eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbLido di Jesolo
- 2024.06.26.

Nordic walking élményhétvége a tengernél! Szeptember 12-15

tovább

FELSZERELÉS

A bot

A Nordic Walking technika kivitelezéséhez egyetlen sporteszközre, egy pár speciális botra van szükségünk. Nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk azt ki, mert szinte kizárólag a bottól függ, hogy képesek leszünk-e megfelelően végezni a mozgássort, vagy csak bosszankodunk, netán egészségünk is károsodik a használat során.

Nem méregdrága, de jó minőségű botra van szüksége a hobbysportolónak is. Ezért nem javaslom, hogy bárki látatlanban vásárolja meg a sporteszközét, mindenképpen érdemes kipróbálni előtte a mozgást. Az oktatások során biztosítjuk a tesztbotokat, és a pár órás gyakorlás után mindenki tudni fogja, mire figyeljen oda vásárláskor. Sok kellemetlenségtől, plusz költségtől kímélhetjük meg így magunkat.

Nem igaz, hogy kezdetben a silány minőségű bóvli is megteszi, hiszen azzal garantáltan kellemetlen lesz a mozgás!

Sajnos a borsosabb ár sem mindig garantálja a kívánt minőséget, ezért fontos a szakember tanácsa, és a személyes megtapasztalás.

A képre kattintva több információt talál a botokról.A cipő

A jó cipő legfontosabb ismérve: nagyon kényelmes! Nincs két egyforma láb, ezért nem szabad csupán azért megvenni a cipőt, mert mások kényelmesnek tartják.
Vásárláskor mindig fel kell próbálni több pár cipőt, és a számunkra legkényelmesebbet kiválasztani.

Legjobb, ha a délutáni-esti időpontot választjuk a cipővásárláshoz, mert ilyenkor a láb kissé megdagad, ezért kisebb az esélye, hogy szűk cipőt veszünk. Egyébként is ajánlatos, hogy az utcainál fél-egy számmal nagyobb lábbelit válasszunk sportoláshoz.

Ma már számtalan jó gyaloglócipőt kínálnak a gyártók, tehát van miből válogatnunk!

Az ideális cipő megfelelően tartja a lábat, talpa barázdált, terepre kialakított, a sarokrésznél lekerekített, így segíti a talp gördülő mozgását.

Lehetőség szerint vásároljunk egy nyári és egy téli modellt is, előbbit jól szellőző anyaga, utóbbit zártabb kialakítása, vízállósága miatt.

Aki felváltva fut és gyalogol, nyugodtan használhat futócipőt, de ügyeljen arra, hogy terepfutásra ajánlott modellt válasszon!Ruházat, kiegészítők

Sportruházatból óriási a választék a piacon, a vásárlásnak csak a pénztárcánk szabhat határt. Természetesen a Nordic Walkingot is meglovagolták a gyártók, és a zoknitól a sapkáig minden kapható divatos "NW kivitelben".

Én csupán azt szeretném javasolni, hogy ruházatunk legyen kényelmes és lehetőleg jól szellőző. Az edzésekhez, túrákhoz mindig öltözzünk rétegesen, és legyen nálunk egy meleg pulóver, amit a mozgás végeztével még föl tudunk venni.

Jó szolgálatot tesz egy szél-eső dzseki, alsó rétegnek pedig érdemes beszerezni egy könnyen száradó és jó páraelvezető képességekkel bíró úgynevezett "aláöltözetet". Ez biztosítja a konfortérzést erősebb verejtékezés esetén is, hiszen bőrünk nem érintkezik hosszú ideig az átázott textíliával (ami sok esetben megfázáshoz is vezet).

Hosszan tartó edzés, túra közben nem árt a kesztyű viselése, nyárra rövid ujjas speciális kesztyűt hordhatunk.

Kiemelkedő fontosságú a folyadék-utánpótlás, a nyári hónapokban fokozottan, de valójában egész évben. Melegebb időben a sportoló folyadékigénye óránként kb. 1 liter! Nordic Walkinghoz praktikus "vízhordó társ" egy kulacsos övtáska, amelynél a kulacs hátul, a derékrészen helyezkedik el, így nem zavar a mozgásban, és kényelmesen, egy mozdulattal elérhető.Vissza a lap tetejére


Az eredeti Nordic Walking technika