Ezüst-, arany- és platinaérmék, rudak a tengerentúlról ...
...és Európából - gyűjtőknek, befektetőknek.
A nemesfém befektetés formái

Az aranyba, ezüstbe, platinába befektetni kívánók egyre növekvő tábora pénztárcájának és vérmérsékletének megfelelően az alábbiak közül választhat:Nemesfém rudak

A rudak mérete a tőzsdei tranzakciókhoz használt 1000 unciás (31 kg-os) ezüstóriásoktól a kisbefektetők számára is elérhető 1 kg-os, 10 és 1 unciás ezüst- és aranyrudakig terjed. Persze minél kisebb a rúd, annál nagyobb a fajlagosan rárakódó gyártási, szállítási költség, így egyre jobban elválik a rúd ára a tőzsdei ártól. Érdekes módon a kereskedelemben kapható rudak nem olcsóbbak az érméknél! Főleg Amerikában divat a rudak gyűjtése: még a teljesen "durva" kivitelű rudak is numizmatikai felárral forognak a verde, az évjárat, a sorszám alapján.

Aranyrudakról írt részletesebb ismertetőnket a képre vagy a szövegre kattintva olvashatja!Nemesfém érmék

A nemesfém fizikai birtoklásának legkedveltebb módja az érmék vásárlása. "Befektetési érmének" (angolul bullion coin) a nagy darabszámban vert érméket nevezik, amelyek értékét nem befolyásolják jelentősen numizmatikai, gyűjtői szempontok, hanem napi áruk főként az adott nemesfém világpiaci árához igazodik.

Befektetési célra használhatók az általunk is forgalmazott nagy finomságú érmék, valamint a korábbi, még ezüsttartalommal rendelkező forgalmi érmék, amelyeket ma amerikai és német kisbefektetők 1-5 kilós zacskókban vásárolnak, és rejtenek el otthon rosszabb napokra.

Az érmék befektetési előnyét az adja, hogy bármikor könnyen és gyorsan (bankokon és kereskedéseken keresztül) pénzzé tehetők.

Befektetési jegyek, tőzsdei alapok, részvények

A nemesfém világpiaci áremelkedését befektetési alapok (ETF - Exchange Traded Funds) útján is kihasználhatja az, akinek a fizikai birtoklás nyűgös (mondjuk veszélyes környéken, garzonlakásban lakik, és fél az ágy alatt tartani az 1000-unciás ezüst és kilós aranytömbjeit :-)

Egy alap befektetési egysége - a legkisebb vásárolható mennyiség - általában 1/10 uncia arany és 10 uncia ezüst. Ez egy részvény, vagy befektetési jegy.

Ennek a befektetési formának az a hátránya, ami az előnye: a befektető nem látja a nemesfémet, meg kell bíznia abban, hogy az adott alapban valóban megvan-e az ígért mennyiségű nemesfém. Egyre több elemző gyanakszik, hogy az alapkezelők spekulációs céllal folyamatosan "shortolják" a nemesfémeiket, vagyis kevesebb van nekik, mint kellene... A befektetési jegyünk tehát annyit ér, amennyit az alap ér.

A nemesfém áremelkedést elvben meg lehet lovagolni a bányák részvényeivel is, amelyek viszont magukban hordoznak egyéb, a nemesfémártól független kockázatot. A részvény árát leronthatja a rossz menedzsment, politikai kockázat, környezetvédelmi probléma és sok más tényező.Árak, értékek

Egy gyakori kérdés: "Láttam a neten, hogy az ezüst tőzsdei ára 6000 Ft. Mitől lesz egy mai érme ennek a kétszerese, vagy még több ?""

A tőzsdei ár csak papíron, tonnaszám adott-vett ezüstre érvényes. Mire ebből érmét vernek, és az eljut szerte a világba, az ára majdnem a duplája lesz (aranynál fajlagosan kisebb a rárakódó költség). Az ezüstre az állam is ráteszi a 27% ÁFÁ-t, mint bármilyen más termékre.

Az árakat ennél még nagyobb mértékben térítik el a tőzsdeitől maguk a gyűjtők. Amint egy adott év érméjének verését lezárják, és elkezdik a következő évi érméket készíteni és szállítani - gyakran már októberben vagy novemberben -, és már csak "másodkézből" lehet hozzájutni, érezhető az áremelkedés.

A milliós darabszámban vert "befektetési ezüstök" - mint pl. a Philharmoniker, az USA Silver Eagle, vagy a kanadai Maple - esetében kisebb az áremelkedés, de még itt is megfigyelhető, hogy sokan szeretnék összegyűjteni az összes évjáratot, így az aukciókon vagy kereskedőknél felbukkanó régebbiek csak némi felárral szerezhetők meg.

Ennél nagyobb az áremelkedés a 250-300.000 példányban, évente változó motívummal vert ausztrál érméknél: itt az év lezárásakor kb. 20%-kal emelik a nagykereskedők az adott év "maradék" érméinek árát.Hogyan alakulnak ki a tőzsdei árak, mi a "fixing"?

London Silver Fixing


A fizikai ezüst kereskedelmének egyik legfontosabb központja a londoni nemesfémtőzsde (London Bullion Market). Itt minden délben kialakítják (fixálják) a napi tőzsdei árat. Ez a London Silver Fixing, amely a világ irányadó kereskedelmi ára gyártók, fogyasztók, kereskedők és nemzeti bankok számára.

A módszer ősének az a XVII. századból eredő gyakorlat tekinthető, hogy az ezüstkereskedelemre királyi engedéllyel rendelkező néhány cég vezetői egy kávéházban összeülve ügyfeleik igényei alapján megállapodtak az árakban. A hírközlés fejlődésével ez az ár egyre hamarabb egyre messzebb jutott a világban. Az első feljegyzett kötés állítólag 1676-ban történt, és a legendás zsidó nemesfémkereskedő, Moses Mocatta nevéhez fűződik.

1897. óta működik a napi fixing, hamarosan prompt (cash) árat, és 2 hónapos (forward) árat is meghatároztak angol fontban.

1967-től azonnali (spot), 3, 6 és 12 hónapos árat határoznak meg, és a font mellett dollárban, majd később Euróban is közlik az árat. Ma már nem kávézgatnak együtt, hanem telefonon zajlik az árkialakítás, változatlanul unciában.

Kevés az ennyire régi hagyományokon és szereplőkön alapuló gazdasági "intézmény": a fixinget ma is mindössze három cég, a régi (többször összeolvadt) kereskedőházak jogutódai állapítják meg: a Deutsche Bank, a ScotiaMocatta, és a HSBC.

London Gold Fixing

A londoni arany fixing (London Gold Fixing) nem ennyire régi, azt "csak" 1919. óta határozzák meg. Ma a fenti három cég, valamint a Barclays Capital és a Societé Generale működik ebben együtt videokonferencia formájában, ahol a hagyományokra ügyelve ma is kis zászlókkal adnak jeleket egymásnak.

Ma naponta kétszeri ármegállapítást végeznek három devizanemben: a délelőtti az "AM fix", a délutáni a "PM fix".

Comex árutőzsde New York

A Comex-en elsősorban határidős és opciós ügyleteket kötnek, a befektetési alapok tevékenysége itt koncentrálódik.
Köszönjük látogatását, nézzen be máskor is! Galériáinkat folyamatosan töltjük fel új érmefotókkal.