ALAPVETŐ EMBERI ÉRTÉKEK OKTATÁSI PROGRAM

KIHOZNI A BENNE REJLŐT


Az Alapvető Emberi Értékek Oktatási Program egy olyan integrált oktatási formát mutat be, mellyel elősegítjük a gyermekek jellemfejlődését. Ez az oktatási forma univerzális, az egyes kultúrák közötti különbségeket áthidaló nevelési és oktatási módszereivel kiváló eredményeket ért el a világ számos országában (pl. Anglia, Kanada, Venezuela, Ausztrália, Zambia, Thaiföld, India stb.)

Sathya Sai Baba az oktatási program alapítója így vélekedik: “Az oktatásnak két aspektusa van: Az első a külső, világi oktatás, amely nem más, mint a tárgyi tudás elsajátítása. A második az EDUCARE, amely az emberi értékekre vonatkozik. Az EDUCARE azt jelenti, felszínre hozzuk, ami már bennünk van. Az emberi értékek minden emberben benne rejlenek; kívülről nem sajátíthatóak el; belülről kell napvilágra hoznunk őket. Az EDUCARE azt jelenti, felszínre hozzuk az emberi értékeket azáltal, hogy tettekké formáljuk őket. Az emberi értékek valódi oktatása ezen értékek gyakorlását jelenti a mindennapi életünk során.”

Az oktatás alapjaiban megegyezik a nemzeti alaptantervben leírt követelményekkel, csupán azzal egészül ki, hogy az elsajátítandó készségek és ismeretek mellett nagy hangsúlyt kap a gyermekek jellembeli fejlesztése. Az oktatási előírásoknak megfelelően nemzeti kultúra ápolása is fontos szerepet játszik az Alapvető Emberi Értékek Oktatási Program összetételében, hiszen minden nemzet a saját gyökerein keresztül tudja a magoncokat jól termő fává nevelni. A kiscsoportos és egyéni foglalkozások során, értékeket és tanulságokat tartalmazó meséket hallgatva, közös éneklés vagy kreatív tevékenységek során lélekjelenlétével segíti a pedagógus a gyermekeket az őket körülvevő világ megismerésében és a bennük rejlő emberi értékek kibontakozásában. A programban fontos továbbá a környezettudatos nevelés, mellyel tudatosíthatjuk a gyermekeinkben, hogy a természet részeként felelősek vagyunk környezetünk alakításáért. Mivel a nevelés folyamatában jelentős szerep hárul a szülőkre, nagy hangsúlyt fektet a program a gyermek családjával történő folyamatos együttműködésre. Az oktatásban a gyermek és a szülő egysége különleges lendületet ad a személyiség formálódásának.

Magyarországon néhány intézet érdeklődését már felkeltette a program, ahol saját körülményeikre formálva már gyakorlatban is alkalmazzák a filozófiát. Európában, egyelőre egy országban működik minta iskola az Alapvető Emberi Értékek program szerint. Ebben az angliai iskolában és óvodában készült néhány riport, amelyek a mai világban szokatlan gyermeki hozzáállásról számolnak be. A szülők néhány gondolatban sok érdekességről számoltak be, például elmondták, hogy a család reggelente korábban kel fel, mert a gyermekük korábban szeretne menni iskolába; a gyerekek hálát adnak étkezés előtt, és egészséges, elsősorban vegetáriánus ételeket vesznek magukhoz; a gyerekük viselkedése nyugodt és kiegyensúlyozott az elcsendesedést segítő gyakorlatoknak köszönhetően. Vásárlási kívánságaik megritkultak és környezettudatosakká váltak a vágyak korlátozása program hatására, melynek segítségével jó szokásokat igyekeznek megmutatni a tanári példán keresztül. Mind emellett boldogok a gyerekek, sokat játszanak és sokat mozognak a társaikkal. A leicesteri szülők egyébként arról is nyilatkoztak, hogy a gyermekek példás magatartásán kívül az iskolai miliő és az iskola munkatársainak viselkedése is egytől egyik pozitív hatású és inspiráló. Az iskolai légkör nyugodt, szeretetteljes és pezsdítő, ki ne szeretne ilyen körülmények között tanulni vagy dolgozni. Különböző kultúrájú, vallású, és politikai nézetet képviselő országok, oktatási szakemberei, az akkreditációs bizottságok és maguk a gyermekek és a szülők is egyaránt ugyan arról a békésségről számolnak be az iskolákat illetően.

Az oktatás célja az értékes élet

Az EDUCARE program filozófiája, célja, értékei alapvető szemléletét képezik a nevelésnek és oktatásnak egyaránt akár az óvodások csoportfoglalkozásairól, vagy a kis és nagy diákok tanóráiról, tanórákon kívüli tevékenységeiről beszélünk. Az Alapvető Emberi Értékek szerint élő és oktató felkészült tanárok minden megnyilvánulásukban igyekeznek integrálni és lényükkel közvetíteni a program által meghatározott univerzális értékeket. A tisztelet és tolerancia mellett a fegyelem az egyik legkiemelkedőbb eredménye a program intézményeinek. A Szeretet, Igazság, Béke, Helyes cselekvés és Erőszak-nélküliség az iskola éltető lélegzete és tartópillére, egy olyan eszmei irányvonal, amely a magas szakmai színvonalat és erkölcsi világképet meghatározza.

Manapság azt látjuk, hogy főleg az iskolai oktatás krízishelyzetben van. Az elméleti tudás átadásán kívül nagy szükség van a fiatalság jellemének változására, a társadalom iránti kötelességvállalásra, amely az emberi kiválóság teljes felvirágoztatása felé vezet. Így az Alapvető Emberi Értékek Oktatási Program élethosszig tartó tanulási és átalakító folyamattá alakult tanár és diák számára egyaránt. Az oktatás összes szintjét átöleli és 90 ország részvételével már eljutott a világ minden szegletébe.Keresés a honlapon
ADÓ 1 % FEAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE
2016.01.13.

Köszönjük, ha gondol ránk!
Az olvasósarok folyamatosan frissül
2021.12.10.

Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
Beszélgetések a kertben -videók
2020.09.15.

Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
Újra előadásokat tartok
2016.08.16.

2016. szeptembertől ismét különböző helyszíneken, több városban is tartok előadásokat. Érdeklődni, jelentkezni a szervezőknél a megadott elérhetőségeken lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Dörnyei Katalin.
Ingyenes oktatás
2010.09.15.

Ingyenes oktatásra jelentkezés
Riportok
2010.09.22.

A Dalai Láma tanácsokat adott az Alapítványnak
Köszönet a felajánlásért
2011.06.29.

Az Alapítvány egy házaspártól az alábbi felajánlást kapta: A magát megnevezni nem kívánó házaspár felajánlotta, hogy Alapítványunk minden nyáron a Siófokon levő családi házukat a hozzá tartozó nagy területtel együtt ingyenesen használhatja , mint oktatási- és szabadidő központot.

Az Alapítvány tagjai nevében szívből köszönjük a támogatást nekik!

Lakatosné Dörnyei Katalin
alapító
Egy nap Böjte Csaba atyával
2011.11.10.

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány néhány tagja 2011. október 26.-án Erdélyben, Csíksomlyón találkozott Böjte Csaba atyával, aki ferences rendi szerzetes.
Adományosztó, bemutatkozó rendezményünk
2011.12.10.

2011.november 16-17.-én az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány 9 fővel látogatott el a NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonába.
Látogatás az állatvédőknél
2012.01.03.

2011. december 18-án látogatást tettünk a Siófoki Állatvédő Alapítványnál.
Karácsony az anyaotthonban
2012.01.11.

A nágocsi anyaotthon karácsonyfája alá kerültek az adományok
Megalakult az AEÉ Klub!
2012.01.11.

2012. január 05.-én megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Fonyódi Klubja, minden hónap első és harmadik csütörtökén 17.00 órától 20.00 óráig tartunk klub foglalkozásta Fonyódi Művelődési Házban. A Klub céljai a következők: Az alapvető emberi értékek jegyében: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, sport tevékenység, táborok szervezése gyermekeknek Az Alapítvány képzései minden esetben ingyenesek! Az Alapítvány, és annak Klub tagjai önkéntes segítő munkát végeznek pld. gyermekotthonokban, adományokat gyűjtenek, és azokat kiosztják a rászorulóknak.
Étel- és ruhaosztás Sopronban
2012.04.28.

A vasárnapi (április 22.) étel-és ruhaosztásról... Szeretnénk minden kedves Önzetlen Ismerősnek és Ismeretlennek, Barátnak, Testvéreknek köszönetet mondani a sok felajánlásért, és azért hogy ilyen szervezetten és gördülékenyen működött a program. Több száz ember volt és mindenkinek jutott meleg étel, tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és minőségi ruha. A gyermekeknek játékok és sütemény. Ezúton szeretném tudatni, hogy ha a továbbiakban adományt szeretnétek adni, vagy anyagiakkal hozzájárulni a munkánkhoz, ezt hivatalosan is megtehetitek alapítványunkon keresztül: Alapvető Emberi Értékek Közhasznú Alapítvány. a részletekkel kapcsolatban az érdeklődőknek szívesen adunk további információkat. Hála és szeretet minden Önzetlen Szívnek és minden Önzetlen Léleknek!
Joshi Bharatnál jártunk
2012.05.21.

A felesége révén fonyódi kötődésű Joshi Bharat, indiai származású sorselemző és műsorvezető fogadta alapítványunk alapítóját, kíséretét, és válaszolt néhány kérdésünkre is.
Környezetvédelmi konferencia Siófokon
2012.05.25.

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy környezetvédelmi kérdéseket is eszegető konferenciasorozat első rendezvényén
Adományok
2012.10.02.

Az AEÉ Közhasznú Alapítvány újra adományokat adhatott.
I. KAMASZ BOX Pályázat
2012.11.06.

Fotó – és Video klip pályázat LÉGY KREATÍV!
Nagylelkű felajánlások
2012.11.07.

Szeretettel várjuk nagylelkű felajánlásaikat és adományaikat.
Mikortól kell önkéntes munkát végezni ?
2012.11.10.

ELKÉSZÜLT AZ I. PÁLYÁZATI FOTÓ
2012.11.11.

Óvatosan válaszd meg a barátaidat, mert mindegyiket tiszta szívedből szeretned kell. Ne gyűlöljetek senkit sem. De a szívetekben csak a jó embereket őrizzétek. Fontos, hogy mindig a jó társaságra vágyjatok, ahol nem találkoztok szembe irigységgel. Még ha nehéz is megtalálni a jó barátokat, akkor is csak jó emberek társaságában tartózkodjatok. Ha nem vagytok biztosak a barátotokban, akkor inkább egyedül töltsétek el az időtöket, így nem veszíthettek semmit. Jobb, ha fel sem merül bennetek, hogy rosszak társaságba keveredjetek. Jobb, ha nem gabalyodunk bele mások ravaszságába. - Dhyana Vahini, Ch 9: “Spiritual Development”.
Magamból adni jó
2012.12.29.

Csaba testvér karácsonyi emlékei
Diákrelax
2013.04.02.

DIÁKRELAX - Bekerült a NAT-ba a relaxáció és a meditáció
Tolsztoj - Levélrészlet
2013.07.24.

Minden nevelés alapjául elsősorban azt kell megtennünk, amit iskoláinkban egészen elhanyagolnak...
Meghívó
2013.11.16.

Szeretettel várjuk aktuális és ingyenes tájékoztatóinkra és klub foglalkozásinkra Budapesten, Pereden, Fonyódon és Siófokon. A csoport foglalkozásokról további információt az alábbi telefonszámon kaphat: Lakatosné Dörnyei Katalin: 70/331-0958
Megjelent jegyzetünk!
2013.11.16.

Megjelent legújabb jegyzetünk az Alapvető Emberi Értékekről, amely segíti az olvasót az önismeret ösvényén a megtisztulásban és a kozmikus tudatosságra vezető lépések előkészítésében.
Zen történet
2014.01.05.

Légy önmagad mestere...a válaszok benned vannak.....ha nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan....merülj el magadban....
Önismereti foglakozások új időpontjai
2014.01.09.

"Az oktatás vége a jellem." - Sai Baba
Jókai Anna: Pásztorok és Bölcsek
2014.01.09.

Mindenki tanuló az univerzumban: óvodától az egyetemig. Vannak bukók, vannak ismétlők. Vannak előrerukkolók. S vannak, akik „oktatásukat” észre sem veszik. Ami igaz, az igaz: nem könnyű a tanítványnak, ha felismeri a Mesterét. Mert akkor követni kell. Nem dicsérgetni, nem a szavait szajkózni, nem kisajátítani, nem megzsarolni, nem kihasználni őt, hanem követni.
Alapítványunk II. PÁLYÁZATA
2014.01.09.

Fiatalok figyelem! Várjuk az Alapvető Emberi Értékekről szóló fotóitokat és videó felvételeiteket, amiről a honlapunkon,OKTATÁS / ÉRTÉKEK menüpontban olvashattok!