Commora Aula honlapja-Ne a tömegben kiabáld az igazadat, hanem azzal szemben
Az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény.

Keresés a honlapon

MENÜ


BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Autonómia hírek 2009

2009.2.12
Autonómia, vagy revízió
forrás: Magyar Rádió
A területi revízió vagy a területi autonómia esélye
2000. augusztus 14-i műsor

►►►►folytatás

****************



2008 és 2007
Autonómia hírek máshonnan:

2008.12.10
Nem veszélyes az önrendelkezés
forrás: magyarhirlap.hu
Jogos a Kárpát-medencei magyar kisebbség autonómiatörekvése.
"Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet" – mondta Hans-Gert Pöttering

►►►►folytatás

****************

2008.11.26
Igent a grönlandi autonómiára
forrás: MTI
A grönlandiak túlnyomó többsége igent mondott a terület nagyobb autonómiájára a kedden tartott népszavazáson, megnyitva ezzel az utat a Dániától való függetlenné válás előtt.
►►►►folytatás

****************

2008.11.22
A Dél-tiroli autonómia modell
forrás: Magyar Nemzet
Az almás strudli és a sült kolbász illata keveredik Bozen fõterén. A város napja van, és a jó üzletérzékkel megáldott németek tipikusan dél-tiroli népviseletbe öltözve kínálják a wurstot.
►►►►folytatás

****************

2008.11.22
Åland az EU-ból való kilépéssel fenyeget
forrás: VG.hu
Az unióból való kilépéssel fenyeget Åland (finn nevén Ahvenanmaa), a Finnországhoz tartozó, de széles körű autonómiájú szigetcsoport. Azt követeli, hogy előadhassa érveit az Európai Bíróság előtt abban a vitában, amely a tubák forgalmazása körül robbant ki.
►►►►folytatás

****************

2008.11.10
Radikális előretörés Dél-Tirolban
forrás: kronika.ro
A radikális jobboldal előretörését eredményezték a nemrég rendezett dél-tiroli tartományi választások. Az olaszországi régióban kitűnően működik az autonómia, melynek két legsarkalatosabb pontja az etnikai arányosság elve és a kétnyelvűségvizsga.
►►►►folytatás

****************

2008.10.13
Nem veszélyes az önrendelkezés
forrás: Magyar Hírlap
Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet" – mondta Hans-Gert Pöttering az Echo Televíziónak adott exkluzív interjújában Brüsszelben. Az Európai Parlament néppárti elnökét Csóti György kérdezte.
►►►►folytatás

****************

2008.7.24
A kisebbségek autonómiája és a regisztráció
forrás: hhrf.org
A kisebbségi kérdést – keleten és nyugaton egyaránt – legalábbis részben biztonsági kérdésként kezelik, s ez a szemlélet a nemzetközi színtéren is megjelenik.[1] Mégis, az arról való gondolkodás, hogy mi veszélyezteti az államok biztonságát, eltérő módon alakult Európában.
►►►►folytatás

****************

2008.6.29
Huhogjatok tótok! Ősszel kikiáltja függetlenségét Baszkföld !
forrás: Duna Tv , nemzetidal
A baszk regionális törvényhozás pénteken várhatóan megszavazza a „döntés jogáról" – vagyis a baszkföldi szuverenitás kérdéseiről – tervezett regionális népszavazást, amelynek valószínű időpontja október 25-e.
►►►►folytatás

****************

2008.5.24
A francia nemzetgyűlés elismerte a kisebbségi nyelveket
forrás: erdely.ma
Gesztust tett a francia nemzetgyűlés a kisebbségek felé: a képviselők túlnyomó többsége megszavazta azt a váratlanul benyújtott módosító javaslatot, amely a regionális, kisebbségi nyelvek elismerését bevenné a francia alkotmányba.
►►►►folytatás

****************

2008.5.20
Land Südtirol- Autonome Provinz Bozen
forrás: Róma, 2006 május 24
Dél-Tirol történelme és Olaszország által való bekebelezése a második világháború után elég bonyolult ügy. Dél-Tirol Kelet-Tirol, Észak-Tirol az olasz Tirollal (együtt Welschtirolnak, Tirolo guelfonak vagy Trentinonak is) együtt alkotja a Tirol Grófságot, mely évszázadok óta katolikus és kétnyelvű, ahogy maga Trentino is.
►►►►folytatás

****************

2008.4.12
Függetlenségi és autonómia törekvések a világban
forrás: index.hu
Bár a nyugati hatalmak többször is jelezték, hogy Koszovó függetlenedését nem tekintik precedensnek, mi eljátszottunk a gondolattal, hogy nézne ki Európa, ha hirtelen minden függetlenségre törekvő népcsoport akcióba lépne. Hangsúlyozottan spekulatív térképszínezgetés.
►►►►folytatás

****************

2008.4.12
SZARKA: EL KELL MONDANI, HOGY AZ AUTONÓMIA NEM HATÁRREVÍZIÓ
forrás: InfoRádió, Bumm
Alaptalan a jelentős kisebbséggel rendelkező nemzetállamok félelme a határrevíziótól - jelentette ki az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének galántai származású igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
►►►►folytatás

****************

2008.4.11
A kisebbségek védelme biztosított
forrás: Magyar Nemzet
Dél-Tirol. Az egykor tisztán németek által lakott tartomány, melyet az első világháború utáni békekötések során szakítottak el Ausztriától, napjainkban Európa legismertebb autonómiamodellje.
►►►►folytatás

****************

2008.3.14
MADRID KÉSZ SZÉLESEBB KÖRŰ AUTONÓMIÁT ADNI BASZKFÖLDNEK
forrás: bumm,MTI
A spanyol kormány kész volna szélesebb körű autonómiát adni Baszkföldnek - írja pénteki számában az El País. A madridi újság értesülése szerint ennek az volna a feltétele, hogy a baszk régió kormányfője mondjon le helyi népszavazás kiírását célzó tervéről. A referendum tétje Baszkföld önrendelkezése volna.
►►►►folytatás

****************

2008.2.24
Koszovóra figyel Baszkföld és Katalónia
forrás: MNO, nemzetidal
A bilbaói mérsékelt nacionalista napilap is idézte Miren Azkaratét, az autonóm baszk kormány szóvivőnőjét, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, „a baszk kormány sose mondta, hogy Baszkföld Koszovó legyen”.
►►►►folytatás

****************

2008.2.10
Mi az a szabadgondolkodás?
forrás: Empíria magazin
A szabadgondolkodó olyan személy, aki a dolgokról való véleményét tudományos alapokra és logikai megfontolásokra alapozza, szemben a hagyományokkal, tekintélyekkel és dogmákkal.
►►►►folytatás

****************

2008.1.4
AZ ETA KOSZOVÓRA HIVATKOZVA FÜGGETLENSÉGET KÖVETEL
forrás: MTI, bumm.sk
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezet a Szerbiából kiszakadni akaró Koszovó példájára hivatkozva követeli Baszkföld függetlenedését Spanyolországtól
►►►►folytatás

****************

2007
Autonómia hírek máshonnan:

2007.12.10
Katalónia önállóságáért tüntettek
forrás: ma.hu
Több százezer ember tüntetett Barcelonában, nagyobb önállóságot követelve Katalónia számára. A tüntetők önállóan akarnak dönteni az infrastruktúrájukról; pontos számuk még vitatott.
►►►►folytatás

****************

2007.12.7
RÉGIÓK AZ EURÓPAI UNIÓBAN
forrás: Európai Tükör
Az Európai Unióhoz való csatlakozás részletkérdései Magyarországon a régiókra irányították a figyelmet. E nálunk nem létező területi szint szükségességét a nyilatkozatok nagy része csupán azzal indokolja, hogy régiók nélkül nem nyílhatnak meg az Unió Strukturális Alapjai, az ország nem számíthat regionális és kohéziós támogatásokra.
►►►►folytatás

****************

2007.12.6
Autonómiák világszerte
forrás: jakabffy.ro
A nemzeti kisebbségek és etnikumok számára önállóságot biztosító intézményekre vonatkozó összehasonlító jellegû vizsgálatok általában a hasonló társadalmi, politikai és jogi keretek között mûködõ, földrajzilag közel esõ megoldásokra koncentráltak, és viszonylag kevés esetben történt kísérlet a tárgy globális szintû megközelítésére.
►►►►folytatás

****************

2007.11.20
A jövő az autonómiáé
forrás: Magyar Nemzet
Az Österreich Journal részletesen ismerteti az osztrák kancellárnak a dél-tiroli német autonómiát méltató beszédét. A Frankfurter Allgemeine Zeitung interjút közöl a koszovói albánok frissen megválasztott vezetőjével, Hashim Thaqival. A Hessische Rundfunk beszámol a davosi világgazdasági konferencia ellenrendezvényének tervezett frankfurti konferenciasorozatról.
►►►►folytatás

****************


2007.10.14
A nacionalizmus és a nemzetállam eszméje
forrás: ajk.elte.hu
Széles körben elfogadott, hogy a nacionalizmus Janus-arcú jelenség
►►►►folytatás

****************

2007.10.12
Bush ellenzi az örmény népirtást elítélő határozatot
forrás: MTI
George Bush amerikai elnök pénteken közölte a török miniszterelnökkel: "erősen ellenzi", hogy a washingtoni kongresszus az örmény népirtást elítélő határozatot fogadjon el.
►►►►folytatás

****************


2007.10.6
Letartóztatták a baszk függetlenségért küzdő párt vezérkarát
forrás: kuruc. info
A baszk nacionalista Deia c. lap közlése szerint az autonóm baszk kormány elfogadta az észak-ír egységkormány minapi közvetítési ajánlatát a baszk konfliktus rendezésére
►►►►folytatás

****************

2007.9.24
Slowakei: Panik vor Autonomie
forrás: Die Presse
Nun konnte auch das Staatsoberhaupt nicht mehr länger schweigen: „Jede Art von Bemühungen um eine Aufteilung der Slowakei“ sei inakzeptabel, warnte Ivan Gasparovis. In naturgemäß kräftigeren Worten drückte Jan Slota, Chef der extrem rechten Slowakischen Nationalpartei, seine Empörung aus: „Wir lassen uns nicht die Republik zerstören“, polterte er am Wochenende in die Journalistenmikrofone.
►►►►folytatás

****************


2007.9.19
A dél-tiroli autonómia egyes
elemeinek adaptációs
lehetőségei a határon túli
magyarok vonatkozásában

forrás: dr. Mézes Zsolt László
Az alábbi munka fôbb elemeiben végig követi az Olaszországban élô német kisebbség önrendelkezésének folyamatát, a dél-tiroli autonómia megszületésének fôbb öszszetevőit.
►►►►folytatás

****************


2007.8.30
Európában nincs baj az autonómiával – Körkép
forrás: Magyar Hírlap
Kontinensünkön békésen megférnek egymás mellett a különféle autonómiaformák és a többségi társadalom intézményrendszerei. A nemzeti önrendelkezés kivívásához az anyaország támogatása is feltétlenül szükséges, és magától értetődő, hogy az nem hátrál ki határon túli honfitársai mögül.
►►►►folytatás

****************


2007.8.12
Nemzeti önrendelkezés: egy fogalom dilemmái
forrás: Fordította: Walter Klára
Nemzeti önrendelkezés: egy fogalom dilemmái*
A nemzeti önrendelkezés elve a nagy francia forradalom óta foglalkoztatja a világot. Lehetséges, hogy a modern politikai diskurzusban nem találunk még egy olyan kifejezést, melyet több indulattal és szenvedéllyel használnának.

►►►►folytatás

****************



2007.6.14
Baszkföld és az ETA
forrás: Erdélyi Napló
Az ETA-terror elszabadulása a fasiszta elnyomó gépezet lazulásával is összefüggött – a gazdaság szorításában a Franco-rendszernek kénytelen-kelletlen szalonképesebbé kellett válnia a külföldi tőke előtt –, s amikor ez 1968-ban elért egy bizonyos határt, robbanásszerűen elszaporodtak az ETA cselekményei.
►►►►folytatás

****************


2007.6.9
Az autonómia alapvető kérdései
forrás: hhrf.org
Az utóbbi évek egyik legvitatottabb kérdése az etnikai és kisebbségi csoportok autonómia-igényeinek jelentkezése és az autonómia biztosításának lehetőségei. Mivel az autonómia fogalma nagyon nehezen meghatározható, és mivel olyan jogilag nem világosan körülhatárolható fogalmakhoz is kapcsolódik, mint "nemzeti kisebbség", "bennszülött nép", "szuverenitás", "önrendelkezés", a vele kapcsolatos politikai mozgalmak pedig csaknem áttekinthetetlen láncolatot alkotnak
►►►►folytatás

****************


2007.6.2
Hol késik Korzika autonómiája?
forrás: kitekinto.hu
Korzika Sárközyhez fordul, hogy a sziget ügyében végre konszenzusos politikai döntés szülessen. Az Uniót alkotó négy párt képviselői szerint Korzika jelenlegi helyzete legalábbis kritikus, Franciaország mozdulatlansága és elutasító magatartása a kérdést illetően pedig az Európai Unióban „szomorú kivételt” jelent.
►►►►folytatás

****************


2007.5.19
Baszkföld önkormányzati törvénye
forrás: Erdélyi Napló, nemzetidal.hu
A baszk önkormányzati törvényt azért közöltük meglehetõsen részletesen, hogy a kedves olvasók is láthassák, milyen illetékességeket, felhatalmazásokat tartalmaz egy efféle törvény. A továbbiakban összefoglaljuk a törvény legfontosabb részeit.
►►►►folytatás

****************

2007.5.14
Az autonómiatörekvésekkel foglalkozik az MVSZ brüsszeli irodája
forrás: erdelz.ma
Az elszakított országrészeken tömbben élő magyarok autonómiája a legtöbb esetben már európai uniós ügynek is tekinthető.
►►►►folytatás

****************



2007.5.7
Bármilyen autonómia elfogadható
forrás: vajdasagma
Európai kisebbségek napilapjai találkoztak ezen a hét végén Kolozsváron, a négynapos konferencia díszvendége a kilencvenöt esztendős Habsburg Ottó volt. „A kisebbségi és regionális nyelvű napilapok és a többnyelvűség az Európai Unióban” című rendezvény a multikulturalizmus szellemében zajlott.
►►►►folytatás

****************



2007.4.28
Dr. Eva Maria Barki felhívása a magyar politikusok felé
forrás: erdely.ma
A szerb miniszterelnök Vojiszlav Kostunica az ENSZ Biztonsági Tanács küldöttsége elött jogosan vetette fel azt a kérdést, amivel a magyar politikának már 1990 óta foglalkoznia kellett volna. Az utolsó 17 év tapasztalatai az önrendelkezési jog területén és most a koszovói példa fájdalmasan mutatják a mindenkori magyar kormány mulasztását.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************



2007.3.1
A csoport autonómiája
forrás: Wikipédia.hu
A Svájci Államszövetség egy önálló államalakulat, saját parlamenttel és kormánnyal. A kétkamarás svájci parlament – a Szövetségi Gyűlés – a legfőbb államhatalmi szerv. A Parlament mindkét házának, a Svájci Államtanácsnak és a Svájci Nemzeti Tanácsnak azonos jogköre van minden tekintetben, beleértve a jogalkotást.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************


2007.2.1

Nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználata

forrás: korunk.org
Romániában elfogadták a 2001. évi 215-ös helyi közigazgatási törvényt1, amely a közigazgatás meghatározott területein biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó egyének számára az anyanyelvhasználat jogát.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************



2007.2.1

Autonómiát kérnek a franciaországi baszkok is

forrás: nemzetidal.hu
utonómiát kért Franciaországtól a baszk tartományok számára a baszk Batasuna párt szóvivője. A francia kormány viszont eddig nem vette figyelembe a szervezet kéréseit. A spanyolok közben még mindig nem válaszoltak a Batasuna illetve az ETA tárgyalási ajánlatára.
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs

****************



Autonómia hírek máshonnan:

2006.12.24
Közös vacsorán ünnepelt a HHRF
és a Magyar Amerikai Koalíció

forrás: HRRF.org
Hámos László HHRF-elnök, Anette Tillemann-Dick és Maximilian Teleki, a HAC elnöke a "Mikulás-vacsorán" Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte Washingtonban a Magyar Amerikai Koalíció hagyományos "Mikulás-vacsoráján" a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF).
►►►►folytatás
hozzászólás:még nincs




2006.08.31
Eva Maria Barki Váralján: Az autonómia kompromisszum
forrás: Erdely.ma
Köszönöm a meghívást, örülök, hogy ismét itt lehetek.
A tavaly is arról beszéltem, tizenhat éve minden alkalommal arról beszélek, hogy a magyarságnak önrendelkezés jár, nem csak kisebbségi jogok. Kisebbségek a bevándorlók, a menekültek, a vendégmunkások, a vallási, a szexuális kisebbségek, ezeknek más jogok járnak, mint a nemzeti népcsoportoknak.

►►►►folytatás



2006.01.06
Nemzetközi konf.az automómiáról
forrás: HHRF
Európa közösségében minden hetedik ember kisebbségben él. A XXI. században fontos gazdasági érdek, hogy a kisebbségek is érvényesülhessenek a gazdasági-, tudományos-, kulturális életben - mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet 2006. január 4-én tartottak a "Regionális önkormányzatok az európai stabilitás és jólét szolgálatában" címu kétnapos konferencia zárásaként.
►►►►folytatás



2006.05.29
Álmodozások kora
forrás: Népszabadság
Egy fecske nem csinál nyarat, de a montenegrói népszavazás sokak fantáziáját beindította. Baszkföldtől kezdve az éppen Alto Adige néven versenyző Dél-Tirolon át a mindig történelmi kiigazításokra váró Kelet-Európáig, Balkánig végiggondolhatták: igen, így kell ezt csinálni!
►►►►folytatás


2005.05.09
Az autonómia mint az etnikai konfliktusok rugalmas megoldásának módszere
forrás: Horváth András
Ruth Lapidoth műve olyan témával foglalkozik, mely napjainkban különösen aktuális, kiváltképpen Közép-Európában és a Balkánon. A bevezetőben a szerző rámutat arra a lényeges különbségre, amely az európai és az amerikai autonómia-felfogás között áll fenn.
►►►►folytatás





HÍREK
Történelmi emlékesztető
- 2009.05.19.

Felvidék
Honföldünk


Nemzeti dal
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Esküszünk,
hogy rabok tovább
nem leszünk


Utassy József gondolata
- 2009.03.15.

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kel föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!


A Szent Korona Őrzője
- 2009.03.11.

A Szent Korona Őrzőjének Eskü alatt tett Nyilatkozata.



Új menü
- 2009.02.27.


- Autonómia hírek máshonnan
- Mi az autonómia?
- Az autonómia kivívásának a formái
- Decentralizált autonómia
- A kisebbségi autonómia (működő
modellek, magyar elképzelések)

- Az autonómia és az új világrend
- Felvikéki hírek
- Preambulum
- Aláírásgyűjtés az autonómiáért
- A szlovák alkotmány nem tiltja az autonómiát
- A felvidéki magyarok történelme
- Csehszlovákiai kisebbségi szerződés
- Beneš-dekrétumok
- Szlovákiai nyelvtörvény
- Polgártársaim, barátaim
- Múlt, jelen, jövő
- Szlovákok igazi történelme
- Dálesz
- Erdélyi hírek
- Erdély és Székelyföld autonómiája
- Vajdasági hírek
- Vajdasági autonómiaterv
- Kárpátaljai hírek
- Kárpátaljai autonómiatervek
- Kárpátaljai autonómia-koncepciók
- A KÁRPÁTALJAI MAGYAR AUTONÓMIA
- Horvátország, Szlovénia,
Ausztria hírek

-

- Magyarországi autonómiahírek
- Magyar címer története
- 1868-as kisebbségi törvény
- Miért a 20. század?
- Autonómiák Európában

- English news
- Observations on the Beneš Decrees
- EÚ-us hírek
- Finn autonómiamodell
- Dél-Tirol és Korzika autonómiája
- Katalán autonómia
- Baszk autonómia
- Kínai autonómia - Másfajta autonómiák
- Saját írásaink
- Rólunk írták
- Az Emberi Jogok
Egyetemes Nyilatkozata

- A modern szabadságjogok
- Kirándulások a Zsitva folyócska
mentén

- Mátyusföld és Csallóköz,
Dunamenti-síkság
- Nem igaz
- Egy város a Duna két patján
- Slovenské aktuality
- Autonómia SK
- Commora Aula články
- Okolo autonómie Text
- Slováci a maďari jedna rodina
- Štúr a autonómia
- Fantázia képek
- Komáromi képek
- Olimpia 2016 Commora Aula
- Gondolatok


Történelmi párhuzam
- 2009.03.05.

Stefan Marko Daxner: "Magyarország számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk." (1861)
most mi is megfogalmazzuk ugyanezt
Bósza János: "Szlovákia számunkra csak annyiban létezik, amennyiben benne elismerést nyerünk. (2009)"


Az önrendelkezésről
- 2009.03.05.

Aki esetleg mégis úgy gondolná, mi köze mindehhez, annak ajánlanám szíves figyelmébe Martin Niemüller, a német protestáns lelkipásztor gondolatait.
"Amikor elvitték a kommunistákat, én hallgattam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szociáldemokratákat és a szakszervezeti embereket, én hallgattam, mert sem szociáldemokrata, sem szakszervezeti ember nem voltam. Amikor eljöttek és elvitték a zsidókat, én hallgattam, mert nem voltam zsidó. És amikor eljöttek és elvittek engem, már nem maradt senki, aki szólhatott volna értem."


Vígh Károly
- 2009.03.05.

„Magyarországon és máshol is (Szlovákiában is- a szerk. megj.) láttuk és megéltük, hogy a történelmi traumák és frusztrációk önsajnálatból történõ ápolása a nemzetekbõl a legrosszabb erõket szabadítja fel, amelyek csak a katasztrófát ismerik, és csak ebbõl táplálkoznak. Miért nem vagyunk képesek valami újat, reménytelibbet kezdeni?- kérdezi Churchill…”

Az élet
- 2009.03.02.

Az élet egy nagy cirkusz, ahol tanár a bohóc és nebuló a közönség.

Cikkajánló:
- 2009.03.01.

Slota sértegethet minket, klikk a képre





Autonómia terv. klikk a Commora képre
- 2006.09.01.








Szavazás a Commora Aula honlapról
- 2006.12.08.

Szavazás!

Indult 2006.11.10-én
- 2006.11.11.

Felmérés
Kell-e nekünk az autonómia

Igen minél hamarabb
Igen, de majd később
Igen, ha a szlovákok is akarják
nem tudom
Nem, mert úgyse lehet
Nem, mert rossz az időzítés
Nem, mert nincs rá szükség


Véletlen link.



Kukac.sk link felvidéki magyar fórum
- 2007.12.15.









Rovásírás
- 2007.06.09.





Újévi mondóka
- 2008.01.01.

Adja a Teremtő, hogy -
Minden rügyed megfakadjon!
Minden magod kihajthasson!
Minden dalod szívből jöjjön!
Minden napod tündököljön!
Minden szájat etethessél!
Minden élőt szerethessél!
Minden mi él üdvözöljön!
Minden álmod teljesüljön!
Minden bánat odébbálljon!
Minden csoda megtaláljon!
Minden napod egészségben,
Minden perced békességben
Teljen, az új esztendőben!
Úgy legyen!
Varga Ibolya


Lao Ce
- 2008.01.24.

Egy bölcs hadvezér azt mondotta:
"Mint a vendég, nem mint a gazda:
nem vonulok hüvelyknyit előre,
inkább egy lábnyit vissza."
Ez a tétlen cselekvés,
az erőszak nélküli siker,
az ellenség nélküli háború,
a fegyvertelen győzelem.
Harcban az ellenség ócsárlása
megsérti az út-at;
ha két hadsereg összecsap,
a kíméletesebb győzelmet arat.


Szlovák-magyar barátság
- 2009.03.14.

LONG LIVE

Szózat
- 2009.03.14.

LINK KLIKK: Szózat
Szózat ének


Vörösmarty Mihály Szózat
- 2009.03.14.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
"Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!"

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő,
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körul,
S az emberek millióinak
Szemében gyászköny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, oh magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.


Hun imádság
- 2009.03.14.

Kr.u. 410-460-ban keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva, a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött hun övvereten, szíjvégen levő rovásírásos ima gyönyörű.

HUN IMÁDSÁG

MIATYÁNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED
TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDENNAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT,
S LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE.


Petõfi Sándor: A szájhõsök
- 2009.03.17.

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szivében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?


Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiába néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyujtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.



Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.



S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.



Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kiséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szekerét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

Petőfi Sándor


Soviniszta
- 2009.03.26.

Illyés Gyula szerint patrióta az, aki jogot véd, soviniszta az, aki jogot sért.

Táncsics Mihály:
- 2009.03.30.

Az egyenlő szabadság
és az egyenlő jogok teszik
a forrást, melybül
mindenki egyaránt
meríthet jólétet,
bolgogságot, áldást.


József Attila
- 2009.04.03.

«az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétségben vagyunk.»
(József Attila)


A harc, melynek nincs győztese
- 2009.05.18.

Miért ne-ken

Nyelvlecke
- 2009.05.18.

Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

2009.3.11
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

Egyik olaszóra során,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Evrópába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogybotorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, mért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, mért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, --
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér . . .
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", mért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, mért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló mért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol", elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
-- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg. . .
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg mért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet. . .!



A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét "óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300as évekre datált hangzását.
...és, hogy mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)
Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll.
A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: "Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: "Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.
/VARGA CSABA : Mire lehet büszke a magyar (részlet)/
És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.
Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám.
beküldő: olvasó



Ez a honlap a Commora Aula magántulajdona