eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten
- 2019.02.14.

Új időpont: március 2. szombat, 9-11.30.

továbbHóvirágtúra és Vértesi Panoráma
- 2019.02.14.

Március 3-án, vasárnap hóvirágmező-látogatás az Alcsúti Arborétumban, majd panorámatúra a Vértesben.SZLOVÉNIA TENGERPARTI GYÖNGYSZEMEI

Stunjantól Piránig - 2018. március 15-18.


A téli zimankó után a tavasz első sugaraival mediterrán tájak felé irányítjuk nordic walking botjainkat, csakúgy, mint tavaly, amikor az Isztria szépségeivel ismerkedtünk.

Ha közeli tengerpartot keresünk, a legtöbbünknek először Horvátország jut eszékbe. Nem is csoda, hiszen az egykori jugoszláv tengerpart nagy része Horvátországnak jutott. Ám Szlovéniának is maradt egy pici, de annál szebb tengerparti szakasza.
A végtelen hosszú horvát tengerpart mellett elenyésző hosszúságúnak tűnhet Szlovénia mindössze 47 kilométeres tengerparti szakasza. Mégis érdemes a nyaralásra, kirándulásra ezt a mindössze néhány településből álló partot választani.Strunjan Nemzeti Park


Szlovéniában a tengerpart ugyan csak az ország egy kis részlete, ez a kevesebb, mint 50 km-es szakasz mégsem szűkölködik a szépségben. Csúcspontja a toronymagas Strunjan-szikla, melynek tetejére tényleg érdemes felküzdeni magunkat. Strunjan városa sókitermeléséről híres és önmagában is megéri a látogatást, de közelében találjuk a gyönyörű tájparkot is.

A szlovén partvidék minden egyes kilométere meglepetést tartogat. A természeti szempontból kiemelkedő értéket képviselő területen nemzeti parkot hoztak létre, benne egyedülálló márga és homokkő képződményekkel, köztük a 80 m magas Strunjan-sziklával, ami a legmagasabb fliss sziklafal az Adria partján. A Strunjan-félszigeten több kilométeren át húzódnak az érintetlen sziklavonulatok, semmihez sem hasonlíthatóvá téve a tájat geológiai, petrográfiai tekintetben, valamint az állat- és növényvilág szempontjából.

A park területén szép számmal találhatók olyan növények, melyek Szlovéniában a kihalás szélén állnak, a Strunjan-patak deltájának friss vízében pedig csak úgy nyüzsög az élővilág. A nemzeti park 160 hektáros területén húzódó sziklák a Trieszti öböl leghosszabb érintetlen sziklavonulatai, a terület pedig kulturális örökség szempontjából is jelentős értéke Szlovéniának.Piran, a hangulatos kis Velence


Kicsi, barátságos és festői – röviden így lehetne jellemezni a Piran-félsziget csücskében ülő várost. Szinte lehetetlen nem beleszeretni első látásra, hacsak nem egyetlen napot töltünk, de abban az esetben biztos, hogy vissza akarunk még térni ide.

Szerény méretei ellenére csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Vitathatatlanul az ország legszebb terével büszkélkedhet, ez a 19. századi Tartinijev Trg, mely az olasz zeneszerző, Giuseppe Tartini nevét viseli. Emellett itt található Európa valószínűleg leglátványosabb fekvésű temploma, a Szent György székesegyház, mely egy aprócska domb tetején áll a város felett, harangtornya féltőn figyeli a tengert és a házakat.

Valójában Pirannak ugyanolyan skanzen hangulata van, mint Velencének, csak éppen kicsiben. Azonban amikor meglátjuk a forgalmas vízpartot, a régi villák omladozó homlokzatát, a frissen mosott ruhákat kilógatva az ablakok alatt és a kaotikusan benőtt kerteket, rögtön tudni fogjuk, hogy itt nem egy jól beállított múzeumról, hanem egy nagyon is élő városról van szó és éppen ez Piran igazi varázsa.

forrás: Szlovén Isztria | Miénk a Világ


A tengerparti túrázással töltött nap után kiváló "levezetés" egy kis borozóban üldögélni, és a bor mellé olívával meglocsolt kenyeret, olajbogyót és sajtot majszolni. De az igazán ínyencek a fenséges tengeri étkeket is kipróbálják, ezeket istenien készítik Piranban!

Izola, a festői félsziget


A szintén velencei hangulatot árasztó Izola hosszan nyúlik befelé a tengerbe - az egykori halászfalu ma a térség egyik legkedveltebb fürdőhelye, amióta 1820-ban termálforrást fedeztek fel a környéken. Az itt üdülők szórakoztatásáról koncertek, utcai performanszok, színházi és mozielőadások gondoskodnak.

Egy hagyományos kis halászfalu, ahol a helyiek mediterrán életfelfogása azonnal kirántja az utazót a stresszel teli hétköznapokból. Mégis, Izola a szlovén Isztria többi tengerparti településéhez képest mintha elfeledett lenne, jóformán csak átutazóban, legfeljebb egynapos kirándulások erejéig járnak itt az utazók. Pedig Izola egy nagyszerű hely a pihenéshez, egy csodás velencei hangulatú kis kikötőváros, ahol még a semmittevéssel is tartalmasan telik az idő. Romantikája, közvetlensége tagadhatatlan, úgy tartják, aki egyszer járt itt, sosem fogja elfelejteni Izolát, mely réges-régen még egy önálló sziget volt. Minden lépésnél érezhető mediterrán bája, amit a barátságos helyiek még tovább fokoznak. Művészeti galériák, kellemes kisvendéglők és adriai hajókirándulások várnak ránk itt.

forrás: Szlovén Isztria | Miénk a VilágNordic Walking túrák, városnézések, gasztroélmények


A négynapos hosszú hétvégén - szokásunkhoz híven - minden pillanatot megragadunk, hogy maradandó élményeket szerezhessünk!

Mivel nincs túlságosan messze (5 és fél óra Budapesttől), már csütörtökön félnapos túrát teszünk a gyönyörű Strujan Parkban.

A hétvége további részében áttúrázunk Piranba, ellátogatunk Izolába és környékére, szebbnél-szebb túraútvonalakat meghódítva. Napi 10-15 km-nyi gyaloglásra számítsunk, könnyű terepen, csodálatos környezetben.

A tenger közelsége kínálja a finom tengeri herkentyűket, halakat, ezeket mindenképpen érdemes kipróbálni!

A túrák során helyi túravezető áll rendelkezésünkre, szállásunk pedig egy gyönyörű bioparkban álló tengerparti szálloda, amelyben medence és wellness részleg is található.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

4 nap, 3 éjszaka 2 ágyas elhelyezéssel, félpanziós ellátással 230 euró/fő.

A részvételi díj tartalmazza:
- a szállást félpanziós ellátással (bőséges büféreggelivel és helyi ételkülönlegességeket kínáló vacsorával);


- 4 nap túrát helyi túravezető közreműködésével;
- az idegenforgalmi adót
- a programszervezést.A részvételi díj nem tartalmazza:
- az utazást és a biztosítást, valamint az egyéb étkezéseket.


Csoportlétszám: minimum 15, maximum 22 fő. Jelentkezési határidő: 2018. február 1.. A részvételi díj 2 részletben is fizethető. 130 euró jelentkezéskor, a fennmaradó 100 euró legkésőbb február 15-éig.

A jelentkezéssel azonban most sem érdemes sokáig várni, mert általában nagy érdeklődés övezi a programot, a helyek száma pedig korlátozott!

PROGRAM:

KANEGRA BEACH Március 15. csütörtök:

- indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Érkezés, szállás elfoglalása, majd kora délután könnyű túrára indulunk a Strunjan Parkon át Izolába, ott megnézzük a környéket, majd visszatérünk a szállodába. Távolság: kb. 6 km, könnyű terepen.

Március 16. péntek:

- reggel vízi tréning a szállodában, majd Piránba gyalogolunk át a festői tengerparti sétányon. Ez a túra is könnyű, összességében 8-10 km. Piránba érve bejárjuk a város minden zegét-zugát, felmegyünk az erődítményhez, és aki rám hallgat, ebédre mindenképpen beül egy helyi kis halas vendéglőbe, ahol fenséges falatokat kínálnak a betévedő fáradt vándoroknak!


Március 17. szombat:

- reggel vízi aerobic a szálloda medencéjében, majd egész napos túra következik Portoroz - Kanegra - Portoroz útvonalon.
Távolság: 10-12 km, könnyű túra, amely benyúlik Horvátországba. Tervezett indulás: 10 óra. Autóval átmegyünk a portoroz-i reptérre, ott díjmentesen parkolhatunk, majd elindulunk a Parezana trail túraösvényen, amely egy panoráma út csodálatos kilátással Portorozra és a Szlovén tengerpartra.

Először 2 km gyalogút után elérjük a horvát határt (át is lépjük), majd egy 4 km-es enyhén emelkedő út következik, fantasztikus kilátással a sólepárló telepekre, és a piráni öbölre. Kangera-ba érve megpihenünk a kemping területén, majd vissza indulunk (vagy ugyanazon, vagy alternatív útvonalon).

(Estére a csapat kérése szerint borkóstoló szervezhető Koper legszebb és legnagyobb pincéjében).
Március 18. vasárnap:

- reggeli után elindulunk, de még nem haza, hanem Lipica felé vesszük az útirányt. Itt a szépséges lipicai parkban vár ránk egy 5-6 km-es túra, és ha érdekli a csoportot, istálló látogatás is szervezhető.


Lipica


Jelentkezés (túra neve, résztvevők neve, telefonszám, telekocsi felajánlás)

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika