Tóth Ferenc klímaszerelő - Budapesten és a Dunakanyarban
Tóth Ferenc klímaszerelő Vác, Dr. Csányi L. krt 84. Tel.:20/416-2092Klíma lexikon A-tól Z-ig

Ablakklíma: 

Egy egységből álló berendezés. Az ablak-klímakészülékek az utcai ablakokból kiálló, városképet nem éppen szépítő látványáról és a kifolyó cseppvizéről, széles körben ismert készülék. Elterjedése olcsóságának és a könnyű felszerelhetőségének köszönhető. Kisebb helyiségek részleges hűtésére, szárításra, az átmeneti időszakban kismértékű fűtésre használható. Előnye: Csak egy földelt dugaszalj szükséges a gyárilag összeszerelt azonnal üzemkész berendezéshez. Hátránya: Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás, nem túl esztétikus kinézet az ablakba szerelve.

Air excanger:

Légcserélős klímaberendezésekben megtalálható újítás. Amint a név is jelzi a berendezés úgy működik, hogy a szoba levegőjét friss levegőre cseréli ki, az egyedülálló kétirányú szellőztető segítségével. Ez a páratlan funkció lehetővé teszi, hogy a normál légtisztítási funkcióval megfoghatatlan CO2, CO és más szennyezőanyagokat a szobából kifújja és utána friss levegő kerüljön a szobába.

 Arcképes zöldkártya:

1995. január 1-től minden szabályozott anyag tartalmú hűtő, fagyasztó, légkondicionáló stb. készülék és berendezés hűtőkörét érintő javítás csak zárt rendszerű lefejtő technológia, ill. recirkulációs berendezés alkalmazásával végezhető és a hűtőkört érintő javítást csak a külön jogszabály szerinti, az új javítási technológia elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal rendelkező szerelő végezhet.

 Art cool (Művészi Hűtés):

Az Art Cool  készülékek különböző vásárlói igényekhez és kultúrához alkalmazkodva számos híres műalkotást kínál panelként, ezáltal galériává varázsolhatja szobáját ,emelve annak fényét híres festményekkel vagy fényképekkel.A kifinomult Art Cool sorozat mindenféle esztétikai és műszaki különlegességet tartalmaz, beleértve a neo plazma légtisztító rendszert, a Gold fin lamellákat és olyan újításokat, mint az automatikus tisztítási funkció.

 Automatikus tisztítás:

A klímakészülékek "szagának" fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész és baktériumok megtelepedését.

 BiOnizer tm /aniongenerátor/:

Kutatók fedezték fel ,hogy az ember számára lehetetlenség optimális teljesítményt nyújtani olyan környezetben, ahol az anion sűrűség 1000  negatív anion/cm3,miközben az irodaházak és üzemek levegője még ennél is károsabb, átlagosan mindössze 20-25 negatív aniont tartalmaz köbcentiméterenként. A légkondicionáló kimenetelétől 1 méterre mérve a Samsung BiOnizáló /aniongenerátor/ 400 000 anion/cm3koncetrációt állít elő, így az egész család egészségjavító tiszta levegőhöz juthat.

 COP:

Energiahatékonysági besorolás fűtés üzemmódban. "A"-tól  "G"-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az "A" a leghatékonyabb, míg a "G" a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. COP= fűtési teljesítmény leadása osztva a fűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével. A kapott arányszámot összehasonlítva az alábbi listával megkapja milyen a kiválasztott készülék energia hatékonysága.

 EER:

Energiahatékonysági besorolás hűtés üzemmódban. "A"-tól  "G"-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az "A" a leghatékonyabb, míg a "G" a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. EER= hűtési teljesítmény leadása osztva a hűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével. A kapott arányszámot összehasonlítva az alábbi listával megkapja milyen a kiválasztott készülék energia hatékonysága.

 Elpárologtató:

Feladata: a helyiségek hűtésének biztosítása. Ez a berendezés, tulajdonképpen egy hőcserélő, a belső térben helyezkedik el és ezen keresztül, a mellette elhelyezett ventillátor egység továbbítja a kezelt levegőt. A hűtés, hogy bekövetkezzen, hűtőközeget kell biztosítani a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egységhez. Az elpárologtató a megfelelő hűtőközeg ellátását egy termosztatikusan működő adagolószeleppel  vagy kapillárcsővel teszi lehetővé.  A  hőcserélőben lévő folyadékállapotú hűtőközeg elpárolgása hőelvonással jár és így következik be a hűtés.

 Fan-coil (klímakonvektor):

Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapett  változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti, kialakításban is. Az egységekben  hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek,  ahol pl. fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

 Figyelő szem:

 A DAIKIN cég fejlesztése a "figyelő szem" funkció, ahol a beltéri egységben elhelyeztek egy mozgásérzékelő szenzort. A szenzor feladata, hogy az egyébként is  energiatakarékos inverteres készüléket egy beállított normál üzemmódból egy energia kímélő üzemmódba kapcsolja át. Természetesen ez egy választható opció. A fogyasztó a távirányítón kiválasztja az üzemmódot , mely bekapcsolás után,  ha 20 percig nem érzékel mozgást,  akkor 2 C° -kal emeli a beállítotthoz képest a hőmérsékletet, ha pedig újra mozgást érzékel visszaáll az eredeti hőmérséklethez. A 2 C° emeléssel az inverteres kompresszor kisebb fordulatra szabályoz és még több energiát spórol meg.

 Gold Fin:

 Az /Lg/ hőcserélő felülete korrózióálló aranyszínű bevonattal ellátott alumínium. Ez biztosítja, hogy a felület mindig korróziómentes és újszerű maradjon.

 Hőszivattyú:

Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja,  mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral.  A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

 Inverter: 

 Egyfajta energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, míg csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A légkondicionáló teljesítményének finomabb szabályozhatósága az inverter nélküli modelleknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet-szabályozást eredményez. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a nem inverteres egységek.

 Jet cool:

Ez egy Lg készülékekben megtalálható funkció, mely gyors lehűtést  tesz lehetővé ebben az üzemmódban. Egy hűvös, erős légáramot fúj a gép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18C°-ot el nem éri.

 Kompresszor:

A berendezések fő alkatrésze. Feladata: az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

 Kondenzátor:

Feladata: a beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a hőleadást eltudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

 Kondenzvíz:

A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

 Kondenzvíz szivattyú:

A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli  fel az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és  meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

 Mobil klímaberendezés:

 Az ablakklímához hasonlóan egy gyárilag összeszerelt egységről van szó, mely kerekeken áll és könnyedén mozgatható a hűteni kívánó helyiségben. Elméletileg mobilitása a bárhol való elhelyezést takarja, gyakorlatilag a hozzátartozó gégecső szerelésével (ablakon, falon kívül kivezetendő) lekorlátozzuk szabadságát bizonyos területekre. Létezik osztott típusú megjelenési formája, ebben az esetben a gégecső helyett csővezetékek kötik össze a kihelyezendő kondenzátort. Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás jellemzi.

 Split klímaberendezés:

Egy helyiség klimatizálására  és  fűtésére szolgáló berendezés, mely két külön egységből áll. Sok megjelenési formája létezik: (Kazettás, Parapett, Oldalfali, Mennyezeti, Oszlop, Légcsatornás)

 Beltéri egység:

A klimatizálandó helyiségben van elhelyezve, tetszetős kivitelben távirányítóval felszerelve. Több fokozatú ventillátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással rendelkezik. A beltéri egységben van elhelyezve az elpárologtató.

 Kültéri egység:

Külső térben  helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.        A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A Split rendszerű gépek fűtés üzemre is megrendelhetők. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot.

 Zajszint:

A zaj az emberek számára kellemetlen  hang, zörej. Az embert érő erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, gyomor panaszokat, általános kimerültséget válthat ki. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak.  A fül érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.

 Vegytisztított rézcső:

A klímarendszerekhez vegyileg tisztított rézcsövek használata ajánlott. Ezen csövek használata ajánlott a klímarendszerek kiépítésénél és minden szerelőnek törekedni kell arra, hogy a szerelés idején is minél rövidebb ideig maradjon  nyitva a felhasználni kívánt rézcső. A klímarendszereknél bármilyen rézcsőbe jutó szennyeződés a klímánk élettartalmának csökkenésével járhat. 

VRV, VRF, Multi V, DVM változó hűtőközeg áramlású rendszerek:

A légkondicionálási rendszert egy változtatható teljesítményű kompresszor működteteti és több párologtatót (beltéri egységet) foglal magába. Ez a nagy hatékonyságú légkondicionálás a következő generáció moduláris rendszerének tekinthető, kétségtelen, hogy megváltoztatta a magasépítésű épületek hűtésének arculatát. A különböző alkalmazások széles körét biztosítja irodai, szálloda és iskolai környezetben. Könnyű telepíthetőségének és egyszerű vezérlőrendszerének köszönhetően meg is haladja a légkondicionálás piaci igényeit.

Különféle beltéri egységeket választhat, azokat szabadon ötvözheti igénye és beltéri egységei szerint, stílusos kivitelük pedig elegáns légkört teremt. Parapet beltéri egységet (Pl.kazettás, vagy légcsatornás típust) telepítve gazdaságosabban használhatja ki a belső teret. Akár egy kültérire 64 beltéri egység is telepíthető. Különféle tereknek és hosszú csöveknek köszönhetően legalkalmasabb hűtési/fűtési rendszert tervezhet meg (akár 1000 m is lehet a Daikin VRV III kültéri egység esetében). Ezáltal a légkondicionálási rendszert szinte bárhová telepítheti.

 

 

 

 Tóth Ferenc klímaszerelő - Budapesten és a Dunakanyarban - Tel.:20/416-2092