eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbLido di Jesolo
- 2024.06.26.

Nordic walking élményhétvége a tengernél! Szeptember 12-15

tovább

BEMUTATKOZÁS

Szántó Szilvia vagyok, a mozgás szerelmese, Nordic Walking edző, amatőr maratonista.

Gyermekkorom óta ösztönösen fontosnak tartottam a testmozgást. Sohasem voltam élsportoló, sőt, tornaórán kifejezetten ügyetlennek számítottam, a sport szeretete valahogy mégis utat tört magának. Tapasztalat nélkül, külső segítség híján kezdtem el egyre hosszabb-és hosszabb távokat futni. A futás során soha nem tapasztalt mámorító érzés kerített hatalmába, és egy életre rabjává váltam.

Szülővárosomban, Sárospatakon sokan talán még most is emlékeznek a „bogaras” futólányra, aki télen-nyáron, hóban-fagyban rótta a kilométereket. A futás mellett gimnáziumi éveim alatt kipróbáltam a karatét, és állandó „útitársam” lett a kerékpár is.
Ezután hosszabb szünet következett: főiskolák, bulizás, majd költözés, új munka, nagyváros: azt hiszem, ezeken a fázisokon a legtöbb fiatal átesik, megfeledkezve az egyik legfontosabb dologról: testünk épségének megóvásáról.

2002-ben már több mint 10 kilós súlyfelesleggel újból nekiláttam a futóedzéseknek, és számos utcai futóverseny, 3 félmaraton és egy Kékes csúcsfutás után 2004-ben teljesítettem életem álmát: lefutottam a Budapest Maratont.
Sajnos a hosszú, főleg aszfalton végzett futások alaposan megviselték az amúgy is gyenge térdízületeimet, és az erős fájdalmak miatt nem tudtam tovább folytatni ezt a sportot.
Valami újat, valami lelkesítőt kellett találnom, annál is inkább, mivel másfél évnyi kihagyás után ismét 7-8 kilónyi felesleg lett rajtam.

Egy futómagazinban olvastam először a Nordic Walkingról, és azonnal tudtam, hogy ez a nekem való sport, hiszen mindazt nyújtani tudja, amit a futás, mégis kíméli az ízületeket, és izmaimat is komplexebben edzi – mindezt szenvedések nélkül. Ezután már célirányosan kutattam, hiszen a megfelelő edző kiválasztása alapvető fontosságú. Elengedhetetlen, hogy a tréner szenvedélyesen szeresse a sportágát, és céltudatosan, az embert központba helyezve akarja átadni tudását, és a mozgás megtanítása mellett életmódbeli tanáccsal is szolgáljon.

Hosszas kutatás után bukkantam rá a „Nordicwalkinsport” csapatára, és miután elkezdtem látogatni az edzéseket, tudtam, hogy itt valódi szaktudással találkoztam.
Azóta nekem is szenvedélyemmé vált a Nordic Walking, a csoportos edzések mellett sokszor önállóan is gyakoroltam, mára heti 5-6 alkalommal összesen mintegy 40 km-t teljesítek, és ennek a sportnak köszönhetem, hogy „kímélő üzemmódban” ugyan, de ismét elkezdhettem futni, térdproblémáim nem térnek vissza.

2007. márciusában megszereztem a VDNOWAS német szövetség edzői oklevelét, mivel magam is szeretnék másoknak segíteni. Célom, hogy minél többen elmondhassák: „a Nordic Walking alapvetően megváltoztatta életszemléletemet, általa kiegyensúlyozottabb, erősebb, karcsúbb, dinamikusabb és boldogabb lettem”.Follow nordicwalkingom on TwitterVissza a lap tetejére

Az eredeti Nordic Walking technika