Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció2009-es Erdélyi hírek

2009.2.12
A kettős állampolgárságról
forrás: hhrf.org
Ismét előkerült a határon túli magyarok kettős állampolgárságának kérdése, méghozzá a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban. Kevés olyan téma van, amiről annyit beszéltünk az elmúlt években, és amelyről olyannyira ellentmondásos nyilatkozatok hangzottak el, mind Magyarországon, mind azon kívül.
►►►►folytatás

****************

2009.2.9
Tüntetés az autonómiáért Székelyföldön
forrás: Háromszék
Amikor nagy baj van, nem szabad soha hallgatnunk — hangzott el tegnap délben Sepsiszentgyörgyön a prefektúra épülete előtt, ahol a történelmi magyar egyházak felhívására körülbelül ötezren gyűltek össze, hogy — példás összefogásról tanúbizonyságot téve — felemeljék szavukat a román kormány „gyarmatosító" szándékai ellen, és kifejezzék igényüket Székelyföld területi autonómiája iránt.
►►►►folytatás

****************

2009.1.23
Székely autonómia - Trianon revíziója
forrás: nyugatijelen.com
A szlovákiai helyzet, a Szerbiában történtek, na meg romániai sunyi technikák melyekkel a magyarság ellen dolgoznak, mind arra utalnak, hogy a hetvenes évek végén írott irodalmi dolgozatomban, melyet a megyei irodalmi olimpián írtam igazam volt és előre láttam a jövőt: „a kommunizmus, ha összeomlik, a Kis Antant feltámad ellenünk."
►►►►folytatás

****************2008 és 2007
2008.11.27
Felemelt fejjel, egyenes derékkal
forrás: szulofoldunk.googlepages.com
Honfitársaimmal az autonómiáról beszélgetve, a különböző fórumokon e témáról elhangzottakat hallgatva és a sajtóban megjelent véleményeket olvasva, megdöbbenve szembesültem a szomorú ténnyel, hogy e fogalmat illetően jelenleg is teljes zűrzavar uralkodik a fejekben.
►►►►folytatás

****************

2008.11.27
Üzenet Erdélyből
forrás: Bedő Zoltán, szulofoldunk.googlepages.com
A székely ember fülében mélabús csengése volt e szónak, mely magában hordozta a ropogósra sült omlós kenyér illatát, a délibábos Hortobágy képzetét, és a kommunista diktatúrában csak képeslapról ismert Szent István Bazilikát, debreceni Nagytemplomot és az esti kivilágításban tündöklõ Halászbástyát. Magyarország!
►►►►folytatás

****************

2008.11.25
Eljött a Ludas Matyik ideje
forrás: www.3szek.ro
Háromszor kérjük számon a sok kampányígéretet! Nem lehet az autonómia ügyét üres kampányfogásként durrogtatni. Nem lehet az összefogás címszava alatt csirkefogókat bújtatni. Nem lehet a klientúrarendszereket voksunkkal táplálni.
►►►►folytatás

****************

2008.11.9
Sógor Csaba: "a nemzeti kisebbségeknek közösségi jogokat kell biztosítani"
forrás: erdely.ma
A nemzeti kisebbségeknek közösségi jogokat kell biztosítani, nem pedig kollektív bűnösség vádjával illetni őket - fejtette ki Sógor Csaba EP-képviselő a testület pénteki plenáris ülésén.
►►►►folytatás

****************

2008.11.5
Elutasították Antal Árpád autonómiastatútumát
forrás: www.kronika.ro
Elutasították Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester számukra kidolgozott autonómiastatútumát a caracali és Olt megyei elöljárók. A politikusok meglepetten, és felháborodottan vették tudomásul, hogy a székelyföldi polgármesterek kidolgoznak a térség számára egy autonómiastatútumot.
►►►►folytatás

****************

2008.10.28
Nincs autonómianorma
forrás: kronika.ro
Miután az Európai Unióban nincsenek egységes követelmények, normák az autonómiával kapcsolatban, a tagállamok a saját, számukra közigazgatási, kulturális és oktatási szempontból leginkább megfelelő modell mellett dönthetnek – jelentette ki Lazăr Comănescu román külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban.
►►►►folytatás

****************

2008.10.25
Sólyom autonómiát szorgalmazott Székelyföldön
forrás: MTI, -para
A romániai magyarság autonómiatörekvéseinek és a magyar nyelv oktatásának tükrében számol be a szombati román sajtó Sólyom László köztársasági elnök erdélyi látogatásáról.
►►►►folytatás

****************

2008.10.22
Hasznos lehetne a román diákok magyar nyelvtanulása
forrás: MTI
Hasznos lenne a román diákok számára, ha a vegyes lakosságú romániai területeken kötelezővé tennék számukra a magyar nyelv tanulását, kérdés azonban, hogy épp kampányidőben kell-e felvetni ezt az ötletet - írta keddi számában az erdélyi Krónika.
►►►►folytatás

****************

2008.10.22
Tõkés László a Nobel-békedíjas Martti Ahtisaari segítségét kérte
forrás: polgár info
A Szovjet Birodalom és a kommunista diktatúrák bukása, valamint a vasfüggöny lebomlása utáni Európa egyik legválságosabb helyszíne az – erőszak és háborúk sújtotta – Balkán, ennek kapcsán is pedig egyik legkritikusabb problémája a kelet- és közép-európai kisebbségi kérdés.
►►►►folytatás

****************

2008.10.21
Túlzó és veszélyes
forrás: MTI
A román pártok kereszttüzébe került Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke amiatt, hogy a nagyobb létszámú magyar lakossággal rendelkező helyeken kötelezővé tenné a magyar nyelv tanulását a román diákok számára is.
►►►►folytatás

****************


2008.9.7
Közlemény-Felszólalás
forrás: Tőkés László, EP-képviselő, sajtóirodája
Jól megfigyelhető a román politikum túlnyomó részének, személy szerint pedig Traian Basescu államelnöknek az a törekvése, hogy az erdélyi magyar autonómia-követeléseket a világban feltalálható különféle szeparatista törekvésekkel kompromittálják.
►►►►folytatás

****************

2008.9.3
EZER SZÉKELY LÁNYOK NAPJA - ERDÉLY, 1940. SZEPTEMBER
forrás: hungaria.org/ahm
Ünnepeltük az 1000 székely lányok napját, de nem 1000-ren, hanem sok-sok 1000-ren. Akik nem jöhettek, lélekben itt vannak, lélekben ott voltak a csíksomlyói szent Szűznél s velünk együtt mondtak hálát, hogy megérhettük ezt a szép napot.
►►►►folytatás

****************

2008.9.2
Tőkés a kisebbségi kollektív jogokról Grúzia kapcsán
forrás: MTI
Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn az EP brüsszeli ülésén, napirend előtti felszólalásában felhívta a figyelmet arra: Dél-Oszétia és Abházia függetlenedése kapcsán Traian Basescu román államelnök élesen kikelt a kisebbségi kollektív jogok ellen
►►►►folytatás

****************


2008.8.27
Székelyföld: Népszavazást az autonómiáért
forrás: Impulzus.ro
Az SZNT vezetősége lépéseket tesz annak érdekében, hogy Székelyföld több településén is népszavazást szervezzenek az autonómiával kapcsolatosan.
►►►►folytatás

****************

2008.8.25
Băsescu és a kollektív jogok
forrás: Háromszék
Nem szabad kollektív jogokat biztosítani a kisebbségeknek, mert több példa mutatja, ez egyes államok széthullásához vezethet — jelentette ki Traian Băsescu államfő pénteken azt követően, hogy a Fekete-tenger menti országok vezetőivel tanácskozott a grúziai helyzetről.

►►►►folytatás

****************

2008.8.21
Meg kell kérdezni a Kárpát-medencei magyarságot
forrás: Erdélyi Napló
Eva Maria Barki felhívása
Meg kell kérdezni a Kárpát-medencei magyarságot
Az írországi NEM a lisszaboni szerződésre – mint a népek önrendelkezési jogának jellegzetes kifejeződése – új mérföldkő Európa fejlődésében.

►►►►folytatás


****************

2008.8.21
Erdélyt ébresztgették az EMI-táborban
forrás: Erdélyi Napló
Önrendelkezés, egyetem, nyelvi jogok, népesedés, Wass Albert, történelmünk, kultúránk, elcsatolt területeink, nemzeti önvédelem: az EMI által folyamatosan felszínen tartott témák, rangos szakértők előadásában, hatalmas érdeklődés mellett
►►►►folytatás

****************

2008.8.19
Mi fán terem az autonómia?
forrás: Polgári Élet
Pontosabban: mi fán terem az autonómia Romániában? Ugyanis az erdélyi magyarságot közvetlenül a hazai változatok érintik, illetve érintenék, ha a döntéshozatalra jogosított politikusok akarnák is érteni a probléma lényegét.
►►►►folytatás

****************

2008.8.18
Az MVSZ hitelét vesztett szervezet a romániai magyar sajtó szerint
forrás: MTI
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) hitelét vesztett, egykori tartalmától kiürített szervezet - írta a hétfői romániai magyar sajtó. A romániai magyar lapokban annak kapcsán jelentek meg kommentárok, hogy a világszövetség a hétvégén rendezte meg Budapesten a Magyarok VII. Világkongresszusát.
►►►►folytatás

****************

Erdélyi hírek:
2008.8.14
Vizsgálatot kérnek az EMI-tábor ellen
forrás: Háromszék
Az Erdélyi Magyar Ifjak és a magyarországi Egyesült Magyar Ifjúság által szervezett gyergyószentmiklósi EMI-táborban elhangzottak miatt kér vizsgálatot Cristian David román belügyminisztertől a Konzervatív Párt.
►►►►folytatás

****************

2008.8.3
Băsescu az autonómiáról
forrás: Háromszék
Traian Băsescu államelnök szombaton arra biztatta a romániai községek egyesületének Neptunon jelen levő tagjait, küzdjenek a decentralizációért, annak ellenére, hogy egyesek a polgármesterek és az önkormányzati képviselők „politikai ellenőrzését" szeretnék fenntartani ― jelentette a Mediafax hírügynökség.
►►►►folytatás

****************

2008.7.24
Egy lépés az autonómia felé?
forrás: Háromszék
Cotidianul lap szerint az RMDSZ egy lépéssel közelebb jutott a Székelyföld autonómiájához az új választási rendszerrel
►►►►folytatás

****************

2008.7.22
Tusványos: Nemzeti gyógymódok
forrás: kronika.ro
Az autonómia iránt szilárdan elkötelezett szervezetekkel a kapcsolatunk szilárd. Azokkal a szervezetekkel, amelyek autonómia iránti elkötelezettsége változó, a mi kapcsolatunk is változó.” Így magyarázta Orbán Viktor a Fidesz erdélyi kapcsolatainak alakulását a bálványosi nyári szabadegyetemen
►►►►folytatás

****************

2008.7.10
Kétnyelvűség, többnyelvűség – és a nyelvi korlataink
forrás: Új magyar szó
Nevelési politika és pedagógiai gyakorlat a többnyelvűség összefüggésében címmel június közepén nemzetközi értekezletet tartottak Csíkszeredában, a Sapientia Egyetemen, a Nemzeti Kisebbségek Kérdését Kutató Intézet kezdeményzésére. Az intézet külön kutatási program keretében foglalkozik ezzel a kérdéssel, amelynek a címe A kétnyelvűség kutatása a romániai kisebbségek esetében.
►►►►folytatás

****************

2008.7.6
Alapvető jog az autonómia
forrás: Farkas Réka, Háromszék
Támogatja az EFA (Európai Szabad Szövetség) a székelyföldi és erdélyi autonómiatörekvéseket, ezek jogos igények, de nincs egységes recept megvalósításukra. Segítséget, tanácsot, támogatást nyújthatnak azok az európai népcsoportok és politikusaik, amelyeknek sikerült kiharcolniuk az autonómiát, de a megoldást helyben kell keresni, a népeknek maguknak kell meghatározniuk, mire van szükségük — összegezték kétnapos székelyföldi látogatásuk tapasztalatait a Tőkés László meghívására ide érkezett európai politikusok.
►►►►folytatás

****************

2008.7.4
Az autonómia az európai béke építőköve
forrás: DunaTV
Ezt állapították meg az előadók az Európai Szabad Szövetség marosvásárhelyi kihelyezett frakcióülésén. Az európai parlamenti képviselőcsoport tagjai frakciótársuk, Tőkés László meghívására érkeztek Erdélybe. A tanácskozás második napján az erdélyi magyarság autonómia-törekvéseivel ismerkedtek meg.
►►►►folytatás

****************

2008.6.17
Többpártrendszer Erdélyben
forrás: VMDP hírlevél
Miután a Magyar Polgári Párt hősies küzdelmének köszönhetően valóban létrejött a választás szabadsága és befejeződtek az első több (két)párti helyhatósági választások Erdélyben, legalább két tanulságot rögtön megfogalmazhatunk.
►►►►folytatás

****************

2008.6.17
Lesz-e új egység?
forrás: Háromszék
Az RMDSZ az önkormányzati választások után egyértelmű győzelmet ünnepel, s igyekszik elbagatellizálni ellenfele, az MPP eredményeit.
►►►►folytatás

****************

2008.6.11
Autonóm Székelyföldet akarunk
forrás: Háromszék
Amikor egy székelynek felteszik a kérdést, hogy számára hol van a haza, akkor rendszerint zavarba jön. Ahány embert megkérdezünk, annyi választ kapunk. Legtöbbje Erdélyt, Székelyföldet, Magyarországot tartja hazájának.
►►►►folytatás

****************

2008.6.8
Egy szavazás tanulságai
forrás: Népszabadság
A romániai helyhatósági választásokat az eddigi jelek szerint mindkét magyar fél elveszítette: együttesen sem sikerült növelniük a részvételi arányt - a versenyhelyzet ellenére! RMDSZ-es vélemények szerint a részvételt éppen a versenyhelyzet csökkentette.
►►►►folytatás

****************

2008.6.6
Az autonómiáról szólt a választás
forrás: Háromszék
A területi önkormányzás jövőképe győzött a székelyföldi választásokon. A rendszerváltás óta ez volt az első olyan helyhatósági választás, amely egyértelműen a területi autonómiáról szólt
►►►►folytatás

****************

2008.5.28
A tibeti és az erdélyi autonómia
forrás: Háromszék
A széles körű tibeti autonómia lehetőségeit tárgyalta meg az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésszaka alatt a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup és a Tibet Intergroup.
►►►►folytatás

****************

2008.5.27
Tőkés László: az MPP az egypártrendszer felszámolásáért küzd
forrás: MTI
A romániai Magyar Polgári Párt (MPP) a politikai egypártrendszer felszámolásáért küzd, hogy az ottani magyarok több, őket képviselő párt között választhassanak - mondta Budapesten kedden tartott sajtótájékoztatóján Tőkés László királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő.
►►►►folytatás

****************

2008.5.16
Orbán Viktor: Új egység jöhet létre
forrás: VMDP Hírlevél
Új egység jöhet létre Erdélyben az egymással rivalizáló erők között. A kárpát-meden­cei magyarság esetében az együttműködés és az összefogás hozza meg a legnagyobb sikert
►►►►folytatás

****************

2008.5.12
Csíksomlyó hívó hangja
forrás: Csiki Hírlap
A búcsújárás egy-egy mozzanata az év során akár többször is felvillan.
►►►►folytatás

****************

2008.5.7
Határmódosítás Székelyföldön
forrás: vajdasag.ma
Erős Székelyföldet, mosolygó Székelyföldet” feliratot tartalmazó pannóval fedték le tegnap a Kovászna és Hargita megye határát jelző két úttáblát Tamás Sándor és Borboly Csaba megyeitanácselnök-jelöltek.
►►►►folytatás

****************

2008.5.4
Tőkés-kampány: Cél az önrendelkezési jogunk visszaszerzése
forrás: MNO
Az önkormányzati mandátumok megszerzése nem öncél (...), az igazi cél: az önkormányzati eszközök minél hatékonyabb használata, önrendelkezési jogunk visszaszerzése a közösségi autonómiák rendszerének kiépítése és működtetése érdekében – ezekkel a szavakkal fordult levelében Tőkés László a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi kampánynyitó nagygyűlés résztvevőihez szombaton.
►►►►folytatás

****************

2008.5.4
Ülésezett a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága
forrás: DunaTV
A Székelyföld autonómiája melletti elkötelezettség fontosságát hangoztatta Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága.
►►►►folytatás

****************


2008.4.26
Autonómiatörekvések a Kárpát-medencében
forrás: Háromszék
Ahogy telnek az évek, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az Európai Unió semmit nem old meg a darabokra szaggatott Kárpát-medencei magyar nemzetrészek sorsrendezéséből. Sem Brüsszelt, sem Strasbourgot nem érdekli, hogy a Trianon utáni utódállamok és utódállamocskák hogyan morzsolják fel a nekik juttatott területeken élő magyarságot, s cinikus nemzetállami gőggel
►►►►folytatás

****************

2008.4.21
Óriási különbségek Erdély és Dél-Tirol között
forrás: Erdélyi Napló
Alig van újságolvasó erdélyi magyar, aki ne hallott volna a számunkra modellként emlegetett dél-tiroli autonómiáról.
►►►►folytatás

****************

2008.4.15
Tőkés László: Tibet és Koszovó segítheti a magyar törekvéseket
forrás:erdely.ma
A tibeti helyzet és a koszovói rendezés is segítheti a magyar autonómiatörekvéseket, a két eset azt bizonyítja, hogy nemzetköziesíteni kell az önrendelkezés kérdését - mondta Tőkés László, erdélyi református püspök, EP-képviselő.
►►►►folytatás

****************

2008.4.12
Új autonómia-formák születnek
forrás: polgarielet.ro
Koszovó függetlenségének kikiáltása új kihívásokat hozott az Európai Uniónak. Az olyan koncepciók, mint „nemzetállam” és „területi integritás” megszûnni látszanak, helyüket átveszi az „állampolgáraiért felelõs állam” fogalma.
►►►►folytatás

****************

2008.4.9
Tőkés László „az ország nélküli nemzetek" frakcióját választotta
forrás: erdely.ma
Európai parlamenti képviselővé választatásom óta tartó frakción kívüli helyzetemen változtatva, ezennel bejelentem, hogy mostantól fogva az Európai Szabad Szövetség (EFA) európai parlamenti frakciójában folytatom képviselői tevékenységemet.
►►►►folytatás

****************

2008.4.9
Tőkés László „az ország nélküli nemzetek" frakcióját választotta
forrás: erdely.ma
Európai parlamenti képviselővé választatásom óta tartó frakción kívüli helyzetemen változtatva, ezennel bejelentem, hogy mostantól fogva az Európai Szabad Szövetség (EFA) európai parlamenti frakciójában folytatom képviselői tevékenységemet.
►►►►folytatás

****************

2008.4.9
TŐKÉS A REGIONALISTÁK EP-FRAKCIÓJÁNAK LESZ TAGJA
forrás: MTI, bumm
Tőkés László református püspök, erdélyi magyar európai parlamenti (EP-) képviselő minden bizonnyal a kisebbségi jogok erősítéséért fellépő Európai Szabad Szövetség (EFA), vagyis az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lesz a tagja - értesült az MTI egybehangzó EP-forrásokból szerdán.
►►►►folytatás

****************

2008.4.5
Önrendelkezés: hol, ha nem Koszovóban?
forrás: kronika.ro
Amikor Koszovó februárban kikiáltotta függetlenségét, számos kommentátor – a politikai és az értelmiségi szférában egyaránt – aggodalmának adott hangot, mondván: a sikeres elszakadás egyik lehetséges hatása az lehet, hogy precedensnek tekintik majd egyéb, etnikai és nemzeti konfliktus miatti önállósulási törekvés esetén.
►►►►folytatás

****************

2008.4.3
Tőkés autonómiákat szorgalmaz Délkelet-Európában
forrás: MTI
Tőkés László szerint az autonómiák rendszerének differenciált bevezetése nemcsak a kisebbségi magyarság, hanem a délkelet-európai térség stabilitása szempontjából is fontos lenne.
►►►►folytatás

****************

2008.3.28
Autonómia és stabilitás
forrás: vajdasagma
Tőkés László nyílt levele a NATO tagországainak vezetőihez.
A Magyarországgal szomszédos országokban számbeli kisebbségben élő magyar nemzeti közösségek politikai érdekképviseleti szervezeteit...

►►►►folytatás

****************

2008.3.28
„Autonómiás” NATO-csúcsot akar Tőkés
forrás: nyugatijelen.com
Tőkés László református püspök, EP-parlamenti képviselő a NATO-tagországoknak címzett nyílt levélben azt kéri az Észak-Atlanti Szövetségtől, hogy a bukaresti NATO-csúcstalálkozón vitassák meg egy nyilatkozat elfogadását a kelet-európai és a balkáni magyar autonómiák támogatása kapcsán.
►►►►folytatás

****************

2008.3.22
Emlékesztető: HATÁROZAT
forrás: hhrf.org/umku
A Kárpát-medencében õshonos magyar közösségek autonómia-törekvéseinek képviseletére társult testületekként elhatározzuk a közösségi autonómiaformák iránti közakarat demokratikus eszközökkel való egységes képviseletére hivatott Kárpát-medencei Magyar Autonómia-Tanács (KMAT) létrehozását.
►►►►folytatás

****************

2008.3.20
Precedens lehet a koszovói szerbek esetleges autonómiája
forrás: MTI
Precedenst jelenthet a koszovói szerbeknek nyújtott esetleges autonómia a határon túli magyaroknak - mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön Budapesten.
►►►►folytatás

****************

2008.3.12
Az autonómiaharc elején tartunk
forrás: Erdélyi Napló
A Székely Nemzeti Tanács kezdeményező testülete a legelején úgy döntött, hogy a székely székekben létrehozza a települési székely tanácsokat, amelyek együtt a széki tanácsokat alkotják, ezek pedig az SZNT-ét. Ezek a lépések megtörténtek.
►►►►folytatás

****************

2008.3.2
Független Székely Köztársaság lesz?
forrás: Duna TV
Önálló Székelyföld létrejöttétől tart a Nagy-Románia Párt. Gheorghe Funar szenátor a hétvégén azt mondta, március 15-én - Koszovóhoz hasonlóan - kikiáltják a Független Székely Köztársaságot Románia középső részén.
►►►►folytatás

****************

2008.2.25
Autonómiaügy

forrás: nyugatijelen.com
Több mint 200.000 székely, vagyis a megkérdezettek 99,3%-a ért egyet Székelyföld autonómiájával. A Székely Nemzeti Tanács az Európai Tanács elé szándékszik terjeszteni a nem hivatalos népszavazás eredményeit az ügy előmozdítására.
►►►►folytatás

****************

2008.2.25
Önrendelkezést akarunk
forrás: Háromszék
Öt esztendővel ezelőtt, a Székely Nemzeti Tanács megalakításakor sokan nevezték történelminek a pillanatot.
►►►►folytatás

****************

2008.2.19
Az autonómia eszköz a megmaradáshoz
forrás: Hargita Népe
Székelyföld modernizációjának kérdéskörében gerjesztett vitát Csutak István volt integrációs államtitkár, miniszteri tanácsos, vitaindítója nyomán többen is megfogalmazták véleményüket a kérdésben. E vélemények közül újabb vitákat generált a Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester által felvetett ötlet: egyesíteni kell a székely megyéket.
►►►►folytatás

****************

2008.2.11
Minden héten bemutat egy-egy autonómia-modellt a román parlamentben az RMDSZ
forrás: vajdasagma, MTI
Egy-egy "eurokonform" autonómiamodellt mutat be minden héten a parlamentben román kollégáinak Tamás Sándor és Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője - mondta az MTI-nek hétfőn Tamás Sándor.
►►►►folytatás

****************

2008.1.12
Románia szembehelyezkedik Koszovó függetlenségével
forrás: MTI/AFP
Adrian Cioroianu román külügyminiszter kormánya fenntartásait hangoztatta pénteken Párizsban Koszovó függetlenségének kinyilvánításával szemben, amely szerinte lavinát indíthat el a szakadárságra hajlamos térségekben.
►►►►folytatás

****************

2008.1.11
Az autonómia szájhősei
forrás: Hargaita Népe
Érdekes és elszomorító azt tapasztalni, hogy bár egyre több politikus „vállalja fel" szóban az autonómiát, nemhogy közelednénk a cél felé – távolodunk tőle. Bármennyire kellemetlen, értsük meg: harcolni kell azért, hogy a Székelyföldön területi autonómia legyen.
►►►►folytatás

****************

2008.1.5
Nem kell félni az autonómiától
forrás: Háromszék
A Székely Nemzeti Tanács tegnap kiadott közleményben bírálta Adrian Cioroianu külügyminiszter Koszovó jogállása kapcsán hangoztatott kijelentését, hogy Románia ellenzi a kollektív jogok biztosítását a kisebbségek számára.
►►►►folytatás

****************

2008.1.5
Január végéig lezárul a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás
forrás: kronika.ro
Január végéig lezárul a Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás – nyilatkozta Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke. Csütörtöki sajtótájékoztatóján az alelnök kifejtette Kovászna, Hargita és Maros megyében eddig közel 200 ezer szavazati joggal rendelkező személy már leadta voksát.
►►►►folytatás

****************

2008.1.4
KÁRPÁT-MEDENCEI KITEKINTŐ
forrás: Újszó
A romániai magyarság vezetőinek minden bel- és külpolitikai diplomáciai eszközt fel kell használniuk, hogy a romániai magyarság hasznára kiaknázzák a Koszovó függetlenségéről folytatott nemzetközi tárgyalásokat – nyilatkozta Antal Árpád. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint az erdélyi magyar közösségnek bölcsen kell kihasználnia Koszovó státusának a rendezését – számukra ez jelenti a legnagyobb kihívást 2008-ban.
►►►►folytatás

****************

2008.1.4
A veszélyes minta: Koszovó
forrás: Háromszék
A hét éve ENSZ-kormányzat alatt álló Koszovó, ma még Szerbia kilencven százalékban albánok lakta tartománya nem akar semmiféle autonómiát, csakis az állami függetlenséget fogadja el.
►►►►folytatás

****************

2008.1.3
Kihasználni Koszovó státusának rendezését
forrás: erdely.ma
A romániai magyarság vezetőinek minden bel- és külpolitikai diplomáciai eszközt fel kell használniuk, hogy a romániai magyarság hasznára kiaknázzák a Koszovó függetlenségéről folytatott nemzetközi tárgyalásokat – nyilatkozta Antal Árpád.

►►►►folytatás

****************

2007
Erdélyi hírek:

2007.12.31
Tőkés: Autonómiát, nem függetlenséget akarunk
forrás: Szabadság
Tőkés László európai parlamenti képviselő Erdély többségében magyarok lakta területeinek autonómiáját szeretné elérni, s nem pedig ezen területek függetlenséget, még akkor sem, ha Koszovó precedenst teremtene e téren, adta hírül az olasz La Voce napilap online kiadása.
►►►►folytatás

****************

2007.12.30
Belgiumi német autonómia – székely autonómia-törekvések
forrás: erdely.ma
Belgium keleti részén van egy 70.000 lelket számláló ú.n. „Autonóm Kelet-Belga Német Közösség", amelynek külön miniszterelnöke is van Karl-Heinz Lambertz személyében. Tehát van egy kis állam az EU keretein belül és ez nem más, mint egy működő autonóm terület, természetesen a belga királyságon belül. Ők teljes kulturális, szociális és foglalkoztatási autonómiát élveznek a belga állam területén.
►►►►folytatás

****************

2007.12.27
Markó: A megmentésem a nemzet ügye!
forrás: erdely.ma
Inkluzív interjú Markó Béla szövetségi elnökkel
[ 2007. december 26., 19:03 ]
Elnök úr, Ön nagyon jól néz ki, gratulálok hozzá, ez azt jelenti, hogy minden szempontból nagyon sikeres évet zárt.

►►►►folytatás

****************

2007.11.27
Tőkés: „Kiütöttem a Nagy-Románia Pártot"
forrás: index.hu
A romániai urnazárás után biztos volt, hogy nemcsak az RMDSZ jutott be a brüszeli parlamentbe, hanem Tőkés László is
►►►►folytatás

****************

2007.11.25
RMDSZ: Magyar Polgári Párt programjában nem szerepel az autonómia
forrás: Erdély.ma/Duna TV
Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke alaptalannak tartja Demeter János Kovászna megyei tanácselnök azon állítását, miszerint az újonnan bejegyzett Magyar Polgári Párt politikai programjában nem szerepel az autonómia. Az elnök szerint a Magyar Polgári Párt olyan célokat tűzött ki magának, amelyek a romániai magyar közösséget szolgálják.
►►►►folytatás

****************

2007.11.25
RMDSZ: Magyar Polgári Párt programjában nem szerepel az autonómia
forrás: Erdély.ma/Duna TV
Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke alaptalannak tartja Demeter János Kovászna megyei tanácselnök azon állítását, miszerint az újonnan bejegyzett Magyar Polgári Párt politikai programjában nem szerepel az autonómia. Az elnök szerint a Magyar Polgári Párt olyan célokat tűzött ki magának, amelyek a romániai magyar közösséget szolgálják.
►►►►folytatás

****************

2007.11.4
Kitiltotta Tőkés Lászlót Nagyernye RMDSZ-es polgármestere
forrás: erdely.ma
Székelyföldi körútra indult pénteken Tőkés László független európai parlamenti képviselőjelölt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Pénteken Szászrégenben vett részt közéleti fórumon, szombaton Marosszéken tett körútat, vasárnap pedig Udvarhelyszékre várják a püspököt.
►►►►folytatás

****************

2007.10.16
Kombinált autonómia
forrás: transindex.ro
Kombinált autonómia és regionalizálás – Gondolatok az erdélyi autonómia-tervezetek és a vitaindító kapcsán – A romániai magyarság szempontjából az utóbbi hónapokban örvendetes
eseményeknek lehetünk tanúi.

►►►►folytatás

****************

2007.10.12
Összegyűltek a támogató aláírások egy új romániai magyar párt bejegyzéséhez
forrás: MTI
Összegyűjtötte a pártként való bejegyzéshez szükséges támogató aláírásokat a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) - jelentette be csütörtökön Székelyudvarhelyen Szász Jenő, a szervezet elnöke.
►►►►folytatás

****************

2007.9.27
Autonómia az autonómián belül
forrás: Erdely.ma
Az értelmetlennek tűnő, furcsa cím arra a csapdahelyzetre utal, amely Koszovó autonómiáját vagy függetlenségét érinti, de közben, legalábbis elvileg, kihat az elszakított magyar nemzetrészek autonómiatörekvéseire is
►►►►folytatás

****************

2007.9.14
Az MKP vegyen példát az erdélyi magyaroktól ! MPSZ: Legyen államnyelv a magyar !
forrás: nemzetidal
Erdélyben a magyar nyelvet ismerjék el második, hivatalos államnyelvként – követeli a Magyar Polgári Szövetség háromszéki szervezete.
Gazda Zoltán elnök tegnap elmondta: a magyar nyelvnek hivatalos államnyelvnek kellene lennie Székelyföldön, valamint azokban a régiókban, ahol a magyarajkú lakosság aránya eléri, vagy meghaladja a 20 %-ot.

►►►►folytatás

****************

2007.8.22
Magyar prófétai sors Erdélyben
forrás: VMDP hírlevél
Egy esélyünk van: az újjászületés
Próféta az az ember, aki üzenetet kap és annak a hírül adásával szolgál. Nagyon fontos, hogy ha megkapta az üzenetet, legyen is bátorsága azt továbbadni akkor is, ha tudja, mi lesz annak a következménye és mi lesz az ő további sorsa.

►►►►folytatás

****************

2007.8.13
Eva Maria Barki idei EMI táborban elhangzott szavai ismét rátapintanak a lényegre !
forrás: nemzetidal
A magyarság túl szerény, hiszen csak autonómiát kér, míg az észtek, lettek, litvánok, szlovének, horvátok és albánok államot hoztak létre, mégsem kapja meg még ezt sem
►►►►folytatás

****************


2007.8.9
Băsescu a székelyeken keresztül közeledne a magyarsághoz
forrás: erdely.ma
A România liberă napilapban Sabina Fati publicista úgy véli, hogy Traian Băsescu az első román államfő, aki a romániai magyarok „keménymagjának" számító és „leglázadóbbjai" közé tartozó székelyeken keresztül közeledne a romániai magyarsághoz. A lap szerint Băsescunak érdeke az, hogy a különböző magyar politikai erők vezetői feje fölött állítsa a maga oldalára a romániai magyar választókat.
►►►►folytatás

****************2007.8.2
Bukott a Markó-doktrína – Interjú Tőkés Lászlóval
forrás: erdely.ma
Amióta leváltották az RMDSZ tiszteletbeli elnöki tisztségéből, és megalapította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, politikai eseménynek számít, ha találkozik Markó Béla RMDSZ-elnökkel. Jól van ez így?
►►►►folytatás

****************


2007.8.1
Székelyföld autonómiájának alapfeltétele: a gazdasági régió létrehozása
forrás: erdely.ma
A napokban találkozott a Szövetség a Székelyföldért Egyesület vezetőségi tagjaival Sepsiszéken Iluis Maria de Puig európai parlamenti biztos Katalóniából, akit elkísért Komlóssy József, az európai tanács magyar delegációjának szakértője. Iluis Maria de Puig biztos látogatásának célja: anyaggyűjtés, egy, ez év szeptemberében előterjesztendő helyzetjelentéshez, amely a romániai gazdasági fejlesztési régiókról szól.
►►►►folytatás

****************


2007.7.19
Erdélyt vissza!
forrás: erdely.ma
Ez aztán a bátor, a trianoni traumát lelkileg máig sem kiheverő erdélyi magyaroknak szóló markói új üzenet! És úgy fogjuk a mi Erdélyünket visszavenni, hogy ezentúl nem Bukarestben döntenek majd az erdélyiek sorsáról, hanem mi itt, e térségben egymás mellett élő magyarok, románok és németek (utóbbiak ugyan hol vannak már?).
►►►►folytatás

****************

2007.7.6
Diszkrimináció
forrás: Erdélyi Napló
Minduntalan azt hallom, hogy az Unió, a fejlett és együtt érző Nyugat – amelyhez a gazdasági értelemben vett csatlakozás érdekében feláldoztak érdekképviseletet itthon és nemzetpolitikát otthon – nem érti a mi gondjainkat. Azokat a gondokat, amelyekről a nemzetpolitikában gondolkodni nem akaró vagy képtelen össznemzeti politikai vezérkarunk azt ígérte: majd éppen az Unió fogja megoldani.
►►►►folytatás

****************

2007.7.2
Gyűlnek az aláírások Gergely István Csíksomlyón való maradásáért
forrás: erdely.ma
Mi, a csíksomlyói, csobotfalvi és csomortáni római katolikusok, akik közvetlenül hívei vagyunk, de a csíki, székelyföldi vagy a világon bárhol élő magyarok, akik ismerjük Gergely István csíksomlyói plébánost, megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az atyát, akit egyszerűen csak Tisztiként emlegetünk, egy szabályzat betű szerinti értelmezése következtében el akarják helyezni egyházközségünkből.
►►►►folytatás

****************


2007.6.30
Antal Árpád az államnyelvről és az állampolgárságról
forrás: Kolozsvári Rádió
Érdekes helyzet adódna, ha több százezer ember vesztené el román állampolgárságát – jelentette ki Antal Árpád képviselő
►►►►folytatás

****************


2007.6.27
A belső emigráció
forrás: transindex.ro
Románia mindig is létszükségletének tartotta azt, hogy a területén élő egyéb nemzetek homogén együttélését megszüntesse. Már a múlt században így telepítették szét a dobrudzsai törököket és bolgárokat, a moldvai zsidókat - s egy-egy ilyen népesség-vérátömlesztés egyben nem csak a belső népességstruktúrát alakította át a román érdekeknek kedvező módon, hanem egyben szorgalmazta a más-nemzethez tartozók valódi emigrációját is, azaz eltávozásukat az országból.
►►►►folytatás

****************

2007.6.24
Kisebbségek az Európai Unióban
forrás: vajdasagma
Az Európai Unió jövője jelentős módon függ attól, hogy az európai államoknak miként sikerül biztosítani a nyelvi, kulturális sokszínűség, a nemzetiségek közötti együttélés megfelelő feltételeit a határok megszűnése nyomán kialakult új helyzetben.
►►►►folytatás

****************

2007.6.23
Brit etnológus: a velejéig romlott, magyartalan RMDSZ 2010-re el fog tűnni
forrás: nemzetidal, Transindex
Az RMDSZ veszélyesen kezd hasonlítani az olyan nacionalista mozgalmakra, melyeket a Milošević-idejebeli Szerbiában láthattunk. Tom Gallagher brit politológus publicisztikája.
►►►►folytatás

****************

2007.6.21
Fosszák meg állampolgárságuktól a román nyelvet nem ismerő magyarokat?
forrás: Kolozsvári Rádió
A Konzervatív Párt arra kéri a romániai magyarságot, hogy 24 hónap alatt tanulja meg az ország hivatalos nyelvét
►►►►folytatás

****************

2007.6.18
Miért kell az autonómia?
forrás: Háromszék
A székelység több száz évig autonóm, független nemzet volt. A magyarsághoz való csatlakozása óta, mintegy ezerkétszáz éve a magyar nemzet alkotórészeként mint a legmagyarabb, legöntudatosabb magyar népcsoport ismert, amely a Történelmi Székelyföld népességének — minden erőszakos betelepítés ellenére is — közel 80 százalékos többségét alkotja.
►►►►folytatás

****************

2007.6.4
Soós József: Trianon
forrás: szulo.hu
Hol is kezdjem? Trianon. Az első világháborúban győztes nagyhatalmak Franciaország vezetésével szétdarabolták a Magyar Királyságot. A döntés kifosztotta Magyarországot. Elvesztette területének 71%-át, lakosságának 63%-át.
►►►►folytatás

****************

2007.5.28
Az MVSZ kiegészítő javaslata az EU-alkotmányhoz - Kárpát-medencei Autonómia Tanács
forrás: intakt.hu
A magyar pártok egyike sem karolta fel az MVSZ indítványát. A Magyarok Világszövetsége Az Aranybullától az Andreanumig címmel európai léptékű kampányt indít annak érdekében, hogy az EU leendő alkotmányában utalás történjék a tagállamok keresztény gyökereire, és helyet kapjanak a különböző autonómiaformák.
►►►►folytatás

****************

2007.5.28
Élet az RMDSZ-en túl – Interjú Szász Jenővel
forrás: erdely.ma
Úgy tekintek a népszavazásra, mint választási lehetőség a múlt és jövő között. Megnyugvással tapasztaltam, hogy a többség a jövőt választotta. MPSZ-elnökként is elégtétel ez számomra, hisz a szervezet egyértelműen Basescu mellett foglalt állást.
►►►►folytatás

****************


2007.5.22
A nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy
forrás: Erdélyi Napló
Kolozsvári konferencia a nemzetiségi kérdésről - Meg kell változtatni azt az európai szemléletet, hogy a nemzetiségi kérdés belügy – hangzott el szombaton Kolozsváron a Híd Európáért Nemzetiségi Civil Egyeztető Fórum hétvégi konferenciáján.
►►►►folytatás

****************2007.3.24
Minden magyar felelős minden magyarért
forrás: erdely.ma
A szórványmagyarság megtartása és szülőföldjén tartása alapos stratégiai felkészülést követel meg mindazoktól a magyarországi és kisebbségi magyar politikai, gazdasági, egyházi, kulturális és civil társadalmi intézményektől és szervezetektől, amelyeknek a diaszpórapolitikában (igaz, ilyen még nincs, de lennie kellene!) szerepe lehet.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.23
Eva Maria Barki csíkszeredai beszéde: " Nemzeti maximumot ! "
forrás: nemzetidal/Nemzeti Hírháló - Kuruc.info
Eva Maria Barki: Ahogy már említettem, az önrendelkezési jog természetes jog, amely minden más jognak az alapja. Ez a jog 1977-ben írásos normává, tehát írásos törvénnyé vált.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.9
Integráció és autonómia
forrás: Erdélyi Napló
Nem véletlenül rendezték meg éppen Aradon az RMDSZ nyolcadik kongresszusát. A Szövetség vezető klikkje felismerhette, hogy a választói bázisra még ma, elanyagiasodott világunkban is erősen hatnak a szimbolikus üzenetek.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.8
Bayer Zsolt nyílt levele Markó Bélának
forrás: erdely.ma
A Jóisten adjon neked hosszú életet, nagyon hosszút, hogy még ép elmével lásd, mire mentél. De azért lássuk be, ha megéred az emberi kor legfelső határát is, politikai értelemben már nincsen sok hátra, Béla.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.3.6
A verseny hiánya, új retorika és erődemonstráció
forrás: vajdasagma
A romániai magyar sajtó szerint - különféle hangsúlyozásban - a jelöltek versenyének hiánya, egy újfajta retorika, valamint az erődemonstráció jellemezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aradi kongresszusát, írja az MTI.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.5
Kongresszusi határozatok – A kulturális és területi autonómiáról
forrás: erdely.ma
Az RMDSZ, az Aradi Kongresszuson módosított Programjában megerősítette a kulturális és területi autonómia törvényes keretei létrehozásának és gyakorlati alkalmazásának a szükségességét.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.3.4
Az önrendelkezéssel fenyegetőzött
forrás: vajdasagma
Az autonómiáról elhangzott nyilatkozatok tükrében számolnak be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Aradon zajló kongresszusáról a szombati román lapok, amelyek szerint Markó Béla RMDSZ-elnök "az önrendelkezéssel fenyegetőzött", és "garmadával támadta a román politikusokat".
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.3.1
Megtűrt referendum
forrás: erdely.ma

A székelyföldi autonómiareferendumról, a Petrom kőolajipari vállalat privatizációjáról, valamint a telefonbeszélgetések lehallgatásáról tájékoztatta tegnap George Cristian Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója a titkosszolgálatok működését felügyelő parlamenti bizottságot.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.26
Funar terrorelhárító katonákat küldene Székelyföldre az autonómia ellen
forrás: stop.hu/Krónika
A Székelyföldre vezényelné az Irakban és Afganisztánban állomásozó, több mint ezer fős román kontingenst Gheorghe Funar. A Nagy-Románia Párt főtitkára Kolozsváron bejelentette: ma nyújtja be erre vonatkozó javaslatát a Parlamentben.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.23
A nagy fordulat
forrás: Hírlevél VMDP
Kis lépés az embernek, de óriási az emberiségnek – mondták annak idején Amerikában, amikor az ember megtette az első lépéseket a hold felszínén.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.17
Markó a megosztási kísérletek veszélyére figyelmeztette a romániai magyarságot
forrás: vajdasagma
A megosztási kísérletek veszélyére figyelmeztette a romániai magyarságot szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki rossz döntésnek nevezte...
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.2.17
Orbaiszéken is kezdődik a népszavazás
forrás: erdely.ma
Az Orbaiszéki Székely Tanács (OSZT) január 29-i határozata alapján február 17-én, szombaton délelőtt Orbaiszék településein is megkezdődik a mozgóurnás közvélemény-kutatás a székelyföldi autonómia ügyében – tájékoztatott Ferencz Botond, az OSZT elnöke.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.17
Markó már nem állhat be a Tőkés ernyője alá
forrás: erdely.ma
Súlyos hibának és zsarolásnak nevezhette volna Tőkés László az RMDSZ vezetőinek állásfoglalását.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.15
Mégsem törvénytelen a referendum
forrás: Krónika RO
Nem ütközik a referendumtörvény vagy az alkotmány előírásaiba a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által megszervezett autonómia-népszavazás, értettek egyet Vasile Blaga belügyminiszterrel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) képviselői.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.14

Székelyföldet egy közelgő konfliktus kockázata miatt kerüli a tőke?

forrás: Vajdasagma
A román-magyar együttes kormányülések ellenére sem jelent Bukarestnek "érvényes" partnert Budapest - írja a Gandul című napilap szerdai száma.
Az egyik legtekintélyesebb politikai és közéleti román országos napilap kiemelten kezeli Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatását.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.13

Össztűz az autonómiára

forrás: Krónika RO
A székelyföldi területi autonómia kérdésében rendezett referendum egyik fő témáját képezte a Sólyom László magyar köztársasági elnök és Traian Basescu közös sajtótájékoztatójának, amelyen a román államfő leszögezte: az SZNT kezdeményezése
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.13

Sólyom - Basescu találkozó: eltérő álláspontok

forrás: Duna Tv
A kisebbség törvény mielőbbi elfogadását kérte Traian Basescu román elnöktől Sólyom László. A Magyar Köztársaság elnöke hétfő délelőtt folytatott megbeszélést a román államfővel Bukarestben.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************

2007.2.8

PEL: jogilag értéktelen autonómiareferendum

forrás: erdely.ma
Az emberjogvédelmi iroda vezetője, Haller István szerint a Székely Nemzeti Tanács autonómiaügyben indított kezdeményezésének nincs semmiféle jogi értéke.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.3

Van-e igény a területi autonómiára?

forrás: erdely.ma
Nagy fába vágta fejszéjét a Sepsiszéki Székely Tanács: februárban 43 településen megszervezi az autonómiaigény kinyilvánítását szolgáló népszavazást.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.29

Zsákutcában

forrás: Szabadság.ro
Független EP-képviselőjelölt indítását kezdeményezi az RMDSZ-ből kivonult/kívül rekedt ellenzék, nevezetesen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács, illetve az Erdélyi Magyar Ifjak. Közösen felkérik Tőkés László püspököt, az EMNT elnökét, hogy vállalja a jelölést.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.28

Erdélyi szélsőségek

forrás: Erdélyi Napló
Mitől szélsőséges?! – kérdezett rám kissé meglepődve az egyik televízió (magyar) műsorvezetője, mikor érdeklődésére (igaz-e, hogy „volt olyan erdélyi magyar, aki más színdarabot ajánlott az EMI figyelmébe”) két szó erejéig elhelyeztem a jelenlegi ideológiai palettán
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.28

Nacionalisták uniós fészekben

forrás: Erdélyi Napló
A napokban Bukarest utcáin újra feltűnt Zelea Codreanunak, a vasgárdisták valahai kapitányának képe és a légióba való belépésre buzdító felhívás.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.28

Paul Lendvai a Babes-Bolyai Egyetemről elbocsátottakról írt

forrás: erdely.ma
A szerző emlékeztetett arra, Borislaw Geremek lengyel EP-képviselő egy lapinterjújában arra figyelmeztetett, hogy "máris elveszítettük a játszmát, ha nem sikerül a demokráciába integrálnunk az állampolgárok politikai emócióit.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.27

Kezdődik az aláírásgyűjtés

forrás: erdely.ma
A szerdai kormányülésen jóváhagyták az európai parlamenti választások aláírásgyujtési íveinek fejlécét és szabályzóját. A Hivatalos Közlönyben napokon belül megjelenik, és a pártok, független jelöltek elkezdhetik a támogatók toborzását.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.1.25

Egy népnek ki kell mondania, ha akar valamit

forrás: szekelyhirmondo.ro
Eva Maria Barkit a rendszerváltozás óta ismerjük. Bécsben élő ügyvédnő, emberjogi harcos, aki büszke magyarságára. Küzd a kisebbségben élő népek önrendelkezési jogaiért. Kiemelten harcol az elcsatolt területeken élő magyarok emberi méltóságáért. A trianoni békediktátumot - jogi alapokra hivatkozva - semmisnek tartja.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.24

30% alatti az erdélyi magyarságon belüli RMDSZ-támogatottság?

forrás: erdely.ma
Érdekes dolgok a különböző felmérések és közvéleménykutatások. Nemcsak azért, mert például Belső-Magyarországon elég sokszor nagyon melléfogtak a parlamenti választások kimenetelének megjósolásával, és nem is csak azért, mert az esetek döntő többségében nem tudni, hogyan készülnek egyáltalán
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.20

Magyar kerekasztal RMDSZ nélkül

forrás: Erdélyi Napló
Az RMDSZ-hez képest másként gondolkodó politikai és civil-politikai szervezetek tartottak kerekasztal-megbeszélést január 13-án délután Kolozsváron. Megjelentek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a Magyar Polgári Egyesület (MPE), a Magyar Emberjogi Szervezet (angolul HHRF), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), valamint a Nemzetépítő Platform képviselői.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.1.13

Autonómia, Önrendelkezés, Önkormányzat

forrás: autodeterminare.com
Honlapot indítottam az autonómia, az önrendelkezés és az önkormányzat témakörében
www.autodeterminare.com
címmel, és szeretném elmagyarázni, miről is van szó. A weboldal tartalma egyelőre román nyelvű.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.10

Babes-Bolyai ügy

forrás: Erdely.ma
A Bolyai Kezdeményező Bizottság befejezte az önálló magyar természettudományi kar létrehozására irányuló aláírásgyűjtését.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.10

Ha autonómiát akarunk, először saját árulóinkkal kell leszámolnunk

forrás: Erdélyi Napló
Beszélgetés Szász Jenővel, Székelyudvarhely polgármesterével, a Magyar Polgári Szövetség elnökével. Amikor az autonómiát kritizálják, hogy Székelyföld nem élne meg saját bevételeiből, gyakorlatilag a hamis statisztikák és a központosított adózási rendszer miatt lehet ilyen következtetésekre jutni.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.6

Magyar zászló a városházán

forrás: erdely.ma
Az uniós csatlakozás előestéjén, fél évszázados szünet után, ismét kitűzték a városházára és a megyei tanács székházára a piros-fehér-zöld színben tündöklő nemzeti lobogót.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.6

„Európai" (i)gazságszolgáltatás Romániában

forrás: erdely.ma
A Maros megyei törvényszék bírónője, Simona Pojar helyet adott az Avram Iancu Hazafias Egyesület keresetének, amelyben a helyi tanács határozatának elvetését kérelmezték, és elrendelte a Kossuth Lajos utca nevének megváltoztatását Călăraşilor utcára.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.5

Nincs alternatívája az erdélyi magyar–magyar párbeszédnek

forrás: Erdélyi Napló
Az RMDSZ keretében tevékenykedõ ellenzéki csoportosulás vezéregyéniségeként hogyan jellemezné az elmúlt esztendõt a magyar nemzeti közösség törekvései szempontjából? Számunkra, romániai magyarok számára a kisebbségi jogokért folytatott küzdelemben elment-e az utolsó vonat az ország uniós csatlakozásával, vagy ez a csatlakozás új vonatok indulását is ígéri?
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.1.5

Kedves erdélyi barátaim, immáron európai polgártársaim!

forrás: erdely.ma
A világért sem szeretném elvenni az univerzum legragyogóbb szépségének s egyben legképzettebb diplomatájának, Csonka-Magyarország külügyminiszter- „asszonyának" kenyerét – hiszen őexcellenciájának tiszte üdvözölni a nyájhoz esment visszatért báránykákat – mégis engedjétek meg, hogy néhány (keresetlen) szóval köszöntselek benneteket a Nagy Közös Európai Akolban.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.4

Románia EU-biztosa párbeszédet javasol a Babes–Bolyai ügyében

forrás: erdely.ma
Nemkívánatosnak nevezte a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzetet Leonard Orban, Románia január elsejétől tisztségébe lépő, a többnyelvűségért felelős EU-biztosa, aki szerint a BBTE ügyére egyedül a párbeszéd hozhat megoldást.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.3

Gazda Zoltán: 2006-ban az MPSZ a pálya széléről kommentált

forrás: erdely.ma
Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki elnöke éves mérleget vonva kijelentette, hogy az RMDSZ elárulta a magyarok céljait, az MPSZ pedig „a pálya széléről kommentált”.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.3

Néhány gondolat az autonómiáról

forrás: Erdélyi Napló
Alázattal, szeretettel szólok mindazokhoz, akik számára fontos, hogy felnõtt, nagykorú embereket neveljenek intézményeink.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************Erdélyi hírek:

2006.12.31
Nem nevezhetnek el utcát Kossuth Lajosról

forrás: Hír TV
Egyelőre nem nevezhetnek el utcát Marosváráshelyen Kossuth Lajosról - írja az Index internetes újság az erdélyi Krónika című napilapra hivatkozva. Egy nem jogerős bírósági ítélet szerint az 1848-49-es szabadságharc vezetője emberiesség elleni bűncselekményt követett el.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs


2006.12.30
Az Amerikai Magyar Szövetség elítéli a BBTE jogsértéseit

forrás: nemyetidal
Az 1906-ban alapított Amerikai Magyar Szövetség az amerikai magyar közösség keresztmetszetét képviselő gyűjtőszervezet, amely a demokráciát, emberi és kisebbségi jogokat támogatja Közép- és Kelet Európában. A Szövetség mindenkor figyelemmel követte a Romániában élő magyar közösség helyzetét.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs


2006.12.29
Markó és Tőkés egyeztetése

forrás: vajdasagma
Január 12-ig véglegesíti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a romániai magyar nemzeti minimálprogramot és a kerekasztal összetételét - egyezett meg csütörtökön
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

2006.12.28
Minden jegy elkelt

forrás: MVSZ Sajtószolgálat
Gyergyószentmiklóson játsszák az első Székelyföld – Magyarország jégkorong válogatott mérkőzést. A találkozó iránt óriási az érdeklődés. Napokkal korábban minden jegy elkelt.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

2006.12.28
Székely népszavazás: ez a csúcs!

forrás: VMDP hírlevél
Német Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke: – Ami a kulturális autonómiára vonatkozó kérdését illeti, azt kell mondanom, hogy Romániában nincs kulturális autonómia. Területi auto­nómia és nemzetiségi autonómia sincs, holott az európai minták egyértelműek e tekintetben.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

2006.12.27
Autonómiakonzultációt tartottak Brassóban is

forrás: erdely.ma
Szélesebb körű, autonómiáról szóló konzultációt kezdeményezett Brassóban is az RMDSZ Nemzeti Liberális platformja. A Cenk alatti város - Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely után - az utolsó állomása volt a közvetlenül karácsony előtt megszervezett Autonómia és liberalizmus című konferencia-körútnak.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs
2006.12.26
Egy nyelvű kétnyelvűség

forrás: erdely.ma
A magyar nyelvű táblák elhelyezése nyomán keletkezett konfliktushelyzet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen nagy visszhangot, felháborodást váltott ki.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs
2006.12.24
Csaba testvér
adventi elmélkedései az anyagiakról

forrás: erdely.ma
A történelem minden sikeres változása, az anyagiakkal való kapcsolatunk átgondolásából fakadt. Nemcsak a Keresztény világnézet nagyjai, hanem Buddha, Konfucius, Lao-ce, Mohamed, mindannyian az anyagi világtól való viszonyuk rendezésével kezdték.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs
2006.12.24
Erdővidék nem alkuszik, autonómiát akar!

forrás: erdely.ma
A véleménynyilvánítók 99,52 százaléka, több mint 12100 erdővidéki igennel válaszolt: akarja, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon, és települése, amelyen él, ehhez tartozzék.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs
2006.12.23
Markó nem kér a fellegekben járó székelyekből

forrás: erdely.ma
Az RMDSZ szombaton lezajlott „miniparlamenti ülésén" Sógor Csaba szenátor többek között azokról az okokról is említést tett, amelyek miatt számos székelyföldi önkormányzati tisztségviselő indult és jutott be függetleneként.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs2006.12.21
Erdővidék - Végéhez közeledik az SZNT-népszavazás

forrás: Krónika RO
A megkérdezettek 99,8 százaléka támogatja a Székelyföld önrendelkezésére vonatkozó elképzeléseket – derült ki az erdővidéki népszavazás részleges eredményeiből.
►►►►folytatás


2006.12.20
Románia hivatalosan elismeri, hogy erőszakosan beolvasztotta a csángókat

forrás: www.csango.ro
Először ismeri be hivatalos román állami szerv a csángók erőszakos asszimilációját
►►►►folytatás


2006.12.19
Sokasodó igenek az autonómia mellett

forrás: erdely.ma
Erdővidéken zavartalanul, a tervezettől alig eltérően folytatódott a Bardócz-Miklósvárszék Székely Tanácsa által szervezett, az önrendelkezés megvalósítását zászlajára tűző népszavazás. Bibarcfalva, Nagybacon, Kisbacon és Zalánpatak 2671 lakója közül mindössze öten szavaztak a kezdeményezés ellen.
►►►►folytatás2006.12.17
RMDSZ: szlovák mintára szorítják ki a magyarságot
forrás: felvidek.ma
Az erdélyi magyarságot szlovák mintára ki akarják szorítani a politikai életből, ebben a titkosszolgálatok tevékeny szerepet vállalnak, a magyar közösség pedig csak összefogással védekezhet e jelenség ellen - hangzott el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Képviselőinek Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.
►►►►folytatás2006.12.17
Nem hivatalos "igen" a székelyföldi autonómiára
forrás: vajdaságma
Székelyföld több településén már befejezték a nem hivatalos népszavazást.
Háromszéken néhány erdővidéki településen összesítették a szavazatokat.

►►►►folytatás2006.12.16
Népszavazás Székelyföld területi autonómiájáról
forrás: vajdaságma
Nem hivatalos népszavazás kezdődött Székelyföld területi autonómiájáról 23, többségében magyarok által lakott Kovászna és Hargita megyei településen - tájékoztatta szombaton az MTI-t Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke.
►►►►folytatás


2006.12.15
Ma kezdődik a mozgóurnás belső népszavazás
forrás: erdely.ma
Ma kezdődik és december 22-ig tart a Székely Nemzeti Tanács által szervezett mozgóurnás belső népszavazás. Két településen Székelyudvarhelyen és Bögözben mozgóurnával keresik fel az önkéntesek a két helység polgárait, hogy megkérdezzék, akarják-e, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon Románián belül.
►►►►folytatás2006.12.14
Románia: Kormánytámogatás magyaroknak
forrás: vajdasagma
Összesen huszonhárommillió új lejt hagyott jóvá a kormány a tegnapi kormányülésen magyar és vegyes tannyelvű tanintézmények, illetve a magyarok lakta települések számára. Tizenkét megye 78 iskolája, óvodája és napközi otthona részesül összesen 3 870 000 új lej értékű támogatásban.
►►►►folytatás2006.12.13
Két éve történt a testvérárulás
forrás: Erdélyi Napló
December 5-én múlt két éve, hogy a csonka ország közel 6,5 millió választópolgára (5 millió nem ment el, közel 1,5 millió nemmel szavazott) nem tudott különbséget tenni testvér és idegen között.
►►►►folytatás


2006.12.12
Jó úton, jó irányba?
forrás: erdely.ma
Mottó helyett hír: „A szavazók több mint 98 százaléka támogatta az új alkotmány elfogadását Hegyi-Karabahban, az Azerbajdzsán fennhatóságát el nem ismerő, bár annak területén lévő örmény enklávéban.
►►►►folytatás


2006.12.12
Csattanós válaszok
forrás: Krónika RO
Csíkszereda: Julianus-díjjal tüntették ki a Bolyai Kezdeményező Bizottság tagjait.
►►►►folytatás2006.12.11
Mit kérdeznek a népszavazáson?
forrás: erdely.ma
Hargita megye: a december 15–23 között Erdővidéken, illetve Székelyudvarhelyen és Bögözben megtartandó, autonómiája-referendum részleteiről határoztak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Állandó Bizottságának vasárnap megtartott csíksomlyói ülésén. „Akarja-e, hogy Székelyföld autonóm státust kapjon, s a település, ahol él ehhez tartozzék?” – áll majd magyar és román nyelven a szavazólapokon, amelyeket önkéntesekből alkotott bizottságok visznek el a 21 település lakóinak otthonába.
►►►►folytatás


HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona