JÚLIUSI SZABADSÁG
2024.07.10.


Tisztelt vásárlóink!

2024 július 15-től
július 21-ig

ZÁRVA tartunk.

Nyitás július 22. 7:00

2024 július 1-től
október 31-ig

10% kedvezmény

a CPL fóliás tele, utólag szerelhető tokos beltéri ajtókra!

Megkezdtük a DM, Baumann, WERUplast márkájú műanyag bejárati ajtók, ablakok forgalmazását.
Árak az AKCIÓK menüpontban találhatók.


Keresés a honlapon

Műanyag ablakokról általában

Mindannyian olyan nyílászárókra vágyunk, amelyek nemcsak szépek, hanem tartósak, karbantartást alig igényelnek és alaki, továbbá méreti megkötésektől is mentesek. Nos, az ütésálló adalékkal modifikált kemény PVC ilyen ideális nyílászáró anyag. Ezt az anyagot kitűnő időjárás-, vegyszer-, és ütésállósága, szilárdsága, nehezen éghetősége teszi alkalmassá erre a célra. Mindezek párosulnak még a PVC-t jó formálhatóságával, hegeszthetőségével. Az ismert profilgyártók a rendszerek sokaságát hozták létre, s évről évre újabb, változatosabb ablakprofilokkal gazdagítják a választékukat, amelyek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Az üreges PVC profilt szerkezeti anyagként alkalmazva, annak hővezetési tényezője közel azonos a fáéval, tehát a belőle készített nyílászárók hőhídmentesek. A kamrák számának növelésével a profilok szélesebbek lettek, az 5 légkamrás profilok már a fa ablakkereteknél jobb hőszigetelő tulajdonságúak. Emellett a kamraszám növelése előnyös volt a keretek stabilitása és a hegesztési varratok szilárdsága tekintetében is. A keretekbe épített acélmerevítőkkel pedig nőtt az ablakok gyártható mérethatára is.

A műanyag ablakok jellemzői

Profilok :
A műanyag ablakok különféle gyártmányú profilokból készülnek. Ahány profilgyártó, annyiféle profil, és különböző kialakítású részlet, amelyek összhatásukban azonos célt szolgálnak, nevezetesen a tökéletes zárást, a minél jobb hőszigetelést, jó vízelvezetést. E mellett természetesen az esztétikai szempontok is jelentősen befolyásolják a különböző ablakprofilok megjelenési formáját.
Alapvetően az ablak profilokat a hőátbocsátási tényezőjük jellemzi. Ezt pedig az idomok kamraszáma határozza meg. A 3 légkamrával gyártottak általában 1,5-1,8 W/m2K értékűek, az 5 légkamrás profilok akár 1,1 W/m2K hőátbocsátásúak is lehetnek. Ezt azonban csak az ablak keretére vonatkozik!
Az ablakprofilokba szerelt galvanizált bevonatú acélmerevítők kialakítása ugyan gyártmányonként eltérő profilú, ám az adott profiltípushoz méretezett, és a szilárdságuk minden tekintetben megfelelő.
A műanyag ablakoknál lényeges szempont a profilvastagság. Ez is gyártmánytól függő, de általában 58-80 mm között változik.
A sík felületű profilok vízelvezető éleinek letörési szöge többnyire 15-20 fok közötti, ami a csapadékvíz elvezetésénél lényeges, de tisztítás szempontjából is előnyös. Az esetleges pára, vagy kondenzvíz elvezetést általában az ablaktokban egy külön erre a célra kialakított vízhorony biztosítja, a kivezetést pedig az első légkamrán átmart nyílások szolgálják. Ezeket kívülről csak alul nyitott fedőelemek takarják le.
A legtöbb ablakprofil olyan kialakítású, hogy a tokidomhoz az esetlegesen szükséges beépítést elősegítő elemeken kívül különféle kiegészítő elemeket, pl. felsőépítésű redőnyszekrényt, külső ablakpárkányt, vagy soroló idomokat lehet rögzíteni.
Az ablakprofilok általában 24-38 mm vastagságú normál hőszigetelt, üveg befogadására alkalmasak, amelyeket körbefutó szigetelő gumi tömítések és bepattintható, ugyancsak tömítőgumival ellátott üvegezőlécek szorítanak a szárnykeretbe.
Az ablakszárny és a keret tökéletesen légzáró szigetelését többnyire két körbefutó ütközőtömítés biztosítja, ám léteznek ún. középtömítéssel ellátott profil rendszerek is, amelyek szélsőséges környezeti viszonyok között is tökéletes zárást biztosítanak. A vasalatok záráskor több ponton rögzítik az ablakszárnyat, ezáltal a felfeszítési kísérletekkel szemben is kellő ellenállást biztosítanak, továbbá a résmentes zárásnak is ez a záloga.

Vasalatok :
A vasalatok az ablak működéséhez igazodóan több funkciósak, és 3, vagy 5 ponton záródóak. A nyíló-bukó vasalatokat is egy ablakkilinccsel lehet működtetni, az igényesebbeket nyomógombos, vagy zárral kombinált változattal lehet még biztonságosabbá tenni.

Üvegezés :
A műanyag ablakokba alapáron általában két rétegű, 1,4 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű hőszigetelő üvegezés tartozik. A két torzításmentes, 4 mm vastag üveg egymástól 16 mm távolságban van, amit alumínium távtartó biztosít, s az üvegszerkezet légmentesen lezárt. Az üveg a szárnyprofil körbefutó gumiszélével érintkezik, a másik oldalról az üvegrögzítő léc gumiszéle rögzíti szorosan a helyére. Az üvegezés a kerettel nem érintkezik, mert alul és felül műanyag ékek rögzítik a megfelelő távolságba. Mivel az üvegek nagy felületük miatt erősen befolyásolják az egész ablak hőszigetelését, célszerű jobb paraméterekkel rendelkező üvegezést választani, mivel Argon gázzal töltött üvegszerkezettel az 1,4 W/m2K hőátbocsátási tényező tovább csökkenthető 1,1 W/m2K értékre. Ezen kívül választhatók még anyagában színezett, vagy tükörreflexiós bevonattal ellátott, és katedrál üvegek is. Ha pedig biztonságtechnikailag indokolt, a ragasztott rétegű biztonsági üvegezésnek sincs semmi akadálya. Mindezek magától értetődően költségnövelő igények, mint ahogyan az üvegszerkezetekbe, vagy azokra kívülről felragasztott osztólécek is.

Milyen előnye és hátránya van a műanyag nyílászárók alkalmazásának?

A műanyag ablakok karbantartási igénye köztudottan minimális, időszakos felületkezelést egyáltalán nem igényelnek, időjárás és UV állóak. Az is lényeges, hogy ezekbe az ablakokba a legváltozatosabb üvegvastagságok építhetők be, hiszen fontos, hogy az ablakba mindig a funkciójának megfelelő üveg kerüljön. Ami pedig a műanyag ablakok színválasztékát illeti, ma már a standard fehér alapszín mellett fa-utánzatú, egy- vagy két oldalon fóliázott ablakokat is lehet rendelni. Ezen túlmenően a műanyag ablakoknak szinte nincsenek formai és méreti megkötéseik, vetemedésmentesek, zárásuk, vízelvezetésük kiváló. Viszonylag könnyen beszerelhetők, ezért felújításhoz és új épületekhez egyaránt használhatók. A PVC nyílászárók vasalatai tartósak, és mivel több ponton záródnak, biztonságosak is. Számos ablakrendszerhez különféle tartozékok pl. redőny, rovarháló, vagy zsalugáter is megrendelhető, így a nyílászárók egységes esztétikai összhangja könnyen megteremthető.