eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Jenga Bells Túra
- 2021.11.27.

December 11-én fergeteges szezonzáró túra a Pilisi Kopárokon, egy különleges kilátóval!

továbbOktatás
- 2021.11.27.

Idén utoljára, december 12-én, vasárnap, 9-11.30-ig a Margitszigeten!

tovább

2021. november 20, szombat

Tata - Vadlúdles és Fényes Tanösvény Cölöpsétány


Tatán és környékén túráztunk már nyáron és tavasszal, de most, ezen az ősz végi szombaton olyan élményekért térünk vissza, amely nagyon ritka egy település belvárosában: a messzi Északról ide érkező vadludak népes seregét csodáljuk meg!

De még mielőtt lesben állnánk az Öreg-tó körüli túránk során, hogy meglessük a délutáni "behúzást", ellátogatunk a nem kevésbé izgalmas Tatai Fényes Tanösvényhez.

9- től gyülekezünk a tanösvény parkolójában, majd fél 10-től fedezzük fel a tanösvény zugait.

Ha dél körül átérünk az Öreg-tóhoz, tarthatunk egy órácskányi pikniket (nagyon jó nápolyi pizza készül a vár tövében, talán belefér!)

Ezután indulunk tókerülő túránkra, hiszen a "behúzás", a ludak visszatérése a kinti területekről a tó melletti nyugvóhelyükre 15 órától figyelhető meg, addig megyünk egy tókört jó tempóban, utána helyezkedünk, bámészkodunk a tó mentén.

Ezért számíts arra, hogy hazafelé már bőven szürkület után fogunk indulni!
Tatai Fényes Tanösvény


A Tatai Fényes Tanösvény egy izgalmas cölöpsétány a láp fölött!

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit.

Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát. A tanösvényt a látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki.

Vízben álló, gyönyörű láperdőben kanyarog a közel 1 km-es pallóút, amelyet látványos helyeken kiszögellések, elágazások, zsákutcák szakítanak meg nézelődés céljából. Eltévedni nem lehet, a bejáratnál kapott tanács jól jön: mindig balra kell tartani, és akkor a végén körbeérünk.

Már a 18 állomásból álló, cölöpökre épült gyalogösvény elején rögtön gyönyörű erdőbe csöppenünk. A pallós járófelület végig a forrástó felett kanyarog. Fokozottan védett természetvédelmi terület, egész évben látogatható.

Ez a lápvidék minden évszakban gyönyörű, és bőven tartogat elképesztő látnivalókat is. Nyáron minden csupa zöld, de szép ősszel is, amikor a lápot színes avarréteg takarja. Valószínűleg télen sem csalódhatunk benne, a tó ugyanis hidegben sem fagy be, mivel a karsztforrásokból állandóan enyhén szénsavas, 20–22 °C hőmérsékletű víz tör a felszínre.

Az egyik leglátványosabb rész az Erdei-források megállója, ahol egy kilátót is találunk. Innen pompásan megfigyelhető az alattunk és körülöttünk lévő kristálytiszta vízfelület és misztikus környezete.

Azért nevezik a területet Fényes-forrásnak, mert a meder alján lévő kvarchomok a víz feltörésekor buborékokkal keveredik, és ha a Nap rásüt, akkor fényesen megcsillan a tóban.Üzenet a távoli tundráról - azok a varázslatos vadludak!


A tatai vadludak már évek óra benne vannak a hírekben, és most itt az ideje, hogy mi is tiszteletünket tegyük náluk!

Minden évben több százezer, az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadlúd tölti a Kárpát-medencében a telet. A hazánkba érkező ludak közel húsz nagy gyülekezőhelyet használnak rendszeres pihenőhelyként, például a Hortobágyon, az alföldi szikes tavakon vagy a Dinnyési-fertőn. Enyhe teleken végig kitartanak, de ha nagy hideg és hó jön, és nem tudnak táplálékhoz jutni, akkor tovább állnak dél felé. A nálunk telelő ludak többsége nagy lilik, emellett vetési lúd, nyári lúd, illetve olyan ritkább fajok is feltűnnek, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd vagy az apácalúd.

A vadludak egy része évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál talált megfelelő éjszakázó- és pihenőhelyet a téli időszakban. Ez a helyszín elképesztően különleges, hisz a ludak éjszakázóhelye a város kellős közepén van, műemlék épületekkel körülvéve. Nem tudom, van-e ilyen máshol a világon, ahol a természet és a kultúra ilyen varázslatos körülmények között találkozik. Minden túlzás nélkül, ami ilyenkor Tatán történik, az tényleg egy csoda.

A ludak minden év novemberében érkeznek és február végén, március elején indulnak vissza az északi költőhelyek felé. Napközben a környező szántóföldeken eszegetnek és éjszakázni jönnek vissza a tóra. A délutáni behúzás fő időszaka három és öt óra közé esik. Mi a behúzás előtt teszünk egy kört a tó körül, de közben sem kell hiányolnunk a ludakat, mert állítólag napközben is folyamatos a mozgás. Jönnek-mennek a jellegzetes V-alakban repülő csapatok, különösen dél körül, amikor elég sok madár berepül inni a tóra. Meglátjuk!Az Öreg-tó arcai


A tatai tó az ország egyik legidősebb mesterséges tava. Már a honfoglalás előtt létrehoztak itt egy kisebb tavat, az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A középkorban ezt tovább bővítették, majd 1747-ben, Mikoviny Sámuel vízrendezési mérnök tervei alapján alakították ki a tó maihoz hasonló formáját.

Ha Tata, akkor az Öreg-tó és a parton álló vár ugrik be először mindenkinek. Ilyenkor, ősz végén és télen azonban a tó teljesen más arcát mutatja, mint az év többi részében. A tó vizét ősszel, a lehalászás időszakában leengedik, de a vízszintet később kicsit megemelik, hogy az a vadludak számára megfelelő legyen.

A partokhoz közel ebben az időszakban széles, homokos parti föveny fut körbe, kicsit olyan érzés, mintha egy tengerparton lennénk, szezonon kívül. A ludak a tómeder déli részében gyűltek össze napközben, később az éjszakázó csapatok is ide szálltak be, a tó északi részén, a vár közelében, ahol mélyebb a víz, napközben is leginkább sirályokat lehet látni.

A sötétedéssel jön a nap fénypontja

Aki a vadlúdlesre jön, annak érdemes már délután három óra körül a tó közelében lenni, mert időjárástól függően, egy borultabb napon, már akkor megindulhat a behúzás. A tó körül mindenhol táblák jelzik, hogy 3 óra és másnap reggel 9 óra között tilos a mederben tartózkodni, mert az zavarhatja az éjszakázáshoz készülő madarakat.

A vadludak védelme

A vizes élőhelyek megőrzését elősegítő Ramsari Egyezmény jegyzékében már több mint 1900 vizes élőhely szerepel. Magyarországon ezen értékes, védendő élőhelyek egyike a tatai Öreg-tó. A 2 km² nagyságú tó több tízezer vízimadár téli pihenőhelye, a vadludak mellett, récék, sirályok is szép számmal időznek itt. A tavon eddig több mint 210 madárfajt figyeltek meg a madarászok.

Tata az első olyan magyar város, ahol kifejezetten természetvédelmi megfontolásból korlátozták a szilveszteri tűzijátékozást. A 2018. októberében meghozott rendelet értelmében a város területének nagy részén tilos a tűzijátékok használata november 1. és február 28. között.Fontos információk a túráról:


Találkozási idő és hely:

November 20. szombat, 9 óra, a Fényes Tanösvény parkolója (Tata, hrsz 1363/95, Fényes Fasor, 2890); a látogatás után átmegyünk az Öreg-tó Tópart utcához közeli parkolójába).

A túra részletei: a tanösvény kb. 1.5 km könnyű séta, nézelődéssel együtt 1 - másfél óra (botok nélkül); a tókerülő túra 7 km (de a vadludak megfigyelése miatt több lesz, mert miután tettünk egy kört, megkeressük az ideális megfigyelő pontokat, ahol csendben figyelünk, fotózunk; szintkülönbség nincs; ideális nordic walking terep!)

- Részvételi díj: 2000 Ft

- Belépő a tanösvényre: nyugdíjas/diák 900 Ft (20 fő fölött 750), teljes árú jegy 1300 Ft

- Hozz magaddal meleg holmit, amit a túrán kívüli lazább sétához, és a madárleshez is fel tudsz venni! Hűvös lehet, és amikor nem mozgunk, akkor is komfortosan kell éreznünk magunkat! Jó ötlet egy termosznyi forró teát is bekészíteni!

- Ha van kisebb távcsöved, ami elfér a hátizsákban, nyugodtan hozhatod!

Figyelem! Ez a túra NEM madártani szakvezetés, hanem egy több programpontot magában foglaló túra, amelynek része a tanösvény látogatás, egy kb. 2 órás nordic walking gyaloglás a tó körül, valamint ezt kiegészítve amatőr, spontán madármegfigyelés!

A tanösvény vezetősége az időjárásra hivatkozva biztonsági okokból bezárhatja a létesítményt! Ebben az esetben alternatív programpontként felkeressük Tata másik népszerű látványosságát, az Angolkertet és a Cseke-tó környékét.

Elővigyázatosság járvány idején: a rendkívül rossz járványügyi helyzet miatt kérem, hogy lehetőleg csak oltottan gyere a programra. A telekocsiban való utazás során a közösségi közlekedésre érvényes szabályozást vegyük alapul!
Ha nem érzed jól magad vagy tüneteid vannak, maradj otthon.
Jelentkezés a túrára: írd be neved, elérhetőségedet, hányan érkeztek stb.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika