eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Hohe Tauern Nemzeti Park
- 2024.04.02.

Június 27-30

továbbLido di Jesolo
- 2024.06.26.

Nordic walking élményhétvége a tengernél! Szeptember 12-15

tovább

JESOLO - 2024. SZEPTEMBER 12-15

Tengerpart, nordic walking, lagúnák, gasztronómia, relax


Az évek során hosszú hétvégés kiruccanásaink alkalmával szebbnél-szebb tájakon jártunk már.

Olaszországban is sokat barangoltunk az Alpoktól a Dolomitokon át Veneto csodálatos dombvidékéig, de van egy túra, amely különleges helyszíne miatt igazi kedvenc: a tengerparti nordicozás! Veneto homokos partvidéke ideális nordic-walking terep, emellett a nyugágyakkal és napernyőkkel felszerelt strand, a finom étkek, a prosecco és a spritz igazi nyárvégi kikapcsolódást ígér!

Idén szeptember 12-15-ig ismét lehetőségünk nyílik, hogy élvezzük a tenger pozitív erejét, a Jesolo végtelennek tetsző homokos fövenyén való nordicozást, és Veneto tartomány megannyi kincsét:

a szőlőültetvények nedűjét, a történelmi városok hangulatát, a tengeri oázist, ahol megleshetjük a vízimadarak életét, hazafelé pedig útbaejthetjük Cividale del Friuli városát.A velencei riviéra gyöngyszeme: Lido di Jesolo


Velencétől alig félórányi távolságra fekszik az Észak-Adria gyöngyszemeként is emlegetett Lido Di Jesolo, amely a maga 15 km-es homokos strandjával mágnesként vonzza a nyaralókat, és ideális helyszínül szolgál a hosszú, egészséges tengerparti gyaloglásokhoz. Ennél kellemesebb természetes nordic walking pálya nehezen elképzelhető!

A város Velencétől északra található, Eraclea és Cavallino-Treporti között. Jesolóról nevezték el a lagúna egy részét (22 km²), mely a Sile és a Piave folyók között található.

A római időkben a város mai területét a lagúna vize borította. Csak néhány sziget volt itt, a legnagyobbat Equilium („a lovak helye”) néven ismerték, egyesek ebből származtatják Jesolo mai nevét.

Érdekessége, hogy két központja van, az egyik, az „óvárosi” (Centro Storico), mely maga Jesolo központja, és a másik, mely Lido di Jesolo főutcája. Az így kialakult helyzettel egyedi az olasz városok között.

Jellegzetes látnivaló a város déli végén, a Sile partján található világítótorony (Il Faro di Jesolo) is. A tornyot 1948 és 1950 között építették, és eredeti funkciójában használatos: a tengerészeknek segít a navigációban.Tenger, homok, finom halak, borok, lagúna, történelem...


Aki velünk jár túrázni, megszokhatta, hogy mindig igyekszem becsempészni a programba valami különlegességet, amitől a túránk több lesz, mint egy sima nordicos hosszúhétvége.

Jesolóban is többször jártunk már, és ellátogattunk többek között Velencébe vagy Trevisóba, ami természetes, hiszen aki erre jár, igyekszik megnézni ezeket a városokat.

De vajon hányan tudják, hogy Jesolótól egy ugrásra rózsaszín flamingókat lehet lesni a lagúnán, ahonnan még Velence, Murano és Burano is látszik?

Ki gondolta volna, hogy egy órányi autóúttal elérhető az a mesés szőlőtermő vidék, ahol többek között az általunk is annyira kedvelt aperol spritz egyik fő alapanyaga, a prosecco is készül?

Ha velünk tartasz, akkor az egészséges tengerparti nordicozás, az üdítő vizi-walking és a kellemes fürdőzés/napozás mellett ezekre a különleges helyszínekre is eljuthatsz!
Ez a hosszú hétvége az egészséges mozgásprogram mellett megannyi élményt, látnivalót, zamatot kínál, teljes testi-lelki feltöltődést nyújt.

Túránkat ajánljuk mindenkinek, aki szereti a nordic walkingot, de annak is, aki csak most szeretne ismerkedni vele, korra és nemre való tekintet nélkül. Ilyen helyen garantáltan beleszeret mindenki ebbe a gyönyörű sportba!A Prosecco nyomában: Susegana és a San Salvatore Kastély


Susegana egy kis ékszerdoboz a trevisói dombok ölelésében, egy órányi autóútra Jesolótól! Amerre a szem ellát, gondosan ápolt szőlőületvények a szelíd dombokon, csend és nyugalom! Ha megállunk a San Salvatore vár melletti magaslaton, a panoráma lélegzetelállító!

Dús szőlősorok rajzolnak mintákat a dombok lejtőire, és a szem egészen addig követi őket, amíg el nem vész a láthatáron!

A kastélyt a Collalto család a 13. század második felében építtette, és a középkorban védelmi erődítmény volt, mielőtt fényűző lakká, valamint helyi és európai művészeti központtá alakították volna át.

1245-től napjainkig a Collalto grófok nemesi családja szenvedélyes szívóssággal gondozta és védte ezt a földet.

Itt, a középkori falak, tornyok, védőbástyák ma is visszhangozzák a történeteket hölgyekről és lovagokról, reneszánsz lovagi eposzokról és barokk pompáról.

Itt, Prosecco ősi erdőkkel, olajfaligetekkel, legelőkkel és mezőkkel borított dombjai között, szinte örökké bolyonghat az ember, elmerülve az érintetlen természetben, amely az évszázadok során szinte változatlan maradt.

Az első világháború ágyúzásai által okozott károk helyreállítására irányuló munkálatokat követően ma már egy exkluzív helyszín, amely számos rendezvénynek ad otthont. A kastély magántulajdonban van, kizárólag előre bejelentkezve látogatható.

A San Salvatore festői kiindulópontja egy kellemes túrának a környékbeli dombokon, amely során érintjük a közeli Collalto települést, ahol szintén találunk egy középkori kastélyt. De Suseganában áll egy kis, 13. századi templom eredeti freskókkal, amelyet szintén érdemes felkeresni!

Ez a föld kitűnő borokkal ajándékozza meg a szorgos és hozzáértő borász családokat, remek pincészetek kínálják a kiválóbbnál kiválóbb fehér és vörös borokat, ezek közül is kiemelkedik Veneto büszkesége, a prosecco! Azt hiszem, túránk fénypontja lehet egy látogatás az egyik pincészetben, ahol betekintést nyerhetünk e kiváló nedűk készítésébe!Cividale del Friuli


Hangulatos, ősi városka páratlan longobárd emlékekkel

Cividale Friuli tartomány legszebb kisvárosa, a kétezer éves város számos értékes műemléket rejt zegzugos utcái között, de mindenekelőtt sajátos hangulata, csodálatos fekvése és kitűnő borai miatt kihagyhatatlan látnivaló. A Julius Caesar alapította ősi város ott fekszik, ahol a Júliai-Alpok előhegyei találkoznak a Friuli síksággal, ahol a fantasztikus smaragd zöld Natisone folyó kilép a hegyek világából.

Az Udinétől 15 km-re keletre lévő Cividale del Friuli legnevezetesebb műemléke a világhírű, ősi longobárd templom, a legfelejthetetlenebb élmény azonban a céltalan bolyongás az óváros szűk utcácskáiban, sikátoraiban, egy pohár kitűnő helyi bor élvezete valamelyik hangulatos piazzán, és természetesen az Ördög-híd nem mindennapi látványa.

PROGRAMTERVEZET:
1. nap, szeptember 12, csütörtök

KOCCINTÁS A PARTON, BEACH WALKING

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Forgalomtól függően 13-14 óra körüli érkezés, bejelentkezés, szobák elfoglalása, a környezet feltérképezése.

Tapasztalatok alapján ideális időjárási körülmények esetén délután megkeressük napernyőinket, birtokba vesszük a nyugágyakat, kipróbáljuk a tenger hőmérsékletét, koccintunk egyet, egyszóval: belevetjük magunkat a dolce vita életérzésbe!

Később aztán megmutatjuk botjainknak a partot, ha jó meleg van még, akkor mezítláb, a vízben nordicozunk. Nagyon jó érzés!2. nap, szeptember 13, péntek

Reggeli előtt héttől a korán kelőknek frissítő jóga a parton.
A délelőtti órákban dinamikus nordic walking Jesolo végtelennek tűnő homokos tengerpartján. A szállodánktól a Piave folyó torkolatáig és vissza kb. 14 km oda-vissza! A táv igény szerint változtatható.

Ezután szabadidő: fürdés, napozás, masszázs, biciklizés, ebéd, korzózás, stb.

Délután átruccanhatunk Treportiba, ahol érdemes biciklit bérelni, és felfedezzni Lio Piccolo lagúnavilágát, megnézni a vizimadarakat, rózsaszín flamingókat! Utána visszakerekezünk a kocsikhoz, majd usgyi vissza vacsorára!

Este vacsora a szállodában.3. nap, szeptember 14. szombat

Ezen a napnon mehetünk prosecco felfedező túránkra a Susegana körüli dombvidéken.

Vagy reggeli után indulunk, majd a San Salvatore kastélytól indulva egy 9-10 km-es körtúrát teszünk, azután egy helyi borászat látogatóprogramján veszünk részt.

Változat: reggel tengerpart, és utána borászat látogatás, rövidebb séta a kastélynál és a szőlőben.

Többféle látogatóprogram létezik, borkóstolással, uzsonnával, hosszabb-rövidebb változatban, együtt kiválasztjuk a legoptimálisabb változatot, erről bővebben jelentkezés után írok információt. Természetesen vásárolni is tudunk borokat!4. nap, szeptember 15, vasárnap

Délelőtt még élvezzük a tengerpartot, nordicozunk, kagylókat keresünk, majd lassan búcsút veszünk Jesolótól.....

Tipp: derült égbolt esetén egyszer-kétszer érdemes felkelni, és megnézni a napfelkeltét! Gyönyörűek a fények, és csodálatos energiája van a napnak és a tengernek együtt!

Hazafelé érdemes betérni Cividale del Friuliba, amely Friuli tartomány legszebb kisvárosa. A kétezer éves város számos értékes műemléket rejt zegzugos utcái között, de mindenekelőtt sajátos hangulata, csodálatos fekvése miatt kihagyhatatlan látnivaló. Egy könnyű ebéd / kávé / fagyi után indulunk haza.Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

4 nap, 3 éjszaka 2/3 ágyas szobákban, félpanziós ellátással, 3 csillagos tengerpart közeli szállodában, nordic walking edzésekkel és programszervezéssel.
Kétágyas szobában: 250 euro/fő;
Háromágyas szobában: 230 euro/fő;


Az ár tartalmazza:
- a szállást félpanziós ellátással (bőséges büféreggelivel és naponta
változó, halat is tartalmazó gazdag menüvacsorával,
- az idegenforgalmi adót,
- minden szobához nyugágyat és napernyőt a szálloda privát strandján;
- parkolást;
- kerékpár használatot;
- a programszervezést;
- a Nordic Walking programokat, túrákat;
- igény esetén a nordic walking bot bérleti díját (szállításban nem tudok segíteni).

Az ár nem tartalmazza:
- az utazást és a biztosítást, valamint a fakultatív programok költségeit.
(Susegana borászat látogatás: 15-30 euró, programtól függően; Treporti kerékpárbérlés: 10-15 euró)
Csoportlétszám: 15 - 20 fő. Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 5.

A jelentkezéssel azonban most sem érdemes az utolsó pillanatig várni, mert általában nagy érdeklődés övezi az utat, a helyek száma pedig korlátozott!

Az utazás egyénileg történik, telekocsi szervezésében segítünk.

Ezért kérek minden érdeklődőt, hogy amennyiben autóval jön, jelezze, hogy hány utast tud fogadni.

Jelentkezem: név, elérhetőség, utazás (saját autó/utastársként csatlakoznék)

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika