Ukrajnai háború: adományt vittünk a határra a menekülteknek

 

2022. március 3-án szerencsésen célba ért az ukrajnai háború elől menekülőknek szánt adományunk, amiket az igények előzetes felmérése után állítottunk össze. Kisvárdán a Kárpátalja Házba szállította el Kati, Nitti és Laci az egymillió forint készpénzt, valamint a 300 ezer forint értékben vásárolt gyógyszereket, gyerekápolási cikkeket és élelmiszereket, amiket Szabóné Cap Andrea alelnök vett át.

„Óriási az összefogás, amit jólszervezettség jellemez” – mesélték alapítványunk „helyszínelő” tagjai, miután végigjárták a határmenti átkelőket. A Kárpátalja Ház és a nagyobb segélyszervezetek, mint a Babtista Egyház, a Máltai Szeretetszolgálat vagy a Magyar Vöröskereszt profi mód teszi a dolgát. Minden fontos ponton jelen van valamelyikük, és rengeteg az önkéntes. Beregsurányban például máltaiakat, Tiszabecsen baptistákat láttak segíteni. Az adományok folyamatosan érkeznek az átvevőpontokra. Csapatunk fél órás sorban állás után tudta átadni a küldeményünket. A pakolásba az adományokat szállítók, így ők is besegítettek másoknak a gyorsabb haladásért.

Beszámolójuk szerint a határon átjutó menekülteket azonnal ellátják szendvicsekkel, innivalóval, melegedővel. Az Ukrajna felől érkező kocsik lassan gurulva haladhatnak csak előre, jó, sőt sokszor luxus kategóriájúak, végtelenül koszosak, a rendszámaik pedig igen különbözőek: szép számmal akad köztük olasz, német, szlovén, francia. Ebből Nitti arra a következtetésre jutott, hogy bizonyára a külföldön dolgozó ukrán állampolgárok mentik családjaikat és akiket tudnak. A kocsikban sok a nő és a gyerek. Az önkéntesek minden kocsiba beadnak egy-egy csomagot, amiben étel, ital, némi gyümölcs és édesség is akad, ha jut, és amit az utasok el is fogadnak. A gyalogosan érkezőknek segítik a továbbjutását, akik pedig a határ közelében kívánnak maradni a mielőbbi visszatérés reményében, azoknak szállást biztosítanak. Beregsurány környékén például már száz családot helyeztek el. Orvosi ellátás is van a határátkelőnél - a látottak szerint.

 

Hova kerülnek az adományok?

A Kárpátalja Házba érkező adományok célba juttatásának egyik koordinátoraként Szabóné Cap Andrea elmondta, a kisvárdaiak és a környéken élők eddig 80 menekült családot fogadtak be. A közeli önkormányzatoknál 30-70 menekültet helyeztek el kialakított tömegszállásokon. Az ő ellátásukat biztosítják folyamatosan. Ezekre a helyekre matracokat, pokrócokat, párnákat, ruhaneműt is vittek, és visznek még ha kell. Az önkormányzatok által befogadott menekülteknek a helyi iskolákban főznek, oda leginkább alapanyagokat, száraz élelmiszert, valamint ruhákat, pelenkát, friss gyümölcsöt, édességet szállítanak. Éjszakánként Ukrajnába is szállítanak élelmiszert, és amire szükség van. Ukrajnában a határ közeli településeken gyűjtik össze az országból az árva gyerekeket kórházakban, iskolákban. Két napja 200 gyerek érkezett, legutóbb 50, az ő ellátásukat is segíti a Kárpátalja Ház.

Andrea azt mondta, az adománygyűjtő pontok egymással is kommunikálnak, és hozzák-viszik a dolgokat, ha valahol valamiből hiány vagy többlet van. Legutóbb gyerekkocsit és tolókocsit kellett szereznie, amit így sikerült megoldania. Pillanatnyilag leginkább erős, strapabíró fémpolcokra lenne szükségük, hogy jobban rendszerezni tudják az adományokat. „Aki tud ilyet adni, inkább csak egyet hozzon, de az masszív legyen” – fogalmazott. A ruhák nagyon sok helyet foglalnak, időigényes a szétválogatásuk, amire nincs emberük. Ezért most egy ideig ruhaadományt nem kérnek, aztán viszont az a kérés, hogy az adományozók korra, nemre szétválogatva, felcímkézve küldjenek ruha-adományokat, az a legnagyobb segítség a gyors célba juttatásban. Leginkább gyerekruhákra van szükség.

 

Hogyan segítsünk tovább?

Önkénteseket a segélyszervezeteknél rendre toboroznak, de a Kárpátalja Házban egyelőre nincs rájuk szükség. Az a 25 fős csapat, ami a napi teendőkhöz kell, összeáll a helyiekből.

Arra a kérdésre, hogy hogyan küldjenek leginkább adományt a magyarok, Andrea azt mondta, az is megfelelő, ha az adományozók nem a határra szállítják, hanem a nagyobb segélyszervezetek gyűjtőpontjaira adják le küldeményeiket, vagy számláikra utalnak pénzt, de örömmel veszik a Kárpátalja Házba érkező adományokat is. Főleg, ha szortírozottak, felcímkézettek, mert ezeket tudják a leggyorsabban továbbadni a rászorulóknak, és helyben azonnal tudják hova, mit szállítsanak.

Andrea arról is beszámolt, hogy az első napokban a civilek segítették a menekülteket, mára beindult a szervezett állami segítség, és most kezdenek érkezni a céges adományok is. Szükség van a folytatásra, hiszen a menekültek egyre csak jönnek, Ukrajnában pedig egyre jobban akadozik az ellátás.

Látva ezt a nagy összefogást, jó most magyarnak lenni: nem felhánytorgatni a múltat, amikor ukránok rosszul bántak a magyarokkal, hanem segítő jobbot nyújtani a bajban mindenkinek.

Köszönet mindenkinek, aki támogatta és támogatja az alapítványunk tevékenységét, és akik most az alapítványon keresztül nyújtanak segítséget a háború elől menekülőknek. Keressük a módját a hatékony segítés folytatásának.

 

Szeretettel: Török Tünde

Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány


Keresés a honlapon
ADÓ 1 % FEAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE
2016.01.13.

Köszönjük, ha gondol ránk!
Az olvasósarok folyamatosan frissül
2021.12.10.

Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
Beszélgetések a kertben -videók
2020.09.15.

Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
Újra előadásokat tartok
2016.08.16.

2016. szeptembertől ismét különböző helyszíneken, több városban is tartok előadásokat. Érdeklődni, jelentkezni a szervezőknél a megadott elérhetőségeken lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Dörnyei Katalin.
Ingyenes oktatás
2010.09.15.

Ingyenes oktatásra jelentkezés
Riportok
2010.09.22.

A Dalai Láma tanácsokat adott az Alapítványnak
Köszönet a felajánlásért
2011.06.29.

Az Alapítvány egy házaspártól az alábbi felajánlást kapta: A magát megnevezni nem kívánó házaspár felajánlotta, hogy Alapítványunk minden nyáron a Siófokon levő családi házukat a hozzá tartozó nagy területtel együtt ingyenesen használhatja , mint oktatási- és szabadidő központot.

Az Alapítvány tagjai nevében szívből köszönjük a támogatást nekik!

Lakatosné Dörnyei Katalin
alapító
Egy nap Böjte Csaba atyával
2011.11.10.

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány néhány tagja 2011. október 26.-án Erdélyben, Csíksomlyón találkozott Böjte Csaba atyával, aki ferences rendi szerzetes.
Adományosztó, bemutatkozó rendezményünk
2011.12.10.

2011.november 16-17.-én az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány 9 fővel látogatott el a NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonába.
Látogatás az állatvédőknél
2012.01.03.

2011. december 18-án látogatást tettünk a Siófoki Állatvédő Alapítványnál.
Karácsony az anyaotthonban
2012.01.11.

A nágocsi anyaotthon karácsonyfája alá kerültek az adományok
Megalakult az AEÉ Klub!
2012.01.11.

2012. január 05.-én megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Fonyódi Klubja, minden hónap első és harmadik csütörtökén 17.00 órától 20.00 óráig tartunk klub foglalkozásta Fonyódi Művelődési Házban. A Klub céljai a következők: Az alapvető emberi értékek jegyében: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, sport tevékenység, táborok szervezése gyermekeknek Az Alapítvány képzései minden esetben ingyenesek! Az Alapítvány, és annak Klub tagjai önkéntes segítő munkát végeznek pld. gyermekotthonokban, adományokat gyűjtenek, és azokat kiosztják a rászorulóknak.
Étel- és ruhaosztás Sopronban
2012.04.28.

A vasárnapi (április 22.) étel-és ruhaosztásról... Szeretnénk minden kedves Önzetlen Ismerősnek és Ismeretlennek, Barátnak, Testvéreknek köszönetet mondani a sok felajánlásért, és azért hogy ilyen szervezetten és gördülékenyen működött a program. Több száz ember volt és mindenkinek jutott meleg étel, tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és minőségi ruha. A gyermekeknek játékok és sütemény. Ezúton szeretném tudatni, hogy ha a továbbiakban adományt szeretnétek adni, vagy anyagiakkal hozzájárulni a munkánkhoz, ezt hivatalosan is megtehetitek alapítványunkon keresztül: Alapvető Emberi Értékek Közhasznú Alapítvány. a részletekkel kapcsolatban az érdeklődőknek szívesen adunk további információkat. Hála és szeretet minden Önzetlen Szívnek és minden Önzetlen Léleknek!
Joshi Bharatnál jártunk
2012.05.21.

A felesége révén fonyódi kötődésű Joshi Bharat, indiai származású sorselemző és műsorvezető fogadta alapítványunk alapítóját, kíséretét, és válaszolt néhány kérdésünkre is.
Környezetvédelmi konferencia Siófokon
2012.05.25.

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy környezetvédelmi kérdéseket is eszegető konferenciasorozat első rendezvényén
Adományok
2012.10.02.

Az AEÉ Közhasznú Alapítvány újra adományokat adhatott.
I. KAMASZ BOX Pályázat
2012.11.06.

Fotó – és Video klip pályázat LÉGY KREATÍV!
Nagylelkű felajánlások
2012.11.07.

Szeretettel várjuk nagylelkű felajánlásaikat és adományaikat.
Mikortól kell önkéntes munkát végezni ?
2012.11.10.

ELKÉSZÜLT AZ I. PÁLYÁZATI FOTÓ
2012.11.11.

Óvatosan válaszd meg a barátaidat, mert mindegyiket tiszta szívedből szeretned kell. Ne gyűlöljetek senkit sem. De a szívetekben csak a jó embereket őrizzétek. Fontos, hogy mindig a jó társaságra vágyjatok, ahol nem találkoztok szembe irigységgel. Még ha nehéz is megtalálni a jó barátokat, akkor is csak jó emberek társaságában tartózkodjatok. Ha nem vagytok biztosak a barátotokban, akkor inkább egyedül töltsétek el az időtöket, így nem veszíthettek semmit. Jobb, ha fel sem merül bennetek, hogy rosszak társaságba keveredjetek. Jobb, ha nem gabalyodunk bele mások ravaszságába. - Dhyana Vahini, Ch 9: “Spiritual Development”.
Magamból adni jó
2012.12.29.

Csaba testvér karácsonyi emlékei
Diákrelax
2013.04.02.

DIÁKRELAX - Bekerült a NAT-ba a relaxáció és a meditáció
Tolsztoj - Levélrészlet
2013.07.24.

Minden nevelés alapjául elsősorban azt kell megtennünk, amit iskoláinkban egészen elhanyagolnak...
Meghívó
2013.11.16.

Szeretettel várjuk aktuális és ingyenes tájékoztatóinkra és klub foglalkozásinkra Budapesten, Pereden, Fonyódon és Siófokon. A csoport foglalkozásokról további információt az alábbi telefonszámon kaphat: Lakatosné Dörnyei Katalin: 70/331-0958
Megjelent jegyzetünk!
2013.11.16.

Megjelent legújabb jegyzetünk az Alapvető Emberi Értékekről, amely segíti az olvasót az önismeret ösvényén a megtisztulásban és a kozmikus tudatosságra vezető lépések előkészítésében.
Zen történet
2014.01.05.

Légy önmagad mestere...a válaszok benned vannak.....ha nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan....merülj el magadban....
Önismereti foglakozások új időpontjai
2014.01.09.

"Az oktatás vége a jellem." - Sai Baba
Jókai Anna: Pásztorok és Bölcsek
2014.01.09.

Mindenki tanuló az univerzumban: óvodától az egyetemig. Vannak bukók, vannak ismétlők. Vannak előrerukkolók. S vannak, akik „oktatásukat” észre sem veszik. Ami igaz, az igaz: nem könnyű a tanítványnak, ha felismeri a Mesterét. Mert akkor követni kell. Nem dicsérgetni, nem a szavait szajkózni, nem kisajátítani, nem megzsarolni, nem kihasználni őt, hanem követni.
Alapítványunk II. PÁLYÁZATA
2014.01.09.

Fiatalok figyelem! Várjuk az Alapvető Emberi Értékekről szóló fotóitokat és videó felvételeiteket, amiről a honlapunkon,OKTATÁS / ÉRTÉKEK menüpontban olvashattok!