Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
RegisztrációVajdasági hírek 2009

2009.1.23
EGYÜTT HATÉKONYABBAK LENNÉNK!
forrás: Vajdaság.ma
Együtt hatékonyabbak lennénk
Rácz Szabó László válasza Pásztor Istvánnak a VMSZ január 17-ei közleménye kapcsán

►►►►folytatás

****************2008 és 2007
Vajdasági hírek:
2008.12.23
A gonosztettek elleplezésének költségei
forrás: Andróczky Csaba, Délvidék
A külügyminiszter asszony a Dnevnik c. napilapnak adott nyilatkozatával a délvidéki Magyar Koalíció autonómiakoncepciója helyett, lényegében az autonómiaellenes szerb politikusok álláspontját támogatta meg, továbbá Szerbia vízummentességének igényét szembeállította a kettős állampolgárság intézményével.
►►►►folytatás

****************

2008.12.15
Čanak: A Vajdaság Köztársaság már a múlté
forrás: vajdasag.ma
Nem harcol már a Vajdasági Szociáldemokrata Liga azért, hogy a Vajdaság, a többnemzetiségű, ám már szerb többségű tartomány köztársaság legyen. A "Vajdaság Köztársaság" eszméjén már túlhaladt az idő - fogalmazott Nenad Čanak
►►►►folytatás

****************

2008.11.16
Meddig tart a magyar tolerancia!
forrás: VMDP hírlevél
Sokasodnak azok a jelek, amelyek arra mutatnak, hogy az anyaország erőtlen, gyenge, sőt érdektelen magyar-magyar külpolitikája egyre erőszakosabb ellenreakciókat vált ki a magyarok ellen felheccelt fiatalok körében, az egymással is konkuráló, többségi nemzetek oldalán.
►►►►folytatás

****************

2008.11.7
A vajdasági Temerinben is halállal fenyegették a magyarokat
forrás: MTI
Magyarellenes provokáció történt péntekre virradóra a vajdasági Temerinben. Ismeretlenek több házra nagy, fekete betűkkel a magyarokat halállal fenyegető feliratokat mázoltak.

►►►►folytatás

****************

2008.10.4
A PÁSZTOR-HADMŰVELET
forrás: Rácz Szabó László
az MPSZ elnöke
Alig néhány hónappal a májusi szerbiai választások után világosan bebizonyosodott, hogy egyedül a délvidéki Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) látta előre helyesen a politikai folyamatokat, az akkori történések következményeit.
►►►►folytatás

****************

2008.8.29
Szerbszki, wengri dva bratanki
forrás: rednews.hu/index
Nagyjából a papírforma szerint zajlottak a szerbiai választások: a nagyon nacionalisták nyertek, kormányt azonban minden bizonnyal a kevésbé nacionalisták fognak alakítani. Az erőviszonyok is nagyjából maradtak, van azonban egy nagy újdonság: a magyarok többsége nem a magyar pártokra szavazott. Jó ez? Szerintünk igen.
►►►►folytatás

****************

2008.8.22
DSS: Lépés a Vajdaság Köztársaság felé
forrás: vajdasagma
A Koštunica-féle Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szerint a készülő vajdasági statútum befejező lépés a Vajdaság Köztársaság létrehozása felé, és felszólította a Demokrata Pártot, hogy vonja vissza az okmányra vonatkozó javaslatát, írja a Beta.
►►►►folytatás

****************

2008.8.22
Készül Vajdaság új statútuma
forrás: vajdasag.ma
A Demokrata Párt szakértői elkészítették a vajdasági statútum (tartományi alaptörvény) munkaváltozatát. Az okmány szerint a tartománynak kormánya lesz, nem pedig végrehajtó tanácsa, mint ahogy eddig nevezték hivatalosan.
►►►►folytatás

****************

2008.7.21
Széthullik a délvidéki csonka Magyar Koalíció?
forrás: Rácz Szabó László, az MPSZelnöke
A VMDP hírlevelét olvasva bukkantam arra a semmilyen igazságtartalommal nem bíró állítására, miszerint azért nem jött létre a teljes négypárti délvidéki magyar összefogás, mert a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) követeléseinek nem tudott eleget tenni a másik három párt.
►►►►folytatás

****************

2008.6.20
A varangyos béka és a több száz millió forint
forrás: Emberi Jogi Központ, Szenttamás, Vajdaság
Egy-egy pályázati kiírás után milliókról születnek döntések. A többség valahogyan mindig kimarad, de van egy csoport, aki „örök időktől” fogva haszonélvezője a rendszernek.
►►►►folytatás

****************

2008.5.30
Jólét vagy autonómia?
forrás: vajdasagma
Nem a kisebbségi autonómia, hanem a biztonság és a jobb élet ígéretét szerették volna hallani a vajdasági magyar szavazók a három pártból álló Magyar Koalíciótól.
►►►►folytatás

****************

2008.5.29
Szembenézni a tényekkel
forrás: VMDP Hírportál
A vajdasági magyar pártokban – magyarázatokat keresve – hajlamosak lennénk a népet is leváltani, csak meg tudjuk magyarázni, miért nem kaptunk a vajdasági magyaroktól a januári 93 ezer után májusban 100 ezer szavazatot. Ez lenne a reális magyar szavazóbázis 80 százaléka. Ennyit kapott a rendszerváltás hajnalán a történelmi VMDK is.
►►►►folytatás

****************

2008.5.24
Korszakváltás – és autonómia
forrás: VMDP hírlevél
Amióta a vajdasági magyar pártok egyezségre jutottak, s megindult az erjedés a felvidéki Magyar Koalíció Pártjában, de különösen az erdélyi Magyar Polgári Párt bejegyzése óta, az egész Kárpát-medencében zajlik a vita, lényegében a kisebbségi többpártrendszerről. Egyetértés­ről természetesen szó sincs, de ettől függetlenül három megállapítás már ide kívánkozik.
►►►►folytatás

****************

2008.5.21
Csehország is elismerte Koszovó függetlenségét
forrás: MTI
Csehország elismerte Koszovó függetlenségét. A prágai kormány szerdai ülésén döntött erről.
►►►►folytatás

****************

2008.5.20
Korszakváltás – szemléltető oktatás szlovákul
forrás: VMDP Hírlevél
A szlovák hatalmi elit szemléltető oktatást tart Magyarországnak és részben az EU-nak. A téma a Kárpát-medencében zajló korszakváltás, a kisantant szellemiségű szomszédok Ma­gyarországhoz való viszonya. A politikai bemutató lényege, hogy miután a szomszédok miután kiebrudalták a magyar egypártokat a hatalomból, többé nem akarnak demokratikus magyar zer­getollat tűzni a vadászkalapjuk mellé.
►►►►folytatás

****************

2008.5.6
Mi az, hogy korszakváltás?
forrás: VMDP Hírlevél
A magyar-magyar (1) viszonyokban bekövetkezett korszakváltásnak két vetülete van. Magyarországnak szembe kell néznie a kisebbségi magyar többpártrendszerrel most már nemcsak a Vajdaságban, de Erdélyben is. A kisebbségi közösségeken belül is megérett az igény a demokratikus belső pluralizmusra.
►►►►folytatás

****************

2008.4.21
Az autonómia nem szeparatizmus
forrás: Népszabadság
A szerbiai parlamenti választások előtt néhány héttel a vajdasági magyar pártok nyilvánosságra hozták közös autonómiaprogramjukat. Erről kérdeztük Pásztor Istvánt, a legnagyobb dél-vidéki magyar szervezet, a VMSZ elnökét.
►►►►folytatás

****************

2008.4.15
Kostreš: Helyreállítani a Vajdaság autonómiáját
forrás:vajdasagma
A Szerbittabén kampányoló Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese szerint csakis a gazdaságilag erős Vajdaság segíthet Szerbiának az európai integrálódásban, jelenti a Beta.
►►►►folytatás

****************


2008.4.12
A területi autonómia ötlete sem haszontalan
forrás: VMDP hírlevél
Ha jól emlékszem, a történelmi VMDK-ban még 1992-ben történt meg először, hogy Szabadkán az akkor még fiatal temetkezési vállalkozó egy nyilvános vitában először hozako­dott elő a hamis dilemmával: mi a fontosabb, az autonómia, vagy az, hogy legyen mit ennünk.
►►►►folytatás

****************

2008.4.10
Ismerem a szerb politikát

forrás: VMDP hírlevél
Ismerem a szerb politikát, inkább ráérzésből, mint empirikus kutatás alapján. A közös nevező: amikor mi kellünk, magyarok, akkor bizony vannak ígéretek. Amikor azonban a Mór jóhiszeműen elvégezte jóbaráti "kötelezettségét" akkor mehet. Van erre példa, lásd a Szlová­kiai Magyar Koalíció sorsát.
►►►►folytatás

****************

2008.4.9
A Vajdaság és az autonómia
forrás: vajdasagma
A Vajdaságban Slobodan Milošević szerbiai menesztését követően jelentek meg a nagy V betűvel ellátott „országjelzések” a gépkocsik hátulján. A nagy V betű Vojvodinát, a Vajdaságot jelentette.
►►►►folytatás

****************

2008.4.4
Vajdaság: A Magyar Koalíció autonómiakoncepciója
forrás: VMDP hírlevél
A Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
-abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a sorsunkat érintő döntések meghozatalának joga a vajdasági magyar közösség magyarként való megmaradásának egyik alapfeltétele,

►►►►folytatás

****************

2008.4.3
Vajdasági magyar autonómia-tervezet készült
forrás: Magyar Nemzet
Kidolgozta a vajdasági magyarokra vonatkozó új, közös autonómiakoncepcióját a Vajdasági Magyar Szövetségből (VMSZ), a Vajdasági Magyar Demokrata Pártból (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéből (VMDK) álló Magyar Koalíció - jelentették be a szervezet vezetői budapesti, csütörtöki sajtótájékoztatójukon.
►►►►folytatás

****************

2008.3.28
A Vajdaság nem lehet Koszovó
forrás: Kis Tibor (Népszabadság)
A Vajdaságban nem olyan a közhangulat, amely e pillanatban komolyabban indokolná az ott élő magyarok sorsa iránti aggodalmakat - mondta a Népszabadságnak Korhecz Tamás, a tartományi kormány kisebbségügyi titkára, aki Budapesten előadást tartott az "Autonómiáról - másként" szakmapolitikai konferencián.
►►►►folytatás

****************

2008.3.27
A Magyar Koalíció bemutatta autonómia-koncepcióját
forrás: Patócs László, vajdasagma
A Magyar Koalíció az újvidéki VMSZ-iródában megtartott mai sajtóértekezlet keretében bemutatta közös – a három párt által kidolgozott - autonómia-koncepcióját. A sajtótájékoztatón az okmányról Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségnek az elnöke beszélt.
►►►►folytatás

****************

2008.3.26
Koszovó figyelmeztet !
forrás: nja.hu
Új állam jött létre a Balkánon, Magyarország – némileg érthető várakozás után - Horvátországgal és Bulgáriával együtt elismerte Koszovó államiságát!
►►►►folytatás

****************

2008.3.26
Kosovo és a magyar autonómia
forrás: VMDP
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt tudomásul veszi, hogy a Magyar Köztársaság kormánya úgy döntött, elismeri Kosovót. Sajnálja, hogy az elismerésre vonatkozó döntéssel pár­huzamosan, a magyar kormány nem tudatta a szerb kormánnyal, hogy támogatja a Magyar Koa­líció autonómia-dokumentumát, s kész segíteni annak érvényesülését.
►►►►folytatás

****************

2008.3.22
Balla Mihály és Gémesi Ferenc a kettős állampolgárságról és az autonómiáról
forrás: VMDP hírlevél
A másik téma, amely felvetődött most Koszovó függetlensége kapcsán, az a kettős állampolgárság kérdése. Ugyanis mindhárom vajdasági párt képviselője kéri közösen a kettős állampolgárság bevezetését. A kormánynak napirenden van ez a téma?
►►►►folytatás

****************

2008.3.22
1827 nap a rácsok mögött
forrás: hhrf.org/umku
Kovács Zoltán sorsa a honvédõ háború alatt pecsételõdött meg. A honvédõ háború családokat, embereket, karriereket, életeket tett tönkre. A drávaszögi Kovács Zoltán története is errõl szól: a szerb hatalom öt évig tartotta fogságban, megjárta a szerbiai börtönök zömét.
►►►►folytatás

****************

2008.3.16
Gyakorlatilag kész a magyar autonómiakoncepció!
forrás: vajdasagma
A Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselőinek mit sikerült megvalósítaniuk a kormánykoalíció működésképtelensége miatt rövidre sikeredett parlamenti időszakban? Mire számít a VMSZ, a VMDP és a VMDK által létrehozott Magyar Koalíció a május 11-ére kitűzött választásokon? Mit tartalmaz a Magyar Koalíció nemzeti autonómia elképzelése? Erről nyilatkozott Heti interjú rovatunknak Varga László.
►►►►folytatás

****************

2008.3.13
Az igazság csak a mesekönyvekben létezik
forrás: VMDP hírlevél
Hannelore Valier és Christina Davis ugyanis egybehangzóan, s szokatlan szenvedé­lyességgel jelezte, hogy a Koszovó jövőjét meghatározó Ahtissaari-tervnek a szerb kisebb­ségre vonatkozó részei egyedi megoldások, nem képezhetnek hivatkozási alapot a vajdasági magyarok számára.
►►►►folytatás

****************

2008.3.7
Az agónia folytatódik
forrás: vajdasagma
Bő két héttel Koszovó függetlenségének elismerése után még világosabbá vált amit eddig is sejtettünk, vagyis az, hogy a nemzetközi közösségnek nem volt jó megoldása erre a problémára, és a megítélése szerinti legkevésbé rosszat választotta.
►►►►folytatás

****************

2008.3.6
A vajdasági magyarok kűzdelme az autonómiáért
forrás: VMDP hírlevél
Vannak tapasztalatok a nemzet ügyeinek kezelésében, Magyarország EU-tag lett, s a kisebbségi egy­pártrendszerek válsága folytán korszakváltás zajlik a határon túli magyar közösségekben. Nem létezik, hogy legalább a politikai elitek elitje nem látja, hogy a nemzet rossz úton halad: egyre kevesebben vagyunk, s a társadalmi kohézió tekintetében is romlik a helyzet.
►►►►folytatás

****************

2008.2.24
Marad a magyar egység
forrás: vajdasagma
A szerbiai elnökválasztás után a héten első ízben találkoztak a Magyar Koalícióba tömörült három vajdasági magyar párt vezetői.
►►►►folytatás

****************

2008.2.23
Kisebbségi többpártrendszer
forrás: VMDP Hírlevél
A VMDP síkraszáll a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli politikai integrációjáért.
A VMDP Hírlevél elérhető www.hufo.info honlapo! n is.l jobbat nem ismertek, s ha valahol mégis létrejött a kisebbségi többpártrendszer, mint a Vajdaságban, akkor azt a vezetők „acsarkodásával” magyarázták és dörögve „egységet” követeltek.

►►►►folytatás

****************

2008.2.21
Lángokban az amerikai nagykövetség Belgrádban
forrás: vajdasagma
Erőszakba torkollt az a hatalmas tiltakozó gyűlés, amelyet csütörtökön tartottak Belgrádban Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt. A szerb főváros központjában, a Milos herceg sugárúton, ahol feldühödött fiatalok megtámadták az amerikai és a horvát nagykövetséget
►►►►folytatás

****************

2008.2.17
Koszovó független
forrás: vajdasagma
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától.
►►►►folytatás

****************

2008.2.16
Függetlenség
forrás: MTI/AFP/APA/dpa
Várhatóan vasárnap hirdetik ki a jogilag még Szerbiához tartozó Koszovó tartomány függetlenségét. Erre utalt Hashim Thaci koszovói miniszterelnök is.
►►►►folytatás

****************

2008.2.15
Láncreakció?
forrás: MTI/AFP
Nemzetközi megfigyelők attól tartanak, hogy Koszovó függetlenségének (várható) egyoldalú kikiáltása láncreakciót indíthat el a Balkánon. A dél-szerbiai tartományban élő albánok ugyanis távolról sem az egyetlen olyan népcsoport a félszigeten, amelyik függetlenséget vagy legalábbis szélesebb körű autonómiát akar.
►►►►folytatás

****************

2008.2.13
A teljes nemzeti egység feltételezése
forrás: VMDP Hírlevél
A vajdasági magyar pártok tárgyalódelegációi megismerkedtek Tőkés László levelével, melyben jelezte, hogy Becsey Zsolttal már egyeztettek a Magyar Koalíció közös autonómia-modelljének nemzetközi megjelenítése érdekében. A részvevők köszönettel vették, és nagyra értékelik az Európa-parlamenti képviselők segítő szándékát.
►►►►folytatás

****************

2008.2.9
Jövő vasárnap meghirdetik Koszovó függetlenségét
forrás: MTI
A pristinai és a belgrádi sajtó értesülései szerint is jövő vasárnap, február 17-én hirdetik meg Koszovó függetlenségét, amelyet két-három héttel később kiáltanak ki ünnepélyesen, neves külföldi vendégek, köztük Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője és Bill Clinton volt amerikai elnök jelenlétében.
►►►►folytatás

****************

2008.2.9
Autonómia nélkül
forrás: Heti Válasz
Koszovszka Mitrovica városa a szerb-albán szembenállás jelképévé vált, miután 2004 tavaszán zavargások törtek ki a településen. Azóta a két etnikum gyakorlatilag elkülönítve él egymástól.
►►►►folytatás

****************

2008.1.8
Holbrooke nem lát garanciát rá, hogy Koszovó békésen válik függetlenné
forrás: MTI
Koszovó a jövő hónapban kikiáltja függetlenségét, a legfontosabb, hogy a dél-szerbiai tartomány függetlenné válása békésen valósuljon meg - jelentette ki Richard Holbrooke hétfőn az MTV Az Este című műsorában.
►►►►folytatás

****************

2008.1.7
Közös magyar autonómiamodell
forrás: VMDP hírlevél
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt választmánya áttekintette a Magyar Koalíció elnökválasztási kampányát, valamint a soron következő tennivalókat.
►►►►folytatás

****************

2008.1.5
Megalakult az új koszovói parlament
forrás: Duna TV
Pénteken megtartotta alakuló ülését az új koszovói parlament, amely várhatóan kikiáltja majd a hivatalosan Szerbiához tartozó tartomány függetlenségét. A képviselők letették hivatali esküjüket, a törvényhozás megválasztotta a mentelmi bizottság tagjait
►►►►folytatás

****************

2007
Vajdasági hírek:

2007.12.20
Koszovói szerb autonómia-modell
forrás: MTI
Ha a nemzetközi közösség valamilyen autonómiát biztosít a koszovói szerbeknek, akkor az Európai Unió által elfogadott modellnek tekinthető az, és precedenst jelenthet más etnikai közösségek számára is - jelentett ki szerdán bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla
►►►►folytatás

****************

2007.12.17
Az autonómia a remény legfontosabb eleme
forrás: vajdasagma
Másfél évtizedes civakodás után történelmi esély előtt áll a délvidéki magyarság: Pásztor István személyében sikerült közös jelöltet állítani a közelgő szerbiai elnökválasztásra. A Délvidéken, Budapesten és Belgrádban egyaránt tudják, hogy a tét sokkal nagyobb, mint a jó vagy éppen rossz szereplés: talán megindul a vajdasági magyarok politikai egységesülése. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke mindenesetre bizakodik.
►►►►folytatás

****************

2007.12.16
Területi épség és nemzeti önrendelkezés
forrás: vajdasagma
Koszovó jelenlegi helyzete, a status quo nem tartható fenn tovább, azt rendezni kell - állapították meg az Európai Unió pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján.
►►►►folytatás

****************

2007.12.12
A kérdés már csak az, mikor ismerje el a Nyugat Koszovót
forrás: MTI
Az Egyesült Államok után az Európai Unión belül is felülkerekedett az a nézet, hogy Koszovó függetlenné válása és annak elismerése megkerülhetetlen. A pár héttel ezelőtt még fenntartásokat hangoztató 5-6 EU-tagállamot sikerült meggyőzni a függetlenség-párti többségnek.
►►►►folytatás

****************

2007.12.12
Megkezdődött a Magyar Koalíció jelöltjének a kampánya
forrás: vajdasagma
Szabadkán ma közös sajtótájékoztatót tartott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségenek (VMDK) elnöke.
►►►►folytatás

****************

2007.12.9
Koszovó, nemzet, kisebbség
forrás: vajdasagma
Koszovó jövője szempontjából sorsdöntőek lesznek a következő napok, hetek - ám a dél-szerbiai tartomány mellett egész Európa számára vízválasztót jelenthet az évek óta megoldásra váró kérdés rendezésének módja.
►►►►folytatás

****************

2007.12.3
A magyar elnökjelölt programjának kidolgozására vonatkozó javaslatok
forrás: VMDP hírlevél
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt – összhangban a négy vajdasági magyar párt nagybecskereki megállapodásával – a következő elemeket tartja fontosnak beiktatni a közös köztársasági elnökjelölt programjába:
►►►►folytatás

****************

2007.11.29
Mi lenne?
forrás: VMDP hírlevél
A VMDP Hírlevél elérhető „Mi lenne – tettük fel a kérdést – ha a Vajdaságban nem lenne VMDP, s a Markó-féle egységeszmény érvényesülne?
►►►►folytatás

****************

2007.11.21
Lazar Cár Gárdája nem destabilizálhatja Szerbiát
forrás: vajdasagma
Dragan Jočić szerb belügyminiszter tegnap a köztársasági parlamenti tudósítóknak kijelentette, hogy az ún. Szent Lazar Cár Gárdája nevű alakulat nem destabilizálhatja Szerbiát.
►►►►folytatás

****************

2007.11.17
Kisantant és a magyarországi politikai elit
forrás: VMDP hírlevél
Tabajdi Csaba: "A nyelv használata és a kisebbségi kultúra fenntartása minden kisebbségi csoportnak, így a szlovákiai magyar nemzeti közösségnek is alapvető joga. Ezért különösen károsak a szlovák kormányzat utóbbi időszakban tett intézkedései, amelyek több alkalommal is csorbították a magyar közösség jogait és általában rontották a kisebbségekkel kapcsolatos közhangulatot".
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Tisztelt gyászoló, emlékező közönség!
forrás: VMDP hírlevél
Gyászolni és emlékezni gyűltük össze ide a fakereszthez a hatvanhárom évvel ezelőtti véres eseményekre. Gyásszal emlékezünk nemzettársainkra, apára, fiúra, testvérre, férjre, kiknek csupán azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak.
►►►►folytatás

****************

2007.11.15
Újabb balkáni válság fenyegeti Európát
forrás: vajdasagma
Egy hónap sincs hátra, és újabb, gyakorlatilag beprogramozott konfliktus keletkezhet a Balkánon, amint Koszovó kikiáltja függetlenségét. A 2 millió lakosú, 95 százalékban albánok lakta Koszovó elvileg ma is Szerbia része, de 1999 óta az ENSZ és a NATO ellenőrzése alatt áll.
►►►►folytatás

****************

2007.11.8
Koštunica újabb sikere
forrás: VMDP hírlevél
Szerbia és az EU képviselői ma Brüsszelben parafálták a stabilizációs és társulási megállapodást. Az okmányt az EU részéről Olli Rehn, Szerbia képviseletében pedig Bozidar Djelic kormányalelnök látta el kézjegyével.
►►►►folytatás

****************

2007.11.6
Kudarc Bécsben
forrás: MTI
Eredménytelenül fejeződött be a Koszovó jövőjéről folytatott tárgyalások újabb fordulója, amelyet hétfőn Bécsben, az osztrák külügyminisztérium épületében tartottak. A szerb és az albán fél a legmagasabb politikai szinten képviseltette magát.
►►►►folytatás

****************

2007.11.4
A vajdasági magyarság helyzete
forrás: vajdasagma
2007. november elején – mint a tömegtájékoztató eszközökből értesülhettünk – a Vajdaságba látogat az Európa Tanács (ET) megfigyelő bizottsága. A bizottság látogatásának célja, hogy az ET-nek jelentést tegyen arról, mennyiben tett eleget Szerbia nemzetközi kötelezettségeinek, a vajdasági nemzeti kisebbségek helyzete, jogai megvalósulása, a kisebbségi médiumok, valamint a kisebbségellenes és neonáci kilengések megszüntetése érdekében.
►►►►folytatás

****************

2007.11.2
Nem csak a levéltárak, a tömegsírok is meg fognak nyílni!
forrás: vajdasagma
A vajdasági magyarság ezekben a napokban emlékezik az 1944-ben ártatlanul kivégzett több tízezer nemzettársára. Évtizedeken át utalni sem volt szabad arra, hogy mit műveltek a szerb partizánok a magyarok által lakott településeken. 1990-ben aztán Matuska Márton publicista folytatásos tárcája az újvidéki Magyar Szó napilapban megtörte a jeget.
►►►►folytatás

****************

2007.11.1
Könnyező sírkövek
forrás: vajdasagma
Az örök megállapodás kertjei gyertyafényben úsznak. Régen láttam ilyen rendezett kis túlvilági településeket, talán mert az elmúlt évtized borzadalmainak hatására az élőknek nem futotta sem erejükből, sem idejükből arra, hogy az öröklét hantjait díszítgessék virággal és gyertyával.
►►►►folytatás

****************

2007.10.27
Szerbia Vajdaság nélkül maradhat
forrás: vajdasagma
Radivoj Stepanov (a képen) újvidéki egyetemi tanár arra figyelmeztetett, hogy Szerbia Vajdaság nélkül maradhat, ha Belgrád folytatja centralista politikáját.
►►►►folytatás

****************

2007.10.21
Kevesebb etnikai incidens
forrás: vajdasagma
Az Európai Parlament külügyi bizottsága felhívja Szerbia figyelmét arra, hogy a menekültek beáramlása nem vezethet egy-egy régió etnikai egyensúlyának megbomlásához
►►►►folytatás

****************

2007.10.15
Brüsszeli nulla
forrás: MTI
Eredménytelen volt a Koszovóról folytatott vasárnapi brüsszeli megbeszélés: a kiadott közlemény szerint csak abban állapodtak meg, hogy e hónap 22-én újra leülnek tárgyalni, ezúttal Bécsben.
►►►►folytatás

****************

2007.10.4
Európa nem aszpirin
forrás: Ágoston András (VMDP Hírlevél)
Van valami jó abban, hogy Ficóék nekimentek a legalapvetőbb európai normáknak és a legvadabb formában – parlamenti döntéssel – tették „érinthetetlenné” a Beneš-dekrétumokat.
►►►►folytatás

****************

2007.10.2
Kiáltvány a délvidéki magyarsághoz
forrás: vajdasagma
A Civil Mozgalom ma, Zentán, a CIVIL 5 PERC nevet viselő szabadtéri rendezvénye keretében egy kiáltványt tesz közzé, amellyel a vajdasági magyarságot szeretné felrázni fásultságából. (A rendezvény időpontja: 16.00 – 23.00, a rendezvény helyszíne: a zentai Fő tér.) Az alábbiakban ismertetjük a kiáltvány szövegét.
►►►►folytatás

****************

2007.10.2
A kikerülhetetlen Koszovó
forrás: vajdasagma
Bármennyire is szeretné a kommentátor végre megkerülni Koszovó kérdését, ezt nehezen tudja megtenni ha alaptémája a világ és Szerbia viszonya. Ugyanis, bármerre fordulunk, minduntalan Koszovóba ütközünk és nemcsak a világgal való kapcsolatokat illetően, hanem egyre gyakrabban itthon is
►►►►folytatás


****************

2007.10.2
Galaktikus autonómia
forrás: vajdasagma
Nagy megelégedéssel olvasom állami vezetőink nyilatkozatait arról, hogy New York-i kiruccanásuk Koszovó védelme ügyében mindent összevetve igen sikeresnek mondható.
►►►►folytatás

****************

2007.8.31
A koszovói precedens
forrás: vajdasagma
Az államok túlnyomó többségét hidegen hagyja szerbek és albánok perlekedése, a gazdasági jelentőséggel nem bíró kicsiny és szegény tartomány sorsa.
►►►►folytatás

****************

2007.8.11
Újra a nemzet kerül előtérbe
forrás: hírlevél VMDP
Tisztelt Elnök Asszony!
A VMDP-ben már korábban jeleztük: ha a magyarországi politikai elit nem fogalmazza meg egyértelműen mi a szándéka a kisebbségeivel, nemcsak nekünk, kisebbségieknek árt, de saját magának is.

►►►►folytatás

****************

2007.8.1
Koštunica elvetette a konföderációra vonatkozó elképzelést
forrás: vajdasagma
Vojislav Koštunica szerb miniszterelnök értelmetlennek nevezte azokat a javaslatokat, hogy Szerbia saját tartományával, Koszovóval hozzon létre „független államok szövetségét” konföderáció formájában, írja a Beta.
►►►►folytatás

****************


2007.7.31
Szerbia és Koszovó konföderációja?
forrás: vajdasagma
Az Európai Unió a következő Koszovó-tárgyalásokon megkísérli rávenni a feleket a konföderáció létrehozására, írja a Večernje novosti keddi számában. A konföderációs megoldás egyaránt elfogadható kompromisszum lenne mind a szerbeknek, mind az albánoknak.
►►►►folytatás

****************2007.7.23
Autonómiatörekvés normális
forrás: Hírlevél VMDP
Szilágyi Zsolt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke: „Tisztáznunk kell, hogy az autonómiatörekvést normalitásnak vagy anormalitásnak tekintjük. Ennek a kérdésnek az eldöntésében a funkcionalitásból kell kiindulni.
►►►►folytatás

****************2007.7.8
Čanak: Koszovó felosztása feszültséget okozhatna Észak-Vajdaságban
forrás: vajdasagma
Nenad Čanak (a képen), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke szerint Koszovó esetleges felosztása feszültséget okozhatna Észak-Vajdaságban, de valószínűleg nem idézné elő a tartomány e részének kiszakadását.
►►►►folytatás

****************2007.7.7
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének létrejötte
forrás: regiofolyoirat.hu
A nyolcvanas években a politikai élet a Vajdaságban nagymértékben militarizálódon a Szerbia–Vajdaság konfliktus következtében. Szerbia mindig is sérelmesnek érezte a két tartomány önállóságát, s most, az átalakulás során (az 1968-as eseményekhez hasonlóan) a rendszerváltást a szerb nemzeti érdekek érvényesítésére is igyekezett felhasználni.
►►►►folytatás

****************


2007.7.4
Cirok Norbert:
Újabb magyarverés

forrás: hírlevél VMDP
Kellemesen indult néhány magyar péterréveinek az elmúlt hétvége, ám sajnos nem úgy ért véget. 2007. VI. 10-én minden úgy kezdődött, mint általában minden hétvégén: autóbusszal mentek szórakozni Zentára. Hazafelé azonban nem szálltak le a falujukban, hanem elmentek Becsére, mivel a buszsofőr péterrévei, és miután leteszi a becseieket, hazamegy.
►►►►folytatás

****************
2007.7.3
Az Emberi Jogi Alap pereli az államot
forrás: vajdasagma
Az Emberi Jogi Alap kártérítésért pereli Szerbiát a 16 sjeverini áldozat családtagjainak a nevében, írja a Beta. A bosnyák nemzetiségű szerbiai polgárokat 1992 októberében a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének tagjai rabolták el egy vonatból, majd kivégezték őket.
►►►►folytatás

****************


2007.7.1
Az autonómia dilemmái Vajdaságban
forrás: Népszava.hu
A koszovói krízis majdani lezárásával kapcsolatos latolgatásoknak mind gyakoribb elemévé vált a vajdasági autonómia felújítása, és azzal kapcsolatban (de néha arra leegyszerűsítve) a magyar kisebbség jövôje. Érdemes ezért felvázolni az autonómia múltját és a lehetséges megoldásokat determináló realitásokat.
►►►►folytatás

****************

2007.6.30
Vajdaság Autonóm Tartomány
forrás: wikipédia.hu
A Vajdaság, teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány, Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe. Egyike Szerbia két autonóm tartományának (a másik Koszovó). A tartomány etnikai összetétele rendkívül változatos: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. Nem kevesebb, mint 6 hivatalos nyelve van, tükrözve a terület kulturális és nyelvi sokszínűségét.
►►►►folytatás

****************


2007.6.29
Szükség van a nemzeti tanácsok egységére
forrás: vajdasagma
A nemzeti tanácsok koordinációs ülést tartottak tegnap Belgrádban, majd ezt követően sajtótájékoztatón számoltak be az ülésen megvitatott témákról. Józsa László, a vajdasági nemzeti tanácsok koordinátora elmondta, két téma szerepelt napirenden: az egyik a szerbiai költségvetés elfogadása után kialakult helyzet, a másik pedig az orlódi középhullámú rádióadó sorsa, írja a Magyar Szó.
►►►►folytatás

****************


2007.6.24
Pristina széles körű autonómiát kínál Észak-Koszovónak
forrás: vajdasagma
Készek egyoldalúan is kihirdeti a függetlenséget.
Bajram Rexhepi volt koszovói kormányfő kijelentése szerint Észak-Koszovónak - ahol többségben szerbek élnek - széles körű autonómiát kínálnak fel a független Koszovó keretében, írja a Beta.

►►►►folytatás

****************

2007.6.22
Polt: Koszovó pedig független lesz
forrás: vajdasagma
Koszovó nem maradhat Szerbiában, ez az "objektív valóság" - tette már ki tudja hányadszor egyértelművé Michael Polt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete
►►►►folytatás

****************

2007.6.22
Vajdaságban a magyarok ugyanolyan őshonosak
forrás: hírlevél VMDP
A Koszovó-tárgyalásokkal kapcsolatban Becsey emlékeztette Djelicet, hogy Vajdaságban a magyarok ugyanolyan őshonosak, mint a szerbek Koszovóban. Az, hogy az utóbbiból ne vándoroljanak ki a szerbek, az albánok felelőssége. Ha ez mégis bekövetkezik, az már a szerbek felelőssége, hogy a koszovói kivándorlók ne a Vajdaság magyarlakta vagy akár csak etnikailag vegyes területeire költözzenek - figyelmeztetett Becsey Zsolt
►►►►folytatás

****************

2007.6.19
A határon túli pártok egyre inkább elszakadnak a szavazóiktól
forrás: VMDP hírlevél
Kárpátalján, Délvidéken megnőtt azon magyarok száma, akik többségi pártokra adják le a voksukat. Ebben a helyzetben a határon túli szervezetek lépéskényszerben vannak. A Vajdasági Magyarok Szövetsége és a szlovákiai MKP élén elnökváltás történt, párbeszéd kezdődött az ed­dig vetélkedő szervezetek között.
►►►►folytatás

****************


2007.6.13
Pályázatot hirdetett a koszovói albán vezetés önálló jelképek elkészítésére
forrás: vajdasagma
A Koszovó végső jogállására vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi döntést be sem várva máris pályázatot hirdettek a Szerbiától elszakadni kívánó tartomány függetlenségpárti albán vezetői Koszovó önálló jelképeinek elkészítésére, jelenti Végh Sándor, az MTI különtudósítója.
►►►►folytatás

****************


2007.6.9
Ki készítse el a kisebbségi választói névjegyzéket?
forrás: hírlevél VMDP
A vajdasági magyar pártok egyetértenek abban, hogy a nemzeti tanácsok tagjait demokra­tikus többpárti választások útján, közvetlen szavazással válasszák meg.
Ha a konszenzust a szerb kormány is tiszteletben tartja, felmerül a kérdés, ki és hogyan hozza létre a kisebbségi választói névjegyzéket?

►►►►folytatás

****************

2007.6.4
Koszovó: Putyin nem enged
forrás: vajdasagma
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Koszovó függetlensége káros és veszélyes lenne, ezért javasolta a további kutatást a kompromisszum után. A Der Spiegelnek nyilatkozó államfő az újságírói kérdésre, hogy BT állandó tagjai fel tudják-e lelni a kompromisszumot, kijelentette, hogy ha tudná a megoldást, már javasolta volna.
►►►►folytatás

****************

2007.5.28
A magyarok ne élhessenek vissza a koszovói mintával
forrás: hírlevél VMDP
Ján Kubis szerint Pozsony csak egyedi megoldásként azonosul a koszovói rendezés mód­szerével. A szlovák külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Pozsony azonosul ugyan a koszo­vói rendezésről szóló ENSZ-határozattal, de Szlovákia érdekeinek hangsúlyos védelmére törek­szik annak érdekében, hogy "a magyarok ne élhessenek vissza" a koszovói mintával, és nehogy azt precedensnek tekintsék
►►►►folytatás

****************
2007.5.25
Moszkva és a Nyugat a homokozóban
forrás: vajdasagma
Egyre csorbább élű fegyverré válik az uniós felvétel megtagadásával való fenyegetés. És mi lesz a Vajdasággal? Az Ahtisaari-terv véglegesítése után sem csökkent a Koszovó sorsával foglalkozó forgatókönyvek és tervezetek száma, sőt épp ellenkezőleg.
►►►►folytatás

****************

2007.5.23
Sólyom László köszöntője
forrás: hírlevél VMDP
A Határon túli magyarság a 21. században című konferenciasorozat harmadik,
Autonómia, regionalizmus, regionális fejlesztés című tanácskozásán

►►►►folytatás

****************


2007.5.7
Grimasz
forrás: hírlevél VMDP
A hóhér sírja
1. A VMDP választmánya üdvözli a Fidesz – MPSZ elnökségének kezdeményezését, hogy a párt európai parlamenti (EP) képviselői kezdjenek tárgyalásokat a többi magyar EP-kép­viselővel a vajdasági magyarok kettős állampolgárságáról.

►►►►folytatás

****************2007.5.2
Ceku: Függetlenség egy hónapon belül!
forrás: vajdasgma
Agim Ceku koszovói kormányfő elvárásai szerint „Koszovó május végéig kikiálthatja függetlenségét”.
►►►►folytatás

****************2007.5.2
Amerika és az EU Ahtisaarit támogatja
forrás: hírlevél VMDP
George Bush amerikai elnök, Angela Merkel, az EU soros elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke döntöttek. Kosovóval kapcsolatban Ahtisaari függetlenségi tervét támogatják.
►►►►folytatás

****************


2007.4.29
A kisebbségi jogokról az EU-ban
forrás: hírlevél VMDP
Gál Kinga: szerint az etnikai, illetve őshonos nemzeti kisebbségek problémája egyaránt megoldásra vár az EU-n belül, valamint közvetlenül az unió szomszédságában található Vajdaságban és Kárpátalján.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.4.28
Toborozzák a szerb önkénteseket a koszovói háborúhoz.
forrás: vajdasagma
A Szent Lázár Cár Gárdája elnevezésű, alakulóban levő szervezet megkezdte az önkéntesek toborzását, akik készek fegyvert fogni Koszovóért abban az esetben, ha a déli tartomány függetlenné válik, írja a B92 internetes médium a Danas napilap információja alapján
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.4.26
Kostunica: Ha a koszovói albánoknak igen, akkor a magyaroknak is joga van az önrendelkezésre
forrás: Nemzetidal
Ha a nemzetközi közösség elismeri a koszovói albánok jogát az önrendelkezésre, akkor a Romániában és Szlovákiában élő magyarok is követelhetik azt - mondta Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa 15 tagállamának képviselőiből álló tényfeltáró küldöttség előtt.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.4.21
Végjáték
forrás: hírlevél VMDP
Kosovo leválásának folyamata utolsó szakaszába lépett.
Most már csak az a kérdés, várható-e vétó Oroszország, esetleg Kína részéről, amikor né­hány héten belül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a már készülő új Kosovo-határozatról kell sza­vazni.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.4.13
Kasza: Koszovó ugyanannyira precedens, mint Trianon!
forrás: vajdasagma
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a hivatalos Belgrádnak semmi haszna sincs abból, hogy a nemzetközi jogra hivatkozik Koszovó ügyében, mert Koszovó státusa nem volt és nem is lesz az egyedüli precedens a nemzetközi jog történetében.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.4.13
A béke és a kollektív kisebbségi jogok
forrás: hírlevél VMDP
Sólyom László: Nem lehet az Európai Unió értékeiről, jövőjéről úgy beszélni, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését ne vetnék fel. Nem igaz az, hogy ez egy kelet-európai probléma, hiszen az ír kérdéstől a baszkokig, Dél-Tirolig vannak megoldott és megoldatlan nemzetiségi problémák.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.4.5
Korszakváltás Felvidéken?
forrás: Hírlevél VMDP
Ha megvizsgáljuk a Magyar Koalíció Pártja élén történt változást követő kommentárokat kibomlik a határon túli egypártokat koszorúzó, hosszú éveken át felhalmozódott belső ellentmondások szinte teljes spektruma.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.27
Korszakváltás a magyar-magyar kapcsolatokban
forrás: hírlevél VMDP
Ha kezdetben a magyar közösségek politikai szubjektummá válását segítette is az érdek­védelmi szervezet koncepciója, a versenypártok színrelépésével mindinkább hiányozni kezdett a politikai pluralizmus, a közösségeken belüli többpártrendszer.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.25
Srebrenica ki akar válni a szerb entitásból
forrás: vajdasagma
A kelet-boszniai Srebrenica, az 1995-ös évi népirtás színhelye, ki akar válni a boszniai szerb entitásból.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.24
Mi maradt az autonómiából?
forrás: vajdasagma
A Vajdaság területi-politikai elnevezés első ízben az 1848. évi magyar szabadságharc idején jelentkezik.
Egy 1849. évi császári rendelettel hét körzetre osztották Magyarországot, amelyek közül a hetedik körzet Vajdaság lett.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.24
Franciaország maradéktalanul támogatja Koszovó függetlenségét!
forrás: vajdasagma
Franciaország maradéktalanul támogatja Martti Ahtisaari Koszovó jövőjére vonatkozó javaslatát, vagyis a dél-szerbiai tartomány függetlenné válását - jelentette ki csütörtökön Pristinában Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.22
Megbüntetik Szerbiát?
forrás: vajdasagma
Szerbiát, mint vesztes államot büntetné a hibát hibára halmozó nemzetközi közösség, miközben lehetetlen megmondani, hogy a klasszikus felfogás szerint ki a győztese és ki a vesztese a koszovói háborúnak – derül ki abból az értékelésből, melyet Bíró Gáspár, az ELTE Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára készített a FigyelőNet számára.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.3.21
Budapest: Mintaszerű autonómiát a koszovói szerbeknek!

forrás: vajdasagma
Magyarországnak az az érdeke, hogy Szerbia az európai klub tagjává váljon - mondta el a szerb újságírók előtt Nikowitz Oszkár, a Külügyminisztérium szerb referatúrájának vezetője.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.19
Az autonómiához való jog
forrás: hírlevél VMDP
Frunda György, az Európai Parlament közgyűlésének romániai küldöttségi elnöke Strassbourgban, az Európa Tanács a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének vitájában: Közös kisebbségvédelmi politikára van szükség Európában.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.19
Richard Holbrooke: Moszkva ellenkezése lángba boríthatja a térséget
forrás: vajdasagma
Már Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár asztalán van Martti Ahtisaarinak a javaslata Koszovó leendő státusáról – jelentette a szerb sajtó
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.16
A nemzeti realizmus ideje
forrás: hírlevél VMDP

Amióta Magyarország tagja lett az EU-nak, új időszámítás kezdődött a Kárpát-medencé­ben élő magyarság életében. Eljött a nyílt beszéd ideje.
Ha a Pilvax-beli ifjak lelkét 1848. március 14-én a „tanuljunk meg kicsik lenni” érzés uralta volna, ma nem ünnepelnénk március tizenötödikét. S nem lenne Petőfink.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.14
Tadić: Még nincs vége a koszovói tárgyalásoknak
forrás: vajdasagma
Boris Tadić szerbiai államfő szerint „még nem fejeződött be” a koszovói tárgyalási folyamat. Megismételte, hogy a hivatalos Belgrád számára elfogadhatatlan az Ahtisaari-terv, mert lehetővé teszi Koszovó függetlenségét.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.14
Én mégsem bánom, hogy nem így történt.
forrás: hírlevél VMDP
Nem bánom, mert az én szememben a VMDP tíz éve a kudarcok ellenére is sikertörténet. Sikertörténet, mely azt igazolja, hogy igenis érdemes hűnek maradni eszményeinkhez még akkor is, ha azért nem osztanak jutalmat a mindenkori hatalmon levők.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.10
A szerbek elutasították, az albánok elfogadták az Ahtisaari-tervet.
forrás: vajdasagma
Boris Tadić szerb elnök szombaton ismételten elutasította az ENSZ különmegbízottja, Martti Ahtisaari által Koszovó tartomány jövőbeni státusáról kidolgozott tervezetet a szerb és albán képviselők részvételével megtartott utolsó bécsi találkozón.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.8
Szerbia az EU-ban?
forrás: Hírlevél VMDP
Brüsszel ismét elhúzta a mézesmadzagot Szerbia orra előtt. Ha hinni lehetne a brüsszeli propagandának, Szerbia már 2008-ban EU-s tagjelölt lehet.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.7
Az USA szerint kiegyensúlyozott Ahtisaari terve
forrás: vajdasagma
Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott Koszovó jövőbeni státusára vonatkozó tervezete kiegyensúlyozott, egyik fél elvárásait sem teljesíti maradéktalanul, de szerbeknek és albánoknak egyaránt ad valamit - jelentette ki Daniel Fried európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerdán Pristinában.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.5
Egypártok bánata – a demokrácia
forrás: Hírlevél VMDP
Meg vagyok győződve arról, hogy ahogyan a kongresszus bölcs, az erdélyi magyar választópolgárok is bölcsek lesznek az Európai Parlamenti, az önkormányzati és parlamenti választásokkor egyaránt” – hangsúlyozta a miniszter
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.4
Koszovo a politikai realitás jegyében
forrás: erdely.ma
A január 21-ei szerbiai parlamenti választáson először indulhattak a kisebbségi pártok a parlamenti küszöb figyelembevétele nélkül. Ennek eredményeként a Szerbiai Képviselőházba hét olyan képviselő került, akik a Szerbiában élő kisebbségek legitim képviselőinek tekinthetők.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.2
Kosovo: szerb törekvések albán szemmel
forrás: Hírlevél VMDP
Veton Suroi civilben a legbefolyásosabb kosovói napilap tulajdonosa, ténylegesen az amerikaiak legerősebb embere Kosovóban. Nem véletlen tehát, hogy lassan főszereplővé lépett elő a bécsi Ahtisaari által kezdeményezett szerb-albán, vélhetően utolsó tárgyalási fordulóban.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.1
Négy csendőrt és rendőrt tartóztattak le a Bitiqi-fivérek legyilkolása miatt
forrás: vajdasagma
Őrizetbe vettek a szerb hatóságok négy személyt azzal a gyanúval, hogy közük volt három olyan albán származású amerikai állampolgár 1999-ben történt meggyilkolásához, akik a szakadár koszovói albán gerillák oldalán harcoltak a szerb és jugoszláv fegyveres erők ellen.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.2.28
A kommunizmus áldozatainak emléknapja
forrás: Hírlevél VMDP
Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum előtt: "Amíg emlékszünk a múltunkra, addig nemzet maradunk. Amíg együtt hajtunk fejet a diktatúrák áldozatai előtt, és nem felejtjük, mivel tartozunk hőseinknek, addig szabadok maradunk.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.24
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt tíz éve
forrás: Hírlevél VMDP
Holnap, 2007. február 25-én lesz tíz éve, hogy az illetékes szerb hatóság fel­vette a szer­biai pártok jegyzékébe és a VMDP megjelent a politikai színtéren.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.24
Koszovó: Meddő tárgyalások Bécsben
forrás: vajdasagma
Semmi előrehaladást sem ért el a belgrádi és a pristinai tárgyalódelegáció a Bécsben zajló megbeszéléseken Koszovó jövőjéről.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.22
A KFOR ellenőrzés alatt tartja a koszovói helyzetet
forrás: vajdasagma
A KFOR ellenőrzése alatt tartja a koszovói helyzetet - jelentette ki Roland Kather altábornagy, a NATO békefenntartó erejének parancsnoka szerdán Nišben, miután találkozott Zdravko Ponoš altábornaggyal
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.20
Robbanás Pristinában
forrás: vajdasagma
Robbanás rongált meg három ENSZ-járművet hétfőn késő este Koszovó fővárosában - közölte a rendőrség.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.18
The Times: Koszovó ismét lángra lobbanhat
forrás: Vajdasagma
Ha folytatódik Koszovó státusa rendezésének halogatása, ismét lángba borulhat a tartomány, írja a londoni The Times, amely szerint Nyugat-Európa titokban abban reménykedik, hogy a maradék szerbség is eltávozik Koszovóból - önmaguktól tisztítják meg etnikailag a tartományt.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.17
Egyidejűleg és a viszonosság alapján?
forrás: hírlevél VMDP
A VMSZ képviselői csoportja mit gondol magáról az Ahtisaari-tervről? Vannak-e ennek olyan elemei a kisebbségi kérdés rendezése vonatkozásában, amelyeket itt Szerbiában is lehetsé­ges volna alkalmazni?
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.17
Ahtisaari kész lenne módosítani a tervét, de csak mindkét fél egyetértésével
forrás: vajdasagma
Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja kész módosítani a tartomány státusáról kidolgozott tervét, de csak akkor, ha a változtatásokról a két érintett fél, azaz Szerbia és a koszovói albánok egyetértésre jutnak - közölte a finn politikus, miután pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott a NATO vezetőivel.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.16
Ahtisaari: Szinte lehetetlen a kompromisszum
forrás: vajdasagma
Martti Ahtisaari koszovói ENSZ-megbízottat nem lepte meg a szerb parlament tegnapi határozata, amellyel elutasítja az ő rendezési tervét.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.15
A szerb parlament elutasította az ENSZ tervet
forrás: kitekinto.hu
Elutasította a Koszovó jövőjével kapcsolatos Ahtisaari-tervet első határozatában a szerdán megalakult új szerb parlament.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.14
Ahtisaari-javaslat
forrás: MTI,karpatinfo.net
Sajtóinformációk szerint Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott Koszovó státusára vonatkozó javaslata az állami függetlenség minden attribútumát tartalmazza, anélkül, hogy maga a függetlenség szó szerepelne benne.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.12

A vajdasági magyar pártok összefogásának nincs alternatívája

forrás: Hírlevél VMDP
A Magyar Összefogás Koalíció Tanácsa Óbecsén megvitatta a január 21-én megtartott szerbiai parlamenti választások tapasztalatait és a soron következő teendőket.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.10

Szembenézni a tényekkel!

forrás: Hírportál VMDP
A koszovói közösségek jogainak biztosítása egész Szerbia stabilitása, és ezen belül a vajdasági nemzetiségek közötti együttélés szempontjából is fontos kérdés
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.7

Kinek az érdeke?

forrás: hírlevél VMDP
Ránézésre a Vajdasági Magyar Szövetség és egy-két vezetője, például Kasza József vagy Egeresi Sándor uralják a szerb politikai színteret. Ők ketten, teljesen értelmetlenül, pont a Kosovo-kérdésben hangoskodnak. Miközben a szerb pártok hallgatnak és folytatják saját politi­kai-taktikai játékaikat.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.6

A koszovói szerbek tiltakoznak az ENSZ tervei miatt

forrás: Hír TV
A koszovói szerbek péntekre tiltakozó megmozdulásokat jelentettek be, az ENSZ különmegbízottja, Martti Ahtisaari múlt pénteken bemutatott rendezési terve miatt.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.2.3

A demokrácia válsága – a nemzet válsága

forrás: Hírlevél VMDP
Erdélyben Markó Béla – egyelőre szépszerével – Tőkés Lászlót szeretné eltántorítani az RMDSZ egyeduralmát veszélyeztető szándékától. Attól, hogy a magyarság egyik élő legendája az autonómia üzenetével belépjen az Európai Parlamentbe.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.3

Az Ahtisaari-terv pontokban

forrás: Hírlevél VMDP
Koszovó nemzetközi egyezményeket köthet, illetve felvételét kérheti nemzetközi szerve­zetekbe, például az ENSZ-be, a Nemzetközi Valutaalapba és a Világbankba.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.2.1

Össze kell fogni a magyarságot

forrás: hírlevél VMDP
Szili Katalin: össze kell fogni a magyarságot
Ma minden korábbinál nagyobb szükség van összefogni azokat a magyarokat, akiket a történelem eseményei a világ különböző részeire vetettek - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke helyi magyaroknak Washingtonban.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.29

Hetedíziglen?

forrás: hírlevél VMDP
Átérezzük annak a helyzetnek az abszurd voltát, hogy éppen a vajdasági magyar nemzetrész volt az, amely egészen 1990-ig a legszabadabban mozoghatott, európai útlevéllel rendelkezett, ott vállalhatott, ahol akart, a nagyszerb törekvések következtében pedig oda jutott, hogy a schengeni határ komoly választóvonalat jelent majd közötte és a többi nemzetrész között.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.25

Magyar térvesztés Szerbiában

forrás: hírlevél VMDP
A vajdasági magyarok többsége nyilván úgy vélekedik, hogy sorsának jobbra fordulását illetően mindenekelőtt olyan kormányra (és parlamentre) van szükség, amely határozottabb lépé­seket tesz az európai integráció irányába, háborúskodás nélkül lezárja a koszovói ügyet, valamint szavatolja a gyorsabb ütemű – munkahelyteremtő – gazdasági fellendülést.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.24

Feltétel, ami nem az

forrás: vajdasagma
A VMSZ hajlandó kormányzati szerepet vállalni egy európai irányzatú demokratikus ko­alícióban, ha elfogadják a magyarság helyzetére vonatkozó követeléseit
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.1.23

A legnagyobb vesztes a vajdasági magyarság

forrás: hírlevél VMDP
A szerbiai parlamenti választások „hozadékaként” a vajdasági magyar közösség a Vajda­sági Magyar Szövetség képében kapott egy a tíz gazdag magyar és holdudvaruk által támogatott kicsi szerbiai versenypártot. Hogy ebből semmi haszna nem lesz, az biztosra vehető. Az elmúlt évtizedben ugyanis a VMSZ többször is világossá tette: mindenek előtt saját zsebre dolgozik.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.19

A menekültek harmadik hulláma ellen

forrás: VMDP hírlevél
A Magyar Összefogás Koalíció névadói a megbeszélésen ismertették a magyar pártok összefogása eredményeként kialakult eredményes választási kampányt és a Koalíció öt pontból álló tevékenységi tervét
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.19

Egység és összefogás

forrás: VMDP hírlevél
Markó Béla Szabadkán a legmagasabb politikai szinten szolgáltatott bizonyítékot a Kár­pát-medencében működő kisebbségi egypártokra vonatkozó, immár négy éves tézisünkhöz.
Mit is mondott a VMDP négy évvel ezelőtt?
Három dolgot. Először is azt, hogy a kisebbségi egypártok eszmeszegény, simulékony, „multietnikus” a helyi többségi politikai színtéren töpörödött versenypártokká lettek.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.15

Halottak a ringben

forrás: VMDP hírlevél
A Vajdaságban a nemzeti szemléletű ellenzéki koalíció csatázik az intézményesített, a Belgrádban és Budapesten is támogatott és a helyi többségi hatalommal paktáló magyar liberális egypártrendszer megtestesítőjével a VMSZ-el.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.14

MÖK: Kisebbségi autonómiát!

forrás: vajdasagma
Páll Sándor, a Magyar Összefogás Koalíció (MÖK) képviselőjelöltje, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke szerint el kell végezni az állam teljes decentralizációját és ki kell harcolni a kisebbségek teljes autonómiáját.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.14

Szavazásra buzdítja a délvidéki magyarokat Németh Zsolt

forrás: Duna TV
A január 21-i szerbiai parlamenti választáson való részvételre biztatta a délvidéki magyarokat kedden Szabadkán Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután találkozott Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, aki tájékoztatta őt pártja választási felkészüléséről, programjáról.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.7

Magyar Összefogás Koalíció – Közlemény

forrás: VMDP hírlevél
Sok év után a Magyar Összefogás Koalíció lehetőséget kapott arra, hogy Képviselőket küldjön a szerb parlamentbe. A vajdasági magyarság végre választhat az értékrendek között is. Visszatérhetünk a történelmi VMDK politikai célkitűzéseinek megvalósítására!
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.4

Az ötödik évfolyam

forrás: VMDP hírlevél
A VMDP Hírlevél az ötödik évfolyamába lépett. Eddig 513 szám jutott el az olvasókhoz. Hasonló koncepció alapján megjelenő és ilyen korú internetes újságról a Kárpát-medencében nem tudunk.
Ha Vajdasági Magyar Demokrata Párt programjának a szempontjából vizsgáljuk a Hírle­vél politikai színtéren jelentkező hatását alapvetően elégedettek lehetünk.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.2

Félnek és gettósodnak
a kisebbségek Vajdaságban!

forrás: vajdasagma
Ana Tomanova Makanova, a Szlovák Nemzeti Tanács elnök asszonya és a vajdasági nemzeti tanácsok koordinátora szerint a szerbiai hatalom nem tett semmit a kisebbségvédelem rendezése terén. E téren jogi anarchia és teljes káosz uralkodik – nyilatkozta a Betának.
►►►►folytatás
hozzászólás: még nincs

****************Vajdasági hírek:

2006.12.30
A többedik betelepítési hullám

forrás: VMDP hírlevél
Mégsem lesznek alkotóelemek a nemzeti közösségek!
Vajdaságnak elnöke sem lesz, állítólag éppen erre nincs pénz
Mégsem lesznek Vajdaság alkotóelemei a nemzeti közösségek – írja némi malíciával a Dnevnik c. újvidéki napilap, mintegy felelve a VMSZ napilapjának a Magyar Szónak.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs


2006.12.26
Vétójog nincs, betelepítés lesz?

forrás: VMDP yu
Nem vitás, a magyarok húzzák a rövidebbet
Dr. Janko Veselinović, a vajdasági menekültügyi tanács elnöke, az 1,5 millió eurós betelepítési alap megalakításának egyik kezdeményezője a Magyar Szónak elmondta, a menekültek megválaszthatják majd, hogy Vajdaság mely térségében szeretnének letelepedni

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs
2006.12.24
Kostreš: A vajdaságiak azt akarják,
hogy dönthessenek önmagukról

forrás: vajdasagma
Nenad Čanak , a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) szerint Szerbia csak akkor lesz Európa része, ha minden polgára saját nyelvén beszélhet, saját írásmódját használhatja, de senkinek a nemzeti, vallás vagy politikai hovatartozását nem lehet firtatni, ha vagyonáról, egészségéről vagy életminőságéről van szó.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs2006.12.20
Lilas Bernheim Ágostonnál

forrás: VMDP vajdasag
Ágoston elmondta, hogy a VMDP a helyzetet olyan veszélyesnek tartja, hogy a magyar mi­niszterelnökhöz fordult segítségért. Annál is inkább indokolt ez az elővigyázatosság, mert schengeni vasfüggöny leereszkedése után a kisha­tárforgalom bevezetését követően az EU-ból hazatérő és a határzónába betelepített főleg Kosovóról származó szerb és roma menekültek újra megjelenhetnek az EU országaiban is.
►►►►folytatás2006.12.17
Čanak: Vajdaságnak autonómiát és politikai alanyiságot!
forrás: vajdasagma
Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke úgy véli, hogy az LDP-SDU-GSS-LSV koalíciónak kulcsszerepe lesz Szerbia európai integrációjában.
►►►►folytatás2006.12.15
Gazdátlan magyarok
forrás: VMDP vajdaság
Fájdalmunk, hogy két éve az emberi manipulálás és hazug politika elhitette e nép fiainak jó részével, hogy nem adhatja meg azt, amit most készül majd Románia megadni minden román­nak: a magyarsághoz való tartozás élményét, annak jogi keretét a honpolgárság megadásával. Mennyi sebet, mély sebeket kapott ekkor az elszakított magyarság.
►►►►folytatás2006.12.13
Milyen csillagállás szükségeltetik?
forrás: VMDP Hírlevél
Markó Béla szerint most, miután rendkívüli választásokat sem lehet kizárni nem időszerű a egyetemet követeljen BBTE magyar tagozatának létrehozatala. Bodó Barna erre visszakérde­zett. Őt az érdekli, van-e Markó szerint olyan csillagállás, ami alkalmassá teszi az időt arra, hogy az RMDSZ magyar egyetemet követeljen.
►►►►folytatás


2006.12.12
Kasza-kampány
forrás: VMDP vajdasag
A VMSZ elnöke megijedt. Attól tart, hogy a HVIM kemény, mind a VMSZ, mind pedig a Páll-féle VMDK koncepciójától teljesebb területi autonómia-elképzelése a Magyar Összefogás Koalíciójának hozza meg a radikális magyarok szavazatait.
►►►►folytatás


2006.12.12
Igen, erről van szó
forrás: VMDP vajdasag
A dél-szerbiai albánok egységes listán indulnak a január 21-i szerbiai választásokon.
Meglepő ez hír, hiszen hosszú évekre visszamenően a hatvanötezernyi dél-szerbiai albán kisebbség bojkottálta a szerbiai választásokat.

►►►►folytatás


2006.10.05
Lenni vagy nem lenni...
forrás: HUNSOR Délvidéki munkatársa
Hány és hányféle vonatkozásban tehetjük fel napjainkban a hamleti kérdést! Hangulatunktól, idegállapotunktól függően gondolhatunk népekre, helységekre, kultúrákra vagy akár a magunk lapjára…
►►►►folytatásHÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona