Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Tegnap 2009. július 7-én történt

(Nyers szöveg fájósfejjel írom, elnézést kérek mindenkitől.) Ott voltam még betegen is, inkább vonaton mentem beöltözködve, mert ott kellett lennem és elmondtam a beszédemet , mert megigértem. Az igéreteket pedig teljesíteni, szokás, kell !!!
Mikor odaérkeztem a Hodzsa térre, a Nagy-Állomás felöl, a több tucatnyi államirendőr látványa fogadott a téren legalább hirtelen nyolc rendőrautót számoltam meg, miután tömegesen megérkeztek a városi rendőrök az államiak behúzódtak a mellékutcákba, kuklás sötétüveges autók elé. Négy előtt öt perccel a rendezvényünk elkezdése előtt bekapcsolták a Béke szökőkutat is, hogy zajosabb legyen a tér, elnyomja a hangomat.
Sajnos kevesen voltunk, de ha a többtucatnyi rendőrt is hozzáadom a hallgatósághoz és a honlapunkat 3x annyian olvasták, akkor nem mondható el, hogy a mondanivalóm kevés emberhez jutott el. Sajnos a totális és szigorú hírzárlat, amit a felvidéki magyar és szlovák média elkövetett a tervezett tüntetés hírüladása terén, azt eredményezte, hogy a téren több volt az állami, városi rendőr, mint a békés és bátor tüntető. Jó hogy feltettem a beszédemet előre, mert ezalapján itélték meg, hogy engedélyezik-e, ott mondták. Nem találtak benne semmi törvénysértőt. Pedig az autonómiáról az asszimilációról, a magyarok rovására elkövetett törvénysértésekről is szó volt, mégis elmondhattam. Most ekkor hogyan is van? Tehát nem törvénysértő dolog az autonómiát hirdetni, a jogegyenlőséget békésen követelni, ez jó hír. Tehát lehet ebben az országban sokmindent csinálni, csak akarni kell, nem szabad a mököpös és a hídas riogatásokra odafigyelni, jaj most nem lehet, mert csak rosszabb lesz nekünk. A tegnapi nap után nem lett rosszabb, hanem a másik oldal is okosabb lett történelemből, a jog igazi értelmezéséből és hogy nem minden magyar megalkuvó gyáva féreg, akit ha megbubuznak rögtön behúzza a farkát már az érintésre is összerezdül. A gyáva felvidéki média és a megélhetési politikusaink mentségére, vagy tudatlanságból, vagy felsőbb utasításra követték el, próbálták a pozsonyi hodzsa téri rendezvényt titkolni, eltiltani onnan a felvidéki magyarságot a hírzárlatukkal, mint pl. az Újszó, ha ez így történt, akkor ez megbocsájtható bűn a részükről.

A környékbeli utcák is tele voltak rendőrautókkal és mögöttük feketeüveges kisbuszokkal. A PC is megbolondult, hirtelen meghót, parancsaimat nem teljesíti pedig dolgozik, csak nem tudom kinek. Ilyen már sokszor volt csak az az érdekes mindig valamilyen esemény, rendezvény előtt történik meg velem. Talán így nehezítik a munkámat? Lehet. Még szerencse, hogy van egy jó sziszvírusölő programon, most szkenelek, szegény pécécskémnek van mit tennie, hogy újból én uralkodjak felette, az apucinak szótfogadjon és ne a rossz sziszes bácsik bántsák szegénykémet. Páni siskári pozdrav z Komárna (sziszes urak üdvözlet Komáromból), engemet megfélemlíteni nem tudnak, mint a a médiákat, ezért sohasem tudnak legyőzni, testileg igen, de lelkileg sohasem.. Majd meglátom mikor sikerül a saját házamban is az autonómiát és az azonos jogokat a siszvírusölőim segítségével kiharcolnom, addig is folytatom a magam kis háborúját. Ha sokáig (max két nap) nem jelentkeznék, akkor ők győztek, mi pedig a gyáva felvidéki magyarság megint behúzott farokkal behódoltunk. Beszédem végén a szökőkutat is kikapcsolták. Bizonyára vízspórolás okán. (íródott most: 2009.7.8., 6:20)

Jé olvassák a honlapomat még most is, kezdem visszavenni a hatalmat a gépem felett. Üdv Honföld, üdv dél-fölvidéki magyarság, látunk, hallunk és érzünk tehát vagyunk, csak az a fránya bátorság, tolerencia és igazmondás is meglenne, nem a népnek, hanem Önökben kedves kékvérű barátaim. Újszós molnár atyafiak, felvidek.mások, bummosok, parabarakok poetek és ti többi nemakarók, duraysták, csákysták, bugáristák hidasok nem hidasok, ti gyáva öröm magyarok, labanc lelkű gyáva népség.
Ti bitang kékvérűek ezt tanítjátok a magyarral, ezt akarjátok? Mondjátok!

Mondják: a hitünk olaszoktól kaptuk,
kultúrát a németek adtak,
harcolni a török tanított meg,
énekelni a szlávok...

nem vitázok!

leszek hitetlen, tudatlan,
harcban esetlen, ügyetlen a dalban,
visszaadok mindent, amit mások
magukénak akarnak vitatni belőlem!
nem kell idegen. Valami marad
a végén, ami csak magyar bennem,
amit Ázsiából hoztunk, s
el nem sikkasztották aljas századok,--

ha egyetlen porszem talán,--
de az új világ új hajnalán
felépítem belőle majd
az igazi, az ősmagyart!
---------------------------------------------------------

Elzúgott 150 év,
S közben a múltad elveszett,
Honnan jöttél, merre tartasz,
Ellenséged írta meg.
Labanc érdek, aljas célból
Saját mocskát hányta rád,
Hogy "Ne lázadjon a barbár magyar!",
Ezt nem tanítják, nem tanítják az iskolák.

Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a homály nemzett,
Öntudatlan, de bűntudattal él.
Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a halál nemzett,
Mint hordalékát hagyta itt a szél,
És csak a jó Európa kegyelméből él.

Sehonnai bitang népség,
A jó Európa szégyene.
A barma éppen erre kószált,
Csak azért jött pont ide.
Tudatlan barbár csürhe,
Pusztít, öl amerre jár,
Se kultúrája, se nyelve,
Ezt tanítják, ezt tanítják az iskolák.

Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a halál nemzett,
Mint hordalékát hagyta itt a szél.
Sehonnai bitang nemzet,
Ki az ég világon jót sosem tett,
Öntudatlan, de bűntudattal,
És csak a jó Európa kegyelméből él.

Az őshazából elzavarták,
Gyáva nyúlként elszaladt,
De mégis rettegte őt minden nép,
Amerre elhaladt.
Koronáját talpnyalásért
Kapta meg a szent király,
Germánokkal magyart írtott,
Így tanítják, így tanítják az iskolák.


Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a homály nemzett,
Öntudatlan, de bűntudattal él.
Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a halál nemzett,
Mint hordalékát hagyta itt a szél,
És csak a jó Európa kegyelméből él.

Sehonnai bitang nemzet,
Kit a senkiföldjén a halál nemzett,
Mint hordalékát hagyta itt a szél.
Sehonnai bitang nemzet,
Ki az ég világon jót sosem tett,
Öntudatlan, de bűntudattal,
És csak a jó Európa kegyelméből él. (Alföldi Géza - Öröm magyar)
(2009.07.08., 6:45)
2007. szeptemberében történt

Már egyszer ott voltunk a Hodza téren, 2007 szeptember tiltakoztunk a Benes dekrétumok megerősítése ellen, a szlota féle magyarellenesség ellen és az alkotmányos jogainkért.Már 2007-ben is tiltakoztunk a jogainkért


2007-ben a Hodza téren - SLOTA AGYMENÉSEI A NEMZETPOLITIKA RÉSZÉVÉ VÁLTAK
Béke szökőkútnál 2007-ban
Most is ott leszünk 2007. szeptember 24 - 2009. július 7

Az összes felvidéki magyar csáky-duraysta és bugárista médiák továbbra is hírzárlat alatt tarják a mai békés tüntetésünket, amit a Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt kezdeményező bizottsága szervezett. Igen politikai vetélytársai lettünk a hazudozó felvidéki magyar elitnek. Komoly ellenfelei leszünk, mert mi az igazságot fogjuk hirdetni, a mi erőnk ebben lesz és olyan dolgokról kezdeményezünk párbeszédet, vitákat, amelyeket ők a gyávaságukkal és a megélhetési politizálásukkal sohasem mertek. Igen mi kimondjuk azt, amit szabad, nem tiltják a törvények, igen jogunk van az autonómiára, hogy a saját ügyeinket mi intézhessük, jogunk van a jogegyenlőségre, mert ez alapvető emberi jog és jogunk van egy olyan államban élni, ami nem egy nemzet állama, hanem egy európai standard polgári elven működő állam, ahol senkit sincs diszkriminálva azért, mert más nyelven mondja a Miatyánkot.
Kedves MKP-sok és HÍD-sok, Duray, Csáky és Bugár urak, Önök ugyebár tudnak a mai békés megmozdulásról, ha magyarként éreznek legyenek ott és a kármentőt félretéve engedélyezzék a magyar médiáknak is, hogy informálhassanak és a nép is ott lehessen a Hodzsa téren. Többségben az erő, a többség, a tömeg igazságszeretete legyőzhetetlen. Oldják fel a hírzárlatot és tüntessünk közössen az alkotmányos jogainkért. (frissítés: 2009.7.7., 8:50)

----- Original Message -----
From: Eva Nagyova
To: Bósza János
Sent: Monday, July 06, 2009 1:50 PM
Subject: Oznámenie o zvolaní verejného zhromaľdenia-07.07.2009 na Hodľovom nám.


Váľený pán Bósza,

v prílohe Vám zasielam potvrdené oznámenie o zvolaní verejného zhromaľdenia na 07.07.2009 od 16.00 h do 19.00 h na Hodľovom nám. v Bratislave. Vaąe oznámenie povaľuje obec za platné v zmysle zákona č. 84/1990 Zb. o zhromaľďovacom práve v znení neskorąích predpisov.

S pozdravom

Eva Nagyová
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto

(frissítés: 2007.7.6, 15:00)


Egyenlőre csak a szlovák szöveg készült el, amint sikerült a fordítást is elkészíteni azonnal felteszem magyarul is.

A biztonság kedvéért, ha esetleg megakadályoznák, hogy elmondhassam, ide is felteszem először a szlovák, ha majd a magyar szöveg is elkészült azt is. El szeretnék mondani mind a két nyelven, kedden 16:00-tól a pozsonyi Hodza téren. Legyünk sokan. Egyenlőre a pozsonyi óvárosi hivataltól nem kaptam semmiféle visszajelzést a tüntetéssel kapcsolatosan. Pedig választ kértem. Még mindig nem tudom, hogy megrendezhető-e, sajnos betiltásszagú a dolog, majd közvetlen előtte kézbesítik ki a tiltó levelet a térre, ahogyan azt Komáromban is tették, mert akkor már nem lehet az esetleges "hiányosságokat" elhárítani, bár szerintem minden törvényes feltétel teljesítve volt. Ha betiltják én akkor is ott leszek és megpróbálom a mondókámat elmondani. (2009.7.5, 18:35)

A Hodza-téri beszédem, az autonómia jogossága mellett és a nyelvtörvény elfogadása ellen.
Prejav Jánosa Bószu na Hodľovom námestí, dňa 7.7.2009, na protestnom hromaľdení proti schváleniu jazykového zákona.


05.07.2009
Váľení spoluobčania, priatelia, aj Vy, ktorí na aktuálne spoločenské dianie máte iný názor, neľ my. Ja sa volám Bósza János a som z Komárna. Priąiel som sem, aby som Vám vysvetlil, ľe občania Slovenska, maďarskej národnosti nie sú ąkodcovia a rozvracači Slovenskej republiky. Ale presne naopak, my sme národ, ktorý tu ľije uľ tisícsto rokov a chce ľi» v mieri ďaląie stáročia vedµa slovenského národa. Musíme pochopi» jednu základnú vec a to, ľe my tu budeme vedµa seba či chceme alebo nechceme. Preto by nebolo lepąie, keby pre naąich potomkov sme tu prenechali priestor porozumení a mierumilovných µudí? My chceme ľi» v mieri a ako občania, ktorí majú rovnaké práva, nič menej a nič viac. Skutočné právo nie je to čo nám dajú, ale to čo nám nikto nemôľe beztrestne odobra». Ústava SR garantuje v článku 12.odst. (1), citujem: "Ąudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateµné, nescudziteµné, nepremlčateµné a nezruąiteµné." Áno neodňateµné a nezruąiteµné.

Na Slovensku v ústave deklarovaná občianska spoločnos» takto funguje?

NIE!!! Bohuľiaµ, nie.

Jazykový zákon je nová palica na médiá a na maďarsku národnú menąinu na Slovensku. Je to ątúrovská agenda, jeden jazyk jeden národ. Slováci . Za Veµké Maďarsko, slováci hovoria Uhorsko, minister pre kultúru gróf Albert Apponyi chcel zavies» Uhorsku jednotný úradný kommunikačný jazyk maďarčinu, nevedel to urobi». Teraz Maďarič minister kultúry Slovenskej republiky chce aby bol slovenský jazyk vo verejnej sfére dorozumievacím a integrujúcim nástrojom. Pýtam Vás, občania to nie je to isté čo Apponyi nevedel urobi» v Uhorsku, ale na Slovensku to urobili. Podµa môjho názoru slovenským parlamentom schválený zákon je dedičstvom a uhorským zákonom v 21. storočí. Apponyi maďarčinu chcel len ako ątátný jazyk nevedel to urobi», teraz slováci uľ majú svoj ątátny jazyk a chcú viac zlikvidova» z beľného ľivota vąetky ostatné menąinové jazyky a potom národné menąiny uplne asimilova». To sa deje uľ od 12. storočia naprv predkovia slovákov a polskí pris»ahovalci na Spiąi asimilovali stráľne osady s maďarskými vojakmi, poslovenčili ich, ktoré stráľili severné hranice Maďarského královstva. Po trianone postupne asimilovali na Severnom a Strednom Slovensku vąetky osady a mesta kde ľili maďari. Tento maďaričov proti maďarský zákon vlastne dokončí to, čo sa začali predkovia slovákov a poliakov v 12. storočí. Jeden jazyk jeden národ, slovenský jazyk a slovenský národ.


Maďarský národ ľijúci na území Slovenska nemôľe zato, ľe po Trianone určili nespravodlivé hranice a nepýtali sa µudí, občanov, národov, kde a v akom ątáte chcú ľi». Rozhodovali o nás bez nás. Ak by to vtedy boli chceli spravodlivo rieąi», tak slovensko-maďarské vz»ahy a hranice by rieąili a určili ináč, tak ako to Slováci ľiadali, ©túrovci chceli, alebo ako Hodľa, zástupca Masaryka 10. decembra 1918 zmluvne podpísal, vlastne určili etnicko-demarkačné hranice. Nestalo sa tak, československo-maďarské hranice určili oveµa juľnejąie, na terająích juľných hraniciach Slovenska. Samozrejme ten kto dostane viac, neľ si zaslúľi nikdy neprotestuje, protestova» zvykli tí, ktorí boli ukrivdení, v tomto prípade Maďari. My nechceme nový Trianom, len spravodlivé rieąenie a v ústave deklarovanú dôstojnos» a práva, len to čo majú aj Slováci .

Ale teraz nechajme minulos» pre historikov a skúsme troąku analyzova» politické dianie na Slovensku s očami obyčajného človeka, občana.

Milí priatelia, čo to je demokracia?

Forma politického zriadenia, v ktorom je zdrojom vąetkej moci µud. Vo vąeobecnej forme demokracie sa menąina v rámci daných politických organizačných ątruktúr podriaďuje rozhodnutiam väčąiny a táto väčąina je zároveň zaviazaná k reąpektovaniu neodoberateµných práv menąiny. V dneąnej dobe je demokracia vąeobecne povaľovaná za „najmenej zlý“ model vlády. (povedal Churchill)

Áno, menąina sa podriaďuje rozhodnutiam väčąiny. Ale aj väčąina musí reąpektova» neodoberateµné práva menąiny. Od občanov zákony vyľadujú platenie daní a dodrľanie zákonov nezávisle od toho, či je černoch , beloch, ľena, alebo muľ, Slovák, či Maďar, alebo patriaci inému národu, etniku. Plati» dane musíme rovnako, ale keď uľ ide o prerozdelenie spoločne získaného majetku, bohatstva, alebo aplikáciu s ústavou garantované práva v beľnom ľivote, ich výklad a pouľívanie v praxi, tak uľ tu mocenské orgány pouľívajú dvojaký meter. Napr. maďarské občianske zdruľenia, ktoré neporuąili ľiadne zákony a bez toho, aby vyvíjali hocijakú činnos», po dvanás» dňovej existencii zruąia na základe neexistujúcich dôkazov a zákonov, ale xenofóbne slovenské občianske zdruľenia kµudne môľu ďalej fungova». Áno je to dvojaký meter.

Teraz prečítam text, vyhlásenie, kde protestujem proti vyhláseniu SNR zo dňa 3.6.2009 a proti, pred pár dňami, parlamentom schválenému jazykovému zákonu.


Protestujem proti vyhláseniu SNR, bolo odoslané vąetkým poslancom parlamentu, predsedovi parlamentu, predsedovi vlády a prezidentovi republiky a súčasne protestujem parlamentom schválenej novely zákona o ątátnom jazyku.
Ako občan Slovenska, patriaci k maďarskej časti národa, protestujem proti vyhláseniu SNR, ktoré bolo SNR prijaté dňa 3.6.2009, voči tomu bodu vyhlásenia, v ktorom Národná rada SR vyjadruje svoje hlboké znepokojenie, citujem:
"Otvorené propagovanie autonomistických koncepcií, ktoré smerujú proti súčasnému európskemu usporiadaniu a proti územnej celistvosti SR, znepokojujúcim spôsobom naruąujú občiansky princíp európskej integrácie a povyąujú etnické kritériá nad vąeobecne uznané princípy občianskej spoločnosti a usporiadania moderných európskych demokratických ątátov. „

Váľení občania, propagovanie autonomistických koncepcií nezakazuje ani jeden zákon, ani Ústava SR.

Podstatou európskych demokracií je to, čo nie je zakázané, to je povolené. Takľe, čo nie je zakázané, ako môľe smerova» voči súčasnému územnému usporiadaniu a proti celistvosti SR. V tomto vyhlásení zoątylizované ich znepokojenie je pre mňa ako pre jedného občana Slovenska neprijateµné a povaľujem to za neprijateµné správanie poąkodzujúce moje ústavné práva, diskrimináciu, čo Ústava SR zakazuje.
Ja, ako občan Slovenska, maďarskej národnosti, ktorý je súčas»ou maďarského národa, povaľujem za poruąenie práv, ľe v ústave garantovanú dôstojnos» a rovnoprávnos» takouto formou NR SR obmedzuje.

Dvaja poslanci SNR pred jeden a pol rokom podali voči mojej osobe trestné oznámenie, ľe sa usilujem o rozvracanie republiky a ohrozujem územnú celistvos» s tým, ľe som môj projekt autonómie poslal na e-mailovú adresu vąetkým slovenským parlamentným poslancom za účelom prediskutovania.
Tu by som chcel podotknú», ľe táto e-mailová schránka je verejná a bola vytvorená za účelom podávania a zasielania návrhov, názorov, problémov a ich prerokovania . Poslal som to, aby o tom diskutovali.

Pokiaµ autonómie môľu fungova» v ostatných častiach Európy – Juľné Tirolsko, Katalánsko , Belgicko, Fínsko, potom neviem prečo tu nemôľe fungova».
Prostredníctvom ąvajčiarskeho reportéra Andreas Gross bolo predloľené hlásenie výboru EP z apríla 2003 pod názvom: Priaznivé skúsenosti na úseku regionálnych autonómií , alebo zdroje vyrieąenia európskych konfliktov. (Positive experiences of autonomous regions as inspiration source for conflict resolution in Europe).
Hlásenie bolo prerokované na európskej rade 24.6.2003, pričom k uvedenej téme bolo prijaté rozhodnutie a odporúčanie. Napr. vypovedalo to, ľe menąinám zabezpečujúc sebaurčenie, môľu konečne vlády dospie» k spoločnému menovateµovi a to k princípom územnej integrity kultúrnou viacfarebnos»ou.
V 7.bodoch citujú myąlienku nadpisu, podµa ktorého regionálne autonómie moľno povaľova», podµa súčasných skúseností za zdroj rieąenia európskych konfliktov .
Autonómia je výsledkom jedného vnútro - ątátneho usporiadania, ktoré popri zachovaní práv menąín a kultúrnej svojbytnosti, zaručuje suverenitu ątátu a jeho územnú celistvos».
Teda to, ľe po autonómii dôjde k odtrhnutiu územia je faloąným tvrdením , pre mňa neprijateµným, nakoµko mierové- pokojné poľadovanie autonómie nezakazuje ani jeden zákon, ani ústava.
Západná Európa je plná autonómií, preto je pre mňa nezrozumiteµné, ako je moľné tvrdi» bez dôkazov, ľe kto hlása autonómiu, ľiada ju mierovou cestou, poruąí občiansky princíp európskej integrácie, usporiadanie moderných európskych demokratických ątátov, toto vąetko dáva nad vąeobecne uznávané základné princípy.

Väčąinový národ nemusí súhlasi» s autonómiou, ale nesúhlas ani nemôľe by» prekáľkou vzniku územnej autonómie v rámci ątátu, kde sa zaručuje suverenita ątátu a jeho územnú celistvos»..

Mimochodom 19.2. v roku 1930 odzneli nasledovné slová z úst poslanca v praľskej poslaneckej snemovne, citujem:

" .... po desiatych rokoch jestvovania náąho ątátu mala by» Slovensku zaručená politická autonómia;
Martinská deklarácia, na telegramoch, posielaných do Ameriky museli by» falzifikované mená slovenských µudových poslancov, ľe neľiadajú autonómiu, bolo treba zavies» niekoµkoročný hon na Hlinkovu autonomistickú stranu. Hlinku, vodcu slovenského národa bez súdneho výroku strčili na 9 mesiacov do ľalára - ba proti autonomistom sa zaviedli politické monątre - procesy. Prečo? Aby zmizla zo sveta idea o poľiadavkách slovenského národa - politická autonómia. Myąlienka, snaha slovenského národa na politickú autonómiu je ale tu, ľije a napriek tej prekonanej tŕňovej ceste slovenský národ od tohoto svojho existenčného poľiadavku neustúpi a ustúpi» nemôľe. " (koniec citátu)

Áno je to svätá pravda. Slováci mali právo na autonómiu, kto bol na vine, ľe to vtedy nedostali? Beneą a jeho chamtivos», jeho klamstvá. Klamal aj v Trianone, klamal aj v dekrétoch čo napísal v exile, po dobrovoµnom odstúpení z funkcie prezidenta ČSR v roku 1938. Potom ako samozvanec v exile vymenoval sám seba za prezidenta, po vojne úradoval ako prezident v rozpore ústavou ČSR .

Milí spoluobčania, Slováci, potom nie je to farizejstvo z úst terająích niektorých naąich politikov, ľe maďarská národná menąina a súčasne občania Slovenska nemajú nárok na rovnoprávnos» a na autonómiu? Áno majú nárok a kµudne o to môľu ľiada», lebo neporuąujú ľiadne zákony a ani ústavu. Naopak tí poslanci, slotovci a group, oni poruąujú zákony, zastraąujú maďarských spoluobčanov, áno oni by uľ za svoje protizákonné činy mali sedie» v nápravných strediskách pre ątváčov, zato, ľe poruąujú zákony SR a ústavu čl.12.

Ako je moľné tvrdi» to, ľe kto má autonomistické predstavy, poruąuje zákony, ako i to, ľe svojou činnos»ou váľne poruąí základné princípy ątátneho práva SR a jeho predstavy smerujú k naruąeniu územnej celistvosti SR. Autonomisti neporuąili ľiadne zákony a chýbajú k tomu dôkazové materiály. Na základe myslenia, alebo tvrdenia bez dôkazov nie je moľné nikoho obvini» z trestnej činnosti. Autonomisti svoje právoplatné poľiadavky na sebaurčenie predkladajú pokojne, neporuąujúc zákony.

Teda, čo nezakazuje ústava alebo zákon, to je povolené. Tým plaąi» autonomistov, ľe sa dopúą»ajú poruąenia zákona s tým, ľe pokojne hlásajú rovnoprávnos» a ľiadajú k tomu potrebný politicko-právny priestor – autonómiu, pre mňa a vychádzajúc z platných zákonov, toto je poruąením zákona, čoho sa dopúą»ajú práve tí, ktorí majú za úlohu tvorbu a schvaµovanie spravodlivých občianskych zákonov a ątátne orgány, ktoré majú dba» na ochranu zákonnosti, ústavy.

S tým, ľe ste prijali toto vyhlásenie spôsobom poruąujúcim ústavu, obmedzujete ústavné práva občanov na etnickom základe. Toto vyhlásenie je proti ústavné a obsahuje nepravdivé údaje . Preto poslancov SNR ľiadam, aby vzali spä» svoje vyhlásenie.

Ak si Slováci právom nárokovali o autonómiu v 30-tých rokoch minulého storočia, tak aj teraz Maďari majú právo na autonómiu, majú právo ľiada» rovnoprávnos». Takéto nepravdivé vyjadrenie a zastraąovanie občanov maďarskej národnosti Slovenska, ľe presadzovanie vytvorenia autonómie pre maďarskú národnú menąinu na území SR ohrozuje ústavnos» SR a, ľe nepatrí do modernej európskej spoločnosti a drvivá väčąina občanov SR bez ohµadu na národnos» o autonómiu nestojí a ani s ňou nesúhlasí. Odkiaµ vedia proti maďarsky naladení politici, ľe Maďari nechcú autonómiu? Presne opak je pravdou, chcú 100%, len nevedia o tom. Prečo? Ąudia robia veci, pretoľe ich sami chcú robi», chcú si vlastný ľivot riadi» sami, na demokratickom princípe, čo občanovi nie je zakázané je povolené . A toto je autonómia, neznamená rozvracanie republiky, ale presne naopak, vymysleli ju na rieąenie uľ existujúcich problémov. Ak občan má vąetky práva, ktoré mu prináleľia z ústavy, alebo o ne poľiada a zákony to nezakazujú, tak načo by chcel rozvraca» republiku? Klamári sú tí občania Slovenska, ktorí ąíria klamstvá a nepravdivé informácie, ako Slota a jeho group. Mám dôkazové materiály, ako poruąili zákony a ako prinútili pracovníkov Ministerstva vnútra, aby zakázali po dvanás»dňovej existencie činnos» občianskeho zdruľenia Nomos regionalizmus. Zasa dvojaký meter. Diskriminácia občanov Slovenska, len zato, ľe patria k inému národu a nie k slovenskému.

Kauzy ako
- v septembri 2007 slovenský parlament so svojím uznesením potvrdil platnos» proti maďarských Beneąovych dekrétov.
- problém s maďarskými učebnicami
- povaľovanie autonomistov za rozvracačov republiky (vyhl. 3.6.2009)
- a teraz jazykový zákon, ktorý eventuálne je namierený proti maďarským občanom Slovenska a ďaląie a ďaląie kauzy.

Na jazykový zákon niektorí slovenskí spoluobčania takto reagovali:

"Nový SMER politiky na juhu.
Aktuálna politická garnitúra je presvedčená, ľe na ďaląiu kolonizáciu juhu SR potrebuje zavies» jazykový útlak.
©karedo povedané najprv mikolajčinu, vynúti» zmieąanie slovenských výrazov do maďarčiny, potom vynúti» slovenčinu. Teda občania SR týmto zákonom sa stali neslobodným v SR. Sloboda slova je obmedzená, nedodrľiavanie obmedzenia je trestné. Nesmiem slobodne pouľíva» jazyk aký chcem ? Kam sme sa teda dostali ? Zákonom je predpísané, ľe ako mám hovori», čo to je za krajinu ? Týmto zákonom by Slováci vyhnali napr. Einsteina z katedry.
Po dlhé roky sa Einstein nenaučil tak dobre po anglicky, ľe by vedel prednáąa» na takej úrovni ako v nemčine. Prednáąky na univerzite v USA o ąpeciálnej teórii relativity mal v nemčine. Keďľe tam neľilo minimálne 20 percent Nemcov, kde sídli tá univerzita, na základe jazykového zákona od 1. septembra by to bolo protizákonne aspoň v SR.
Tiso, Mach sa asi teąia.
Jazyková diktatúra nie je diktatúra na základe rasovej diskriminácii, ale je tomu veµmi podobná. SMER SR je jasný.

Smer chce vynúti», aby Maďari rýchlejąie vybojovali ich zrovnoprávnenie v SR, teda autonómne usporiadanie menąín v SR, pre vąetky menąiny.

Bol by som zvedavý, či vládna garnitúra naozaj tak nenávidí Maďarov, alebo vidia pre svoju kariéru v SR iba cestu do pekla. Kedy podá Smer ľiados» o vystúpenie z EU a OSN, pretoľe od 1. septembra nespĺňa základné predpoklady členstva, dodrľiavanie základných µudských práv ? "

ďalej Slovák politológ takto regoval na schválený jazykový zákon, citujem z článku:

Prijatie zbytočného jazykového zákona tesne pred plánovaným stretnutím premiérov Slovenska a Maďarska je prejav arogancie, alebo snahy o to, aby stretnutie skončilo neúspeąne.

Podµa neho aj v minulosti vznikli takéto zákony, ale "dnes sa vąak civilizované krajiny, ktoré ich v minulosti aj prijali, za podobné úlety väčąinou hanbia."
"zo slovenského zákona priam kričí komplex národnej menejcennosti a zlé úmysly, charakterizujúce súčasnú slovenskú vládu a jej intelektuálne zázemie. Pravdou je tieľ, ľe ide proti duchu modernej demokracie a poňatia µudských práv, ktoré smerujú skôr k roząirovaniu práv, neľ k ich obmedzovaniu. Je tieľ v protiklade s princípom, ľe sa ątát nemá snaľi» regulova» kaľdú oblas» ľivota, ktorá bez jeho zásahu dokáľe fungova» oveµa lepąie."
"®iadne reči nič nezmenia na tom, ľe zákon zbytočne obmedzuje jazykové práva najmä maďarskej menąiny a otvára ąiroký a v určitých kruhoch nadąene vítaný priestor na jej ąikanovanie. Maďarsko je preto takýmto zákonom právom znepokojené. Podµa moderného pojatia µudských práv, ktoré uľ nemoľno povaľova» výhradne len za vnútornú záleľitos» krajiny, ktorá ich poruąuje, má navyąe plné právo toto znepokojenie nahlas vyjadri» a obráti» sa v tejto veci na medzinárodné orgány (podobne, ako to urobilo Slovensko pri poruąovaní práv slovenskej menąiny v Mlynkoch).

Tragický je, mimochodom, postoj slovenskej opozície, ktorá tieľ popiera, ľe by zákon krátil menąinové práva. Dokazuje tým, ľe jej buď tieto práva nič nehovoria, alebo sa jej taká často zdôrazňovaná obrana demokracie, západných hodnôt a µudských práv tradične na Maďarov nevz»ahuje."

ďalej:

"Tak, tak
Ako napríklad neexistuje Viedeň, ®eneva, Paríľ, Moskva :), neexistuje ani Pozsony vąakľe? Neviem odkiaµ si, ale mne ako Bratislavčanovi ( moľno som pre teba Blavák , tieľ to neexistuje, vąakľe?!) nevadí , ľe pouľívajú svoje zauľívané názvy.
Skôr si predstavujem nezainteresovaného človeka - cudzinca ( napríklad Mníchovčana- neexistuje mesto), ktorý si povie: " Do kelu tí sa majú dobre, keď rieąia takéto problémy a vąade naokolo kríza, stúpa nezamestnanos»,..."
Apropo mohol by som sa aj ja opýta»:" Nemajú za týmto nezmyselným hnutím očis»ovania slovenčiny iné záujmy?" Napríklad zakrývanie neschopnosti rieąi» problémy a neschopnos» splachova» ten smrad, ktorý tu zanechávajú? "
ďalej:

Čo je to prosím, ľe "ątátny jazyk" ?
Takéto nezmyselné zákony, pokuty, ktoré vraj chránia ątátny jazyk (?), prijímajú len vládcovia, ktorí trpia pocitom menejcennosti. Podµa môjho názoru treba svoj rodný, materinský jazyk (!!!) pestova», pouľíva» a nie chráni». A kto preboha chce jazyku ublíľi»? Vari ten východniar, alebo záhorák, ktorý hovorí nárečím? Alebo Maďar ( Turek, Čech, Rakúąan ....) ktorý chce pouľíva» svoj rodný, materinský jazyk? Prečo sa o svoj jazyk neboja iní, len Slováci?
Slováci, správajte sa ako dospelí, nenalette takýmto blbostiam, vykaąlite sa na to kto ako hovorí, starajte sa o seba, o svojich. A hlavne sa neteąte, ak niekto dostane pokutu za takúto blbos».(koniec citátov)

Milí slovenskí spoluobčania

maďarská národná menąina, nič iné nechce, len aby mala tie isté práva ako Slováci, nič menej, nič viac. Ak ústava SR garantuje rovnoprávnos», tak tú rovnoprávnos» nech majú aj v beľnom ľivote a je realizovateµná. Ak ústava nezakazuje autonómiu, nech tú autonómiu majú. Eąte raz vnútroątátne sebaurčenie, v rámci terająích hraníc Slovenska. Na toto hovoria politológovia a my vąetci, ľe ide a právny ątát, kde občan môľe vąetko čo zákony nezakazujú, ale ątátne orgány môľu len to, čo zákony im povoµujú. Na Slovensku je to momentálne ináč, práva menąinových národov s rôznymi klamstvami spochybňujú, tak sa »aľko dá hovori» o právnom ątáte.

Občania Slovenska, myslím, ľe nám vąetkým ide o to, aby sme ľili vedµa seba v mieri a pokoji. Nikto tu nechce ľiadne Kosovo, nikto tu nechce rozoątváva» toho druhého. My len chceme to, čo nám zo zákonov a ústavy SR prináleľí. Naąe poľiadavky nie sú v rozpore so zákonmi SR a ani normami EÚ. Ak sú nejaké nedorozumenia, ba problémy, treba ich rieąi», treba o nich diskutova», my nič iné nechceme, len aby sme diskutovali a rieąili existujúce problémy.

Uľ Thomas Mann povedal: "Reč samotná je civilizácia. Slovo, aj protirečivé, spája µudí. Nehovorenie izoluje." Mal pravdu, diskutujme o problémoch, hovorme o nich a ako civilizovaní µudia rieąme ich.

Ďakujem, ľe ste ma vypočuli

Bósza János, občan Slovenskej republiky, maďarskej národnosti
V Bratislave (Pozsony),
dňa 7. júla 2009, 16:00
Hodľovo námestie, pred fontánou Mieru,
03.07.2009
Tisztelt polgártársaim, barátaink és azok is akik az aktuálpolitikai eseményekre másképpen néznek. Bósza Jánosnak hívnak és Komáromból jöttem, hogy elmondjam Önöknek, hogy a felvidéki magyarok nem kártevők és nem is akarják a Szlovák Köztársaságot szétzilálni. A felvidéki magyar nemzetrész már 1100 éve ezen a földön él és továbbra is itt akar élni, tehát pontosan az ellenkezője igaz annak, amit mondanak rólunk, mi további ezer éven át békességben szeretnénk a szlovákkal. Egy alapvető dolgot, ha tetszik, ha nem el kell fogadnunk, hogy továbbra szomszédnép maradunk, így nem lenne jobb, ha a közös életterünket megértő és békességre törő népekként adnánk át az utódainknak? Békességben szeretnénk élni, azonos jogokkal rendelkező polgárként, se több, se kevesebb. Nem az az igazi jog amit kapunk, hanem az amit büntetlenül nem vehetnek el tőlünk.

A szlovák alkotmány 12.fejezetének első bekezdése garantálja, idézem: "Méltóságban és jogban az emberek egyformák és szabadok. Az alap- és szabadságjog nem vehető el, elvonhatatlan, átruházhatatlan és eltörölhetetlen." Igen elvonhatatlan, elvehetetlen.

Vajon az alkotmányban garantált polgári társadalom Szlovákiában így működik?

Nem!!! Sajnos nem.

A mai Szlovákia területén élő nemzetrész nem tehet arról, hogy a trianoni határok igazságtalanul húzták meg és a népeket nem kérdezték, hol és melyik államban szeretnének élni. Rólunk, nélkülünk döntöttek. Ha annaidején igazságossan húzták volna meg a határt, akkor a szlovák-magyar kapcsolatokat és a határproblémát egészen másképpen oldották volna meg, úgy ahogyan annakidején a szlovákok kérték, vagy ahogyan a stúri diákok szerették volna, vagy ahogyan Hodza Masaryk elnök képviselője aláírta 1918. december 10-én Budapesten, a szerződésbne meghatározták az etnikai alapú demarkációs vonalat. Nem így történt, a csehszlovák-magyar határt jóval délebbre jött létre, a mai szlovák-magyar határral azonos, három Pozsony környéki falut leszámítva. Az aki többet kap, mint jár neki, természetesen az nem fog tiltakozni. Tiltakozni azok szoktak, akiket sérelem ért, ebben az esetben a magyarok rovására történt minden. Nem akarunk új trianont, csak igazságos megoldást a problémáinkra, hogy az alkotmányban is garantált méltóságban és jogban egyformák lehessünk a szlovákokkal, csak azt ami a szlovákoknak megvan.

A múltat hagyjuk meg a történészeknek, most inkább az egyszerű polgár szemszögéből nézve értékeljük, hogy manapság mi is történik Szlovákiában.

Kedves barátaim, mi az a demokrácia?

Az egy olyan politikai berendezkedés, ahol minden hatalom birtokosa a nép. A demokrácia az olyan politikai elrendeződés, ahol a többség véleménye a mérvadó és ezt a kisebbség elfogadja, egyben a többség tiszteletben tartja a kisebbség elvonhatatlan jogait, azokat nem nyirbálja meg. Manapság a demokrácia a legkevésbé rossz kormányzási módszer.

Igen a kisebbség elfogadja a többség döntéseit, viszont a többség is tiszteletben tartja a kisebbség alkotmányos visszavonhatatlan jogait, jogegyenlőségét. A demokrácia szabálya szerint a polgár köteles adót fizetni és betartani a hatályos törvényeket, és itt nem tesz különbséget fehér és fekete, nő és férfi között, de nemzetiségi alapon sem tesz különbséget. Magyar, szlovák, vagy más nemzethez, vagy etnikumhoz tartozónak egyformán kötelessége a törvények betartása. Az adót egyformán be kell fizetnünk, de ha már a javak egyforma elosztása következik, vagy pedig az alkotmánya foglaltak jogi értelmezése történik, akkor már a hatalmi szervek kettősmércét alkalmaznak a magyarok kárára. Például a beruházások nagy többsége Közép- és Észak-Szlovákiába megy, magaslati támogatások, valamint a jog és az alkotmányosság fura módon történő értelmezése. Másfél éve beszüntettek egy magyar polgári társulást, a bejegyzésétől számítva 12 napig létezet, mégha akart sem tudott vplna törvényeket sérteni, nem is sértett, mégis hazugságok és kitalációk alapján beszüntették csak azért, mert szerintük törvénysértést követtek el, de hogy mit azt már nem tudták indokolni. Ellenben idegengyűlöletet hirdető szlovák polgári társulások nyugodtan működhetnek, akár évtizedeken át is. Igen ez kettősmérce.

Most felovasok egy nyilatkozatot, melyben tiltakozom, a SZNT június 3-i döntése ellen és a mostani rossz és magyarellenes nyelvtörvény elfogadása okán.

Tiltakozom a SZNT nyilatkozata ellen, amit már június első napjaiban elküldtem az összes parlamenti képviselőnek, a köztársasági elnöknek, a kormányfőnek és a parlament elnökének, valamint a mostani parlament által elfogadott nyelvtörvény ellen is.

Mint a magyar nemzetrészhez tartozó szlovákiai polgár tiltakozom a SZNT június 3-i nyilatkozata ellen, ahol el lett fogadva, hogy a SZNT mély aggodalmát fejezi ki, idézem:
"Az autonómia tervezetek nyilvános terjesztése, amelyek a jelenlegi európai elrendeződés és Szlovákia területi integritása ellen ellen irányulnak, aggodalmat keltő módon zavarják az európai integráció polgári elvét és magasabbra emelik az etnikai alapú feltételeket, a polgári társadalomban általánosan elismert elveknél és a modern európai államok elrendeződésével szemben mennek."

Tisztelt polgárok, az autonómia tervezetek terjesztését és az autonómia-törekvések mellett való kiállást a szlovák törvények, sem az alkotmány nem tiltja. Így szabad, vagyis nem büntethető, nem tiltható be egyetlen egy szervezet sem, amelyik az autonómiát fogja békésen követelni.

Az európai demokráciák lényege az, ami nincs tiltva azt szabad. Tehát az autonómiát is szabadom kérhetjük. Tehát, ami nincs betiltva és nem törvénysértő cselekedet, az ország szétzilálását sem jelentheti.
folytatom ezt mégcsak a harmada szlovák verziónak, a holnapi nap folyamán igyekszem lefordítani,Jazykový zákon je nová palica na médiá a na maďarsku národnú menąinu na Slovensku. Je to ątúrovská agenda, jeden jazyk jeden národ. Slováci . Za Veµké Maďarsko, slováci hovoria Uhorsko, minister pre kultúru gróf Albert Apponyi chcel zavies» Uhorsku jednotný úradný kommunikačný jazyk maďarčinu, nevedel to urobi». Teraz Maďarič minister kultúry Slovenskej republiky chce aby bol slovenský jazyk vo verejnej sfére dorozumievacím a integrujúcim nástrojom. Pýtam Vás, občania to nie je to isté čo Apponyi nevedel urobi» v Uhorsku, ale na Slovensku to urobili. Podµa môjho názoru slovenským parlamentom schválený zákon je dedičstvom a uhorským zákonom v 21. storočí. Apponyi maďarčinu chcel len ako ątátný jazyk nevedel to urobi», teraz slováci uľ majú svoj ątátny jazyk a chcú viac zlikvidova» z beľného ľivota vąetky ostatné menąinové jazyky a potom ich asimilova». To sa deje uľ od 12. storočia naprv predkovia slovákov a polskí pris»ahovalci na Spiąi asimilovali stráľne osady s maďarskými vojakmi, ktoré stráľili severné hranice Maďarského královstva. Po trianone postupne asimilovali na Severnom a Strednom Slovensku vąetky osady a mesta kde ľili maďari. Tento maďaričov proti maďarský zákon vlastne dokončí to, čo sa začali predkovia slovákov a poliakov v 12. storočí. Jeden jazyk jeden národ, slovenský a slovenský národ.
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:Nádasdi István [ 2009-07-09 09:21 ]

Köszönjük Bósza úr bátor és következetes kiállásáért a magyar autonómiák ügyében.

Hiába úszítanak a szlovák nacionalisták, hiába berzenkedik az úgynevezett legitim magyar politikai képviselet, hiába hallgat cinkosan az EU az emberi jogok bajnoka.

Lesznek autonómiák Dél-Szlovákiáaban.
HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneą-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneą Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- ©túr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona