Beépítés

Nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink - külön árajánlat alapján - a szerkezetek helyszínre szállítását és beépítését is elvégzik. Amennyiben beépítés nélkül rendeli meg nyílászáróit, beépítési útmutatót adunk Önnek.

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓ SZERKEZETEKHEZ

Termékeink horganyzott acélmerevítéssel, kemény, ütésálló PVC profilból és német vasalattal, magas műszaki színvonalon előállított külső nyílászárók. Beépítésükkor az általános nyílászáró beépítés előírásai a meghatározók.

Szerszámok: mérőszalag, kalapács, véső, vízmérték, csavarhúzó, csavar, ék, PUR hab, szilikon, fúrógép fúrószárakkal, hosszabbító.
Szállítás, rakodás, tárolás: közel függőleges helyzetben, sérülésmentesen.

1. A szerkezeteket alaprajzi vázlat szerint a nyíláshoz kell tenni, meg kell győződni a méretek:
- helyességéről,
- parapetmagasságokról,
- a kávák függőlegességéről,
- szemöldök és mellvéd vízszintességéről.

2. A szárnyak leszerelése illetve fix üvegezésű szerkezetekből az üvegek kiszerelése. A leszerelt szárnyakat, üvegeket biztonságosan kell tárolni.

3. A hagyományos rögzítő vasak felszerelése a tokra, vagy 6 mm-es fémfúróval a szerelési furatok elkészítése. A rögzítő vasakat a tokprofil hornyába kell helyezni és 90 fokkal elfordítani. Mind a rögzítő vasak, mind a szerelő furatok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkedjenek el. Ez a soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik.

4. A tokot a falnyílásba illesztjük. A magassági és szélességi finombeállítás következik, a tokot a kitűzött pozícióban függőbe és síkba állítjuk, majd fa ékekkel ideiglenesen rögzítjük.

5. Ezután a nyílászáró tokot tokrögzítő csavarokkal, vagy a rögzítő vasakat dűbellel és csavarral véglegesen a helyére kell rögzíteni, majd vissza kell szerelni a szárnyakat és beüvegezni a fix elemeket.

6. A funkciópróba után a vasalat finombeállítása következik, ez általában imbuszkulccsal, esetleg villáskuccsal történik.

7. A tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni, ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak (Megjegyezzük, hogy a PUR hab nem tekinthető önmagában rögzítő szerkezetnek!). A tömítőhab kb. 6 óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a követő szakipari munkák (pl. vakolás, takarás) megkezdése előtt levágni, mert az addig is védi a tok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és napsugárzás hatásaitól.

8. A hézagtömítés eltakarása történhet a vakolattal, vagy a műanyag rendszer takaróprofiljaival is. A takarólécek felragasztása PVC alapú ragasztóval történik.

A tokra gyárilag felkasírozott műanyag védőfóliát beépítést követően el kell távolítani, mivel a napsugárzás hatására, a rajta lévő feliratok végleges nyomot hagynak a tokon, mert míg a nyílászáró szerkezetek UV álló PVC-ből készülnek, addig a védőfólia anyaga nem UV stabil.
A vakolás idejére javasolt fóliavédelem a nyílászáróra és annak vasalatára, így elkerülhető a kvarcszemek karcolása illetve a vasalatok elszennyeződése. A fóliázás alkalmával kerüljük a barna műanyag ragasztószalag használatát, mert annak színe megfogja a nyílászárót. A külső-belső vakolat elkészítése után a védőfólia a nyílászárókról eltávolítható.


BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ PÁRKÁNYOKHOZ

Belső (műanyag vagy fa) könyöklők elhelyezése:

Kávarész kialakítása:
A kávarészt (ablaknyílást) úgy kell kialakítani, hogy a könyöklő vízszintesen felrakható ill. a szélein a végelzáró elem felhelyezhető legyen. A nyílásnak mindenféleképpen egyenletesen sík, sima vagy vakolt, de simított felületnek kell lennie, hogy a műanyag ragasztó könnyedén felhordható ill. elkenhető legyen. Műanyag ablakok esetében a párkányfogadónak (záró profil) a magasságát szabadon kell hagyni, hogy a párkány könnyedén aláférjen.

Elhelyezés:
A könyöklőt és a végelzáró elemet valamilyen műanyag, de célszerű PVC vagy univerzális PVC ragasztóval felhelyezni. A széleket és a szükséges helyeket szilikonos pasztával ki kell húzni! Az elhelyezés lehetőleg utolsó festést megelőzően történjen!


Külső (alumínium) párkányok elhelyezése:

Kávarész kialakítása:
A kávarészt (ablaknyílást) úgy kell kialakítani, hogy a párkány nem vízszintesen, azaz kis lejtéssel kifelé felrakható, a szélein a végelzáró elem felhelyezhető legyen. A nyílásnak mindenféleképpen egyenletesen sík, sima vagy vakolt, de simított felületnek kell lennie. Műanyag ablakok esetében a párkányfogadónak (záró profil) a magasságát szabadon kell hagyni, hogy a párkány könnyedén átforduljon és bepattanhasson a megfelelő helyre.

Elhelyezés:
A felhelyezést a külső párkányokon erre a célra kialakított csavarhelyeken kell rögzíteni azután, hogy a helyére bepattintottuk. A csavarfejek helyét esztétiai szempontok miatt ajánlatos lefedni. A külső szinezést a párkányfelrakás után kell elvégezni!