2017 Jógarádzsa Közönség Díj nyertese
Nagy Gábor
Mit érhetsz el a hatha jóga gyakorlásával?
- Egészséges testtartást
- Helyes légzést
- Stresszoldást, relaxációt
- Testi - lelki egyensúlyt

Miért Jógázz?

Fontosnak tartjuk, hogy a jóga gyakorlatok jótékony hatása azoknál is érvényesüljenek, akik hajlékonyságukban, egészségükben gátoltak. Ha valakinek szükséges akkor a csoportos órákon végzett gyakorlatsorok is módosíthatók (személyre szabhatók), így a gyakorlás pont oda hat ahol a legnagyobb szükség van rá.
A gyakorlatok elvégzéséhez jóga eszközöket használunk, így a teljesen kezdőknek is egészségfejlesztő, biztonságos gyakorlásuk lesz már az első alkalommal is! A fejlődés így mindenkinek akadálymentes és megfelelő ütemű lesz!

Mi a hatha jóga? :)

Mindenkinek mást jelent, sokan az egyoldalú terheléssel végzett napi tevékenységek után szeretnének kiegyensúlyozni az izmaikat, többen lazítani szeretnének, van aki sportként tekint rá, mások pedig a belső csendet, önmagukhoz vezető utat keresik. Melyik lehet az igazi jóga?
Talán a helyes válasz: egyik sem és mindegyik.
A jóga egy eszköz (pontosabban egy eszközrendszer) amely segíthet abban, hogy teljesebb életet élj (függetlenül, hogy merre billent el a mérleg nyelve), segít visszatalálni a középpontodba, önmagadhoz. Nekem ezt jelenti a jóga …

Hatha jóga: fej és szív jógája!

A hatha jógát a rádzsa jóga bevezető gyakorlatainak is szokták mondani. De ez a kijelentés sokszor nem elég érthető, a mai „ezoterikával fertőzött” világunkban :), talán nem tűnik túl vonzó, érdekes és megfelelő útnak.
Ugyanakkor tudnunk kell, hogy mint mindent amit építünk csak stabil alapon áll meg, hát így van ez a az önismerettel és a személyiség tudatos változtatásával is. Alap a fizikai testünk, csak ebben tudunk megnyilvánulni a világban! Bármit teszünk azt ebben a "ruhában" és ezzel a "ruhával" tesszük.
Amit a végtagok tesznek (cselekvés) az mind a fejben vagy/és a szívben dől el. Gondolat vagy/és érzelem mozgat bennünket! A jóga filozófiája szerint a gondolat és az érzelem is az elme tevékenysége. Emiatt, bármit is teszel a testeddel, az visszahat az elmédre (gondolatok és érzések, érzelmek formájában). Ha így közelíted meg a jóga ászanákat teljesen más értelmet kaphatnak a gyakorlatok. És talán érteni és érezni fogod magadon azt a mondatot, amivel a jóga zona jógagyakorlatait szokták kezdeni: készülj fel a jóga gyakorlására. Ezek a gyakorlatok lehet, megváltoztatják az életed!
Te kész vagy a változásra…?!  :)

Mahatma Gandhi: Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.

TAPASZ és SZVÁDJÁJA

Készítem a honlapomat ( www.gaborjoga.shp.hu ). A emiatt az shp honlapok kitalálójától folyamatosan kapok hírleveleket. Az egyik hírlevélben ez a video szerepelt : http://www.youtube.com/watch?v=Q4f_UNMNONA . A video mélyen megérintett!

Eszembe jutatta az egyik oktatóm szavait: „ha egy állítás a jóga gyakorlására igaz akkor igaznak kell lennie az élet többi területén is”

A jóga gyakorlati "tudomány", önmegismerési mód. És ehhez az önismerethez hozzátartozik a gyengeségeink felismerése és továbbfejlesztése!
Ugye ez talán a legnehezebb!
DE! Nem lenne fejlődés minden területen (fizikai, szellemi, lelki), ha nem találkoznánk néha (vagy többször) kihívásokkal, az élet minden területén.

Ez ami az erőnket próbára teszi! Így van ez a jógában is!
Egyik alkalommal mondjuk egy fordított testhelyzetnél, félsz elvégezni a gyakorlatot vagy esetleg nem sikerül helyesen. Mit teszel ilyenkor?
Megijedsz és hagyod a "fenébe" az egész joga gyakorlást, "nem nekem való" vagy "hülyeség az egész" felkiáltással. Vagy találsz egy kifogást: "nincs rá időm", stb, stb. Kifogásokból Dunát lehetne rekeszteni!
De ezzel nem oldjuk meg a problémát, hanem elfutunk előle!
Ez pedig életszemlélet, mentalitás, hozzáállás kérdése.
Ha a jógában megfutamodunk, lehet, hogy más élethelyzetekben (ami sokkal fontosabb) is hamar feladjuk a céljainkat?
Ha az önismeret útját járó a fenti kérdésre igen választ is ad (ne feled: gyengeségeinket felismerni, komoly önismeretet feltételez), akkor sincs ok a kétségbeesésre. Újból és újból meg kell próbálni és így fejleszteni az akaraterőt, a tanulásra való hajlandóságot.
A mostani világban mikor az egyik jelszó az „élethosszig tanulás”, sokaknak esetleg több szakmát kell megtanulnia, az élet több részén is helyt kell állnia ez az életszemlélet sokat segíthet.
A jóga első lépcsői a jáma és nijáma életlevek. A nijáma harmadik része a TAPASZ (vagy aszkézis) és negyedik része a SZVÁDJÁJA (önképzés).

A tapasz gyakorlati alkalmazása azt az óriási akaraterőt jelenti, ami abban segít, hogy céltudatosan tudj haladni (akár a jóga akár az élet más területein). Ilyen hozzáállásnál az akadályokat nem gátként érzed, hanem megoldandó feladatként. Sőt nem elbizonytalanít, hanem új erővel tölt fel! Tudatosítani az önképzést, pedig nyitottá, alázatossá tesz az új ismeretek megszerzésére.

Akaraterő és nyitottság, amik segítenek a jövő új kihívásaival megbirkózni. Legyen akár egy új ászana vagy egy új élethelyzet az, ami a kihívás érzetét adja.