eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbLido di Jesolo
- 2024.06.26.

Nordic walking élményhétvége a tengernél! Szeptember 12-15

tovább

MI A CSODA EZ?

Örömsport Finnországból

Nordic Walking, nordicwalking, NW, nordic, északi gyaloglás, síjárás: csak ízelítő azokból az elnevezésekből, becézésekből és magyarításokból, amelyekkel ezt a sportot illetni szokták, hogy ne is említsük a legextrémebb, a nyelvújítás hőskorát idéző próbálkozásokat.

A nagyvilágban az angol kifejezés terjedt el, és azt hiszem, nálunk is ezen a néven válik – remélhetőleg – egyre népszerűbbé.

Már nevéből is sejthető, hogy ez a sport is, mint annyi más egészségmegőrző praktika, Skandináviából ered. Eredeti neve sauvakävely, amely egy finn szó, jelentése „botos gyaloglás”.

Rövid jellemzése: két speciális bot segítségével végzett intenzív gyalogló technika, amely számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre.A hőskor

A 30-as évektől a derék finn sífutók már nyári edzéseikhez is használták botjaikat, hiszen hó hiányában is szükségük volt a technikai és koordinációs gyakorlásra. Szárazon természetesen a technika is kisebb-nagyobb változtatásokon ment át, és a bottal való tréning remek komplex edzésformává alakult, hiszen az állóképességet és izomerőt legalább annyira fejlesztette, mint a mozgékonyságot és a koordinációt. Az évtizedek során a nagyközönség is felfigyelt erre a nagyszerű testedzési lehetőségre, megirigyelvén a sífutók átlagon felüli kondícióját, és látván, hogy hó és speciális drága felszerelések nélkül is, gyakorlatilag az év 365 napján növelni tudják állóképességüket, erősítik testük majd minden izmát, és közben remekül szórakoznak.Új sportág születik

1996-ban egy finn diák, Marko Kantaneva szakdolgozatot írt a sífutók eme különleges edzésmódszeréről, majd egy sportszergyártó céggel karöltve 1997-ben hivatalosan is bemutatta a sportágat a finn nagyközönség számára, az egzotikusan csengő „sauvakävely” néven.

Először angolul Pole Walking (botos gyaloglás) néven emlegették, de még abban az évben megkapta a hivatalos Nordic Walking („Északi gyaloglás”) elnevezést, utalva ezzel szülőhazájára, a sport jellegére, és némiképp a sífutással való rokonságára is.

Sokak szerint a Nordic Walking is egy múló divathóbort, de akik már belekóstoltak ebbe a remek mozgásformába, tudják, hogy ennél sokkal mélyebb dologról van szó!Világhódító út

Röpke tíz év alatt a sport nem várt népszerűségre tett szert. Az első nemzetközi szövetség 2000-ben alakult, azóta világszerte gomba módra szaporodnak a klubok, egyesületek, társaságok.
Ma már mintegy 40 országban űzik, a 2007-es esztendőben a „bottal gyalogolók” számát 7,5 millióra becsülték a nagyvilágban. Napjainkban ez a legdinamikusabban fejlődő tömegsport, elsősorban Észak-és Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Japánban űzik. Népszerűségének oka többek között abban rejlik, hogy felkészült edző segítségével a mozgássort sportolói múlt nélkül is bárki elsajátíthatja, a lehető legteljesebb egészségvédő hatást biztosítja extrém megterhelés nélkül, és nem igényel különösen nagy anyagi ráfordítást, valamint speciális helyszínt. Reméljük, idővel hazánkban is egyre többen fedezik föl maguknak ezt a remek mozgásformát.

Csak tiszta forrásból

Jómagam, mint a VDNOWAS okleveles trénere, küldetésemnek tartom, hogy az eredeti, Kantaneva által elindított "Nordic Pole Walking" technikáját alkalmazzam és oktassam, hiszen ez az a mozgássor, ami alkalmas a felsőtest valódi karbantartására, enélkül a mindenütt olvasható szlogenek csak üres frázisok maradnak.Vissza a lap tetejére

Az eredeti Nordic Walking technika