Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációHírek, információk , érdekességek2007.11.29
Mi lenne?
forrás: VMDP hírlevél
A VMDP Hírlevél elérhető „Mi lenne – tettük fel a kérdést – ha a Vajdaságban nem lenne VMDP, s a Markó-féle egységeszmény érvényesülne?
►►►►folytatás

****************

2007.11.28
Duray kettősmércéje
forrás: felvidek.ma
Az MKP eddig az RMDSZ-el paktált le, akkor most miért dicséri a pluralizmus erdélyi változatát és Tőkést, mi az oka ennek a 180 fokos fordulatnak. Idehaza Szlovákiában, foggal-körömmel csak az MKP vezető szerepét ismerik el, mint Erdélyben az RMDSZ úgy cselekszenek. A MaRe még csak most kezd ébredezni, de akár a földbe döngölnék azonnal. Ez Duray úr, kettősmérce, nem jó mérce, ezt álszenteskedésnek hívják.
►►►►folytatás

****************

2007.11.27
A pluralizmus több támogatót jelent
forrás: commora aula
A Felvidék Ma honlapján megjelent olvasói levélve reagálva a következőket szeretném elmondani:
A Magyar Koalíció Pártja létrejöttével Felvidéken a pluralizmusi politizálást, az egypárti politizálás váltotta fel. Pedig nincs demokratikus társadalom pluralizmus és tolerancia nélkül

►►►►folytatás

****************

2007.11.27
Kell egy új párt a szlovákiai magyaroknak?
forrás: Besztercebányai Polgár Info
Miért nem szerencsés, hogy Bósza János pártot szeretne alapítani, olvashatjuk egy besztercebányai portálon megjelent józan elemzésben:
Pár nappal ezelőtt szereztem tudomást Bósza János kezdeményezéséről: Mozgalom a Regionalizmusért néven új politikai pártot akar alapítani.

►►►►folytatás

****************

2007.11.27
Hnutie za regionalizmus
HzRe

forrás: commora aula
Keď nemôže byť Občianske združenie tak bude
Hnutie za regionalizmus (HzRe)

►►►►folytatás

****************

2007.11.27
Tőkés: „Kiütöttem a Nagy-Románia Pártot"
forrás: index.hu
A romániai urnazárás után biztos volt, hogy nemcsak az RMDSZ jutott be a brüszeli parlamentbe, hanem Tőkés László is
►►►►folytatás

****************

2007.11.26
Az MVSZ gratulál az erdélyi magyar választóknak
forrás: Geonczeol Gyula
Az EU Parlamenti választások Erdélyben pontosan ugyanazt az eredményt hozták, amit a 2004-es felvidéki EU Parlamenti választások hozhatták volna.
►►►►folytatás

****************

2007.11.25
RMDSZ: Magyar Polgári Párt programjában nem szerepel az autonómia
forrás: Erdély.ma/Duna TV
Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke alaptalannak tartja Demeter János Kovászna megyei tanácselnök azon állítását, miszerint az újonnan bejegyzett Magyar Polgári Párt politikai programjában nem szerepel az autonómia. Az elnök szerint a Magyar Polgári Párt olyan célokat tűzött ki magának, amelyek a romániai magyar közösséget szolgálják.
►►►►folytatás

****************


2007.11.24
Európai Szabad Szövetség EFA
European Free Alliance

forrás: corvinusembassy.com/ep
Az Európai Parlament negyedik legnagyobb frakciójának képviselői két nagy pártcsoportba tömörülnek. 1999-ben ezek együttműködési szerződést írtak alá és a választásokra közös programot dolgoznak ki. Céljuk többek között az alapvető jogokon és környezet tiszteletben tartásán alapuló demokratikus társadalom kialakítása, a munka világában a szabadság biztosítása, küzdelem a munkanélküliség ellen.
►►►►folytatás

****************

2007.11.23
Východ sa chce odtrhnúť...
forrás: blog.sme.sk
Na prvý pohľad neuveriteľná predstava. V skutočnosti projekt Občianskeho združenia „Vyhoď Zapad“ z Košíc predstavil svoju činnosť na prvých školách na východnom Slovensku.
►►►►folytatás

****************

2007.11.21
3.sz DFÖT elutasítás magyar szövege
forrás: commora aula
A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma, Közigazgatási Szekció, Általános Belügyi Igazgatás Szakosztálya a javaslatot az Občianske združenie -– Juho-hornozemná autonómna rada – Dél-Fölvidéki Autonóomia Tanács – polgári társulás elnevezésű polgári társulás regisztrációjára, melyet 2007. 10. 26-án az előkészítő bizottság nyújtott be, Bósza János meghatalmazott képviseletében, lakhelye Ferencesek u. 66/28. sz., 945 01 Komárno, a polgárok szövetkezéséről szóló 83/1990. sz. törvény 8. §, 1. bekezdése, c) betűje szerint, későbbi előírások hangzásában, e l u t a s í t j a.
►►►►folytatás

****************

2007.11.21
Sikerül a Beneš-dekrétumok betonfalát áttörni?
forrás: Duna TV
Pénzbeli kárpótlást követel Tomáš Baťa cseh-kanadai vállalkozó családja elvesztett vagyonáért, amelyet a II. világháború után a Beneš-dekrétumok alapján államosítottak Csehszlovákiában.
►►►►folytatás

****************

2007.11.21
Lazar Cár Gárdája nem destabilizálhatja Szerbiát
forrás: vajdasagma
Dragan Jočić szerb belügyminiszter tegnap a köztársasági parlamenti tudósítóknak kijelentette, hogy az ún. Szent Lazar Cár Gárdája nevű alakulat nem destabilizálhatja Szerbiát.
►►►►folytatás

****************

2007.11.21
Za Maďaričov zákon by sa nemusel hanbiť ani Goebbels
forrás: blog sme.sk
Minister kultúry ( či propagandy? ) predložil novelu tlačového zákona. Pre demokraciu je katastrofou práve jeho ustanovenie, v ktorom vydavateľ nesie zodpovednosť aj za citáciu hodnoverného zdroja. Podľa ministerstva je to v poriadku, lebo „vo vzťahu k čitateľovi a verejnosti je zdroj irelevantný".
►►►►folytatás

****************


2007.11.20
A jövő az autonómiáé
forrás: Magyar Nemzet
Az Österreich Journal részletesen ismerteti az osztrák kancellárnak a dél-tiroli német autonómiát méltató beszédét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung interjút közöl a koszovói albánok frissen megválasztott vezetőjével, Hashim Thaqival. A Hessische Rundfunk beszámol a davosi világgazdasági konferencia ellenrendezvényének tervezett frankfurti konferenciasorozatról.
►►►►folytatás

****************


2007.11.20
A SME szerint Szlovákiában szolgasorba döntenék a magyarokat
forrás: MTI
Vajon miért akarja a szlovákiai magyarok tankönyveiben betiltani a magyar nyelvű helységnévhasználatot a szlovák oktatási miniszter, s ezzel visszaállítani a szocializmus évtizedeiből ismert megalázó gyakorlatot? - veti fel keddi kommentárjában a Pozsonyban megjelenő SME.
►►►►folytatás

****************


2007.11.20
A szlovák szavazó mitosza
forrás: korkep.blogspot.com
Kellett hozzá egy csipetnyi mazochista hajlam is, de végigolvastam Csáky Pál és Simon Zsolt szópárbaját, most pedig vakarom a fejem búbját. Simon érvelésének egyik visszatérő eleme az MKP népszerűségének a folyamatos csökkenése, ezen a logikai úton továbbhaladva a napnál is világosabb az olvasók számára, hogy Csáky és csapata szorgalmasan masírozik az Armageddon felé vezető úton.
►►►►folytatás

****************

2007.11.20
Mozgalom a Regionalizmusért (MaRe)
forrás: commora aula
A Dél-Fölvidéki Önrendelkezésért Tanács PT, illetve Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács Polgári Társulás bejegyzési kérelmét a szlovák belügyminisztérium mondvacsinált okokra hivatkozásul megtagadta.
A SzNP és a Smer durva módon felszólította a BM alkalmazottjait, hogy a DFÖT-öt ne jegyezzék be, mert céljai az autonómia-törekvése és az azonos jogok kikövetelése, veszélyeztetni fogja Szlovákia területi egységét és szuverenitását.

►►►►folytatás

****************

2007.11.20
Múlt és jövő határán – Európa közepén
forrás: mtaki.hu
Vannak a magyar eszmetörténetben érinthetetlennek tűnő nagy ráolvasások, keletkezésük idején valóságos, mára azonban idejétmúlt nagy látomások, amelyek az idő előrehaladtával részigazságokká, esetenként anakronizmusokká váltak, s néhányat pedig a 20. század egyszerűen zárójelbe tett.
►►►►folytatás

****************

2007.11.17
Ne felejtsük!
forrás: commora aula gportál
Szomorúan állapítjuk meg, hogy az Európai Parlament külügyi bizottságának 2005. március 29-30-i ülésén, amely Románia és Bulgária csatlakozási folyamatáról szóló jelentéseket fogadott el, az erdélyi magyar nemzeti közösség és a Székelyföld autonómiájára vonatkozó igényt nem magyar európai parlamenti képviselők nyújtották be, hanem a dél-tiroli Michl Ebner  mondta mai Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke.
►►►►folytatás

****************

2007.11.17
Kisantant és a magyarországi politikai elit
forrás: VMDP hírlevél
Tabajdi Csaba: "A nyelv használata és a kisebbségi kultúra fenntartása minden kisebbségi csoportnak, így a szlovákiai magyar nemzeti közösségnek is alapvető joga. Ezért különösen károsak a szlovák kormányzat utóbbi időszakban tett intézkedései, amelyek több alkalommal is csorbították a magyar közösség jogait és általában rontották a kisebbségekkel kapcsolatos közhangulatot".
►►►►folytatás

****************

2007.11.17
Vyhlásenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča ku Dňu boja za slobodu a demokraciu
forrás: prezident.sk
Zajtra bude sobota – deň ako každý iný. V zhone starostí a povinností si možno ani neuvedomíme, že táto sobota bude 17. november Deň boja za slobodu a demokraciu. Pre Slovensko je tento deň symbolom začiatku veľkých spoločenských zmien.
►►►►folytatás

****************

2007.11.17
Gašparovič: Vissza lehet élni a szabadsággal és demokráciával
forrás: Pátria, felvidek.ma
Vissza lehet élni a szabadsággal és demokráciával a faji, nemzeti és vallási türelmetlenség is felüthei a fejét
►►►►folytatás

****************

2007.11.16
Szlovákia az állami politika rangjára emelte a magyarellenességet
forrás: MTI
Az Európai Szocialista Frakció Szlovákia-munkacsoportja, amelyet az ESZP Frakció hozott létre 2007. szeptemberében a szlovákiai helyzet megfigyelésére november 19-én tényfeltáró látogatást tesz Pozsonyban és Somorján. A delegációt Hannes Swoboda, osztrák EP képviselő, az Európai Parlament Szocialista Frakciójának alelnöke vezeti, a munkacsoportban osztrák, holland, cseh, szlovák, olasz és magyar képviselők vesznek részt.
►►►►folytatás

****************

2007.11.16
Tabajdi,a székely autonómia,kettős állampolgárság és Koszovó önállósulásának ellenzője a kisebbségi nyelvvédelemről prédikált
forrás: MTI
A kisebbségi nyelvek fennmaradásáért maguknak a kisebbségieknek is tenniük kell – hangoztatta Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP úgynevezett nemzeti kisebbségügyi frakcióközi csoportjának szerdai strasbourgi ülésén.
►►►►folytatás

****************

2007.11.16
Hol a haza
forrás: MTI
A Kárpát-medencében élő határon túli magyarok azt az államot, illetve régiót tartják elsősorban hazájuknak, ahol élnek - derült ki a témába készített kutatásból, amelynek eredményeiről csütörtökön számoltak be egy budapesti konferencián.
►►►►folytatás

****************

2007.11.16
Belousová: „MKP, szerencsés utat a pokolba”
forrás: Felvidék.Ma
Szóban durván Magyarországra támadt az SNS. A sajtótájékoztatón Ján Slota SNS-vezér visszautasította Kövér László magyar ellenzéki politikus nyilatkozatát, aki a Plus jeden deň szlovák bulvárlap szerint azt találta mondani, „hogy soha se hittük volna, hogy az a Szlovákia, amelyik lehetőséget kapott az Európai Unióba lépésre, egykor azzal dicsekedhet, hogy félfasiszta kormánya van”.
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Bósza: Ak nebude Južanská autonómna rada, bude Hnutie za regionalizmus
forrás: sme.sk
Člen prípravného výboru Juho-hornozemnej autonómnej rady János Bósza je odhodlaný založiť Hnutie za regionalizmus (HzR). Chce tak postupovať v prípade, že sa mu nepodarí zaregistrovať na Ministerstve vnútra SR svoju Južanskú radu za sebaurčenie. Uvádza to v otvorenom liste podpredsedníčke SNS Anne Belousovovej.
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Pani Belousová prajem Vám šlaktrafenie za Vaše xenofóbne vyjadrenia
forrás: commora aula
Pani Belorusová do pekla patria klamári ako ste vy a Váš stranícky šef.
Poďme rad za radom. Hovoríte, že maďarská garda je polofašistická organizácia a maďarské orgány by mali zakázať činnosť takého občianskeho združenia.

►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Tisztelt gyászoló, emlékező közönség!
forrás: VMDP hírlevél
Gyászolni és emlékezni gyűltük össze ide a fakereszthez a hatvanhárom évvel ezelőtti véres eseményekre. Gyásszal emlékezünk nemzettársainkra, apára, fiúra, testvérre, férjre, kiknek csupán azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak.
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Újabb balkáni válság fenyegeti Európát
forrás: vajdasagma
Egy hónap sincs hátra, és újabb, gyakorlatilag beprogramozott konfliktus keletkezhet a Balkánon, amint Koszovó kikiáltja függetlenségét. A 2 millió lakosú, 95 százalékban albánok lakta Koszovó elvileg ma is Szerbia része, de 1999 óta az ENSZ és a NATO ellenőrzése alatt áll.
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Egy kis nemzetieskedés, nemzeti szinten
forrás: felvidek.ma
Davaris írta:
Légyszi elmagyaráznád, hogy mi a külömbség a nemzetrész meg a nemzeti kisebbség között? Előre is kösz.

►►►►folytatás

****************

2007.11.14
Már Mede is Csáky ellen
forrás: Újszó, felvidek.ma
Nyilatkozatban korlátozná a nyilatkozási szabadságot az MKP elnöksége.
„Ennek két magyarázata lehet: az MKP új vezetése nem képes megvalósítani ezt a programot, vagy annak megvalósítását a megválasztott vezetők már nem tartják fontosnak” – írja Mede Vencel abban a levélben

►►►►folytatás

****************

2007.11.14
A háború utáni törvények érvénytelenségérõl
és erkölcstelenségérõl

forrás: Kassai Figyelő
A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa szeptember 20-án képmutató módon „elítélve a kollektív bûnösség elvét” de egyben elutasítva „a szlovák és csehszlovák szervek törvényeinek, dekrétumainak, szerzõdéseinek és egyéb háború utáni döntéseinek megkérdõjelezésére és revíziójára irányuló
kísérleteket, amelyek a háborút követõ vagyoni és jogi rendezés módosítását.

►►►►folytatás

****************

2007.11.14
Prága is védi a benesi dekrétumokat
forrás: magyarhirlap.hu
A cseh miniszterelnök Prága bajor kapcsolatait kockáztatja a Benes-dekrétumok miatt, miközben szlovák kollégája betegen is Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő társaságát keresi. Időközben Vladimir Meciar is hallatott magáról.
►►►►folytatás

****************

2007.11.14
Belügyminisztérium diszkriminálja a magyarokat! A magyarnak kuss a jussa.
forrás: commora aula
A szlovák belügyminisztérium harmadjára is elutasította a Dél-Fölvidéki Autonómia Tanács (DFAT) beadványát, mint polgári társulást. Belügyminisztérium szerint a DFAT neve és a céljai közül a polgárjogi tevékenységek támogatása sérti a szlovák alkotmányt
►►►►folytatás

****************


2007.11.13
Kell-e a felvidéki magyarságnak a szlovák nyelv tökéletes ismerete? Nem kell !!!
forrás: Oriskó Norbert, Felvidék Ma, Szabad Újság
A címben feltett kérdésre – úgy vélem – a válasz egyértelmű „nem”, bár tudom, sokak véleményét megosztom vele.
Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter koncepciója az államnyelv minél jobb elsajátítása köpönyege alatt egyértelműen a felvidéki magyarság asszimilálására irányul.

►►►►folytatás

****************

2007.11.12
RADA EURÓPY-Odporúčanie 1201 (1993)
forrás: www.radaeuropy.sk/?743
Odporúčanie 1201 (1993) vzťahujúce sa k dodatočnému protokolu k Európskej dohode o ľudských právach a právach národnostných menšín
►►►►folytatás

****************

2007.11.12
Szlovákia államnyelvve
forrás: mtaki.hu
Ez az államnyelvi koncepció a legteljesebben az 1993. január 1-jével önállósult Szlovákiában valósult meg. Ennek számos történeti, bel- és külpolitikai oka van, amelyekre ezúttal nem térhetünk ki.12 A Szlovák Köztársaság 1992. szeptember 1-jén elfogadott Alkotmánya szerint Szlovákia nemzetállam.
►►►►folytatás

****************

2007.11.12
KISEBBSÉGI LÉTHELYZETEK, JOGI STÁTUSOK
forrás: mtaki.hu
A nyelvek lehetséges státusa Kelet-Közép-Európában
A 20. századi kelet-közép-európai nemzeti és állami fejlődés sajátosságainak
következtében a régió valamennyi nemzeti közössége az önálló államiság megteremtésében látta létezésének legfőbb értelmét és célját.

►►►►folytatás

****************


2007.11.12
A SZLOVÁKIAI MAGYARSÁG AKÁR 10 MÚZEUMRA IS IGÉNYT TARTHATNA - INTERJÚ
forrás: bumm.sk
Megkérdeztük Bauer Editet, a Magyar Koalíció Pártjának Európa Parlamenti képviselőjét, mit lehet tenni többek között a komáromi múzeum ügyében.
Kié a komáromi múzeum? A fenntartóé, vagyis a Nyitra megyei önkormányzaté, vagy a polgároké, akiknek az adóiból finanszírozzák?

►►►►folytatás

****************

2007.11.12
3.sz. elutasítás
forrás: commora aula
Újból nem jegyezték be a Dél-Fólvidéki Autonómia Tanácsot, a PT neve veszélyezteti Szlovákia területi egységét, indoklással.
►►►►folytatás

****************


2007.11.11
A katalán tartományelnök elszakadással fenyegeti Spanyolországot
forrás: Sobieski Tamás - MNO
Napok óta a madridi és a katalán kormány közötti nyilatkozatháború a legolvasottabb katalán lap egyik vezető témája. A katalán tartományelnök, a szocialista Josep Montilla két napja figyelmeztette a baloldali spanyol kormányt, hogy közép- vagy hosszú távon végleg elfordulhat Katalónia lakossága Spanyolországtól, ha nem oldják meg sürgősen, egyértelműen és meggyőzően a katalánokat most leginkább foglalkoztató ügyeket.
►►►►folytatás

****************

2007.11.11
17. novembra sa na námestí SNP
chystá demonštrácia proti vláde Roberta Fica

forrás: 17november.sk
Na základe článkov na blogu SME.sk a serveri aktuality.sk, reakcií čitateľov na tieto články, ako aj tradície osláv Novembra 89 na námestí SNP Občianskou konzervatívnou stranou vznikla spoločná iniciatíva občanov na zorganizovanie demonštrácie proti snahám o návrat totality, ktorými sa vyznačuje spôsob vládnutia vlády Roberta Fica.
►►►►folytatás

****************

2007.11.11
Fico ellen fognak tüntetni
forrás: Újszó
A parlamenten kívüli párt képviselői botrányosnak tartják, hogy Robert Fico többször is kijelentette: szinte észre sem vette az 1989 novemberében történteket. „Akadályozzuk meg a totalitárius rendszer visszatérését” – adta meg a 18 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezés alaphangját Juraj Petrovič, a párt egyik vezetője.
►►►►folytatás

****************

2007.11.10
Az MKP-t Világi pénzeli
forrás: felvidek.ma
A Magyar Koalíció Pártját Világi Oszkár, a MOL és a Slovnaft pénzeli – Ján Slota szerint is. A nemzetiek vezetője erről a párt mai, Nagyszombatban megrendezett kibővített elnökségi ülésén beszélt.
►►►►folytatás

****************


2007.11.8
Koštunica újabb sikere
forrás: VMDP hírlevél
Szerbia és az EU képviselői ma Brüsszelben parafálták a stabilizációs és társulási megállapodást. Az okmányt az EU részéről Olli Rehn, Szerbia képviseletében pedig Bozidar Djelic kormányalelnök látta el kézjegyével.
►►►►folytatás

****************


2007.11.8
Az ár Durayért
forrás: Daniš Dag, Pravda, Felvidék Ma
Daniš Dag Pravdában megjelent cikkében a Magyar Koalíció Pártját a szlovák politikai élet "Fekete Péterének" nevezi, amely szerinte az elszigeteltség felé vette útját. Csákyról pedig megállapítja, hogy az MKP-elnök jövője a "nacionalisták és a radikálisok támogatásától függ."
►►►►folytatás

****************

2007.11.8
Slota megint történelmet hamisít:" a szlovákok védték meg a magyarokat a törököktől"
forrás: Magyar Jelen
Idézetek Slota csernovai beszédéből : "Azért jöttünk össze,hogy száz év után emlékezzünk azokra, akiket a magyar önkény és arrogancia főbe lőtt,mint állatokat ", ecsetelte Slota a történteket. "Lehet,hogy az volt a hibánk,hogy védtük a magyarokat, akik gyáván megfutamodtak a szlovák hegyekbe a törökök elől. Inkább felfalták és elhurcolták volna őket Isztambulba", folytatta agyalágyult eszmefuttatását a betegesen soviniszta Ján Slota, aki a civilizált világ döbbenetére tagja a pozsonyi kormánykoalíciónak.
►►►►folytatás

****************

2007.11.8
Magyar gyereket magyar iskolába !
forrás: nemzetidal.gportál
Az asszimiláció, az örökös alkalmazkodási kényszer, az indokolatlan félelem attól,hogy magyarként a gyermek érvényesülése jelentősen korlátozva lesz , a Benes-dekrétumok, a több évtizedes tudatos szlovákosító politika, az alkotmány sorai között olvasható másodrendű állampolgáráság, a magyar nemzetrész nemzetként történő el nem ismerése, a trianon szindróma hozta magával azt jelenséget, hogy a magyar szülők gyermekeiket elkezdték idegen nyelvi és kulturális közegű, szlovák tannyelvű iskolába az "államalkotó nemzet" nyelvtörvénnyel megerősített hivatalos nyelvén oktató iskolába járatni.
►►►►folytatás

****************

2007.11.8
V Bruseli sa opäť ozveme, potvrdil Duray
forrás: pravda.sk
Pol roka po nástupe Pála Csákyho za šéfa SMK sa v strane stupňuje nespokojnosť. Niektorí politici dokonca nevylučujú zvolanie mimoriadneho kongresu, ktorý môže rozhodnúť o zmene na najvyšších postoch. Napriek tomu SMK podľa Miklósa Duraya neprestane otvárať nepopulárne témy, medzi ktoré patria aj Benešove dekréty. "Pravdu treba povedať," povedal.
►►►►folytatás

****************

2007.11.7
Apám hamvait nem adták ki, mert sírja zarándokhellyé vált volna
forrás: Újszó
Nagyon szeretném, ha egyszer Szlovákiában lehetne eltemetni édesapámat, de erre a szlovákiai helyzet még nem érett meg. Amíg a szlovák politikusok megerősítik a Beneš-dekrétumokat, és úgy gondolják, hogy ezek képezik az államuk alapját, addig Esterházy jobb helyen van Prágában, a kommunizmus üldözötteivel és a kommunista rendszer mártírjaival közös sírban.
►►►►folytatás

****************

2007.11.7
Swoboda fogja felmérni a kisebbségek helyzetét Szlovákiában
forrás: felvidek.ma, pravda
Az Európai Parlamentben lezajlott szócsata nem segítette elő a közeledést a szlovák-magyar kapcsolatokban. A magyar euroképviselők a szlovákiai magyar kisebbség diszkriminációjáról beszéltek, míg a szlovák EP-képviselők azt bizonygatták, hogy nálunk a nemzeti kisebbségek jogai körül minden rendben van.
►►►►folytatás

****************


2007.11.7
Amit a világ nagyjai mondtak rólunk, magyarokról
forrás: felvidek.ma
Amit a magyarság szellemi értékekben a világnak adott, messze kimagaslik sok nagy nemzet teljesítményei közül is. Elég ha csak a tudományban és sportban elért eredményekre utalunk. Itt olvasható néhány idézet, hogyan vélekedtek rólunk az elmúlt századokban a világ kiemelkedő szellemiségei.
►►►►folytatás

****************


2007.11.6
DURAY FEJÉT KÖVETELI A BUZIZÓ FÜGGETLEN KÉPVISELŐ
forrás: bumm
Peter Gabura szlovák független parlamenti képviselő szerint a szlovák parlament mandátumvizsgáló bizottságának meg kellene vizsgálnia Duray Miklós nemrégiben tett kijelentéseit. Duray azt nyilatkozta a minap a Hírextra.hu.nak, hogy Szlovákiában „utcai, hétköznapi fasizmus van“. Gabura szerint ez nem igaz. Gabura volt - titkosszolgálati múlttal rendelkező - asszisztense jelentette fel tavaly Malina Hedviget.
►►►►folytatás

****************


2007.11.6
Kudarc Bécsben
forrás: MTI
Eredménytelenül fejeződött be a Koszovó jövőjéről folytatott tárgyalások újabb fordulója, amelyet hétfőn Bécsben, az osztrák külügyminisztérium épületében tartottak. A szerb és az albán fél a legmagasabb politikai szinten képviseltette magát.
►►►►folytatás

****************


2007.11.6
Kisebbségi ügyek - európai parlamenti tanácsadó testület?
forrás: MTI
Gál Kinga, az Európai Parlamentben (EP) működő Nemzetközi Kisebbségügyi Intergroup fideszes alelnöke szerint az EP elnökének bevonásával nemzeti kisebbségekkel foglalkozó tanácsadó testületet kellene kialakítani.
►►►►folytatás

****************


2007.11.5
Slota Bugárról:Többet törődik a pénzzel és a Slovnafttal, mint a magyar ügyekkel
forrás: felvidek.ma
A JOJ televízió vasárnapi híradójának egyik témája az volt, hogy Bugár Béla volt MKP-elnök talán mégsem távozik három év múlva a nagypolitikából, ahogy azt eredetileg tervezte. A JOJ tévének erről maga Bugár is mint lehetőségről nyilatkozott, „át fog kelleni értékelnem a korábbi álláspontomat” – mondta.
►►►►folytatás

****************

2007.11.4
A vajdasági magyarság helyzete
forrás: vajdasagma
2007. november elején – mint a tömegtájékoztató eszközökből értesülhettünk – a Vajdaságba látogat az Európa Tanács (ET) megfigyelő bizottsága. A bizottság látogatásának célja, hogy az ET-nek jelentést tegyen arról, mennyiben tett eleget Szerbia nemzetközi kötelezettségeinek, a vajdasági nemzeti kisebbségek helyzete, jogai megvalósulása, a kisebbségi médiumok, valamint a kisebbségellenes és neonáci kilengések megszüntetése érdekében.
►►►►folytatás

****************

2007.11.4
Kitiltotta Tőkés Lászlót Nagyernye RMDSZ-es polgármestere
forrás: erdely.ma
Székelyföldi körútra indult pénteken Tőkés László független európai parlamenti képviselőjelölt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Pénteken Szászrégenben vett részt közéleti fórumon, szombaton Marosszéken tett körútat, vasárnap pedig Udvarhelyszékre várják a püspököt.
►►►►folytatás

****************


2007.11.3
Už stačilo
forrás: tyzden.sk
Ako riadená sabotáž vyzerá rok trvajúce vyšetrovanie najostrejšie sledovaného prípadu zbitej a neskôr z klamstva obvinenej študentky Hedvigy Malinovej. Je najvyšší čas, aby minister vnútra Robert Kaliňák vyvodil osobnú zodpovednosť.
►►►►folytatás

****************

2007.11.3
To bezbolestné slovíčko prepáčte
forrás: tyzden.sk
Nie je na svete nič jednoduchšie a ani to nič nestojí. No napriek tomu, skôr prejde ovca uchom ihly (ak na hornaté pomery Karpatskej kotliny parafrázujeme v púšti vzniknuvšiu Bibliu), než by slovenský parlament povedal tomu maďarskému: čo sme si, to sme si, no pomerme sa, bračekovci.
►►►►folytatás

****************

2007.11.2
Nem csak a levéltárak, a tömegsírok is meg fognak nyílni!
forrás: vajdasagma
A vajdasági magyarság ezekben a napokban emlékezik az 1944-ben ártatlanul kivégzett több tízezer nemzettársára. Évtizedeken át utalni sem volt szabad arra, hogy mit műveltek a szerb partizánok a magyarok által lakott településeken. 1990-ben aztán Matuska Márton publicista folytatásos tárcája az újvidéki Magyar Szó napilapban megtörte a jeget.
►►►►folytatás

****************

2007.11.2
Hathatós autonómiaharc nélkül, nem lesz megmaradás
forrás: commora aula
Az elmúlt másfél évben módom volt elemezni és mindenfajta elfogultság nélkül, tényszerűen elgondolkodni azon, hogy vajon a sírdogálás, vagy a látszat tettek-e a megoldás az asszimiláció megállítására és az azonos jogok kikövetelésére.
►►►►folytatás

****************

2007.11.2
Csatlakozzon a szlovák kormányt elítélő nyilatkozathoz!
forrás: hhrf.org
Erős hangnemű nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a legújabb szlovákiai fejleményekre az amerikai magyarság több mérvadó szervezete. A kezdeményezők felkérnek minden olyan szervezetet és magánszemélyt, akik osztoznak a dokumentumban ismertetett tények fölötti felháborodásukban, ALÁÍRÁSUKKAL CSATLAKOZZANAK!
►►►►folytatás

****************

2007.11.1
Könnyező sírkövek
forrás: vajdasagma
Az örök megállapodás kertjei gyertyafényben úsznak. Régen láttam ilyen rendezett kis túlvilági településeket, talán mert az elmúlt évtized borzadalmainak hatására az élőknek nem futotta sem erejükből, sem idejükből arra, hogy az öröklét hantjait díszítgessék virággal és gyertyával.
►►►►folytatás

****************HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona