Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációHírek, információk , érdekességek2007.5.31
Autonómiák, azaz területi önkormányzatok
forrás: Erdélyi Napló
Az 1978-ban megszavazott alkotmány alapján – melynek főleg a területi önkormányzatokra vonatkozó fejezetéből idéztünk írásunk 3. és 4. részében – 1979-től az addigi tartományok kinyilvánították, önkormányzati közösséggé alakulnak.
►►►►folytatás

****************


2007.5.31
A beteg nemzettest gyógyulása csak ezután kezdödik el
forrás: nemzetidal
Részlet Ádám Sándor Erdély sorsa című könyvéből:
"Az irredenta szót nem mi találtuk ki,hanem az olaszok.Területi követelést jelent. Ennek hangoztatásával ők nyertek Ausztria ellen Tirol vonatkozásában és Románia is Oroszországgal szemben Besszarábia vonatkozásában. Az olaszok és románok tehát nálunk korábban voltak irredenták.

►►►►folytatás

****************

2007.5.30
Katalónia mint regionális autonóm
közösség – egy európai példa

forrás: TELEKI LÁSZLÓ INTÉZET
Katalónia mint regionális autonóm közösség – egy európai példa Bevezetés Az 1970-es évektől kezdve az Európai Unióban a regionalizmus és a regionális tendencia megerősödésének lehetünk a szemtanúi.
►►►►folytatás

****************2007.5.28
Digitálna parlamentná knihovna
forrás: psp.cz
Nebudem sa zabývať s podrobnosťmi záverečného účtu, ktorý je na dennom poriadku, keďže vláda ešte i v dnešných ťažkých a vážnych dňoch ponecháva nepovšimnuté moje prianie už desať rokov opätované, týkajúce sa životných záujmov Podkarpatskej Rusi, aby totiž v záverečnom účte dopodrobna a vo zvláštnych skupinách vyúčtovala štátne investície a výdaje, prevedené a vynaložené v Podkarpatskej Rusi.
►►►►folytatás

****************


2007.5.28
Csáky - Autonómia törekvések
forrás: hhrf.org
A magyarországi sajtó viszonylag sokat foglalkozott a vajdasági autonómiatervezetekkel, s ugyancsak jelentős visszhangra leltek a romániai magyarok elképzelései is. A volt Csehszlovákiában, illetve a jelenlegi Szlovákiában élő magyar közösség szintén kidolgozta a maga elképzeléseit arra az esetre, ha a hatalom hajlandó lenne dialógust kezdeni erről a kérdésről.
►►►►folytatás

****************
2007.5.28
Az MVSZ kiegészítő javaslata az EU-alkotmányhoz - Kárpát-medencei Autonómia Tanács
forrás: intakt.hu
A magyar pártok egyike sem karolta fel az MVSZ indítványát. A Magyarok Világszövetsége Az Aranybullától az Andreanumig címmel európai léptékű kampányt indít annak érdekében, hogy az EU leendő alkotmányában utalás történjék a tagállamok keresztény gyökereire, és helyet kapjanak a különböző autonómiaformák.
►►►►folytatás

****************2007.5.28
Élet az RMDSZ-en túl – Interjú Szász Jenővel
forrás: erdely.ma
Úgy tekintek a népszavazásra, mint választási lehetőség a múlt és jövő között. Megnyugvással tapasztaltam, hogy a többség a jövőt választotta. MPSZ-elnökként is elégtétel ez számomra, hisz a szervezet egyértelműen Basescu mellett foglalt állást.
►►►►folytatás

****************2007.5.28
A magyarok ne élhessenek vissza a koszovói mintával
forrás: hírlevél VMDP
Ján Kubis szerint Pozsony csak egyedi megoldásként azonosul a koszovói rendezés mód­szerével. A szlovák külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Pozsony azonosul ugyan a koszo­vói rendezésről szóló ENSZ-határozattal, de Szlovákia érdekeinek hangsúlyos védelmére törek­szik annak érdekében, hogy "a magyarok ne élhessenek vissza" a koszovói mintával, és nehogy azt precedensnek tekintsék
►►►►folytatás

****************2007.5.26
Commora Aula tovább kűzd a közös területi autonómiáért
forrás: commora aula
A Commora Aula polgári társulás tovább kűzd az azonos jogokért egy közös területi autonómia megvalósításáért.
Csáky Pál állítása szerint B.J. Lehet akár SNS ügynök is és jó lenne utánnanézni ki is finanszírozza őt. Megnyugtathatom Csáky urat, nem SNS ügynök és senkisem finanszírozta az eddigi tevékenységét.

►►►►folytatás

****************


2007.5.25
Moszkva és a Nyugat a homokozóban
forrás: vajdasagma
Egyre csorbább élű fegyverré válik az uniós felvétel megtagadásával való fenyegetés. És mi lesz a Vajdasággal? Az Ahtisaari-terv véglegesítése után sem csökkent a Koszovó sorsával foglalkozó forgatókönyvek és tervezetek száma, sőt épp ellenkezőleg.
►►►►folytatás

****************

2007.5.24
Kubiš a magyaroktól félti a szomszédos országokat
forrás: felvidek.ma
Szlovákia az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként nem írta alá azt a rezolúciót, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió ENSZ BT-tagországai készítettek elő Koszovó önállósulásával kapcsolatban. Ján Kubiš, Szlovákia külügyminisztere szerint Pozsonynak nem Koszovó önállósulása okoz gondot, hanem a "más államokra gyakorolt esetleges hatásai".
►►►►folytatás

****************


2007.5.24
Kubiš: Samostatnosť Kosova by mohli zneužiť Maďari
forrás: sme.sk
Slovensko súhlasí s filozofiou rezolúcie o Kosove, ktorú v Bezpečnostnej rade OSN predložili Spojené štáty a niektoré krajiny Európskej únie, chce do nej však presadiť silnejšiu ochranu svojich záujmov.
►►►►folytatás

****************

2007.5.24
Homályos autonómiaigény
forrás: felvidek.ma
Elmaradt felvidéki vita az önrendelkezés kívánt formáiról
Tavaly hirdetett aláírás-gyűjtési akciót a révkomáromi Commora Aula Polgári Társulás Dél-Szlovákia területi és perszonális autonómiájáért, de Bósza János, a társulás elnöke már akkor elmondta: az akciónak elsősorban nem maga az autonómia megalakulása a célja, hanem az, hogy végre nyíltan és őszintén beszéljenek a szlovákiai magyarok egymás közt, illetve képviselőik a szlovákok vezető egyéniségeivel a kérdésről.

►►►►folytatás

****************2007.5.23
Sólyom László köszöntője
forrás: hírlevél VMDP
A Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozat harmadik,
Autonómia, regionalizmus, regionális fejlesztés című tanácskozásán

►►►►folytatás

****************


2007.5.23
A szlovák nemzet Köztes-Európában, 1910
forrás: transindex.ro
Az 1910-es népszámlálás szerint 1.987,3 ezer fős szlovák nemzet 99,0 %-a (1.968,0 ezer) a Magyar Királyságban él (ahol a lakosság 9,4 %-át teszi ki). Morvaországban és Sziléziában 9,0 ezer, Csehországban 6,7 ezer, Ausztriában 3,6 ezer szlovák található.
►►►►folytatás

****************

2007.5.22
A nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy
forrás: Erdélyi Napló
Kolozsvári konferencia a nemzetiségi kérdésről - Meg kell változtatni azt az európai szemléletet, hogy a nemzetiségi kérdés belügy – hangzott el szombaton Kolozsváron a Híd Európáért Nemzetiségi Civil Egyeztető Fórum hétvégi konferenciáján.
►►►►folytatás

****************2007.5.22
Fejezetek a csehszlovákiai magyarok történetéből I.
forrás: felvidek.ma
Összeomlás és államalapítás. A kisebbségi helyzet kialakulása
A Madách Könyvkiadó a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kulturális Minisztériumainak támogatásával egy évvel ezelőtt látott neki az első internetes csehszlovákiai magyar kisebbségtörténeti portál kialakításának.

►►►►folytatás

****************


2007.5.20
Každý národ má svoje etnické hranice
forrás: Commora Aula
Každý národ má svoje etnické hranice, aj maďarský národ na Slovensku má, už niekoľko stáročia približne na tej istej úrovni.
►►►►folytatás

****************


2007.5.19
Baszkföld önkormányzati törvénye
forrás: Erdélyi Napló, nemzetidal.hu
A baszk önkormányzati törvényt azért közöltük meglehetõsen részletesen, hogy a kedves olvasók is láthassák, milyen illetékességeket, felhatalmazásokat tartalmaz egy efféle törvény. A továbbiakban összefoglaljuk a törvény legfontosabb részeit.
►►►►folytatás

****************

2007.5.18
Sólyom: A szomszéd népeknek is szembe kell nézni történelmükkel
forrás: felvidek.ma
A köztársasági elnök szerint tényszerűen fel kell tárni a magyarság autonómiájának európai lehetőségeit. Sólyom László a Határon túli magyarság a XXI. században című konferenciasorozat harmadik találkozóján, pénteken a Sándor-palotában arról is beszélt: örül annak, hogy előtérbe került a háború utáni történelem.
►►►►folytatás

****************


2007.5.18
Gernika üzenete
forrás: K.M. Brüsszel
Hetven évvel ezelőtt 1937 április 26-án, egy csendes hétfői napon Gernika lakói a szokásos hetivásárban sürögtek-forogtak, amikor a gyűlölet szülte megsemmisítés pokla szakadt rájuk.
►►►►folytatás

****************


2007.5.18
Elítéli a szlovák jobbközép és a magyarok pártja Slota kijelentését
forrás: felvidek.ma
Ján Slota nem képes programot adni választóinak, ezért a szlovákiai magyarok elleni támadásokból próbál politikai tőkét kovácsolni az általa vezetett Szlovák Nemzeti Pártnak - jelentette ki csütörtökön Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő.
►►►►folytatás

****************


2007.5.18
Slota úr valótlanságot állít
forrás: commora aula
Slota úr a tegnapi sajtókonferencián azzal vádolta meg Commora Aula Közös Területi Autonómia Kezdeményezését, hogy az Szlovákia szétdarabolását fogja eredményezni.
►►►►folytatás

****************2007.5.17
A nyelvi chartáról a mai kormányülésen!
forrás: felvidek.ma
A szlovák kormány mai ülésének programpontjai között szerepel az a külügyi jelentés is, mely a Szlovákia által is ratifikált Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Chartájának (a továbbiakban csak nyelvi charta) az első szlovákiai „monitor”-jelentésével foglalkozik.
►►►►folytatás

****************2007.5.14
Az autonómiatörekvésekkel foglalkozik az MVSZ brüsszeli irodája
forrás: erdelz.ma
Az elszakított országrészeken tömbben élő magyarok autonómiája a legtöbb esetben már európai uniós ügynek is tekinthető.
►►►►folytatás

****************


2007.5.11
Üdvözöljük Zoboralján
forrás: zoboralja.sk
A Kárpát-medence nyugati felében a zoboraljai magyarok alkotják a legészakibb még összefüggőnek mondható magyar csoportot. A Zoboraljaként ismert nyelvsziget a Nyitrától északkeletre húzódó Tribecs hegység déli nyúlványainál, a Zobor és a Zsibrice közötti hegylánc és a Piliske két oldalán meghúzódó 13 falut foglalja magában.
►►►►folytatás

****************2007.5.10
MKP. nehéz nem hazudni
forrás: commora aula
A megélhetési karrierpolitikus képtelen az általa képviselt közösség érdekében őszinte és bátor cselekedetekre. Személyes érdekeit, mindig a közösség érdekei fölé emeli, majd ellensúlyozásképpen össze-vissza hazudozik és féligazságaival félrevezeti saját közösségét.
►►►►folytatás

****************


2007.5.8
Újra autonóm Észak-Írország
forrás: kitekinto.hu
Észak-Írország kedden visszakapta öt éve felfüggesztett autonómiáját, nem meglepő tehát, ha politikusok, elemzők egyaránt történelmi napról beszélnek.
►►►►folytatás

****************


2007.5.7
Miért utasítja el Slota a koszovói albánok önállóságát
forrás: vajdasagma
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a koszovói albánok az al-Kaidával és különféle terroristákkal cimborálnak, s ezért érthetetlennek nevezte az Egyesült Államok és az uniós politikusok irántuk tanúsított magatartását, írja az MTI.
►►►►folytatás

****************
2007.5.7
Bármilyen autonómia elfogadható
forrás: vajdasagma
Európai kisebbségek napilapjai találkoztak ezen a hét végén Kolozsváron, a négynapos konferencia díszvendége a kilencvenöt esztendős Habsburg Ottó volt. „A kisebbségi és regionális nyelvű napilapok és a többnyelvűség az Európai Unióban” című rendezvény a multikulturalizmus szellemében zajlott.
►►►►folytatás

****************2007.5.7
Grimasz
forrás: hírlevél VMDP
A hóhér sírja
1. A VMDP választmánya üdvözli a Fidesz – MPSZ elnökségének kezdeményezését, hogy a párt európai parlamenti (EP) képviselői kezdjenek tárgyalásokat a többi magyar EP-kép­viselővel a vajdasági magyarok kettős állampolgárságáról.

►►►►folytatás

****************2007.5.6
QUO VADIS MKP?
forrás: Kassai Figyelő
A Magyar Koalíció Pártja új elnököt választott kongresszusán. A régi elnök nem volt hajlandó semmilyen tisztséget vállalni a párt szerveiben. Ennyi a hírértékű tudnivaló. A többi mind spekuláció, vagy ködösítés.
►►►►folytatás

****************2007.5.3
A mesemondó lány
forrás: vajdasagma
A szlovák belügyminiszter még tavaly kimondta, hogy a Nyitrán megvert magyar egyetemista csak kitalálta megverettetésének történetét, most majd az ügyész mondja ki, hogy a lány az ügyben hamis tanúvallomást tett, de az esettel kapcsolatos megállapítások közül majd csak az lesz a megkérdőjelezhetetlen, amit egy jogerős ítéletben a bíróság fog kimondani - írta csütörtökön a SME.
►►►►folytatás

****************2007.5.3
MKP: önmagunk nem kezdeményezzük a dél-szlovákiai autonómiát
forrás: vajdasagma
A Magyar Koalíció Pártja továbbra is korrekt, kiszámítható politikai erő marad, amely semmiféle radikális irányváltást és meggondolatlan tematizálást nem tervez. Saját magunk nem kívánjuk kezdeményezni a dél-szlovákiai autonómiát és a Beneš-dekrétumok ügyének újbóli napirendre tűzését
►►►►folytatás

****************


2007.5.2
Galegók, katalánok, baszkok...
forrás: Erdélyi Napló
A népszámlálási adatokból ma is hiányzik a nemzetiség és az anyanyelv fogalma. Az 1980-as években egy ideig föltüntették a megkérdezettek születési helyét, utóbb azonban ez kimaradt a kimutatásokból.
►►►►folytatás

****************

2007.5.2
Ceku: Függetlenség egy hónapon belül!
forrás: vajdasgma
Agim Ceku koszovói kormányfő elvárásai szerint „Koszovó május végéig kikiálthatja függetlenségét”.
►►►►folytatás

****************2007.5.2
Amerika és az EU Ahtisaarit támogatja
forrás: hírlevél VMDP
George Bush amerikai elnök, Angela Merkel, az EU soros elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke döntöttek. Kosovóval kapcsolatban Ahtisaari függetlenségi tervét támogatják.
►►►►folytatás

****************


2007.5.1
Szlovák-magyar viszony a XIX. században
forrás: index.hu/tech
A szlovákok megteremtik saját irodalmi nyelvüket, majd autonómiát kezdenek követelni. A magyarok nem engednek, Bécs szórakozik a két nacionalista táborral.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!

►►►►folytatás

****************

2007.5.1
Az autonómia dilemmái Vajdaságban
forrás: Népszava.hu
A koszovói krízis majdani lezárásával kapcsolatos latolgatásoknak mind gyakoribb elemévé vált a vajdasági autonómia felújítása, és azzal kapcsolatban (de néha arra leegyszerűsítve) a magyar kisebbség jövôje. Érdemes ezért felvázolni az autonómia múltját és a lehetséges megoldásokat determináló realitásokat.
►►►►folytatás

****************

HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona