Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció2009
EÚ-us és más hírek:

2009.2.4
Európai parlamenti vita a kisebbségvédelemről
forrás: felvidek.ma
A hagyományos nemzeti, etnikai és bevándorló kisebbségek védelme Európában címmel, számos magyar képviselő részvételével tartott vitát az Európai Parlament 2009. február 3-án este.
►►►►folytatás

****************

2009.2.4
Valentin Zsifkovits:Erkölcsöt a politikába
forrás: JEL, 2002. december
Napjainkban erősödik az a vélemény, hogy a politikát és az erkölcsöt el kell választani egymástól. Ennek indoklására felhozzák, hogy a politikában szokásossá vált a képmutató moralizálás
►►►►folytatás

****************2008 és 2007
EÚ-us és más hírek:
2008.12.16
A magyar kisebbségek és a párizsi magyar békeszerződés
forrás: sulinet.hu
A Kárpát-medencei magyar kisebbségek ügye a magyar békeelőkészületeknek éppen úgy központi problémája volt, mint ahogy a dunai térség érintett kisállami kapcsolatainak újrarendezésében is meghatározó jelentősége volt annak, hogy a kisebbségek kezelésére vonatkozóan milyen elképzelés, koncepció nyeri el a győztes nagyhatalmak támogatottságát, s ez a koncepció milyen mértékben lesz összeegyeztethető Magyarország és az érintett kisebbségek érdekeivel.
►►►►folytatás

****************

2008.12.4
Európa és a kisebbségi jogok
forrás: Babeş-Bolyai Tudományegyetem
Az 1989-es év kisebbségjog-történeti szempontból mindenképp megkerülhetetlen, hiszen egyértelműen fordulathoz vezetett az etnikai kisebbségekhez való viszonyulásban. Az európai jogrend és politika második világháború végétől hallgatólagos egyetértéssel szemet hunyt a kisebbségek védelmének kérdése fölött.
►►►►folytatás

****************

2008.12.1
A szlovák nacionalizmus Európa belügye
forrás: Heti Válasz
Bernd Posselt a bajor Keresztény Szociális Unió (CSU) képviselője az Európai Parlamentben. Emellett a nemzetközi Páneurópai Unió elnökségi tagja, illetve a szülőföldjükről elűzött németek érdekképviseletének elnöke. A politikus a Heti Válasznak adott interjújában megkérdőjelezi a magyarfaló Ján Slota elmeállapotát, és Dél-Tirol példájával arra buzdítja a magyarokat: a végsőkig küzdjenek felvidéki honfitársaik jogaiért.
►►►►folytatás

****************

2008.11.27
For Mr. Slota's information
forrás: Corvinus Library
More than one thousand and one hundred years ago the Magyars arrived in the Carpathian Basin. The chronicle speaks of seven tribes, but for all intents and purposes it could have been twenty. The Slavic tribes preceded us by a short head.
►►►►folytatás

****************

2008.11.22
Kisebbségi Jogok a Nemzetközi Jogban
forrás: hunsor.se
"Nem egyformán süt-e a nap az egész világra? Nem egyformán lélegzünk-e? Nem szégyen-e, hogy csak három nyelvet tüntetsz ki, s az azokat nem ismerőket vaksággal és süketséggel vádolod?
►►►►folytatás

****************

2008.11.9
Sógor Csaba: "a nemzeti kisebbségeknek közösségi jogokat kell biztosítani"
forrás: erdely.ma
A nemzeti kisebbségeknek közösségi jogokat kell biztosítani, nem pedig kollektív bűnösség vádjával illetni őket - fejtette ki Sógor Csaba EP-képviselő a testület pénteki plenáris ülésén.
►►►►folytatás

****************

2008.11.6
Obama az új amerikai elnök
forrás: vajdasag.ma
Történelmi győzelmet aratott az amerikai elnökválasztáson Barack Obama demokrata párti szenátor: ő lesz az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke.
►►►►folytatás

****************

2008.10.26
Bombák és tüntetések Baszkföldön
forrás: MNO
A baszk Deia és a Diario Vasco, valamint a spanyol El Mundo, az Abc és az El País is bőven foglalkozott a szombat hajnali, újabb baszkföldi merényletekkel. A Portugal Diário a januárban menesztett szocialista egészségügyi miniszter szakmai pálfordulásáról írt.
►►►►folytatás

****************

2008.10.13
Asszimilálódás helyett együttműködés
forrás: Duna Tv
A teljes asszimilálódás vár az amerikai magyarságra - ez derül ki egy nemrégiben készített felmérésből, amit az Egyesült Államokban élő magyarság körében végeztek. A beolvadás megakadályozása érdekében együttműködési megállapodást kötöttek az amerikai magyar szervezetek és az egyházak. Az összefogás célja támogatni a magyarok megmaradását.
►►►►folytatás

****************

2008.9.24
Mi váltja ki az etnokulturális közösségek mobilizációját?
forrás: Feischmidt Margit: Kulturális antropológia.
Ted Robert Gurr egy 1986-ban kezdődött kutatás keretében 233 olyan 100.000-nél nagyobb lélekszámú csoportot azonosított, amelyek etnopolitikailag mobilizáltnak voltak tekinthetők, ebből 74 Afrikában, 43 Ázsiában, 32 a volt Szovjetunió országaiban, 31 a Közel-Keleten, 29 Dél-Amerikában, 24 pedig a nyugati demokráciák országaiban.
►►►►folytatás

****************

2008.9.21
Önkéntes haderő, hiányzó képességekkel?
forrás: old.honvedelem.hu
Az Új Honvédségi Szemle 2005. évi nyolcadik számában jelent meg Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) elnökének írása „Tartalékban a tartalékosok?” címmel.
►►►►folytatás

****************

2008.8.29
Szerbszki, wengri dva bratanki
forrás: rednews.hu/index
Nagyjából a papírforma szerint zajlottak a szerbiai választások: a nagyon nacionalisták nyertek, kormányt azonban minden bizonnyal a kevésbé nacionalisták fognak alakítani. Az erőviszonyok is nagyjából maradtak, van azonban egy nagy újdonság: a magyarok többsége nem a magyar pártokra szavazott. Jó ez? Szerintünk igen.
►►►►folytatás

****************

2008.8.25
Az orosz parlament elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét
forrás: Kossuth Rádió
Ma délelőtt az orosz parlament alsó- és felsőháza is elfogadta azt a dokumentumot, amelyben felszólítja az orosz elnököt: ismerje el független államoknak a Grúziából kiszakadni akaró két területet, Abháziát és Dél-Oszétiát.
►►►►folytatás

****************

2008.7.13
Dél-Afrika színei
forrás: sulinet.hu/termeszetvilaga
Az angol és az afrikaans mellett kilenc afrikai nyelv is hivatalos lett, a zulu is.
►►►►folytatás

****************

2008.6.19
Háztűznézőben nyugat Európa nemzetiségeinél
forrás: hetedhethatar.hu
Napjainkban, főleg Kelet-Európa államaiban egyre gyakrabban és egyre élesebben vetődik fel az autonómia kérdése, habár az önrendelkezésnek több változatát gyakorolják már világ- és Európa-szerte a lehetőségekhez és kiharcolt jogaikhoz mérten.
►►►►folytatás

****************

2008.6.3
A sokféleség laboratóriuma
forrás: M.Szabó Imre
Meghívásnak tettem eleget. Brüsszelbe egy kisebbségi-nemzetiségi kiállítás megnyitó ünnepségére invitáltak. Sokkal többet nem tudtam tartalmáról, csupán röviddel indulásom elõtt ismeretem meg igazi üzenetét.
►►►►folytatás

****************

2008.5.24
Gandhi idézetek
forrás: thesecret.hu
A hatalom birtokának az a hatása, hogy az emberek siketekké és vakokká válnak. Nem látják többé azt, ami az orruk előtt van, és nem hallják, ami a fülükbe harsog.
►►►►folytatás

****************

2008.5.4
Bécsi kerekasztal beszélgetés a Közép-európai nemzetiségi helyzetről
forrás: galkinga.hu
A bécsi kerekasztal-beszélgetésen a meghívottak az alábbi kérdésköröket érintve fogalmazták meg álláspontjukat az európai kisebbségek problematikájával kapcsolatosan:
a) Az etnikai kisebbségekről és népcsoportokról általában
b) A Közép-Európai helyzet Schengen után
c) A nemzeti kisebbségek gazdagodást vagy terhet jelentenek az adott államnak, melyben élnek?
d) Léteznek-e EU-normák a kisebbségi kérdésben?

►►►►folytatás

****************

2008.4.19
Magyarok tüntettek a müncheni szlovák főkonzulátus előtt
forrás: InfoRádió, Vincze András
Münchenben a szlovák főkonzulátus előtt Németországban élő magyarok tiltakozó nagygyűlést rendeztek a Szlovák Nemzeti Párt hivatalos honlapján megjelent térkép ellen, amelyen Magyarország már nem is szerepel.
►►►►folytatás

****************

2008.2.19
A Fasizmus
forrás: hazankert.com
Az olasz fascio szó latin eredete: fasces. Jelképe csomóba kötött rudak középen kalapács. Jelentése: egyesült néptömeg, amely együttes akarattal engedelmeskedik az állam tekintélyének, amely a törvény és a nemzeti élet rendfenntartásának a legfelsőbb forrása.
►►►►folytatás

****************

2007
EÚ-us és más hírek:
2007.12.17
Franciaországgal egyesülne Vallon-Belgium
forrás: fn.hu
A belga médiában nagy feltűnést keltett a hétvégén, hogy egy vallon liberális politikus felvetette: valamilyen módon Franciaországhoz lehetne kapcsolni Belgium frankofon részét, ha a flamandokkal nem sikerül megállapodni a belga belpolitikai válság megoldásában.
►►►►folytatás

****************

2007.12.17
Weitere Zuspitzung der Beziehungen zwischen Slowakei und Ungarn
forrás: hss.de
Anfangs September forderte das Mitglied des Vorbereitungsausschusses vom Südlichen Rat für Selbstbestimmung (JRZS), János Bósza, in einem Schreiben an den Staatspräsidenten Ivan Gasparovic die Änderung der Präambel der slowakischen Verfassung. Die sollte ihm zufolge "Wir, die Bürger der Slowakischen Republik ..." oder "Wir, das slowakische Volk und das ungarische Volk lebend auf dem Gebiet der Slowakei ..." lauten, was der Vorsitzende der Slowakischen Nationalpartei Ján Slota für eine "dumme Provokation im Mosaik der letzten Provokationen" hält.
Gasparovic lehnte diese Forderung eindeutig und energisch als unangemessen ab.

►►►►folytatás

****************

2007.12.14
Kis lapok a kaukázusi pókerpartiban
forrás: MTI
Koszovó függetlenségének (egyoldalú) kikiáltása hetek vagy hónapok kérdése csupán. A deklarációt nagy várakozás előzi meg Grúzia két enklávéjában: az orosz elnök ugyanis a Koszovó státusa körül hónapok óta zajló nemzetközi huzavonában nyíltan célzott arra, hogy ha a szerbiai tartomány függetlenné válhat, akkor milyen címen lehetne ugyanezt a jogot megtagadni Abháziától és Dél-Oszétiától.
►►►►folytatás

****************

2007.11.24
Európai Szabad Szövetség EFA
European Free Alliance

forrás: corvinusembassy.com/ep
Az Európai Parlament negyedik legnagyobb frakciójának képviselői két nagy pártcsoportba tömörülnek. 1999-ben ezek együttműködési szerződést írtak alá és a választásokra közös programot dolgoznak ki. Céljuk többek között az alapvető jogokon és környezet tiszteletben tartásán alapuló demokratikus társadalom kialakítása, a munka világában a szabadság biztosítása, küzdelem a munkanélküliség ellen.
►►►►folytatás

****************

2007.11.12
KISEBBSÉGI LÉTHELYZETEK, JOGI STÁTUSOK
forrás: mtaki.hu
A nyelvek lehetséges státusa Kelet-Közép-Európában
A 20. századi kelet-közép-európai nemzeti és állami fejlődés sajátosságainak
következtében a régió valamennyi nemzeti közössége az önálló államiság megteremtésében látta létezésének legfőbb értelmét és célját.

►►►►folytatás

****************

2007.11.11
A katalán tartományelnök elszakadással fenyegeti Spanyolországot
forrás: Sobieski Tamás - MNO
Napok óta a madridi és a katalán kormány közötti nyilatkozatháború a legolvasottabb katalán lap egyik vezető témája. A katalán tartományelnök, a szocialista Josep Montilla két napja figyelmeztette a baloldali spanyol kormányt, hogy közép- vagy hosszú távon végleg elfordulhat Katalónia lakossága Spanyolországtól, ha nem oldják meg sürgősen, egyértelműen és meggyőzően a katalánokat most leginkább foglalkoztató ügyeket.
►►►►folytatás

****************

2007.11.6
Kisebbségi ügyek - európai parlamenti tanácsadó testület?
forrás: MTI
Gál Kinga, az Európai Parlamentben (EP) működő Nemzetközi Kisebbségügyi Intergroup fideszes alelnöke szerint az EP elnökének bevonásával nemzeti kisebbségekkel foglalkozó tanácsadó testületet kellene kialakítani.
►►►►folytatás

****************

2007.11.2
Csatlakozzon a szlovák kormányt elítélő nyilatkozathoz!
forrás: hhrf.org
Erős hangnemű nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a legújabb szlovákiai fejleményekre az amerikai magyarság több mérvadó szervezete. A kezdeményezők felkérnek minden olyan szervezetet és magánszemélyt, akik osztoznak a dokumentumban ismertetett tények fölötti felháborodásukban, ALÁÍRÁSUKKAL CSATLAKOZZANAK!
►►►►folytatás

****************

2007.10.31
Új kisantant szlovák vezetéssel?
forrás: Háromszék
Egyre inkább úgy látszik, hogy újraszerveződik az a kisantant, mely hosszú évtizedekkel ezelőtt a maradék Magyarország és a magyarság elszigetelésére és végső tönkretételére szövetkezett.
►►►►folytatás

****************


2007.9.22
Precedensértékű döntés
forrás: Újszó
Ezt az álláspontot fogalmazta meg a Cseh Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság, amikor megvitatta a Porkert család kárpótlási kérelmének ügyében beadott óvást. A minisztérium ugyanis nem foglalkozott a Porkert család kárpótlási kérelmével, ami közigazgatási bíróság szerint hiba volt. A testület ugyanakkor semmiféle módon nem foglalt állást abban, hogy a tárcának milyen döntést kellene hoznia.
►►►►folytatás

****************


2007.6.24
Az örmények történetéből
forrás: hik.hu
A jelenleg legelfogadottabb nézet szerint az örmények valószínűleg a frígek kötelékében vándoroltak a Balkánról vagy az Al-Duna vidékéről Kis-Ázsiába és jutottak el a Kr. e. 13. században a Hettita Birodalom északkeleti szélén fekvő Hajasa-Azzi tartományba. Az örmény nép másik eleme pedig az Eufrátesz nagy északi kanyarulatánál, Arme-Supria törzsei között kereshető.
►►►►folytatás

****************

2007.6.23
A kisebbségi jogok védelme is
forrás: hvg.hu
Emellett a magyarok számára fontos, hogy az Európai Unió elismerje a kisebbségi, s ezen belül a nemzeti kisebbségi jogokat, s a most elfogadott szerződésben e tekintetben a Magyarország által kezdeményezett és megfogalmazott mondatok szerepelnek.
►►►►folytatás

****************


2007.6.23
MEGVAN AZ ALKOTMÁNYFÉLESÉG
forrás: MTI
36 órás, maratoni vita után megállapodás született szombat hajnalban Brüsszelben egy, az alkotmányos szerződést helyettesítő tervezetről. Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján a résztvevők egy kormányközi konferencia összehívásában és pontos mandátumában egyeztek meg.
►►►►folytatás

****************

2007.6.23
DEMOKRÁCIÁK DEMOKRATÁK NÉLKÜL?
forrás: transindex.ro
Politikai kultúrharc rázkódtatja meg az Európai Unió keleti perifériáját: Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból hónapok óta figyelmeztető jelzések érkeznek Nyugatra - mutatott rá elemzésében a Der Spiegel.
►►►►folytatás

****************


2007.6.15
A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya
forrás: menszt.hu
Az Egyezségokmány részes államai tekintetbe vették, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmányában meghirdetett elveknek megfelelően az emberi közösség valamennyi tagja veleszületett méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak az elismerése a szabadság, az igazságosság és a világbéke alapja,

►►►►folytatás

****************


2007.6.13
Egyéni és kollektív kisebbségi jogok
forrás: hhrf.org
Kardos Gábor vitaindítójának címében - Egyéni vagy kollektív kisebbségi jogok? - van egy szócska, a "vagy", amely a magyar nyelvben többértelmű. Két dolog szétválasztását jelentheti ("Itt az idő, most vagy soha"), de használható "más szóval" értelmében is ("Kémia vagy vegytan").
►►►►folytatás

****************2007.6.12
A versenyképes demokrácia
forrás: provincia.ro
Érvek a Köztársaság új, szövetségi szerkezete mellett: a társadalom, a pártok, az állam, az intézmények válsága
A "hatalom laikussá tételének" hosszú szakasza, szentből világivá való átalakítása a felvilágosodás beköszöntével, a népi szuverenitáshoz - a jakobinus alkotmányoktól a kortárs alkotmányokig - való ünnepélyes visszavezetése jó ideje felélte a demokratikus eszmény kiterjesztésének belső forrásait.

►►►►folytatás

****************

2007.5.31
Autonómiák, azaz területi önkormányzatok
forrás: Erdélyi Napló
Az 1978-ban megszavazott alkotmány alapján – melynek főleg a területi önkormányzatokra vonatkozó fejezetéből idéztünk írásunk 3. és 4. részében – 1979-től az addigi tartományok kinyilvánították, önkormányzati közösséggé alakulnak.
►►►►folytatás

****************2007.5.30
Katalónia mint regionális autonóm
közösség – egy európai példa

forrás: TELEKI LÁSZLÓ INTÉZET
Katalónia mint regionális autonóm közösség – egy európai példa Bevezetés Az 1970-es évektől kezdve az Európai Unióban a regionalizmus és a regionális tendencia megerősödésének lehetünk a szemtanúi.

►►►►folytatás

****************


2007.5.18
Gernika üzenete
forrás: K.M. Brüsszel
Hetven évvel ezelőtt 1937 április 26-án, egy csendes hétfői napon Gernika lakói a szokásos hetivásárban sürögtek-forogtak, amikor a gyűlölet szülte megsemmisítés pokla szakadt rájuk.
►►►►folytatás

****************

2007.5.8
Újra autonóm Észak-Írország
forrás: kitekinto.hu
Észak-Írország kedden visszakapta öt éve felfüggesztett autonómiáját, nem meglepő tehát, ha politikusok, elemzők egyaránt történelmi napról beszélnek.
►►►►folytatás

****************


2007.5.2
Galegók, katalánok, baszkok...
forrás: Erdélyi Napló
A népszámlálási adatokból ma is hiányzik a nemzetiség és az anyanyelv fogalma. Az 1980-as években egy ideig föltüntették a megkérdezettek születési helyét, utóbb azonban ez kimaradt a kimutatásokból.
►►►►folytatás

****************


2007.4.25
Francia magyar elnök?
forrás: vendég
Ami ma Franciaországban történik az számunkra belpolitika!
Az EU egyik vezető hatalmáról van szó. Sarkozy magyar származású édesapja igazán európai család sarja. zsidó, görög,francia, magyar.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.4.10
Elgondolkodtató
forrás: Róbert
Gyakran megkérdezik az emberek a vallások képviselőit: Ha van Isten, miért engedi meg azt a sok szenvedést és bajt, amely sújtja világunkat, benne a sok ártatlan embert és gyermeket? Az alábbi interjú találó választ ad a kérdésre.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.4.6
Vajdaságiak Brüsszelben
forrás: olvasói hír Krivánszky Miklós - Brüsszel
Március 20-án három tagú köldöttség ismertette a Vajdaság helyzetét azon a meghallgatáson amelyett Bernat Joan i Marí katalán képviselő szervezett.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.20
ANDALÚZIA IS KISZÉLESÍTETT AUTONÓMIÁT KAPHAT
forrás: Bumm/MTI
A dél-spanyolországi Andalúziában vasárnap tartott népszavazáson az első eredmények szerint támogatták a tartomány kiszélesített autonómiáját.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************
2007.2.1

Multiperspektivitás történelemtanítás

forrás: altusoft.com
Csak kevés olyan európai ország létezik, mint például Izland vagy Portugália, amelynek területén az állam és a nemzet lefedi az egységes kultúra, nyelv és vallás közösségét. A legtöbb államot Európában etnikai, nyelvi, kulturális és/vagy vallásos sokszínűség jellemzi.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.2.1

A kisebbségi kérdés nem EU-kérdés

forrás: amarodrom.hu
Múlt hónapban szerencsém volt részt venni egy magyar újságíróknak szervezett tanulmányúton, melynek célja az EU „emberközelbe hozása”, két fő témája pedig a kultúra és a kisebbségi politika volt.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.11

A nemzeti megmaradás, a nyelvpolitika és a belső összetartozás katalán modellje

forrás: hhrf.org
Jelenleg a Katalán Autonóm Kormány külpolitikáját előmozdító és összehangoló minisztériumában dolgozom szakértőként, most mégis történészként kívánok szólni. Előadásomnak „A nemzeti megmaradás, a nyelvpolitika és a belső összetartozás modellje" címet adtam.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.4

Merre halad a magyarok szekere?

forrás: Dr. Pungur József, Kanada
Gondola.Dr.Pungur József ,Kanada. Minden meglevő és tornyosuló magyar problémáink mögött kimondatlanúl is egy izgató kérdés vibrál 15 millió magyar – határokon belül maradtak és a túlra kerültek lelkében: merre halad a magyarok szekere?
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************2007.1.4

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

forrás: menszt.hu
Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.1.1
XVI. Benedek: Igazságtalanság és erőszak
uralkodik sok helyen

forrás: magyar nemzet
A békéért - elsősorban egy közel-keleti békemegállapodásért -, az emberi méltóság és jogok érdekében való cselekvésre, a konfliktusok és a terrorizmus elleni fellépésre szólított fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilikában hétfőn délelőtt bemutatott misén.
►►►►folytatás
hozzászólás: még nincs

****************EÚ-us és más hírek:

2006.12.30
13. Ausztráliai és Újzélandi Magyar Találkozó

forrás: vajdasagma
2006. december 30-án kezdődik Sidneyben a 13. Ausztráliai és Újzélandi Magyar Találkozó, amely 2007. január 7-ig tart.
A Találkozó résztvevőit, valamint az ausztráliai és újzélandi magyar nemzeti közösséget üzenetben köszönti Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke.

►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs


2006.12.20
Hivatalos tárgyalások a spanyol kormány és az ETA között

forrás: vajdasagma
Tárgyalóasztalhoz ültek a spanyol kormány képviselői a Baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezet embereivel - írták szerdán baszkföldi lapok.
►►►►folytatás2006.12.18
Kanada és a megoldott Québeci-kérdés
forrás: logod.hu
1995. október 30. napján a québeci választópolgárok 50.6 %-a nemmel szavazott a tartományi kormányzat által a Kanadától való elszakadással kapcsolatban meghirdetett népszavazáson.
►►►►folytatás2006.11.10
Katalán autonómia: új helyzet
forrás: erdely.ma
Szeptember 11-e Katalónia nemzeti ünnepe. Az idei az első nemzeti ünnep (katalánul: „Diada nacional”) az új autonómiastatútum elfogadása óta, amely hosszú munka és tárgyalások után augusztus 9-én törvényesen életbe lépett.
►►►►folytatás2006.05.29
Regionális autonómiák pozitív hatásai
forrás: HTMH hu
A regionális autonómiák pozitív hatásainak témakörében az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elé terjesztett jelentésről.
Az Andreas Gross svájci rapportőr által az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elé terjesztett angol nyelvű jelentés (kelt: 2003. április) teljes címe: "Kedvező tapasztalatok a regionális autonómiák terén, avagy az európai konfliktusmegoldás forrásai" (Positive experiences of autonomous regions as inspiration source for conflict resolution in Europe).

►►►►folytatás
HÍREK
Felvidéki magyar térkép
- 2009.05.20.

Magyar élettér autóatlasz
- 2009.05.20.

Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre

Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.
Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.

Rovásírás
- 2007.06.09.

Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasóEz a honlap a Commora Aula magántulajdona