eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Újra Oktatás a Margitszigeten!
- 2023.08.22.

Szeptemberi időpont:

OKTÓBER 1. vasárnap.

továbbTÚRA: szeptember 30, szombat
- 2023.09.21.

Részletek hamarosan!INTERNATIONAL ERZBERGLAUF&NORDIC WALK<

JÚLIUS 20-23: A LEGBULISABB TELJESÍTMÉNYTÚRA


Lélegzetelállító teljesítménytúrára invitálom a nordic walking, a különleges természeti képződmények és a teljesítménytúrák szerelmeseit egy páratlan környezetbe, július második felében!

Két évtizede rendezik meg azt a nemzetközi terepfutó- és nordic walking fesztivált, amely 17 ország 1500 amatőr sportolóját látja vendégül Eisenerzben!

Stájerországban, a Hochschwab-csoportban magasodik az Eisenerzi Alpok. A kétezer méter körüli hegyekkel ölelt táj rendkívül látványos: a hatalmas mészkőszirteket és a csipkézett gerinceket patakos völgyek és tengerszemek teszik változatossá, a környezetbe pedig remekül illenek a régi építésű, rendezett települések zegzugos kis utcái.

Eisenerz nevét az eredetileg 1534, most 1465 méter magas Erzbergről (Érchegy) kapta. Az azték piramisra hasonlító monstrum már a rómaiak korában is vasércbányaként üzemelt, a Harmadik Birodalomban pedig ez adta a vasérctermelés negyedét. A gépesítések megjelenésével aztán a munkásszállások kiürültek, és a lakosság mára drasztikusan lecsökkent – Eisenerzet ezért olykor szellemvárosként is emlegetik.

Az Erzbergen jelenleg Közép-Európa legnagyobb külszíni vasércbányászata folyik; a bánya pedig látogatóközpontként is üzemel. A környék domináns hegyei az Eisenerzer Reichenstein, a Wildfeld, a Kaiserschild és a Pfaffenstein.

HOGY MIÉRT KELL IDE ELMENNÜNK?


- Mert a túra mindenki által teljesíthető, és mindenki megtalálja benne a kihívást: ki azt, hogy végigcsinálja, ki azt, hogy nagyszerű időeredményével akár kupát is szerezhet!

- Mert ilyen különleges természeti környezet nagyon ritkán szolgál egy ekkora sportfesztivál helyszínéül!

- Mert nemzetközi esemény (17 országból átlagosan 1500-an jelentkeznek)!

- Mert a szervezés első rangú: frissítőpontok az útvonal során, élő zenés ünneplés a célban; mindenkinek gyönyörű befutóérem; kisbuszos transzfer a célból vissza a rajthoz, és még sok-sok szponzori ajándék a rajtcsomagban!

A táv 12.5 km, és igaz ugyan, hogy a szintkülönbség több, mint 700 méter, de folyamatosan, egyenletesen emelkedik, szerpentin utakon kanyargunk fölfelé, csak a vége előtti pár száz méter meredekebb. Amint a képeken is láthatjátok, minden korosztálynak, fittségi szintnek ajánlják. A teljesítéshez nem kell különösen nagy erőnlét, de mégis egy szép teljesítmény végigcsinálni! És 4 óra a szintidő, ami elég bőséges.
Az útvonal kis tavak és vegyes erdők mentén kanyarog, a csúcsot pedig a "Hetedik Mennyország"becenévvel illetik a pazar panoráma miatt (a bányapiramis, és a környéket körülvevő hegyek látványa valóban lélegzetelállító).

Indulás: július 20-án, csütörtökön; a túra 22-én, szombaton lesz, és 23-án, vasárnap indulunk haza.EGYÉB PROGRAM, LÁTNIVALÓK
Palfauer Wasserlochklamm, a vízesések szurdoka


Stájerország egyik természeti csodája, a Gesäuse turisztikai régióhoz tartozó, a Steirische Eisenwurzen Naturparkban, a Hochkar délnyugati oldalába vágódott mély szurdok, a Wasserlochklamm, melynek felső részén ontja ki a vizet az időszakos karsztforrás, a névadó lyuk, a Wasserloch.

A vízhozamot nagyban befolyásolja az évszak, az időjárás, de szerencsésnek kell lennünk, ha pont akkor vagyunk ott, amikor gejzírszerűen tör ki a víz a barlangból.

Természetesen máskor is csodás élményt ígér a jól kiépített, rövid, meredek, látványos, öt vízeséssel is tarkított kanyon végigjárása.

A túra hossza: 3,5 km

A túra időtartama: 2 óra, kényelmes tempóban, kisebb pihenőkkel.Ezen a hídon érkezünk be a kanyonba!


Rövid, közepesen nehéz túra jól jelzett, kitáblázott ösvényeken, a szurdokban kerítéssel védett fapallósorokon, lépcsőkön, hidakon. A látvány lenyűgöző, noha van benne szintkülönbség, de lépcsőkön haladunk, és annyi alátnivaló, hogy közben sokat pihenünk!

Ezt a helyszínt első napra, csütörtökre tervezem, Budapestről közvetlenül ide érkezünk, majd innen haladunk tovább Eisenerz határában található szállásunkhoz.Eisenerz, a vasérc középkori városa


Magas-Stájerország (Hochsteiermark) egyik legemblematikusabb helye, a középkori bányaváros, Eisenerz, mely felett, a maja piramisokra emlékeztető, lépcsőzetes, vörös hegyóriás, az Erzberg tornyosul. Turisztikai szempontból, a máig aktív bányaként üzemelő Erzberg az igazi hívószó, de az apró óváros és erődtemploma is megér egy látogatást. Ráadásként Eisenerz fekvése parádés, minden oldalról hatalmas hegyek veszik körül!

A nemes egyszerűséggel „vasércnek” hívott város, létét az Erzberg vasércben gazdag hegyének köszönheti. Az első írásos dokumentumok a XII. században születtek az érc kitermeléséről, de valószínűleg már sokkal régebb óta folyt a bányászat. A középkor folyamán kialakult a városka, ahol a kibányászott ércet fel is dolgozták, és innen szállították elsősorban északra, déli irányba, a hegy túloldalán fekvő Vordernberg városa kapta a jogot a vastermelésre és kereskedelemre.

A templomdombról, de a város számos pontjáról is jól látható a reneszánsz stílusú harangtorony (Schichtturm), melynek harangja egykor a műszakváltásokat jelezte a bányászoknak. Amennyiben van időnk, röpke negyedórás sétával tudunk felmenni a toronyhoz, ahonnan főleg a késő délutáni órákban pazar kilátást élvezhetünk a város fülé magasló Erzberg vörös sziklapiramisára.LEOPOLDSTEINERSEE - A SMARAGDZÖLD ÉKKŐ


Leopoldsteinersee, a smaragdzöld hegyi tó a természet ékköve!

A Seemauer lábánál, vegyes és tűlevelű erdők között fekvő Leopoldsteinersee egész évben teljes pompáját mutatja. A tengerszem 600 m tengerszint feletti magasságban található, 1.400 m hosszú és 370 m széles, legmélyebb pontján 31 m.

A smaragdzöld hegyi tó évtizedek óta messze földön ismert úti cél. A tó körüli gyönyörű, szintben futó 3 kilométer hosszú, idilli körút megtétele élvezetet jelent mindenki számára. Útközben gyönyörű a rálátás a tóra és a körülötte fekvő meredek hegyekre. A tópartján fekvő hegyi vendéglőben megpihenhetünk.

A helyi kölcsönző elektromos és evezős csónakjaival a tavon is eltölthetünk néhány szép, napos órát.

A tó forró nyári napokon júniustól augusztusig frissítő hűsölést kínál.

A kb. 5-6 km hosszú tókerülő kör hűs fenyvesek között, jórészt árnyékban vezet és bármerre is forgolódunk közben, a fölénk magasodó impozáns hegy végigkíséri utunkat. A kora nyári időszakban akár még zergéket is láthatunk, akik kicsinyeiket terelgetik a sziklákon. A tavat a Seeaubach patak látja el friss vízzel a keleti oldalról, a többlet pedig a nyugati oldalon egy másik patakként (Seebach) távozik a mederből. Így a tó vízszintje viszonylag állandónak mondható.

A hosszúkás tó két végén 1-1 vendéglátóegységet is találunk, ahonnan természetesen remek kilátással élvezhetjük a tó és a hegyek szépségét. A forróbb nyári napokon júniustól-augusztusig a tó fürdőtóként is látogatható, ám a hőmérséklete a mélysége révén nagyjából sosem emelkedik 20 fok fölé.

Ha kedvünk tartja, csónakázhatunk, de a bátrabbak csobbanhatnak is a tó kristálytiszta vizében!GAMS GEO-CENTRUM ÉS NOTHKLAMM SZURDOK


Geológiai tanösvény + egy látványosan kiépített kanyon!

Stájerország Gesäuse régiójában, a Steirische Eisenwurzen Naturpark területén fekszik az egyedülálló Gams bei Hieflau Geofalu, melynek számos geológiai látványossága közül kiemelkedik a Nothklamm sziklába vájt szurdoka.

A rövid kanyon alján a kristálytiszta hegyi patak zúg, örvénylik, a magasan a sziklafalhoz erősített járdákon, pallósorokon pedig a turisták csodálkoznak rá a természet csodáira.

A kényelmesen bejárható sziklaszoros mellett még egy gipszkristálybarlang is meglátogatható, a kreatív lelkek pedig a műhelyben még saját ékszert is csiszolhatnak a környéken talált kőzetekből.
A túra hossza: 2,9 km, a barlang nélkül
A túra időtartama: 1,5 óra
Szintkülönbség: 200 méter fel, ugyanannyi lePROGRAMTERVEZET:


Július 20-án, csütörtökön induluk Budapestről a kora reggeli időpontban, a találkozó: Vízesések birodalma, Palfau, Wasserlochklamm, délelőtt 11 óra. (Belépő: 7 euró). Kb. 2-3 órás program, ezután indulunk szálláshelyünkre, az Eisenerz külterületén lévő apartmanfaluba. (A távolság 425 km, kb 4 óra a Délitől számítva.)

Július 21-én reggeli után gyalogosan fedezzük fel a Leopoldsteinersee környékét, nyugodtan, piknikezve, esetleg kipróbáljuk a hajókázást. Délután séta Eisenerz központjában.

Változat: délelőtt látogatás a Geo-Centrum és Nothklamm szurdokba (20 perc kocsival, belépő 7.5 eur), délután Leopoldsteinersee.

Július 22-én reggeli után átmegyünk a rajt helyszínére, az Eisenerz lábához, ahol a versenyközpontban profi módon átadják a rajtszámokat, kezdő csomagot, és miután a kocsikat elhelyeztük a nagy parkolóban, kezdődhet a ramazuri :)
(A cuccokat fölviszik a célhoz, ahonnan délután buszokkal szállítanak bennünket vissza a faluba, nagy buli lesz!)

Délután mindkét nap fakultatív strandolás a Vitalbad Eisenerz strandfürdőjében, ahová a szállásunk vendégei ingyenes belépőt kapnak!

Július 23-án délelőtt, amennyiben igény van rá, visszamegyünk a bányába, hogy óriásdömperekkel (hauly) bejárjuk azokat a zugokat, amelyeket a versenyen az útról láttunk! Nagyon impozáns túra, voltunk itt! Van dömpertúra és bányavonatozás, 60 ill. 90 perces időtartammal. Tapasztalataink alapján elegendő a dömpertúra, a vonatozás nem ad akkora élményt. (Belépő: 20 euró, 65 éve felett ill. 20 fős csoport esetén 18 eur/fő, a kombijegy 32 ill. 30).

Változat: ha kimaradt a Nothklamm + Geofalu, utolsó nap délelőtt megnézhetjük!


Szállás, részvételi díj, egyéb információk:


Szállásunk Eisenerz külterületén, a központtól 3 km-re található, csodás természeti környezetben, erdőkkel és rétekkel körülvett, minden igényt kielégítő apartmanházban lesz!

A 2015-ben felújított, tágas és modern apartmanok saját erkéllyel vagy kertkapcsolattal, 2 hálószobával, nappalival és étkezősarokkal, teljesen felszerelt konyhával, valamint elegáns fürdőszobával rendelkeznek. Az apartmanok tágasak, az egyik hálószoba kétszemélyes ággyal, a másik két egyszemélyes ággyal, plusz külön amerikai konyhás nappalival!

Minden apartman erkélyéről a hegyekre nyílik kilátás. Az apartmanok konyhái teljesen felszereltek: hűtőszekrénnyel, mikrohullámú sütővel, fagyasztóval, mosogatógéppel, edényekkel és evőeszközökkel, kávéfőzővel és kenyérpirítóval.

Kényelmesen tudunk tehát reggelizni (10 perc sétaútra Spar, a faluban Penny és Billa található). Este a közös helyiségben együtt tudunk vacsorázni, vagy Eisenerzben több vendéglő is található. A Leopolsteinersee partján remek pisztrángot sütnek!

Részvételi díj három éjszakára:
Két hálószobás, nappalis, konyhás apartmanban 170 euró/fő,.
Amennyiben 3 fő használja: 200 euró/fő.
Korlátozott számban kétfős apartman is van, így 230 euró/fő.

A részvételi dj tartalmazza a programszervezést, valamint belépést a Vitalbad Eisenerz strandfürdőjébe.

A teljesítménytúra részvételi díja 50 euró , tartalmazza a versenyszervezést, kezdő és befutó csomagot, rajtszámot, buszos transzfert visszafelé, ingyenes parkolást a faluban, a versenyközpontban ebédet és zenés mulatságot.

(Figyelem: március 31-ig a regisztrációs díj 47 euró, utána május 31-ig 50 euró, ezután 53 euró. Közös regisztrációt csak akkor tudok csinálni, ha teljes a csoportlétszám. Azért írtam 50 eurót, mert a május 31-i jelentkezési határidő a legéletszerűbb).

Csoportlétszám: 14-20 fő

Jelentkezés: folyamatosan; végső határidő: 2023. június 15, ezen határidő után már nem tudják tartani a szobákat, és nem garantált, hogy lesznek még üres szobák. Egyszóval: ne hezitálj, mert a helyek általában gyorsan betelnek!
ERZBER NORDIC WALK: A TELJESÍTHETŐ KIHÍVÁS!

Kérlek, a jelentkezéshez MINDENKÉPPPEN írd be: ERZBERG!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika