eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Lido di Venezia: szept. 19-22.
- 2019.07.04.

Full Velence hosszú hétvége: szállás a Lido déli szegletén, nordic walking a fövenyen, dűnéken és lagúnákon, valamint Velence ismeretlen szegleteiben.

tovább

ÉSZAK DALMÁCIA, MEDITERRÁN GYÖNGYSZEM

2019. MÁRCIUS 14-17.


Tegye fel a kezét, aki unja már a mínuszokat, és mediterrán klímára vágyik? Sokan vagyunk ezzel így, ezért az idei márciusi túrát is olyan vidékre szerveztem, ahol nagyobb eséllyel lesz napsütés és kellemes langy meleg, mint hófúvás!

Március 14-17. között az Észak-Dalmáciába látogatunk, főhadiszállásunk a Zadar melletti kedves kis településen, Bibinjében lesz.

Túráink során többek között kalandozunk a Paklenica Nemzeti Park érintetlen, vadregényes kanonján, komppal átmegyünk, és túrázunk egy jót a Pasman szigeten, amely megannyi különleges természeti és történelmi értéket rejt.

Városlátogatásaink alkalmával pedig megcsodáljuk Zadar évszázadokra visszanyúló építészeti emlékeit, és ha már a környéken járunk, nem hagyhatjuk ki Novigrad, Nis, Biograd, és ha belefér, a Pag sziget, a Karini Öböl és a Vransko Jezero felfedezését sem!ÉSZAK DALMÁCIA


Horvátország méltán a mediterrán régió egyik gyöngyszeme. Lenyűgöző természeti csodái – homokos, sziklás tengeröblök, szigetek, túrázásra csábító hegyek, elbűvölő nemzeti parkok – mellett Horvátország gazdag történelmét visszatükröző, romantikus városok, hangulatos halászfalvak is bőven akadnak itt, több közülük az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.

Dalmácia tájképét a gyönyörű fenyőerdőkkel tarkított tengerpart, zöld mezők és legelők, valamint vadon termő bokrok uralják. A háttérben fenséges hegyvonulatok húzódnak, melyek elérik a 2.000 méteres magasságot is, és elérnek akár egészen a tengerpartig is. Az északi strandok Zadar környékén általában sziklásak, kavicsosak, a tenger pedig kristálytiszta. Biograd na Moru térségében, vagy a Pag szigeten pedig kisebb, homokos öblök is találhatók.

Egész Dalmácia nagy közkedveltségnek örvend már az első köztársaság megalakulása óta és ez ma sincs másként. Ugyanis itt ideálisak a körülmények a rekreációhoz-elegendő a napsütéses napok száma, a buja növényzetet kiegészítik az apró kavicsos strandok, kontrasztot képezve a hatalmas hegyvonulatokkal, amely úgy néz ki, mintha a tengerparttól emelkedne.TÚRÁINK, CSAVARGÁSAINK HELYSZÍNEI:
Paklenica Nemzeti Park


Zadar városától északra található Horvátország egyik legnépszerűbb nemzeti parkja - a Paklenica Nemzeti Park.

Az ősidők óta lakott vidéken kopár mészkőgerincek emelkednek - a köztük húzódó mély völgyekben árnyas erdőkkel, hűs patakokkal kísért gyalogtúra ösvények húzódnak.

A két legmélyebb szurdok oldalát meredekés sima mészkőfalak emelkednek - ezeken több mint 4000 mászóút található, így ha erre túrázunk, gyakran láthatjuk a függőleges birodalom meghódítására törekvő, bátor sziklamászókat.

A látványos szurdokon átvezető ösvény a patak folyását követve a Paklenica menedékházhoz vezet, majd innen pedig rengetek könnyű és nehezebb túraútvonal közül választhatunk, ki ki erőnlétének és idejének megfelelőt.

Túránk során elénk tárul a Paklenica Nemzeti Park hegyeinek és völgyeinek csodálatos panorámája. A zöldellő erdőkkel borított hegylábak a magasabb régiókban egyre kopárabb, karsztos gerincekben folytatódnak, felettük vércsék, sólymok és a ritkán szem elé kerülő keselyűk köröznek.

A vadregényes táj megihlette a filmkészítőket is - a híres Winnetou filmek közül többet itt forgattak Paklenica hófehér sziklái között.
Pašman-sziget


A Pašman-sziget a Zadar szigetvilág egyik szigete az Adriai-tengeren. A Pašman a horvát szigetvilág nagyobb szigetei közé tartozik, sorban a 12. legnagyobb.

A sziget körüli tenger vize nagyon tiszta, köszönhetően az állandóan mozgó tengervíznek, amely 6 óránként változtatja áramlási irányát. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

A sziget mediterrán éghajlatának fő jellemzői az enyhe telek és a száraz, meleg nyarak. A levegő hőmérséklete éves átlagban 15 fok. A legmelegebb nyári hónapban, júliusban az átlaghőmérséklet 24 fok, de a leghidegebb téli hónapban, januárban is csak nagyon ritkán süllyed fagypont alá a hőmérő higanyszála.

A napsütéses napok száma is egy fontos jellemzője az Ugljan és a Pašman szigetvilág éghajlatának. Éves szinten a napsütéses órák száma 2500 körüli.

A túrázás szerelmesei sem fognak csalódni, ha a szigetre látogatnak. A szigetet keresztül-kasul behálózzák a turistautak, amelyek számos kilátóponton haladnak át, ahonnan gyönyörű látvány tárul elénk, mint például a Kornati szigetvilág, a Pašman-csatorna, olíva ligetek, rozmaring mezők és régi kőházak, amelyeknek a neve errefelé a "bunje".

A fáradság mindenképpen megéri, hiszen felejthetetlen látványt nyújtanak a virágzó mezők, a karsztvidék, a tűlevelű erdők, az olívaligetek. A látvány lélegzetelállító.Vransko Jezero (Vrana tó)


A Vrana tó és vidéke egy nagyon ritka természetes élőhely számos vízi madárfaj számára, mivel friss édesvíz forrás és az élővilága is rendkívül színes.

Ezért a Vrana-tavat és vidékét 1999 július 21-én természeti parkká nyilvánították. A park területe 57 négyzetkilométer, amiből 30,02 négyzetkilométert a tó víztükre foglal el, amely észak-nyugattól dél-keleti irányban húzódik, párhuzamosan a tengerparttal.

Egyes helyeken a tó és a tenger partja között kevesebb mint 1 km-es földsáv húzódik.

A tó elhelyezkedése és a tengerhez való közelsége nem csak Horvátországban teszi egyedivé, de egész Európában is.

Gyakorlatilag a tó egy karsztvölgyben alakult ki, melyet sós víz tölt ki, de a tó vízszintje alacsonyabban van a tengerszintnél.Zadar


A közel 80 ezer lakosú város az egyik leggyorsabban fejlődő horvát régió központja.

Számunkra azért is érdekes, mert sok magyar vonatkozású esemény fűződik Zárához és közvetlen környékéhez. A várost (és Dalmáciát) Szent László király csatolta 1091-ben Magyarországhoz. A közelben, Biográdban (Tengerfehérvár) koronázták királlyá Könyves Kálmánt 1095-ben. Neki köszönhető, hogy 1918-ig Horvátország örökös autonómiával a Magyar Királysághoz tartozott.

A város sokszor cserélt gazdát, uralta Velence, Bizánc, tartozott a magyar királysághoz. Megszállta Napóleon, majd a Monarchia része volt az első világháború végéig. Jugoszlávia megalakulásáig, 1944-ig Olaszországhoz tartozott. A délszláv háborúban, 1991-ben a Jugoszláv Néphadsereg teljesen szétlőtte Zárát.

Ma már csak elvétve találkozni a háború nyomaival, az óváros házait (amelyeket megkímélt a második világháború) régi pompájukban helyreállították.

A középkori fallal körülvett óvárosba gyalogos híd vezet. A kis félszigeten épült történelmi városközpontba mi az Új kapun át érkezünk a négy kapu közül.

Érdekesség, hogy évszázadok óta a kapuknál helyezik el a gyászjelentéseket. Az óváros fényesre koptatott kockaköves utcáin, terein igazi mediterrán hangulatban egymást érik a kávézók, az éttermek, a fagylaltozók.

A zadari látnivalók változatos élményt nyújtanak: ókori római emlékek, középkori templomok, fennmaradt szocreál stílusú épületek vagy a modern természetközeliséget hirdető alkotások várják az ide érkezőket.Nin


Nin a legrégebbi horvátországi királyi város, mely a Zadar megyében található sekély lagúna közepén levő kis szigeten helyezkedik el , mindössze 1500 fős lakossággal. Ennek az ősi városnak a központja egy kis sziget, mely a szárazfölddel két híddal van összekötve.

A városka történelmi emlékművekben gazdag, annak viharos múltját igazolva. Érdemes megtekinteni a Sv. Križ templomot (a világon a legkisebb katedrális), Sv. Jakov templomot, Sv. Anselmo katedrálist, a legnagyobb római templom maradványait az Adria keletei partjainál, Branimir herceg emlékművét, a Donja vrata városkaput és a kőhídat, a Kraljevac teret szökőkúttal, Grgur Ninski püspök szobrát, és Sv. Nikola koronázási templomát.

A természet szépségeit kedvelők ellátogathatnak a Nin-i öbölbe, Ričina torkolatához, a Nin-i kikötő és a „Solana Nin“ természeti park parti sétányához.Novigrad-riviéra és a régmúlt idők kincsei


A riviéra központja, Novigrad város, a Novigrad-tenger szűk öblébe szorulva egy folyóparti kisvárosra emlékeztet. A városra lélegzetelállító kilátás nyílik a magaslaton elhelyezkedő római kori erődből, melyet 1220-ban átépítettek, és Castroum Novum - Novigradnak neveztek el.

Habár az illírek kora óta lakott terület, Novigrad a kortárs építészetet is bemutatja. Gazdag múltjáról tanúskodik számos kisebb templom, melyek távol helyezkednek el az intenzív iparosodás és városiasodás által érintett területektől. A közeli Pridraga település őrzi az V. században épült ókeresztény Szent Márton templomot, és az óhorvát Szent Mihály templomot a IX. századból.

A közeli Posedarje, mely a XIII. sz. kezdete óta lakott, manapság kedvező földrajzi elhelyezkedéséről, és gasztronómiai ínyenségéről - a Posedarje-i prsutról - ismert, melyet a helyiek kizárólag só, hideg füst és a bura szél segítségével, saját kezűleg készítenek. A prsuton kívül Novigrad Horvátország egyik legízletesebb kagylójáról is híres, köszönhetően a közeli Zrmanje folyónak. Így érdemes megvárni a tengerről visszatérő helyi halászokat, kiknek hálói temérdek finomságot rejtenek. Szóval figelem: mins sonka, mind a tengeri étkek szerelmesei megtalálják itt a számításukat!Pag sziget


A holdbéli tájra hasonlító Pag-sziget 63 kilométer hosszú, azonban mindössze 1,1–11 kilométer széles.

Pag Dalmácia legészakibb részén helyezkedik el, és dacos, rendkívül változatos vidéke miatt az adriai szigetvilág különleges tagjának számít. A szigetet komppal, illetve egy hídon át közelíthetjük meg, amely a délnyugati Zadar mellett található Razanac-csatornán ível át.

A túrázás és a kerékpározás kedvelői a sziget egész területén megfelelő körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Pagra jellemző, alacsony kőből épült falak óvják a várost a szüntelenül fújó bórától, és egyben védelmet biztosítanak a legelésző juhok számára.
Különleges élményben lehet részünk, ha a szőlőtermelő vidékek, a só- és kőbányák mentén húzódó útvonalon haladunk végig a Pag-szigeten kerékpárral, azonban gyalogosan is hatalmas élmény felfedezni egy-egy szakaszt. A séta során legelésző juhokkal találkozhatunk, akik megfontoltan majszolják a különleges aromájú macchiát.


A sziget fővárosa, Pag 1443-tól szigorú geometriai szabályok szerint, reneszánsz stílusban épült, és gyönyörű városképét nagyrészt napjainkig megőrizte. A szintén ebből az időből származó Sveta Marija-plébániatemplomon azonban gótikus stíluselemek figyelhetők meg, és különösen a kapuja felett látható Szűzanya-domborművéről híres. A templom bejárata rendkívül kedvelt képeslap- és fotómotívumnak számít. Építészeti és képzőművészeti szempontból is „ínyencfalat” a késő gótikus ablakrózsa, amelyet egy kétalakos díszítés ölel körül. Maga a nagy piactér is igazi mestermű, ahol a város két főutcája keresztezi egymást, és amelyet az emlékművében megörökített építőművész, Juraj Dalmatinac alakított ki.


Gyönyörű szuvenírnek számít a pagi csipke, amelyet napjainkban is művészien készítenek az asszonyok Pag utcáin.

Az ínyencek körében rendkívül népszerű a juhsajt, amely vitathatatlanul a sziget fő specialitásának számít. A parmezán sajthoz hasonlítható paski sir a sós gyógynövényeknek köszönhetően nyeri el különleges aromáját.

PROGRAM:1. nap, március 14. csütörtök

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban, érkezés 13-14 óra körül. Bibinje-Budapest távolság: 630 km,majdnem végig autópályán (utazási idő 6 óra).

Elfoglaljuk a szállást, összevárjuk a csapatot, majd felfedezzük a közeli Nin és Zadar településeket. Nin esik távolabb (27 km), Zadar pedig 10 km-re fekszik a szállásunktól.
Este a szálláson lazítunk.2. nap, március 15. péntek

Reggeli után túrázni indulunk a paradicsomi Paklenica Nemzeti Parkba.

A nemzeti park a Velebitektől (Horvátország legnagyobb hegysége) délre található, területe mintegy 100 négyzetkilométer.

A táj rendkívül változatos: magas hegycsúcsok, mély barlangok és szakadékok, fenyőerdők tarkítják.

Mi a Velika Paklenicától induló kanyonban túrázunk, útba eljünk egy hegyi kunyhót is, ahol alkalmasint egy jó levest is megehetünk.

A túra hossza 10 km, időtartama 4-5 óra, szintemelkedés 200 m, tehát egy kellemes, nem túl nehéz, de annál látványosabb túrában lesz részünk!

Útban hazafelé megcsodáljuk a Novigrad-riviérát.

Vacsora tipp: a gasztronómiájáról híres Posedarjéban beülünk egy hangulatos kisvendéglőbe.


3. nap, március 16. szombat

Reggeli után átmegyünk Biográdba, innen indul a komp, ami következő túránk helyszínére röpít minket: a Pašman-szigetre.

A 9.30-as, de ha minden lehetőséget ki akarunk aknázni a nap során, akkor a 8.30-as kompot kell elérnünk (fél óra az út Biográdig).

A komp Tkon településre érkezik, megnézzük az óvárosi részt, majd innen túrázunk át a 6 km-re fekvő Pašman településre.

A túra hossza: kb. 12 km, időtartam 5-6 óra.

Visszatérve érdemes megnézni Biogradot is: Észak -Dalmáciában egy kis félszigetre és szárazföldre épült, horvát városként először a 10. században említik. Egykor a horvát királyok koronázási városa, ma pedig turisztikai központ és az ugyanolyan nevet viselő riviéra székhelye.

Innen tényleg csak egy ugrásra, 10 perc autóútra található a Vrana tó (Vransko Jezero), de érdemes megnézni, ha madármegfigyelésre nem is jut időnk.

Vacsora Biogradban vagy a Vrana tónál, este lazítás a szálláson.

4. nap, március 17. vasárnap

Reggeli után már hazafelé indulva érdemes egy kis kitérővel ellátogatni Pag szigetére, amely Dalmácia legészakibb szigete, és belekóstolni az ízekbe, illatokba, élvezni még néhány órára a vad természet és a hamisítatlan mediterrán életérzés elegyét.

Pag a szállásunktól egy órányira felszik, és a hazafelé vezető úthoz képest kitérőre kell számítanunk. A szárazföldről Zadar felől hídon tudunk behajtani (Paski Most). A Pag Budapest távolság 640 km (tehát innen kb. ugyanannyit kell hazafelé autózni, mint Bibinjébe az első napon).

A programváltozás jogát fenntartom! (Különös tekintettel a nyitó és a záró napra, az idő és a csoport igényeinek függvényében a kirándulások helyszínei módosulhatnak).Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szállásunk Bibinjében egy szuper, minden igényt kielégítő, 4 csillagos tengerparti apartmanházban lesz. Minden apartman két hálószobás, így 4 fő részére biztosít kényelmes elhelyezést.

Minden szállásegység légkondicionált, valamint étkező- és ülősarokkal rendelkezik, amelyben síkképernyős TV gondoskodik a kellemes kikapcsolódásról. Néhány szálláshoz terasz és / vagy erkély is tartozik. A konyhában az edények mellett mosogatógép, sütő, mikrohullámú sütő is rendelkezésre áll. Kenyérpirító, hűtő és kávéfőző is biztosított. A saját fürdőszobákban kád vagy zuhanyzó, valamint bidé és ingyenes piperecikkek szolgálják a kényelmet. Törölközőkről és ágyneműről a szálláshely gondoskodik.
A száláshelyen grillezési és kerékpárkölcsönzési lehetőség biztosított.

Ez alkalommal nem kapunk étkezést, de a szuper konyhában mindenki elkészítheti kedvenc reggelijét (10 perc sétára található egy Spar üzlet, ha friss élelmiszerre lenne szükségünk), és a napi túrákról, kirándulásokról sem kell időre visszaérnünk, megkóstolhatjuk a helyi vendéglők kínálatát. Este aztán tudunk még egy kicsit borozgatni a medence partján.


Részvételi díj két hálószobás, 4 fős apartmanokban:

160 euró/fő.


A részvételi díj tartalmazza:

- 3 éjszaka szállást, (konyhai felszerelések, ágynemű,
piperecikkek, törölköző, wifi stb);
- vezetett túrákat helyi túravezetővel;
- szervezési és túravezetői díjat;
- idegenforgalmi adót.

A díj nem tartalmazza:
- az étkezéseket, belépőket, a biztosítást és az utazási költségeket.

Belépő a Paklenica Nemzeti Parkba: 40 kuna (65 év felett 25 kuna)

Biograd-Tkon-Biograd komp: 24 kuna

Vendéglői étkezés: 50/70 kuna fogásonként.
(jelenlegi átfolyam: 1 kuna kb. 42 Ft)

Jelentkezési határidő: február 10-ig, de nagyon gyorsan be szoktak telni a helyek, ezért az a biztosabb, ha minél hamarabb jelentkeztek.

Utazás telekocsival, érdemes barátoknak összeállni, de segítek a szervezésben. Az apartmanok beosztását is érdemes már az elején átgondolni, hiszen közös fürdőn kell osztozni 2 szobának. (Az apartmanok egyébként meglepően nagyok, 65-70 négyzetméteresek, és szellős közösségi terekkel rendelkeznek).

Jelentkezés (kérlek, írd be: DALMÁCIA, valamint adataidat, az utazási igényedet/felajánlásodat.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika