eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


NW Oktatás a Margitszigeten
- 2021.05.08.

Új időpontok!
- Június 13. vasárnap, 9-11.30
- Június 27. vasárnap, 9-11.30

továbbJúnius 26.
- 2021.06.13.

Levendulatúra Tihanyban!

Klasszikus túránk a mediterrán Tihanyi-félszigeten! Ne hagyd ki, gyönyörű!

továbbSalzburg, Königssee
- 2021.05.15.

Időpont: Alpesi túrák, gyönyörű tavak, kastélyok és városok. Július 15-18, már tudsz jelentkezni!

tovább

GESZTENYEILLATÚ ŐSZI NW AZ ALPOKALJÁN

KŐSZEG, VELEM, CÁK: OKTÓBER 8-11.


Őszi élménykavalkád szívnek, testnek, léleknek, ízlelőbimbóknak egy reményeink szerint ragyogóan hangulatos őszi hosszú hétvégén az Alpokalján.

A határon átnyúló Kőszegi-hegység az osztrák-magyar Írottkő Natúrpark része, ahol a bakancsos turisták igazán elemükben érezhetik magukat a kitűnően jelzett turistautakkal átszőtt, már-már alpesi hangulatú hegyek között. Számos népszerű kirándulóhely vonzza a látogatókat, a legmagasabb ponttól, a határ által kettészelt, kilátó koronázta Írottkőtől, a bájos Szent Vid kápolnán, a Hétvezér forráson át a gyönyörű panorámájú kőszegi Kálvária-hegyig.

Túrák: Velem, Kőszeg, Cák, Írottkő Natúrpark.

Látványosságok: Jurisics vár, Kálvária-domb, Szulejmán kilátó, Óvár kilátó, Hétforrás, Írottkő kilátó, Cákon a pincesor, Velemen a Szent-Vid kápolna, a vizimalom és még megannyi csodás látnivaló; hazaúton vasárnap esetleg fürdés Bükfürdőn vagy Sárváron.

Programok: Kőszegen városnézés idegenvezetővel, Cákon a túra végeztével, a pincesor látogatás után egy szőlőbirtokon borkóstolóval egybekötött vacsora (buszos visszaszállítás szervezés alatt), Velemen Gesztenyefesztivál (még nem hirdették meg a részleteket, de sült gesztenye hegyek és finom étkek biztosan lesznek - reményeink szerint nem fújják le!)Kőszeg, az Alpok kapuja


Az Alpok lábánál, festői környezetben fekvő Kőszeg az ország egyik legszebb, történelmi nevezetességekben gazdag kisvárosa. Nem csak a város, hanem a környék is bővelkedik látnivalókban, akár több napon keresztül is szebbnél-szebb élményekkel gazdagodhatunk a viéket járva.

Kőszeg belvárosa azon ritka belvárosi részek közé tartozik, melyek kifejezetten jó állapotban maradtak fent. Ennek köszönhetően a belvárost járva szinte lépésenként találunk nevezetességet, érdekességet, szinte minden épületnek külön történelme van.

Természetesen a leghíresebb rész a vár, mely a hős védő Jurisics Miklós nevét viseli. A várat és az előtte lévő elővárat vizesárok választotta el a belvárostól, ez a fajta kettős építés nem igazán jellemző a magyar várépítésre, inkább a nyugat európai várak készültek hasonló rendszerben.

Kőszeg városához hasonlóan a környék is bővelkedik látnivalókban. A várostól dél, délnyugati irányban terül el az Írottkő Naturpark. A naturpark egy jellegzetes tájegységet foglal magába, területének nagy része természetvédelmi terület.

A város főtere, a Jurisics tér bájos, ódon hangulatú házaival, kétségkívül hazánk egyik legcsodásabb kisvárosi főtere.
A várost értő idegenvezető kalauzolásával fedezzük fel, a környékbeli természeti látványosságokat pedig túráink során járjuk be.Cák - ősi borospincék idilli hangulata


A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor.

A XIX. században épült, jelenleg már műemléki védettséget élvező nyolc boronafalú, hófehér falú borospince elragadóan bájos kuszaságban sorakozik a zöld domboldalban az út mellett a gesztenyésben.

Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található.

Ezekben a régi épületekben préselték a szőlőt, és tárolták, illetve kezelték a bort. A nagy filoxéra vész után a pincékben főleg gesztenyét és gyümölcsöket tárolták.

A tölgy- és gesztenyefa gerendákból készült épületek egy helyiségből állnak, döngölt padlójúak, ún. szelemenes tetőszerkezetűek. A tetőt egy szelemen, azaz az orom alatt végigfutó gerenda tartja. A szelement ollólábak tartják. A tető elöl csonkakontyos, nyitott orommal, hátul pedig lekontyolt.

Tavasztól őszig rendszeres programokkal is várják a látogatókat, kézműves foglalkozástól az állatsimogatóig, íjászkodástól a lovasszekerezésig, no és persze lehet bort kóstolni.

Terveim szerint mi Kőszegről gyalogosan, a Gesztenyésen át közelítjük meg a falut, ahol borkóstolós vacsorával zárjuk a napot, majd busszal visznek vissza minket Kőszegre.Múlt, jelen: Velem!


Velem: egy meseszép magyar falucska, ahol gyógyerővel bír a levegő, és a helyiek finomságokat készítenek.

Ha egy városból indulva megérkezel Velem községébe, rögtön feltűnhet, hogy milyen tiszta és friss itt a levegő. Ez nem csak a légszennyezés hiánya. Velem ugyanis klimatikus gyógyhely, melynek levegője a légzőszervi betegségekben szenvedők számára bír gyógyító hatással, ám azoknak is nagyon jólesik, akik szeretnének a környéken túrázni.

Velem az Írottkő Natúrpark része, mely a Nyugat-Dunántúl számos látványosságát foglalja össze. Célja a települések természeti és kulturális javainak őrzése és az idegenforgalom összehangolt fejlesztése. Velem környéke részben ennek köszönhetően szuperül kiépített, a számos természeti csoda között keresztül-kasul járnak a túrautak.

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején álló fehérre meszelt, piros tetejű kis kápolna és környéke. A Velem község felett őrszemként magasodó kápolnát gyalog és autóval is könnyen meg lehet közelíteni. A hely népszerűségét a parádés kilátás és a gyönyörű erdei környezet fokozza.

A copfstílusú szószék, a Fájdalmas Szűzanya mellékoltár és felette a Szent Vid szobor igazán lenyűgöző. A sík mennyezetes, trapézzáródású szentély a hajónál keskenyebb. Tornya háromszintes, legrégebbi képét 1700-ban adományozták a templomnak, Mária mennybe menetelét jeleníti meg. A barokk stílusú főoltár feletti képet Kőszegen készítették, 1890-ben.

A Szent Vid-hegy Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelye. A templom melletti gerincen találunk információs táblákat az ásatásokról.

Különösen nagy az érdeklődés minden június 15-t megelőző és követő napokon, a Szent Vid templom búcsú alkalmával, az októberi Gesztenye Napokkor, valamint Perenye község fogadalmi zarándoklata alkalmából, amit az 1849-es kolerajárvány emlékére rendeznek minden év, általában az utolsó vagy azt megelőző szeptemberi vasárnapon.

Mi pont az idei Gesztenye Napok időpontjában érkezünk a faluba. Tervek szerint délelőtt egy szuper túra keretében útba eltjük a Szent Vid kápolnát, és természetesen az Írottkő kilátót, majd áldozunk a kulináris élvezetek oltárán a Gesztenyenapok forgatagában! Sajnos elmarad a gesztenyenapok.Programtervezet:
1. nap, október 8. csütörtök

Indulás Budapestről a reggeli órákban (2,5-3 óra az út). Érkezés után nemsokára indulunk első túránkra, közvetlenül Kőszeg belvárosából, ahol a szállásunk is lesz. Ha a szobákat délelőtt nem is tudjuk elfoglalni, az autókat letesszük, túracipőt húzunk, és indulhatunk! Érdemes túraruhában elindulni itthonról. A találkozási időt és pontos részleteket indulás előtt, mint mindig, körlevélben megírom.

A Kőszegi-hegység Kőszeg felőli környékének legszebb turistacélpontjait fűzi össze egy könnyű gyalogtúrába kirándulásunk. A város felett magasodó bájos Kálvária után bizarr sziklaalakzatokat érintve mászunk fel a Kőszeg első várának otthont adó, csodálatos kilátást nyújtó Óház-tetőre, ahonnan leereszkedünk a hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére, a Hétforráshoz, majd az egykori Vasfüggönyt szorosan követve térünk vissza a városba.

A túra hossza: 10,7 km
A túra időtartama: 3,5 óra
Szintkülönbség: 360 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege: Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken, több közepes kaptatóval és lejtővel.

A túrához szép, száraz időben abszolút megfelelő egy csúszásbiztos talpú, jó minőségű túracipő, melyet a legjobb, profi, jó nedvesség elvezető túrazoknival viselni. Az Óház-tetőn és a Hét-forrásnál is remek piknikező helyeket találunk, vizet, elemózsiát érdemes egy kis méretű hátizsákban magunkkal vinnünk.

Közös vacsora a szálláson, esti séta a hangulatos belvárosban.2. nap: október 9. péntek


Reggeli után a délelőtti programunk egy vezetett városnézés lesz kb. 2 órában, így a szakavatott idegenvezető jóvoltából mindent megtudunk Kőszegről és annak látnivalóiról.

Egy könnyű ebéd után Kőszeg belvárosától Cák felé vesszük az irányt, egy kellemes, 7.5 km-es túra után, gesztenyeligeten keresztül érkezünk be a faluba.

A skanzen pincesor és a falu megtekintése után a szőlőbirtokra megyünk, ahol szuper borkóstolós estebédet/vacsorát kapunk, majd busz viszi vissza a csapatot a szállásra.

Poncihter (kőszegi szőlőtermelő) család lévén már a negyedik generáció foglalkozik szőlővel, főként kékszőlővel, de a növekvő igényeknek megfelelően fehérbort és rozét is készítenek. Aki a régi hagyományokat, szőlészeti eszközöket kedveli, megtekintheti a nagyszülők gyűjteményét a pincészet saját múzeumában.

A szőlőtermesztésnek régi hagyománya van a családban anyai ágon. Tíz hektáros szőlőterületen, 90 %-ban kékszőlővel gazdálkodik a család. Mostanában megnövekedett a fehérborok iránti igény, ezért chardonnay fehérszőlőt is termeszteni kezdtek. Mivel a rosé bort is egyre többek keresik, azt is készítenek kékfrankos szőlőből.

A borok a pincészet saját borozójában kerülnek értékesítésre, elsősorban folyóborként, de természetesen palackozva is elérhetők.


Mi 5 fajta bort kóstolunk, a vacsora előre láthatólag babgulyás vagy pörkölt/ gombapörkölt, desszertnek pedig rétest vagy helyi specialitásként gesztenyés kiflit kapunk, részletek még kidolgozás alatt.3. nap: október 10. szombat

Reggeli után átautózunk Velembe, innen indul "király túránk" Írottkőre. Körtúránk után visszatérünk a faluba, ahol bekapcsolódunk a Gesztenye Napok programjába. Estére nem kell visszasietnünk vacsorára, úgy tervezem, hogy (hacsak nem marad el a program) inkább a finomabbnál-finomabb helyi étkekből válogatunk, sokkal hangulatosabb lesz így!

A Kőszegi-hegység, egyben az egész Dunántúl legmagasabb pontja, az Írottkő (883 m), melynek tetején magasodik a trianoni határ által „kettévágott” kilátó. Kőszeg-Hegyalja egyik leghangulatosabb községéből, Velemből indulunk a hegycsúcs meghódítására, útba ejtve a bájos Szent Vid-kápolnát, visszaúton pedig a hegység legérdekesebb geológiai nevezetességét, a Kalapos-kövek sziklaalakzatait.
A túra hossza: 14,3 km
A túra időtartama: 5 óra
Szintkülönbség: 580 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege: Közepesen nehéz körtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, néhány keményebb kaptatóval és lejtővel.
Kiindulópont: Velem község főutcája, a Stirling-villánál kis parkoló.4. nap, október 11. vasárnap


Reggeli után, hazafelé tartva megannyi látnivalót ejthetünk útba. A Jáki templom sajnos felújítás alatt áll, de érdemes lenne megnézni Csempeszkopácson az Árpád-kori templomot, amely igazi gyöngyszem.

Szombathelytől 15 km-re délkeletre találjuk a régió, a jáki templom mellett legfontosabb román kori műemlékét, a csempeszkopácsi Szent Mihály-templomot. A falurész közepén, egy mesterséges dombra emelték az egyszerű külsejű, egyhajós, félkörzáródású szentélyű templomot, mely a román kori falusi építészet egyik legkiemelkedőbb emléke.

Vagy a Kám melletti varázslatos Jeli arborétumot, amely vitathatatlanul az ország legszebb botanikus kertje.

És végül két fantasztikusan felszerelt, minden igényt kielégítő fürdőkomplexum nyújt első osztályú vízi élményeket. Sárvár, a Termálkristály hazája, kitűnően ötvözi a csendes kikapcsolódást az önfeledt lubickolással, Bükfürdő pedig hazánk egyik legnagyobb gyógy- és élményfürdője. Miért is ne próbánánk ki valemelyiket, hogy ezzel koronázzuk meg ezt a gyönyörű őszi túrát?

(Mindenre nem lesz idő, de ki-ki kedve szerint válogathat a látnivalók közül).Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szállásunk remek helyen, Kőszeg belvárosától 2 perc autóútnyira található, 3 csillagos panzió, remek konyhával, kényelmes szobákkal, ingyenes WIFI-vel, tágas parkolóval. Szaunázási lehetőség!
Minden lakóegység kábeltévével, zuhanyzóval, rendelkezik.

Ellátásunk gazdag büféreggeli, és három fogásos vacsora csütürtökön és szombaton (pénteken borkóstolós vacsorára megyünk).


Részvételi díj kétágyas szobákban 50.000 Ft (egyágyas felár 6000 Ft).

A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást reggelivel;
- 2 vacsorát a szálláson;
- borkóstolással egybekötött vacsorát Cákon;
- buszos transzfert Cákról;
- városnézést Kőszegen helyi idegenvezetéssel;
- szervezési és túravezetői díjat.

A díj nem tartalmazza:
- a köztes étkezést, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.

Jelentkezési határidő: szeptember 15, az első részlet, 25 000 Ft befizetésével. Második részlet befizetésének határideje: október 1. Természetesen egyben is fizethető jelentkezéskor!

A jelentkezési határidő nem jelent automatikus részvételt, a helyek akár napokon belül is elfogyhatnak.

A túra jelentkezés (szeptember 15) után nem lemondható, de természetesen átadható. Az időjárás a túra megtartását nem befolyásolja, a programokon, túrákon viszont a körülmények figyelembe vételével változtathatunk!Jelentkezés (kérlek, írd be, hogy a KŐSZEG túrára jelentkezel), ki lesz a szobatársad, van-e helyed autóban.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika