártás minőségbiztosítása („D” modul): A gyártó köteles jóváhagyott (tanúsított) minőségügyi rendszert működtetni a gyártás, a végső termékellenőrzés és a tesztelés területén.

 

Termék minőségbiztosítása („E” modul): A gyártó köteles a végső termékellenőrzés és a tesztelés területén jóváhagyott minőségügyi rendszert működtetni.

 

Termékellenőrzés ("F" modul): A gyártó belső gyártásellenőrzési rendszert működtet, hogy a termékek megfeleljenek az EK típusvizsgálati tanúsítványban leírt típusnak, a bejelentett szervezet pedig minden terméket megvizsgál és tesztel, vagy statisztikai alapon végez termékellenőrzéseket.

 

Egyedi ellenőrzés („G” modul): A bejelentett szervezet megvizsgálja az egyedi terméket, és elvégzi rajta a vonatkozó szabvány(ok)ban előírt megfelelő vizsgálatokat vagy az azokkal egyenértékű vizsgálatokat.

 

Minőségirányítási rendszer ellenőrzése („H” modul): A gyártó köteles jóváhagyott (tanúsított) minőségügyi rendszert működtetni a gyártás, a végső termékellenőrzés és a tesztelés területén. Ennek a minőségügyi rendszernek egy modellje az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer.

 

Ezeknek egy lehetséges kiegészítése az un. tervvizsgálat (gyakran „B1” vagy „H1” modul néven említik), amely során még a gyártás megkezdése előtt a bejelentett szervezet felülvizsgálja az adott termék műszaki terveit, hogy meggyőződjön annak megfelelőségéről.