eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten!
- 2022.12.27.

Január 29. vasárnap, Margitsziget

továbbMediterrán Túra
- 2023.01.09.

Horvátország, Kvarner-öböl, 2023. március 15-19.

Anna-lak körtúra
- 2023.01.11.

Figyelem, időpontváltozás! Január 28, szombat, 9 óra. Telki, 10-11 km, 250-300 méter szint.

tovább

2023. ÁPRILIS 29-MÁJUS 1.

Felvidéki Túrahétvége a Selmeci-hegységben


Az idei május elsejei háromnapos ünnepen egy közeli, számunkra új, de annál szebb, változatosabb túraparadicsomba látogatunk, a felvidéki Selmecbányát és annyak festői kötnyezetét fedezzük fel! (Kb. két órányi autóútra Budapesttől).

Első, de biztosan nem az utolsó felvidéki nordicos túránk lesz ez, mert rengeteg szebbnél szebb túraútvonal, vár és város vár még felfedezésre!SELMECBÁNYA, AZ EZÜST FŐVÁROSA


Hegyi rétekkel borított, vulkanikus hegyek ölelésében fekszik a történelmi Magyarország legszebb bányavárosa – Selmecbánya.

Az évszázadokon keresztül tartó ezüstbányászat Közép-Európa egyik leggazdagabb településévé tette Magyarország egykor harmadik legnépesebb városát.

Az érintetlenül fennmaradt patinás építészeti örökség immár UNESCO világörökségi védelem alatt áll.

Kanyargós, zegzugos utcái, eredeti állapotban megőrzött várai és a Kárpát-medence legszebb kálváriája révén méltán nevezhetjük a Felvidék egyik legfelkapottabb turistacélpontjának.

A Kárpátokra oly’ jellemző füves hegygerinceken pedig varázslatos panoráma kíséri a túrázó lépteit.
A Selmeci-hegység 900-1000 m magas hegyei közti katlanban fekvő város teraszosan épült, szinte egyetlen egyenes utcája sincsen, minden tere, utcája más szinten fekszik.

A szlovák városoktól eltérően nagyon kevés szocialista rombolás látszik a belvárosban, az utcakép meglehetősen egységes, a város teljes belterülete védett műemlék.

Selmecbánya festői és fotogén város. A szűk völgyben templomok, gazdag bányászok palotái és városi házak állnak, a fölöttük található hegyekben kis bányászházak guggolnak, mindezt pedig romantikus utcák és lépcsők százai kötik össze.Bányák, bányatavak, Kálvária, kastélyok...


A selmeci bányatavak a hazaiak és a látogatók kedvencei is. A bányászok valaha egy hihetetlen vízerőművet építettek, a hatvan egymással összekötött víztározó a virágzó bányászat számára szolgáltatott energiát. 24 maradt meg, harmóniában a természettel.

Fürdőzésre, csónakázásra, horgászatra, télen pedig korcsolyázásra és romantikus sétára alkalmasak. Talán a legszebb, a Veľká vodárenská (Nagy víztározó) tó, amelynek türkiz színű a vize, mindössze 15 percnyi séta választja el a Szentháromság térről.

A selmeci kálvária Európa legszebb barokk kálváriái közé tartozik. A Scharfenberg dombtetőn áll, mindegyik oldalról látható és átfogó kilátást nyújt a selmeci kalderára. Felújítása után a régió egyik leglátogatottabb helye.

Ezen kívül az Új Kastély, a Régi Kastély, a Bányamúzeum, és megannyi nevezetesség vár még ránk!Túrák a meseszép Selmeci-hegységben


Paradajs, Tanajd, Bacsófalvi-tó, Szitnya ..... csak néhány hely, amelyet érintünk majd látványos túráink során!

Lélegzetelállító panoráma, elragadóan szép hegyi rétek, tavacskák, impozáns sziklatornyok, ódon várrom - több túra, természetesen Selmecbánya bejárása, egy szuper szálloda kényeztetése: íme egy aktív, látványos három napos túrahétvége receptje.

HAMAROSAN JELENTKEZEM A TOVÁBBI RÉSZLETEKKEL!


Az eredeti Nordic Walking technika