Egy ökoiskolán keresztül támogattunk ukrajnai menekülteket, árvákat

 

Március 26-án Nyíregyházára juttattunk el pénzadományt egy példaértékű ökoiskola egyesületének, amely ukrán határon túli, árva gyerekeket is ellátó intézménybe szállít adományokat. Egy rendezvényre érkeztünk, így betekintést nyerhettünk az iskolakerttel és állatsimogatóval is rendelkező különleges oktatási intézmény életébe. Megkapó eredményekkel, kezdeményezésekkel, nevelési módszerekkel és a térséget összefogó erővel találkoztunk.

Rusznyák László, a nyíregyházi ökoiskola igazgatója, és az intézmény egyesületének alapítója vette át az 500 ezer forintos adományunkat. Mint arról beszámolt, a háború kitörése után kezdetben a határközeli, beregszászi diakonátusnak nyújtottak segítséget az iskolai egyesület által gyűjtött adományokkal, ahol naponta 1200 rászorulóra főznek. Egy idő után ide kellő állami segítség érkezett, így a diakónus javaslatára felvették a kapcsolatot a egyházközi szervezetként működő, rossz körülmények között nevelkedett, árva, vagy mentális nehézségekkel küszködő gyerekeket befogadó beregszászi GYEK-el (Gyermek Evangelizációs Központ).

A GYEK-nek Kijev mellett van a központja, ahonnan menekülniük kellett a gyermekmentőknek és a családjaiknak is a beregszászi egységükbe. 36 gyerek is érkezett az itteni gyermeküdülőbe Irpinből és környékéről, egy baptista árvaházból. A nyíregyházi egyesület számukra visz ki személyesen olyan adományokat, amire éppen a leginkább szükségük van. Első körben párnák, paplanok, ruhák kellettek a menekülteknek, most már inkább élelmiszerekre, zöldségekre van szükségük, így a következő szállítmány ilyenekkel lesz tele – a mi alapítványunk támogatóinak köszönhetően.

Rusznyák László, aki maga viszi ki az ukrajnai területre az adományokat, arról is beszámolt, hogy kezdetben akadozott a kijutásuk, de már beletanultak, hogy ha rendelkeznek vámáru nyilatkozattal, a támogatottak kódszámával és magyar vámpapírral arról hova, kinek és mit visznek, akkor sokkal könnyebb az átjutás.

Beregszászra folyamatosan érkeznek menekültek a háború sújtotta területekről. Aki csak rendelkezik valamilyen külföldi kapcsolattal, tovább menekül nyugatra.

Erre a határmenti településre még nem ért el a háború, nincsenek lebombázott házak, „csak” a távolabbi országrészekből érkezett sérült autók. Esetleges veszély esetén telefonos applikáción keresztül riasztják az embereket – számolt be Rusznyák László.

 

Az ökoiskola egy másfél éves csoda

Nyíregyháza-Sóstóhegyen másfél éve kezdődött az ökoiskola-program megvalósítása, egy jó adottságú, ámde lepusztult általános iskola felújításával. Egyre többen álltak az iskolaigazgató által vezetett program mögé, köztük a tankerület, az önkormányzat, és a hiányzó forrást önkéntes munkákkal kipótló szülők.

A korábban 78 fős iskolaként működő, már-már megszüntetésre ítélt intézménybe az ökoprogram beindulásának köszönhetően ma már 160 gyerek jár. Környezetvédelemre, ökotudatosságra nevel, de teret biztosít a művészi, zenei, nyelvi képzéseknek is. A jelenleg 45 állatot befogadó állatparkjának működtetéséhez szakmai hétteret és orvosi ellátást is biztosít Nyíregyháza híres állatkertje. A gyerekek többek között kecskét fejnek, tojást szednek, megtanulják az állatgondozást is. A hortobágyi madárkórház a szomszédságában kihelyezett tagozatot működtet, ahol akad mindig megtekinthető gólya, sas, ölyv is. A közelben található erdészet, valamint erdőgazdálkodás tanításával a vadászkamara is bekapcsolódott az iskola oktatásába.

Az egyre népszerűbb intézményben kap helyet a térség művelődési háza is, helyet biztosítva nyugdíjas-kluboktól a jógaoktatásig többféle érdeklődőknek. Az iskola hagyományápoló, néptáncos diákjai nem egyszer a nyugdíjasokkal együtt lépnek fel rendezvényeken. Most épül egy sószoba, de működik itt egy lelkiszoba is indiai klubbal.

Az iskola egyesületének (Szabó Lőrinc Ökoiskola Fejlesztését Támogató Egyesület) igen sokrétű céljai közt szerepel egyebek közt a látványpedagógia eszközeinek fejlesztése, a környezetvédelem, a háziállatok újszerű megközelítése, és nem utolsó sorban az alapvető emberi értékek oktatásának előtérbe helyezése.

Adományunkkal kettős célt szolgáltunk; szerettük volna elismerésünket és bizalmunkat kifejezni a nyíregyházi ökoiskola egyesületének, és rajtuk keresztül megsegíteni az ukrajnai háború menekültjeit, bajbajutottjait.

 

Török Tünde


Keresés a honlapon
ADÓ 1 % FEAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE
2016.01.13.

Köszönjük, ha gondol ránk!
Az olvasósarok folyamatosan frissül
2021.12.10.

Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
Beszélgetések a kertben -videók
2020.09.15.

Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
Újra előadásokat tartok
2016.08.16.

2016. szeptembertől ismét különböző helyszíneken, több városban is tartok előadásokat. Érdeklődni, jelentkezni a szervezőknél a megadott elérhetőségeken lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várok: Dörnyei Katalin.
Ingyenes oktatás
2010.09.15.

Ingyenes oktatásra jelentkezés
Riportok
2010.09.22.

A Dalai Láma tanácsokat adott az Alapítványnak
Köszönet a felajánlásért
2011.06.29.

Az Alapítvány egy házaspártól az alábbi felajánlást kapta: A magát megnevezni nem kívánó házaspár felajánlotta, hogy Alapítványunk minden nyáron a Siófokon levő családi házukat a hozzá tartozó nagy területtel együtt ingyenesen használhatja , mint oktatási- és szabadidő központot.

Az Alapítvány tagjai nevében szívből köszönjük a támogatást nekik!

Lakatosné Dörnyei Katalin
alapító
Egy nap Böjte Csaba atyával
2011.11.10.

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány néhány tagja 2011. október 26.-án Erdélyben, Csíksomlyón találkozott Böjte Csaba atyával, aki ferences rendi szerzetes.
Adományosztó, bemutatkozó rendezményünk
2011.12.10.

2011.november 16-17.-én az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány 9 fővel látogatott el a NEFMI Zalaegerszegi Gyermekotthonába.
Látogatás az állatvédőknél
2012.01.03.

2011. december 18-án látogatást tettünk a Siófoki Állatvédő Alapítványnál.
Karácsony az anyaotthonban
2012.01.11.

A nágocsi anyaotthon karácsonyfája alá kerültek az adományok
Megalakult az AEÉ Klub!
2012.01.11.

2012. január 05.-én megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Fonyódi Klubja, minden hónap első és harmadik csütörtökén 17.00 órától 20.00 óráig tartunk klub foglalkozásta Fonyódi Művelődési Házban. A Klub céljai a következők: Az alapvető emberi értékek jegyében: nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, sport tevékenység, táborok szervezése gyermekeknek Az Alapítvány képzései minden esetben ingyenesek! Az Alapítvány, és annak Klub tagjai önkéntes segítő munkát végeznek pld. gyermekotthonokban, adományokat gyűjtenek, és azokat kiosztják a rászorulóknak.
Étel- és ruhaosztás Sopronban
2012.04.28.

A vasárnapi (április 22.) étel-és ruhaosztásról... Szeretnénk minden kedves Önzetlen Ismerősnek és Ismeretlennek, Barátnak, Testvéreknek köszönetet mondani a sok felajánlásért, és azért hogy ilyen szervezetten és gördülékenyen működött a program. Több száz ember volt és mindenkinek jutott meleg étel, tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és minőségi ruha. A gyermekeknek játékok és sütemény. Ezúton szeretném tudatni, hogy ha a továbbiakban adományt szeretnétek adni, vagy anyagiakkal hozzájárulni a munkánkhoz, ezt hivatalosan is megtehetitek alapítványunkon keresztül: Alapvető Emberi Értékek Közhasznú Alapítvány. a részletekkel kapcsolatban az érdeklődőknek szívesen adunk további információkat. Hála és szeretet minden Önzetlen Szívnek és minden Önzetlen Léleknek!
Joshi Bharatnál jártunk
2012.05.21.

A felesége révén fonyódi kötődésű Joshi Bharat, indiai származású sorselemző és műsorvezető fogadta alapítványunk alapítóját, kíséretét, és válaszolt néhány kérdésünkre is.
Környezetvédelmi konferencia Siófokon
2012.05.25.

Alapítványunk tagjai május végén részt vettek egy környezetvédelmi kérdéseket is eszegető konferenciasorozat első rendezvényén
Adományok
2012.10.02.

Az AEÉ Közhasznú Alapítvány újra adományokat adhatott.
I. KAMASZ BOX Pályázat
2012.11.06.

Fotó – és Video klip pályázat LÉGY KREATÍV!
Nagylelkű felajánlások
2012.11.07.

Szeretettel várjuk nagylelkű felajánlásaikat és adományaikat.
Mikortól kell önkéntes munkát végezni ?
2012.11.10.

ELKÉSZÜLT AZ I. PÁLYÁZATI FOTÓ
2012.11.11.

Óvatosan válaszd meg a barátaidat, mert mindegyiket tiszta szívedből szeretned kell. Ne gyűlöljetek senkit sem. De a szívetekben csak a jó embereket őrizzétek. Fontos, hogy mindig a jó társaságra vágyjatok, ahol nem találkoztok szembe irigységgel. Még ha nehéz is megtalálni a jó barátokat, akkor is csak jó emberek társaságában tartózkodjatok. Ha nem vagytok biztosak a barátotokban, akkor inkább egyedül töltsétek el az időtöket, így nem veszíthettek semmit. Jobb, ha fel sem merül bennetek, hogy rosszak társaságba keveredjetek. Jobb, ha nem gabalyodunk bele mások ravaszságába. - Dhyana Vahini, Ch 9: “Spiritual Development”.
Magamból adni jó
2012.12.29.

Csaba testvér karácsonyi emlékei
Diákrelax
2013.04.02.

DIÁKRELAX - Bekerült a NAT-ba a relaxáció és a meditáció
Tolsztoj - Levélrészlet
2013.07.24.

Minden nevelés alapjául elsősorban azt kell megtennünk, amit iskoláinkban egészen elhanyagolnak...
Meghívó
2013.11.16.

Szeretettel várjuk aktuális és ingyenes tájékoztatóinkra és klub foglalkozásinkra Budapesten, Pereden, Fonyódon és Siófokon. A csoport foglalkozásokról további információt az alábbi telefonszámon kaphat: Lakatosné Dörnyei Katalin: 70/331-0958
Megjelent jegyzetünk!
2013.11.16.

Megjelent legújabb jegyzetünk az Alapvető Emberi Értékekről, amely segíti az olvasót az önismeret ösvényén a megtisztulásban és a kozmikus tudatosságra vezető lépések előkészítésében.
Zen történet
2014.01.05.

Légy önmagad mestere...a válaszok benned vannak.....ha nem a saját tapasztalatod alapján tanulsz, akkor a tudásod teljesen haszontalan....merülj el magadban....
Önismereti foglakozások új időpontjai
2014.01.09.

"Az oktatás vége a jellem." - Sai Baba
Jókai Anna: Pásztorok és Bölcsek
2014.01.09.

Mindenki tanuló az univerzumban: óvodától az egyetemig. Vannak bukók, vannak ismétlők. Vannak előrerukkolók. S vannak, akik „oktatásukat” észre sem veszik. Ami igaz, az igaz: nem könnyű a tanítványnak, ha felismeri a Mesterét. Mert akkor követni kell. Nem dicsérgetni, nem a szavait szajkózni, nem kisajátítani, nem megzsarolni, nem kihasználni őt, hanem követni.
Alapítványunk II. PÁLYÁZATA
2014.01.09.

Fiatalok figyelem! Várjuk az Alapvető Emberi Értékekről szóló fotóitokat és videó felvételeiteket, amiről a honlapunkon,OKTATÁS / ÉRTÉKEK menüpontban olvashattok!